![]() |
#691 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji
guacamole, dzięki za porady
![]() ![]() Byłam w Kungälv a właściwie w Bohus Fastning w weekend, fajna okolica ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Raczkowanie
|
Ooo, widze, że wreszcie moje okolice się pojawiły! Kungälv, Kode, Lysekil... Aż miło poczytać
![]() ![]()
![]() |
#695 |
Wtajemniczenie
|
Tak ja mieszkam w okolicach Värnamo
![]() Aaa z Landskrony. No prosze ![]() ![]()
![]() |
#696 |
Raczkowanie
|
Framme wyczytałam, że jesteś ze stenungsungu
![]() ![]() Powiedzcie mi dziewczyny jak to jest z tymi szkołami językowymi, a mianowicie w jakim języku nauczyciele się z wami porozumiewają, po angielsku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
Przyczajenie
|
Kolaszka chodzę do SFI od pięciu miesięcy i lekcje prowadzone są tylko w języku szwedzkim. Jeśli jest coś, czego nie rozumiesz, wówczas nauczyciel tłumaczy ci to po szwedzku używając prostych słów albo rysując na tablicy, albo gestykulując. Czasami też użyją języka angielskiego ale tylko czasami, zależy od nauczyciela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 |
Raczkowanie
|
Wyłącznie szwedzki
![]() Wczoraj usłyszałam fajną historyjkę ![]() ![]() ![]() Kocham naszą ułańską fantazję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#700 |
Raczkowanie
|
Nauczanie jest po szwedzku, chyba ze naprawde ktos nie kuma to tlumacza na angielski. Moim zdaniem najgorzej jak sie zbierze gromadka Polakow, bo wtedy na przerwach polski i szeptanie na lekcji po polsku. Ja chodzilam na SFI flexi i moglam chodzic raz w tyg, wybrac jeden z trzech dni, albo dwa czy trzy razy, jak sobie chcialam. I po jakims czasie zaczelam wybierac dni, kiedy koledzy i kolezanki z Polski nie przychodzili, bo nic sie nauczyc nie moglam. Tzn super ludzie, chodzilam tez kiedy byli, ale najwiecej sie nauczylam przy obcokrajowcach, bo tamci chcieli rozmawiac tylko po szwedzku, nawet nie po angielsku. Nawet mnie upominali, jak probowalam cos zagaic po angielku, chociaz kusilo okrutnie na poczatku, jak czlowiek tylko duka i wyslowic sie nie moze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Konto usunięte
|
na takich zerowych poziomach kiedy człowiek nawet nie mówi "nazywam się x" tez od razu po szwedzku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#702 |
Raczkowanie
|
No to się przeraziłam. Uczyć obcokrajowca szwedzkiego po szwedzku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Konto usunięte
|
to ma sens poniekąd bo zmusza Cię do naprawdę intensywnej pracy z językiem, ja np wolałam mieć angielski z nativami a nie z Polakami. Ale wydaje mi się że to ma sens dopiero jak człowiek chociaż potrafi powiedzieć jak się nazywa i parę innych zdań, rozumie proste zdania ze słuchu, bo tak od zera to może być cięzko trochę
![]() natomiast warto wiedzieć czego się spodziewać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
Raczkowanie
|
U mnie to bylo tak, ze pani mowila np Jag heter Linda. Vad heter du? I kazdy odpowiadal, potem pytal sasiada, potem Jag bor i..., Jag kommer från..., itp, takie najprostsze zdania i pytania, tyle pamietam, ale to dawno bylo, nie pamietam dokladnie jak sie to rozwijalo dalej. I nie przerazajcie sie, przeciez tam kazdy dopiero zaczyna i tyle samo umie. Powodzenia dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Zakorzenienie
|
To jest chyba najlepszy sposób by się dobrze nauczyć języka. To tak jak dzieci się uczą od rodziców. Na początku tez nic nie kumaja a z wiekiem pieknie rozumieja i mowia w danym jezyku
![]()
![]() |
#706 |
BAN stały
|
Dziewczyny, gdzie mogę znaleźć kalendarz szczepień dla niemowlaka obowiązujący w Szwecji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 |
Raczkowanie
|
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Beh...arn/#section-3 moze to pomoze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 |
BAN stały
|
dzięki katarzynka1978 to chyba obowiązujący jest ten fragment od Program för barn födda 2002 eller senare
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy to prawda że żeby kupić tutaj kosmetyki w sklepie fryzjerskim trzeba mieć zarejestrowaną działalność ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Wtajemniczenie
|
W kicks tez mozna kupic, na necie. Jest kupa stron. Eleven tez ma .
![]() |
#713 |
Raczkowanie
|
Dokladnie, i nawet taniej niz w tych fryzjerskich stacjonarnych. Ale przypominam sobie, ze kiedys cos tam kupowalam w Göteborgu we fryzjerskim i mi sprzedali bez problemu.
Dziewczyny, mam pytanie. Ile mniej wiecej kosztuja pasemka/balejaz w Szwecji, np. Malmö? Tak sie tylko zastanawiam i nie chce mi sie chodzic/dzwonic i pytac, tym bardziej ze bebisa w domu mam. Dzieki z gory za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#714 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ze Sztokhomu, poradzcie gdzie sie rozgladac za mieszkaniem (w jakich dzielnicach/okolicach) zeby bylo milo ladnie bezpiecznie no i nie za drogo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 |
Przyczajenie
|
hej wszystkim,
Madzianna mój mąż pracuje w Solnej i idealny dojazd jest z Knivsty, leży w połowie drogi do Uppsali i dojeżdżać można koleją. Naprawdę polecam. Śliczne malutkie miasteczko leżące nad jeziorem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#716 |
Raczkowanie
|
Hej Malinka, dzieki za odpowiedz. Niestety knivsta nie jest w polowie drogi tylko jedna stacje za uppsala (jakies 10 minut), wiec az tak diametralnej zmiany by nie bylo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
Raczkowanie
|
O Jezu zawsze chciałam w Szwecji mieszkać, pojechać, cokolwiek, ale język mnie przerażał, ale chyba wy też nie wpadłyście tam już naumiane. Może kiedyś uda mi się TŻ namówić, chociaż na rejs. A jak z pracą w Szwecji, jak wymagania i takie tam i co najważniejsze jak branża budowlana się ma? Jakie ceny wszystkiego itd. Opowiadajcie, bo strasznie ciekawa jestem i strasznie zazdroszczę
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 |
Naczelny Hipster
|
Polecam przeczytać wątek, dziewczyny sporo napisały na tematy, które cię interesują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Przyczajenie
|
hej
madzianna byc moze i krótsza nie wiem dokladnie ale wiem ze blizej jest do solnej. my na wiosne przeprowadzamy sie do knivsty. ja nie pracje jeszcze. ucze sie w sfi ale juz niedlugo ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Ja właśnie zaczęłam naukę szwedzkiego i jestem zakochana w tym języku ![]() Mam pytanie z innej beczki ![]() Pewnie zaraz posypie się na mnie grad krytyki ![]() Znacie może jakies strony gdzie można poznać ludzi ze Szwecji? Chodzi mi o taki portal coś jak nasza polska sympatia. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź ![]() kram ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.