|
|
#691 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
|
|
|
|
#692 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#693 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
Przeczytałam Wasze posty i sama jestem pełna obaw, ale jak już nie raz ktoś pisał "chcieć znaczy móc".Obecnie przebywam za granicą, ale planuję rozpocząć studium farmacji w nast roku. Mam tylko obawy co do chemi Czy mogłabym prosić o napisanie z czego mogłabym się przygotować,żeby było mi troszkę lżej na początku dodam,że chemię miałam 6 lat temu i na świadectwie mam 3 ale nie mam zamiaru się tym przejmować, bo moje podejście w liceum było luzackie a wiem,że jak się postaram to potrafię się nauczyć. Także bardzo proszę o jakąś pomoc na początku Tylko proszę nie pisać,że tam wszystko będzie podane, bo mam zerową wiedzę z chemi a jednak pasowałoby coś umieć Z góry dziękuję
|
|
|
|
#694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja idąc do tej szkoły też nie miałam do czynienia z chemią długo ,bo 5 lat, wszystko jest do nauczenia
Edytowane przez martynusia222 Czas edycji: 2010-07-15 o 06:50 |
|
|
|
|
#695 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#696 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My indeksy dostaliśmy z opóźnieniem, sama nie wiem dlaczego. Ale i tak przydaje się dopiero pod koniec semestru, więc to nie był żaden problem. Cytat:
|
||
|
|
|
#697 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#698 |
|
Raczkowanie
|
W policealnej szkole na Czackiego to nie ma raczej stypendiów prawda??
|
|
|
|
#699 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#700 |
|
Raczkowanie
|
hihi wszystkie 3 naraz sie zjawimy
mam jeszcze kolezanke która też razem ze mna na technika farmacji idzie:P
|
|
|
|
#701 | |
|
Przyczajenie
|
U nas na Czackiego nie ma stypendium...
jeśli chodzi o oceny... dwie najlepsze uczennice w naszej klasie są (już) mgr z chemii. Z tego co wiem to jedna ma 4.8, druga 4.6 ale to tak tylko dla własnej satysfakcji bo korzyści materialnych niestety z tego nie mają...---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
aha... zależy na kogo jeszcze trafisz na rozmowie. Ja miałam obie panie z analizy leków (o czym wtedy jeszcze nie wiedziałam |
|
|
|
|
#702 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#703 |
|
Przyczajenie
|
mam pytanie do osób , które skończyły to studium bądź są w trakcie-
czy ogólnie rzecz biorąc jest tam na prawdę dużo nauki czy bardziej luz zwłaszcza w kwestii przedmiotów, które nie są zbyt przydatne w tej profesji? pytam ponieważ ja teraz jestem świeżo po maturze, zrezygnowałam ze studiów na te dwa lata bo chcę się podszkolić z chemii (biorę pod uwagę dodatkowe korki) i w tym wszystkim moim celem jest douczenie się do matury z chemii (ponieważ zdawałam tylko biologię roz. i większość ścieżek mam pozamykane). pozdrowionka
|
#704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i jeszcze są tzw. "zapychacze" czyli psychologia, zdrowie publiczne - ale to już mało nauki, w zasadzie po co psychologia to do dziś nie wiem
|
|
|
#705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ma się czego obawiać? Na 100% tłumaczą wszystko po kolei co i jak robić? Bo czasem mi się wydaję, że zostawią nas tak w laboratorium .. i "róbcie proszki" a ja będę stać jak ta zielona, nowo narodzona :P a tak na marginesie .. to kiedy zaczyna się je w ogóle robić? Już na pierwszym roku zaraz na początku?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
Szukam kogoś kto skończył farmację albo technikum farmaceutyczne i mógłby mi udzielić odpowiedzi na pytanie na pw. Przyznawać się !
|
|
#707 |
|
Wtajemniczenie
|
PP1820 mysmy robily specyfili (jak to ladnie okreslasz
) po kazdym dziale. Np. przerobilysmy roztwory to robilysmy w praktyce roztwory. Krople, to krople itd... naprawde nie masz sie czego obawiac - na lodzie cie nie zostawia, musza cie wszystkiego nauczyc
|
|
#708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wbrew pozorom, gdy pozna się ogólne zasady wykonywania to wszystko robi się z miarę łatwo, ja najgorzej wspominam jak do tej pory czopki bo robiliśmy je, gdy było gorąco i wszystko się topiło, było przy tym trochę pracy. No i na początku trzeba się wprawić w ważeniu, bo nie od razu ma się taką pewną rękę, ale z czasem jest już ok, a wszystko musi być odważone dokładnie, bo to leki i nie można niczego przeholować
|
|
|
#709 |
|
Konto usunięte
|
dokładnie tak jak piszą moje poprzedniczki nikt z praktyka nie zostaje na lodzie teoria wykonywania zawsze podawana jest do zeszytu jak się ma jakieś wątpliwości trzeba śmiało pytać. I fakt w warzeniu trzeba się wprawić
szczególnie na wagach technicznych.martynusia222 ty teraz zaczniesz 2 rok czy już skończyłaś? |
|
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;20726652]dokładnie tak jak piszą moje poprzedniczki nikt z praktyka nie zostaje na lodzie teoria wykonywania zawsze podawana jest do zeszytu jak się ma jakieś wątpliwości trzeba śmiało pytać. I fakt w warzeniu trzeba się wprawić
szczególnie na wagach technicznych.martynusia222 ty teraz zaczniesz 2 rok czy już skończyłaś?[/QUOTE] zacznę drugi rok
|
|
#711 |
|
Konto usunięte
|
tak mi się właśnie coś wydawało ze zaczęłyśmy razem. A my czopków jeszcze nie zaczęliśmy
|
|
|
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;20738718]tak mi się właśnie coś wydawało ze zaczęłyśmy razem. A my czopków jeszcze nie zaczęliśmy
[/QUOTE]My robiliśmy roztwory wodne i spirytusowe, maści, czopki i globulki, emulsje, krople, proszki, zawiesiny, a teraz nie wiem co będziemy robić... Ja np. nie miałam żadnych niezgodności recepturowych, co podobno jest trudne i bardzo ważne, pewnie to zależy od wykładowcy jak sobie program rozłoży, no ale... ogólnie to martwię się, że już tylko rok został... Martwię się, bo pani która nas uczy nigdy nie pracowała wcześniej w żadnej szkole i czasem mam obawy, czy ona nas prawidłowo uczy... A co Wy do tej pory robiłyście na tplu?
|
|
#713 |
|
Konto usunięte
|
roztwory wodne, olejowe i spirytusowe, krople, odwary, napary maceracje, syropy, wyciągi, nalewki i mydła. A potem roztwory recepturowe do użytku zewnętrznego i wewnętrznego i mieszanki. Na początku drugiego semestru zaczęliśmy obliczanie recept a potem opisywanie zadań tak jak na egzaminie. Co zajmuje sporo czasu. A czy u ciebie w szkole tez musieliście na tplu przepisywac niektore punkty monografii szczegołowej z FP do zeszytu bo my niestety tak a w czasie tego przepisywania moglibysmy cos robic.
|
|
|
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;20741780]roztwory wodne, olejowe i spirytusowe, krople, odwary, napary maceracje, syropy, wyciągi, nalewki i mydła. A potem roztwory recepturowe do użytku zewnętrznego i wewnętrznego i mieszanki. Na początku drugiego semestru zaczęliśmy obliczanie recept a potem opisywanie zadań tak jak na egzaminie. Co zajmuje sporo czasu. A czy u ciebie w szkole tez musieliście na tplu przepisywac niektore punkty monografii szczegołowej z FP do zeszytu bo my niestety tak a w czasie tego przepisywania moglibysmy cos robic.[/QUOTE]
My też musieliśmy przepisywać, też uważam, że to strata czasu, bo przecież FP na egzaminie jest (tzn. potrzebne fragmenty) A czy u was jest też tak, że składy recept z FP musicie znać na pamięć?
Edytowane przez martynusia222 Czas edycji: 2010-07-17 o 22:19 |
|
|
|
#715 |
|
Wtajemniczenie
|
Widze, ze co szkola to inny tok nauczania, tylko zakres materialu jest jednakowy
![]() ja mialam w pierwszym roku roztwory (wszystkie), alkohole, nalewki, soki, wyciagi, maceracje/napary/odwary, krople i mieszanki. A dopiero w drugim roku mialam zawiesiny, emulsje, masci, proszki i czopki. I jak szlam na praktyke w wakacje przed drugim rokiem to szczerze mowiac bylam zielona z wiekszosci receptury ale szybko wszystko opanowalam bo nas rzucili na gleboka wode pozniej wszystko co przerabialismy bylo o wiele prostsze.A projekty dopiero zaczelismy pisac w czwartym semestrze i nigdy nie musielismy pamietac recept ani przepisywac monografii. Wszystko ma swoje + i -
|
|
#716 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#717 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Elpax, Bytom.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#718 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#719 |
|
Raczkowanie
|
Jakie "przedmioty" bedą nauczane?? Na których jest najwiecej pisania ? A fartuchy to trzeba miec od razu we wrzesniu na pierwsze zajęcia?? Ja to troche przerazona tym wszystkim jestem..
|
|
|
|
#720 |
|
Konto usunięte
|
farmakologia z el chemii leków
analiza leków technologia postaci leków praktyka i teoria farmakognozja i takie już nie bardzo związane to anatomia, zdrowie publiczne i psychologia no i na drugim roku chyba jakieś zarządzanie czy jakoś tak ![]() fartuchy potrzebne przynajmniej u nas były od razu bo w laboratoriach musimy je mięć na sobie zawsze. A co do ilości pisania to zależy ale chyba najwięcej na farmakologi. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.

dodam,że chemię miałam 6 lat temu i na świadectwie mam 3
I czy też masz 4 razy w tygodniu zajęcia?
Też jak w normalnej szkole?

2010/2012

ale szybko wszystko opanowalam bo nas rzucili na gleboka wode