|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Kul 'am Wa Antum Bikhair! Mabrook Hal Sina Jdeeda !!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#692 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Drogie wizażanki!
Czy któraś z Was słyszała o organizacji Abu Dhabi Combat Club?Wszystko, co udało mi się znaleźc na necie na ten temat dotyczy Europy.A przecież tę organizację stworzył szejk Abu Dhabi, choc jego imienia nie potrfię powtórzyc. Interesuje mnie natomiast, czy mają oni w Emiratch swoje sale treningowe,kluby lub coś tym stylu i jak z nimi szukac kontaktu. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 | ||
|
Cytat:
Ależ oczywiście Abu Dhabi Combat Club <- link Prezydentem Abu Dhabi Combat Club jest H.E. Sheikh Hazza Bin Zayed Al Nahyan, a Vice Prezydentem ADCC jest H.E. Sheikh Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan. ADCC jest również obecny na Facebooku <- link Foto 1,2 - H.E. Sheikh Hazza Bin Zayed Al Nahyan Foto 3,4 - H.E. Sheikh Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan Foto 5 - Logo Abu Dhabi Combat Club ![]() Cytat:
Abu Dhabi Combat Club tel. +971 2 443 0355; tel. +971 2 655 865 Adres: P.O.Box 5151; Abu Dhabi
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-03 o 07:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
|
Mam pytanie do MissDior - zaznaczyłaś w Sondzie w tym wątku, że mieszkasz w Dubaju, natomiast 3-go Grudnia 2009 napisałaś, że w Detroit, Michigan USA - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=173
To gdzie tak naprawdę mieszkasz?
![]() |
![]() |
#695 |
Wtajemniczenie
|
http://www.tvn24.pl/0,1636375,0,1,na...wiadomosc.html
i jak sie prezentuje wieza Dubaju w realu??
![]() |
#696 | |
|
Cytat:
Prezentuje się..... wyyysoooookoooooooooo.... ![]() No, ale na poważnie, tytuł strasznie głupi "Najwyższy budynek na świecie ma w sobie meczet" bo C.H. Silesia ma Kaplicę... i nie widzę w tym nic dziwnego, także na wielu lotniskach są wyznaczone miejsca kultu, a także szpitalach, więzieniach i innych miejscach użyteczności publicznej i jest to jednen z elementów, który mnie się osobiście bardzo podoba przy projektowaniu. Burj Dubai jest naprawdę imponującym budynkiem, jego projekt oparty na kształcie egzotycznego kwiatu Hymenocallis to prawdziwy majstersztyk architektury. Warto zobaczyć go na własne oczy..... zarówno ten piękny kwiat jak i Burj Dubai.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-03 o 17:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Eva za tyle za Twoją odpowiedź. Kolejny raz jestem pod wrażniem Twojej wiedzy i umiejętności zdobycia informacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 | |
|
Cytat:
Oh... nic takiego ![]() ![]() Ciekawostka dotycząca kwiatu Hymenocallis - otóż jest on z rodziny Amarylkowatych, a więc blisko spokrewniony z pięknymi Narcyzami... a stąd już blisko do Mitologii i skojarzenia piękna ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-03 o 17:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 |
Wtajemniczenie
|
Witam w szarej....no białej rzeczywistości
Dubaj jest przepiekny jesteśmy wniebowzięci i pod ogromnym wrażeniem ![]() ![]() ![]() ![]() Eva ja ci zazdroszczę, ze tam mieszkasz....... ![]() dzięki za podpowiedź w sprawie najlepszej pamiątki z Dubaju super ekstra prezentuje sie na palcu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie zagladałam do netu bo .....nie było czasu........ no nic do roboty teraz trzeba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Zakorzenienie
|
Burj Dubai otwarty! I jak wrazenia? Oczywiscie polska tv pokazywala krotkie urywki i transmisje musialam ogladac na BBC
![]()
Za mądra dla głupich, a dla mądrych zbyt głupia. Zbyt ładna dla brzydkich, a dla ładnych za brzydka. Za gruba dla chudych, a dla grubych za chuda. Za łatwa dla trudnych, a dla łatwych za trudna. Zbyt czysta dla brudnych, a dla czystych za brudna. Spróbuj się domyślić gdzie to mam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Rozeznanie
|
Sorry za slabe quality, cyknelam z komorki. Burj Dubai (Oficjalnie Burj Khaleefa)
![]() |
#702 | ||
|
Cytat:
Poka, poka, poka ![]() ![]() Oficjalnie to już Burj Khalifa ![]() Wrażenie jak zawsze niesamowite, całą transmisję na Dubai One widziałam..... nie chciało mi się jechać do Dubajewa ![]() Cytat:
No kochana, super !!! ![]() ![]() ![]() Bardzo ładne zdjęcia zrobiłaś ![]() No tak, to już mamy Burj Khalifa.... i wiemy dlaczego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I tak bede nazwala Burj Dubai ![]() Dostalam 2 karty na Burj Dubai na prawie ostatnim pietrze na jutro ![]() Dziekuje Eva ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2010-01-04 o 19:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego Burj Khalifa?
![]() Jumeirah fajne zdjecia ![]() ![]()
Za mądra dla głupich, a dla mądrych zbyt głupia. Zbyt ładna dla brzydkich, a dla ładnych za brzydka. Za gruba dla chudych, a dla grubych za chuda. Za łatwa dla trudnych, a dla łatwych za trudna. Zbyt czysta dla brudnych, a dla czystych za brudna. Spróbuj się domyślić gdzie to mam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
|
Hehehehehe..... zaśmiałam się lekko złośliwie
![]() ![]() Jumeirah podzielisz się zdjęciami widoków ze 160 piętra? ![]() ![]() Hehehehehehe..... i znowu się zaśmiałam lekko złośliwie ![]() Oficjalnie dlatego aby uczcić Prezydenta tego kraju Sheikha Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyana, a nie oficjalnie (tylko cicho) ![]() ![]() ![]() Oczywiście Sheikh Khalifa Al Nahyan jest z Abu Dhabi. Teraz już wszystko jasne. ![]()
![]() |
![]() |
#706 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Ja ogladałam wczoraj to otwarcie.... aż mnie skręcało z ....zazdrości na cyfrze + na kanale 375 jest tv Dubaj achhhhhh szkoda ze musieliśmy wracać przed ![]() ale postanowilismy jesienia pojechac - bo jeszcze trzeba na pustynie ...i dokladnie wszystko poogladać nie biegiem tylko smakować Eva wstawiam moja pamiatke - jakby nie twoja wypowiedź to nie ciagnęlabym do tych jubilerów ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Magda_M_1973 Czas edycji: 2010-01-05 o 08:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 |
|
Magda, ho ho ho hooooo.... nie taka malutka ta pamiąteczka
![]() ![]() Bardzo, bardzo, bardzo ładny ![]() Moja droga, nie pozostaje mi nic innego, jak stwierdzić Diamonds Are A Girl`s Best Friend .... i zadedykować tę piosenkę Tobie jak i każdej dziewczynie wybierajacej się do Emiratów w wykonaniu najbardziej "emirackiej" ![]() ahahahahahahaaaa..... boooooo..... GENTLEMEN PREFER BLONDES ![]() The French are glad to die for love. They delight in fighting duels. But I prefer a man who lives And gives expensive jewels. A kiss on the hand May be quite continental, But diamonds are a girl's best friend. A kiss may be grand But it won't pay the rental On your humble flat Or help you at the automat. Men grow cold As girls grow old, And we all lose our charms in the end. But square-cut or pear-shaped, These rocks don't loose their shape. Diamonds are a girl's best friend. Tiffany's! Cartier! Black Starr! Frost Gorham! Talk to me Harry Winston. Tell me all about it! There may come a time When a lass needs a lawyer, But diamonds are a girl's best friend. There may come a time When a hard-boiled employer Thinks you're awful nice, But get that ice or else no dice. He's your guy When stocks are high, But beware when they start to descend. It's then that those louses Go back to their spouses. Diamonds are a girl's best friend. I've heard of affairs That are strictly platonic, But diamonds are a girl's best friend. And I think affairs That you must keep liaisonic Are better bets If little pets get big baguettes. Time rolls on, And youth is gone, And you can't straighten up when you bend. But stiff back Or stiff knees, You stand straight at Tiffany's. Diamonds! Diamonds!
I don't mean rhinestones! But diamonds are a girl's best friend.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-05 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() teraz się trochę denerwuję...że nie dokupilam sobie jeszcze czegoś, bo ten mi tż fundnął ![]() Ale nic to inne zakupy też bajeranckie Nic straconego muszę pojechać jeszcze raz zeby dokupić resztę "pamiatek" ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Niestety nie moglam isc do Burj Dubai, przez prace, chcialam isc na lunch brake (pracuje w tym samej okolicy jak Burj Dubai , prawie 200m od Burj) a nie moglam ![]() ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2010-01-05 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
|
Magda... ahahahahaha.... pamiątki do uszu, na szyję i na nadgarstki.... to najlepsze pamiątki z Dubaju!!! Zgadzam się, koniecznie musicie tu jeszcze przyjechać
![]() W załączeniu dla Ciebie "na zachętę" ![]() ![]() Jumeirah, śliczne zdjęcia dałaś ![]() Miło słyszeć, że pracujesz, jak Ci się podoba w nowej pracy? 07.01.2010 - EDIT: zamiast pisać nowego posta to dodam dzisiejsze zdjęcie w tej Galerii Pięknych Pamiątek, jako czwarte zdjęcie- specjalnie dzisiaj rano zdjęcie pstryknęłam - czyż nie piękny Zestaw Świąteczny? ![]() Ponieważ jest na tych zdjęciach złoto z DAMAS, to wklejam widok jednego z chyba 60 sklepów tego potentata jubilerstwa. Kolejne dwie propozycje, pierwsza z okazji Eidów po Ramadanie a druga z okazji ubiegłorocznych Walentynek, ostatnie trzy zdjęcia są z Gold Souku czyli Targu Złota w Dubaju i Abu Dhabi.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-07 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 |
Wtajemniczenie
|
http://dziendobrytvn.plejada.pl/24,2....html#autoplay
mnie jednak przeraża wysokość budynku, może i zaawansowany technologicznie ale z moim lękiem wysokości..
![]() |
#712 |
Raczkowanie
|
///Jovikzu
![]() ![]() ///Śmiało pytaj, jeśli tylko będziemy znały odpowiedzi, to odpowiemy. Witam Wizażanki i Wizażanów (chyba poprawnie) używam loginu żony, pisze mąż ![]() pytanie pierwsze: co oznacza TŻ???? wiem że chodzi o faceta... ale co oznaczają te literki - ok znalazłem bo gupio zadawac pytania na które są odpowiedzi w google - tak więc dla innych info:Towarzysz/ka Życia przeczytanie tego wątku zajeło mi kilka dni... znalazłem wiele informacji, ale nadal mam kilka pytań. Kwestja wizy i pracy. Poki co dostałem kontrakt do podpisania / będę go chciał jeszcze negocjowac. Moja żona jovikzu ma dostac wizę małżeńską czy też podemną / ja mam byc jej sponsorem... podobno wynikają z tego plusy i minusy mianowicie będzie mogła zmieniac pracę bez potrzeby wyrabiania wizy ale bedzie miała ograniczony wybór... jak to dokładnie jest??? Rozumiem że moja wiza może miec więcej lub mniej możliwości / czy zależy to od zarobków czy też od profesji czy może od tytułu na umowie... na jednej ze stron z ofertami pracy był podział zarobków na od 0AED do 22kAED na miesiac później od 22kAED do chyba 44kAED itd. jakis czas temu bylo napisane że 19kAED plus wszelkie bonusy typu mieszkanie, samochód, szkoła dla dzieci itp to dobra płaca, ale czy nie jest sie jakoś nisko zakwalifikowanym? Eva pisała ze są prawie kasty i feudalizm/hierarchie... kolejne pytanie to kwestja zakupu domu/villi lub mieszkania/apartametu jak to jest? mianowicie było napisane że tylko na 99lat?? oraz że są miejsca tylko dla tubylców... na stronie HSBC, banku który Eva poleca można wziąc kredyt tylko na wyspecyfikowane nieruchomości, czy to oznacza, że jeśli znajdziemy jakis fajny domek, to nie będziemy mie wyboru banku, tylko będziemy skazani na jakiś tam... kolejne pytanie jest chyba dośc proste mianowicie czas przejazdu od obu lotnisk do Tourist Club Area / w różnych godzinach / w korkach / bez korków / kiedy można się spodziewac największych korków na tych trasach? Wiem że w tym rejonie należy zawsze się targowac - chciałbym wiedziec ile można wytargowac kupując samochód oraz mieszkanie - czy jest to w granicach 5% czy może 30% wiem że wszystko zależy od sytuacji ale może coś wiecie na ten temat? W kontrakcie mam taki punkt że mam przestrzegac lokalnych praw i zasad, ale jak spytałem czy mają jakiś przewodnik to powiedzieli że nie... podobał mi sie wykaz przewiniń dla kierowców - chyba będzie ciężko po jeżdzeniu 200km/h w niemczech.... ale pytanie jest czy może są podobne listy/przewodniki na oficjalnych stronach jakiegos ministerstwa czy gdyieś... te podstawowe które się w tym wątku przewijały już znam, a że tak min. raz na rok pakujemy się w kłopoty w zwykłych krajach.... np w niemczech przechodzenie przez tory kolejowe skończyło się tylko dłuższą rozmową z policją... itp... tak na koniec chciałbym podzielic się moją opinią / mam nadzieje że nikogo nie obrażę... powiem szczerze że bardzo dziwię się wielu wypowiedziom o zachwycie Emiratami... mieszkałem w kilku krajach a podróżowałem do naprawdę wielu... niestety na bliskim wschodzie jeszcze nie byłem ani razu... więc moja wypowiedź jest pozbawiona przeżyc/doświadczeń... jednak z tego co wyczytałem to jest to kraj nienaturalnie zbudowany na piaskach z pieniędzy które dostali w prezencie poprzez ropę... nie mówiąc już o upałach, które mam nadzieje że jakoś przeżyję... a tak dla porównania, taka japonia, spędziłem tam rok... przepiękny kraj krajobrazowo (góry, lasy, morza, śnieg i upał w zależności kto co lubi oraz różnorodna fauna i flora) wspaniała historia i kultura nie mówiąc już o jedzeniu... mamy jechac na 3 lata, z jednej strony nie mogę się już doczekac bo lubie tak co kilka lat zmieniac miejsce zamieszkania, ale naprawdę boję się czy tam wytrzymam... Pozdrawiam serdecznie z nieprzystosowanej do śniegu Anglii Tomek P.S. kwestja podatków> z tego co wiem to jak się w UAE mieszka to podatków w Polsce się nie płaci, czytałem odnośniki chyba dubaidlapolaka ale nie było odpowiedzi na sytuację jeśli w Polsce ma się własne mieszkanie które się wynajmóje czyli na nim zarabia oraz dodakowo jeśli się gra na giełdzie w Warszawie czyli teoretycznie też zarabia / co w takim wypadku? chciałem zadzwonic do ambasady ale nikt nie odbiera... może wiecie kiedy najlepiej do nich dzwonic albo o kogo pytac w takich sprawach? P.S.S. tak na marginesie, to nie zgadzam się ze stopką mojej żony... marzenia są dla marzycieli... bardzo podoba mi się reklama jednego z domów maklerkich... CELE! nie marzenia ![]()
Uwierz w siłę swojego umysłu. Bądź wierny swoim marzeniom i uwierz w siebie aby je spełnić Edytowane przez jovikzu Czas edycji: 2010-01-08 o 14:47 Powód: dodatkowe pytanko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rozważaliśmy z Tż-etem....gdyby nie to ze jesteśmy ustwieni tu i nie narzekamy na pracę to zaraz aplikowalibyśmy w Emiratach...... ![]() ![]() Tak Tomku tż- to towarzysz zycia moze być mąż albo nie mąż szerokie pojęcie..... Mam jako takie porównanie do innych krajów bliskiego wschodu np. Iran i Emiraty to nie ma absolutnie porownania z nimi można by rzec inny swiat, zresztą sam zobaczysz......... Ja się zachwycać bedę dalej ![]() ![]() turystycznie na pewno jeszcze pojade żeby na spokojnie wszystko pozwiedzac i się podelektować. A w sprawie podatków najlepiej zadzwonić do źródła http://www.9477.pl/urzedy_skarbowe_warszawa/index.php Edytowane przez Magda_M_1973 Czas edycji: 2010-01-08 o 15:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 | |||||||||||
|
Cytat:
![]() Twoja żona będąc na Twojej wizie (bo tak się to określa) będzie mogła podjąć pracę taką, na którą Ty wyrazisz zgodę. Teoretycznie nie ma żadnych większych ograniczeń, ale gdyby na przykład chciała sama podróżować do jednego z pobliskich krajów, to musi mieć Twoją pisemną zgodę na to potwierdzoną na Policji, lub musisz jej towarzyszyć. Cytat:
Wysokość wypłaty jest bardzo ważna, bo niektóre banki nie przyjmują klientów zarabiających poniżej jakiejś ustalonej kwoty. Zarabiając 19 tys. AED plus wszelkie benefity to zależy od zawodu, czy to dużo, czy mało... ale nie jest źle. Cytat:
W Dubaju można kupić nieruchomość na własność. Należy też zwrócić uwagę, czy kupioną nieruchomość będzie mogła dziedziczyć kobieta, w Abu Dhabi z tego co wiem to nie, więc jeśli ma się tylko córki, to należy to dobrze zabezpieczyć prawnie. Cytat:
Odległość do Dubaju to 160 km zwykle do 2 godzin trwa dojazd, czasem są korki i można stracić więcej czasu. Odległość z lotniska w Abu Dhabi to Tourist Area na wyspie w Centrum to ok. 30km, gdy nie ma dużego ruchu to można to przejechać w pół godziny. Cytat:
Ile procent? no może 1-2% Mieszkanie? Hmmm... z rynku wtórnego tylko, lecz i tak wiele utargować się nie da, zbyt duży tu na nie popyt. Cytat:
Cytat:
![]() Uważam, że można zachwycić się każdym miejscem na świecie.... wszak ziemia jest naprawdę piękna. Są miejsca w Emiratach magiczne i piękne, pewnie nie wszystkim musi się podobać to samo, lecz przejść obojętnie obok Dubaju i Abu Dhabi nie można, a będąc już tu na miejscu... nie znam jednej osoby, która by się czymś tutaj nie zachwyciła. Ja oprócz Emiratów jestem zakochana w Omanie, uwielbiam góry, potrafię tęsknić za Muscatem i koniecznie raz na jakiś czas muszę tam pojechać. To jest jak narkotyk. Cytat:
![]() Cytat:
Tutaj nikogo nie obchodzi czy masz jakieś dodatkowe dochody za granicą, czy też nie. Cytat:
Cytat:
Bez marzeń nie byłoby celów... tak więc... zdanie jest w pełni słuszne, mnie kojarzy się z psychologczną stroną potęgi świadomości. Same cele bez marzeń z góry skazane są na przegraną. ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Tomku, taka mała dygresja.... korzystasz grzecznościowo z konta swojej bardzo zresztą sympatycznej żony, wiesz, odebrałam Twój komentarz dotyczący zdania w jej stopce jako bardzo arogancki więc i niegrzeczny w stosunku do niej. Hmmmm... sądzę, że powinieneś ją za to przeprosić bo nie miałeś i nie masz prawa komentować jej podpisu. Widzę, że przeczytałeś już moją odpowiedź. ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-08 o 17:21 |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 |
Raczkowanie
|
Hej Eva,
dzięki za odpowiedzi. Pisze Tomek. może tak od końca... wiesz znam osoby które marzą i marzą i nic się nie dzieje... a znam inne które poprostu dążą do celu i wcześniej lub później go osiągają... chyba najlepszy slogan byłby "zamień marzenia na cele"... co do zachwycania się, to jestem pewien że wiele rzeczy mi się tam spodoba! lub nawet mnie zachwyci!! mimo wszystko dziwię się... Jeszcze z żadnego kraju nie uciekłem... i wątpię aby teraz było inaczej... potrafię się dostosować. co do pytań to mam teraz najważniejsze. jak już pisałem jeszcze nie podpisałem mojego kontraktu. Gdybym mógł dostać rozpiskę progów zarobków i wynikających z nich "przywilejów czy też możliwości" to miałbym super narzędzie do negocjacji! wiadomo że z 20kAED na 50kAED się nie wskoczy... ale może jest próg na 22 i wtedy wynegocjować np 23 nie powinno być problemu! także gdzie znaleźć takie informacje? tytuł mojego zawodu/pozycji to Channel Partner Sales Manager - Process Automation. To jest dość wysokie stanowisko i awans dla mnie, a płaca mimo że wyższa niż obecnie, to prawdopodobnie dość niska ze względu na mój wiek... oboje jesteśmy przed 30... co do wizy mojej żony, to rozumiem że jeśli ja wyrażę zgodę na wszystko to ona będzie miała takie same prawa jak i ja. co to oznacza mieć prawa?? czego nie wolno, czy jak... nawet nie wiemy jak zadać pytania... jeśli chodzi o lotniska, to chodziło mi o 2 lotniska w Abu Dhabi, jedno jest mniejsze - jako punkty odniesienia... wydaje mi się że pytanie gdzie byście polecali mieszkać jest trudnym pytaniem, ale może łatwiej jest zapytać których okolic byście nie polecali? np zła okolica, głośno, kiepscy sąsiedzi, śmierdzący przemysł w okolicy itp... mamy zamiar kupić mały domek, wiec nie za bardzo da się przenieść i te 3 może 4 lata będzie trzeba wytrzymać w danym miejscu... Pozdrowionka!!
![]() |
#716 | ||||
|
Cytat:
Cytat:
Dokładnie Ci nie powiem, bo ja mam swoją własną wizę i nie mam żadnych ograniczeń, lecz wiele kobiet tutaj jest na wizie męża i nie słyszałam aby się żaliły. Cytat:
Eeeeee..... no to mnie zażyłeś.... gdzie jest to mniejsze? W Abu Dhabi jest jedno lotnisko, chyba, że masz na myśli rozbudowę tego lotniska, no ale to w tym samym miejscu jest. http://www.constructionweekonline.co...nsport_web.jpg Cytat:
Na razie chyba firma da Wam jakieś przyzwoite lokum za które nie będziesz płacił?! Dobre oferty i ładne domki są wokół pola golfowego.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-09 o 08:25 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
Raczkowanie
|
Hej, my znamy Abu Dhabi tylko z map...
Al Bateen Airport: po lewej na mapie - malutki na początku wyspy Abu Dhabi International Airport - duży po prawej na mapie http://maps.google.com/maps?q=abu+dh...8396,54.457855 pytanie nadal mnie nurtujące to, czy moja żona będzie mogła pracować na twoim stanowisku Eva - oczywiście formalnie nie biorąc pod uwagę kwalifikacji itp... jeśli tak, to kolejne pytanie, rozumiem że ty Eva, jeśli byś chciała zmienić prace to musisz wyrobić sobie nową... albo gdybyś straciła prace to masz 30 dni i musisz wyjechać... natomiast moja żona na mojej wizie może zmieniać prace i w razi jej utraty nic się nie dzieje... co do rozpiski to myślę że na pewno coś musi istnieć, od znajomego słyszałem że np ktoś pracujący jako kierowca ma mniej praw niż np manager... i nie sądzę aby interpretacja praw była zupełnie luźna... W USA na wizie jest wpisany jej typ np B1 albo J1 itp... tu chyba też musi być podobnie... witam witam, teraz żona pisze ![]() Dziekuje za pomoc w sumie nie dla męża tylko, bo ja później czy czasem przed też czytałam co pisał. ja jeszcze co do kupna mieszkania. Oglądaliśmy na stronach właśnie w Khalifa City, A lub C i musze przyznać że niektóre są bardzo ładne. I właśnie pierwsze 6 tygodni będą płacić za hotel i w tym czasie musimy znaleźć coś już na stałe. Za wynajem firma też będzie płacić ale wolimy kupić za te pieniądze coś na własność przynajmniej te pieniądze "nie przepadną". W Niemczech mieliśmy kupić, ale nie kupiliśmy a później juz nie chciało nam sie kolejny raz przeprowadzać. Gdybyśmy byli sami bez dzieci to jeszcze - ale tak to troche bardziej skomplikowane, nawet żeby dzieci zostawić pod czyjąś opieką, a tym razem chyba żadna babcia z nami nie pojedzie na początku. Z tego co pamiętam Ty Eva mieszkasz cały czas w wynajętym, tak? I jeszcze takie pytanko, ponieważ chyba jak każda mama zastanawiam sie jak tu wyjść z dzieckiem na spacer? Rozumiem ze zimowe miesiace to ok jeśli temperatura poniżej 30 stopni, a latem pewnie można zapomnieć co? i ze sportami na dworze pewnie ta sama sytuacja? Rower, rolki itp? Bo gdzieś przeczytaliśmy ze na jogging ludzie umawiają sie w centrum handlowym Mall. Dziekujęmy za takie rzetelne odpowiedzi ![]() Jovikzu
Uwierz w siłę swojego umysłu. Bądź wierny swoim marzeniom i uwierz w siebie aby je spełnić Edytowane przez jovikzu Czas edycji: 2010-01-09 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#718 |
|
Sorry for misunderstanding
![]() Chodzi Ci o City Airport, Abu Dhabi bo tak się to lotnisko dokładnie nazywa (czyli stare Al Bateen Airport przebudowane).... na nim NA PEWNO nie wylądujecie, chyba, że lecicie ekskluzywnym Royal Jet ![]() To jedyne takie lotnisko w całym Middle East i Północnej Afryce w całości obsługujące tylko i wyłącznie prywatne samoloty. Wy wylądujecie na International Airport, Abu Dhabi ![]() Ja nie bardzo rozumiem tylko dlaczego Twoja żona miałaby pracować na moim stanowisku? Jeśli ma taki zawód jak ja i znajdzie taką ofertę pracy to chyba tak... no nie wiem.... wszystko zależy od jej kwalifikacji. Partner będący na wizie współmałżonka (bo to bez znaczenia czy kobieta, czy mężczyzna) jest o tyle zabezpieczony, że w przypadku utraty pracy nie ma obowiązku wyjazdu z kraju. Może spokojnie poszukiwać następnej pracy. Jeżeli chodzi o rozpiskę, to ja nie jestem specjalista od HR. Powiem tylko, że biorąc po uwagę stanowisko i wykształcenie, bardzo ważne jest pochodzenie. Krótko mówiąc, na tym samym stanowisku Hindus zarobi mniej niż osoba Western, a lokal zarobi najwięcej. Co do kupna willi, upewnijcie się DOKŁADNIE ile rocznie będzie Wam przysługiwać od firmy Housing Allowance. Sporty typu jogging i rower to zimą, bo zima tu jest jak polskie lato. W lecie spędza się czas w Mallach, jest tam co robić bez obaw... W załączeniu: Foto 1 - widok lotniska City Airport, Abu Dhabi. Foto 2 - widok wnątrza sali odpraw City Airport. Foto 3 - Royal Jet, samolot Foto 4 - Royal Jet, wnętrze samolotu Foto 5 - Royal Jet, obsługa samolotu ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-09 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Raczkowanie
|
Hej Eva,
niestety suche wypowiedzi, bez kontaktu personalnego często kończą się nie zrozumieniem... co do lotnisk, to pytanie było jak długo się jedzie samochodem do Turist Club Area... lotniska wybraliśmy jako znane punkty na mapie, a nie kwestję przylotu... co do jovikzu i twojej posady, to był to tylko przykład, chodziło o to czy formalnie była by taka możliwość... bo ty będąc tam wiele lat jesteś zadowolona. Gdyby formalnie było możliwe aby żona expata mogła pracować na twoim stanowisku czy jakimś innym porównywalnym do twojego, to oznaczało by że wiza pod expatem jest lepsza, bo właśnie nie musisz się martwić jeśli zmieniasz pracę... i jeśli jedyne limity to brak własnego konta w banku to nie ma się czym martwić w tym pytaniu nie jest ważne co ty robisz, czy gdzie pracujesz... informacją wystarczającą jest fakt że mieszkasz tam wiele lat i że chociażby stać ciebie na ML-a Pozdrowionka T.
![]() |
#720 |
|
Widzę Tomku, że analizujecie mapę dogłębnie
![]() Opowiem więc trochę o jeździe po Abu Dhabi samochodem, a mam nadzieję, że to pomoże każdemu, kto się tu wybiera. Jak widać z mapy, Abu Dhabi ulokowane jest na wyspie (Foto 1) na którą prowadzą dwa mosty (sic!) (Foto 2) - Al Maqta Bridge (Foto 3) i Mussafah Bridge (Foto 4). Obok Al Maqta Bridge buduje się następny most, który jest bardzo, ale to bardzo potrzebny aby rozładować korki jakie się tworzą w godzinach porannych i popołudniowych na tych dwóch mostach wjazdowych.... a jest to Sheikh Zayed Bridge, (foto 5) który miał być oddany już w 2006 roku i nawet Wizażanka Stria przy nim pracowała (hej Stria, odezwij się ![]() Most ten niezwykle skomplikowany jest według projektu bardzo dobrej architekt irackiego pochodzenia Zahy Hadid. W tamtym roku w październiku otworzono przed Formułą 1 kolejną drogę dojazdową która prowadzi z innej strony na wyspę poprzez wyspy Yas i Saadiyat i most Sheikh Khalifa Bridge (Foto 6). Otworzenie tej drogi przez Saadiyat Island bardzo pomogło.... no na tyle, że zamiast dwóch korków w tym samym rejonie to mamy dodatkowo trzeci korek ale za to w innym rejonie ![]() Najlepiej jeździ się po Abu Dhabi w Piątki przed południem i w Soboty.... w każde normalne, pracujące dni tygodnia, jazda wygląda podobnie jak w innych miastach świata, czyli jest dość duży ruch a czasem korki. Trzeba przyzwyczaić sie do myśli, że jeżdżą po emirackich drogach ludzie z całego świata i z różnymi nawykami jazdy. Jestem raczej spokojnym kierowcą więc nie denerwuję się bardzo, gdy ja z drugiego pasa jadę prosto, a z mojej prawej, czyli z trzeciego pasa gościu robi U-turn i zapewniam, że nie jest to kobieta ![]() Głównym punktem odniesienia w Abu Dhabi nie jest Tourist Club Area lecz Corniche.... czyli podaje się czas dojazdu od mostów (tych dwóch obok siebie) do Corniche`a.... czas dojazdu tych ok. 15 km wynosi 15 minut hehehe.... jeśli tylko to jest Piątek przed południem.... albo 2,5 godziny, które miałam watpliwą przyjemność zaliczyć podczas paraliżu miasta, całkiem nie tak dawno temu, gdy było oberwanie chmury. Ostatnie cztery zdjęcia to zwykły codzienny traffic o różnych porach ![]() Co do stanowiska pracy, absolutnie nie ma znaczenia w przypadku jeśli partner jest na wizie swojego współmażonka aby mógł lub nie mógł pracować na stanowisku managerskim.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-10 o 06:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.