Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-10, 19:44   #661
kat123
Zakorzenienie

Dot.: Filologia polska

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Bez przesady, chyba tylko Ci, co szli w ciemno. Nie znam ani jednej osoby [świadomej], która byłaby rozczarowana. Większość jest pochłonięta tym, co robi.
to dobrze trafiłaś Ja jestem rozczarowana kompletnie (tak jak większość moich znajomych z fp), tym bardziej, że te studia nic w pracy właściwie przydatnego nie dają (nauczycielstwo) nie wiem jak inne specjalizacje/specjalności...

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 20:17   #662
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Bez przesady, chyba tylko Ci, co szli w ciemno. Nie znam ani jednej osoby [świadomej], która byłaby rozczarowana. Większość jest pochłonięta tym, co robi.
Rzeczywiscie, trafilas na wyjatkowa grupe. W mojej na palcach jednej reki moge policzyc osoby, ktore sa zadowolone z tych studiow.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 07:28   #663
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Rzeczywiscie, trafilas na wyjatkowa grupe. W mojej na palcach jednej reki moge policzyc osoby, ktore sa zadowolone z tych studiow.
u mnie też dominuje mega rozczarowanie.

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 10:51   #664
larva
Wtajemniczenie

To chyba faktycznie dobrze trafiłam .

Powiem tyle - dla mnie żadne studia [no, medycyna] nie są gotowym fachem w ręku i prawda jest taka, że mówiąc o poszukiwaniach pracy, to trzeba dokładnie wiedzieć, czego się chce, być kreatywnym i oryginalnym. Wtedy się udaje. A znam takie osoby.
Znam też takie, które po prawie pracują jako sekretarki.

Mam też jedną znajomą, wszyscy się śmiali, co ona będzie robiła po filologii rosyjskiej? Tylko do szkoły... a pracuje w Pentagonie.

Jestem na filologii słowiańskiej i filologii polskiej z językiem rosyjskim [3w1 - Old Spice ], specjalizacje są artystyczno - literackie, dla przyszłych tłumaczy, dziennikarska, nauczycielska, edytorska, kultura europejska [coś w ten deseń]...

Chcę sobie na przyszły rok dołożyć do tego wschodoznawstwo. Będzie dobrze.

Edytowane przez larva
Czas edycji: 2010-09-11 o 10:54
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 11:07   #665
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
To chyba faktycznie dobrze trafiłam .

Powiem tyle - dla mnie żadne studia [no, medycyna] nie są gotowym fachem w ręku i prawda jest taka, że mówiąc o poszukiwaniach pracy, to trzeba dokładnie wiedzieć, czego się chce, być kreatywnym i oryginalnym. Wtedy się udaje. A znam takie osoby.
Znam też takie, które po prawie pracują jako sekretarki.

Mam też jedną znajomą, wszyscy się śmiali, co ona będzie robiła po filologii rosyjskiej? Tylko do szkoły... a pracuje w Pentagonie.

Jestem na filologii słowiańskiej i filologii polskiej z językiem rosyjskim [3w1 - Old Spice ], specjalizacje są artystyczno - literackie, dla przyszłych tłumaczy, dziennikarska, nauczycielska, edytorska, kultura europejska [coś w ten deseń]...

Chcę sobie na przyszły rok dołożyć do tego wschodoznawstwo. Będzie dobrze.
Ja jestem wlasnie na edytorskiej. Sama specjalizacja, do ktorej niestety uczelnia kiepsko sie przyklada, bardzo mi sie nie podoba, gorzej z reszta przedmiotow - potworna nuda i mnostwo zapchajdziur.
Chcialabym po studiach pracowac jako redaktor, ale czy sie uda?

Stary 2010-09-11, 12:24   #666
LoieFuller
Raczkowanie

Ja jestem na specjalności "creative writing" - to jest dopiero lipa
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 13:32   #667
gelus
Raczkowanie

A wiecie może jak wygląda edytorstwo na UG? Bo się właśnie dostałam, ale nie jestem pewna, jaką specjalizację wybrać
gelus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 13:46   #668
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gelus Pokaż wiadomość
A wiecie może jak wygląda edytorstwo na UG? Bo się właśnie dostałam, ale nie jestem pewna, jaką specjalizację wybrać
Ja, mam nadzieje, w tym miesiacu koncze
Edytorstwo na UG rozpoczyna sie dopiero od 2go roku. Zajec jest malo, wszystkie sa na zaliczenie. Generalnie wystarczy chodzic, zeby zaliczyc. Czasem do napisania jest praca/redakacja tekstu/opracowanie edycji, jednak jest to niespecjalnie trudne.
Uczelnia traktuje te specjalizacje po macoszemu, a szkoda, bo to wszystko jest naprawde ciekawe.

Pytaj jesli chcesz

Stary 2010-09-11, 13:59   #669
Zuza229
Zakorzenienie

GG do Zuza229

Ja myśle nad specjalizacją nauczycielską i krytycznoliteracką

Mój Kochany

10 luty 2010 rok "Bo mam Ciebie.."

Edytowane przez Zuza229
Czas edycji: 2010-09-11 o 14:00
Zuza229 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 19:08   #670
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LoieFuller Pokaż wiadomość
Ja jestem na specjalności "creative writing" - to jest dopiero lipa
W Wielkiej Brytanii kreatywne pisanie jest oddzielnym kierunkiem. Obowiązkowe są zajęcia w jakimś zadymionym barze, obligatoryjne jest także palenie papierosów. Nie palisz? Trzeba zacząć!
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 19:33   #671
LoieFuller
Raczkowanie

Co do creative writing w UK to wiem, jeden z moich ulubionych pisarzy: Ian McEwan skończył taki kurs, dlatego na to poszłam Na naszej specjalizacji chyba papierosy nie wystarczyłyby, tu potrzeba czegoś mocniejszego
Stary 2010-09-11, 19:55   #672
gelus
Raczkowanie

Cytat:
Ja, mam nadzieje, w tym miesiacu koncze
Edytorstwo na UG rozpoczyna sie dopiero od 2go roku. Zajec jest malo, wszystkie sa na zaliczenie. Generalnie wystarczy chodzic, zeby zaliczyc. Czasem do napisania jest praca/redakacja tekstu/opracowanie edycji, jednak jest to niespecjalnie trudne.
Uczelnia traktuje te specjalizacje po macoszemu, a szkoda, bo to wszystko jest naprawde ciekawe.

Pytaj jesli chcesz
Dzięki za odp Dostałam się na zaoczną filologię i boję się tylko, że będzie mało osób chętnych na tę właśnie specjalizację, a więcej na nauczycielską. Bo chyba na zaocznej tylko są dwie specjalizacje? Dopiero, jak się idzie na studia magisterskie, to jest więcej do wyboru. Nie mylę się?
Stary 2010-09-11, 19:59   #673
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gelus Pokaż wiadomość
Dzięki za odp Dostałam się na zaoczną filologię i boję się tylko, że będzie mało osób chętnych na tę właśnie specjalizację, a więcej na nauczycielską. Bo chyba na zaocznej tylko są dwie specjalizacje? Dopiero, jak się idzie na studia magisterskie, to jest więcej do wyboru. Nie mylę się?
Nie mam pojecia, jak jest na zaocznych - ja jestem na dziennych, gdzie jest 5 specjalizacji.

W tym roku na magisterskich bedzie problem ze specjalizacja edytorska. Jest ok 6-7 chetnych i niewiadomo czy ja otworza...

Stary 2010-09-15, 19:30   #674
gelus
Raczkowanie

Cytat:
Nie mam pojecia, jak jest na zaocznych - ja jestem na dziennych, gdzie jest 5 specjalizacji.

W tym roku na magisterskich bedzie problem ze specjalizacja edytorska. Jest ok 6-7 chetnych i niewiadomo czy ja otworza...
A ile trzeba osób, by otworzyć daną specjalizację? Szkoda, że nie mogą otworzyć np. dla tych paru osób, przecież oni będą/są pokrzywdzeni. Przecież ci, którzy nie chcą nauczycielskiej specjalizacji, nie będą się do niej zmuszać..
Stary 2010-09-17, 20:54   #675
naciulatko
Zakorzenienie

Witam. Mogę dołączyć?

W październiku rozpoczynam filologię polską w trybie dziennym na Uniwersytecie Gdańskim
naciulatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-18, 13:37   #676
gelus
Raczkowanie

Ja w trybie zaocznym, ale niestety z 41 osób, które dostały się na studia, dokumenty przyniosło 22 osoby i teraz rektor zastanawia się nad uruchomieniem kierunku ;/ faajnie. :/ Zapewne te 22 osoby idą na spec. nauczycielską, a ja nie chcę być nauczycielem. Jest jeszcze filologia polska zaocznie ze spec. bibliotekoznasstwo i inf. naukowa (akurat, to było osobna rekrutacja). Wiecie, może, czy jeżeli otworzyliby naszą zwykłą filologię, mogłabym się przenieść na filologię z określona już specjalizacją?? Przedmioty są te same, oprócz oczywiście o tym bibliotekoznawstwie, które rozpoczynają się juz na I roku. Cholerka, jestem załamana...

naciulatko - mam pytanko: Ilu Was jest na studiach dziennych??
Stary 2010-09-18, 13:38   #677
PatrysssQa
Raczkowanie

Witam
Od października rozpoczynam naukę na tym kierunku.. i mam coraz większe wątpliwości. Zawsze chciałam być nauczycielką, złożyłam papiery na filologie i pedagogikę, dostałam się na oba kierunki.. i wybrałam ten ambitniejszy ( wg mnie) - czyli filologię. No i teraz mam problem.. Mnóstwo ludzi opowiada mi o tym jaki to trudny i ciężki kierunek, podobno kiedy się na nim uczy nie ma się 'życia', czyli nie odchodzi sie od książek.. ( straszą mnie do tego stopnia, że zaczynam żałować mojego wyboru)
Chciałam zapytać dziewczyn, które studiują bądź studiowały : czy to prawda?

Życie studenckie zawsze kojarzyło mi się z imprezami i zupełnie innym życiem, chcę się przygotować psychicznie na to, że może mnie całkowicie ominąć.
I do dziewczyn, które również w tym roku rozpoczynają naukę: Boicie się ? ;>
Czytałyście podczas wakacji jakieś lektury lub robiłyście w wakacje cokolwiek by 'nadgonić' materiał ? Ja nie zrobiłam zupełnie nic, a mam kilka koleżanek, które już całe wakacje siedziały i czytały lektury...
pozdrawiam Was wszystkie i powodzenia
PatrysssQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-18, 17:52   #678
LoieFuller
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PatrysssQa Pokaż wiadomość
Witam
Od października rozpoczynam naukę na tym kierunku.. i mam coraz większe wątpliwości. Zawsze chciałam być nauczycielką, złożyłam papiery na filologie i pedagogikę, dostałam się na oba kierunki.. i wybrałam ten ambitniejszy ( wg mnie) - czyli filologię. No i teraz mam problem.. Mnóstwo ludzi opowiada mi o tym jaki to trudny i ciężki kierunek, podobno kiedy się na nim uczy nie ma się 'życia', czyli nie odchodzi sie od książek.. ( straszą mnie do tego stopnia, że zaczynam żałować mojego wyboru)

Życie studenckie zawsze kojarzyło mi się z imprezami i zupełnie innym życiem, chcę się przygotować psychicznie na to, że może mnie całkowicie ominąć.
Czytałyście podczas wakacji jakieś lektury lub robiłyście w wakacje cokolwiek by 'nadgonić' materiał ? Ja nie zrobiłam zupełnie nic, a mam kilka koleżanek, które już całe wakacje siedziały i czytały lektury...
WItam W październiku zacznę 3 rok na filologii polskiej. Nie zamierzam cię straszyć, ale na filologii czyta się bardzo dużo - na tym polega ten kierunek. Mnie osobiście bardzo wkurzają gadki ludzi, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia, a mądrzą się, że na polonistykę idę nieroby, którzy mają lajtowo, bo tylko czytają sobie ksiażeczki. Ten kierunek jest trudny i absorbujący. U mnie na uniwerku jest wielu ślizgaczy, którym udaje się zdawać bez czytania żadnych lektur !!!, więc nie wiem co na tym kierunku robią. Pierwszy rok nie jest taki ciężki, jest mniej zajęć, wprawdzie lektur dużo, bo 4 epoki, ale duży % to tylko fragmenty. Jesli trafisz na fajną grupę, możecie podzielić się lekturami i każdy ze swojej zrobi streszczenia. Książki więc czyta się niestety z długopisem i notatnikiem, bo na kołach zwracają uwagę na szczegóły. U mnie na uniwerku był niezły odstrzał w sesji letniej z egzaminu z HLP, więc radzę czytać białe podręczniki z PWN na bieżaco. Nie martw się na zapas, ja wspominam I rok pozytywnie, nawet miałam troche czasu wolnego . Prawdziwy hardcore był za to na II roku, bo trafiłam na panią dr, którą interesowały najmniejsze szczegóły w dramacie Norwida etc, poza tym po zmianie systemu studiowania na 3+2, na II roku w 1 pierwszym semestrze trzeba przerobić cały romantyzm, a w drugim - razem pozytywizm i młodą polskę Z mojego doświadczenia II rok był cieższy, mam nadzieję, że na 3cim trochę pożyję , nawet jeśli będzie gorzej proszę starszych wizażanek o nierozwiewanie moich złudzeń . Ależ się rozpisałam. Życzę powodzenia . Polonistyka to może nieżyciowe, ale piękne studia. Wiele wybitnych umysłów skończyło ten kierunek (tak sie pocieszam w trudnych chwilach) Pozdrawiam

Edytowane przez LoieFuller
Czas edycji: 2010-09-19 o 15:15
Stary 2010-09-18, 19:52   #679
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Witam

Na tym kierunku idzie przeżyć ucząc się tylko z okazji sesji w książkach można utonąć -to fakt,ale i to można ominąć, jeżeli ma się zgraną paczkę z którą można się podzielić zagadnieniami, koleżankę na starszym roku, która od czasu do czasu pożyczy notatki i internet -bo streszczenia są prawie do wszystkiego niestety te studia to nie tylko lektury -to także język staro-cerkiewno-słowiański, gramatyka historyczna, teoria literatury... i takie tam ale nie ma się czego bać, wszystko jest do przejścia nawet jeżeli na starcie nie ma się jakichś wybitnych umiejętności

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-18, 19:59   #680
mpt
Zakorzenienie

A tam, jak się chce, to ma się czas na wszystko. Prawda jest taka, że na zajęcia czyta się fragmenty, na egzaminy wstępy i streszczenia. Chyba że mam inny system studiowania. Czytałam to, co mnie interesowało, nie zawracałam sobie głowy staropolską ( i kilkoma innymi epokami). Wiem na jej temat tyle, ile muszę, żeby nie było wstydu. Więcej wiem na tematy, które mnie interesują. Wszystko zawsze zdawałam w pierwszym terminie i nie miałam problemów z czasem wolnym i pracą. Jeśli ktoś nie potrafi wyciągnąć z książki najważniejszych rzeczy, to tkwi nad nią godzinami (tak jest np. z teorią literatury). Trzeba umieć dzielić rzeczy na ważne i nieważne. I przede wszystkim myśleć.
mpt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 07:57   #681
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam
pogrubione: kto Ci takich głupot nagadał? polonistyka to ani studia medyczne, ani techniczne tylko zwykła filologia. bułeczka z masłem.
podkreślone: jasne, jak chcesz przeczytać wszystkie książki na hlp chociażby to czytaj. ale po co? znam ludzi którzy na fil. pol. nie mają życia, ale to ci ze średnią 5,2 większość ma ten kierunek w nosie i minimalnym nakładem pracy u mnie cała grupa zaliczyła, poprawek było dosłownie kilka.
jak czytam takie opinie to mi się robi szkoda ludzi z grupy TŻta i samego TŻta, którzy mają po 10 projektów na rok i oddają je do końca września, a ktoś demonizuje filologię.

MOIM osobistym zdaniem (a studiuję 2 filologie) te studia są przyjemne, momentami (jeśli odejmie się przedmioty z dupy w stylu łaciny) rozwijające i banalne, tylko kilka przedmiotów językoznawczych może sprawiać jakiśtam problem (mi ani gojp ani historyczna nie straszne od kiedy zaliczyłam staroangielski na drugich studiach), tyle

Stary 2010-09-19, 14:55   #682
naciulatko
Zakorzenienie

Gelus, jeśli chodzi o studia dzienne to jest 150 miejsc, a ja jestem na dwuprzedmiotowej specjalności nauczycielskiej kaszubistycznej - tutaj jest 30 miejsc.

Cytat:
Patrycja, jasne, że jakiś tam stres jest. Też się obawiam, że będzie ciężko, ale z drugiej strony ludzie kończą ten kierunek, więc dlaczego mi miałoby się nie udać? Staram się wychodzić z takiego założenia Podczas wakacji również nic nie robiłam. Stawiam na pracę na bieżąco
Stary 2010-09-19, 15:12   #683
em_90
Raczkowanie

Nie wiem gdzie wy studiujecie, ale u mnie HLP nie dało się zaliczyć nie przeczytawszy wszystkiego i to jeszcze wyłapując szczegóły. Wszelkie streszczenia można było sobie w d... wsadzić. Egzamin ustny to była istna rzeź.. Filologia polska to naprawdę nie jest bułka z masłem - naprawdę wymaga nauki chociaż zależy też od wykładowcy - ja na jakiś tyranów trafiałam chyba
em_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 17:18   #684
gelus
Raczkowanie

[QUOTE=naciulatko;22160998]Gelus, jeśli chodzi o studia dzienne to jest 150 miejsc, a ja jestem na dwuprzedmiotowej specjalności nauczycielskiej kaszubistycznej - tutaj jest 30 miejsc.

Nie chodziło mi o miejsca, a oto ilu Was jest? Na f.p zwykłej i na fp. spec. naucz. kaszub. ? Czy było dużo ludzi pod kreską??
Stary 2010-09-19, 22:10   #685
naciulatko
Zakorzenienie

Gelus, nie pamiętam ile dokładnie osób było pod kreską, ale całkiem sporo niestety... A jak nie utworzą kierunku w trybie zaocznym to co zamierzasz?
Stary 2010-09-20, 10:24   #686
gelus
Raczkowanie

ehh, nie mam pojęcia.. teraz raczej już mi się nie uda wziąć udziału w rekrutacji na inne kierunki, chociażby pedagogikę, chociaż zupełnie mnie to nie interesuje. Filologia polska była moim takim priorytetem i celem.. ale cóż.. : ( Nie chcę mieć dwóch lat w plecy Ale narazie nie wszystko stracone, ciągle mam tą nadzieję.. nawet gdyby utworzyli kierunek i wszyscy poszliby na nauczycielską spec. to też nie za fajnie by było.. a z zaocznych na dzienne bardzo trudno jest się przenieść. Naprawdę, nie wiem co zrobię, chyba będę musiała rekrutować na drugi rok.. niestety.. Mogłyby te osoby pod kreską złożyć papiery na zaoczną jak było ich sporo..
Stary 2010-09-20, 11:15   #687
PatrysssQa
Raczkowanie

Ła, bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi, musze przynać, że troche mnie pocieszyłyście Mam nadzieję, że filologia nie jest jednak taka straszna jak opowiadają mi moi znajomi Czytać książki lubię... jednak nie te, które należy.. ale może się przyzwyczaje ;d
Życzę Wam wszystkim powodzenia !
PatrysssQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 13:34   #688
naciulatko
Zakorzenienie

Gelus, ja obstawiam, że osoby, które złożyły na dzienną FP, a nie dostały się, szły na inny kierunek w trybie dziennym. Przynajmniej większość. Za zaoczne niestety dużo trzeba płacić Według mnie stanowczo za dużo!
Stary 2010-09-20, 15:07   #689
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez em_90 Pokaż wiadomość
Nie wiem gdzie wy studiujecie, ale u mnie HLP nie dało się zaliczyć nie przeczytawszy wszystkiego i to jeszcze wyłapując szczegóły. Wszelkie streszczenia można było sobie w d... wsadzić. Egzamin ustny to była istna rzeź.. Filologia polska to naprawdę nie jest bułka z masłem - naprawdę wymaga nauki chociaż zależy też od wykładowcy - ja na jakiś tyranów trafiałam chyba
w mojej grupie nie było osoby która by nie zaliczyła za 1 podejściem, a miałam ze specjalistą od kazan staropolskich ktory zrobil habilitacje jak miał 30 lat

Stary 2010-09-20, 16:31   #690
LoieFuller
Raczkowanie

U mnie był niezły przesiew, niektórzy wychodzili z płaczem. Ja miałam tak rozległe zagadnienia, że egzaminator trzymał mnie prawie 1,5 godz
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości