![]() |
#661 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
Cytat:
![]() nie mialam pojecia jak to wyglada ![]() w takim razie nie umiejscowilabym go teraz i zaoszczedzilabym na tlumaczu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak z ciekawości zapytam, dlaczego się zdecydowaliście na rozdzielenie ślubów w tak krótkim odstępie czasu?
![]() |
![]() |
#664 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mój luby przyjaźni się od dawna z merem i bardzo mu zależało, żeby to on udzielił nam ślubu. Z drugiej strony, nie chcieliśmy aby obie ceremonie odbyły się w odległych od siebie terminach. I tak jakoś wyszło. ![]()
![]() |
![]() |
#665 |
Rozeznanie
|
Toufoufou robilam transkrypcje zagranicznego aktu małżeństwa do polskich ksiąg teraz w kwietniu, w USC w PL, potrzebowałam akt ślubu + tłumaczenie, akt urodzenia męża + tłumaczenie, kopię id męża, oświadczenie o nazwiskach naszych oraz dzieci, my akurat byliśmy osobiście, ale jeżeli chcesz, żeby Twoja mama złożyła dokumenty musicie oboje napisać jej upoważnienie do tego. Polski akt ślubu był gotowy w ciągu 2 tygodni, ale oficjalny termin jest do miesiąca, a w sprawach trudnych do 2 miesięcy.
Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
#666 |
Konto usunięte
|
Mi mówili ze trzeba to zrobic osobiście i ze nikt nie moze złożyć za nas dokumentów nawet z upoważnieniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 |
Przyczajenie
|
Wysłałam mamę w zeszłym tygodniu na przeszpiegi i dostała listę dokumentów. @ rabbitka Dzięki za potwierdzenie, ze w praktyce to wygląda tak samo
![]() @Cuddly Ktoś tam musi być niepoinformowany. Legalnie możliwe jest złożenie tych dokumentów przez pełnomocnika. Jest nawet lista osób, które nie potrzebują upoważnienia (rodzice, rodzeństwo itd.). Ale ja i tak dam mojej mamie upoważnienie ![]()
![]() |
#668 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jest jakis termin? rozumiem, ze Twoj TZ jest obcokrajowcem, a nie robili problemow z tym, ze ta karta co do wyboru nazwiska jest po polsku tylko (w sensie nie kazali jej tlumaczyc czy cos?) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
Rozeznanie
|
Co do terminu, w ogóle nie masz obowiązku wpisywać aktu zagranicznego do ksiąg polskich, jednak przydatne jest to np. przy wymianie dokumentów itp. My ślub braliśmy w czerwcu 2014, a wpisywaliśmy miesiąc temu, bo tak byliśmy w Pl (próbowaliśmy najpierw we wrześniu 2014, ale nie miałam kompletu dokumentów), a nie chciałam tego załatwiać przez konsulat. TZ jest anglikiem, był ze mną w USC osobiście, po polsku mówi kilka słów, mimo tego nie robili nam problemów z oświadczeniem po polsku, nie wymagali tłumaczenia/tłumacza.
![]() |
#670 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 | |
Konto usunięte
|
Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
Cytat:
Pewnie sa niedoinformowani ale powiedzieli ze nie i koniec trzeba byc osobiście :/ Nie bede specjalnie lecieć, slub w sierpniu, a ja pojadę złożyć papiery do USC w grudniu lub kwietniu przyszłego roku zatem :/ A jesli chciałabym wymienić paszport w międzyczasie na nowe nazwisko w konsulacie, jak to sie ma do tego? Wymienia mi jak nie wpisze do ksiąg USC? Czy sie nie da? Masakra :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#672 |
Rozeznanie
|
Przy zawarciu małżeństwa w uk nie następuje zmiana nazwiska. Jeżeli nie masz obywatelstwa brytyjskiego i chcesz wyrobić paszport na nowe nazwisko, musisz najpierw umiejscowić akt ślubu w polskich księgach, do tego czasu figurujesz pod nazwiskiem panieńskim. Możesz to załatwić przez konsulat lub USC. Jeżeli wyrabiasz paszport przez konsulat stary jest ważny przez 4 miesiące od zmiany nazwiska, jeżeli w PL to wtedy jest ważny 2 miesiące. Dowód traci ważność po upływie 3 miesięcy i może być wyrobiony jedynie w PL.
![]() |
#673 |
Konto usunięte
|
dzieki, dodzwonilam sie do konsulatu i takie info wlasie dostalam.
Przez rodzicow zloze w USC, jak nie przyjma u mnie ( a musza) mozna isc do byle jakiego USC |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 |
Zadomowienie
|
o matko, ale to wszystko skomplikowane..
mnie się już tego ślubu odechciało.. Mam zaświadczenie o stanie cywilnym TZ ale po angielsku (mieszkamy w Norwegii) i każą mi je tłumaczyć. Ale teraz zaczęłam się zastanawiać czy to zaświadczenie ma ważność? skoro polskie ma ważność 3 miechy? żeby się nie okazało, ze potłumaczę dokumenty, pojadę do pl a mi ich nie przyjmą, bo są "za stare"... Dzwoniłam do urzędu w Gdańsku, ale odniosłam wrażenie, ze pani przeszkadzam i tak szybko mówiła itd że w końcu nie dopytałam się wszystkiego :P To umiejscawianie to też mnie przeraża.. Czyli jak będę chcieć paszport na nowe nazwisko to muszę wtedy najpierw zająć się tym umiejscawianiem? i mój dowód też straci ważność? czy mogę go używać, choć na stare nazwisko? (myślę żeby mieć nazwisko podwójne, choc jeszczen ie jestem całkiem pewna). Zaczęłam się teraz zastanawiać czy nie łatwiej jednak będzie się pobrać w Pl i potem umiejscowić ten akt w Norwegii..? Tym bardziej, że TZ nie musi potem paszportu i prawka zmieniać :P
![]() |
#675 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak ze slubem w PL, doczytaj jak to jest bo nie mam pojecia jakie papiery twoj Tz potrzebuje/znajomosc jezyka/tlumacz itd.
Od momentu umiejscowienia aktu w USC dowod ma waznosc 3 mies, paszport 3/4 tak mi powiedziano jak dzwonilam do konsulatu. plus jest taki ze teraz mozna umiejscowic wszedzie nie tylko w swoim lokalnym USC. Jeśli będziesz chciala wymienic paszport w PL, musisz przedtem wymienic dowod osobisty (z tego co mi powiedziano, ale najlepiej zadzwonic chociaz czesto dostaje sprzeczne informacje i mnie to wkurza ze babki sa tak niedoinformowane w urzedach) jesli masz i umiejscowic akt malzenstwa w USC Jesli bedziesz chciala jednak wymienic paszport w konsulacie, musisz i tak umiejscowic najpierw akt malzenstwa w USC (ale moga to zrobic twoi rodzice np. albo u nas mozna to zrobic za pomoca konsulatu ewentualnie, u nas jeszcze mowili ze potrzeba TŻ akt urodzenia i wszytko oczywiscie przetlumaczone) Ja poki co przystaje przy opcji ze polece po cywilnym do PL, umiejscowie akt w USC, zloze papiery o wymiane dowodu i odbiore go 1-2mies pozniej, a paszport wymienie juz tutaj raczej, chyba ze przy okazji bym miala w planach leciec do PL. Niestety wymiana paszportu w konsulacie zajmuje 2-6miesiecy bo wiem jak znajomi tu czekali ![]() Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2015-05-23 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#676 |
Rozeznanie
|
Cuddly jezeli bedziesz w PL wyrabiac dowod, mozesz od razu wymienic paszport, czas oczekiwania jest podobny, a stary dokument anulują dopiero przy odbiorze nowego. Ja składałam oba wnioski tego samego dnia i nie było problemu, a zaoszczedzisz sobie czasu i pieniedzy, bo jednak w konsulacie nie dosc, ze dluzej trwa to jeszcze wiecej kosztuje (w Edynburgu £89).
![]() |
#677 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No tak chciałam zrobic ale powiedziano mi ze musze miec dowód juz tez wymieniony na nowe nazwisko ![]() Na wniosku widze ze jest tez miejsce trzeba wpisać rodzaj dok. Tożsamości, seria, numer, data ważności, blabla |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 |
Zadomowienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;51500432]
Od momentu umiejscowienia aktu w USC dowod ma waznosc 3 mies, paszport 3/4 tak mi powiedziano jak dzwonilam do konsulatu. plus jest taki ze teraz mozna umiejscowic wszedzie nie tylko w swoim lokalnym USC. /"][/URL][/QUOTE] Rozumiem, że jeśli ślub tu w Norwegii, a aktu nie umiejscowię to mój dowód nadal jest ważny? To umiejscowienie jest od ręki? czy też się na to czeka ileś dni czy tygodni? Też słyszałam, że się długo czeka na paszport przez konsulat.. ![]() Po przeprowadzce będę mieszkać bliżej i łatwiej stamtąd udać się do Pl. Stąd to drogo, długo (bo w przesiadką) i trudno do ogarnięcia (samolot wylatuje nad ranem, do lotniska 30 km, busy wtedy nie jeżdżą) Mój paszport w kwietniu stracił ważność, ale nie będę wyrabiać przed ślubem, bo skoro tyle się czeka to zaraz po otrzymaniu musiałabm pewnie nowy wyrabiać ![]() ![]() Właśnie, ciekawe jak z wymianą paszportu? czy można na stary dowód? i przy wymianie dowodu muszę stary oddać? bo ja wetedy nie mam jak wrócić do Norwegii ![]() Nie no ja chyba serio się ograniczę dos amego wesela ![]() ![]() ![]() te formalności mnie przerastają
![]() |
#679 |
Rozeznanie
|
Na stronie MSW nigdzie nie ma info, że musisz mieć już nowy dowód. Ja wpisałam stary paszport (byl wazny jeszcze przez 4 lata), w urzedzie paszportowym poinformowano mnie, ze moglam tez dowod na stare nazwisko, powiedziano mi jedynie, zebym miala juz nowy dowod przy odbiorze paszportu. Skladalam wniosek tydzien temu w Krakowie, najpierw o paszport kilka godzin pozniej o dowod. Widać, że urząd urzędowi nie równy... Mimo wszystko jeżeli bedziesz w Pl warto podejsc, bo moze trafisz na bardziej doinformowanego urzednika
![]() I dowód i paszport mogą być anulowane przy odbiorze nowych dokumentów. Pytają się czy jest Ci dokument potrzebny i jeżeli tak, to podpisujesz jedynie oświadczenie, że przyniesiesz dokument na odbiór nowego i że zostałaś poinformowana, ze np paszport ustawowo traci waznosc po uplywie 2 miesiecy. Sent from my iPhone using Tapatalk
Edytowane przez rabbitka Czas edycji: 2015-05-23 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 |
Konto usunięte
|
Mnie tez
![]() Zawsze mozna pozostać przy panieńskim nazwisku, wtedy problemu nie ma ![]() Szczerze to nie wiem, dzis sobota wiec nie ogarne ale zadzwonie do biura paszportowego i sie spytam czy moze byc dowód na stare nazwisko i czy nie zabierają na czas wyrabiania paszportu tego starego. Wole sie upewnić ![]() Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2015-05-23 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 |
Zadomowienie
|
super / i daj tu znać czego się wywiedziałaś
![]() A jak robicie z nazwiskiem? zmieniacie na nazwisko męża? zostajecie przy swoim? bierzecie podwójne? Ja na pewno chciałabym mieć nazwisko męża (bo jednak jestem tradycjonalistką, że rodzina powinna mieć to samo ![]() Aha i w nowym nazwisku będę mieć literę nie z polskiego alfabetu Co wtedy?? zamienią na zwykłe a? czy wpiszą z tą literą?
![]() |
#682 |
Konto usunięte
|
Zmieniam, zawsze chciałam zmienić na męża no i dodatkowo mam dosyć literowania swojego
![]() Wystarczy ze mam długie imię, nie podobają mi sie i nie chce podwójnego nazwiska. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 |
Zadomowienie
|
Nie zmieniam, nigdy mi to przez mysl nie przeszlo. Choc tez zawsze literuje i literuje
![]() ![]() Z tym "a" to przypuszczam, ze spolszcza. A co to za "a", z akcentem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 |
Zadomowienie
|
Ă
a czyta się to jak polskie o
Widzę, że ile osób tyle opinii ![]() Jeszcze mam trochę czasu na zastanowienie Hmmm nie wyskakuje mi ta litera tutaj, zamienia j na jakies Al
To, co pogrąża człowieka, to wcale nie upadek do wody, lecz pozostawianie pod nią Edytowane przez mukaa Czas edycji: 2015-05-23 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;51501265]Zmieniam, zawsze chciałam zmienić na męża no i dodatkowo mam dosyć literowania swojego ![]() Wystarczy ze mam długie imię, nie podobają mi sie i nie chce podwójnego nazwiska.[/QUOTE] Ja wpisalam w protokole w USC że zmieniam. Mimo że trudniejsze i moje bardziej mi się podoba. Bo perypetiach z teściami chętnie bym to odwołała albo wzięła dwa ale mam nadzieje ze chociaż Tż miło że będziemy państwem P. - bo mnie tak ![]() Tż ogólnie mówi ze mogę zrobić jak chce ale kiedyś palnał że jak to żona z innym Nazwiskiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 | |
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tylko właśnie nie wiem czy podwójne czy pojedyncze,, Bo nie gryzą się, moje nazwisko nie brzmi nawet polsko, więc nikt sobie języka nie łamie. Krótkie i dziwne ![]() ![]() ![]() ![]() zambeza / wydaje mi się, że zamiast tej å piszą w urzędach aa. Np lotnisko ålesund często jest pisane aalesund (z tego względu, że ową literkę się czyta jak polskie o) Przeglądam właśnie zaproszenia. Miałam wybrane ładne, ale ..... przegapiłam aukcję. Skończyła się już. ![]() Macie może jakieś fajne namiary? na kogoś kto ma również formułki po angielsku? Btw oni wypisują te zaproszenia? czy to ja potem wypisuję? Bo nie wiem czy muszę już dokładną listę gości im wysyłać? W lipcu będę też już kieckę przymierzać ![]() ![]() I zarezerwowałam fotografa, ale nie mówił nic o żadnej zaliczce. Podejrzane?
![]() |
![]() |
#688 |
Konto usunięte
|
Przykłady zaproszeń po angielsku w Google pełno jest
![]() My juz zaproszenia mamy ![]() Zamowilismy takie ze sami wpiszemy gości, takie chcieliśmy. Zaproszenia przysłane miałam tutaj do UK wiec bez problemu, chyba 1.5 tyg tylko i przyszły ![]() zdjecia wstawialam tutaj Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2015-05-25 o 17:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 |
Zadomowienie
|
Aha czyli oni po prostu drukowali to, co Ty im wysłałaś? to ja może po prostu tekst po norwesku znajdę w takim razie
Na allegro parę razy chciałam coś zamówić i było bez wysyłki za granicę, więc stwierdziłam, że będzie prościej po prostu wysłać do Pl, skoro i tak mam tam być. Tylko też nie wiem jak ująć w zaproszeniach, że to zaproszenie na samo wesele (ślub chcemy tylko ze świadkami). Choć przez te całe zamieszanie z papierami to może jednak w Pl się pobierzemy, bo to ja muszę dokumenty zmieniać, więc będzie mi łatwiej. Muszę obgadać z TZ jak wróci za 2 tyg I jeszcze jedna kwestia. U mnie w rodzinie bardzo zwracają uwagę na to, żeby jednak zaproszenia były wręczane osobiście. Nawet kuzynki mieszkające za granicą taką rundkę robiły. Tylko, że ja tam jestem raz w roku. Czy to nie będzie dziwne jak wręczę zaproszenia na rok przed weselem?? Plus bez obecności pana młodego hehe bo on tylko na kilka dni ze mną przyjedzie więc wszystkich nie obskoczy (rodzina mieszka jakieś 300 km od mojego domu rodzinnego). Powiem Wam, że jeśli chodzi o wesele i ślub to ja się tak boję żeby jakiejś gafy nie popełnić.. Tyle tych różnych "musów" jest , zasad itd, o których nie mam pojęcia, a nie chcę wyjść na czarną owcę w rodzinie :P
![]() |
#690 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak ![]() ![]() Poszukaj wzorów bo jest pełno i na slub i "evening invitation" cos znajdziesz w Google. My bedziemy 90% wysyłać, przecież nie bede po całej Polsce UK i Francji jezdzic bo tak wypada i trzeba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.