Seks w rodzinie katolickiej - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-27, 10:37   #691
agusiajnw
Zakorzenienie

Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Napisane przez Kiki van Goth Pokaż wiadomość
Dokładnie tak, to jest rodzaj wiedzy a posteriori, jak się za dziecka poparzyłam, tak więcej nigdy nie wepcham łap do ognia.
rozumiem że narkomanką też byłaś i stąd wiesz że narkotyki robią z mózgu gąbkę?

Cytat:
Postuluję z wami tylko dlatego, żeby znaleźć jedną mądrą osobę, która będzie potrafiła obronić swojego wierzenia w klarowny sposób (tak, znam różnicę, między WIEDZĄ a WIARĄ, w przeciwieństwie do niektórych z wątku).
skoro znasz różnicę między wiedzą a wiarą to po co zadajesz bezsensowne pytania?

Cytat:
Napisane przez trusssssssskaweczka Pokaż wiadomość
Lepiej jest nie wierzyć w nic i być ateista niż biegać do kościółka co niedziela i nie znać podstaw swojej wiary i odpowiedzi na podstawowe pytania.
Chyba co jest komu lepiej to kwestia indywidualna
Tobie może tak lepiej, a komu innemu już nie, nie nam oceniać.

Cytat:
Napisałaś wcześniej, że wiesz, że bóg istnieje, więc ja Cię proszę o dowody na to.
Empiryczne i weryfikowalne, mierzalne i sprawdzalne dla każdego z osobna. (bo tylko takie coś jest w stanie potwierdzić jakąś tezę, to są właśnie dowody).
Wiara to nie wiedza, rzeknę po raz kolejny.
Skoro wiara to nie wiedza to dowodów nikt Ci nie da, logiczne prawda?

Cytat:
Napisane przez milka8686 Pokaż wiadomość
P.s. moja koleżanka też czeka z seksem do ślubu i są bardzo, bardzo szczęśliwą parą, więc można, chociaż też uważam, że czasami czekanie z seksem do slubu moze byc wygodna wymowka dla osob, które maja jakies zaburzenia na tym tle.
moja koleżanka z kolei nie czekała - 3 razy została wykorzystana i porzucona... nie wiem co lepsze szczerze mówiąc...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 10:47   #692
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość

moja koleżanka z kolei nie czekała - 3 razy została wykorzystana i porzucona... nie wiem co lepsze szczerze mówiąc...
I co w związku z tym? Nie udało się przez przedmałżeński seks? Gdyby nie chciała to by do łóżka nie właziła więc...

Czy może chodzi Ci o to, że została 'zużyta' przed ślubem i teraz tak brzydko?
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 10:51   #693
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
[...]Jak się okaże, że Ty chcesz 3x dziennie a jemu starczy raz na tydzień, to będziecie mieć DUŻY problem, bo tego rozmową i modlitwą nie załatwisz.
Tyle, że takie problemy mogą wystąpić nawet u par, które uprawiają seks od iluś lat. Libido przez całe życie nie jest jednakowe. I bywa, że para na początku ma takie same potrzeby, a potem po iluś latach nagle okazuje się, że jedna osoba ma już niższe libido.

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Jak myśli erotyczne mogą być seksem?
Mogą być seksem. Wszystko zależy od definicji seksu. Potocznie seksem nazywa się sam stosunek płciowy, ale ogólnie seks to ogół życia erotycznego. Czyli seksem jest również masturbacja, fantazje erotyczne itd.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A jacy teraz faceci chcą za żonę dziewicę? Co najmniej podejrzani
Bez przesady. Ludzie są różni, mają różne potrzeby, różne priorytety

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
W sumie kobieta z takimi poglądami to wymarzona kandydatka na żonę dla zakompleksionego faceta. Porównania nie ma, nie wie, czego ma oczekiwać, w głowie nieprzystająca do życia kościelna ideologia, która daje przewagę jednak facetowi.
A czy trzeba mieć porównanie? Czy kobieta, która ma w życiu tylko jednego partnera seksualnego, musi mieć nieudane życie seksualne?
Poza tym, porównanie jako takie niewiele daje. Bo co z tego, że ktoś miał np. 3 partnerów, skoro pierwszy był średni a dwaj pozostali kiepscy? Wtedy można odnieść mylne wrażenie, że pierwszy był świetny.

Poza tym, przecież nikt nie jest kochankiem idealnym od urodzenia. Ludzie uczą się seksu. Nie zawsze na początku seks jest wspaniały. Czasem potrzeba trochę praktyki.

Cytat:
Bo niby skąd są faceci, którzy wolą dziewice? Po prostu boją się, że doświadczonej, wiedzącej, czego chce kobiecie, nie sprostają, a to jednak cios dla ich meskości.
Bez przesady. Jak facet obsesyjnie szuka dziewic i śpi tylko z dziewicami, to faktycznie jest coś nie tak. Ale są mężczyźni, którzy chcą mieć partnerkę-dziewicę, bo np. dla nich ich prawictwo jest ważne. I chcą je "oddać" kobiecie, która "nie oddała" wcześniej komuś dziewictwa.
Rozumiem, że w dzisiejszym świecie może to dziwić, ale sporo osób ma takie podejście. Po prostu dla niektórych seks to tylko potrzeba fizjologiczna, a inni łączą z seksem jeszcze emocje (różni ludzie różne emocje).

Poza tym... Skąd wniosek, że dziewica to kobieta, która nie wie, czego chce? Owszem, nie uprawiała jeszcze seksu, ale to nie znaczy od razu, że nie wie, czego chce.
Stary 2011-07-27, 10:53   #694
trusssssssskaweczka
Raczkowanie

Moim zdaniem czekanie z seksem do ślubu jest czymś pięknym ale nie każdy związek może sobie na to pozwolić. Jestem z obecnym narzeczonym prawie 6 lat. Ślub planujemy za 3 lata kiedy sytuacja finansowa i mieszkaniowa bedzie nam na to pozwalała. I w związku z tym nie wyobrażam sobie 9 letniego związku bez seksu (nie mieszkamy razem). Można czekać jeżeli są to 2-3 lata ale na dłuższą metę tak się nie da niestety.
trusssssssskaweczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 10:56   #695
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Skąd wniosek, że dziewica to kobieta, która nie wie, czego chce? Owszem, nie uprawiała jeszcze seksu, ale to nie znaczy od razu, że nie wie, czego chce.
Znaczy. Nie spróbowała - nie wie jak smakuje. Może sobie tylko WYOBRAŻAĆ na podstawie opinii innych ludzi, a to nie to samo.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 11:12   #696
Kiki van Goth
Raczkowanie

agusiajnw, brawo, Sherlocku, wypunktowałaś wszystkie stwierdzenia, które miały naprowadzić koleżankę Dobrąradę na tą "mało widoczną" różnicę między wiedzą a wiarą, bo zdawała się jej nie widzieć.

a takim prymitywnym językiem,bo nigdy nie wiesz, na kogo trafisz "TO BYŁO SPECJALNIE".

nie odkryłaś więc Ameryki, not today

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

jeszcze coś mi przyszło do głowy...
gdybym była katoliczką..i miała przed/po każdym stosunku zmawiać modlitwę, w trakcie zastanawiać się, czy aby na pewno nie mam zamiarów czysto zwierzęcych i czy odpowiednio celebruję tę uroczystość..
to odechciałoby mi się do końca życia.
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 11:18   #697
Konto usunięte

Cytat:

gdybym była katoliczką..i miała przed/po każdym stosunku zmawiać modlitwę, w trakcie zastanawiać się, czy aby na pewno nie mam zamiarów czysto zwierzęcych i czy odpowiednio celebruję tę uroczystość..
Współżyjąc przed ślubem przestajemy być katoliczkami więc modlitwy i poczucie żalu, wstydu przed Bogiem () że kochamy się nam nie grożą
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 11:44   #698
agusiajnw
Zakorzenienie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838113 0]I co w związku z tym? Nie udało się przez przedmałżeński seks? Gdyby nie chciała to by do łóżka nie właziła więc...

Czy może chodzi Ci o to, że została 'zużyta' przed ślubem i teraz tak brzydko?[/QUOTE]

Może uważaj co mówisz i nie tym tonem.
To jest moja dobra koleżanka i nie życzę sobie takich tekstów - nie umiesz rozmawiać na poziomie to idź na kafeterię.

Cytat:
ja tam się nie znam, ale z tego co pamiętam chyba nie trzeba się modlić przed i po

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838189 3]Współżyjąc przed ślubem przestajemy być katoliczkami więc modlitwy i poczucie żalu, wstydu przed Bogiem () że kochamy się nam nie grożą [/QUOTE]

a skąd ten pomysł?
Stary 2011-07-27, 11:44   #699
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Znaczy. Nie spróbowała - nie wie jak smakuje. Może sobie tylko WYOBRAŻAĆ na podstawie opinii innych ludzi, a to nie to samo.
To na tej samej zasadzie kobieta doświadczona wie, czego chce... Ale tylko w obrębie tego, co już poznała. A jak wiadomo seks seksowi nierówny. To, że dwie osoby uprawiają seks, nie znaczy, że mają takie same, albo chociaż podobne doświadczenia.

Dziewica też może wiedzieć, czego chce. Poza tym w miarę uprawiania seksu z pierwszym partnerem, zaczyna coraz bardziej rozumieć swoje potrzeby itd.

Dziewictwo nie determinuje złego seksu, a doświadczenie seksualne nie gwarantuje udanego seksu.
Stary 2011-07-27, 11:46   #700
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunrise_23 Pokaż wiadomość
Nie ma kompleksów zapewniam Cię wiem, że mnie pragnie i mówi, że szkoda sukni, bo w noc poślubną będzie cała w strzępach
Uwielbiam takie gadanie
Cytat:
Myślę, że to będzie najmniejszy problem. Gdy się ludzie kochają, to w tej sferze wszystko da się poukładać. Miłość jest podstawą. Nie wierzę w mit dopasowania seksualnego. Co do preferencji- rozmowa?
Obyś nigdy nie musiała przekonać się, że to nie mit Twój ukochany też w to nie wierzy ?
Cytat:
A ja podziękuję pięknie za radę Nie chcę traktować faceta jak pary butów, które najpierw muszę wypróbować, pochodzić, poprzymierzać i dopiero zdecydować się na kupno.
Wiedziałam, ze to napiszesz, naprawdę. To bardzo częsty przykład z nauk przedmałżeńskich i tych wszystkich oaz. Jaki okrutny, jaki przedmiotowy, a wydawałoby się, że katolicy nie będą się do nich zniżać.
Cytat:
Ale jeżeli zostało przygotowane przez osobę, którą kochasz najbardziej na świecie, to nie zostawiasz jej przez to i nie martwisz, że już po ślubie i o masz(!), za późno żeby ją zostawić, tylko razem nad problemem pracujecie.
Ech, młodym być
Cytat:
gdybym ja była facetem, to bardziej obawiałabym się, że dziewczynę tak łatwo było zdobyć i to tyle razy. Bardziej wartościowa byłaby dla mnie osoba, która ma na swoim koncie jak najmniej związków takich na poważnie, z seksem. (nie mówię przy tym, że w ogóle).
Tak, bo zostałaś wychowana patologicznie, i dla Ciebie ludzie to zdobycze. Zdobywa się mężczyznę czy kobietę, tak ? jak zawód, jak upragnione buty, jak świeże mięso ? Bo ja przed chwilą czytałam o miłości ...
Cytat:
Tylko dla mnie człowiek, to nie głupie buty.
No, jak widać wyżej, nie bardzo.
Cytat:
Wyobraź sobie, że na świecie jest mnóstwo osób, żyjących bez seksu: samotni z wyboru, po prostu samotni, celibatariusze, siostry zakonne, chorzy, niepełnosprawni, starsi, czekający przed ślubem (takich par znam jeszcze klika). I co, da się? da się! Nie jesteśmy zwierzętami, żeby odwoływać się do fizjologii. Ludzie naprawdę potrafią panować nad swoim popędem.
Jeśli nie zaspokajają się w żaden sposób (poprzez masturbację) to są seksualni, i to jest podobno choroba. Tak, potrafimy panować nad popędem, ale niestety jesteśmy zwierzętami, co potwierdzasz swoją postawą.

Chociaż, swoją drogą, może faktycznie tak jest lepiej ? Jak najdłużej żyć w nieświadomości, w takiej naiwności ? Piękne życie.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 11:49   #701
Konto usunięte

Cytat:
Może uważaj co mówisz i nie tym tonem.
To jest moja dobra koleżanka i nie życzę sobie takich tekstów - nie umiesz rozmawiać na poziomie to idź na kafeterię.

ja tam się nie znam, ale z tego co pamiętam chyba nie trzeba się modlić przed i po

a skąd ten pomysł?
zacznijmy od tego, że złego słowa nie napisałam o Twojej dobrej koleżance tylko chciałam dociec co sprawiło, że się nie udało. Piszesz o seksie. Czy to przez seks została 3x wykorzystana i porzucona?

Tyle tu dziewczyn pisało, że skoro nie stosujesz się do nauk KK to nie jesteś katoliczką bo nie można sobie wybrać tych rzeczy, które nam pasują

Więc skoro nie jestem 'czysta' do ślubu i to ze świadomego wyboru czy mogę nazywać się katoliczką? Przeczycie same sobie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-27, 11:54   #702
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
To na tej samej zasadzie kobieta doświadczona wie, czego chce... Ale tylko w obrębie tego, co już poznała. A jak wiadomo seks seksowi nierówny. To, że dwie osoby uprawiają seks, nie znaczy, że mają takie same, albo chociaż podobne doświadczenia.

Dziewica też może wiedzieć, czego chce. Poza tym w miarę uprawiania seksu z pierwszym partnerem, zaczyna coraz bardziej rozumieć swoje potrzeby itd.

Dziewictwo nie determinuje złego seksu, a doświadczenie seksualne nie gwarantuje udanego seksu.
Ale przecież co to jest tak naprawdę życie? To są Twoje osobiste doświadczenia. Twoja mama będzie Ci mówić, że zupa pomidorowa jest wstrętna, a Ty spróbujesz raz i Ci posmakuje. Nikt nie powiedział, że nie będziesz szukać dalej w ramach tej zupy urozmaiceń, np dodasz sobie do niej więcej przypraw albo marchewek, ale będziesz już wiedziała, że ogólnie - zupa pomidorowa - jest już dla Ciebie jadalna i smaczna. To jest po prostu zmniejszenie ryzyka. Chciałabyś, żeby Ci ktoś wybierał tort ślubny zanim go sama spróbujesz, na podstawie tego, że ten ktoś uwielbia smak masy kawowej?
Seks seksowi nierówny i nie o to chodzi - chodzi o poznanie swoich wzajemnych potrzeb. A dziewica jeszcze ich nie zna bo pomidorówki nie jadła, co najwyżej się o niej nasłuchała i albo nabiera na nią apetytu, albo też nie ma ochoty jej spróbować i nic mnie nie przekona, że jest inaczej.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 12:02   #703
agusiajnw
Zakorzenienie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838265 8]zacznijmy od tego, że złego słowa nie napisałam o Twojej dobrej koleżance[/QUOTE]

taki tekst:

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838113 0]Gdyby nie chciała to by do łóżka nie właziła więc... [/QUOTE]

dla mnie jest szczytem chamstwa.

Otóż na pewno nie "wlazła do łóżka" po to żeby gościu ją przeleciał i zostawił - zapewniam Cię.

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838265 8]tylko chciałam dociec co sprawiło, że się nie udało. Piszesz o seksie. Czy to przez seks została 3x wykorzystana i porzucona? [/QUOTE]

Przykładem koleżanki chciałam tylko podkreślić że seks to nie jest cudowne lekarstwo na związki - możliwe że bardziej szczęśliwa będzie dziewica do ślubu, bo chociaż byle jaki frajer jej nie wykorzysta i nie rzuci...

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838265 8]Tyle tu dziewczyn pisało, że skoro nie stosujesz się do nauk KK to nie jesteś katoliczką bo nie można sobie wybrać tych rzeczy, które nam pasują

Więc skoro nie jestem 'czysta' do ślubu i to ze świadomego wyboru czy mogę nazywać się katoliczką? Przeczycie same sobie.[/QUOTE]

To że tyle dziewczyn pisało to jeszcze nie znaczy że to prawda objawiona
To jest po prostu grzech, a nie ekskomunika.
Stary 2011-07-27, 12:06   #704
szugarbejb
Zakorzenienie

Ale może to jest na zasadzie, że np. ja nie chcę mieć dzieci i nikt mnie do nich nie przekona, nie lubię i już, mimo że nigdy nie miałam.

I to jest tak samo - wiedzą, że lubią (mimo tego, że nie próbowali), ale nie chcą przed ślubem i już, bo mają taką zasadę.

Tzn. gdyby to było takie proste to ok, ale dorabianie do tego mistycyzmu, porównywanie do butów, zdobywanie, i gadki, że niedopasowanie nie istnieje jest moim zdaniem trochę chore. Skoro niedopasowanie nie istnieje, to tak naprawdę wszystko jedno z kim się seks uprawia i z każdym będzie dobrze (lub źle) ?

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
Otóż na pewno nie "wlazła do łóżka" po to żeby gościu ją przeleciał i zostawił - zapewniam Cię.
No ale chcesz mi powiedzieć, ze istnieją ludzie, którzy nie biorą pod uwagę, że w życiu można się rozstać (nawet katolik, poprzez uniewaznienie małżeństwa) ?
Cytat:
możliwe że bardziej szczęśliwa będzie dziewica do ślubu, bo chociaż byle jaki frajer jej nie wykorzysta i nie rzuci...
No to wystarczy nie chodzić do łóżka z byle frajerem.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2011-07-27, 12:14   #705
Konto usunięte

Cytat:
taki tekst:

dla mnie jest szczytem chamstwa.

Dla mnie szczytem chamstwa jest np. obraza kogoś epitetem a nie inna forma słowa 'weszła' ale co kto lubi. To, że nie udało się w związku nie znaczy, że stało się to tylko i wyłącznie przez seks. Jeśli piszesz, że nie weszła do łóżka żeby koleś ją przeleciał i zostawił to przyczyna rozpadu związku pewnie była inna niż seks przedmałżeński. To tanga trzeba dwojga.

Przykładem koleżanki chciałam tylko podkreślić że seks to nie jest cudowne lekarstwo na związki - możliwe że bardziej szczęśliwa będzie dziewica do ślubu, bo chociaż byle jaki frajer jej nie wykorzysta i nie rzuci...

Możliwe, ale jak po ślubie misiaczek okaże się tyranem czyhającym na sposobność do seksu wbrew jej woli to szczęścia jej to również nie przyniesie. Nie ważne, czy była dziewicą do ślubu czy nie.

To że tyle dziewczyn pisało to jeszcze nie znaczy że to prawda objawiona
To jest po prostu grzech, a nie ekskomunika.

To jest grzech, ok. Ale jeśli kobieta świadomie idzie do łóżka, z chęci, pożądania i pragnienia to jej spowiedź będzie nieważna w momencie 'żałuję za grzechy' których oczywiście nie żałuje i wie, że będzie to robić nadal. Jeśli nie stosuje się do zasad KK - czystość przedmałżeńska,szczera spowiedź, żal za grzechy, nie przyjmowanie komunii św. to już nie jest katoliczką bo nie stosuje się do tego co jest jej nakazane w imię religii którą wyznaje.
Przecież wg katolików bycie nim i nazywanie się w ten sposób oznacza przyjęcie KK z całym inwentarzem.
To tak jakby człowiek nazywał siebie katolikiem a był za karą śmierci, co gorsze owe wyroki wykonywał. Przecież jest katolikiem, co tam że łamie przykazanie.

Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Czas edycji: 2011-07-27 o 12:18

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-27, 12:17   #706
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Seks seksowi nierówny i nie o to chodzi - chodzi o poznanie swoich wzajemnych potrzeb. A dziewica jeszcze ich nie zna bo pomidorówki nie jadła, co najwyżej się o niej nasłuchała i albo nabiera na nią apetytu, albo też nie ma ochoty jej spróbować i nic mnie nie przekona, że jest inaczej.
Tyle, że swoje potrzeby poznaje się przez całe życie. Mało to osób, które po np. 10 latach uprawiania seksu nagle odkryły, że mają skłonności masochistyczne? I co z tego, że taka osoba była już od jakiegoś czasu doświadczona, być może miała wielu partnerów, skoro i tak nie wszystko o swoich potrzebach wiedziała? Nigdy nie można być pewnym, że zna się swoje potrzeby w 100%.

A dziewica może i nie jadła pomidorówki, ale mogła czuć jej zapach. A zapach często mówi jak smakuje potrawa. Owszem, rozczarować się może. Ale mimo wszystko, coś tam o pomidorówce wie.

Inna sprawa, że rozumiem, że ktoś nie chce czekać z seksem do ślubu. Jak ktoś chce wcześniej sprawdzić jak jest mu w łóżku z partnerem, to spoko, jego sprawa. Sama nie widzę i nigdy nie widziałam powodu by czekać z seksem do ślubu, ale rozumiem, że u katolików jest to kwestia ich religii. Ich sprawa

Mnie chodziło tylko o to, że to nie tak, że dziewica nie wie nic, nie ma wymagań, nie ma marzeń itd. _vixen_ pisałaś, że dziewica to idealna partnerka dla faceta z kompleksami, bo "porównania nie ma, nie wie, czego ma oczekiwać". A ja się z tym nie zgadzam. Co z tego, że dziewica nie ma porównania? To od razu sprawia, że nie wie czego oczekiwać? Że facet nie musi się starać o to by miała przyjemność? Że nawet najgorszy kochanek wyda się dziewicy kochankiem doskonałym? Bujda. Nie trzeba mieć żadnego doświadczenia by oczekiwać by facet podczas seksu zadbał również o potrzeby partnerki. Nie trzeba mieć żadnego doświadczenia by podczas pierwszego razu czuć, co się podoba, a co się nie podoba.
Stary 2011-07-27, 12:18   #707
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
No ale chcesz mi powiedzieć, ze istnieją ludzie, którzy nie biorą pod uwagę, że w życiu można się rozstać (nawet katolik, poprzez uniewaznienie małżeństwa) ?
Myślę że w skali całego świata - istnieją

a jeśli chodzi o ten konkretny przypadek, to wiadomo że ludzie się rozchodzą...
ale jeśli ktoś wiele miesięcy Cię bajeruje, a jak dojdzie do czegoś to na drugi dzień rzuca - to dla mnie po prostu od początku myślał tylko o jednym.

Cytat:
No to wystarczy nie chodzić do łóżka z byle frajerem.
Uważasz że gość ma na czole wypisane "frajer"?
Wydawało mi się zawsze (z innych wątków), że troszkę życia już znasz

Edytowane przez agusiajnw
Czas edycji: 2011-07-27 o 12:20
Stary 2011-07-27, 12:20   #708
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Co z tego, że dziewica nie ma porównania? To od razu sprawia, że nie wie czego oczekiwać? Że facet nie musi się starać o to by miała przyjemność? Że nawet najgorszy kochanek wyda się dziewicy kochankiem doskonałym? Bujda. Nie trzeba mieć żadnego doświadczenia by oczekiwać by facet podczas seksu zadbał również o potrzeby partnerki. Nie trzeba mieć żadnego doświadczenia by podczas pierwszego razu czuć, co się podoba, a co się nie podoba.
Wiesz co, ale z tego, co napisała Sunrise tak wynika. Skoro niedopasowanie seksualne to mit i wszystko da się przepracować, to tak naprawdę po ślubie nie ma już żadnego ale. Coś na zasadzie homoseksualizm to choroba, da się wyleczyć.

Cytat:
(...)
Stary 2011-07-27, 12:21   #709
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838332 7]To tak jakby człowiek nazywał siebie katolikiem a był za karą śmierci, co gorsze owe wyroki wykonywał. Przecież jest katolikiem, co tam że łamie przykazanie. [/QUOTE]

Katechizm Kościoła Katolickiego mówi:
"2267 Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem.
Jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej.
Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale
".

Można zatem być jednocześnie katolikiem i zwolennikiem kary śmierci.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-27, 12:24   #710
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
ale jeśli ktoś wiele miesięcy Cię bajeruje,
No i widzisz, w moim świecie nie istnieje pojęcie ktoś cię bajeruje. Jest dałaś się zbajerować.
Cytat:
Uważasz że gość ma na czole wypisane "frajer"?
Wydawało mi się zawsze (z innych wątków), że troszkę życia już znasz
Tak, i już nie chce mi sie po raz setny pisać, że da się dość szybko poznać czy facet frajer czy nie.

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
Można zatem być jednocześnie katolikiem i zwolennikiem kary śmierci.
Z tego co pamiętam ze studiów to tyczy się to tylko obrony koniecznej. Nauka Kościoła jest absolutnie przeciw prawu państwowemu, które przyzwala na aborcję, eutanazję lub karę śmierci.

Cytat:
(...)
Stary 2011-07-27, 12:26   #711
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Wiesz co, ale z tego, co napisała Sunrise tak wynika. Skoro niedopasowanie seksualne to mit i wszystko da się przepracować, to tak naprawdę po ślubie nie ma już żadnego ale. Coś na zasadzie homoseksualizm to choroba, da się wyleczyć.
Akurat niedopasowanie seksualne naprawdę istnieje, bo ludzie mają różne potrzeby. Też uważam, że lepiej sprawdzić przed ślubem czy odpowiada seks z daną osobą czy nie.

Ale wiem też, że nie zawsze zna się wszystkie swoje potrzeby, a i te potrzeby potrafią się w trakcie życia zmienić. Można mieć udany seks przedmałżeński, ale to nie gwarantuje, że np. 3 lata po ślubie nie okaże się, że np. żona odkrywa w sobie skłonności masochistyczne, a mąż skłonności sadystycznych nie ma. I problem gotowy.
Pomijam już kwestię tego, że bywa, że po iluś latach małżeństwa libido jednej z osób drastycznie spada. Zdarza się, nikt przez całe życie nie ma libido na tym samym poziomie.

W gruncie rzeczy w mojej wypowiedzi o dziewicy chodziło tylko o to, że dziewica też człowiek. I podczas pierwszego razu czuje normalnie. Wie co jej się podoba, a co nie.
Stary 2011-07-27, 12:27   #712
Konto usunięte

X przykazań - sobie, katechizm - sobie. Ot co.
Stary 2011-07-27, 12:28   #713
agusiajnw
Zakorzenienie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838332 7]To tak jakby człowiek nazywał siebie katolikiem a był za karą śmierci, co gorsze owe wyroki wykonywał. Przecież jest katolikiem, co tam że łamie przykazanie. [/QUOTE]

Błagam - poćwicz cytowanie, bo wpisując w moje słowa swoje odpowiedzi, nie dajesz mi szansy żebym mogła się do nich odnieść.

Cytat:
Możliwe, ale jak po ślubie misiaczek okaże się tyranem czyhającym na sposobność do seksu wbrew jej woli to szczęścia jej to również nie przyniesie. Nie ważne, czy była dziewicą do ślubu czy nie.
nie dramatyzujmy, że facet trzyma wiele lat do ślubu i nagle, po pierwszym razie, gwałci wszystko co się rusza

Cytat:
To jest grzech, ok. Ale jeśli kobieta świadomie idzie do łóżka, z chęci, pożądania i pragnienia to jej spowiedź będzie nieważna w momencie 'żałuję za grzechy' których oczywiście nie żałuje i wie, że będzie to robić nadal. Jeśli nie stosuje się do zasad KK - czystość przedmałżeńska,szczera spowiedź, żal za grzechy, nie przyjmowanie komunii św. to już nie jest katoliczką bo nie stosuje się do tego co jest jej nakazane w imię religii którą wyznaje. Przecież wg katolików bycie nim i nazywanie się w ten sposób oznacza przyjęcie KK z całym inwentarzem.
poczytaj o grzechu niedoskonałym

REKLAMA
Stary 2011-07-27, 12:29   #714
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
W gruncie rzeczy w mojej wypowiedzi o dziewicy chodziło tylko o to, że dziewica też człowiek. I podczas pierwszego razu czuje normalnie. Wie co jej się podoba, a co nie.
Tak. Tyle że jak jej się nie podoba, to nie ma odwrotu niestety I w tym cały ambaras.

Cytat:
(...)
Stary 2011-07-27, 12:30   #715
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Z tego co pamiętam ze studiów to tyczy się to tylko obrony koniecznej. Nauka Kościoła jest absolutnie przeciw prawu państwowemu, które przyzwala na aborcję, eutanazję lub karę śmierci.
Możliwe. Ja tylko KKK znam. I wiem, co mi mówili w LO na lekach religii. A katechetka mówiła, że katolik może być zwolennikiem kary śmierci. Ale niczego nie wspominała o tym w jakich okolicznościach taka kara śmierci jest godziwa
Stary 2011-07-27, 12:31   #716
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
No i widzisz, w moim świecie nie istnieje pojęcie ktoś cię bajeruje. Jest dałaś się zbajerować.
Tak, i już nie chce mi sie po raz setny pisać, że da się dość szybko poznać czy facet frajer czy nie.
No chyba że w ten sposób do tego podchodzisz...
Ja raz się zakochałam i jestem z tą osobą do tej pory, więc trudno mi się odnieść do tego, czy da się to poznać czy nie - bo po prostu nie wiem
Stary 2011-07-27, 12:36   #717
Konto usunięte

Ok, mam już iść na kafeterię i ćwiczyć cytowanie. Niedługo dostanę bana za logowanie.

"Żal niedoskonały to lęk i niechęć. Boimy się kary za popełnione grzechy, widzimy, że to co zrobiliśmy było złe, żałujemy ze względu na owoce naszego czynu (dostrzegamy krzywdę jaką wyrządziliśmy), dostrzegamy własną słabość i niedoskonałość. Nazywamy grzech po imieniu i żałujemy, że go popełniliśmy, wiemy, że w ten sposób przekroczyliśmy Boże prawo i żałujemy naszego czynu. Jest to żal niedoskonały."

Co jeśli nie boję się kary, nie żałuję, w moim mniemaniu to nie było złe, nikomu nie wyrządziłam krzywdy, mój stosunek to nie obraz słabości a chęci i miłości? Wcale ten żal i grzech niedoskonały nie pomaga.

Żeby ponosić karę za miłość z mężczyzną...

REKLAMA
Stary 2011-07-27, 12:40   #718
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
A katechetka mówiła, że katolik może być zwolennikiem kary śmierci.
Ale to przeczy logice, skoro eutanazja i aborcja nie są bezwzględnie zakazane

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838392 9]
Żeby ponosić karę za miłość z mężczyzną... [/QUOTE]Nie, ponosisz karę za to, że złamałaś zasadę. W sensie, nie że żałujesz miłości z mężczyzną, tylko że obraziłaś boga złamaniem zasady. Coś w ten deseń. I ze nie mężczyznę skrzywdziłaś, tylko boga złamaniem zasady.

Cytat:
(...)
Stary 2011-07-27, 12:44   #719
Konto usunięte

Cytat:
Ale to przeczy logice, skoro eutanazja i aborcja nie są bezwzględnie zakazane

Nie, ponosisz karę za to, że złamałaś zasadę. W sensie, nie że żałujesz miłości z mężczyzną, tylko że obraziłaś boga złamaniem zasady. Coś w ten deseń. I ze nie mężczyznę skrzywdziłaś, tylko boga złamaniem zasady.
No i ja o tym przecież mówię. Ja to doskonale rozumiem
Odnosiłam się do autorki postu, że łamiąc zasady KK seksem przedmałżeńskim i nie stosując się do innych nakazów przestaje się być katolikiem bo nie można przecież wybrać sobie to co nam aktualnie pasuje a reszta fe bo mi nie podchodzi.
Stary 2011-07-27, 12:45   #720
szugarbejb
Zakorzenienie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838417 8]bo nie można przecież wybrać sobie to co nam aktualnie pasuje a reszta fe bo mi nie podchodzi.[/QUOTE]Aaaaaaaaaaaaa tam, gadasz

Cytat:
(...)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości