Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-30, 20:31   #691
natj
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

Cytat:
Napisane przez Navien Pokaż wiadomość
aa, to spoko, już nie mam żadnych zastrzeżeń i oporów, umówię się jutro na 11 września z godziny na godzinę czuję się lepiej, a dopiero druga doba mija. Już jem praktycznie normalnie, żadnych problemów, więc wierzę, że szybko się uporam z moimi nieszczęsnymi ósemkami
No, tym bardziej jak się dobrze czujesz i Ci zależy żeby się ich szybko pozbyć.

Ja 1 września mam wizytę. Ciekawe czy poda termin ściągnięcia.. W sumie już podał (miesiąc temu powiedział że 3 miesiące) ale wiadome, najlepsza pewna data :P
natj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 20:33   #692
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez toro10 Pokaż wiadomość
Mi orto powiedział że mam najgrubszy drut, zęby są ustawione w jednej wysokości i w łuku więc mając taki drut może w końcu coś zrobic żeby przesunąc zęby, zlikwidowac diastemę i zamknąc zgryz, bo poprzednie to cienizna mając gruby drut można stosowac większe siły do przesuwania zębów
Wszystko się zgadza, tylko tyle, że żeby mieć gruby drut, trzeba mieć najpierw ładnie rozbujane ząbki, do czego służą elastyczne, cienkie łuki, które dostaje się na samym początku .
Z lingwalnymi może być nieco inaczej, bo siły nacisku są też inaczej rozłożone..

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 20:40   #693
Gladys del Carmen
Raczkowanie

Karmenka - ja to samo o niej myślę... już samą miną zniechęca... ale na szczęście teraz leczę się całkiem gdzie indziej

88Ekaterina88 - boski avatar, to chyba z radości, że już niedługo ściągasz aparat

elinka20 - mi się rzuciło w oczy, jak tu chyba kasiek87 ładnie określiła, kilka anatomicznych niedociągnięć A całkiem od siebie dodam, że więcej odwagi Szczególnie z cieniowaniem Nie bój się mocniejszej kreski, wtedy zdołasz więcej przekazać szkicem i stanie się "prawdziwszy"
Stary 2009-08-30, 20:52   #694
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Kod:
Ehee.... Na pewno.. :roll eyes:
Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
Wszystko się zgadza, tylko tyle, że żeby mieć gruby drut, trzeba mieć najpierw ładnie rozbujane ząbki, do czego służą elastyczne, cienkie łuki, które dostaje się na samym początku .
Z lingwalnymi może być nieco inaczej, bo siły nacisku są też inaczej rozłożone..
Smiechotko, bujd tutaj nie opowiadam
Mozliwe ze Twj orto ma inne techniki z tymi drutami - my z Toro10 łazimy do tego samego.
Sama byłam zaskoczona jak zaczal mi przyklejac nowy zamek, na końcu pytam się czy już mi pan na piąteczke wyłażącą zakładał a on że na siódemkę bo przy zakładaniu drutu się odkleił
Jakbym miała dobry aparat cyfrowy to pokazałabym ten drut i mojesprezyny siagnace sie od 3ek do 6tek
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 21:21   #695
Rozczochranna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Navien Pokaż wiadomość
aa, to spoko, już nie mam żadnych zastrzeżeń i oporów, umówię się jutro na 11 września z godziny na godzinę czuję się lepiej, a dopiero druga doba mija. Już jem praktycznie normalnie, żadnych problemów, więc wierzę, że szybko się uporam z moimi nieszczęsnymi ósemkami
Życzę Ci tego. Nie spuchłaś?

Dotychczasowe koszty: 1540 zł.

Don't give up the fight
.

Rozczochranna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 21:21   #696
smiechotka
Rozeznanie

Spokojnie, nie obchodzą mnie Twoje sprężynki, 7mki i drucik.
Po prostu piszemy Ci, że niespotykaną jest praktyka rozpoczęcia leczenia od najmocniejszego druta.
Ręki sobie nie dam uciąć, ale 18 chyba zalicza się do najgrubszych.
Peace

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 21:30   #697
paula1980
Raczkowanie

ja wyrywalam dwie osemki chirurgicznie za jednym zamachem i jakos przezylam shaki, lody i te sprawy naprawde chociaz mialam wymowke
paula1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 21:37   #698
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Spokojnie, nie obchodzą mnie Twoje sprężynki, 7mki i drucik.
Rozumiem, że Ciebie nie obchodzi, ale jak prawie każdy chciałabym pokazać tutaj co mam w buzi

To jest właśnie gg i internet - każdy interpretuje słowa i buźki na swój sposób.

Toro10, Ty najpierw miałeś cienkim drutem wprowadzane ewentualne stłoczone zęby do łuku a później zakładany gruby drut? Bo ja właśnie się zastanawiam czy może to że zęby mam w łuku po aparacie ruchomym miedzy innymi przyspieszyło działanie naszego orto u mnie.
Stary 2009-08-30, 22:38   #699
luciferangel
Przyczajenie

Fibbi, masz nadal to coś ("podkładka") tam na tylnych zębach? Bo ja już sama nie wiem czy przestałam to czuć, czy sobie to wyszczotkowałam. Bądź co bądź nie czuję już tego
Wczoraj wybił równy tydzień z górą. Zęby nadal bolą, moge gryźć tylko miękkie rzeczy. Obie piątki mi się ruszają, ale wspominałyście o tym we wcześniejszych postach, więc jestem już spokojna
Przy okazji, przed założeniem aparatu tyle naczytałam się opinii o całowaniu, że tak się bałam... a tymczasem było całkiem normalnie
chyba jednak polubię ten metal

No to chudniemy:
72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59
start: 24.08.10r.
luciferangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 22:58   #700
Ejli
Zadomowienie

Hejj!

Ja bym się chciała dopisać, ale nie wiem czy słać informacje na pw czy tutaj zamieścić . Jestem finiszującą aparatką, a właściwie już półaparatką:P.
Ejli-> P -> góra 18.06.2008 -> dół zdjęty (nosiłam go przez rok, od sierpnia do sierpnia) ->miesiąc!?->rodzaj aparatu: metalowy-> Kraków

Wiecie co? Wcale nie chcę ściągać góry . Przyzwyczaiłam się i tyle, jakoś mi będzie łyso z gołymi ząbkami.
Dołu pozbyłam się tydzień temu, wizyta trwała godzinę i pod koniec modliłam się, by nie zwymiotować na dłoń mojego orto . Zdecydowanie najgorszy moment w całym leczeniu. Teraz mam z tyłu drucik zaklejony kompozytem, mam takie kulki na zębach (pytanie do weteranek: też tak macie?). Mam ochotę ciągle jeździć po nich językiem. Może to dobrze, przynajmniej nie wypycham zebów do przodu. Boję się, że po ściągnięciu całego aparatu łuk mi się rozjedzie i będzie brzyydko znowu. Moja koleżanka nosiła aparat dwa razy (wprawdzie to efekt zbyt wczesnie rozpoczętego leczenia, ale co jak moje zęby zgłupieją i się znowu poprzesuwają?).
Następną wizytę mam w piątek, orto chce mi jeszcze przekleić dwójki - najwyżej się zdziwi jak powiem, że chcę przesunąć ściąganie na np. styczeń .

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
Hej ponownie wywolana do tablicy przez Gosie B. znana tu pod innym pseudonimem melduje, ze zyje i mam sie dobrze zapewne wiekszosc nowych aparatek mnie nie kojarzy aczkolwiek pozdrawiam ^^ z moimi zebami nic sie nie dzieje stoja sobie jak staly minal ponad rok od zdjecia zlomexu, retencje nadal nosze, ale tylko na gorze, dolna dalej wywoluje odruch wymiotny i poszla w odstawke i poku co zeby na to nic nie reaguja ( a bylo to juz dawno temu) wiec mam nadzieje, ze nic sie nie zmieni.
A możesz mi coś więcej napisać o retencji? Może ktoś zamieści zdjęcie tej płytki .

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Heheh, piłowanie jest w cenie, ale o ściaganiu kamienia, piaskowaniu i wybielaniu nie słyszałam, a szkoda bo wybielanie profesjonalne dużo kosztuje
Wie ktoś ile kosztuje piłowanie ? Może je chyba wywołać zwykły stomatolog? Jakoś boję się powierzyć to zadanie mojemu orto .
Poza tym byłam w szoku, podczas ściagania dołu orto ściągnął mi kamień z dolnego przodu i wziął tylko tyle, ile miałam płacić za retencję (ot, 450 zł, tanioszka:P).
btw masz boski avatar

Cytat:
Napisane przez elinka20 Pokaż wiadomość
Hm...mam troszkę nie typową sprawę i w ogóle nie związana z tematem i zupełnie nie wiem jak zacząć może tak....potrzebuję opinii na temat ręcznie wykonanych szkicu dwóch obrazów gdyż mam w planie wystawić w Letniej Galerii Rysunku Ołówkowego moim mieście. Nie jestem pewna czy moje bohomazy się nadają na publiczny pokaz mogła bym liczyć na wasze zdania na ich temat?? I sorka że na tym forum, ale zadomowiłam się wśród was i tak jakoś pomyślałam o ekipie
Dobrze rysujesz, brawo! Mnie się bardziej podobają plecy, ale w tym rysunku z przodu coś nie pasuje mi bark. Ale i tak jestem pod wrażeniem.

Cytat:
Napisane przez natj Pokaż wiadomość
Ja 4 ósemki wyrywałam w 2 tygodnie. Wszystkie chirurgicznie bo były niewyrośnięte , górne były strasznie wysoko i chirurg dłuugo dłubał. A dolne musiał dłutować.
Najpierw jedna dolna, później jenda górna, w nast tyg znowu osobno górna i dolna.

Także można dłużej czekać jeśli chodzi o komfort, ja podobnie jak Ty chciałam mieć to najszybciej za sobą.
Wolę pocierpieć torchę bardziej ale szybciej niż przeciągać
Nie wiem czy moje 8 mają zamiar jeszcze podrosnąć, czy nie, na razie nie wyrywam. Przyznaję jednak, że się boję . Bo zgaduję, że nie robią tego pod narkozą .

Cytat:
Przezorny zawsze ubezpieczony .

Cholera, a mi alkohol przebarwił przeźroczyste gumki
Taką miałam wczoraj imprezę firmową, że była wódka, piwo, a nie było soków...
Ojej uważałam przy jakichśtam "delikatnych" kolorach gumek i łańcuszku (przezroczystym, ale na szczęście zdarzyło mi się go nosić tylko raz) na buraczki, curry, kawę, herbatę, ale na %? Co takiego piłaś:P?

Heh, przypomniałam sobie mój pierwszy posiłek po założeniu aparatu. Zjadłam (ostrooożnie) serek wiejski, zresztą poszło mi to nieudolnie, a teraz się wyrobiłam i w końcu potrafię tak zjeść obiad by nie musieś od razu lecieć na szorowanie zębów. Za dolnym aparatem nie przepadałam, ale góry to żal mi się pozbywać... .

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 22:59   #701
Navien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rozczochranna Pokaż wiadomość
Życzę Ci tego. Nie spuchłaś?
wiesz co, miałam małego chomika ale to dosłownie kilka godzin. W moim przypadku dwa dni wystarczyło z całą zupełnością na zregenerowanie się
Stary 2009-08-31, 00:20   #702
201604190949
Konto usunięte

Rozczochranna
świetny awatar Co to jest i skąd?

Co do szkiców to popieram, że na tym z mieczem bardziej wycieniować pióra.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 00:35   #703
rapifen
Zakorzenienie

Hej miśki, mam pytanie do tych co nosiły wyciągi. Jedną tą gumke wyciąg stosowałyście na jedną nockę? Bo ja jedną gumkę chciałam założyć już trzecią noc ale wydawała się dość luźna. Założyłam nową i różnica kolosalna. Trzeba je wyrzucać od razu po zdjęciu tak?

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 07:27   #704
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Hejj!

Ja bym się chciała dopisać, ale nie wiem czy słać informacje na pw czy tutaj zamieścić . Jestem finiszującą aparatką, a właściwie już półaparatką:P.
Ejli-> P -> góra 18.06.2008 -> dół zdjęty (nosiłam go przez rok, od sierpnia do sierpnia) ->miesiąc!?->rodzaj aparatu: metalowy-> Kraków
miesiąc będziesz nosić górę? czy tylko nosisz? chodzi o ogolny czas noszenia np. rok albo dwa lata
Cytat:
Napisane przez Eliji Pokaż wiadomość
Wiecie co? Wcale nie chcę ściągać góry . Przyzwyczaiłam się i tyle, jakoś mi będzie łyso z gołymi ząbkami.
Dołu pozbyłam się tydzień temu, wizyta trwała godzinę i pod koniec modliłam się, by nie zwymiotować na dłoń mojego orto . Zdecydowanie najgorszy moment w całym leczeniu. Teraz mam z tyłu drucik zaklejony kompozytem, mam takie kulki na zębach (pytanie do weteranek: też tak macie?). Mam ochotę ciągle jeździć po nich językiem. Może to dobrze, przynajmniej nie wypycham zebów do przodu. Boję się, że po ściągnięciu całego aparatu łuk mi się rozjedzie i będzie brzyydko znowu. Moja koleżanka nosiła aparat dwa razy (wprawdzie to efekt zbyt wczesnie rozpoczętego leczenia, ale co jak moje zęby zgłupieją i się znowu poprzesuwają?).
Następną wizytę mam w piątek, orto chce mi jeszcze przekleić dwójki - najwyżej się zdziwi jak powiem, że chcę przesunąć ściąganie na np. styczeń .

Też mam podklejany doł tym drucikiem i u mnie nie ma kuleczek tylko cały tył zaklejony tym kompozytem nosze juz go ze 3 lata jakos czasami sie odkleji wiec trzeba isc do orto zakleic znowu bo moga sie rozjechać, mojej kol sie rozjechały jak oderwała tego druta Łuk ci sie nie rozejdzie jesli bedziesz nosial retencje tak jak orto przykazał. a Masz juz szyne na dolne zeby czy jeszcze nie ?
Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
A możesz mi coś więcej napisać o retencji? Może ktoś zamieści zdjęcie tej płytki .

Wie ktoś ile kosztuje piłowanie ? Może je chyba wywołać zwykły stomatolog? Jakoś boję się powierzyć to zadanie mojemu orto .
Poza tym byłam w szoku, podczas ściagania dołu orto ściągnął mi kamień z dolnego przodu i wziął tylko tyle, ile miałam płacić za retencję (ot, 450 zł, tanioszka:P).
btw masz boski avatar
w google wpisz szyna retencyjna, albo aparaty retencyjne to wyskocza ci 3 ich rodzaje
piłowanie nic nie kosztuje, bo to orto przy sciaganu piluje ci zabki i nadaje im kształt

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Hej miśki, mam pytanie do tych co nosiły wyciągi. Jedną tą gumke wyciąg stosowałyście na jedną nockę? Bo ja jedną gumkę chciałam założyć już trzecią noc ale wydawała się dość luźna. Założyłam nową i różnica kolosalna. Trzeba je wyrzucać od razu po zdjęciu tak?
Jeden wyciag-> jedna gumka-> jedna noc !
gumke po każdym uzyciu wyrzucamy do kosza.

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 08:05   #705
rozgwiazda
Rozeznanie

Ekaterina na którą do orto????
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-31, 08:06   #706
88Ekaterina88
Zakorzenienie

to jutro
chyba ze dzis jest pierwszy wrzesien i cos mi sie pokręciło?

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-08-31, 08:19   #707
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
to jutro
chyba ze dzis jest pierwszy wrzesien i cos mi sie pokręciło?
ups!!! mnie poniosło z rana!! hihi
no tak, tak.. jutro 1-szy wrzesień.. Ale gdybym łaziła do szkoły to na pewno bym wiedziała kiedy 1-szy wrzesień!!!
Stary 2009-08-31, 08:35   #708
88Ekaterina88
Zakorzenienie

jeszcze 23 h i po kłopocie

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-08-31, 08:47   #709
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
jeszcze 23 h i po kłopocie
czy tu ktoś sie chwali??? czy tylko mi sie zdaje
Stary 2009-08-31, 08:54   #710
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
czy tu ktoś sie chwali??? czy tylko mi sie zdaje
zdaje ci sie

Przeciez wszyscy wiedza że JUTRO ŚCIĄGAM APARAT

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-08-31, 09:10   #711
Fibbi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez luciferangel Pokaż wiadomość
Fibbi, masz nadal to coś ("podkładka") tam na tylnych zębach? Bo ja już sama nie wiem czy przestałam to czuć, czy sobie to wyszczotkowałam. Bądź co bądź nie czuję już tego
Wczoraj wybił równy tydzień z górą. Zęby nadal bolą, moge gryźć tylko miękkie rzeczy. Obie piątki mi się ruszają, ale wspominałyście o tym we wcześniejszych postach, więc jestem już spokojna
Przy okazji, przed założeniem aparatu tyle naczytałam się opinii o całowaniu, że tak się bałam... a tymczasem było całkiem normalnie
chyba jednak polubię ten metal
no niestety mi nie zlazła i to w sumie przez nią nadal nie mogę gryźć najchętniej bym ją zdrapała
mi sie ruszają dwie górne szóstki

88Ekaterina88- powodzenia na jutrzejszym ściąganiu
jutro... lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień!

aparatka, góra i dół 21.08.2009

Edytowane przez Fibbi
Czas edycji: 2009-08-31 o 09:11
Fibbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 09:26   #712
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fibbi Pokaż wiadomość
no niestety mi nie zlazła i to w sumie przez nią nadal nie mogę gryźć najchętniej bym ją zdrapała
mi sie ruszają dwie górne szóstki

88Ekaterina88- powodzenia na jutrzejszym ściąganiu
Też mam tą podkładkę - cementowe podwyższenie zgryzu żeby nie zgryzać zamków, mam nosić do 3 miesięcy, ale po tygodniu nie czułam że mam

Katerinka - jak jutro zamierzasz świętować zdjęcie aparatu? Jejku jak to zleciało, dopiero pisałaś że za miesiąc
Stary 2009-08-31, 09:28   #713
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Też mam tą podkładkę - cementowe podwyższenie zgryzu żeby nie zgryzać zamków, mam nosić do 3 miesięcy, ale po tygodniu nie czułam że mam

Katerinka - jak jutro zamierzasz świętować zdjęcie aparatu? Jejku jak to zleciało, dopiero pisałaś że za miesiąc
no wiesz , wolne z pracy juz wybrałam na jutro

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-08-31, 09:35   #714
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
no wiesz , wolne z pracy juz wybrałam na jutro
będziemy razem z Toba z oddali
Stary 2009-08-31, 09:38   #715
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
będziemy razem z Toba z oddali
oj, nie, po weekendzie mały odwyk

ale napewno pacież przed snem co by zabki stały na bacznosc

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-08-31, 09:54   #716
Perfectaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
mi orto zalecała gumkę na jeden raz - ewentualnie na dwa razy jeśli mało mówiłam w dzień
myślę że nie ma sensu nosić 3 dni tej samej gumki bo nei spełnia ona już swojej funkcji, a co za tym idzie - wydłużasz nieznacznie czas leczenia.
Stary 2009-08-31, 10:16   #717
gabryssiaa
Zakorzenienie

boję się dzisiejszego dnia. wwrr:P
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 10:28   #718
Lady in Blue
Zakorzenienie

A ja w środę idę do orto chyba zostanę przy turkusowych gumeczkach i mam nadzieję, że zdejmie mi już tego HYRAXA
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 10:30   #719
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
zdaje ci sie

Przeciez wszyscy wiedza że JUTRO ŚCIĄGAM APARAT
Nie zapomnij sie jutro pochwalić zdjęciami bez aparatu
Stary 2009-08-31, 10:31   #720
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
A ja w środę idę do orto chyba zostanę przy turkusowych gumeczkach i mam nadzieję, że zdejmie mi już tego HYRAXA
a ile nosilas hyraxa?
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości