|
|
#691 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: a z 1980?
Cytat:
U mnie było tak samo Z wieeelkiej miłości Ale wiesz... co do tej mniejszej cierpliwości na Twoje humory... to cierpliwości pewnie ma tyle samo, tylko musi teraz dzielic ją na dwie osoby Z mojego punktu widzenia - wiesz... z tym czasem jest różnie... bo w sumie zobacz, ile marnuje sie go na pierdoły... telewizję, ploty z kolezankami, łażenie po sklepach, siedzenie przed kompem, poobiednie drzemki... Ja czasami mam wyrzuty sumienia, że ciągle jakby za mało poswięcam go samym "osobom" - w sensie - bliskim... W kazdym bądź razie najważniejsza na świecie jest dla mnie moja rodzina - mąż, córcia i ja (na dokładkę) ![]() A tak poza tym... to trzymajcie mnie dzisiaj!!! Bo jedna osoba tak mi nadepnęła na odcisk, że...
|
|
|
|
|
|
#692 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, ale wcale się nie dziwię...ja też jestem cierpliwa do czasu ![]() a odnośnie tego co pisałaś o rodzinie to masz dużo racji, żyjemy niestety chaotycznie tracąc mnóstwo czasu na pierdoły, ale z drugiej strony potrzebujemy też trochę czasu tylko dla siebie i to przysłowiowe wyjście na zakupy po nową szminkę czy lakier do paznokci naprawdę potrafi poprawić nastrój i nastawienie do otoczenia.
|
|
|
#693 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jesli mogę prosić a co do rodziny - dla mnie tez jest najważniejsza, a że oboje mamy całe mnóstwo zajęć to staramy się nasz wspólny czas miec tylko dla siebie - spacer czy chocby tylko posiedziec razem przy obiadku, kolacji i pogadać tak być dla siebie . teraz planujemy maluszka i tez mamy nadzieje, ze damy rade tego sie trzymac a naszą miłością damy rade obdzielić i nasze maleństwo
|
|
|
|
#694 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- a jestem dobrze obcykana bo przewodnika mielismy bajkowego z ogromna wiedza
|
|
|
#695 |
|
Raczkowanie
|
1listopad to widze temperamentna kobietka z ciebie
tylko nie strzelaj! Ja ogolnie jestem cierpliwa osoba ale wiem z doswiadczenia ze jak mam cos na mysli zeby komus wygarnac to nie trzymac w sobie (chyba ze to jednostkowa sytuacja) bo potem jest jeszcze gorzej. Ja tak zawsze mialam i teraz walcze z tym bo sama na tym cierpialam, trzymalam zlosc w sobie nie chcialam sie klocic a potem sama na tym najgorzej wychodzilam.Pozdrawiam was kobietki w ta szara sobote
|
|
|
|
|
#696 | ||
|
Zakorzenienie
|
ja również!
![]() Cytat:
Cytat:
chociaz ostatnio spie normalnie lub nawet wiecej nixz normalnie ale jest to skutek braku sił spowodowanych przeziebieniem... ach te zatoki...
|
||
|
|
|
|
#697 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obiecane wskazowki: Warto zobaczyc: Stare miasto - dzielnica zydowska z najstarsza synagoga, licznymi zydowskimi knajpkami oraz przepieknym ogrodem zaprojektowanym na ksztalt Jerozolimy, nastepnie dojdziesz uliczkami do Rynku Starego miasta z Ratuszem Staromiejskim z bardzo ciekawym zegarem astronomicznym, ktory odzwierciedla sredniowieczne poglady na budowe wszechswiata z poruszajacymi sie figurkami. "Przedstawienie" mozna zobaczyc caly dzien o pelnej godzinie, na noc mechanizm jest wylaczany. Miejsce kazan Husa - tuz za ratuszem na Malym Rynku w Kaplicy Betlejemskiej. Tamze ten heretyk wyglaszal swoje kazania. Most Karola - najslynniejszy most w Pradze,miejsce spacerow turystow oraz mieszkancow i klimatu artystycznego. Widoki z mostu na Beltawe szczegolnie noca zapieraja dech wpiersiach-radze wziasc statyw do aparatu Hradczany,Zamek Praski,Zlota Uliczka- zamek krolewski, katedra sw. Wita z unikatowymi organami i kaplica ssw.Waclawa - zalozyciela miasta. Warto zobaczyc rowniez Sale Wladyslawowska w starym Palacu Krolewskim, ktora jest tak monumentalna, ze mozna w niej poruszac sie konno. Z tarasu, na ktory mozna wyjsc z tej sali, rozciagaja sie wspaniale panoramy Pragi. Zlota uliczke musisz koniecznie zobaczyc - te szeregi malutkich sklepikow ukryte w starych murach obronnych...poczujesz sie jak Guliwer w krainie liliputow. Nowe miasto i Plac Waclawa - przyciagnie tutaj twoj wzrok najbardziej ekskluzywna ulica z ciekawymi pasazami. Klasztor na Strahovie - z przeogromna biblioteka pelna unikatowych voluminow oraz kolekcji swiata naturalnego. Dzielnica Zizkow z wieza telewizyjna - najbardziej nowoczesna dzielnica Pragi. tuz kolo Pragi: Karlove Wary - miejscowosc uzdrowiskowa z wytwornia Beherovki i fabryka szkla i krysztalow Moser [bizuteria szklana + zastawy stolowe oraz inne drobiazgi]. Mozna tutaj rowniez napic sie leczniczych wod z 12 zrodel. Pilzno - browar Piwa ![]() Kutna Hora - browar piwa, kapliczka z wystrojem zrobionym z ludzkich kosci, stare kopalnie zlota, ciekawy malutki rynek. Komunikacja: autobusy, tramwaje,metro - cen nie znam bo nie korzystalam ![]() mozna sie poruszac rowniez na piechote - Praga nie jest bardzo rozlegla Ceny: wystarczy na tydzien wziasc na osobe ok. 2000-3000 koron - starczy i na piwko i na zwiedzanie. Obiad sprawisz sobie za 150-300koron, piwko:30 koron, wstepy do muzeow: 100-500 koron. Jedzenie: w Pradze polecam restauracje "Trzy Korony". Warto sprobowac: knedliczkow,gulaszu czeskiego, bramborová polévka znana pod nazwą „bramboračka“, svíčková na smětaně, vepřová pečeni s knedlíky a zelím, palačinky plněné ovocem a zmrzlinou, jablečný štrúdl lub kynuté ovocné knedlíky sypané cukrem a tvarohem. Kilka linkow przydatnych: http://www.praga.pl/ http://www.praga.infoczechy.pl/ http://przewodnik.onet.pl/1231,1823,...6,artykul.html http://www.youtube.com/watch?v=fb-cctBl3ig http://www.youtube.com/watch?v=Izzi5hP-sto Hmm..gdybys mieszkala troche blizej Trojmiasta - moglabym pozyczyc przewodnik po Pradze... Wogole jesli masz nadmiarowa kase -- polecam do Pragi wybrac sie samolotem - 1,5h lotu i jestes na miejscu
|
|
|
#698 |
|
Wtajemniczenie
|
witam wszsytkie w niedzielny poranek i zapraszam na kawe,herbate i co tam chcecie
![]() listopad1 - chetnie poslucham dalszych opowiesci o twojej coreczce...moge sie odwdzieczyc historyjkami z serii 'Z zycia kotow' ...
|
|
#699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miłego dnia - u mnie piękne słoneczko za oknem!
|
|
|
|
|
|
#700 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie dzis pracowo..ale jest spoko,wiec mozna pogadac...
chcialam sie pochwalic serniczkiem wiedenskim, ktore to dzielo upieklam w zeszlym tyg. normalnie palce lizac - nawet udalo mi sie mojego meza do tego zatrudnic-kroil dzielnie ananasy i bakalie. Przepis podaje - moze sie skusicie: Sernik wiedeński - składniki
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. Zimny sernik okrój dookoła ostrym nożem i ostrożnie wyłóż na paterę. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce, a potem pokrój na porcje ----------- Przepis ogolnie jest prosty - pomimo tego jak skomplikowanie wyglada- na ciasto czeka sie ok. 1h wiec nie najgorzej...za to smak,..hmmm..niebianski.. . Ja ogolnie nie przepadam za gotowaniem - ale jestem glownym kucharzem rodziny, bo moj maz sie rowniez nie pali specjalnie .Staram sie jakos siebie motywowac - a ze uwielbiam dobrze zjesc, wiec jak na zlosc nie uzywam prawie wogole prostych przepisow-bo brakuje mi 'drugiego' dna w przygotowanej potrawie-jesli wiecie o co chodzi Marzy mi sie ostatni o kaczka pieczona - ale niestety ochotnikow na obiad brak-wiec na razie pomysl lezy.... Ostatnio takze odkrylam nalewki - prosty sposob przygotowania - tylko czeka sie na efekt dlugo - bo czasem i pol roku. Jak na razie przygotowanych mam 5 :wisniowa,porzeczkowa,pom aranczowa, jezynowa i bozonarodzeniowa - grzecznie czekaja do grudnia . wiec jakby co to na testy - chociaz wirtualne zapraszam
|
|
#701 |
|
Zakorzenienie
|
Magda - to ode mnie
![]()
|
|
|
|
|
#702 |
|
Wtajemniczenie
|
a co nie mozesz jesc? malutki kawaleczek nie zaszkodzi - jakby co moge podeslac ci mejlem kawalek dzis wieczorkiem;P
|
|
#703 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się z Tobą całkowicie - wolę wygarnąć, kiedy trzeba i oczyścić atmosferę, niz kisić te wszystkie negatywne emocje. Tylko, że czasami są osoby, ktore po chamsku grają znaczonymi kartami... i wtedy ok... mogę podjąć tę grę... Szczególnie, jeśli ta persona jest z jakiegoś nieznanego mi powodu "nie do ruszenia"... ale co tam... "kto pod kim dołki kopie, ten sam w nie wpada"... poczekam... mam czas... Cytat:
Jak mi się moja mała lady z czymś napatoczy, to napiszę ![]() A historyjek z kotem w roli głównej chetnie "posłucham" ![]() Cytat:
więc obejdę się smakiem... Ale za to piekę w nim taki chlebek domowy na drożdżach ![]() A co do nalewek, to od tygodnia też mi się ten temat jakoś naprasza... bo dostaliśmy od znajomego taki zestaw ziół, który trzeba połączyć z wódką. I ten zestaw nazwa się... uwaga... "Twardy korzeń"... I działa podobno właśnie na to, co Wam sie skojarzyło! Podobno lepszy od "błękitnych tabletek" ![]() No cóż... nam na razie nie potrzebny... ale niech leży... ![]() No i tak się nastawiam, żeby sobie jakiegoś przepisu w necie poszukać... Bo u nas się zasadniczo prawie nie pije alkoholu- najwyżej jakieś piwo, martini czy likierek, ale może cos fajnego na ziółkach się znajdzie...
|
|||
|
|
|
|
#704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mogę - tylko nie mam! poproszę o kawałek na PW! uwoelbiam sernik!
|
|
|
|
|
|
#705 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#706 |
|
Wtajemniczenie
|
1listopad - przepisow na nalewki tez mam troche - podam ci wieczorem jak bede w domu
mam rowniez ksiazeczke zakupiona ze Swiata Ksiazki za cale 10zl - ale jeszcze nietestowana.
|
|
#707 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#708 |
|
Wtajemniczenie
|
do posmiania sie polecam podroz w czasie:
http://www.yearbookyourself.com/
|
|
#709 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tylko nie znam angielskiego i nie wiem, co z tymi różowymi odnościkami w stylu "D&G"... ![]() Chyba sobie fryzurę zmienię...
|
|
|
|
|
|
#710 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zaraz wydrukuje i napewno skorzystamy my już mamy bilety na pociąg kupione, więc samolot odpada ale dzięki zwłaszcza za info dotyczące pieniędzy bo nie bardzo wiedzieliśmy ile ich ze sobą zabrać Cytat:
a ja za to uwielbiam gotować i eksperymetować w kuchni tylko mam na to mało czasu, ale podobno efekt jest doskonały kurcze smutaskowo mi bo jestem słomiana wdówka - TŻ pojechał na szkolenie, wracanie do naszego domku samemu jest straszliwe i za miesiąc ślubujemy - to jakaś optymistyczna myśl na ten smutne najbliższe dni ![]() miłego dnia dla wszsytkich
Zadziw świat - pochyli się w pokłonie Zmieniaj los - uskrzydli Cię Zanim czas pokona nas" Edytowane przez katarzinka Czas edycji: 2008-10-20 o 09:55 Powód: bo mi się zapomniało |
||
|
|
|
|
#711 | |
|
Rozeznanie
|
uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, kusisz
![]() ...i ode mnie, próbuję się trochę odchudzić ![]() Cytat:
![]() też nie lubię jak mój mąż wyjeżdża, szczególnie jak gdzieś daleko i na kilka dni, ale cóż zrobić ![]() Ja też w tym roku szaleję z nalewkami, póki co mam porzeczkową i dwie aroniowe: jedna kardamonowo-waniliowa, a druga robiona z dodatkiem liści wiśniowych. Porzeczkowa była już testowana i jest naprawdę pyszna a dwie pozostałe nabierają mocy ![]() magdaka13 a jak się robi pomarańczową i bożonarodzeniową nalewkę? brzmi smacznie
|
|
|
#712 |
|
Raczkowanie
|
Jejku zazdroszcze Wam dziewczyny ja co prawda podobno dobrze gotuje ale ciasta, nalewki?... nie mam czasu ani zapału do tego. Czasem najdzie mnie ochota i zrobię ciasto (szczególnie jak moj TZ wierci dziure w brzuchu!) ale jakos nie mam zamilowania do gotowania, pieczenia itp. Zreszta u mnie nie ma kto jesc... my po kawaleczku a Aduś za maly. Może kiedys jak bedzie mial 16-17 lat to bedzie wcinal wszystko podwojnie i nie bede wychodzic z kuchni. A teraz gotuje tylko dla męza bo musi zawsze na obiad mieso a mi juz tak zbrzydlo, ze nieraz nie jem wcale obiadu.
|
|
|
|
|
#713 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie, u mnie też za bardzo nie ma kto jeść...szczególnie ciast, które uwielbiam i jeść i piec, mój mąż niestety nie przepada...a więc jak coś upiekę to później muszę sama zjeść - szkoda tylko, że waga nie chce stać w miejscu
|
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
ja kiepsko gotuję, równie wspaniale piekę... generalnie do kuchni nie jestem wpuszczana... ale jedzenie idzie mi dobrze wiec w razie potrzeby chetnie docenię sernik i inne cudenka...
|
|
|
|
|
#715 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przepisy na nalewki podam -nie bojcie sie - tak jak i zdjecia sernika...wczoraj po pracy padlam...jednym okiem ogladnelam tylko 'Nic nie widzialem, nic nie slyszalem' - czaderski stary film..no a dzisiaj jakos tak mi czasu zabraklo na neta...wizyta mamy i spacerek nad morzem zrobily swoje..potem szybki obiadek i do pracy rodacy ![]() 1listopad - ja angielskiego uzywam w pracy, czytam ksiazki po ang., zdarza mi sie nawet myslec po ang. - wiec automatycznie zakladam,ze wszyscy tak maja - przepraszam...bede pamietac na przyszlosc. juz we mnie wrosl jak drugi jezyk naturalny...no ale tak juz jest jak sie pracuje prawie od zawsze w firmach z zachodnim kapitalem...i niepolskimi klientami...nastepny jezyk, ktorego musze sie nauczyc to niemiecki..no ale tu juz bedzie ciezko naprawde..pomimo tego ze uczylam sie go 4 lata..
|
|
|
#716 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No ale uszy do gory - musi byc dobrze- a u ciebie to szybko minie... Ja przyznam na czas "samotni" mam kilka sposobow - nie wszystkie dzialaja super - no ale jakos trzeba sobie radzic...zdradze tylko kilka-co by na dluzej starczalo: malowanie na szkle [ucze sie caly czas, wiec musze skupiac cala uwage i nie mysle o zlych rzeczach za bardzo], mietolenie kotow,ogladanie 'House MD'+prasowanie [wiem ciekawe polaczenie -ale wtedy masz umysl i cialo zajete],czytanie ksiazek z tych 'trudniejszych' - czyli informatycznych, dziobanie cos na kompie [biore zlecenia dodatkowe]+sluchanie ostrej muzy, czasem spotkania z kumpelkami
|
|
|
#717 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja też ma, swoje sposoby , ale i tak ten smutek jak sie wraca do pustego domu i ma się swiadość, że ukochany nie wróci po pracy, ale jakoś daje radę ja robię różne papierowe szaleństwa, też oddaje się prasowaniu (jak ja tego nie cierpie) tylko ja oglądam Monty Pythonów po ang zeby sie na maksa skupić i takie różne tam dzięki za wsparcie i miłego dnia wszsytkim
|
|
|
|
#718 |
|
Rozeznanie
|
jak ostatnio nie było mojego męża przez cztery dni to wzięłam się za gruntowne porządki...aby nie tęsknić, ale nie polecam wam tego sposobu... narobiłam się jak głupia
czekam na przepisy na nalewki ![]() pozdrawiam was wszystkie i miłego dnia wam życzę
|
|
#719 |
|
Wtajemniczenie
|
Nalewka jeżynowa
Składniki: - 2kg jeżyn - 1kg cukru - 0,5 litra wódki - 0,25 litra spirytusu Jak przyrządzić: Wpakuj jeżyny do słoja i zasyp cukrem, postaw w ciepłe miejsce na co najmniej 2 tygodnie (cukier musi się rozpuścić). Puszczą sok i przefermentują. Potem odlej sok (przefiltruj) do słoja i dodaj wódkę i spirytus. Odstawić na ok 1 miesiąc, żeby się przegryzło. Po tym czasie zlać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu. Smacznego! ------------------ Nalewka bozonarodzeniowa Skladniki: 1/4 litra spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 10dkg fig suszonych 10dkg daktyli 10dkg suszonych úliwek 10dkg suszonych moreli 10dkg rodzynek 10dkg obranych orzechów wůoskich 1 pomarańcza cynamon, goędziki, kardamon 25dkg cukru Sposób przyrzadzenia: Bakalie pokroic, usunac pestki. Pomarańcze wyszorowac i pokroic w plastry. Ulozyc wszystko warstwami w sloiku przesypujac cukrem. Zalac alkoholem zmieszanym z wodz. Odstawic w cieple miejsce na 4-6 tygodni. Przefiltrowac, rozlac do butelek. Bakalie moga byc uzyte do wypieków. ------------------------- Nalewka pomarańczowo-kawowa Składniki • 4 dorodne pomarańcze • litr spirytusu 60 proc. • 20 ziaren świeżo palonej kawy • 10 łyżek cukru Etapy przygotowania 1. Pomarańcze umyć, ponakłówać, w skórkę wcisnąć ziarna kawy. Wsadzić do słoja, zalać spirytusem, dosypać cukier. Odstawić na 4 tygodnie, po czym przecedzić i przesączyć przez bibułę. Zlać do butelek. ----------------------------- Wsiniowka Składniki: 1,5 kg wiśni 1 kg cukru 0,5 litra spirytusu Sposób przyrządzenia: Do słoika o pojemności ok. 3 litry należy wsypać wiśnie [3/4 z wydrylowac, reszte z pestkami], zasypać cukrem, zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce np do piwnicy i od czasu do czasu potrząsać, aż do rozpuszczenia cukru. Po 4 miesiącach zlać wiśniówkę do butelek, a wiśnie zamknąć w słoiku, znakomicie nadają się jako dodatek do różnego rodzaju ciast. ------------------------- Porzeczkowka Porzeczkówka - nalewka z porzeczek 1/2kg porzeczek 1/2l spirytusu 1/4l wódki 1/2kg cukru Owoce zalać i zamknąć szczelnie na 4 tygodnie, poruszać codziennie. Przefiltrować. Owoce zasypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie (do rozpuszczenia). Przefiltrować, połączyć oba płyny, wymieszać i do butelek. Odstawić do sklarowania w cemne i chłodne miejsce na conajmniej miesiąc. Im dłużej tym lepiej -------------------------- Inne fajne nalewki: http://pychotka.pl/drinki/nalewki.html oraz w ksiazce: "Piwo,wino,nalewki" B. Jakimowicz-Klein dodaje rowniez fotke naszego sernika-smakuje lepiej niz wyglada-musicie uwierzyc na slowo ![]() no i zalaczam pozdrowienia od koteczkow:Lamera i Felixa: http://pets.webshots.com/photo/22786...90616731jAlWoB Fotki tym razem komrczakiem-wiec sorry za jakosc..
|
|
#720 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a mozsz zapodac probke tych 'szalenstw'? chetnie popatrze
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

Z wieeelkiej miłości 

, ale wcale się nie dziwię...ja też jestem cierpliwa do czasu
jesli mogę prosić 

więc obejdę się smakiem...
I działa podobno właśnie na to, co Wam sie skojarzyło! Podobno lepszy od "błękitnych tabletek"