|
|
#691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bliźniacze mamy
ja właśnie z tych co to dużo czytaja. Jak byliśmy w pl w październiku to kupiłam te 3tomy książek w oczekiwaniu na dziecko, pierwszy rok życia dziecka, 2i3 rok życia dziecka. Takie grube knigi
przeczytałam cały pierwszy tom drugiego jakieś 200str.Mam nadzieję, że będę miała tę intuicję i że sobie dam radę. Czasem to się cieszę, że jesteśmy tu sami bo mi się nikt nie będzie wtrącał w wychowywanie maluchów chociaż oczywiście teściowa przyleci na 2tygodnie a potem moja mama na miesiąc więc fajnie, że jakaś pomoc będzie tymbardziej po cesarce. Przynajmniej z głodu nie zdechniemy hehehe bo coś ugotują![]() Co do kąpania to też nie chcę codziennie i słyszałam, że jak jest kikutek to nie wolno kąpać w wanience tylko tak jak Ty napisałaś. A potem to chyba będę raz jednego raz drugiego ![]() Mam nadzieję, że nie będą do siebie podobni bo jeszcze jednego dwa razy wykąpie albo nakarmię ![]() W sumie takie małe dzieciaki to są wszystkie takie same po urodzeniu ![]() A ubierasz je tak samo?
|
|
#692 |
|
Wtajemniczenie
|
nie nie ubieram tak samo nie lubie
![]() A pomoc tak na prawde to sie przyda od 3 miecha jak juz beda mniej spaly i wymagaly wiecej uwagi bo tak to one spia przez pierwszy miesiac non stop zobaczysz ze bedziesz miala czas i na gotowanie![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- a co do kapania to u nas teraz cala operacja trwa max 20 min, z rozebraniem ubraniem i kapaniem. Nalewam wody do wanny wczesniej przygotuje ubranka i pampki, jednego wkladam wymyje, wyciagam susze ubieram, oddaje do taty a ten go karmi, chyba ze nei chce to idzie do lezaczka,potem do tej samej wody wkladam drugiego i ciach po akcji Wczesniej zrobie butelke z mlekiem zeby zatkac zolatki
|
|
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
no ponoć mamy bliźniąt są bardzo pomysłowe i zorganizowane - swoją drogą to jak Ty na wizaż znajdujesz tyle czasu??
a co z pracą?zamierzasz wrócić?
|
|
#694 |
|
Wtajemniczenie
|
kiedys tak ale na razie postanowilam pobawic sie w pania domu
![]() a czas na wizaz?jak sie chce to czas sie znajdzie, maluche leza na podlodze i sie bawia rechotaja do psa albo w bujaczkach je wiezie albo na hustawce ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- o tej godzinie zazwyczaj ida spac i do 15 mam spokoj ![]() ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- w sumie tydzien temu skonczylo mi sie macierzynskie al e nie teskni mi sie do pracy, w sumie i tak prowadzilam dzialalnosc teraz to juz sie nie da |
|
|
|
|
#695 |
|
Zakorzenienie
|
ja raczej też nie wrócę do pracy bo tutaj nie mamy z kim zostawić dzieciaków a oddać je do żłobka to hmm pracowałabym na sam żłobek dla dzieciaków
![]() póki co też chcę być mamuśką a może potem uda się jakoś w weekend pracować albo co jakbym zatęskniła ![]() już niech te bliźniaki się zjawią bo ja zwariuję ![]() ciekawa jestem jak mi będzie szła organizacja i jak sobie dam radę z nimi sama w domku i czy czas na wizaż się znajdzie
|
|
#696 |
|
Wtajemniczenie
|
juz cie bede wspomagala tak bys znalazla czas na wizaz
![]() ![]() Organizacja sie nei przejmuj sama zobaczysz co i jak i wypracujesz ją![]() ![]()
|
|
|
|
|
#697 |
|
Zakorzenienie
|
hehehe nieźle ale to też zależy od charakterku dzieciaków
coś czuję, że jeden będzie spokojny a drugi niee.PS jak daliście im na imie?jak już były w brzuszku to wybraliście który to Niko będzie?czy jak wyszły i się im przyglądneliście? A właściwie Niko to skrót od nicolasa czy nicodema? ajanna co u Ciebie??? ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- a jeszcze mam takie pytanie bo mama mi mówiła żebym sobie kupiła takie majtasy wysokie korygujące i potem nosiła po porodzie to mi macica się będzie szybciej obkurczała tylko że ja nie wiem czy można coś takiego nosic po cc?
|
|
#698 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1133193 7]Czytam teraz ten Wasz watek i smiac mi sie chce z tej osoby, ze tez ja tu wczesniej nie zajrzalam. Np lot samolotem, taaak, bo to tak super latwo zmienic sobie lot juz na lotnisku, i to jeszcze z 3 dzieci, co to, pociag czy autobus, ze wsiadasz gdzie chcesz i wysiadasz
Mi najbardziej jest zal Sonery, ktorej radzila i opowiadala jak to jest z blizniakami ![]() anita: jakis czas temu ktos z innego forum, chyba babyboom odnalazl Edyte, ona tez tam pisala i wydaly sie jej klamstwa, ze IP pochodzilo z Polski, wtedy Edyta przestala sie wypowiadac na wizazu, ja natomiast wczoraj poprosilam jedna z moderatorek o sprawdzenie konta Edyty i okazalo sie, ze ma wiele klonow, rozne tozsamosci, raz jest bezdietna, raz w ciazy pojedynczej, raz potrojnej, ze mieszka albo na Kubie, albo w USA itp itd[/quote] Witam ![]() a wiesz moze, jakiego nicka/nicki miala na babyboom? Dzieki! |
|
|
|
|
#699 |
|
Wtajemniczenie
|
oni nie mieli jeszce imion do samego cc
potem mnie olsnilo popatrzylam i nadalam, a Nico to Nico -))A majtasy polecam bo brzuch sie rusza jeszce i boli jak sie nim porusza, dodatkowo kup masc na blizne, |
|
|
|
|
#700 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#701 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj ciśnienie troszki wyższe było + białko, ktg ok - górny szalał jak jakiś diabełek mały a ostatnio słodko spał
![]() Potem u lekarza - najpierw mnie zapytali co wolę i dlaczego - lekarz podał za i przeciw sn i cc. Chciaż powiedział, że w moim przypadku doradzałby cc bo bezpieczniejsze dla dzieci w tym położeniu. Najpierw chciał mi wyznaczyć termin na 24marca!!!no to ja mało tam nie zemdlałam no bo jak ja bym wytrzymała jeszcze prawie 2 tygodnie oszalał czy co??. Już papiery wypisywał ale poszedł jeszcze raz bo mu mówię, że dostałam ten zastrzyk ze sterydów dla dzieciaków(płucka)i może na przyszły tydzień by się coś znalazło. A on, że w sumie będę miała już 37tc skończony więc może i tak ale, że dużo cc mają. Poszedł i znalazł termin na 17marca![]() Godziny nie znam. W Poniedziałek idę do szpitala do anestezjologa. Mamy wybrać rodzaj znieczulenia i dowiemy się wiecej co i jak. Jedynie lekarz powiedział, że ubiorą mi jakieś sexi pończochy i dostanę zastrzyk przeciwzakrzepicy czy coś takiego. W ogóle jak już mi powiedział, że 17 marca to tak się cieszyłam, że myślałam, że go wyściskam tam przy mężu ![]() Smiałam się do męża, że to nasz ostatni weeekend tylko we dwoje ajanna - no to coś na poprawę humoru zapodaj a może jakiś weekend we dwoje u Was by wymyślił zagonić kogoś do opieki nad dzieciakami a Wy odpoczniecie?? anitko - ale można te majtasy po cc stosować?
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#702 |
|
Wtajemniczenie
|
Sonera ja tez musialam sexy ponczoszki nosic a do sciagania to potrzebowalm 2 osob bo takie ciasne
a sa one po to ze po znieczuleniu krew jest rozrzedzona i te sciskanie ponczochami jest przeciw cos tam tydzien czasu musialam je nosic, po tym mozna odrazu bylo poznac ktora po cesarce![]() Przyznam ze ten lekarz co chcial do 37 tyg czekac z cc...nei skomentuje...Ja nei wiem czy dotrzymasz w ogole do przyszlego tygodnia A majtki sciskajace to tak kilka dni po cc mozna spokojnie zalozyc, wczesniej nei ma co bo nei bedziesz mogla ich zalozyc albo sciagnac bo jakie kolwiek napinanie miesni bedzie troche bolalo Jak szwy sciagna to wtedy, bo tak to rana bedzie szybko sie goila![]() ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- a wlasnie jakie byly za i przeciw owych porodow?tego lekarza |
|
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana ten lekarz chciał czekać do 38tygodnia 3dnia masz pojęcie?tyle bym miała 24marca porażka to samo mu powiedziełam, że ja nie wiem czy do tego wtorku dociągnę!!
W ten wtorek będę miała 37tydzień 3 dzień i mam nadzieję, że dotrzymam!!! Za i przeciw no to że sn lepszy dla mnie ale gorszy dla dzieci tak ogólnie a cc to gorsza dla mnie ale lepsza dla dzieci. przy sn mówił o możliwości urzycia kleszczy czy odkurzacza, o przyduszeniach dzieci, o problemach z 2 blizniakiem że może się zniecierpliwić i serduszko będzie szalało i że może się nie udać go przekręcić to wtedy cc. przy cc mówił o tej zakrzepicy żylnej czy coś takiego o żylakach, o problemach ze znieczuleniem, o problemach po cc tzn że dłuzej się wraca do siebie niż po sn w sumie to chyba tyle za wiele się nie wdawałam z nim w dyskusję bo powiedziałam, że już przemyślałam i że chce cc. ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- widziałam wczoraj w szpitalu 2 dniowe bliźniaki tak z bliska masakra prawie 3 kg miały dzieciaki a były piciukane i się aż wystraszyłam bo ja nigdy w sumie noworodka nie widziałam a tu wczoraj takie piciukane były. Dumny tato miał na jednej ręce jednego na drugiej drugiego słodko to wyglądało. Maluchy były w pampersach jedynie. Pogadaliśmy chwilke z rodzicami tych bliźniaków strasznie mili byli i szczęśliwi ![]() ale takich maleństw to ja na żywo nie widziałam nigdy takie malutkie i bezbronne jeju aż strach o takie dziecko !!!ja się chyba będę bała wziąć maluchy na ręce
|
|
#704 |
|
Wtajemniczenie
|
ti Sonera ja tez nigdy nei mailam na rece dziecka, nawet takiego juz duzego...a co do piero zobaczyc noworodka
Ja uciekalam zawsze od wozkow jak widzialam kolezanke nawet nei zagladalam, nei moje to nei patrzylam, teraz wiadomo ciut inaczej, ale nadal jakos parcia na dzieci inne obce nie mam, Nigdy w sumie nei mialam . Teraz to sie tylko zainteresuje bardzo dziecmi znajomych bo to juz calkiem inaczej |
|
|
|
|
#705 |
|
Zakorzenienie
|
haha dobre
![]() ja też się boje brać na ręce takie małe dzieci ale myślę, że ze swoimi to inaczej ![]() wczoraj mnie tak wytrzepało w aucie że miałam bóle brzucha takie przedokresowe aż się wystraszyłam co to i leżałam chwilkę odpoczywając po tym szpitalu, strasznie źle znoszę jazdę autem to hamowanie i ruszanie, zakręty i dołki grr wszystko czuję w brzuchu i mi twardnieje od razu i przepowiadacze się robią, Jak leżę w domku to jest ok. Także ten lekarz co na początku ustalił na 24marca to chyba szalony doktorek!!!
|
|
#706 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nei wiem co nim powodowalo....Ale biorac pod uwage ktory ty juz tydzien, ze nei ma oczym gadac ze dzieciaki dawno juz by sobei rade dawaly, a on tak kaze Tobie sie meczyc, nawet ze wzgladu na cisnienie powinien juz sie dawno zdecydowac
![]() ![]() Jak mojemu powiedzialam ze juz termin masz na przyszly tydzien ale nei mozesz spac to sie smial bo wiedzial jak u mnei bylo wlasnie kilka dni przed. Najsmieszniejsze ze dzien przed cesarka wody mi odeszly, wiec kochana... trzymaj recznik w pogotowiu albo przewiec przez szyje bo jak chlupnie to bedzie zmywania jak u mnie wody mi lecialy ala z mopem latalam, az sie poslizgnelam na wlasnych wodach Fotel jeszce wdystwilam na taras bo go tez zalalam bo siedzialam akurat na laptopie na wizazu![]() , i z recznikiem miedzy nogami musialam latac az szkocik nei przyjechal z roboty/Wyciagal mnei za kudly z wanny bo mi sie zachcialo golic
|
|
|
|
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
hahah dobre dobre!!!!
nawet mnie nie strasz z tymi wodami !!! mam nadzieję, że nam dzieciaki nic nie zafundują wcześniej. Chociaż dziś 13 w piątek więc hmm nie ciekawie![]() Ta noc też do spokojnych nie należała jakoś tak nie śpię już dobrze tzn niby śpie ale tak lekko co chwilke się przewracam i w ogóle lipa jak nie wiem z tym spaniem. Może organizm się jużn nastawia na dzieci i przyzwyczaja mnie do gorszego snu ![]() Sama nie wiem czemu ten lekarz najpierw 24 marca zaproponowoał przecież łożysko pod koniec ciąży bliźniaczej gorzej pracuje i dzieciaki lepiej będą miały poza brzuszkiem niż w brzuszku tak naprawdę!!no nie ważne, ważne że w ten wtorek idę ![]() PS mam tak duży brzuch, że jak siedzę teraz na łóżku z rozkroczonymi nogami to mi brzuch leży na łóżku miedzy nimi
|
|
#708 |
|
Wtajemniczenie
|
no dokladnie maasz racje z tym lozyskiem!!!wlasnie mi sie przypomnialo jak czytalam o tym dlaczego nei pozwalaja czekac do konca w ciazach blizniaczych, niby sie tak potem chwala ze dlugo wytrzymali, ale fakt lozysko sie bardzo starzeje i juz nie pracuje jak wczesniej, nosz kurna przeciez jest na maxa wyeksploatowane
![]() ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- a wlasnei dodalam kika fot robina z przed chwili, nico spal to tylko robin mial sesje-)) |
|
|
|
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
zaraz zobaczę fociszki dziś sprawdzałam te z marca co dodałaś ale mnie wywalało w ogóle mi coś czasem net chodzi jak dupa!!
Dlatego wolę, żeby już było to cc jak najszybciej bo to lepiej dla maluchów poza tym miejsca już nie mają od dawna i na pewno by już chciały kości przeprostować heheheLeciałaś z maluchami samolotem już/??my chcemy lecieć do Polski na ślub męża brata i to wypada sam początek czerwca maluchy będą miały tylko 2 miesiące i trochę się boję o ich słuch:/
|
|
#710 |
|
Wtajemniczenie
|
w sumie nei latalam jeszcze z nimi, ale nei dlugo zamierzamy, a u was lot to dlugi chyba nei bedzie,musialabys gdzis na necie poszukac bo lekarzy nei ma co pytac
|
|
|
|
|
#711 |
|
Zakorzenienie
|
no niby nie długi ale to chodzi o start i lądowanie z tymi uszami niby coś tam kiedyś czytałam, że niby jak mają 2miesiące to można już latać w samolocie wymóg jest 2tygodnie
|
|
#712 |
|
Wtajemniczenie
|
aa to spoko wiec spokojnie leciec mozna
|
|
|
|
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
kupiliśmy już bilety mamie mojego męża przylatuje do nas na 2tygodnie od 1 kwietnia akurat na święta będzie
i na początek pomoże bo po tej cc to może być różnie![]() mąż skręca przewijak ten z wanienką a jutro dopakuję torbę do szpitala włącznie z rzeczami dla dzieciaków, ciekawa jestem ile mogą mnie w szpitalu trzymać??i czy brać rożki do szpitala czy kocyki?
|
|
#714 |
|
Wtajemniczenie
|
tu nei doradze bo one lezaly w inkubatorach i tak, rozki uzywalam jak do domu przyszly i spaly w nich by mieli cieplo i poczucie bliskosci chociaz materialu
![]() Bo jak wychodzilismy to i tak w foteliki powsadzalismy do auta.A jak nie macie auta to rozkiem maluchy potraktowac .Alem sie podjarala i nie moge sie doczekac kiedy maluchy wyjda |
|
|
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
mamy foteliki już zakupione tutaj nie wypuszczą Cię ze szpitala jak nie masz fotelika
nawet jak auta nie masz hehe dobre nie?ale autko mamy i foteliki zakupione bo na pewno się przydadzą, rożki moja mama kupiła w PL bo tutaj nie ma czegoś takiego![]() podawałaś dzieciakom wit d?? bo tutaj nie przepisują bo wystarczająco dużo słońca jest hehe a wiem ze w PL przepisują czasem taka rozdarta jestem tu co innego w pl co innego ![]() a masz do polecenia jakąś dobrą odżywkę do włosów bo ponoć po ciąży włosy się posypią:/
|
|
#716 |
|
Wtajemniczenie
|
z tymi odzywkami to chyba zasmuce...zadna nie pomaga, wita\min lykac i tak nei bedziesz mogla bo bedziesz moze karmila
ciazowe kudly musza wypasc...i powiem szczerze w 5 miechu juz myslalam ze mnie to ominie i sie juz cieszylam a tu nagle na nastepny dzien baaah sie zaczelo...2 miechy lecialy polowe wypadlo![]() ![]() powoli powoli odrastaja..uzywam tylko odzywek glisskura podczas prania kudluw i psikam przed rozczwsywaniem takim tez z gliskura ze z zołta zakretkqa na odbudowe komorek, ale ja to pszikam i klade odzywki by je rozczesywac bez wyrywania koltunow,,bo ja czasem nawet sie nei czesze jak wstane tylko odrazu zwiazuje![]() A rozki tez w pl kupowalam bo tu tez nei ma czegos takiego ![]() Witamine lazali dawac ale ja....zapominam pozatym slyszalam ze jak sie daje mleko w proszku to juz tam jest dosyc witamin![]() ![]() ![]() Z witaminami roznie czasem dzieci maja problemy z koscmi i potrzeba nawet podwojnej dawki a niektorym nei sluzy, ale w kazdym razie ja nei daje juz moze jak mi sie przypomni to zaczne |
|
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
no to ładnie z tymi kudłami mnie pocieszyłaś
mam nadzieję, że się nie złamie i nie zetnę tylko jakoś przetrwam![]() ja coś dziwnie się czuję nie wiem czy jakiej akcji nie będzie bo mi brzuch stwardniał i tak dziwnie mi w brzuchu zazyłam magnez właśnie i nospę:/mam nadzieję, że przejdzie niby nie bolesne ale dziwne pewnie to te przepowiadacze od paru dni mam jeszcze takie coś, że mnie w piczce kłuje może szyjka się otwiera?
|
|
#718 |
|
Wtajemniczenie
|
wiesz co ja nei pamietam czy mnei we frderice cos pikneło
jakos nie zwracalam za bardzo uwagi A kudly wiesz podcielam ostatnio ze 15cm bo takie straczki mnie sie porobily, teraz jakby na gestosci przybraly, a dola mialam bo ja zawsze geste wlosy mialam, a teraz takie licho![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- ale ja tu jestem i jak cos to dawaj znac moze tobei tez sie zacznie akcja jak i mnie przed wizazem
|
|
|
|
|
#719 |
|
Zakorzenienie
|
póki co nic nie leci i nie mam nic takiego że skurcze przychodzą i odchodzą tylko taki twardy bunionek
![]() PS ale bym się napiła czerwonego wina a najlepiej piwa ![]() Piwa nie lubię ale w ciąży to mi się tak chce jak nie wiem wypiłabym normalnie za jednym zamachem pifffko - widać, że chłopoki we mnie siedzą
|
|
#720 |
|
Wtajemniczenie
|
ja cudem cala ciaze kropli nei lyknela, a teraz codziennie nadrabiam
![]() chyba jestem alkoholiczka..pije codziennie po 20 czekam az sie dolaczysz heheheheheA co brylantynka no i ilonka? ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- w sumie teraz wspomnialas o zimnym pifku mhhhh az nabralam ochoty
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.

przeczytałam cały pierwszy tom drugiego jakieś 200str.
chociaż oczywiście teściowa przyleci na 2tygodnie a potem moja mama na miesiąc więc fajnie, że jakaś pomoc będzie tymbardziej po cesarce. Przynajmniej z głodu nie zdechniemy hehehe bo coś ugotują

bo tak to one spia przez pierwszy miesiac non stop zobaczysz ze bedziesz miala czas i na gotowanie
al e nie teskni mi sie do pracy, w sumie i tak prowadzilam dzialalnosc teraz to juz sie nie da

a sa one po to ze po znieczuleniu krew jest rozrzedzona i te sciskanie ponczochami jest przeciw cos tam
Jak szwy sciagna to wtedy, bo tak to rana bedzie szybko sie goila

A kudly wiesz podcielam ostatnio ze 15cm bo takie straczki mnie sie porobily, teraz jakby na gestosci przybraly, a dola mialam bo ja zawsze geste wlosy mialam, a teraz takie licho