![]() |
#691 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tobie może tak lepiej, a komu innemu już nie, nie nam oceniać. Cytat:
moja koleżanka z kolei nie czekała - 3 razy została wykorzystana i porzucona... nie wiem co lepsze szczerze mówiąc... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy może chodzi Ci o to, że została 'zużyta' przed ślubem i teraz tak brzydko? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mogą być seksem. Wszystko zależy od definicji seksu. Potocznie seksem nazywa się sam stosunek płciowy, ale ogólnie seks to ogół życia erotycznego. Czyli seksem jest również masturbacja, fantazje erotyczne itd. Bez przesady. Ludzie są różni, mają różne potrzeby, różne priorytety ![]() Cytat:
Poza tym, porównanie jako takie niewiele daje. Bo co z tego, że ktoś miał np. 3 partnerów, skoro pierwszy był średni a dwaj pozostali kiepscy? Wtedy można odnieść mylne wrażenie, że pierwszy był świetny. Poza tym, przecież nikt nie jest kochankiem idealnym od urodzenia. Ludzie uczą się seksu. Nie zawsze na początku seks jest wspaniały. Czasem potrzeba trochę praktyki. Cytat:
Rozumiem, że w dzisiejszym świecie może to dziwić, ale sporo osób ma takie podejście. Po prostu dla niektórych seks to tylko potrzeba fizjologiczna, a inni łączą z seksem jeszcze emocje (różni ludzie różne emocje). Poza tym... Skąd wniosek, że dziewica to kobieta, która nie wie, czego chce? Owszem, nie uprawiała jeszcze seksu, ale to nie znaczy od razu, że nie wie, czego chce.
![]() |
![]() |
#694 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem czekanie z seksem do ślubu jest czymś pięknym ale nie każdy związek może sobie na to pozwolić. Jestem z obecnym narzeczonym prawie 6 lat. Ślub planujemy za 3 lata kiedy sytuacja finansowa i mieszkaniowa bedzie nam na to pozwalała. I w związku z tym nie wyobrażam sobie 9 letniego związku bez seksu (nie mieszkamy razem). Można czekać jeżeli są to 2-3 lata ale na dłuższą metę tak się nie da niestety.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
Konto usunięte
|
Znaczy. Nie spróbowała - nie wie jak smakuje. Może sobie tylko WYOBRAŻAĆ na podstawie opinii innych ludzi, a to nie to samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 |
Raczkowanie
|
agusiajnw, brawo, Sherlocku, wypunktowałaś wszystkie stwierdzenia, które miały naprowadzić koleżankę Dobrąradę na tą "mało widoczną" różnicę między wiedzą a wiarą, bo zdawała się jej nie widzieć.
a takim prymitywnym językiem,bo nigdy nie wiesz, na kogo trafisz ![]() nie odkryłaś więc Ameryki, not today ![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- jeszcze coś mi przyszło do głowy... gdybym była katoliczką..i miała przed/po każdym stosunku zmawiać modlitwę, w trakcie zastanawiać się, czy aby na pewno nie mam zamiarów czysto zwierzęcych i czy odpowiednio celebruję tę uroczystość.. to odechciałoby mi się do końca życia.
![]() |
![]() |
#697 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#698 | |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838113 0]I co w związku z tym? Nie udało się przez przedmałżeński seks? Gdyby nie chciała to by do łóżka nie właziła więc...
Czy może chodzi Ci o to, że została 'zużyta' przed ślubem i teraz tak brzydko?[/QUOTE] Może uważaj co mówisz i nie tym tonem. To jest moja dobra koleżanka i nie życzę sobie takich tekstów - nie umiesz rozmawiać na poziomie to idź na kafeterię. Cytat:
![]() [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838189 3]Współżyjąc przed ślubem przestajemy być katoliczkami więc modlitwy i poczucie żalu, wstydu przed Bogiem ( ![]() ![]() a skąd ten pomysł? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dziewica też może wiedzieć, czego chce. Poza tym w miarę uprawiania seksu z pierwszym partnerem, zaczyna coraz bardziej rozumieć swoje potrzeby itd. Dziewictwo nie determinuje złego seksu, a doświadczenie seksualne nie gwarantuje udanego seksu.
![]() |
![]() |
#700 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chociaż, swoją drogą, może faktycznie tak jest lepiej ? Jak najdłużej żyć w nieświadomości, w takiej naiwności ? Piękne życie. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tyle tu dziewczyn pisało, że skoro nie stosujesz się do nauk KK to nie jesteś katoliczką bo nie można sobie wybrać tych rzeczy, które nam pasują ![]() Więc skoro nie jestem 'czysta' do ślubu i to ze świadomego wyboru czy mogę nazywać się katoliczką? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#702 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Seks seksowi nierówny i nie o to chodzi - chodzi o poznanie swoich wzajemnych potrzeb. A dziewica jeszcze ich nie zna bo pomidorówki nie jadła, co najwyżej się o niej nasłuchała i albo nabiera na nią apetytu, albo też nie ma ochoty jej spróbować i nic mnie nie przekona, że jest inaczej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838265 8]zacznijmy od tego, że złego słowa nie napisałam o Twojej dobrej koleżance[/QUOTE]
taki tekst: [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838113 0]Gdyby nie chciała to by do łóżka nie właziła więc... [/QUOTE] dla mnie jest szczytem chamstwa. Otóż na pewno nie "wlazła do łóżka" po to żeby gościu ją przeleciał i zostawił - zapewniam Cię. [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838265 8]tylko chciałam dociec co sprawiło, że się nie udało. Piszesz o seksie. Czy to przez seks została 3x wykorzystana i porzucona? [/QUOTE] Przykładem koleżanki chciałam tylko podkreślić że seks to nie jest cudowne lekarstwo na związki - możliwe że bardziej szczęśliwa będzie dziewica do ślubu, bo chociaż byle jaki frajer jej nie wykorzysta i nie rzuci... [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838265 8]Tyle tu dziewczyn pisało, że skoro nie stosujesz się do nauk KK to nie jesteś katoliczką bo nie można sobie wybrać tych rzeczy, które nam pasują ![]() Więc skoro nie jestem 'czysta' do ślubu i to ze świadomego wyboru czy mogę nazywać się katoliczką? ![]() To że tyle dziewczyn pisało to jeszcze nie znaczy że to prawda objawiona ![]() To jest po prostu grzech, a nie ekskomunika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 | ||
Zakorzenienie
|
Ale może to jest na zasadzie, że np. ja nie chcę mieć dzieci i nikt mnie do nich nie przekona, nie lubię i już, mimo że nigdy nie miałam.
I to jest tak samo - wiedzą, że lubią (mimo tego, że nie próbowali), ale nie chcą przed ślubem i już, bo mają taką zasadę. Tzn. gdyby to było takie proste to ok, ale dorabianie do tego mistycyzmu, porównywanie do butów, zdobywanie, i gadki, że niedopasowanie nie istnieje jest moim zdaniem trochę chore. Skoro niedopasowanie nie istnieje, to tak naprawdę wszystko jedno z kim się seks uprawia i z każdym będzie dobrze (lub źle) ? ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2011-07-27 o 12:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#706 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A dziewica może i nie jadła pomidorówki, ale mogła czuć jej zapach. A zapach często mówi jak smakuje potrawa. Owszem, rozczarować się może. Ale mimo wszystko, coś tam o pomidorówce wie. Inna sprawa, że rozumiem, że ktoś nie chce czekać z seksem do ślubu. Jak ktoś chce wcześniej sprawdzić jak jest mu w łóżku z partnerem, to spoko, jego sprawa. Sama nie widzę i nigdy nie widziałam powodu by czekać z seksem do ślubu, ale rozumiem, że u katolików jest to kwestia ich religii. Ich sprawa ![]() Mnie chodziło tylko o to, że to nie tak, że dziewica nie wie nic, nie ma wymagań, nie ma marzeń itd. _vixen_ pisałaś, że dziewica to idealna partnerka dla faceta z kompleksami, bo "porównania nie ma, nie wie, czego ma oczekiwać". A ja się z tym nie zgadzam. Co z tego, że dziewica nie ma porównania? To od razu sprawia, że nie wie czego oczekiwać? Że facet nie musi się starać o to by miała przyjemność? Że nawet najgorszy kochanek wyda się dziewicy kochankiem doskonałym? Bujda. Nie trzeba mieć żadnego doświadczenia by oczekiwać by facet podczas seksu zadbał również o potrzeby partnerki. Nie trzeba mieć żadnego doświadczenia by podczas pierwszego razu czuć, co się podoba, a co się nie podoba.
![]() |
![]() |
#707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeśli chodzi o ten konkretny przypadek, to wiadomo że ludzie się rozchodzą... ale jeśli ktoś wiele miesięcy Cię bajeruje, a jak dojdzie do czegoś to na drugi dzień rzuca - to dla mnie po prostu od początku myślał tylko o jednym. Uważasz że gość ma na czole wypisane "frajer"? Wydawało mi się zawsze (z innych wątków), że troszkę życia już znasz ![]() Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-07-27 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 |
ma zielone pojęcie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838332 7]To tak jakby człowiek nazywał siebie katolikiem a był za karą śmierci, co gorsze owe wyroki wykonywał. Przecież jest katolikiem, co tam że łamie przykazanie.
![]() Katechizm Kościoła Katolickiego mówi: "2267 Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem. Jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej. Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale". Można zatem być jednocześnie katolikiem i zwolennikiem kary śmierci.
![]() |
#710 | |
Zakorzenienie
|
No i widzisz, w moim świecie nie istnieje pojęcie ktoś cię bajeruje. Jest dałaś się zbajerować.
Cytat:
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Z tego co pamiętam ze studiów to tyczy się to tylko obrony koniecznej. Nauka Kościoła jest absolutnie przeciw prawu państwowemu, które przyzwala na aborcję, eutanazję lub karę śmierci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale wiem też, że nie zawsze zna się wszystkie swoje potrzeby, a i te potrzeby potrafią się w trakcie życia zmienić. Można mieć udany seks przedmałżeński, ale to nie gwarantuje, że np. 3 lata po ślubie nie okaże się, że np. żona odkrywa w sobie skłonności masochistyczne, a mąż skłonności sadystycznych nie ma. I problem gotowy. Pomijam już kwestię tego, że bywa, że po iluś latach małżeństwa libido jednej z osób drastycznie spada. Zdarza się, nikt przez całe życie nie ma libido na tym samym poziomie. W gruncie rzeczy w mojej wypowiedzi o dziewicy chodziło tylko o to, że dziewica też człowiek. I podczas pierwszego razu czuje normalnie. Wie co jej się podoba, a co nie.
![]() |
![]() |
#712 |
Konto usunięte
|
X przykazań - sobie, katechizm - sobie. Ot co.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 | ||
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838332 7]To tak jakby człowiek nazywał siebie katolikiem a był za karą śmierci, co gorsze owe wyroki wykonywał. Przecież jest katolikiem, co tam że łamie przykazanie.
![]() Błagam - poćwicz cytowanie, bo wpisując w moje słowa swoje odpowiedzi, nie dajesz mi szansy żebym mogła się do nich odnieść. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja raz się zakochałam i jestem z tą osobą do tej pory, więc trudno mi się odnieść do tego, czy da się to poznać czy nie - bo po prostu nie wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
Konto usunięte
|
Ok, mam już iść na kafeterię i ćwiczyć cytowanie. Niedługo dostanę bana za logowanie.
"Żal niedoskonały to lęk i niechęć. Boimy się kary za popełnione grzechy, widzimy, że to co zrobiliśmy było złe, żałujemy ze względu na owoce naszego czynu (dostrzegamy krzywdę jaką wyrządziliśmy), dostrzegamy własną słabość i niedoskonałość. Nazywamy grzech po imieniu i żałujemy, że go popełniliśmy, wiemy, że w ten sposób przekroczyliśmy Boże prawo i żałujemy naszego czynu. Jest to żal niedoskonały." Co jeśli nie boję się kary, nie żałuję, w moim mniemaniu to nie było złe, nikomu nie wyrządziłam krzywdy, mój stosunek to nie obraz słabości a chęci i miłości? Wcale ten żal i grzech niedoskonały nie pomaga. Żeby ponosić karę za miłość z mężczyzną... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#718 |
Zakorzenienie
|
Ale to przeczy logice, skoro eutanazja i aborcja nie są bezwzględnie zakazane
![]() [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838392 9] Żeby ponosić karę za miłość z mężczyzną... [/QUOTE]Nie, ponosisz karę za to, że złamałaś zasadę. W sensie, nie że żałujesz miłości z mężczyzną, tylko że obraziłaś boga złamaniem zasady. Coś w ten deseń. I ze nie mężczyznę skrzywdziłaś, tylko boga złamaniem zasady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Odnosiłam się do autorki postu, że łamiąc zasady KK seksem przedmałżeńskim i nie stosując się do innych nakazów przestaje się być katolikiem bo nie można przecież wybrać sobie to co nam aktualnie pasuje a reszta fe bo mi nie podchodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838417 8]bo nie można przecież wybrać sobie to co nam aktualnie pasuje a reszta fe bo mi nie podchodzi.[/QUOTE]Aaaaaaaaaaaaa tam, gadasz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.