|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadĹospisy, czÄĹÄ X. [posty chorobowe, wÄ
tek zbiorczy]
a ja tylko dodam od siebie ze na wizazu jest też bardzo ciekawe Forum Plotkowe. Moze dla odreagowania popisz tam?
![]()
#692 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad�ospisy, cz��� X. [posty chorobowe, w�tek zbiorczy]
Cytat:
![]() |
#693 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czym sie interesujesz? Ile masz lat? Masz rodzeństwo? Jaki film ostatnio widziałaś? Powiedz cos o sobie, cokolwiek, byle nie co zjadłaś na podwieczorek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
effula, chodzi mi o monitorowanie somatyczne
gastroenterolog, endokrynolog, lekarz ogolny, czasem potrzebny jest neurolog. i dietetyk, w kontakcie z lekarzem prowadzacym dowcip polega na tym, ze na anoreksji cierpi nie tylko dusza, ale i cialo, a biologii nie oszukasz i organizm bedzie stosowal typowe mechanizmy dla chorob przebiegajacych z wyglodzeniem (w tym wszystkie objawy niedoborow), nawet jezeli masz opieke psychologiczna. tutaj (nie wiem, w jakim jestes/bylas stanie, chcesz napisz mi na prv) niestety nie ma wyjatkow
#695 |
BAN stały
|
tek zbiorczy]
Sa sprawy wazne i wazniejsze.Jakos nauka/matura mi teraz nie w glowie,choc chcialabym zaliczyc ten rok,zdac mature.Z drugiej strony mysle,czy nie lepiej by bylo,gdybym ten rok powtorzyla,teraz,z waga 30 kg nikt by mnie do szkoly nie puscil,poza tym jestem w szpitalu.
Ciagle mysle o swojej sytuacji i o tym,jak przekonac sie do tycia.Jesli ja sie za to nie wezme,nikt za mnie tego nie zrobi.Tylko,ze to duza odpowiedzialnosc,bo sama musze zadbac o swoje przytycie,a poki co stoje w miejscu. Przepraszam,ze ciagle pisze o jedzeniu,ale prosze,zebyscie mi pomogly,jak mam jesc.Postaram sie zjadac 3 glowne posilki w calosci,choc wczoraj bylo do bani.Ale chce sie zmusic,udowodnic sobie,ze potrafie. Na sn.jest jak pisalam zupa mleczna(jem troche)+2nieduze kromki z czyms,na obiad zupa i 2danie(musze od dzis zjadac w miare cale),na kol.tez 2nieduze kromki. Ale co jesc miedzy tym?Mam rozne kisiele/kaszki/platki owsiane NesVita-ok 200kcal;batoniki kinder,biszkopty,owoce,jo gurty,chrupki kukurydziane itp. Moze jakas grahamke? ? |
![]() ![]() |
![]() |
#696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakieś drożdżówki, moze rogaliki 7days bułki i to dobry pomysł ale nie grahamki tylko pszene i oczywiście posmarowane moze serkiem topionym lub nutella ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#698 |
BAN stały
|
tek zbiorczy]
Ervisha,jak sie zmusic do tego tycia?Co i jak jesc?Mam metlik w glowie,nie wiem czy rozpisac sobie jedzenie,jakos rozplanowac?Juz pisalam o tych trzech glownych-czesto swiadomie lub mniej swiadomie obcinam te kalorie.Nikt mnie nie pilnuje i to w sumie plus,bo jestem dorosla,musze wreszcie nauczyc sie dbac o siebie.Ale jak widac,poki co mi to nie wychodzi.Jest 30 kg,a przede mnÄ
kilka kg do przytycia w szpitalu.Nie chodzi o to,bym najadla sie slodyczy,zeby przytyc.Jak juz mam tyc,to wazne jest odbudowywanie organizmu.Co mi dadza 2 batony?Juz lepsza np.bulka.
Dlatego zastanawiam sie jak to rozplanowac.Sn.jest tu o 8,obiad o 13,a kol.o 17:30.Od dzis mialam sie bardziej starac,wziac za siebie,ale jak juz siedze przy posilku to np.zostawiam troche zupy.Tak jakbym nie potrafila wziac na siebie tej odpowiedzialnosci,tycia. Moze poszukac jakiegos innego wyjscia?Poradzic sie jakiejs dietetyczki?Jesc przy kims?Ale kurde,to nie o to chodzi,przeciez to jest moje zycie,moje zdrowie i to ja musze sie pilnowac.Tylko jak?Ehh |
![]() ![]() |
![]() |
#699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze poproś zeby ktoś cię pilnował zebyś zjadła całe porcje. Jeśli śniadanie jest o 8 to II śniadanie zjedz sama np. o 10 i niech to nie bedzie gratka i cukierek tylko npp. zwykły jogurt 150 gram (joguś czy z jogobelii) z drożdżówką lub bułką posmarowaną masłem albo rogalikiem z nadzieniem jakimś. potem obiad zjedz cały kolacja o 17.30 i pasowłąoby być o 19 coś zjadła jakieś kanapki pieczywo z masłem czy coś. odstepymiędzy posiłkami nie mogą być większe niż 4 godziny. A słodycze i owoce to między czasoe.
![]() |
#700 |
BAN stały
|
tek zbiorczy]
Nie czaje tez tego,ze kiedy jem malo(wczoraj do bani-niecale 1000kcal)to waga stoi,a jak slodycze jem-napad,to waga leci.Kurde,powiedzialam lekarce,ze ciagle 30kg i lekarze mowia,ze rozliczac mnie nie beda ile zjem,czego itd,tylko zeby waga w gore.Ale ja nie umiem tej odpowiedzialnosci wziac na siebie!Jedynie,zeby waga stala.Mam kontrole,a powinnam troche wyluzowac.Jestem w szpitalu,nie powinnam miec wyrzutow,ale ja czuje sie podobnie.Nikt mi nie wyznaczyl ile mam przybierac na wadze i w jakim czasie,ile i czego jesc.Moge niby wszystko przeciez,slodycze itd.A ja wlasnie jak mam przytyc,to wolalabym zeby organizm z tego skorzystal.Co ja mam robic,jak sie przemoc,zeby ciagle jesc i nie miec wyrzutow?Nie mam zadnego celu okreslonego,nie wiem do czego daze.Co jesc,ile,czy warto sie starac?Ciagle stoje w miejscu,jak dojadac?Moze powinnam poszukac jakiegos innego wyjscia?Ale co ja moge zrobic?Jesc,wiadomo.Ale nie mam zadnej diety,to bez sensu.Mam tego jedzenia tyle,ale co i jak?Zaraz tez cos powinnam przekasic.
Eh. |
![]() ![]() |
![]() |
#701 |
Rozeznanie
|
Skomplikowana, powinnaś poszukać innego wyjścia- innego szpitala. Rodzice nie mają żadnych obiekcji co do opieki, którą masz (tudzież jej nie masz)?
---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- A ile trwała Twoja terapia? Wiesz, że fakt, że chcesz jeść i przytyć, nie rozwiązuje jeszcze problemu anoreksji? |
![]() ![]() |
![]() |
#702 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Skomplikowana pytasz mnie o radę a jak odpisuję to to ignorujesz. Czego właściwie chcesz. Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-01-12 o 10:48 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
Wtajemniczenie
|
nie rozumiem dziewczyna 19nastoletnia prawie a nie wie jak ma jeść. Twoje pytania Skomplikowana są GŁUPIE. przepraszam ale naprawdę. jeść wszystko co Ci dają plus wszystko na co masz ochotę pomiędzy (ochote a nie że się powstrzymujesz;/) co w tym niezrozumiałego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#704 |
BAN stały
|
tek zbiorczy]
Dzis:
SN: -zupka mleczna -2 nieduze kromki bialego swiezego chleba lekko posmarowane maslem -warzywa -herbata z cytryna 2SN: -4 biszkopty Lu -Monte OB: -zupa krupnik(nie duzo) -CALA surowka z czerwonej kapusty chyba lekko skropionej olejem -gulasz(bylo kilka kawalkow miesa) -CALE ZIEMNIAKI(do konca wyjadlam,nawet z sosem jakims bialym) Teraz jest mi strasznie ciezko,czuje sie jakby mi slon nadepnal na zoladek i brzuch.Przelewa mi sie w jelitach,uczucie ciezkosci,przejedzenia i okropnie wzdety brzuch. Ostatnio troche ziemniakow zostawialam,a dzis nie dosc,ze CALE to jeszcze troche sosu. Postanowilam,ze zjem caly obiad-zjadlam,ale teraz nie dam rady chyba nic dojesc. Przeraza mnie tez to,ile ta kopa ziemniakow z sosem mogla miec kcal i az sie boje. Mysle teraz,ze moglam choc troszke zostawic,wtedy mialabym miejsce na podwieczorek jakis,a teraz jest okropnie. Czuje sie przejedzona,ociazala,boli mnie brzuch. Ale pewnie dzieki tym ziemniakom bedzie jutro kilkaset gram do gory. Strasznie ciezko,mam dosc..:-( |
![]() ![]() |
![]() |
#705 |
Raczkowanie
|
Skomplikowana, jeśli NAPRAWDĘ chcesz rad i się do nich ZASTOSUJESZ to przeczytaj to i tak ZRÓB:
1. przestań wchodzić na wizaż, a przynajmniej na dietetykę, bo nikt nie broni ci poczytać np plotkowego, czy kulturalnego działu. 2. jeśli nie potrafisz sama się zdeterminować i iść do przodu, porozmawiaj z rodzicami o przeniesieniu do innego szpitala, gdzie będziesz miała narzucone posiłki i nie będziesz mogła z nich zrezygnować. To naprawdę pomaga, bo zrzuca z ciebie odpowiedzialność za podejmowanie decyzji, bo wiesz, że nie możesz inaczej i już. Myślę, że przy twoim stanie zdrowia będziesz miała pierwszeństwo do przyjęcia na oddział, nawet jeśli jest pełny. 3. Zajmij się innymi sprawami, czytaj książki, słuchaj muzyki, cokolwiek. 4. Nie wiem, czy ta rada jest słuszna, ale z mojego punktu widzenia może pomóc. Może pokaż swoim rodzicom ten wątek, to zobaczą, że mimo najlepszych chęci, obecny sposób twojego leczenia jest ZŁY. Zrzucanie odpowiedzialności za podejmowane decyzje w twoim stanie jest absurdalne, a argument, że jesteś DOROSŁA to żaden argument. To tak, jakby zostawić np. schizofrenika, czy chorego na Alzheimera samego sobie, bo przecież jest dorosły i wie co dla niego dobre. Masz zaburzony sposób postrzegania rzeczywistości i tym bardziej dziwi mnie postawa twojej lekarki... |
![]() ![]() |
![]() |
#706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#707 |
Raczkowanie
|
"Nikt mi nie wyznaczyl ile mam przybierac na wadze i w jakim czasie,ile i czego jesc.Moge niby wszystko przeciez,slodycze itd.A ja wlasnie jak mam przytyc,to...."
A tak w ogóle to ty jesteś w szpitalu czy w ośrodku typu złota jesień? |
![]() ![]() |
![]() |
#708 |
Zakorzenienie
|
To zalezy od metabolizmu i wycieńczenia organizmu oraz tego ile i jakiej jakości posiłki będziesz jadła. No ale przede wszystkim od metabolizmu i wycieńczenia Twojego organizmu skomplikowana. Mozesz długo jeść ale być tak wyniszczona ze zanim organizm się przestawi minie troche czasu. Ale z tego co piszesz u ciebie problem przede wszystkim lezy w ilości i jakości produktów które spożywasz.
#709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() niby człowiek ma wolną wolę, ale Skomplikowana jak twierdzi, chce z tego wyjść i po prostu sama nie potrafi. wydaje mi się, że mimo, iż niemal bezpośrednio zwróciła się do lekarzy z ośrodka o pomoc (" Kurde,powiedzialam lekarce,ze ciagle 30kg i lekarze mowia,ze rozliczac mnie nie beda ile zjem,czego itd,tylko zeby waga w gore. "), została pozostawiona sama sobie... Zgadzam się chyba z Flamme, że powinnaś, Skomplikowana, zmienić szpital.
![]() ![]() |
![]() |
#710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-01-12 o 16:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#711 |
Raczkowanie
|
Niestety często jest tak, że rodzice osób chorych są ślepo zapatrzeni w decyzje lekarzy. Moi są tego świetnym przykładem. Kiedyś to, co powiedział lekarz było święte, jednak później często okazywało się, że nie miał racji. Być może wynika to ze zbyt małej wiedzy rodziców na temat choroby i wolą decyzje pozostawić osobom bardziej kompetentnym(bardziej w ich mniemaniu, oczywiście). Pewnie podobnie jest również z rodzicami Skomplikowanej, bowiem w przeciwnym wypadku już dawno poszukaliby innego szpitala. Dlatego Skomplikowana - porozmawiaj z nimi lub pokaż im ten wątek, a głównie posty Izy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skomplikowana powiedz rodzicom, że tu ci nie pomogą, że potrzebujesz kontroli przy spożywaniu posiłków a tu jej nie masz. Że lepiej byś sie czułą gdyby ktoś pilnował zebys zjadała całe porcje a pozostawili cię samą sobie .Powiedz im co powiedziałą ci lekarka, ze nie obchodzi ich to ile jesz i czy w ogóle jesz. To powinno dac jej do myślenia.
![]() |
#713 |
Raczkowanie
|
moi rodzice sie martwią ale nie rozumieją że to choroba. dla nich to moja głupota i tylko krzyczą;/ a ja jem i wydaje mi się że jem dość sporo. Ile wy jecie? Boję sie też że szybko przytyje..
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Zakorzenienie
|
Nie tylko twoi krzyczą. To ze zmartwienia a tobie moze sie wydawać ze jesz dużo. osoby chore mają zamazany obraz. Moze oni widza ze jesz za mało i dlatego krzyczą. I lepiej jak najszybciej przytyć bo zegar biologiczny w końcu stanie i potem będzie za późno. Nie odzyskasz okresu itp.
#715 |
Raczkowanie
|
ja jem tak;
6.30 bułka krajzerka lub 2 kanapki do tego herbata lub kakao 8.30 pasek czekolady 10.30 jogurt lub owoc 14 obiad 18 1.5 kanapki ![]() i źle się z tym czuje... wiem że muszę coś zmienić w końcu |
![]() ![]() |
![]() |
#716 |
Zakorzenienie
|
Żartujesz ??? I ty chcesz na tym przytyć ?? To głodowe porcje !!! A kanapki z czym ?
#717 |
Raczkowanie
|
różnie ser żółty topiony... to co powinnam w tym zmienić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#718 |
Zakorzenienie
|
przede wszystkim ilość. jeść więcej na każdy posiłek. I więcej pieczywa. Kajzerka jest za mała powinny być 2. i czekolada czy owoc to nie posiłek to dodatek do posiłku. posiłki powinny opierać się na pieczywie
#719 |
Raczkowanie
|
czyli oprócz 5 posiłków jeszcze owoce? zależy mi żeby tak tyć pomału... dadam że na obiad jem dość duzo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#720 |
Zakorzenienie
|
tak. a na II śniadanie podwieczorek powinno byc pieczywo i może ci sie wydawać ze ejsz na obiad duzo
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.