METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-07-26, 14:01   #691
wega1993
Rozeznanie

Dot.: Mój pokój,... przydałaby się metamorfoza... !!

Heh, łądne. Na pewno drogie są te pościele...
A co z biórkiem i wszystkim w jego otoczeniu?!

Jesli masz to podaj jakie fajne obrazy można zrobić albo jakies przykłady, a potem tylko wydrukować...

,,
Większość ludzi jest silniejsza, niż sami sądzą. Tylko czasami zapominają o wierze."

wega1993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-26, 14:04   #692
isiaczek
Zadomowienie

GG do isiaczek

Cytat:
Napisane przez wega1993
Heh, łądne. Na pewno drogie są te pościele...
A co z biórkiem i wszystkim w jego otoczeniu?!

Jesli masz to podaj jakie fajne obrazy można zrobić albo jakies przykłady, a potem tylko wydrukować...
wydrukowane ładnie nie wygladaja....
<nie>
posciele nie sa drogie na allegro od 30 zł a nawet mniej jak sie trafi na promocje...
!!
w sklepach po 4 zł sa duzo fajnych kolorych ramek...
poprosut ogranicz sie do minimum...
przepych nie jest w modzie...
ja keidys tez mialam wystawki a teraz wszytko w szafach i kartonach po co ma sie kurzyc i odrazu estetyznie wyglada
super firanka posciel jakies poduszki..
po co ci te maskotki wszytko do kartonu z nimitam niehc sobie mieszkaja...
widze ze kjestes z rocznika 93
chyba juz sie nie bawisz maskotkami
albo twoja siostra młodsza??
isiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-26, 14:07   #693
wega1993
Rozeznanie

Nie mam rodzeństwa, fakt maskotki do kartonów.... nie wiem tylko co z biórkiem.

,,
Większość ludzi jest silniejsza, niż sami sądzą. Tylko czasami zapominają o wierze."

Stary 2006-07-26, 14:15   #694
isiaczek
Zadomowienie

GG do isiaczek

Cytat:
Napisane przez wega1993
Nie mam rodzeństwa, fakt maskotki do kartonów.... nie wiem tylko co z biórkiem.
no to masz na biurku te figurki to wszytko do akrtonikow...ozdobnych
zdjecia w tych ramkach dac do jakis kolorwych wesolych....
cos pokombinowac aby jak najmniej tego wszytkiego było.,,,,
bo tam masz jak na odpuscie na tym biurku...
czekamy na zdjecia pokoju po metarmorfozie
Stary 2006-07-26, 14:23   #695
wega1993
Rozeznanie

Heh, dzięki ... . A czemu sie nie odzywasz na GG? Jakiś stojak na płyty chyba se kupie....

,,

Stary 2006-07-27, 08:12   #696
carrantuohill
Raczkowanie

chyba wszyscy skazani jesteśmy na te paskudne kaloryfery, ale to naprawde nie problem
wzięłam 2 lata temu sprey kosztowało mnie to w sumie jakieś 15 zł i pomalowałam na 2 kolory, znaczy się powistały takie ciapki przez zupełny przypadek, myślałam, że dokupiłam ten sam odcień, a okazało się, że to nie ten sam.
Jak tylko wróce do domu postaram się zrobić zdjęcie jak to u mnie wygląda i umieszcze tutaj
Poza tym kiedyś wzięłam jakąś starą ramke i tym samym sprayem pomalowałam i powiedsiłam na zyłce
naprawde kaloryfer inaczej wygląda i wcale nie szpeci pokoju
a firanki krótsze naprawde polecam

Takie moje dzieła :
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=124063

trochę scrapowo
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219935
carrantuohill jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-27, 12:57   #697
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva
Dot.: kolejna prosba o pomoc z pokojem

wymodzilam jakis rysunek pokoju - mam nadzieje ze da sie cos rozeznac z niego. Narysowalam uklad mebli jaki sobie wyobrazam - ze wzgledu na malenkosc pokoju nie bardzo widze jakby to inaczej rozwiazac. sofy nie da sie przestawic - wlasnie ze wzgledu na schody :-(

to co na zdjeciu stoi pod tv - to w gruncie rzeczy jest stoliczek kawowy i on mam nadzieje w ostatecznosci - skonczy zgodnie z przeznaczeniem. W dosc podobnym kolorze jak ten stoliczek chce miec podloge - moze odrobine jasniejsza. Do tego przyjdzie biurko - ktore w obecnej chwili wyglada nie zaciekawie :-( jest to stare biurko razem ze starym krzeslem, ktore moj TZ przywlokl z uniwersytetu i ze wzgledu na nasze ograniczenia budzetowe, nie mozemy pozwolic sobie na kupienie jakiegos super nowego kompletu. Musze po prostu jakos odnowic biureczko i krzeslo. I wlasciwie to bede wdzieczna za jakies pomysly w tej materii tez

A pod tv - byly dwie opcje - 1.powiesic na scianie - ale to odpadlo w przedbiegach jako ze scianka tam jest cienka gipsowa a tv raczej ciezki. 2. uzyc znowu niekonwencjonalnego mebla czyli ponizszej komodki.
opcja numer 3 ktora mi sie marzy - to kupic cos ladnego i nieduzego - ale to chyba tez nierealne...

Czy zaslonki z ciemniejszego materialu nie dadza mi efektu zacienienia?

Myslalam tez nad powieszeniem gdzies lustra, ktore podobno daja iluzje powiekszenia pomieszczenia - ale nie mam przekonania czy lustra tak naprawde dzialaja, no i nie mam pomyslu gdzie. Natomiast w jakims programie widzialam dosc ciekawy efekt jaki dal zrobienie takiej fototapety na scianie. Wiec myslalam czy nie pomyslec nad czyms takim i nie rzucic albo faktycznie fototapety na sciane przy ktorej jest krotszy bok sofy (to jest sciana naprzeciwko okna i drzwi), albo jakiegos duzego obrazu/zdjecia/plakatu natury.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg living_room.jpg (10,1 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg biurko.jpg (45,2 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg komodka.jpg (26,5 KB, 28 załadowań)

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-27, 13:07   #698
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

a co do kolrystyki to podobaja mi sie te tzw. mocne uderzenia jak to nazwalas Mumu Tylko wlasnie - te zdjecia sa pieknie oswietlone ogromnymi oknami. A u mnie ze swiatlem wlasnie roche problem

Biel, braz i zielen kombinuja sie dla mnie rewelacyjnie - np. ponizsze zdjecie
Tylko wlasnie chyba znowu - lepiej mi nie przesadzac z duza iloscia zbyt ciemnych kolorow...
Ale moze troche jasniejszy braz - taki drewniany?

Wiecie, glowa mi juz peka a moj TZ twierdzi ze mam za duzo pomyslow na minute ;-)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg w_rytmie_natury_1.jpg (105,7 KB, 87 załadowań)

Stary 2006-07-27, 13:09   #699
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

acha jeszcze jedno pytanie - czy pomalowanie ram okienka na taki kolor imitujacy drewno (jesli tak sie da w ogole) bylby dobrym pomyslem???

Stary 2006-07-27, 16:32   #700
Karoolcia_66
Przyczajenie

Jeju dziewczyny jesteście superowe
Sama wykorzystam te pomysły )
Jutro zabieram się do metamorfozy mojego pokoju
Jeszcze więcej ekstra pomysłów
Stary 2006-07-27, 19:13   #701
Aribeth
Raczkowanie

Proponuje zdecydowac sie na kilka kolorkow w pokoju, zeby bardziej ujednolicic wszystko i uniknac misz-maszu. Skoro tapeta zostaje to moze taka kolorystyka Ci pasuje:
http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57597,2555554.html

Jesli tak to mozesz kupic jakas kape w kolorze bezowym (mozna znalezc na jakis ryneczkach calkiem tanie kapy) i do tego poduszki w jakims ciemniejszym kolorku np. brazie. Zmienilabym firanki na takie gladkie bez wzorkow lub z bardzo delikatnym. W takich duzych sklepach jak Leroy Merlin maja ogromny wybor, ale na rynkach tez sa takie stoiska. Moglabys oblozyc ksiazki w papier, zeby nie bylo tak pstrokato na polkach. I tak jak inne Wizazanki radza zrobic cos z ramkami. Sprobuj moze zrobic jakis collage z tych zdjec albo moze zeskanowac je i w przerobic w PS zeby byly w sepii wtedy by kolorystycznie pasowaly do wszystkiego.
Mebelki i sciany masz juz w zblizonym kolorku, wiec z reszta powinno byc ok.
Aribeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-27, 19:45   #702
Aribeth
Raczkowanie

Moze taka kolorystyka i styl by Ci odpowiadaly:
http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57597,2231910.html
do tej kolorystki drewniane okna by pasowaly.

lub
http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57597,2360594.html

albo odnowiony pokoj za male pieniazki:

http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57...88692.html?i=0
Aribeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-27, 20:15   #703
carrantuohill
Raczkowanie

obiecane zdjęcie kaloryfera
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kaloryfer.jpg (40,4 KB, 131 załadowań)

Takie moje dzieła :
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=124063

trochę scrapowo
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219935
carrantuohill jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-27, 20:57   #704
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejva
wymodzilam jakis rysunek pokoju - mam nadzieje ze da sie cos rozeznac z niego. Narysowalam uklad mebli jaki sobie wyobrazam - ze wzgledu na malenkosc pokoju nie bardzo widze jakby to inaczej rozwiazac. sofy nie da sie przestawic - wlasnie ze wzgledu na schody :-(
Ejva- faktycznie, to jest najlepsze umeblowanie; bez zbędnego zagracania (inaczej sofa zatarasowałaby schody lub wejście)

Cytat:
Napisane przez Ejva
...Musze po prostu jakos odnowic biureczko i krzeslo. I wlasciwie to bede wdzieczna za jakies pomysly w tej materii tez
Zerknij na wątek o decoupage - dziewczyny tam wyrabiają cudeńka, także z meblami-z pewnością ci pomogą.
Możesz także zeszligować farbę i połozyć białą, ale tak nierównomiernie-taki efekt "starego mebla". (Białą-ponieważ rozjaśni)

Cytat:
Napisane przez Ejva
A pod tv - byly dwie opcje - 1.powiesic na scianie - ale to odpadlo w przedbiegach jako ze scianka tam jest cienka gipsowa a tv raczej ciezki. 2. uzyc znowu niekonwencjonalnego mebla czyli ponizszej komodki.
Komoda będzie w sam raz, gdyż macie na czym postawić tv, a dodatkowo jest miejsce na ubrania czy szpargały

Cytat:
Napisane przez Ejva
Czy zaslonki z ciemniejszego materialu nie dadza mi efektu zacienienia?

Myslalam tez nad powieszeniem gdzies lustra, ktore podobno daja iluzje powiekszenia pomieszczenia - ale nie mam przekonania czy lustra tak naprawde dzialaja, no i nie mam pomyslu gdzie. Natomiast w jakims programie widzialam dosc ciekawy efekt jaki dal zrobienie takiej fototapety na scianie. Wiec myslalam czy nie pomyslec nad czyms takim i nie rzucic albo faktycznie fototapety na sciane przy ktorej jest krotszy bok sofy (to jest sciana naprzeciwko okna i drzwi), albo jakiegos duzego obrazu/zdjecia/plakatu natury.
Ja nie dawałabym ciemnych zasłon, tylko takie lekkie tiulowe, "romantyczno-powiewne" a na zasłoniecie przed wzrokiem sąsiadów-roletę.
W pokoju powinny dominować jasne barwy; a jeśli jakiś akcent kolorystyczny- to tylko w postaci dodatków, aby nie zdominował.

Możesz spróbować z lustrem-jeśli dałoby się je ustawić tak, aby odbijało się w nim okno-wtedy pokój zyska światła.
Fototapeta też może być dobrym pomysłem, ale musicie poszukać takiej, aby nie była zbyt przytłaczająca-zarówno zdjęcie na niej, jak i kolorystyka.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-27, 22:01   #705
ania1809
Raczkowanie

Miałam kiedyś podobny problem - mały, ponury pokój, który miał być gościnnym, sypialnią i placem zabaw dla 2-latki. Z autopsji wiem, że:
1. takie pomieszczenie trzeba rozświetlić, ożywić - miałam pomarańczowe ściany, ale efekt ciepła dałby też słoneczny żółty . Odradzam biały, bo wg.mnie jest nijaki, a beże sprawiają dla mnie wrażenie "brudnych" .
2. okno zostawiłabym jak jest, w żadnym wypadku nie próbowałabym malować go na brąz. Do dziś jeszcze spotyka się w starym budownictwie na podłodze płytę pilśniową w kolorze jasny orzech. Przypomnij sobie ten widok i odpowiedz na moje pytanie: jesteś pewna, że chcesz mieć sraczkowate okno???
3. wykorzystaj maksymalnie meble, które masz. Na komodzie postaw telewizor, a na stoliku kawę. Zanim wstawisz kolejny mebel do tego pomieszczenia, wyobraź sobie w nim kilka osób, bo o ile pamiętam, to ma być też salon.
4. dodatki w pastelowych kolorach i będzie pięknie!!
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
ania1809 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-28, 13:38   #706
iga1234
Raczkowanie

hmmm wiecie co mam problem moje meble nie pasuja do reszty pokoju po prostu nie pasuja przynajmniej jak dla mnie to coś jak np biało czerowne meble do pokoju w odcieniach zieleni i innych takich kolorów nie chciałabym na nich nic "bazgrac" ,przerabiac jest cos co moje z nimi zrobic ?????????
iga1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-29, 19:34   #707
Anul3k
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Anul3k

Mam pytanie: możesz uczyć się w takim pokoju? Bo ja bym nie dała rady. Za dużo tu pierdółek. Pozdejmuj ze ścian i półek to wszystko. Muszelkę z drzwi, kota i obrazki ze ścian, czerwone serduszko koło biurka, łapę wiszącą przy komputerze, i te wszystkie breloczki przyklejone taśmą (!). Wywal ten niebieski pierzasty długopis, żółtego jeża, bo i tak, z tego co widzę, długopisów w nim nie trzymasz, wszystkie figurki z półki nad biurkiem (oprócz biało - szarego kota) i drewnianą kredkę. Zdjęcia włóż do albumu, zostaw 2, max. 3 w prostych ramkach. Na firankach zawieś jakieś motyle, piórka. Zamiast całej masy podgrzewaczy kup kilka ładnych świeczek. Gazety i książki poddaj ostrej selekcji. Okładki tych drugich obłóż papierem do pakowania prezentów, ustaw wg wielkości, segregatory ozdób. Znajdź miejsce dla wszystkich wolnożyjących zeszytów, schowaj do pudła czy szafek. Najważniejsze: posprzątaj w pokoju. Wywal wszystko co niepotrzebne bez żalu i myśli 'że się kiedyś przyda'. Też tak kiedyś mi się wydawało. A później miałam w pokoju ogromne złomowisko.

Dobra, nadal mam Ale teraz to skupisko kurzu, świeczek i książek - da się przeżyć
Stary 2006-07-31, 09:44   #708
czarne_pazurki
Raczkowanie

GG do czarne_pazurki
Kilka spraw!!

Witam drogie WizażankiMam do was kilka spraw..Maluje ściany pokoju na kolorek pomarańczowy...I teraz zaczyna się problem!!W jakim kolorze mają być dodatki by się nie gryzły ale ładnie kontrastowały??Druga sprawa to to że mam zamiar na meblach(także i na ścianach) namalować jakieś wzorki...Jaką farbą mam to zrobić?Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
czarne_pazurki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-31, 10:27   #709
lucyAS
Zadomowienie

Dot.: Kilka spraw!!

Hej Niedawno odnawialismy z moim kochanym nasz "salon" sciany pomalowalismy na kolor piaskowy a na tym maz zrobil takie fajne przecierki pomaranczowa farba efekt jest calkiem ,calkiem wyglada to jak chmurki ,do tego mamy mebelki kolor olcha miodowa ,delikatne pomaranczowe zasloneczki z organdyny ogolnie kolorystyka stonowana i relaksujaca sprubuje wkleic zdjecie

wczesniej ten sam pokuj mialam w kolorze wlasnie pomaranczowym z tym ze sufit byl zolty na scianie mialam naklejony pasek niebieski z geometrycznymi wzorkami i wogole niebieskie dodatki ktore bardzo ladnie wygladaly na tle pomaranczoeych scian,kontrastowaly ale sie nie "gryzly" niestety nie mam zadnego zdjecia pozdrawiam
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-31, 11:29   #710
issunka_html
Raczkowanie

GG do issunka_html
Dot.: Kilka spraw!!

Mnie sie strasznie ale to strasznie podoba połączenie pomarańczu, czerwieni i czerni, takie orientalne. Do tego dodatki wiklinowe, bambusowe, więc jeszcze własnie taki kolorek piaskowy. Ale dla niektórych takie połączenie jest za mocne i denerwujące
Stary 2006-08-01, 08:44   #711
isiaczek
Zadomowienie

GG do isiaczek

Cytat:
Napisane przez Anul3k
Mam pytanie: możesz uczyć się w takim pokoju? Bo ja bym nie dała rady. Za dużo tu pierdółek. Pozdejmuj ze ścian i półek to wszystko. Muszelkę z drzwi, kota i obrazki ze ścian, czerwone serduszko koło biurka, łapę wiszącą przy komputerze, i te wszystkie breloczki przyklejone taśmą (!). Wywal ten niebieski pierzasty długopis, żółtego jeża, bo i tak, z tego co widzę, długopisów w nim nie trzymasz, wszystkie figurki z półki nad biurkiem (oprócz biało - szarego kota) i drewnianą kredkę. Zdjęcia włóż do albumu, zostaw 2, max. 3 w prostych ramkach. Na firankach zawieś jakieś motyle, piórka. Zamiast całej masy podgrzewaczy kup kilka ładnych świeczek. Gazety i książki poddaj ostrej selekcji. Okładki tych drugich obłóż papierem do pakowania prezentów, ustaw wg wielkości, segregatory ozdób. Znajdź miejsce dla wszystkich wolnożyjących zeszytów, schowaj do pudła czy szafek. Najważniejsze: posprzątaj w pokoju. Wywal wszystko co niepotrzebne bez żalu i myśli 'że się kiedyś przyda'. Też tak kiedyś mi się wydawało. A później miałam w pokoju ogromne złomowisko.

Dobra, nadal mam Ale teraz to skupisko kurzu, świeczek i książek - da się przeżyć
hehehehe...dobrze to napisałas jedyn słowem...popsrzataj pokoju i zrób delete wszytkich pierdólek
Stary 2006-08-01, 09:09   #712
Anul3k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isiaczek
hehehehe...dobrze to napisałas jedyn słowem...popsrzataj pokoju i zrób delete wszytkich pierdólek
bo wystarczyłyby tylko gruntowne porządki i już byłoby lepiej
Stary 2006-08-01, 09:21   #713
isiaczek
Zadomowienie

GG do isiaczek

Cytat:
Napisane przez Anul3k
bo wystarczyłyby tylko gruntowne porządki i już byłoby lepiej
<tak>zgadzam sie w 100% bo w pokoju jak na odpuscie hehehe
Stary 2006-08-01, 09:28   #714
Anul3k
Zakorzenienie

Wega, mogę do Ciebie wpaść i zrobic tam rozróbę Proszę, proszę, proszę!

Achh, jak ja lubię przebierać w takich gratach i wywalać 60% z nich
Stary 2006-08-01, 09:38   #715
isiaczek
Zadomowienie

GG do isiaczek

eheheh ja tak smao to uwielbiam tam bys musiała śmieciarka przyjechac hhehehe albo takim traktorem;p
Stary 2006-08-01, 09:41   #716
Anul3k
Zakorzenienie

oknem, oknem!

Ja juz ze swojego pokoju nie mam czego wyrzucać, jakieś pojedyncze rzeczy tylko, typu zabłąkany guzik, albo jakaś tasiemka, a tam...
Oddaj te wszystkie maskotki do domu dziecka, koniecznie! Dzieciaki będą miały radochę, a Ty satysfakcję
Stary 2006-08-01, 19:41   #717
morelkaaaaa
Raczkowanie

Dot.: mój pokoik

a ja mam pokój pomalowany na żółto i mam zielone, takie groszkowe dodatki tz rolety,mój kącik ekologiczny i doniczki. Efekt jest super. Pokój jest słoneczny (od żółtego koloru ścian).
morelkaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-02, 12:49   #718
mizia19
Raczkowanie

Exclamation 3 beżowe ściany, 1 gorzka czekolada

Mam 2 opcje: 1) 3 ściany beżowe, jedna w kolorze gorzkiej czekolady. Chce ciemne meble w kolorze wnege (nie wiem czy dobrze napisałam), i chce je ustawic przy czekoladowej scianie, ale czy one sie nie zleją? (regał, mały regał pod TV) do tego czekoladowa kanapa, i stól z 4-ma krzesłami - obrus i pokrowce na krzesła beżowe
2) 3 sciany beżowe, 1 czekoladowa ale pod ścianą czekoladową stół z krzesłami, a meble ma beżowej częsci. Bardzo chce meble ciemne i kanape ciemna Da sie to zrobić. Na zdjeciu jest odcien sciany jaką chce mieć . Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg półki1.jpg (38,1 KB, 106 załadowań)
mizia19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-02, 13:01   #719
renata1977
Przyczajenie

Dot.: 3 beżowe ściany, 1 gorzka czekolada

Rzeczywiście ustaw lepiej meble na beżowej części. Poza tym nie wiem czy już widziałaś "swoje" meble na żywo? Ja też chorwałam na wenge - niestety na żywo okazało sie że tylko za naprawdę duże pieniądze są one porządnie wykończone. Te które oglądałam już jako nowe wyglądały na poprzecierane na rogach (tandetna okleina) - ostatecznie wybrałam inne.
renata1977 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-02, 22:04   #720
madziula87
Raczkowanie

Dot.: 3 beżowe ściany, 1 gorzka czekolada

hmmm...wydaje mi sie że ta druga opcja jest lepsza jak dasz ciemne meble na ciemniejszą ściane to ci sie zleją a ciemne meble na jasnej ścianie ebde sie ładnie komponować Powodzenia
madziula87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości