![]() |
#691 |
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
czesc! powiem ci,ze... chyba nabraly zywego koloru zielonego, mlode przyrosty pna w gore, a phal. nowe pedy rosna...to chyba wakacje im sluza, a zabierasz swoje na noc?ja nie...
#692 |
Zakorzenienie
|
Orchidea mojej mamy
![]() Aktualnie wszystkie pączusie sie rozpakowały i pięknie kwiatek wygląda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy znowu odpowiadac na pytanie Klaudens, bo wczoraj przeczytała odpowiedź na swoje pytanie.
![]() Ale pamiętam wczorajszego posta Adeli, której z dużego storczyka opadł pączek. Adelo jeżeli dobrze kojarzę i jest to Twój ostatni nabytek z poprzedniego tygodnia - to nie z braku światła opadł ten pąk. To zwykła aklimatyzacja. Moje storczyki stoją w głębi mieszkania i jeszcze nie zauważyłam objawów braku światła. OT Cieszę się że zniknęło tak mało wpisów, a nie więcej. Witamy z powrotem na forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#695 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#696 |
Zakorzenienie
|
Justynko - trzeci raz? Na tym samym pędzie? Czy jak to wygląda ?
Widzę że sobie poradziłaś z fotosikiem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#697 |
Rozeznanie
|
dziewczyny..nie wiem jak Wam ale mi wczoraj po poludniu ta storna wogole nie dzialala
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#698 |
Rozeznanie
|
wczoraj forum nie działało, ale się denerwowałam
![]() ![]()
#699 |
Zakorzenienie
|
Ja się też wczoraj nawkurzałam przez to że wizaż nie działał.
A zniknęły wszystkie wczorajsze posty. W sumie nie było ich dużo. Ale już wkrótce to nadrobimy ![]() Tancerko, podobno storczyki uczą cierpliwości. Poczekamy na Twoje zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#700 |
Zakorzenienie
|
Tak przeczytałam, nie musisz jeszcze raz pisać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#701 |
Rozeznanie
|
U mnie wczoraj wizaż też niedziałał.
Frido jak widzisz poradziłam sobie ale myslałam ze mnie krew zaleje najpierw fotosik robił mi nr a potem wizaż ale dzis działa wszystko bez zarzutu. Co do kwitnienia to jak go kupiłam to kwitł a jak przekwitł to uciełam nad trzecim oczkiem ,bo gdzies przeczytałam ze nie ma co czekać jak tylko pierwszy kwiat opadnie to go obciąc. Tak tez zrobiłam i za jakis czas wypuscił ped obok tego 3 oczka i kwitł powtóżyłam zabieg. Storczyk wypuscił liśc a teraz z drugirgo oczka wypuscił pęd który tak ładnie kwitnie. Tym razem dam mu spokuj nie bede nic obcinac i zobaczymy. Jeszcze jedno ten nowy pęd wypuscił z pierwszego i z drugiego oczka chyba nowe pędy bo keiki to, to raczej nie są. Mój rózowy mnie martwi ale zwalam to na aklimatyzacje, pąki powiędly i odpad jeden kwiat też nie ciekawie wygląda. Dziewczyny czemu przesadzacie storczyki jak je kupicie ja mojego starego nie przesadzałam a te nowe już tak bo wy tak robicie i macie śliczne roślinki |
![]() ![]() |
![]() |
#702 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie dziewczyny! Moja wczorajsza wypowiedź też w dziwny sposób zniknęła i zastanawiałam się co jest grane ale teraz dzięki Wam już wiem, że była jakaś awaria
![]() W takim razie droga frido jeszcze raz dziękuję za radę o korzonkach (nie obcinam ich). Jesteś wielkim ekspertem w dziedzinie tych pięknych kwiatów. Kupiłam ostatnio dwa w tesco, razem mam cztery. Żeby tylko pięknie rosły. Jakich używacie nawozów do storczyków? |
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
Justyno ja przesadzam, bo zawsze się boję że storczyk ma za bardzo rozdrobnione podłoże i sprawdzam przy okazji stan korzeni. Ale 2 storczyków od ich kupna nie przesadzałam. To też z mojej strony kwestia wygody, bo wkładam wszystkie w jedno takie samo podłoże i nie mam problemow z niejednoczesnym przesychaniem podłoża.
Storczyk79 - żaden ze mnie ekspert. Też mam niepowodzenia i porażki, moim niektórym storczykom też miękną liście - a ja nie mam pojęcia dlaczego? Pierwsze niepowodzenie? - Jak nowemu pierwszemu phalaenopsisowi wycięłam prawie wszystkie zdrowe korzenie, bo nie były zielone, ani białe tylko żółte ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#704 |
Raczkowanie
|
Frida, to dobrze że Twój storczyk jest już zdrowy, niech Ci pięknie kwitnie. Mojemu jednemu zaczęły odpadać pączki ale to chyba z mojego powodu, stał na oknie przy żaluzjach i jak je zasuwałam to za każdym razem je zgniatałam (pączki)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#705 |
Rozeznanie
|
aklimatyzacja? a co to ;P
tak to ten z zeszłego tygodnia... mama ulitowała się nad moim storczykiem i przestawiła "domowego świerka" a ja postawiłam go koło kumpli ![]() jasno różowemu, ciapkowi i różowemu miniaturce usechł jeden kwiatek... szkoda ![]() ![]() ten zielono-różowy kwitnie jak oszalały ![]() ![]() Pozdrawiam;* |
![]() ![]() |
![]() |
#706 |
Zakorzenienie
|
Adelo - Twój się właśnie aklimatyzuje. Zostały zmienione mu warunki - inne w domu, inne w sklepie i dlatego zrzucił pąka. Jest to czas w którym storczyk przyzwyczaja się do nowego otoczenia, wilgotności, nasłonecznienia, temperatury i ogólnych warunków domowych
![]() Mam CIAPATEGO!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#707 |
Raczkowanie
|
spod doniczki wychodza z otworow korzenie mojego storczyka powinnam go przesadzic do innej doniczki?Kwiat pozostal w sklepowej doniczce prosze o podpowiedz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#708 |
Rozeznanie
|
Frido, kupilas?a masz zdjecia???dziewczyny, dzis w obi byla nowa dostawa, ludzie wychodzili z 3, 4 nabytkami...cuda. ja tez wyszlam z 4
![]()
![]() Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-06-21 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#709 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że mam.
![]() ![]() Mam jeszcze: bordowego, fioletowego - który zmienia kolory i już głupieję, czy jest naprawdę fioletowy czy bordowy, żółtego i ciapatego ![]() Tak na szybko, a jutro czeka je sesja zdjęciowa ![]() ![]() ![]() ![]() CIAPATY: ![]() Aniu - jeżeli w doniczce jest tyle korzeni, że prawie rozsadzają doniczkę, wtedy się przesadza. W Twoim przypadku najprawdopodobniej korzonek znalazł ujście w jednej z dziurek w doniczce. Jeżeli dasz radę wyciągnąc storczyka z doniczki tak, żebby nie naruszyc tego korzonka to wyciąnij i włóż z powrotem w tą samą doniczkę. Jeżeli wiesz że nie dasz rady ( otwór w doniczce jest za mały w stostunku do grubości korzonka) to zostaw korzonka tak jak jest. Jeżeli Ci jednak przeszkadza taki widok, to utnij korzonek i miejsce cięcia zasyp cynamonem lub węglem drzewnym. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-06-21 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#710 |
Zakorzenienie
|
Ale śliczne !!!
![]() Ja mojej mamie kupilam z reala za 20zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#711 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie do OBI też nie mam zbyt blisko.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#712 |
Zakorzenienie
|
Piękny jest to prawda, ile dałaś za niego i gdzie ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#713 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam w Obi za ponad 30 zł.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#714 |
Rozeznanie
|
WCHODZĘ WCZORAJ DO DOMU, z zakupami, tzn. storczykami, w domu dziwny zapach... jasminowo-pomaranczowo-cytrynowo-bzowy... myslalam,ze to olejek w kominku. podeszlam do okna, zapach sie nasilil... schylilam sie i... przezylam szok: dwa moje phalaneopsisy pachna!paachna tak cudnie, tak intensywnie, ze nie potrafie tego opisac... to one:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#715 |
Zakorzenienie
|
Platynko - aż się uśmiechnęłam przeglądając Twój post. Gratuluję aromacików
![]() A ja wsadziłam Ciapatego w nowe podłoże i tak samo zrobiłam z żółtym. Tylko, że żółty mnie wcześniej zmartwił, bo w doniczce zobaczyłam małe pełzające przeźroczyste robaczki ![]() Nie mam w domu nic na robaki, więc jedyne co mogłam zrobi to wyciągnęłam go z doniczki, zmieniłam podłoże, wymyłam korzenie pod bieżącą wodą i wymyłam dokładnie doniczkę. Teraz siedzą w nowym podłożu - mam nadzieję, że będzie im dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#716 |
Rozeznanie
|
Frido mamy ten sam problem moje robaczki też do niczego nie pasuja ale kwiatuszka mam juz tydzien i dzieki bogu nic sie z nim nie dzieje(pfu pfu). Jeszcze go nie podlewałam i nawozu tez nie dałam ,jedyne co zrobiłam to zmieniłam mu podłoże . Tylko ten różowy mnie martwi bo marnieje .
Frido ten żółty jest cudny, wogle wszystkie sa ładne ale takiego musze mieć |
![]() ![]() |
![]() |
#717 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj zakupiłam pierwszego storczyka. Kupiłam go w Tesco za 19.99. Na doniczce pisało, że dostawa była 17.06.08 i że "wystawiać" go można do 17.07.08. A tak wygląda:
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#718 |
Zakorzenienie
|
Justynko - jak znowu wypatrzę te robaki, to kupię jakieś pałeczki - może pomogą. Zrelacjonuje na pewno moją walkę z nimi - jeżeli przesadzenie nic nie da. A u Ciebie po przesadzeniu pojawiły się znowu?
tMadzik - śliczny phalaenopsis i świetne zdjęcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#719 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#720 |
Rozeznanie
|
frido narazie nic nie zauważyłam zaczynam podejrzewać że poprostu jakieś robactwo sie na gape przejechało bo od tamtej pory jestem cała pogryziona a storczyk stoi nad naszym łóżkiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.