mamusie i staraczki - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-20, 13:14   #661
nunus89
Raczkowanie

Dot.: mamusie i staraczki

Cytat:
Napisane przez domnej Pokaż wiadomość
Witam,
Przepraszam ,że tutaj o to pytam , ale naprawdę potrzebuje pomocy . Mianowicie kochałam się z narzyczonym i zapomniałam zarzyć 3 tabletek anty w czasie gdy sie kochalismy. Oczywiście on dochodził w środku . Stosuje tabletki Teenia 21+ 7 i zawsze biorę o 19 . Chciałabym poradzić się Was tutaj bo wiem , że za szybko na wizytę u lekarza ,ale jeśli jestem w ciąży to nie chce zaszkodzić maluszkowi pomocy !!!!!
W ciążę nie można zajść byle kiedy, prawdopodobieństwo ciąży zależy od Twoich cykli owulacyjnych. Jeżeli wspolzyliscie z czasie dni płodnych, to istnieje takie prawdopodobieństwo. Teoretycznie ok 5-6 dnia od owulacji można wykonać badanie beta hcg. Wtedy będziesz miała pewność. Dzisiaj nikt Ci tego nie wyWróży. Wszystko zależy też od Ciebie albo Was, czy chcesz mieć dzieciątko. ..
nunus89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 13:21   #662
dusiolka
Zakorzenienie

Wnioskuje ze autorka chce zatrzymać ciaze (chwała jej za to) wiec kochana szansa zawsze jakas jest.. Lecz teraz nikt Ci nie Potwierdzi ewentualnej ciazy. Musi troszkę czasu upłynąć i wtedy pojdziesz na badanie z krwi.
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 15:01   #663
docik10
Zakorzenienie

Hej Ja nadal borykam się z deficytem snu, organizm domaga się odpoczynku a mój synuś śpi jakby wcale. Nie wiedziałam, że będzie aż tak ciężko. Na dworze ciepło a ja siedze w domu ubrana w długie getry, skarpetki i bluze. Ze zmęczenia jest mi zimno a jeść to mogłabym w ogóle. Pozdrawiam pełna nadziei na lepsze dni
Co u Calineczki, jak sobie radzi?
Tyś moje dziecko a ja Twoja mama

Nasze szczęście jest juz z nami
:
docik10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 15:31   #664
Calineczka 27
Zakorzenienie

Docik szczerze? Nie śpię od dnia porodu. Wczoraj udało mi sie jakieś 3 godz w nocy i 2 w dzień i to mi dużo dało, bo wczesniej nie przespalam pełnej godziny normalnie tylko na czuwaniu. Od razu zeszła mi opuchlizna z nóg. Po każdym karmieniu mocniej krwawie, chyba to pobudza obkurczanie macicy. Mąż mi trochę pomaga, ale teraz ma nocki, a w dzień jest pełno rzeczy do załatwienia: pediatra, macierzyński itp.
Docik karmisz piersią? U nas jest ciezko, bo miałam poranione brodawki do krwi, potem wystraszylam sie nawalem. Dopiero teraz jest ok. Poza tym mały płacze cały czas jak nie jest przy piersi i nie wiem, czy go oszukiwać trochę smoczkiem. Je krótko, przysypia, odkladam go, jest ryk i od nowa. Chce sobie rece pogryzc. A jak u was?
Beauty, z lovi albo z medeli najlepiej.

Docik a byłaś nacinana albo popekalas? Nie oglądam sie tam nawet, bo boję sie na to patrzeć. Czuje tylko szwy.

Edytowane przez Calineczka 27
Czas edycji: 2015-08-20 o 15:35
Calineczka 27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 15:43   #665
beautifuldream
Rozeznanie

Calineczka dziękuję Jakbyście mogły mi powiedzieć jeszcze jaką butelkę zamówić???

Wojtuś jest już z nami
beautifuldream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 15:54   #666
beautifuldream
Rozeznanie

o już mam, medela calma Tylko powiedzcie mi ile potrzebuje takich butelek? I jakiej wielkości 150 czy 250ml?

Wojtuś jest już z nami
Stary 2015-08-20, 15:59   #667
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beautifuldream Pokaż wiadomość
o już mam, medela calma Tylko powiedzcie mi ile potrzebuje takich butelek? I jakiej wielkości 150 czy 250ml?
Wez narazie jedna 150ml. Zobaczysz jak pojdzie kp..bo ns dokarmienie przy kp to wystarczy np jakbys miała gdzies wyjsc . Jesli przejdziesz na mm to wtedy kupisz sobie zwykle z lovi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-20, 20:03   #668
domnej
Przyczajenie

Tak kochalismy się w czasie gdy to były dni płodne . Chcemy miec dziecko bo oboje jesteśmy na to gotowi po prostu wolałam zapytać tutaj kogoś kto miał podobną sytuację bo nie wiem czy stosować dalej te tabletki czy po prostu odpuścić sobie i cieszyc się na dobra nowinę. Zdaje sobie sprawę ,że to nie jest tak odrazu po prostu wolałam zapytać
domnej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 20:33   #669
Calineczka 27
Zakorzenienie

Przede wszystkim jak sie bierze tabletki anty to nie ma czegoś takiego jak dni plodne czy niepłodne.
Stary 2015-08-20, 20:34   #670
beautifuldream
Rozeznanie

Zakładając opcję, że będę miała pokarm, to ta jedna butelka wystarczy na dokarmianie, a co z podawaniem tych herbatek (np. koperkowych, rumiankowych itd.)?? Nie podaje się ich od początku? I czy nie trzeba mieć na nie osobnej butelki?

Wojtuś jest już z nami
Stary 2015-08-20, 20:46   #671
dusiolka
Zakorzenienie

Beauty nie trzeba miec osobnej. Ta medela po to jests wlasnie zeby nie oduczył sie Maluszek ssac z piersi i mozesz nia podawac i mleko i herbatki. Ja zadnych herbatek nie podawalam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-20, 22:11   #672
beautifuldream
Rozeznanie

Bardzo dziękuję Wiecie co? Będziecie miały ze mną przechlapane do listopada. Ja nic nie wiem!

Wojtuś jest już z nami
Stary 2015-08-20, 22:17   #673
dusiolka
Zakorzenienie

mamusie i staraczki

Calineczka tak karmienie piersia przyspiesza obkurczania macicy.

Beauty spoko,od tego tu jestesmy by sie wymieniać inf

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Jak chcesz to kup dla świetego spokoju i wygody osobna butelkę do herbatek jesli masz w planach takie podawac ja dokupiłam z czasem
Stary 2015-08-21, 02:31   #674
docik10
Zakorzenienie

Calineczko położna mówila to na szkole rodzenia, że dużo kobiet jak przystawia dziecko do piersi to jest wodospad, karmienie pobudza obkurczanie. Karmie piersią ale po dwóch tygodniach spania prawie wcale kryzys. Pierwszy raz płakałam mamie do tel ze zmęczenia, mężowi to prawie codziennie. Dziś zdecydowaliśmy, że damy butelke 90ml 3 łyżeczki mleka. Kamil wcześniej ciągnał pierś a flache całą wypił iiii przespał dwie godz obudził się zaś flacha i jak zasnał o 23:30 tak potem wstał o 2:40 na karmienie. Jest to zbawienie! W końcu moglam pospać. Musze mieć jałowy pokarm, dodam, że po butelce nie bylo tego specyficznego "jęczenia" jak spał mięczy karmieniami. Co do szycia ja byłam nacinana i pękłam, znam ból szwów miałam może z 2cm od odbytu pętelke, ból nieziemski.

:
Stary 2015-08-21, 05:53   #675
dusiolka
Zakorzenienie

Docik jesli chcesz kp to ewentualnie podaj mleko po sesji z piersia bo inaczej laktacja padnie. Ona jest teraz w fazie pobudzania i stabilizacji. To oczywiscie tylko dobra rada,zrobisz jak chcesz wiem z doświadczenia jak pozniej trzeba sie napocić by znowu rozkręcić (juz nie w takim samym stopniu) laktację..:/
Stary 2015-08-21, 07:03   #676
meg252
Raczkowanie

Docik jak dasz mm i widzisz ze zjadl 90ml to kamcio najedzony i ladnie spi z cycem jest inaczej trzymasz go godzine i nie wiesz ile zjadl a ile sobie ciumkal cyca..ale uwazam ze powinnas jak najbardziej cycem go karmic jak masz duzo pokarmu to mozesz przelac do butelki i do lodowki wstawic ...
meg252 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 10:49   #677
Calineczka 27
Zakorzenienie

Też kilka razy musiałam podać butelkę. W domu 2 razy, ale dziewczyny dobrze mówią. Z jednej strony zauważyłam, ze po butli śpi długo i jest spokój ale to nie wyjście chyba.
Ja sobie ustalilam w głowie, ze butla i smoczek tylko w razie gdy uznam, ze nadeszła godzina W. Wiem jak jesteś zmęczona, bo czasem karmie co pół godziny i cala noc leze z cyckami na wierzchu i śpię z nim. Co zrobić. Juz roznie sobie myślałam, ale po krwawiacych brodawkach, nawale pokarmu, okropnym bólu wreszcie jakoś karmie bez cyrku i szkoda tego zaprzepaścić. Za tydzień mamy wizytę u pediatry to też zobaczę, czy przybiera na wadze. A Kamilek też ma taki silny odruch ssania? Dajesz mu czasem smoczek? Mój chce pogryzc sobie rece, ssie wszystko, palce itd.
Stary 2015-08-21, 11:01   #678
dusiolka
Zakorzenienie

Calineczka brawo za walkę! Wiemy jaki to bol pogryzione i zakrwawione piersi.. Ja miałam tak zalatwionego sutka;/ a raczej oba -tak mocno ciągnęła. A w szpitalu na wypisie jaka miałyście wage Maluchów? Mojej waga bajpierw spadła z 4100 do 3750 a na wypisie miała o 20g wiecej wiec chyba cos tam leciało :p
Stary 2015-08-21, 11:08   #679
Calineczka 27
Zakorzenienie

Nam spadła waga z 3590 na 3400, ale teraz mam pokarm, słyszę, ze połyka, widze, ze leci. Czytałam, ze nie ma czegoś takiego jak malo wartosciowy pokarm, ze to sie dostosowuje do potrzeb dziecka itd.

Edytowane przez Calineczka 27
Czas edycji: 2015-08-21 o 11:11
Stary 2015-08-21, 11:12   #680
meg252
Raczkowanie

Ja tez mialam pogryzione do krwi brodawki tez mialam dosc i moja cora plakala a ja razem z nia i za szybko sie poddalam i przeszla na mm z drugim dzieckiem postapilabym inaczej...

Po 3dobie od porodu mialam nawal i twarde cycki jak kamienie dobrze ze przyszla pani od laktacji i mi pomagala,wymasowala powiedziala co i jak...

Poczatki karmienia sa trudne caly ten okres poporodowy to nic fajnego oprocz ze malenstwo jest z nami ale to wiele poswiecenia....

Moja ur.sie z waga 2710 przy wyjsciu ze szpitala 2650 ale z tygodnia na tydzien ladnie przybierala ...u mnie noce wygladaly fatalnie siedziala przy cycu pol h slabo ciagnelo w ogole nie umiala i jeszcse te nakadli silikonowe odklafalam do lozeczka odciagalam pokarm laktatorem trwalo pol h a ona sie budziala i znowu przy cyccu...wiem ze wam jest ciezko kazda matka musi to przejsc inne lepiej inne gorzej...

Musicie wyregulowac swoje maluszki...

Ja pamietam ze zalozylam zeszyt kiedy karmie ile kupek o ktroej godzinie a jak podawalam mm to ile zjadala i o ktorej...
Stary 2015-08-21, 11:17   #681
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Calineczka 27 Pokaż wiadomość
Nam spadła waga z 3590 na 3400, ale teraz mam pokarm, słyszę, ze połyka, widze, ze leci. Czytałam, ze nie ma czegoś takiego jak malo wartosciowy pokarm, ze to sie dostosowuje do potrzeb dziecka itd.

Dokładnie. Pokarm sie zmienia w zależności od pory roku,pory dnia,potrzeb dziecka. Takie inteligentne mleko jak jest upał to napewno leci lżejsze niz bedzie leciało zima czy jesienia natura to pieknie wymyslila

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Rowniez za szybko poddałam sie z piersia. Moze nie ja sie poddałam a córka wycwaniaczyla i po prostu w pewnym momencie nie chciała cyca bo przeciez z butli wcEsniej jej pieknie lecialo człowiek jest zawsze bogatszy o doświadczenie. Ściągałam za to do 7mies mysle ze i tak długo wytrwałam
Stary 2015-08-21, 12:35   #682
docik10
Zakorzenienie

Już powiem jak to u mnie wygląda. Jadł godz z cyca i nadal szukał, dałam butelke wypił 90ml i spał jak suseł, więc mój pokarm to za mało. Przez cały dzień i noc karmie co pół co godz. Cycki mam jak flaki jak ścisne to z wysiłkiem coś poleci. A jak dalam flache i spał długo to potem jak wstał to ja cycki jak kamienie, nakarmilam go i potem spał 3h. Widocznie u mnie potrzeba czasu na produkcje jak go często karmie to on też nie ma czym się najeść. W tamtym tyg mialam pogryzione sutki tak, że Kamilek wymiotował moją krwią i położna kazala zaleczyć i do tego flaszka była potrzebna. Calineczko polecam Maltan maść na sutki, u mnie rewelacyjnie szybko zadziałała. Karmienie przeplatam butelką bo jak tylko cyckiem to mogłabym tak karmić 3h a on nadal głodny. Daje mu smoczka ale jeszcze często wypluwa. Nie ma aż tak silnego odruchu ssania, wkłada rączki do buzi ale nie śsie za mocno. Mój mimo lekkości jedzenia butelką woli cycka.

:

Edytowane przez docik10
Czas edycji: 2015-08-21 o 12:36
Stary 2015-08-21, 13:37   #683
dusiolka
Zakorzenienie

Docik a jak leczyłas piersi to ściągałas pokarm?
Z maściami to u każdego inaczej chyba mi maltan nic nie pomagał. Dopiero lanolina o wietrzenie piersi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-21, 13:41   #684
alekaz1
Zakorzenienie

Ja karkilam butelka od 3 tygodnia zycia na piersi mi mala nie przybierala. Poltora tygodnia probowalam potem w dzien moje z butli na noc mm i potem juz tylko mm. Jak zaczela dostawac w nocy mm to zaczela powoli przybkerac
Stary 2015-08-21, 13:47   #685
dusiolka
Zakorzenienie

Docik jeszcze jest cos takiego jak kryzys laktacyjny ktory po prostu trzeba przerwać
Dzieci na piersi przybierają tak skokami jakby. Mogą tydzien nic nie przybierać lub mało zeby pozniej nadrobić

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Na wizażu jest watek o kp ,dziewczyny karmią tam nawet dzieci po 2 lata wiec maja sporo doświadczenia mozna równie tam spytac o rade
Stary 2015-08-21, 14:24   #686
Calineczka 27
Zakorzenienie

Docik tylko uważaj, zeby sobie wszystkiego nie rozregulowac, bo s.p.i.e.p.r.z.y.c laktacje mozna szybko. On ci sie przyzwyczai do butli i za tydzień masz po karmieniu. Albo ci sie zastój zrobi w piersi. Doradz sie poloznej jak do ciebie przyjdzie albo pediatry.
Stary 2015-08-21, 15:18   #688
dusiolka
Zakorzenienie

Wkleilam cos dla naszych mamus karmiących mam nadzieje ze cos pomoże i rozjaśni
Stary 2015-08-21, 15:27   #689
meg252
Raczkowanie

Calineczka ma racje u mnie lepiej ciagnela z butli niz z cyca z cyca nie najadala sie w ogole a z butli wyciaga wszystko jakby bylo wiecej to by wyjadla wiecej tutaj byl moj blad brak wiedzy na temat karmienia piersia noj sil mi braklo na dalsze karmienie piersia ...ale dzis jest dorodna panna

Czytalam kilka dni temu artykul o kobietach rodzacychi jakis dziennikarzyna napisal ze kobiety rodzace przez cc to nie moga nazwac sie matkami ktore urodzily swoje dzieci to lekarze wyjeli dziecko a my ich nie urodzilysmy boze jakie tam glupoty wyposywal i te matki wypisywaly takie bzdury ze az sie poryczalam i nie czytalam dalej ...
Stary 2015-08-21, 16:16   #690
dusiolka
Zakorzenienie

Technicznie to jest wyciagnięcie z brzucha trudni temu zaprzeczyc ale skoro szanowny pan jest lekarzem to powinien wiedziec ze cesarkę robi sie nie bez konkretnych powodów, wiec niech spada gnębić kogos innego.

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

I nie rodzaj porodu robi z kobiety matkę ..masakra

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Co do kp to dodam ze trzeba duzo pic wody. Mozna tez popijać herbatki laktacyjne lub femaltiker -na bazie słodu jęczmiennego.

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Sa produkty ktore pobudzają laktację np owsianka polecam na sniadanie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości