|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 |
Konto usunięte
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz V
Tak sobie pomyślałam, że nie znam nikogo kto kupował jakieś inne meble dla dziecka poza łóżeczkiem. A teraz czytam często na forach że ludzie kupują komody i inne takie. My będziemy trzymać rzeczy dziecka w szafach które już mamy, tylko trzeba zrobić miejsce.
Wózek planujemy kupić używany. Ubranka używane, sporo kupiłam w SH, większość mam od rodziny. Na ale na takie drobne pierdołki trochę kasy pójdzie na pewno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kiedy już będzie miał rozbudzoną motywację myślę, że dobrze by było przyjrzeć się wydatkom, np przez miesiąc skrupulatnie notować na co idą środki. To powinno dać mu pogląd na to z czego mógłby i chciałby zrezygnować żeby osiągnąć swój cel. Pewnie Ameryki na tej grupie nie odkryję, ale polecam blog Macieja Szafrańskiego "jak oszczędzać pieniądze". Opisuje tematy związane z finansami w bardzo przystępny sposób ![]() ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8177684 6]Tak sobie pomyślałam, że nie znam nikogo kto kupował jakieś inne meble dla dziecka poza łóżeczkiem. A teraz czytam często na forach że ludzie kupują komody i inne takie. My będziemy trzymać rzeczy dziecka w szafach które już mamy, tylko trzeba zrobić miejsce. Wózek planujemy kupić używany. Ubranka używane, sporo kupiłam w SH, większość mam od rodziny. Na ale na takie drobne pierdołki trochę kasy pójdzie na pewno.[/QUOTE] Też napiszę kilka swoich patentów, a co ![]() 1) zabrałam się za kompletowanie wyprawki dość wcześnie, dzięki czemu miałam czas na wyszukiwanie okazji 2) ubezpieczenie grupowe w pracy - ja akurat cały czas byłam ubezpieczona, ale gdybym nie była to w ciąży bym zapisała siebie i męża. Dzięki temu do budżetu wyprawkowego wpadło nam łącznie 3000 zł ![]() 3) przewijak (Ikea), łóżeczko (Ikea), wózek (Mutsy), fotelik samochodowy (Cybex), laktator (nowy Medela) kupiłam na OLX po okazyjnych cenach w bardzo dobrym stanie. Celowo wpisałam nazwy, ponieważ są to rzeczy popularne i chętnie kupowane i tylko na początku tracą na wartości. Kiedy przestaną mi być potrzebne planuję je sprzedać w tej samej cenie. 4) przejrzałam sporo wpisów na temat bubli w wyprawkach, dzięki czemu nie kupowałam tego, co może być nieprzydatne. Oczywiście filtrowałam przez własne potrzeby, np. pościel i ochraniacze na szczebelki zwiększają u takiego maleństwa ryzyko śmierci łóżeczkowej i na początku nie są potrzebne 5) gadżety dla dziecka z popularnych firm np. Lullalove, Skip Hop, La Millou, Elodie Details - także po to by łatwo je można było sprzedać, gdy przestaną być potrzebne. Są dobrej jakości i raczej się nie niszczą 6) pielęgnacja: apteki internetowe typu gemini, melisa. Kosmetyki ograniczone do minimum, wystarczy krem pod pieluchę, płyn do kąpieli i krem z fitrem lub na mrozy w zależności od pory roku. Polecam www.srokao.pl ![]() 7) pieluchy: na początku nie kupować za dużo, bo nie wiadomo czy dziecko nie dostanie alergii, chyba, że traficie na taką okazję, w której wychodzą za takie pieniądze, że jeszcze ewentualnie można sprzedać z zyskiem ![]() 8) najważniejsze dla mnie - dziecięce rzeczy są tak słodkie, do tego emocje ciążowe, mieszanka wybuchowa dla portfela ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
Pewne rzeczy dla dziecka/noworodka nie są konieczne ale są wygodne i pomocne dla rodziców. Dlatego też zgodzę się, że można kupić wyprawkę taniej. My z mężem na pewne rzeczy patrzymy tak pośrodkowo, pewne ułatwienia dla nas też są ważne. Każdy natomiast w tym temacie ma swoje zdanie i robi tak jak uważa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
Konto usunięte
|
U mnie przy ubezpieczeniu grupwym okres karencji 9 mcy. I wcale nie ma duzo kasy. Wyszloby mi chyba z 400- 500zl na czysto, ale juz bylo za pozno zeby sie zapisac.
Mam zamiar kupowac w gemini. Juz tam kupuje swoje witaminy bo cena najlepsza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2018-02-28 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
Nie trzeba mieć konkretnego celu, żeby oszczędzać, aczkolwiek zgodzę się, że kogoś kto nie lubi oszczędzać będzie łatwiej przekonać do oszczędzania jeśli wybierze sobie jakiś cel.
![]() |
#696 |
Zakorzenienie
|
U nas w grupowym jakie mamy u męża oboje powinniśmy dostać za urodzenie dziecka w sumie około 3 tysięcy (coś koło 1500 zeta dla każdego z nas). My już dawno mamy to ubezpieczenie i już korzytsałam z niego jak byłam w ubiegłym roku w szpitalu. Miesięcznie się tego nie odczuwa, a jednak potem te pieniążki są jak jest potrzeba.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
Zakorzenienie
|
O czym piszecie dziewczyny? W ubezpieczalniach są jakieś benefity za bycie w ciąży?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiedziałam, że coś takiego w ogóle jest. A można się zapisać będąc w ciąży? Pytam ogólnie, bo pewnie każdy ubezpieczyciel ma trochę inaczej. ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
Kosmetyki, ubrania i dodatki ![]() Książki, filmy, CD, kasety ![]() Edytowane przez Terha Czas edycji: 2018-02-28 o 18:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Zakorzenienie
|
U nas to jest chyba 37zł miesięcznie za osobę. Potrąca to pracodawca męża. Nie wiem dokładanie jak to jest, bo niby w każdej chwili można się zapisać jednak niektóre świadczenia mają okres karencji. I właśnie chyba wypłata za urodzenie dziecka jest tym objęta. Ja mam u siebie też PZU ale zdrowie, czyli prywatną opiekę medyczną i mam tutaj bezpłatne prowadzenie ciąży w prywatnych placówkach no i dostęp do specjalistów i badań bez limitów. Płacę za to 79 zł miesięcznie. U poprzedniego pracodawcy płaciłam 12 zeta. Mimo wszystko to mi się opłaca, bo teraz korzystam z tego bardzo dużo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Konto usunięte
|
Ja obliczylam ze to sie srednio oplaca. Chcialam sie zapisac w trakcie staran ale okazalo sie ze juz jestem w ciazy. Gdybym placila ubezpieczenie wczesniej to wiecej bym wsadzila w skladki niz bym otrzymala.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#702 |
Zadomowienie
|
Poza tym, stawki typu 50 zł miesięcznie istnieją tylko przy ubezpieczeniach grupowych, więc jeśli pracodawca tego nie oferuje, to indywidualnie zupełnie się to nie opłaca.
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
![]() |
#703 | |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8178205 1]Ja obliczylam ze to sie srednio oplaca. Chcialam sie zapisac w trakcie staran ale okazalo sie ze juz jestem w ciazy. Gdybym placila ubezpieczenie wczesniej to wiecej bym wsadzila w skladki niz bym otrzymala.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Dla samej ciąży przy takiej kwocie jaką wskazałaś się faktycznie nie opłaca. Natomaist poza urodzeniem dziecka wszystkie te świadczenia dotyczą zdarzeń losowych, które są raczej nieprzewidywalne. Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 | ||
Raczkowanie
|
W mojej firmie była możliwość zapisania się w ciąży. Koleżanka z takiej opcji skorzystała. Składka grupowego w każdej firmie jest inna - zależy od ilości członków i kwot na jakie jest się ubezpieczonym. W moim przypadku to ok. 50 zł/mies.
A jeszcze ciekawostka. Z PZU za urodzenie dziecka dostaje się taką paczkę: https://www.klubpzupomoc.pl/produkty/bezpiecznapaczka ![]() ![]() ![]() Trzeba tylko do nich wysłać formularz ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez MartynaKato Czas edycji: 2018-02-28 o 20:07 Powód: teraz jest bardziej tematycznie;) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny przestrzegam przed udostępnianiem swoich danych w związku z dzieckiem firmom, zwłaszcza oferującym próbki na porodówkach - za kilka gównianych próbek i masę nieprzydatnej makulatury do dziś mam zalew maili, smsów, a co najgorsze telefonów i wyplątanie się z tego to jakiś horror, a wiem, że to wszystko ich sprawka, bo przekręcili moje imię, więc każdy kontaktowy spam ma jasne pochodzenie. Minęło niemal 5 lat, a ciągle klnę na to, że to zrobiłam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#706 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale ja jestem cwana- biorę udział w wielu konkursach. Mam specjalny mail do spamu i druga kartę sim do internetu, numer podaję jako kontaktowy. I zawsze podaje te dane. A co tam takiego dają że ludzie podają swoje namiary? ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
Ja chyba bym nie ufała że jest nowy- ponoć można dostać zapalenia piersi po używanym. Z fotelikiem mam zagwozdkę, bo ten pierwszy to na rok albo krócej, a dzieciak będzie rzadko wożony. Chyba kupimy najtańszy czyli Maxi Cosi City- ma 4 gwiazdki w testach. Podobają mi się droższe, ale chyba nie ma co przepłacać, bo to nie jest na lata. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8178788 6] Nie widzę zeby była mowa u używanym foteliku. Pisze że laktator z OLX. Ja chyba bym nie ufała że jest nowy- ponoć można dostać zapalenia piersi po używanym.[/QUOTE] Fotelik rzeczywiście był używany, a laktator myślę, że nowy. Wiadomo to już kwestia wiary, natomiast dostałam paragon, który był wystawiony miesiąc wcześniej, więc długo na pewno nie był używany w najgorszym wypadku. To jest model Medela Electric Mini i można do niego dokupić zapasowe części, które mają kontakt z ciałem - tak też zrobiłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 | |
Konto usunięte
|
Ja widzę dziwny trend na OLX.
Szukamy używanego wózka i ludziska wołają 1100- 1200zł za wózek który nowy kosztuje 1300- 1500zł. Chyba ich pogięło. A wózki naprawdę drogie puszczają za 300- 600zł. Nie jarze tego. Foteliki- przed chwilą zerknęłam tez ceny z kosmosu 400- 500zł i mam nowy. Z ciekawości zerknęłam na przewijaki- to samo, używane a cena jak ze sklepu. ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
I nie wiadomo czy temu wierzyć czy nie. Bo tak naprawdę to jest jeden wielki biznes. Tak samo są rożne opinie o żywotności fotelika i ja nie za bardzo w to wierze. Coś mi świta, że jedna z dziewczyn pisała do producenta czy może używać fotelika który ma więcej jak 5 lat i dostała pozytywna odpowiedź. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8178788 6]Szwagierce to przychodziły jakieś książki za które musiała płacić.
Ale ja jestem cwana- biorę udział w wielu konkursach. Mam specjalny mail do spamu i druga kartę sim do internetu, numer podaję jako kontaktowy. I zawsze podaje te dane. A co tam takiego dają że ludzie podają swoje namiary? ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Nie widzę zeby była mowa u używanym foteliku. Pisze że laktator z OLX. Ja chyba bym nie ufała że jest nowy- ponoć można dostać zapalenia piersi po używanym. Z fotelikiem mam zagwozdkę, bo ten pierwszy to na rok albo krócej, a dzieciak będzie rzadko wożony. Chyba kupimy najtańszy czyli Maxi Cosi City- ma 4 gwiazdki w testach. Podobają mi się droższe, ale chyba nie ma co przepłacać, bo to nie jest na lata.[/QUOTE] jakieś tam próbki, z których nic nie użyłam - płyn do prania, krem do tyłka, takie tam, może z 5 sztuk mnie część używanych rzeczy po prostu brzydzi, wózka całego się do pralki nie wsadzi, nie wszystkie materiałowe części są rozbieralne - kupowaliśmy nowy laktatora używanego bym nie kupiła, choć akurat kwoty za dobry są spore - można niby kupić części do niego, ale nie wszystkie które mają kontakt z mlekiem są wymienialne co do fotelika to bardzo od dziecka zależy - tak samo ciuchy i pieluchy - nasze dziecię niby standard, 3400g, 58cm - dobrze zrobiłam, że nie kupiłam jak często radzą ciuchów na 64 od razu, bo w takich się topiła, pieluchy jedynki (też często widziałam rady, żeby od razu kupować 2 bo wychodzi taniej) używałam gdzieś do końca 3 miesiąca, inaczej zawartość wylatywała wokół pajęczych nóżek ![]()
![]() |
#711 |
Raczkowanie
|
Zawsze można spróbować negocjować cenę jak coś nas interesuje. A jeśli się za tyle sprzedają to może trzymają wartość i jest na nie zapotrzebowanie. Największym hitem jest dla mnie marka La Millou, gdzie czasem używana rzecz z jakiejś kolekcji jest warta więcej niż nowa.
Poza tym nasuwa mi się pytanie czy aby na pewno nowe tyle kosztują, np. w przypadku wózków model może nazywać się tak samo, a rok produkcji zmienia cenę o kilkaset złotych. Z fotelikami też różnie bywa - ja kupiłam używany z bazą z Cybexa z zeszłego roku za 450 zł, choć mogłam kupić nowy innej firmy. Przekonały mnie te boczne zabezpieczenia przed zderzeniem, których większość firm jeszcze nie miała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Konto usunięte
|
no mimo wszystko taki bebeto nawet użytkowany pół roku za 1100 zł to przesada, gdzie mam nowy za 1250.
Wózek na pewno będzie używany ( chyba że nie znajdziemy nic sensownego). Nie wiem jak długo dziecko zechce jeździć w gondoli i czy zimą się zmieści w kombinezonie i z kocykami. Może być ciężko. A znając życie zechcę kupić lżejsza spacerówkę. Wszystko się się wyczyścić i uprać. Dzisiaj przeglądałam ciuszki w pepco- najtansze spodenki 10zł. Za 18zł kupiłam w SH chyba z 20 sztuk ubranek ( było 15zł za kg, jak patrzylam pojedyncze rzeczy na wadze to wychodziły po 70groszy czy 1zł) . Ciuchy już wyprane. Jakość o wiele lepsza niż Pepco. Sobie z resztą też kupuję głównie w sklepach z używaną odzieżą. Wiadomo, że buciki będą musiały być nowe i dobrej jakości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
Raczkowanie
|
Ubranka Pepco mają bardzo słabą jakość. Ja też mam sporo używanych, choć tu miałam farta, bo wiem po kim są. Z moich obserwacji ubranka dobrej jakości mają: H&M, Coccodrillo, Lupilu, Tape l'oeil. Czasem coś dobrej jakości trafi się w Cool Club ze Smyka. Gorzej moim zdaniem wypada 5 10 15, a najgorzej Pepco.
A jak u Was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dałabym 3x tyle za spodnie w innym sklepie, żeby potem bawić się w odsprzedaz. Bluzki za to po roku wyglądają całkiem nieźle i spokojnie drugie dziecko jeszcze ponosi. Piżamy też spokojnie 2 lata służą. Innych ubrań nie kupuję, bo mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Smyk ma droższe i tańsze rzeczy, generalnie polecam bardzo kurtki i kombinezony zimowe, choć są dość drogie, ale warto zapolować na końcówkach wyprzedaży na rozmiar na następny rok/kupić używkę. Generalnie rzadko tam kupuję poza powyższymi, bo jednak sporo kasy chcą. Większość nowych ciuchów to u nas F&F, z jakości przy ciągłym praniu jestem zadowolona. Najwięcej to ciucholandy i allegro - polecam angielską firmę Next (jest nie do zdarcia) tak samo amerykański Carter's. Dresy do szorowania po podłodze polecam kupić w Lidlu (są dość trwałe, kilka razy w roku są akcje, sprzedają w dwupakach, wychodzi mniej więcej jak w Pepco a jakość lepsza - trochę zawyżają rozmiarówkę). Tak samo w Lidlu kupuję piżamy - polecam dla przedszkolaka zwłaszcza takie w formie kombinezonu, jak się odkopie to nie zmarznie. ---------- Dopisano o 07:15 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#716 | |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8178205 1]Ja obliczylam ze to sie srednio oplaca. Chcialam sie zapisac w trakcie staran ale okazalo sie ze juz jestem w ciazy. Gdybym placila ubezpieczenie wczesniej to wiecej bym wsadzila w skladki niz bym otrzymala.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Tak mi się też wydawało. Cytat:
Tak samo mówi że nie warto się spowiadać bankowi ze swoich dochodów nawet jeśli raty danego sprzętu są rzeczywiście 0 % albo są odroczone o pół roku. Ja osobiście jeszcze się nie nacięłam na żadne akcje promocyjne, które wymagały wypełnienia formularza, a od których potem nie moglam się opędzić. Ale wiem, że nigdy nie dodam na portalach społecznościowych żadnych zdjęć naszych dzieci. Moich już też od wielu lat nie dodaję. Nie używam też statusów związku, rocznic itp. Mam tylko jedno zdjęcie profilowe i tyle.
![]() |
![]() |
#717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja w ogóle nie korzystam z portali społecznościowych
![]() |
![]() |
#718 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z Pepco dostalismy w prezencie kilka ubranek no i niestety po kilku praniach albo sie zbiegly albo zrobily sie szmaty. Do codziennego uzytkowania nie bardzo natomiast mielismy taka sytuacje ze potrzebowalismy na jedna okazje spodniczke tiulowa- kupilismy wtedy w Pepco. Co do fotelika samochodowego to tez slyszalam ze max 5-7 lat mozna uzytkowac. My kupilismy wozek 3w1 (razem z fotelikiem). Wiem ze ich jakosc jest slaba, ale nie mielismy i tak wtedy samochodu. Wszedzie jezdzilismy komunikacja miejska albo pociagiem. Mala uzyla fotelik ze 3 razy max. Jesli chodzi o wozek to polecam marke bebetto. Mielismy model torino i w stosunku do innych wozkow ma wieksza gondole. Czesc wozkow ma tak male gondole ze przypuszczam ze sluza do 3-4 miesiaca maksymalnie. My ze wzgledow zdrowotnych malej musielismy wozic ja w gondoli az do momentu az sama usiadzie. A ze trwalo to dosc dlugo to cieszylismy sie ze mala miala wygodnie w duzej gondoli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam (w sumie nadal mam zbunkrowany w piwnicy) Mutsy Evo - wielbiłam ten wózek, bo mieścił się nawet w atrapie bagażnika mojego samochodu, był lekki (lekarz kategorycznie zabraniał mi podnosić cokolwiek ciężkiego po cesarce), w ogóle bardzo wygodny pod wieloma względami. Z gondoli korzystaliśmy do pół roku - w instrukcji wózka było do ilu kg można, już nie pamiętam w tej chwili. Mała nie siedziała do roku prawie, ale spacerówka rozkładała się na płasko, więc gdy było ciepło to sobie jeździła pod kocykiem, potem w śpiworku. Fotelik miałam BeSafe IziGo jako pierwszy - wpinany pasami, bo nie mamy isofixa.
![]() |
#720 |
Zakorzenienie
|
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja to wzięłam jako ubezpieczenie na życie. Nie wyobrażam sobie nie mieć. Wypłaty z tytułu urodzenia dziecka, śmierci rodziców czy pobytu w szpitalu są dla mnie tylko dodatkiem. A swoją drogą kilka razy byłam w szpitalu w czasie ciąży + kasa za urodzenia dziecka - no mnie się opłacało ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.