a z 1980? - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-17, 09:57   #691
1listopad
Raczkowanie

Dot.: a z 1980?

Cytat:
Napisane przez ninusia8 Pokaż wiadomość
Mirika: " Ninusia a ty jak oceniasz zmianę tych relacji, czy jest to zmiana na plus...?"
Wiesz u nas akurat nie wyszlo ani bardzo na plus ani bardzo na minus. Na pewno po urodzeniu sie Adusia wiele cech charakteru zarowno moich jak i mojego meza wyszlo na jaw a wczesniej sie nie ujawnialy: sa to gorsze i lepsze cechy np. ze strony TZ mniejsza cierpliwosc na moje humory (juz nie mamy tyle czasu na rozmowy o nas o naszych uczuciach itp.) ale i niespodziewałam sie takiej milosci i cierpliwosci dla dziecka. Zalezy od zwiazku i charakterow. Ja wyszlam za maz z wielkiej milosci i wiem ze ona przetrwa wszystko. Troszke jednak dziecko czasu i zainteresowania potrzebuje i wtedy mniej go mamy dla partnera ale wszystko mozna nadrobic... jak sie chce.

U mnie było tak samo Z wieeelkiej miłości
Ale wiesz... co do tej mniejszej cierpliwości na Twoje humory... to cierpliwości pewnie ma tyle samo, tylko musi teraz dzielic ją na dwie osoby

Z mojego punktu widzenia - wiesz... z tym czasem jest różnie... bo w sumie zobacz, ile marnuje sie go na pierdoły... telewizję, ploty z kolezankami, łażenie po sklepach, siedzenie przed kompem, poobiednie drzemki... Ja czasami mam wyrzuty sumienia, że ciągle jakby za mało poswięcam go samym "osobom" - w sensie - bliskim...

W kazdym bądź razie najważniejsza na świecie jest dla mnie moja rodzina - mąż, córcia i ja (na dokładkę)

A tak poza tym... to trzymajcie mnie dzisiaj!!! Bo jedna osoba tak mi nadepnęła na odcisk, że... Trzymam się od niej z daleka, bo nie ręczę za siebie a nie chcę dać się sprowokować!!! Bo jak już pójdzie lawina, to jestem w stanie nieźle nagrandzić!!! Aż się gotuję!!!
1listopad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 12:32   #692
mirika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1listopad Pokaż wiadomość
A tak poza tym... to trzymajcie mnie dzisiaj!!! Bo jedna osoba tak mi nadepnęła na odcisk, że... Trzymam się od niej z daleka, bo nie ręczę za siebie a nie chcę dać się sprowokować!!! Bo jak już pójdzie lawina, to jestem w stanie nieźle nagrandzić!!! Aż się gotuję!!!
oj, widzę bojowy nastrój , ale wcale się nie dziwię...ja też jestem cierpliwa do czasu

a odnośnie tego co pisałaś o rodzinie to masz dużo racji, żyjemy niestety chaotycznie tracąc mnóstwo czasu na pierdoły, ale z drugiej strony potrzebujemy też trochę czasu tylko dla siebie i to przysłowiowe wyjście na zakupy po nową szminkę czy lakier do paznokci naprawdę potrafi poprawić nastrój i nastawienie do otoczenia.

mirika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 12:49   #693
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magdaka13 Pokaż wiadomość
witam wszystkie nowe 80tki i przypominam sie...
z urlopu wrocilam juz dawno..aczkolwiek zdjecia z Pragi nadal na dysku..powoli,powoli sa obrabiane..
na dluzsza chwile zniknelam na innym watku, co nie znaczy ze o was zapomnialam..

sennie pozdrawiam, dobranoc
ja w Pradze spędzę podróż poślubną, więc liczę na jakies uwagi wskazówki i rady jesli mogę prosić

a co do rodziny - dla mnie tez jest najważniejsza, a że oboje mamy całe mnóstwo zajęć to staramy się nasz wspólny czas miec tylko dla siebie - spacer czy chocby tylko posiedziec razem przy obiadku, kolacji i pogadać tak być dla siebie .
teraz planujemy maluszka i tez mamy nadzieje, ze damy rade tego sie trzymac a naszą miłością damy rade obdzielić i nasze maleństwo
Zanim czas pokona nas"
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 21:55   #694
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
ja w Pradze spędzę podróż poślubną, więc liczę na jakies uwagi wskazówki i rady jesli mogę prosić
spoko nie ma sprawy - jutro wieczorkiem usiade i spreparuje jakis zestaw wskazowek i opowiesci roznej tresci - a jestem dobrze obcykana bo przewodnika mielismy bajkowego z ogromna wiedza
Borysek ur. 05.04.2013

Vivere non necesse est. Navigare necesse est.
magdaka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 12:43   #695
ninusia8
Raczkowanie

GG do ninusia8

1listopad to widze temperamentna kobietka z ciebie tylko nie strzelaj! Ja ogolnie jestem cierpliwa osoba ale wiem z doswiadczenia ze jak mam cos na mysli zeby komus wygarnac to nie trzymac w sobie (chyba ze to jednostkowa sytuacja) bo potem jest jeszcze gorzej. Ja tak zawsze mialam i teraz walcze z tym bo sama na tym cierpialam, trzymalam zlosc w sobie nie chcialam sie klocic a potem sama na tym najgorzej wychodzilam.
Pozdrawiam was kobietki w ta szara sobote
ninusia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 16:24   #696
tigresska
Zakorzenienie

Cytat:
mmmmm sauna ...... uwielbiam tam chodzić
ja również!

Cytat:
Napisane przez mirika Pokaż wiadomość
kurcze, a ja jeszcze nigdy nie byłam, aż wstyd sie przyznać...chyba muszę się poprawić
polecam saunę każdemu! to fantastyczny relaks jak i chwila "pięknosci" dla siebie - skóra jest wspaniała a samopoczucie niesamowite! spróbuj koniecznie jesli tylko możesz!

Cytat:
do tigreski: tu cie opieprzaja, że sie nie wysypiasz? a mnie to sie chyba nalezy reprymenda za lenistwo i za dlugie spanie. Moj Adus spi smacznie dokad ja spie czyli 9-10 a czasem jak wstanie to jednym okiem podgladam co robi a drugie sie przymyka czasem nawet do 11... zawsze bylam spiochem ale jak nie mam zbyt duzo obowiazkow to ... przesadzam.
ja nie będę Cię opieprzac - ja bardzo Ci zazdroszczę! chociaz ostatnio spie normalnie lub nawet wiecej nixz normalnie ale jest to skutek braku sił spowodowanych przeziebieniem... ach te zatoki...
tigresska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 21:09   #697
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:
spoko nie ma sprawy - jutro wieczorkiem usiade i spreparuje jakis zestaw wskazowek i opowiesci roznej tresci - a jestem dobrze obcykana bo przewodnika mielismy bajkowego z ogromna wiedza

Obiecane wskazowki:

Warto zobaczyc:
Stare miasto - dzielnica zydowska z najstarsza synagoga, licznymi zydowskimi knajpkami oraz przepieknym ogrodem zaprojektowanym na ksztalt Jerozolimy, nastepnie dojdziesz uliczkami do Rynku Starego miasta z Ratuszem Staromiejskim z bardzo ciekawym zegarem astronomicznym, ktory odzwierciedla sredniowieczne poglady na budowe wszechswiata z poruszajacymi sie figurkami. "Przedstawienie" mozna zobaczyc caly dzien o pelnej godzinie, na noc mechanizm jest wylaczany.

Miejsce kazan Husa - tuz za ratuszem na Malym Rynku w Kaplicy Betlejemskiej. Tamze ten heretyk wyglaszal swoje kazania.

Most Karola - najslynniejszy most w Pradze,miejsce spacerow turystow oraz mieszkancow i klimatu artystycznego. Widoki z mostu na Beltawe szczegolnie noca zapieraja dech wpiersiach-radze wziasc statyw do aparatu

Hradczany,Zamek Praski,Zlota Uliczka- zamek krolewski, katedra sw. Wita z unikatowymi organami i kaplica ssw.Waclawa - zalozyciela miasta. Warto zobaczyc rowniez Sale Wladyslawowska w starym Palacu Krolewskim, ktora jest tak monumentalna, ze mozna w niej poruszac sie konno. Z tarasu, na ktory mozna wyjsc z tej sali, rozciagaja sie wspaniale panoramy Pragi. Zlota uliczke musisz koniecznie zobaczyc - te szeregi malutkich sklepikow ukryte w starych murach obronnych...poczujesz sie jak Guliwer w krainie liliputow.

Nowe miasto i Plac Waclawa - przyciagnie tutaj twoj wzrok najbardziej ekskluzywna ulica z ciekawymi pasazami.

Klasztor na Strahovie - z przeogromna biblioteka pelna unikatowych voluminow oraz kolekcji swiata naturalnego.

Dzielnica Zizkow z wieza telewizyjna - najbardziej nowoczesna dzielnica Pragi.

tuz kolo Pragi:

Karlove Wary - miejscowosc uzdrowiskowa z wytwornia Beherovki i fabryka szkla i krysztalow Moser [bizuteria szklana + zastawy stolowe oraz inne drobiazgi]. Mozna tutaj rowniez napic sie leczniczych wod z 12 zrodel.

Pilzno - browar Piwa

Kutna Hora - browar piwa, kapliczka z wystrojem zrobionym z ludzkich kosci, stare kopalnie zlota, ciekawy malutki rynek.

Komunikacja:
autobusy, tramwaje,metro - cen nie znam bo nie korzystalam
mozna sie poruszac rowniez na piechote - Praga nie jest bardzo rozlegla

Ceny:
wystarczy na tydzien wziasc na osobe ok. 2000-3000 koron - starczy i na piwko i na zwiedzanie. Obiad sprawisz sobie za 150-300koron, piwko:30 koron, wstepy do muzeow: 100-500 koron.

Jedzenie:
w Pradze polecam restauracje "Trzy Korony". Warto sprobowac: knedliczkow,gulaszu czeskiego, bramborová polévka znana pod nazwą „bramboračka“, svíčková na smětaně, vepřová pečeni s knedlíky a zelím, palačinky plněné ovocem a zmrzlinou, jablečný štrúdl lub kynuté ovocné knedlíky sypané cukrem a tvarohem.

Kilka linkow przydatnych:
http://www.praga.pl/
http://www.praga.infoczechy.pl/
http://przewodnik.onet.pl/1231,1823,...6,artykul.html
http://www.youtube.com/watch?v=fb-cctBl3ig
http://www.youtube.com/watch?v=Izzi5hP-sto

Hmm..gdybys mieszkala troche blizej Trojmiasta - moglabym pozyczyc przewodnik po Pradze...

Wogole jesli masz nadmiarowa kase -- polecam do Pragi wybrac sie samolotem - 1,5h lotu i jestes na miejscu
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-19, 08:41   #698
magdaka13
Wtajemniczenie

witam wszsytkie w niedzielny poranek i zapraszam na kawe,herbate i co tam chcecie

listopad1 - chetnie poslucham dalszych opowiesci o twojej coreczce...moge sie odwdzieczyc historyjkami z serii 'Z zycia kotow' ...
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-19, 10:59   #699
tigresska
Zakorzenienie

Cytat:
witam wszsytkie w niedzielny poranek i zapraszam na kawe,herbate i co tam chcecie
...
Witam serdecznie i dziekuję za zaproszenie - już do Ciebie biegnę!

miłego dnia - u mnie piękne słoneczko za oknem!
Stary 2008-10-19, 12:44   #700
magdaka13
Wtajemniczenie

u mnie dzis pracowo..ale jest spoko,wiec mozna pogadac...

chcialam sie pochwalic serniczkiem wiedenskim, ktore to dzielo upieklam w zeszlym tyg. normalnie palce lizac - nawet udalo mi sie mojego meza do tego zatrudnic-kroil dzielnie ananasy i bakalie.

Przepis podaje - moze sie skusicie:
Sernik wiedeński - składniki
  • 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 laska wanilii (posiekana)
  • 1 cytryna
  • 1 torebka (10 dag) rodzynek
  • 3 dag płatków migdałowych
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
Sernik wiedeński - sposób przygotowania

Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. Zimny sernik okrój dookoła ostrym nożem i ostrożnie wyłóż na paterę. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce, a potem pokrój na porcje

-----------
Przepis ogolnie jest prosty - pomimo tego jak skomplikowanie wyglada- na ciasto czeka sie ok. 1h wiec nie najgorzej...za to smak,..hmmm..niebianski.. .

Ja ogolnie nie przepadam za gotowaniem - ale jestem glownym kucharzem rodziny, bo moj maz sie rowniez nie pali specjalnie.Staram sie jakos siebie motywowac - a ze uwielbiam dobrze zjesc, wiec jak na zlosc nie uzywam prawie wogole prostych przepisow-bo brakuje mi 'drugiego' dna w przygotowanej potrawie-jesli wiecie o co chodzi
Marzy mi sie ostatni o kaczka pieczona - ale niestety ochotnikow na obiad brak-wiec na razie pomysl lezy....
Ostatnio takze odkrylam nalewki - prosty sposob przygotowania - tylko czeka sie na efekt dlugo - bo czasem i pol roku. Jak na razie przygotowanych mam 5 :wisniowa,porzeczkowa,pom aranczowa, jezynowa i bozonarodzeniowa - grzecznie czekaja do grudnia . wiec jakby co to na testy - chociaz wirtualne zapraszam
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-19, 15:20   #701
tigresska
Zakorzenienie

Magda - to ode mnie za zrobienie mi smaka na sernik!
Stary 2008-10-19, 15:47   #702
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tigresska Pokaż wiadomość

a co nie mozesz jesc?

malutki kawaleczek nie zaszkodzi - jakby co moge podeslac ci mejlem kawalek dzis wieczorkiem;P
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-19, 16:06   #703
1listopad
Raczkowanie

Cytat:
1listopad to widze temperamentna kobietka z ciebie tylko nie strzelaj! Ja ogolnie jestem cierpliwa osoba ale wiem z doswiadczenia ze jak mam cos na mysli zeby komus wygarnac to nie trzymac w sobie (chyba ze to jednostkowa sytuacja) bo potem jest jeszcze gorzej. Ja tak zawsze mialam i teraz walcze z tym bo sama na tym cierpialam, trzymalam zlosc w sobie nie chcialam sie klocic a potem sama na tym najgorzej wychodzilam.
Pozdrawiam was kobietki w ta szara sobote
No... bywam "temperamentna"...
Zgadzam się z Tobą całkowicie - wolę wygarnąć, kiedy trzeba i oczyścić atmosferę, niz kisić te wszystkie negatywne emocje.
Tylko, że czasami są osoby, ktore po chamsku grają znaczonymi kartami... i wtedy ok... mogę podjąć tę grę... Szczególnie, jeśli ta persona jest z jakiegoś nieznanego mi powodu "nie do ruszenia"... ale co tam... "kto pod kim dołki kopie, ten sam w nie wpada"... poczekam... mam czas...

Cytat:

listopad1 - chetnie poslucham dalszych opowiesci o twojej coreczce...moge sie odwdzieczyc historyjkami z serii 'Z zycia kotow' ...
No tak - Wy kawkę, herbatkę i takie tam... a ja odsypiałam nockę...

Jak mi się moja mała lady z czymś napatoczy, to napiszę
A historyjek z kotem w roli głównej chetnie "posłucham"

Cytat:

chcialam sie pochwalic serniczkiem wiedenskim, ktore to dzielo upieklam w zeszlym tyg. normalnie palce lizac - nawet udalo mi sie mojego meza do tego zatrudnic-kroil dzielnie ananasy i bakalie.

Ja ogolnie nie przepadam za gotowaniem - ale jestem glownym kucharzem rodziny, bo moj maz sie rowniez nie pali specjalnie.Staram sie jakos siebie motywowac - a ze uwielbiam dobrze zjesc, wiec jak na zlosc nie uzywam prawie wogole prostych przepisow-bo brakuje mi 'drugiego' dna w przygotowanej potrawie-jesli wiecie o co chodzi
Marzy mi sie ostatni o kaczka pieczona - ale niestety ochotnikow na obiad brak-wiec na razie pomysl lezy....
Ostatnio takze odkrylam nalewki - prosty sposob przygotowania - tylko czeka sie na efekt dlugo - bo czasem i pol roku. Jak na razie przygotowanych mam 5 :wisniowa,porzeczkowa,pom aranczowa, jezynowa i bozonarodzeniowa - grzecznie czekaja do grudnia . wiec jakby co to na testy - chociaz wirtualne zapraszam
oj... podła... a ja mam taki piekarnik, że za bardzo nic nie wychodzi... bo to stara gazówka jest... więc obejdę się smakiem...
Ale za to piekę w nim taki chlebek domowy na drożdżach

A co do nalewek, to od tygodnia też mi się ten temat jakoś naprasza... bo dostaliśmy od znajomego taki zestaw ziół, który trzeba połączyć z wódką. I ten zestaw nazwa się... uwaga... "Twardy korzeń"... I działa podobno właśnie na to, co Wam sie skojarzyło! Podobno lepszy od "błękitnych tabletek"
No cóż... nam na razie nie potrzebny... ale niech leży...

No i tak się nastawiam, żeby sobie jakiegoś przepisu w necie poszukać...
Bo u nas się zasadniczo prawie nie pije alkoholu- najwyżej jakieś piwo, martini czy likierek, ale może cos fajnego na ziółkach się znajdzie...
Stary 2008-10-19, 16:11   #704
tigresska
Zakorzenienie

Cytat:
a co nie mozesz jesc?

malutki kawaleczek nie zaszkodzi - jakby co moge podeslac ci mejlem kawalek dzis wieczorkiem;P

mogę - tylko nie mam! poproszę o kawałek na PW! uwoelbiam sernik!
Stary 2008-10-19, 16:22   #705
1listopad
Raczkowanie

Cytat:
mogę - tylko nie mam! poproszę o kawałek na PW! uwoelbiam sernik!
No to ja też! Bo póki co... zagryzłam żal jakimś marnym wafelkiem...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-19, 16:25   #706
magdaka13
Wtajemniczenie

1listopad - przepisow na nalewki tez mam troche - podam ci wieczorem jak bede w domu mam rowniez ksiazeczke zakupiona ze Swiata Ksiazki za cale 10zl - ale jeszcze nietestowana.
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-19, 16:29   #707
1listopad
Raczkowanie

Cytat:
1listopad - przepisow na nalewki tez mam troche - podam ci wieczorem jak bede w domu mam rowniez ksiazeczke zakupiona ze Swiata Ksiazki za cale 10zl - ale jeszcze nietestowana.
Super Będę czekała Do wieczorka
Stary 2008-10-19, 16:44   #708
magdaka13
Wtajemniczenie

do posmiania sie polecam podroz w czasie:

http://www.yearbookyourself.com/
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-19, 17:40   #709
1listopad
Raczkowanie

Cytat:
do posmiania sie polecam podroz w czasie:

http://www.yearbookyourself.com/
Swietne! tylko nie znam angielskiego i nie wiem, co z tymi różowymi odnościkami w stylu "D&G"...

Chyba sobie fryzurę zmienię...
Stary 2008-10-20, 09:38   #710
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Obiecane wskazowki:

Warto zobaczyc:
Stare miasto - dzielnica zydowska z najstarsza synagoga, licznymi zydowskimi knajpkami oraz przepieknym ogrodem zaprojektowanym na ksztalt Jerozolimy, nastepnie dojdziesz uliczkami do Rynku Starego miasta z Ratuszem Staromiejskim z bardzo ciekawym zegarem astronomicznym, ktory odzwierciedla sredniowieczne poglady na budowe wszechswiata z poruszajacymi sie figurkami. "Przedstawienie" mozna zobaczyc caly dzien o pelnej godzinie, na noc mechanizm jest wylaczany.

Miejsce kazan Husa - tuz za ratuszem na Malym Rynku w Kaplicy Betlejemskiej. Tamze ten heretyk wyglaszal swoje kazania.

Most Karola - najslynniejszy most w Pradze,miejsce spacerow turystow oraz mieszkancow i klimatu artystycznego. Widoki z mostu na Beltawe szczegolnie noca zapieraja dech wpiersiach-radze wziasc statyw do aparatu

Hradczany,Zamek Praski,Zlota Uliczka- zamek krolewski, katedra sw. Wita z unikatowymi organami i kaplica ssw.Waclawa - zalozyciela miasta. Warto zobaczyc rowniez Sale Wladyslawowska w starym Palacu Krolewskim, ktora jest tak monumentalna, ze mozna w niej poruszac sie konno. Z tarasu, na ktory mozna wyjsc z tej sali, rozciagaja sie wspaniale panoramy Pragi. Zlota uliczke musisz koniecznie zobaczyc - te szeregi malutkich sklepikow ukryte w starych murach obronnych...poczujesz sie jak Guliwer w krainie liliputow.

Nowe miasto i Plac Waclawa - przyciagnie tutaj twoj wzrok najbardziej ekskluzywna ulica z ciekawymi pasazami.

Klasztor na Strahovie - z przeogromna biblioteka pelna unikatowych voluminow oraz kolekcji swiata naturalnego.

Dzielnica Zizkow z wieza telewizyjna - najbardziej nowoczesna dzielnica Pragi.

tuz kolo Pragi:

Karlove Wary - miejscowosc uzdrowiskowa z wytwornia Beherovki i fabryka szkla i krysztalow Moser [bizuteria szklana + zastawy stolowe oraz inne drobiazgi]. Mozna tutaj rowniez napic sie leczniczych wod z 12 zrodel.

Pilzno - browar Piwa

Kutna Hora - browar piwa, kapliczka z wystrojem zrobionym z ludzkich kosci, stare kopalnie zlota, ciekawy malutki rynek.

Komunikacja:
autobusy, tramwaje,metro - cen nie znam bo nie korzystalam
mozna sie poruszac rowniez na piechote - Praga nie jest bardzo rozlegla

Ceny:
wystarczy na tydzien wziasc na osobe ok. 2000-3000 koron - starczy i na piwko i na zwiedzanie. Obiad sprawisz sobie za 150-300koron, piwko:30 koron, wstepy do muzeow: 100-500 koron.

Jedzenie:
w Pradze polecam restauracje "Trzy Korony". Warto sprobowac: knedliczkow,gulaszu czeskiego, bramborová polévka znana pod nazwą „bramboračka“, svíčková na smětaně, vepřová pečeni s knedlíky a zelím, palačinky plněné ovocem a zmrzlinou, jablečný štrúdl lub kynuté ovocné knedlíky sypané cukrem a tvarohem.

Kilka linkow przydatnych:
http://www.praga.pl/
http://www.praga.infoczechy.pl/
http://przewodnik.onet.pl/1231,1823,...6,artykul.html
http://www.youtube.com/watch?v=fb-cctBl3ig
http://www.youtube.com/watch?v=Izzi5hP-sto

Hmm..gdybys mieszkala troche blizej Trojmiasta - moglabym pozyczyc przewodnik po Pradze...

Wogole jesli masz nadmiarowa kase -- polecam do Pragi wybrac sie samolotem - 1,5h lotu i jestes na miejscu
dzięki za rady zaraz wydrukuje i napewno skorzystamy
my już mamy bilety na pociąg kupione, więc samolot odpada
ale dzięki zwłaszcza za info dotyczące pieniędzy bo nie bardzo wiedzieliśmy ile ich ze sobą zabrać

Cytat:

Przepis podaje - moze sie skusicie:
Sernik wiedeński - składniki
  • 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 laska wanilii (posiekana)
  • 1 cytryna
  • 1 torebka (10 dag) rodzynek
  • 3 dag płatków migdałowych
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
Sernik wiedeński - sposób przygotowania

Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. Zimny sernik okrój dookoła ostrym nożem i ostrożnie wyłóż na paterę. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce, a potem pokrój na porcje

-----------
Przepis ogolnie jest prosty - pomimo tego jak skomplikowanie wyglada- na ciasto czeka sie ok. 1h wiec nie najgorzej...za to smak,..hmmm..niebianski.. .

serniczek będę próbować stworzyć
a ja za to uwielbiam gotować i eksperymetować w kuchni tylko mam na to mało czasu, ale podobno efekt jest doskonały

kurcze smutaskowo mi bo jestem słomiana wdówka - TŻ pojechał na szkolenie, wracanie do naszego domku samemu jest straszliwe

i za miesiąc ślubujemy - to jakaś optymistyczna myśl na ten smutne najbliższe dni

miłego dnia dla wszsytkich
Zanim czas pokona nas"

Edytowane przez katarzinka
Czas edycji: 2008-10-20 o 09:55 Powód: bo mi się zapomniało
Stary 2008-10-20, 12:02   #711
mirika
Rozeznanie

Cytat:

chcialam sie pochwalic serniczkiem wiedenskim,
uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, kusisz
Cytat:
...i ode mnie, próbuję się trochę odchudzić

Cytat:
a ja za to uwielbiam gotować i eksperymetować w kuchni tylko mam na to mało czasu, ale podobno efekt jest doskonały

kurcze smutaskowo mi bo jestem słomiana wdówka - TŻ pojechał na szkolenie, wracanie do naszego domku samemu jest straszliwe
ja też uwielbiam gotować, mogłabym z kuchni nie wychodzić - naprawdę
też nie lubię jak mój mąż wyjeżdża, szczególnie jak gdzieś daleko i na kilka dni, ale cóż zrobić

Ja też w tym roku szaleję z nalewkami, póki co mam porzeczkową i dwie aroniowe: jedna kardamonowo-waniliowa, a druga robiona z dodatkiem liści wiśniowych. Porzeczkowa była już testowana i jest naprawdę pyszna a dwie pozostałe nabierają mocy
magdaka13 a jak się robi pomarańczową i bożonarodzeniową nalewkę? brzmi smacznie

Stary 2008-10-20, 18:42   #712
ninusia8
Raczkowanie

GG do ninusia8

Jejku zazdroszcze Wam dziewczyny ja co prawda podobno dobrze gotuje ale ciasta, nalewki?... nie mam czasu ani zapału do tego. Czasem najdzie mnie ochota i zrobię ciasto (szczególnie jak moj TZ wierci dziure w brzuchu!) ale jakos nie mam zamilowania do gotowania, pieczenia itp. Zreszta u mnie nie ma kto jesc... my po kawaleczku a Aduś za maly. Może kiedys jak bedzie mial 16-17 lat to bedzie wcinal wszystko podwojnie i nie bede wychodzic z kuchni. A teraz gotuje tylko dla męza bo musi zawsze na obiad mieso a mi juz tak zbrzydlo, ze nieraz nie jem wcale obiadu.
ninusia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 18:56   #713
mirika
Rozeznanie

no właśnie, u mnie też za bardzo nie ma kto jeść...szczególnie ciast, które uwielbiam i jeść i piec, mój mąż niestety nie przepada...a więc jak coś upiekę to później muszę sama zjeść - szkoda tylko, że waga nie chce stać w miejscu

REKLAMA
Stary 2008-10-20, 19:01   #714
tigresska
Zakorzenienie

ja kiepsko gotuję, równie wspaniale piekę... generalnie do kuchni nie jestem wpuszczana... ale jedzenie idzie mi dobrze wiec w razie potrzeby chetnie docenię sernik i inne cudenka...
Stary 2008-10-20, 23:14   #715
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1listopad Pokaż wiadomość
Swietne! tylko nie znam angielskiego i nie wiem, co z tymi różowymi odnościkami w stylu "D&G"...

Chyba sobie fryzurę zmienię...
ello wszsystkim

przepisy na nalewki podam -nie bojcie sie - tak jak i zdjecia sernika...wczoraj po pracy padlam...jednym okiem ogladnelam tylko 'Nic nie widzialem, nic nie slyszalem' - czaderski stary film..no a dzisiaj jakos tak mi czasu zabraklo na neta...wizyta mamy i spacerek nad morzem zrobily swoje..potem szybki obiadek i do pracy rodacy

1listopad - ja angielskiego uzywam w pracy, czytam ksiazki po ang., zdarza mi sie nawet myslec po ang. - wiec automatycznie zakladam,ze wszyscy tak maja - przepraszam...bede pamietac na przyszlosc. juz we mnie wrosl jak drugi jezyk naturalny...no ale tak juz jest jak sie pracuje prawie od zawsze w firmach z zachodnim kapitalem...i niepolskimi klientami...nastepny jezyk, ktorego musze sie nauczyc to niemiecki..no ale tu juz bedzie ciezko naprawde..pomimo tego ze uczylam sie go 4 lata..
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-20, 23:21   #716
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:

wiem cos o tym....ja tak miewam tylko odwrotnie...w dzien bywam bardzo czesto w domu..zas z mezem widujemy sie 2-3h po poludniu a potem ja jade do pracy. Najglupsze bywaja lykendy - bo jeden dzien zawsze spedzam w pracy..a on biedny cierpi w domu...
No ale uszy do gory - musi byc dobrze- a u ciebie to szybko minie...
Ja przyznam na czas "samotni" mam kilka sposobow - nie wszystkie dzialaja super - no ale jakos trzeba sobie radzic...zdradze tylko kilka-co by na dluzej starczalo: malowanie na szkle [ucze sie caly czas, wiec musze skupiac cala uwage i nie mysle o zlych rzeczach za bardzo], mietolenie kotow,ogladanie 'House MD'+prasowanie [wiem ciekawe polaczenie -ale wtedy masz umysl i cialo zajete],czytanie ksiazek z tych 'trudniejszych' - czyli informatycznych, dziobanie cos na kompie [biore zlecenia dodatkowe]+sluchanie ostrej muzy, czasem spotkania z kumpelkami
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-21, 08:39   #717
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
wiem cos o tym....ja tak miewam tylko odwrotnie...w dzien bywam bardzo czesto w domu..zas z mezem widujemy sie 2-3h po poludniu a potem ja jade do pracy. Najglupsze bywaja lykendy - bo jeden dzien zawsze spedzam w pracy..a on biedny cierpi w domu...
No ale uszy do gory - musi byc dobrze- a u ciebie to szybko minie...
Ja przyznam na czas "samotni" mam kilka sposobow - nie wszystkie dzialaja super - no ale jakos trzeba sobie radzic...zdradze tylko kilka-co by na dluzej starczalo: malowanie na szkle [ucze sie caly czas, wiec musze skupiac cala uwage i nie mysle o zlych rzeczach za bardzo], mietolenie kotow,ogladanie 'House MD'+prasowanie [wiem ciekawe polaczenie -ale wtedy masz umysl i cialo zajete],czytanie ksiazek z tych 'trudniejszych' - czyli informatycznych, dziobanie cos na kompie [biore zlecenia dodatkowe]+sluchanie ostrej muzy, czasem spotkania z kumpelkami
hej
ja też ma, swoje sposoby , ale i tak ten smutek jak sie wraca do pustego domu i ma się swiadość, że ukochany nie wróci po pracy, ale jakoś daje radę
ja robię różne papierowe szaleństwa, też oddaje się prasowaniu (jak ja tego nie cierpie) tylko ja oglądam Monty Pythonów po ang zeby sie na maksa skupić i takie różne tam
dzięki za wsparcie i miłego dnia wszsytkim
Zanim czas pokona nas"

REKLAMA
Stary 2008-10-21, 15:56   #718
mirika
Rozeznanie

jak ostatnio nie było mojego męża przez cztery dni to wzięłam się za gruntowne porządki...aby nie tęsknić, ale nie polecam wam tego sposobu... narobiłam się jak głupia

czekam na przepisy na nalewki

pozdrawiam was wszystkie i miłego dnia wam życzę

Stary 2008-10-21, 20:14   #719
magdaka13
Wtajemniczenie

Nalewka jeżynowa
Składniki:
- 2kg jeżyn
- 1kg cukru
- 0,5 litra wódki
- 0,25 litra spirytusu
Jak przyrządzić:
Wpakuj jeżyny do słoja i zasyp cukrem, postaw w ciepłe miejsce na co najmniej 2 tygodnie (cukier musi się rozpuścić). Puszczą sok i przefermentują. Potem odlej sok (przefiltruj) do słoja i dodaj wódkę i spirytus. Odstawić na ok 1 miesiąc, żeby się przegryzło. Po tym czasie zlać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu. Smacznego!
------------------
Nalewka bozonarodzeniowa
Skladniki:
1/4 litra spirytusu
1 szklanka przegotowanej wody
10dkg fig suszonych
10dkg daktyli
10dkg suszonych úliwek
10dkg suszonych moreli
10dkg rodzynek
10dkg obranych orzechów wůoskich
1 pomarańcza
cynamon, goędziki, kardamon
25dkg cukru

Sposób przyrzadzenia:
Bakalie pokroic, usunac pestki. Pomarańcze wyszorowac i pokroic w
plastry. Ulozyc wszystko warstwami w sloiku przesypujac cukrem. Zalac
alkoholem zmieszanym z wodz. Odstawic w cieple miejsce na 4-6 tygodni.
Przefiltrowac, rozlac do butelek. Bakalie moga byc uzyte do wypieków.
-------------------------
Nalewka pomarańczowo-kawowa

Składniki
• 4 dorodne pomarańcze
• litr spirytusu 60 proc.
• 20 ziaren świeżo palonej kawy
• 10 łyżek cukru

Etapy przygotowania
1. Pomarańcze umyć, ponakłówać, w skórkę wcisnąć ziarna kawy. Wsadzić do słoja, zalać spirytusem, dosypać cukier. Odstawić na 4 tygodnie, po czym przecedzić i przesączyć przez bibułę. Zlać do butelek.
-----------------------------
Wsiniowka
Składniki:
1,5 kg wiśni
1 kg cukru
0,5 litra spirytusu
Sposób przyrządzenia:
Do słoika o pojemności ok. 3 litry należy wsypać wiśnie [3/4 z wydrylowac, reszte z pestkami], zasypać cukrem, zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce np do piwnicy i od czasu do czasu potrząsać, aż do rozpuszczenia cukru. Po 4 miesiącach zlać wiśniówkę do butelek, a wiśnie zamknąć w słoiku, znakomicie nadają się jako dodatek do różnego rodzaju ciast.
-------------------------
Porzeczkowka
Porzeczkówka - nalewka z porzeczek

1/2kg porzeczek
1/2l spirytusu
1/4l wódki
1/2kg cukru
Owoce zalać i zamknąć szczelnie na 4 tygodnie, poruszać codziennie.
Przefiltrować.
Owoce zasypać cukrem.
Odstawić na 2 tygodnie (do rozpuszczenia).
Przefiltrować, połączyć oba płyny, wymieszać i do butelek.
Odstawić do sklarowania w cemne i chłodne miejsce na conajmniej miesiąc.
Im dłużej tym lepiej
--------------------------
Inne fajne nalewki:
http://pychotka.pl/drinki/nalewki.html
oraz w ksiazce: "Piwo,wino,nalewki" B. Jakimowicz-Klein
dodaje rowniez fotke naszego sernika-smakuje lepiej niz wyglada-musicie uwierzyc na slowo

no i zalaczam pozdrowienia od koteczkow:Lamera i Felixa:
http://pets.webshots.com/photo/22786...90616731jAlWoB
Fotki tym razem komrczakiem-wiec sorry za jakosc..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00005.jpg (76,3 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00008.jpg (35,1 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00009.jpg (40,0 KB, 0 załadowań)
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2008-10-21, 20:16   #720
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:
hej
ja też ma, swoje sposoby , ale i tak ten smutek jak sie wraca do pustego domu i ma się swiadość, że ukochany nie wróci po pracy, ale jakoś daje radę
ja robię różne papierowe szaleństwa, też oddaje się prasowaniu (jak ja tego nie cierpie) tylko ja oglądam Monty Pythonów po ang zeby sie na maksa skupić i takie różne tam
dzięki za wsparcie i miłego dnia wszsytkim

a mozsz zapodac probke tych 'szalenstw'?
chetnie popatrze
Borysek ur. 05.04.2013

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości