Mamusie marcowo-kwietniowe 2010 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-25, 16:26   #691
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
hej dziewuszki wszystkiego naj - łatwego porodu i cudownego macierzyństwa
mama marcowa bliźniakowa 2009

jest u Was jakaś mama oczekująca bliźniaków?
Wow witaj!!! Strasznie miło cię ponownie spotkac kochana! Cały czas jestem na bierząco na Nk ze zdjeciami Twoich chłopców!!!
Duzo ciekawych informacji nam podałąś dzieki!!
Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
P0P70 cieszę się, że z mdłościami już lepiej, ja jeszcze się męczę....
Ja dzisiaj idę na pierwszą wizytę (takie długie u nas terminy...) i mam nadzieję, że zobaczę dzidzię na usg, i że wszystko będzie w porządku.Trochę mam stracha, ale cóż, będzie co ma być.
Dzisiaj nawet miałam takie schizy sny, że jestem w ciąży i noszę zarodek nie w brzuchu tylko w takim specjalnym pudełeczku i go tam doglądam...Hi,hi...Moje spychane lęki się chyba odzywają.
Oj szybko wracaj czekam na wieci
Cytat:
Napisane przez czarymary Pokaż wiadomość
witajcie przyszle mamusie! troche pozno, ale z ogromna przyjemnoscia dolaczam sie to Waszej plantacji fasolkowej nasza fasolka zaczyna wlasnie 8 tydzien i chyba bedzie dobra dzidzia, bo jak do tej pory oszczedzila mi i nudnosci i wszystkich innych pierwszotrymestrowych atrakcji. czy myslicie, ze jesli do tej pory mnie nie dopadly, to juz mam spokoj? jedyne, co mnie meczy, to ponadprzecietne zapotrzebowanie na sen... chociaz czuje sie dobrze bardzo ciezko jest mi wysiedziec w pracy i skupic sie na czymkolwiek... taka ze mnie spiaca krolewna. mam tylko nadzieje, ze ten brak dolegliwosci nie swiadczy o niczym zlym. niestety moja pierwsza wizyta u lekarza nie byla zbyt konkretna - oprocz tego, ze fasolecie siedzi gdzie powinno, nie dowiedzialam sie absolutnie niczego konkretnego, nawet nie zmierzono mi cisnienia ani nie zwazono, no a ja w przyplywie radosci tez o tym nie pomyslalam. nastepna wizyta dopiero 18 wrzesnia i juz u mojej prowadzacej pani doktor. juz nie moge sie doczekac! trzymajcie sie ciezarowki!
WITAM NOWA MAMUSIE.. jesli chcesz byc na naszej liście to prosze wyślij mi dane na Pw

Dziewczynki więc tak w koncu cos sie u ,mnie dzieje o czym moge napisac a nie tylko że zdy6cham i leże w łożku:

- Dziś byłam ( w koncu sie odważyłam) na pobraniu krwi w końcu w poniedziałek wizyta a ja badan nie miałąm jeszcze porobionych zapłaciłam 53 zł za komplet jeszcze nie tak żle....

- potem popjechałąm do miasta i tak mnie tchneło żeby iśc do kosmetyczki na regulacje brwi i poszłam a przy okazji zrobiłam sobie
MIKRODERMABRAZACJE twarzy i oczyszczanko a na koniec miałam super maseczkę.. czułam sie jak w raju jak w SPA...
3 dni i buzia będzie idealnie świeża!!! Zapłaciłam 115 zł za wszystko...

- dziś farbuje włosy na ciemny kasztam- w sumie brąz..

- na czwartek przed weselem umówiłam sie na opalanie natryskopwe od pasa w góre

Nie nadrobie figurką szczupa to chociaż coś dla ducha i dobrego samopoczucia

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 16:31   #692
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

hej ja już po wizycie dzisiejszej Maleństwo zdrowe, serce bije jak dzwon, 2 rączki, 2 nóżki i wesoło się ruszało Ma 2.2 cm i wg. usg to 8 t6d.... a ja mam wyliczone na 9 tydz no ale na razie wszystko jest dobrze. To niesamowite uczucie widzieć jak się rusza i słyszeć jak mu bije serduszko coś fantastycznego
Oczywiście co by nie było, nastraszona zostałam znowu...mam skierowanie na jutro na jakieś badanie CRP, także nie jest normalne to, że temperatura jest powyżej 37.5st... normalnie powinno być 37.0 - 37.5.
Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 16:52   #693
madziwnia
Zakorzenienie

Baobabku kochana!!!:ju pi:Oj jak zazdroszcze!! widoku! Oczywiście..
To jak ty tak fajnie juz widziałaś to ja na wizycie w poniedziałek będę w 10t 2 dz. to bedzie git chyba widać!!1 Oj nie moge sie doczekac!

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2009-08-25, 16:53   #694
izaizula
Rozeznanie

GG do izaizula

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
hej ja już po wizycie dzisiejszej Maleństwo zdrowe, serce bije jak dzwon, 2 rączki, 2 nóżki i wesoło się ruszało Ma 2.2 cm i wg. usg to 8 t6d.... a ja mam wyliczone na 9 tydz no ale na razie wszystko jest dobrze. To niesamowite uczucie widzieć jak się rusza i słyszeć jak mu bije serduszko coś fantastycznego
Oczywiście co by nie było, nastraszona zostałam znowu...mam skierowanie na jutro na jakieś badanie CRP, także nie jest normalne to, że temperatura jest powyżej 37.5st... normalnie powinno być 37.0 - 37.5.
Cieszę się że wszystko jest w porządku.
Ja jutro idę tez na kolejną wizytę do mojej gin zobaczymy co mi powie. Niedawno byłam na usg to chyba nic sie nie powinno dziać.
izaizula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 17:05   #695
P0P70
Zakorzenienie

TylkoOliwka - ja badanie będę miała robione ze względu na mój podeszły wiek. I będzie to 15-ty tydzień. Tylko że tak naprawdę to jeszcze się nie zdecydowałam. Poczytałam dzisiaj różne artykuły i "trochę" się boję. Zapisałam sie więc na jeszcze jedno badanie USG -prenatalne na jutro i zobaczę. Mam czas do 09.09 na decyzję. Dodatkowo wybieram się jeszcze do Poradni Genetycznej po poradę w tym temacie. Z jednej strony samo badanie może spowodować poronienie a z drugiej strony jak coś nie tak to i tak nie usunę. Więc ryzyko 1% w tym przypadku jest duże i chyba niepotrzebne. Ale zobaczymy.

Madziwina - a ja kiedyś przeczytałam gdzieś że w 1 trymestrze nie powinno się farbować. Ale nie wiem czy to przesąd czy są jakieś prawdziwe powody.
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 17:39   #696
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

Madziwina - a ja kiedyś przeczytałam gdzieś że w 1 trymestrze nie powinno się farbować. Ale nie wiem czy to przesąd czy są jakieś prawdziwe powody.
Stawiam na przesąd- mój ginekolog i moja fryzjerka niezależnie orzekli, że nie ma przeciwwskazań. To już nie są te "gierojskie" farbiska co kiedyś. Ja farbowałam- znaczy robiłam odrosty, a na wizycie u gina po raz kolejny go o to zapytałam i w odpowiedzi zapytał mnie jakbym się czuła z 9-cio miesięcznymi odrostami
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 18:09   #697
SoNeRa
Zakorzenienie

Madziwnia Kochanie zaciążyłaś?
matko chyba się popłaczę ze szcześcia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-25, 18:19   #698
madziwnia
Zakorzenienie

Sonerko drugi raz... nie wiem czy Pamiętasz pierwsza ciąze straCIŁAM
w zeszłym roku o tej własnie porze jak teraz...
a najlepsze jest to że owulacja pokrywał mi sie co do dnia z ta owulacja z zeszłego roku i termin porodu jest ten sam..
Fajny zbieg wydarzeń.. ale oby było tym razem dobrze do końca

Buziaki dla tymka i szymka!

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2009-08-25, 18:37   #699
SoNeRa
Zakorzenienie

tak tak pamiętam dlatego cieszę się niezmiernie Twoim szczęściem!
Trzymam kciuki - będzie dobrze
Stary 2009-08-25, 20:03   #700
minka26
Wtajemniczenie

ja tam czytam was cały dzień, a że siedzę w domu całe dnie to nie mam co opowiadać

madziwnia bardzo dobrze, że zrobiłaś coś dla siebie, w końcu dobre samopoczucie mamusi to szczęśliwa dzidzia myślę, że jak pójdziesz na USG to będzie już super widać, my byliśmy w 9t6d i było widać jak dzidzia nóżkami rusza i podskakuje, więc też pewnie będziesz widziała

baobabek cudownie, że wszystko w porządku

dziewczyny wiecie czemu np. jak byłam na USG to miałam 9t6d a lekarz powiedział, że to 10t5d - tak pokazywało USG... nie wiem czy się pomylił, czy skąd oni mają takie dane? wtedy byłam zbyt przerażona odklejoną kosmówką, żeby wyliczyć który mam tydzień, więc nawet nie zapytałam

a ja dziś zrobiłam placki ziemniaczane, chodziły już za mną któryś tydzień i dziś nie wytrzymałam tylko kurcze jakieś mało syte wyszły, bo zjadłam 5 i się nie najadłam
minka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 21:00   #701
fasolka73
Rozeznanie

Witajcie kochane

Byłam dziś u lekarza, widziałam na usg swoją fasolkę! I biło jej serduszko i ono było takie malutkie i to było takie wzruszające!Jest tam, żyje i ma się dobrze, ma prawie 1.4cm i jest w wieku 7t.4d. termin porodu mi wyznaczyła na 09.04.2010
(prawie tak jak ja myślałam)Ale jestem nakręcona dzisiaj.... To serduszko bijące...ehh, jeszcze je widzę...Mam już pierwsze zdjęcie naszego najmłodszego członka rodziny, mąż ciągle je ogląda, przytula do siebie i mówi, że na biurku w ramce sobie postawi.
Mam już założoną kartę ciąży i skierowania na badania. Min. do poradni genetycznej, na badania prenatalne(mam 36lat). Rozmawiałam z gin. jaki jest cel tych badań, co one dają? Usłyszałam - wiedzę.
Hmmm.Ja wiem ,że bez względu na ew. wady nie przerwę tej ciąży,więc usg genetyczne, badanie krwi ok, ale na nakłuwanie brzucha się nie zdecyduję.Nie chcę ryzykować i stresować się.Przecież ewentualne wady wyjdą i przy nieinwazyjnych metodach.
No nic, dziś był dzień pełen wrażeń.Idę odpoczywać.Dobrej nocki wszystkim Mamusiom
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-25, 22:49   #702
Judy_21
Wtajemniczenie

Witam mamusie
Zajrzałam żeby zobaczyć, czy moja zafasolkowana siostra już sie u Was zameldowała i co widzę?? SoNeRkę i Madziwnię
kochana nawet nie wiesz, jak się cieszę że się udało duuuuużo szczęścia zyczę
Bo wczesniej Tarasia i teraz Ty

P.s. i słuchajcie SoNeRki - dobrze gada

No a ja lecę popędzić tę moją siostrę.... swoja drogą rok temu ja byłam na tym wątku a teraz siostra

WDF

93...83...73...70...65...63

-28 kg

Judy_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 05:40   #703
Baobabek
Zakorzenienie

witajcie z rana ja właśnie zaraz wyjeżdżam na to badanie CRP, znowu mi krwi upuszczą Boję się, mam nadzieję, że poziom tego czegoś będzie odpowiedni, bo jak nie to znaczy, że mam gdzieś jakiś stan zapalny i trzeba będzie go znaleźć i wytępić... moja koleżanka, która teraz jest w 9 m-cu miała to badanie robione na początku ciąży i miała bardzo wysokie i musiała brać augumentin na to, a źródła stanu zapalnego i tak nie znaleźli....

---------- Dopisano o 06:40 ---------- Poprzedni post napisano o 06:39 ----------

aha, później postaram się wkleić zdjątko mojego maleństwa
Stary 2009-08-26, 05:51   #704
gooffi
Raczkowanie

Baobabek - będzie dobrze, trzymam kciuki!
gooffi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 07:52   #705
czarymary
Raczkowanie

fasolka73 ale masz fajnie! strasznie Ci zazdroszcze ze juz widzialas brykajaca dzidzie! ja mam USG dopiero za dwa tygodnie i do tego czasu chyba skicham sie z niecierpliwosci.
madziwnia - bardzo chetnie wciagne sie na liste. jakich danych potrzebujesz?
czarymary jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-26, 08:26   #706
asienka240
Rozeznanie

witam wszystkie panie

jak tak czytam i widze ze kazda na usg po kolei chodzi to czas jeszcze bardzej mi sie ciagnie bo mam kolejna wizyte 7 wrzesnia... chcialabym juz, zeby znow uslyszec ze jest dobrze...a nie stresowac sie;P

jade dzis po buciki ;D do slubu,.,,, az sie boje jak ja w nich bede chodzic;P dobrze ze suknia dluga :P nie bedzie widac ze sie kalecze:P
Stary 2009-08-26, 08:47   #707
ita83
Wtajemniczenie

Witam was wszystkich, ale mam dzis dzien do oczy mi sie kleja bo w nocy spac nie moge - ponoc to normalny objaw.......... tak wlasnie znow sie zastanawiam czy nie leciec do gina- ale przeciez nie bede panikowac za kazdym razem - wiec was zapytam czy intensywny slodkawy zapach sluzu jest normalny?? czuje go za kazdym razem gdy sciagam majtusie........a czy zmiana plynu do higieny intymnej mogla miec na to wplyw?
Stary 2009-08-26, 09:20   #708
madziwnia
Zakorzenienie

FASOLOWE POLE
Jest już Nas 26

Mamusie MARCOWE 2010 już 20 ciężarówek

megi-megi( Magda 29lat) tp.1.03.10r. Lena lub Jakub
P0P70 (Ela lat 39) tp. 03.03.10r. Ania lub Sebastian
asienka240 (Asia 21lat ) tp. 8.03.10r. Amelka lub Igorek
Roza26 Hania 25 lat tp. 08.03.10r. ??? lub ???
karolka2211 ( Karolina ?? ) tp.8.03.10r. ??? lub ???
Baobabek ( ??? ) tp. 8.03.10r. Oliwia lub Hubert
mrowak (Ola lat 31) tp. 9.03.10r. ??? lub ???catro (Kasia, lat 27) tp. 11.03.10r. ??? lub ???
dogisia
( ?? ??? )
tp. 12.03.10r. ??? lub ???
mezatka07 (Joanna, 23 lata) tp 17.03.2010 ??? lub ???
zosia21 (Ewelina l.24) tp. 17.03.10r. ???lub ???
apple66 (Paula, 25lat) tp. 18.03.10 MAJA lub FILIP
magda3456
Magda 23l tp. 20.03.10r Wiktoria lub Denis

minka26 ( Asia 26 lat ) tp. 20.03.10r. Amelka lub ???
tylkooliwka (Agnieszka 28 lat) tp. 21.03.10??? lub ???
ISIS23
(Iza 25 lat ) tp.22.03.10
??? lub ???
madziwnia (Magda, 24 lata ) tp. 27.03.10r. Michalinka lub ???
gooffi(Iza, lat 29,) tp 27.03.10r. ??? lub ???
evitka21 (Ewa, 25 lat) tp. ??? ??? lub ???
mysia1234 (Joanna 20 lat) tp. ??.03.10r. Wiktoria lub Piotr

Mamusie KWIETNIOWE 2010 już 6 ciężarówki

izaizula(Iza lat 27) tp. 2.04.10r. Antosia lub Antoś
ita83
(Paulina 26 lat)
tp. 4.04.10r ??? lub ???
Beatka1984 (Beata 26 lat) tp. 9.04.10r. Wiktoria lub Przemek
Agnieszka09 (Aga,lat 24) tp.??.04.10 r. ??? lub ???
fasolka73 ( ??? 36 lat ) tp. 10.04.10 Oliwia lub Kubuś
gosieg1 (Małgorzta lat ?? ) tp. 18.04.10r. ??? lub ???

Na liście występuje również kolor biały:
karolcia228 Aniołek [*]
Karna 33 Aniołek [*]

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Witam..
a ja znowu zaczynam sie martwić.. bo za dobrze sie czuję... aj chyba wole mdłości.. bo wiem że ciąza rozwija sie prawidłowo..
nie chce smucić ale do poniedziałku bede jak na szpilkach w zeszłym roku własnie mniej wiecej w tych dniach juz podejrzewałąm że coś nie tak z fasolką...
Do poniedziałku nerwy

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2009-08-26, 09:39   #709
ita83
Wtajemniczenie

Madziwnia - moze zadzwon do gina i po porstu porozmawiaj. Ja tez chyba zadzwonie do swojej lekarki - ona to ze mna zwarjuje non-stop wydaje mi sie ze moje objawy wskazuja na problemy z ciaza......wch ale to chyba kazda kobieta tak sie martwi o tego czlowieczka w brzuszku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-26, 10:07   #710
mrowak
Zakorzenienie

Ja też od paru dni czuję się w sumie bez zarzutów i znowu zaczynam się nakręcać czy to czegoś niedobrego nie wróży. A wizyta dopiero 11-go września...
Stary 2009-08-26, 12:05   #711
P0P70
Zakorzenienie

Naprawdę chciałabym poznać tego kto wymyślił że ciąża to taki cudowny okres w życiu matki.
Każdy objaw interpretujemy czy aby wszystko w porządku, a większość z objawów jest dla nas męcząca. Ale gdy tych objawów nie ma to też wpadamy w panikę.
Tak naprawdę to aktualnie każda z nas jest szczęśliwa po USG, gdy na własne oczy zobaczy co tam w środku jest. Ale to też nie trwa długo: dzień, może dwa a potem ponownie wpadamy w panikę. A przed nami jeszcze 6-7 miesięcy.

Madziwina – ja na Twoim miejscu chyba nie wytrzymałabym i poszłabym do lekarza aby na 100% upewnić się że wszystko OK. Może dodatkowe USG uspokoi a dziecku chyba nie zaszkodzi

Ita83 – Ty także powinnaś udać się do lekarza i sprawdzić co to może być. Być może to tylko węch Ci się w ciąży zmienił a być może faktycznie masz jakiś problem – nie zaszkodzi sprawdzić. Ja miałam jakąś dziwną wydzielinę a gdy powiedziałam o tym lekarzowi to stwierdził że to normalne w ciąży ale potem przy badaniu okazało się ze to jakaś grzybica. Lepiej więc sprawdzić i to nie koniecznie przez telefon.
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 12:09   #712
minka26
Wtajemniczenie

widzę, że nie jestem sama, mi też jakoś mijają dokuczliwe objawy i zastanawiam się czy wszystko ok... człowiek zamiast się cieszyć, że się lepiej czuje to się zamartwia... ja mam za tydzień wizytę kontrolną... ale tydzień to szmat czasu... ohhhh my baby w ciąży
minka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 12:28   #713
czarymary
Raczkowanie

dziewczyny, to jak czesto Wy chodzicie do lekarza? bo zaczynam wpadac w lekka paranoje... ja bylam raz w polowie sierpnia u lekarz, ktory akurat przyjmowal, zeby sprawdzic czy jest OK, ale nastepna wizyte mam dopiero 18 wrzesnia... moze powinnam sie umowic w miedzyczasie? teraz nie mam nawet karty ciazy. od poczatku ciazy czuje sie dobrze i bez nudnosci i takich tam atrakcji wiec skad mam wiedziec, czy wszystko jest jak powinno byc i dzidzia dobrze sie rozwija? ratunku!
Stary 2009-08-26, 12:47   #714
ita83
Wtajemniczenie

nio ja po telefonie do lekarki - powiedziala zebym poczekala na wyniki cytologi - bez tego ani rusz....i wtedy sobie zrobimy kolejny przegladzik podwozia - jak to mawia Pomidora......
Stary 2009-08-26, 12:48   #715
mrowak
Zakorzenienie

Czarymary, ja byłam jak dotąd dwa razy na wizycie (12tc się zaczął) Pierwsza wizyta była w 6 tygodniu żeby ciążę potwierdzić. Potem kazał mi przyjść po miesiącu czyli chyba 14 sierpnia i następną mam 11 września, więc znów po miesiącu.

Chyba musimy po prostu wyluzować, bo same sobie schizę napędzamy tylko i nawet biedna czarymary zaczyna w panikę wpadać.

Ale fakt faktem- jak coś się dzieje to babie w ciąży źle i się martwi. Jak się nic nie dzieje - patrz wyżej
Stary 2009-08-26, 12:49   #716
ita83
Wtajemniczenie

Czarymary ja bylam u lekarza 7 sierpnia - kolejna wizyte mam zaplanowana 18sierpnia ale pojde jak tylko beda wyniki cytologi.....

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

oczywiscie 18 wrzesnia nie sierpnia - taka jakas rozkojarzona jestem
Stary 2009-08-26, 12:57   #717
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez czarymary Pokaż wiadomość
dziewczyny, to jak czesto Wy chodzicie do lekarza? bo zaczynam wpadac w lekka paranoje... ja bylam raz w polowie sierpnia u lekarz, ktory akurat przyjmowal, zeby sprawdzic czy jest OK, ale nastepna wizyte mam dopiero 18 wrzesnia... moze powinnam sie umowic w miedzyczasie? teraz nie mam nawet karty ciazy. od poczatku ciazy czuje sie dobrze i bez nudnosci i takich tam atrakcji wiec skad mam wiedziec, czy wszystko jest jak powinno byc i dzidzia dobrze sie rozwija? ratunku!
czarymary nie martw sie,napewno lekarz wie co robi kazdy ma inaczej wizyty ja mam akurat co 3 tygodnie ale wiem ze jest różnie.

Dziewczyny wrócę jeszcze do tej amniopunkcji,bo nie do końca jest tak jak piszecie.Oczywiscie jezeli ciąża przebiega prawidłowo i żadne inne badania nie wskazują na wadę płodu to nie ma sensu ryzykowac.Natomiast jezeli z dzieckiem jest cos nie tak to uwazam,że jest to bardzo potrzebne,przynajmniej wiem to na moim przykładzie.W poprzedniej ciąży tez się bronilam przed tym ale dzieki temu wiem jaka była przyczyna nieprawidłowosci chromosomowych(zespół Turnera) żadnym innym badaniem bysmy sie o tym nie dowiedzieli,a ciąża by i tak obumarła.Dzięki temu badaniu wiem,że był to zespół,który nie ma powtarzalności w kolejnych ciążach,był to przypadek.Jeżeli nie miałabym tej wiedzy strasznie bym się bała każdego kolejnego zajścia w ciążę.Oczywiście obawy i tak są ale nie aż tak wielkie,bo wierzę,że tym razem będzie dobrze.Także są napewno pozytywne strony tego badania.
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 13:02   #718
Baobabek
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010

hej, odebrałam właśnie wyniki tego CRP i jest bardzo podwyższone Norma to 6.00 a ja mam 39.80. Jestem przerażona Jadę za pół godz. do mojej gin i nie wiem czy nie wyląduje w szpitalu

Wiedziałam, że coś będzie nie tak...
Stary 2009-08-26, 13:07   #719
czarymary
Raczkowanie

Baobabek... trzymamy kciuki...
Stary 2009-08-26, 13:10   #720
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
hej, odebrałam właśnie wyniki tego CRP i jest bardzo podwyższone Norma to 6.00 a ja mam 39.80. Jestem przerażona Jadę za pół godz. do mojej gin i nie wiem czy nie wyląduje w szpitalu

Wiedziałam, że coś będzie nie tak...
Baobabek trzymaj się kochana
Baobabek znalazlam cos takiego,wiec moze to nic takiego strasznego pisza ze podwyzszona norma w ciązy nie oznacza choroby:
CRP, czyli białko C-reaktywne, to tzw. białko ostrej fazy. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego, zwiększa się też w chorobach nowotworowych. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko (OB normalizuje się dłużej). Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia. Norma: do 6,0 mg/l.

W Polsce oznacza się też inny wskaźnik stanu zapalnego: OB, czyli opad (opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego). Na podstawie OB lekarz nie może postawić konkretnej diagnozy, jest to badanie niespecyficzne. Jest to jedynie sygnał, że w organizmie toczy się proces zapalny, który trzeba zlokalizować. Próbkę krwi umieszcza się w skalowanej probówce ustawionej w pozycji pionowej. Po godzinie odczytuje się wysokość osadu krwinek na dnie probówki. Norma (po 1 godzinie): kobiety 6–11 mm, mężczyźni 3–8 mm (u osób po 50 roku życia opad jest szybszy). Wartości podwyższone spotyka się w ciąży i po porodzie (wtedy nie świadczą o chorobie). OB jest podwyższone miedzy innymi w procesach zapalnych, w chorobach nowotworowych, w niektórych chorobach nerek (zespół nerczycowy).

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2009-08-26 o 13:20
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości