tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-17, 20:34   #691
miiilenka
Zadomowienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez amcia89 Pokaż wiadomość
Duckowa moje spuchly i sa przez to wieksze... tylko cholernie bola
Ja zauwazylam... i nie to ze mam spuchniete tylko poprostu mi urosly. nigdzie nie przytylam, wrecz schudlam a cycki mam wieksze(chcialam miec takie zawsze) nawet moj chlopak podtwierdza ten fakt

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Nie ma co się martwic na zapas
Mój apetyt się unormował jak zaczęłam brac Yaz (biorę inny lek, który zwiększa apetyt i rzeczywiście może spowodowac wzrost wagi) Poza tym te tabletki nie powinny zatrzymywac wody w organizmie, więc bez obaw. Mają chyba dodany jakiś składnik moczopędny. Jak ktoś przytył to niekoniecznie oznacza, że przez tabletki, jednak większy wpływ ma dieta i styl życia, ruch. Najłatwiej jest powiedziec, że przez tabletki.
Moj gin mowil, ze maja skladnik, ktory powoduje wyplukiwanie wody z organizmu tzn. ze nie zatrzymuje jej i nie"puchniemy" po tabletkach. heh powiedzialam doktorowi, ze boje sie ze przytyje na co on mi powiedzial, ze" nie tyje sie od tabletek tylko od apetytu, braku rozwagi i braku ruchu i, ze najlatwiej na tabletki zwalic wine,ze tyjemy a wcinamy wieczorami" hehehe
miiilenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 21:44   #692
Ancolek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez olunia969 Pokaż wiadomość
a czy Twoja znajoma rowniez nie utyla?

no ona nie .. awie wiesz różnie to bywa .. ale muśle ze nie ma co się stresowac ..
Ancolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 21:45   #693
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

no coz , u mnie apetyt wzrasta i moja waga niestety tez
Stary 2009-03-17, 22:11   #694
aneczk
Przyczajenie

hej, chcialbym zadac wam pytanie bo po raz pierwszy uzywam tabletki YAZ (jestem na 4), wzielam je 1. dnia cyklu i nadal mam normalny okres. czy tak powinno byc za pierwszym razem, czy powinien ustapic po pierwszej tabletce? z gory dzieki za odp
aneczk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 07:23   #695
rivaana
Przyczajenie

Hej jest wszystko ok, nie martw sie. Tabletki antykoncepcyjne nie zatrzymuja krwawienia, one zatrzymuja jajeczkowanie pozdrawiam
rivaana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 09:04   #696
zwyczajna121
Raczkowanie

Witam was jestem tutaj nowa tez lekarz przepisał mi tabletki Yaz po bardzo długiej rozmowie ze mna. Moja największa obawa było przytycie po tabletkach antykoncepcyjnych. Dzisaj biore 2 tabletke Yaz wiec tak za bardzo nie moge sie jeszcze wypowiedziec :P jak narazie nie mam zadnych skutków ubocznych i mam nadzieje ze nie bede miec jedyne to co zauwazyłam ze po wzieciu 1 tabletki moje krwawienie sie troszke zmniejszyło i nie odczuwam zadnego bólu co mnie bardzo cieszy co do współżycia bez gumki to raczej ciezko bedzie mi przekonac mojego faceta niz siebie
zwyczajna121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 10:24   #697
mery99
Przyczajenie

troche mnie uspokoilyscie dziewczyny
mery99 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 12:51   #698
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

U mnie do całej gamy dolegliwości doszły teraz plamienia ...
W sumie, to plamieniem mogłam to nazywać do wczoraj. Dziś leci ze mnie jak podczas okresu. :| 10 marca okres mi się skończył, od 16 plamienia, a teraz taki numer?
cu.Kinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 13:06   #699
Duckowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez miiilenka Pokaż wiadomość
Ja zauwazylam... i nie to ze mam spuchniete tylko poprostu mi urosly. nigdzie nie przytylam, wrecz schudlam a cycki mam wieksze(chcialam miec takie zawsze) nawet moj chlopak podtwierdza ten fakt

a od kiedy bierzesz yaz? bo ja dzis weze 11 tabletke a jak narazie to zauwazylam tylko znaczne pogorszenie sie cery i spadek libido
Duckowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 14:20   #700
kasias24
Przyczajenie

witam...jestem nowa i także nowością sa dla mnie tabletki anty..zdążyłam jednak zauważyć,że lekarze przepisują masowo YAZ(niewątpliwie mają z tego jakieś korzyści)....3 miesiące temu urodziłam córeczkę,tak więc najwyższa pora pomyśleć o antykoncepcji....oczywiśc ie lekarz polecił mi jaz....Jestem przerażona czytając tu o skutkach ubocznych takich jak...opuchlizna nóg,drętwienia itp....w ulotce wyczytałam,aby uważać,gdy wczesniej miewało się duszności(leczyłam się na astmę i nie mam ochoty przeżywać podobnego koszmaru po raz kolejny).....problem w tym,że czegoś muszę spróbować,a przy wielu lekach anty skutki ub są podobne....Chciałam się dowiedzieć także czy przybierałyście na wadze po YAZ,bo dodatkowe kg(a jeszcze nie schudłam do swojej wagi po ciąży)nie są mi potrzebne
kasias24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 16:08   #701
masaba333
Raczkowanie

Dziś 3 biała i nadal brak okresu Mam wszystkie objawy na okres, bóle w krzyżu, podbrzusza jedynie brak tego najważniejszego, krwawienia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 16:14   #702
anastazjaaa2
Zakorzenienie

To teraz ja :
Kończę pierwsze opakowanie, wszystko jest w porządku, żadnych skutków ubocznych nie ma, z wyjątkiem jednego - okropnie pogorszyła mi się cera, nie dość że bardzo się wysuszyła ( prawie nie nadążam z nawilżaniem), to jeszcze zaczęły się pojawiać zaskórniki( ledwo udaje mi się utrzymać twarz w porządku)
wybiorę jeszcze jedno lub dwa opakowania i jeśli nie wróci do normy bądż sie nie uspokoi, będę musiała zrezygnować z tych tabletek
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 16:27   #703
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez masaba333 Pokaż wiadomość
Dziś 3 biała i nadal brak okresu Mam wszystkie objawy na okres, bóle w krzyżu, podbrzusza jedynie brak tego najważniejszego, krwawienia

Ja jestem po 4 białej i podobnie jak w poprzednim mies znów brak krwawienia.
Jutro idę do lekarza, niech on coś zadecyduje
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 16:51   #704
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasias24 Pokaż wiadomość
witam...jestem nowa i także nowością sa dla mnie tabletki anty..zdążyłam jednak zauważyć,że lekarze przepisują masowo YAZ(niewątpliwie mają z tego jakieś korzyści)....3 miesiące temu urodziłam córeczkę,tak więc najwyższa pora pomyśleć o antykoncepcji....oczywiśc ie lekarz polecił mi jaz....Jestem przerażona czytając tu o skutkach ubocznych takich jak...opuchlizna nóg,drętwienia itp....w ulotce wyczytałam,aby uważać,gdy wczesniej miewało się duszności(leczyłam się na astmę i nie mam ochoty przeżywać podobnego koszmaru po raz kolejny).....problem w tym,że czegoś muszę spróbować,a przy wielu lekach anty skutki ub są podobne....Chciałam się dowiedzieć także czy przybierałyście na wadze po YAZ,bo dodatkowe kg(a jeszcze nie schudłam do swojej wagi po ciąży)nie są mi potrzebne
Każde tabletki antykoncepcyjne ( tak jak i każdy inny lek-nawet aspiryna) może powodować skutki uboczne. To jest kwestia indywidualna czy się pojawią. Myślę, że nie ma sensu myśleć naprzód co może się stać i jaki skutek uboczny może wystąpić. Dopiero po 3 miesiącach można powiedzieć jak rzeczywiście ten lek działa na Ciebie.
Niektórym osobom te tabletki mogą nie służyć a dla innych są ok i są zadowolone( między innymi ja).
Co do tycia to już się wypowiedziałam w tej kwestii. U mnie apetyt się unormował, część dziewczyn twierdziła, że ma mniejszy apetyt. Yaz nie zatrzymuje wody w organizmie. Bez obaw.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 17:14   #705
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez anka83krk Pokaż wiadomość
Ja jestem po 4 białej i podobnie jak w poprzednim mies znów brak krwawienia.
Jutro idę do lekarza, niech on coś zadecyduje
daj znac co Ci gin powiedział, bo ja pewnie mam ten sam problem,okres dostałam "na rozowych" z nowego opakowania

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 17:45   #706
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
daj znac co Ci gin powiedział, bo ja pewnie mam ten sam problem,okres dostałam "na rozowych" z nowego opakowania
Stary 2009-03-18, 18:33   #707
moniiiis
Przyczajenie

GG do moniiiis

Cytat:
Napisane przez amcia89 Pokaż wiadomość
hej...
ja tez biore Yaz... to moje pierwsze anty... jestem przy 2 białej tabletce i jak narazie okresu oczywiscie nie ma... Ogólne samopoczucie po tabletkach dobre
Skutkiem ubocznym jest to ze po tabletkach spuchły mi piersi i sa bardzo obolale a poza tym martwi mnie to, ze okropnie pogorszyla mi sie cera... nigdy wczesniej nie mialam z nia problemów a teraz twarz zrobila sie straszna licze na to ze to tylko poczatkowy skutek uboczny.....
ja jestem w połowie drugiego opakowania i nadal mam krostki na buzi, a tez nigdy wczensiej ni emialam problemow z cerą. Jutro ide do gin żeby mi Yashminelle przepisala, mojej kolezance od tych tabl zeszły krostki..
moniiiis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 19:23   #708
amcia89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez moniiiis Pokaż wiadomość
ja jestem w połowie drugiego opakowania i nadal mam krostki na buzi, a tez nigdy wczensiej ni emialam problemow z cerą. Jutro ide do gin żeby mi Yashminelle przepisala, mojej kolezance od tych tabl zeszły krostki..
ja tez juz o tym myslalam.... jezeli po dwoch opakowaniach nic nie zmieni sie na lepsze poprosze o zmiane.... Jakbys mogła napisac czy cos sie zmienilo po Yashminelle to bylabym bardzo wdzięczna

Dobrze tylko ze po 3 białej tabletce wystapil okres....
amcia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 20:59   #709
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniiiis Pokaż wiadomość

Jak zafundujesz sobie taka huśtawkę to dopiero możesz mieć problemy ze skutkami ubocznymi...
Ja bym poczekała jeszcze trochę, dopiero po 3 opakowaniu organizm zaczyna wracać do normy.
Przy takim skakaniu z tabletek na tabletki zawsze będzie jakiś problem, a nie oszukujmy się tak całkiem obojętne dla zdrowia to te hormony nie są... Zastanów się jeszcze zanim podejmiesz pochopną decyzję, bo jeśli cera to jedyny problem to może warto poczekać. Nie ma co się sugerować koleżanką, bo reakcja na hormony jest bardzo indywidualna.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 21:30   #710
dwadziesciacztery
Raczkowanie

Unhappy Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez masaba333 Pokaż wiadomość
witam wszystkie wizażanki. jestem tu nowa i mam takie pytanko. biore yaz pierwszy raz, wczesniej mialam yasminelle. i dzis jest 4 dzien bialych tabl a tu nic, zadnego krwawienia... napiszcie jesli ktoras tak miala,czy to cos oznacza, czy powinnam sie martwic ze jestem w ciazy? czy to moze byc wynikiem tego ze zmienilam tabletki, to ze nie mam krwawienia? przy yasmielle mialam krawienie pod koniec dni bez tabletek, tak okolo 5 dnia, ale tu juz jest koniec czwartego dnia brania placebo i nic... napiszcie prosze jesli cos wiecie o tym bo sie strasznie denerwuje i chyba nie usne jak sie nie dowiem... dzieki z gory
dwadziesciacztery jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 21:43   #711
limonka1988
Raczkowanie

Dużo dziewczyn już o tym pisało, przejrzyj wątek
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 21:50   #712
dwadziesciacztery
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez limonka1988 Pokaż wiadomość
Dużo dziewczyn już o tym pisało, przejrzyj wątek
no wlasnie przegladalam i szukalam i nie wiem, gdybym znalazla odpowiedz w watku wczesniej to nie zawracalabym juz wam głowy...
mimo wszystko prosze o pomoc, nawet jesli by to mialo oznaczac powtorzenie czegos co juz zostalo napisane... pozdrawiam
Stary 2009-03-18, 23:08   #713
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anka83krk Pokaż wiadomość
Jak zafundujesz sobie taka huśtawkę to dopiero możesz mieć problemy ze skutkami ubocznymi...
Ja bym poczekała jeszcze trochę, dopiero po 3 opakowaniu organizm zaczyna wracać do normy.
Przy takim skakaniu z tabletek na tabletki zawsze będzie jakiś problem, a nie oszukujmy się tak całkiem obojętne dla zdrowia to te hormony nie są... Zastanów się jeszcze zanim podejmiesz pochopną decyzję, bo jeśli cera to jedyny problem to może warto poczekać. Nie ma co się sugerować koleżanką, bo reakcja na hormony jest bardzo indywidualna.
Racja, nic dodać nic ując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 23:09   #714
agata2905
Raczkowanie

dwadziesciacztery - mój gin kiedy przepisywał mi YAZ powiedział, że krwawienie występuje na końcu opakowania (placebo) lub na początku nowego, więc myślę że nie masz sie czym martwić

dziewczyny!
w końcu byłam u dermatologa z tą przesuszającą się skórą i stwierdziła, że to nic takiego i nie może to być od tabletek bo byłoby na całym ciele, jednak zaczyna mnie denerwować , że mam całą twarz wysuszoną, bo nie daje rady z nawilżaniem :/ Nawet peelingi,maseczki i serum intensywnie nawilżające nie pomogły (stosowane oczywiście osobno, bo razem to chyba bym się jeszcze bardziej pogrążyła)
co do libido to na pewno się nie obniżyło, a chyba trochę wzrosło
pozdrawiam!
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 23:14   #715
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dwadziesciacztery Pokaż wiadomość
witam wszystkie wizażanki. jestem tu nowa i mam takie pytanko. biore yaz pierwszy raz, wczesniej mialam yasminelle. i dzis jest 4 dzien bialych tabl a tu nic, zadnego krwawienia... napiszcie jesli ktoras tak miala,czy to cos oznacza, czy powinnam sie martwic ze jestem w ciazy? czy to moze byc wynikiem tego ze zmienilam tabletki, to ze nie mam krwawienia? przy yasmielle mialam krawienie pod koniec dni bez tabletek, tak okolo 5 dnia, ale tu juz jest koniec czwartego dnia brania placebo i nic... napiszcie prosze jesli cos wiecie o tym bo sie strasznie denerwuje i chyba nie usne jak sie nie dowiem... dzieki z gory
Poczytaj wczesnije bo juz dziewczyny pisalay ze to sie zdarza. Ciaza to raczej nie jest, szybciej reakcja organizmu na 24 a nie 21 tabletek

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ----------

Cytat:
Napisane przez agata2905 Pokaż wiadomość
dwadziesciacztery - mój gin kiedy przepisywał mi YAZ powiedział, że krwawienie występuje na końcu opakowania (placebo) lub na początku nowego, więc myślę że nie masz sie czym martwić

dziewczyny!
w końcu byłam u dermatologa z tą przesuszającą się skórą i stwierdziła, że to nic takiego i nie może to być od tabletek bo byłoby na całym ciele, jednak zaczyna mnie denerwować , że mam całą twarz wysuszoną, bo nie daje rady z nawilżaniem :/ Nawet peelingi,maseczki i serum intensywnie nawilżające nie pomogły (stosowane oczywiście osobno, bo razem to chyba bym się jeszcze bardziej pogrążyła)
co do libido to na pewno się nie obniżyło, a chyba trochę wzrosło
pozdrawiam!

Problem ze skora to możesz mieć teraz po zimie, przez mrozy i wiatry się przesuszyła, ja sobie robię wtedy maseczkę z miodu i soku z cytryny dla wrażliwych dodać trochę wody mineralnej nie gazowanej i przemywać raz dziennie tym twarz mi pomogło.
Stary 2009-03-18, 23:27   #716
dwadziesciacztery
Raczkowanie

[quote=agata2905;11516458]dwadziesciacztery - mój gin kiedy przepisywał mi YAZ powiedział, że krwawienie występuje na końcu opakowania (placebo) lub na początku nowego, więc myślę że nie masz sie czym martwić

dzieki to mnie troche uspokoilo i mam nadzieje ze masz racje
Stary 2009-03-19, 09:41   #717
kasias24
Przyczajenie

witam i dziękuję za odpowiedź.....nie mogę pozwolić sobie na kolejną ciążę,bo na razie jedna łobuziara mi wystarczytak więc muszę czegoś spróbować.....faktycznie jest to sprawa indywidualna z tymi tabletkami....spróbujemy. ..zobaczymy.....pozdrawia m..
kasias24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 10:00   #718
anka83krk
Raczkowanie

Właśnie wróciłam od lekarza. Krwawienia jak nie było tak nie ma.
Uwaga: Krwawienie powinno wystąpić przy tabletkach placebo (białych), ale jeśli któraś dostawała pod koniec 7-mio dniowej przerwy to przy Yazie krwawienie może występować podczas Pierwszy tabletek z NOWEGO opakowania.
Tak mi powiedział lekarz, więc jeśli przyjmujecie regularnie to nie ma się co martwić.
Stary 2009-03-19, 10:03   #719
yarshiva
Raczkowanie

Zwrócę się teraz do dziewczyn niezadowolonych z pogorszenia cery - poczekajcie jeszcze ze zmianą tych tabletek na inne, bo najprawdopodobniej i tak cera Wam się od razu nie poprawi, krostki będą się pojawiać. Skończcie 3 opakowania, zobaczycie, co się będzie działo. Ja już kilka razy zmieniałam tabletki i za każdym razem podczas zmiany miałam problemy z pojawiającymi się krostkami i zaskórnikami - większe bądź mniejsze. To jest często spotykana reakcja organizmu na zmiany, trzeba to przeczekać Życzę cierpliwości
yarshiva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 10:20   #720
Duckowa
Przyczajenie

eh jak bralam cilest to dzieki nim mi sie polepszyla cera a teraz to jest masakra mam na calej buzi duze czerwone krostki a teraz to jeszcze na dokolcie sie pojawiaja
Duckowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości