|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 |
Dolce vita
|
Dot.: Joga
Instruktorka wyjaśniła mi, ze drżenie ciała (np. nóg) zachodzi, ponieważ nie mam jeszcze wyrobionych mięśni. Powiedziała, że to kwestia czasu i ćwiczeń. Wczoraj akurat się mną zajęła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 |
Zakorzenienie
|
ja od niedawna skaczę na skakance regularnie, a do jogi wracam kiedy mam czas i chęci(jak wiadomo-jest dość czasochłonna
![]() i muszę przyznać, że od czasu skakanki(to zaledwie niecałe 2 tyg.skakania) niezwykle zwiększyła mi się wytrzymałość nóg przy utrzymywaniu jogowych pozycji, a także równowaga w tych wymagających równowagi zaledwie po tygodniu skakania zrobiłam sobie dzień przerwy, za to tego dnia sesyjka jogi, różnica w wytrzymałości, stabilności nóg była diametralna, aż trudno uwierzyć może taki tip komuś się przyda ![]() pozdrawiam jogomaniaczki ![]() ![]()
![]() |
#693 |
Raczkowanie
|
Pozwolę się nie zgodzić w kwestii czasochłonności jogi
![]() ![]() ![]()
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
tak, ale po takim dłuższym posiedzeniu człowiek jest jak nowonarodzony, zupełnie inne samopoczucie w każdym centymetrze ciała..
na to oczywiście nie zawsze jest czas, ale całe szczęście są właśnie takie rozwiązania jak to, o którym piszesz, które świetnie spełniają swoją rolę na co dzień ![]()
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Siedze i biduje nad zapisaniem sie nad joga, poniewaz mam multum watpliwosci zwiazanych z moja nie duza, ale jednak, skolioza i krzywa przegroda nosowa! :|
Same mowicie ze w czasie cwiczen duza uwage zwracacie na oddech, a ja z moim nosem nie zawsze jestem w stanie zachlystnac sie porzadnie powietrzem- b duzo oddycham ustami ;/ co w takim przypadku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 | |
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny, fajnie, że znalazłam wątek o jodze na wizażu.
Ja jogą interesuję się już dosyć długo, bo wielu moich znajomych na nią chodziło z dwóch powodów: a) chcieli schudnąć b) bo taka moda teraz Mnie zawsze joga interesowała pod innymi względami: a) poznać lepiej swoje ciało, zacząć z nim współpracować b) wyciszyć się, "wejść" do swojego wnętrza c) przestać się garbić i rozciągnąć się Pewnie każda z Was wie, co to tzw. siad prosty. Wyobraźcie sobie, że ja nawet przy takim siadzie prostym czuję ból, bo taka nierozciągnięta jestem. Nigdy nie widziałam osoby tak nierozciągniętej jak ja. Na jodze byłam tylko raz, w tym roku w styczniu kiedy masowo były darmowe lekcje. Na drugi dzień czułam dosłownie każdy mięsień. Zejście po schodach to był hardkor. Po żadnych, nawet bardzo intensywnych ćwiczeniach nie czułam takiego bólu mięśni, ale on o dziwo był jakiś taki pozytywny, w ogóle czułam się jakbym na chmurce leciała. ![]() ![]() Co do zapisania się to ciągle planuję, planuję i planuję, ale we Wrocławiu szkoły z joga są albo daleko albo drogie albo nastawione na modę z jogą obecnie związaną albo w dziwnych miejscach. Jedna szkoła jogi we Wrocławiu jest w sali dla przedszkolaków, widziałam zdjęcia i co widzę? Jedna ściana zielona, druga czerwona, mebelki czerwono-zielono-żółte i od tego niebieski dywan. Jak tu się skupić? Wydaje mi się, że to są właśnie te szkoły nastawione na modę. Wszystkie szkoły blisko centrum czyli i blisko mnie mają koszmarnie wysokie ceny np. widziałam karnet 8 wejść za aż 170 zł ![]() ![]() Uff, ale się rozpisałam. ![]() ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
![]()
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2011-12-05 o 20:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
Zakorzenienie
|
Ja muszę wrócić do jogi, bo się rozleniwiłam zupełnie i z mojego rozciągnięcia nic nie zostało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#699 |
Zakorzenienie
|
Ooo, to mozemy wybrać się razem. Na Odrzańskiej, więc praktycznie sam rynek. Tym bardziej się zdziwiłam, bo te w centrum są cholernie drogie.
![]() |
![]() |
#700 |
Wtajemniczenie
|
oooo! lokalizacja idealna. A kiedy chciałabyś się zapisać? Mają może oni jakąś stronkę internetową?
![]() |
#701 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po świętach bym chciała, jakoś w styczniu. ![]() Znalazłam, proszę: http://www.shanti-joga.pl/
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2011-12-15 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#702 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kiedyś byłam raz na jodze w pure w renomie i to była masakra - za szybką odbywały się jakieś zajęcia z mega głośną muzyką umpa umpa ;/ .. Hmm.. może więc warto spróbować. Jak coś to ja też byłabym chętna jakoś od stycznia ![]()
![]() |
![]() |
#703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak masz Pomorską, Dubois. ![]() To musimy się najpierw spotkać i poznać i obgadać to i owo. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten rodzaj jogi też mi się podoba, bo różne są, ale ta mi chyba najbardziej odpowiada. ![]() Mam nadzieję, że joga dam i mocną motywację do zmiany nawyków żywieniowych i w ogóle. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#706 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A sama chcę, bo bardzo się garbię, nie jestem w ogóle rozciągnięta no i fajnie by było poznać swoje ciało lepiej ![]()
![]() |
![]() |
#707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Musze ogólnie poczytać o jodze i jej 'dobroczynnym dzianiu' ![]()
![]() Edytowane przez angelkaa Czas edycji: 2011-12-15 o 21:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak znajdziesz jakieś ciekawe artykuły o jodze to podeślij linka. ![]() Ja właśnie biorę się za oglądanie horroru o tytule joga, kiedyś koleżanka mi o nim opowiadała i dzisiaj przypadkowo na niego trafiłam. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
Raczkowanie
|
Czytam ten wątek i zastawiam się nad medytacją. Ostatnio na jodze miałam taką z bardzo silną wizualizacją oceanu, na tyle silną że odleciałam. U mnie medytacja jest zawsze przed ćwiczeniami, taka bardzo relaksująca z wizualizacją jakiegoś fajnego miejsca, a po jest otwieranie czakr i pobieranie wytworzonej wokół nas energii do ciała. Bardzo energetyzujące doznanie, daje kopa na cały tydzień
![]() Na początku ciężko było zwizualizować sobie plażę, albo chmurkę albo leśną polanę, ale teraz jest to na tyle sugestywne, że jak czasem mam zamkniete oczy podczas cwiczeń to po otwarciu ich moje ciało odczuwa tą "plaże" wokół siebie, tzn. ciepły wietrzyk, szum morza. W sumie nie wiem czy to dobrze, że tak się dzieje. Chociaż z drugiej strony zaczęłam to wykorzystywać np. u dentysty i muszę powiedzieć, że działa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ptaki zniknęły w przepastnym niebie, I teraz osusza się ostatnia chmura. Siedzimy razem, góra i ja, Aż zostaje jedynie góra.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
Dolce vita
|
U mnie na jodze jest etap relaksu, który trwa zaledwie 5 minut. Leżymy z zamkniętymi oczami, wyciszamy oddech, rozluźniamy się. Reszta, to asany przez prawie godzinę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Zakorzenienie
|
A ile już uczęszczasz na jogę, co cię w ogóle do niej skłoniło?
![]() |
![]() |
#715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz od stycznia zapisuję się gdzieś indziej, choć waham się jeszcze między hatha a ashtanga jogą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#716 | |
Dolce vita
|
Cytat:
Ja dotąd ćwiczę Vinyasę albo jogę dynamiczną. Są to odręby Ashtangi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi jest łatwiej praktykować medytację zbliżoną do zen. Za tekst dziękuję, na pewno się przyda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak w ogóle może źle się trochę wyraziłam, bo wiadomo że: a) Będą katolicy, którym medytacja nie będzie przeszkadzać, chętnie wezmą w niej udział. b) Będą katolicy, których medytacja będzie trochę razić i woleliby aby zajęcia jogi były tylko zajęciami jogi. c) Będą osoby niewierzące jak ja, którym medytacja nie przeszkadza, chętnie wezmą w niej udział. d) Będą osoby niewierzące, które nie będą chciały brać udziału w medytacji z różnych powodów. e) Będą osoby innej wiary czy inny odłam chrześcijaństwa i będą chciały wziąć udziału. f) Będą osoby innej wiary czy inny odłam chrześcijaństwa i nie będą chciały brać udziału w medytacji z różnych powodów. Absolutnie nikogo pochopnie nie oceniam i nie obrażam, bo odniosłam wrażenie, że tak to trochę odebrałaś. ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
I rozumiem, że jak najbardziej chcesz dalej jogę kontynuować? ![]()
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2011-12-20 o 21:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Dolce vita
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.