In Vitro - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-11, 21:06   #691
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dot.: In Vitro

Evelinke my podchodziliśmy w invimed Warszawa i jestem nimi zachwycona. My poza programem byliśmy, ale spotykałam dziewczyny z programu np.leżałyśmy razem na sali przed zabiegiem i one były bardzo zadowolone. Podobno w ogóle ta klinika (nie wiem tylko czy warszawska, czy wszystkie w Polsce w sumie) mają najwyższy kontrakt z NFZ na zabiegi. Gratuluję przebrnięcia przez całe forum

Ja też jestem po ciąży pozamacicznej, potem trzy lata nieudanych starań i w końcu decyzja o in vitro. Udało nam się za pierwszym razem, kończymy właśnie 11 tc. Też miałam trudne początki, moment podjęcia decyzji, wzięcia pierwszej tabletki, pierwszego zastrzyku... to prawda, że to duże wyzwanie. Ale też muszę Ci powiedzieć, że sam proces nie jest wcale taki straszny, no i trwa stosunkowo niedługo

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 21:36   #692
Evelinke
Zakorzenienie

Więc tak pierwszą wizytę w InviMedzie mam 25 lutego do dr. Lachowskiego, bo tylko on był jeszcze wolny w tym m-cu, reszta albo na urlopie albo będzie
Wprawdzie mam wykaz badań z Polmedisu, ale nie robię ich jeszcze, chce poczekać na tą wizytę i dowiedzieć się czy mamy za te badania płacić, czy one też są refundowane. Wiem, że sam zabieg jest tylko/aż refundowany za resztę trzeba płacić.
Kasia - Gratuluję i życzę spokojnej ciąży, a co do przeczytania wątku, to nie było tak źle, siedziałam w domu i czytałam, nabierając od Was sił, że przecież mi też może się udać nie ja pierwsza nie ostatnia Wiadomo, są chwilę smutne ale też są i pełne nadzieji, tylko właśnie ten czas. Człowiek to by chciał tak już i teraz wszystko wiedzieć, przynajmniej kiedy byśmy mogli podejść z rządówki, bo na całość prywatnie nie możemy sobie teraz pozwolić.
Evelinke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 21:36   #693
Linka1984
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie,..wiem że są dwie metody
1) antyki 1-21dc potem @ a po stymuĺa
2) antyki a w 18 dc stymulka bez czekania na @

Ktora metode mialyscie????mi gin kazal przyjsc na usg w 18dniu antykow i ciekawa jestem co dalej

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 21:45   #694
kasia_ruda
Zakorzenienie

Linka ja miałam opcję nr 1. Miałam się zgłosić na wizytę w środę po 12.d.c., dostałam rozpiskę co, jak i kiedy, po odstawieniu tabsów czekałam na krwawienie i od drugiego dnia krwawienia zastrzyki (w sumie 9 dni mnie mama- pielęgniarka nimi męczyła), 10.dnia pobranie, 12.transfer. To wszystko od lekarza zależy, każdy ma swój cykl pracy i naprawdę trudno je porównywać. Tak jak ci pisałam, u nas npml.punkcje są w środy, więc całość pod to też się ustawia... nic się nie bój, która opcja nie czeka, na końcu nagroda jest tak samo wielka

Evelinke obawiam się, że za badania (hiv, przeciwciała różyczki, grupa krwi itd.) też się płaci samemu. U nas dwojga był to wydatek ok 700 zł, w niezłej promocji w laboratorium.

Stary 2014-02-11, 21:52   #695
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Linka ja miałam opcję nr 1. Miałam się zgłosić na wizytę w środę po 12.d.c., dostałam rozpiskę co, jak i kiedy, po odstawieniu tabsów czekałam na krwawienie i od drugiego dnia krwawienia zastrzyki (w sumie 9 dni mnie mama- pielęgniarka nimi męczyła), 10.dnia pobranie, 12.transfer. To wszystko od lekarza zależy, każdy ma swój cykl pracy i naprawdę trudno je porównywać. Tak jak ci pisałam, u nas npml.punkcje są w środy, więc całość pod to też się ustawia... nic się nie bój, która opcja nie czeka, na końcu nagroda jest tak samo wielka

Evelinke obawiam się, że za badania (hiv, przeciwciała różyczki, grupa krwi itd.) też się płaci samemu. U nas dwojga był to wydatek ok 700 zł, w niezłej promocji w laboratorium.

Pytam tylko dlatego ze musze zaplanowac lzejsza prace na ten czas. A wiem ze moj lekarz stosuje obie metodwn i bylam ciekawa ze skoro kaze przyjsc tego 18dc to moze to znaczy ze juz zaczniemy :-P

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-11, 22:08   #696
kasia_ruda
Zakorzenienie

Linka na pewno coś zaczniecie, przy obu sposobach nie bierze się antków dłużej niż cykl (poza sytuacjami, gdzie kobieta ma np.torbiele). Więc już niedługo!

Stary 2014-02-11, 22:11   #697
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Linka na pewno coś zaczniecie, przy obu sposobach nie bierze się antków dłużej niż cykl (poza sytuacjami, gdzie kobieta ma np.torbiele). Więc już niedługo!

Dowiem sie w piatek :-D

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-11, 22:25   #698
kasia_ruda
Zakorzenienie

Ja mam jutro kontrolę i być może genetyczne usg, bo to 11 tc. Trochę się boję... do tego od kilku dni mam takie wahania nastrojów, że strach się do mnie zbliżać...

Stary 2014-02-12, 07:30   #699
espaniolaola
Raczkowanie

EWALINKA ja tez jestem z wroclawia i tez przeslismy drogę polmedis i invimed i powiem ci tak wszystko super w invimedzie tylko lista oczekujaca jest tak dluga ze my bysmy musieli czekac 8 miesiacy na invitro .kwalifikowalismy sie w listopadzie a zabieg nam zaplonawali na czerwiec .wiec wybraliśmy opole!!! I jestem juz po invitro i dzis mamy ftransfer!! pozdrawiam i pomyślcie o Opolu !
espaniolaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 07:48   #700
annaantonina
Raczkowanie

GG do annaantonina

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie,..wiem że są dwie metody
1) antyki 1-21dc potem @ a po stymuĺa
2) antyki a w 18 dc stymulka bez czekania na @

Ktora metode mialyscie????mi gin kazal przyjsc na usg w 18dniu antykow i ciekawa jestem co dalej

są dwa protokoły stymulacji jajników, tak jak zresztą napisałaś, lekarz dobiera go zawsze indywidualnie do każdej pacjętki tak aby efekt stymulacji był jak najlepszy... choć lekarze przyznają ze pierwsza stymulacja jest otyle trudniejsza że nigdy nie wiedza jak kobieta odpowie na hormony... choć i to szybko korygują bo dzięki badaniom poziomu hormonów już podczas stymulacji i monitoringom usg mogą odpowiednio dobierać dawki leków zeby efekt był jak najlepszy i oczywiście najlepiej jest żeby pierwsza stymulka była ostatnią jednak bywa ze potrzebne są kolejne podejścia wówczas lekarz wybiera drugi wariant stymulacji i tak zazwyczaj na przemian się je stosuje...

Evelinke witam i życze powodzenia

Kasia_ruda będzie dobrze nie stresuj się mamusiu!!!

Espaniolaola niech maluch rozgości się w brzusiu na dobre !!!
I ICSI Vitrolive- X/2010r.- niestety nieudane;(
Kariotypy - prawidłowe
eMek -oligoasthenoteratozoosper mia

Edytowane przez annaantonina
Czas edycji: 2014-02-12 o 07:51
annaantonina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 08:10   #701
kasia_ruda
Zakorzenienie

Espaniolaola trzymam kciuki z całych sił!!! Będzie dobrze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 09:57   #702
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annaantonina Pokaż wiadomość
są dwa protokoły stymulacji jajników, tak jak zresztą napisałaś, lekarz dobiera go zawsze indywidualnie do każdej pacjętki tak aby efekt stymulacji był jak najlepszy... choć lekarze przyznają ze pierwsza stymulacja jest otyle trudniejsza że nigdy nie wiedza jak kobieta odpowie na hormony... choć i to szybko korygują bo dzięki badaniom poziomu hormonów już podczas stymulacji i monitoringom usg mogą odpowiednio dobierać dawki leków zeby efekt był jak najlepszy i oczywiście najlepiej jest żeby pierwsza stymulka była ostatnią jednak bywa ze potrzebne są kolejne podejścia wówczas lekarz wybiera drugi wariant stymulacji i tak zazwyczaj na przemian się je stosuje...

wiem ze są dwa protokoły , krótki i długi , moj lekarz powiedział mi ze bedzie krótki..moje dwie koleżanki z forum leczą się u tego samego lekarza , są o pare dni do przodu ode mnie i obie sa na krótkim. Jedna dostała stymulkę od 18tej tabletki antyków a druga od 4 dnia nowego cyklu - tego po antykach - wiec to mnie lekko dziwi...dwa takie same protokoły a inne postępowanie

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-12, 14:54   #703
Evelinke
Zakorzenienie

Espaniolaola, ja nie jestem z Wrocławia, tam tylko jeździmy a do Opola to mamy taką samą odległość może nawet troszkę dalej. Zobaczymy co nam powiedzą, szczerze to właśnie boję się, że zabiją nas tym terminem
Kasia_ruda, to chyba dobrze, że masz takie wahania wkońcu ciąża to burza hormonów a my jeszcze dostajemy je dodatkowo Nie martw się, będzie dobrze
Stary 2014-02-12, 16:44   #704
espaniolaola
Raczkowanie

No i niedoszlo do transferu ....musiny czekac do jutra rana czy zarodki przeksztalca sie blastocysty...ladnie sie dzielą ale wszystko sie okarze jutro!!! To będzie juz 6 dzien o punkcji i embriolog mówi ze moze nawet u nas dojsc do 7 dni....no jestem zalamana co to będzie oby nie obumarly boże ilez to nerwów czlowiek musi sie najeść((((((((((

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

kasia-ruda jakie tobie zarodki podali tzn w którym dniu?jakie stadium ?
Stary 2014-02-12, 16:46   #705
kasia_ruda
Zakorzenienie

Mi podali 48 godzin od punkcji, czyli w bardzo wczesnym stadium. Nie martw się kochana, skoro się ładnie dzielą, to czemu miałoby się to nagle zmienić... będzie dobrze! Ale nie dziwię ci się, że się denerwujesz... powodzenia! Do jutra niedużo czasu.

Stary 2014-02-12, 17:46   #706
espaniolaola
Raczkowanie

straszna rozbieżność z tymi transferami nie mogę tego pojąć:/ o co tu kaman...:/ ....
Stary 2014-02-12, 17:47   #707
kasia_ruda
Zakorzenienie

No to prawda. To zależy od kliniki wszystko i od lekarza prowadzącego...

Stary 2014-02-12, 18:10   #708
Evelinke
Zakorzenienie

Espaniolaola, trzymaj się będzie dobrze , trzymam kciuki
I oczywiście informuj Nas
Stary 2014-02-12, 19:09   #709
takaona1983
Raczkowanie

Witajcie Kochane,
ja mam strasznego stracha... pojutrze histero boje się jak nie wiem co...
Dziś jest ósmy dzień brania antyków... Pojutrze zabieg i ciekawe co dalej... Ehhh chciałabym, żeby już było po wszystkim...
takaona1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 21:44   #710
kasia_ruda
Zakorzenienie

Takaona, z jakiego powodu masz tą histero? Jakieś wskazania? Pytam, bo czytałam o tym i nie natknęłam się nigdzie na info, że to część badań wstępnych do in vitro. Zabieg będzie w znieczuleniu ogólnym? Spokojnie, jesteś coraz bliżej celu, to już ostatnia prosta, dasz radę!

U mnie ok, lekarz powiedział, że mały rozwija się podręcznikowo, ma już prawie 6 cm i (co prawda lekarz powtarzał, że to bardzo wstępne i niepewne stwierdzenie) chyba jest chłopakiem dziewczyny, wiem jak ciężko jest momentami w całym procesie, ale nie poddawajcie się!

Stary 2014-02-13, 09:21   #711
espaniolaola
Raczkowanie

no i nie doszli do transweru,wszystkie zarodki obumarly.....;( jestem zalamana
Stary 2014-02-13, 09:23   #712
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez espaniolaola Pokaż wiadomość
no i nie doszli do transweru,wszystkie zarodki obumarly.....;( jestem zalamana
ze tak powiem...po jaki grzyb je tak długo trzymali? trzeba było chociaz jeden dać wczesniej

przepraszam ale to ich wina!!!!kliniki podają po 48 h lub max po 5 dniach ale zeby 6-7 trzymac to jest igranie z losem! nigdy w warunkach labolatoryjnych ebriologom sie nie uda! tylko macica ma odpowiednie warunki aby odzywic zarodki!

3690 gram szcześcia <3

Edytowane przez Linka1984
Czas edycji: 2014-02-13 o 09:24
Stary 2014-02-13, 10:03   #713
espaniolaola
Raczkowanie

tez mam takie wrażenie ze to wina kliniki bo zarodki rokowaly dobrze ,dobrze sie rozwilaly ale przestaly....:/teraz musimy czekać 3 miesiące ;( zastanawiam sie nad inseminacja z nasieniem dawcy,bo nie mam juz sily....
Stary 2014-02-13, 10:06   #714
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
tez mam takie wrażenie ze to wina kliniki bo zarodki rokowaly dobrze ,dobrze sie rozwilaly ale przestaly....:/teraz musimy czekać 3 miesiące ;( zastanawiam sie nad inseminacja z nasieniem dawcy,bo nie mam juz sily....
nie dopuść kolejny raz do 7 dób! powiedz im ze 5 i koniec. Moja szwagierka tak po nieudanej próbie wymusiła ze podali jej po 2 dniach i ma dwóch synków...

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-13, 10:13   #715
kasia_ruda
Zakorzenienie

Kurcze co to są za "specjaliści"... a wyjaśnili ci jakoś, dlaczego to się stało? I dlaczego aż tyle czekali? Dla mnie to też dziwne, że aż tyle... bardzo mi przykro Espaniolaola.... naprawdę. Tyle wysiłku na nic... brak mi słów...

Stary 2014-02-13, 13:13   #716
espaniolaola
Raczkowanie

poprostu powiedzieli ze sie przestaly rozwijac....:/ mialy juz podzialy 8 lub 6 komorkowe i nie przeszy do stadium blastocysty....tyle wszystkiego i nic z tego...niewiem czy chce jeszcze raz przechodzic to...to jest tyle nerwówzbyt wiele
Stary 2014-02-13, 13:25   #717
kasia_ruda
Zakorzenienie

Na razie za wcześnie na decyzje, musisz odpocząć i na spokojnie to przemyśleć. U was wszystkie komórki twoje były zapłodnione? Czyli następny cykl też by musiał być ze stymulacją? Ech... to rzeczywiście ciężka decyzja, bo przechodzenie tego wszystkiego od nowa to nic przyjemnego... musicie na spokojnie to przegadać i podjąć razem decyzję. Jeśli inseminacja jest dla twojego męża ok, to też jest zawsze jakiś pomysł. I na pewno nieporównywalnie mniejsze obciążenie dla ciebie. Inseminacja też jest refundowana?

Stary 2014-02-14, 11:28   #718
saschka
Przyczajenie

Cytat:
Hej przyszle Mamusie, jestem malo aktywna na tym watku w pisaniu, ale czytam na biezaco Dolaczylam do Was ok 3 lat temu... Teraz chcialam tylko podzielic sie z Toba espaniolaola moim doswiadczeniem, bo rowniez przez rok robilismy z mezem inseminacje z nasieniem dawcy (11 prob!!!) i nam sie nie udalo... W koncu zdecydowalismy sie na in vitro i z pierwszych mrozaczkow zaszlam w ciaze, ktora niestety w 8 tyg sie zakonczyla, ale podeszlismy do kolejnego in vitro i z kolejnych mrozaczkow jest nasz synek (16 miesiecy skonczyl ) Podsumowujac jestesmy teraz z mezem bardzo szczesliwi, ze jednak ta inseminacja sie nie udala, ale kosztowala nas duzo pieniedzy i nerwow... Rozumiem Twoj bol i wiem, ze kazdy musi znalezc swoja droge do bycia rodzicami... Trzymam za Was bardzo kciuki i nie poddawajcie sie!!!!
saschka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 16:02   #719
takaona1983
Raczkowanie

cześć Dziewczynki
jeśli o mnie chodzi to histeroskopia to chyba część przygotowań do in vitro...jestem właśnie po zabiegu i wiecie co? nie życzę najgorszemu wrogowi... masakra... niby dostalam leki przeciwbolowe... ale bolalo okropnie... na szczescie chociaz wszystkie wyniki prawidlowe wiec git... wykupilusmy tez leki do stymulki. Protokół krótki, zaczynamy niebawem... nie wiem tylko jednego- biore yasminelle od 1 dc. Aktualnie wezmę 11 tabletke. To mam to opakowanie dobrac do konca? i jak dostane okres to wtedy zaczac stymulacje? podpowiedzcie... buziaki !
takaona1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 16:09   #720
kasia_ruda
Zakorzenienie

Takaona obawiam się, że tu ci nie pomożemy. To musi ci lekarz powiedzieć. Ja np ok 20 dnia przetrwałam antki i po rozpoczęciu krwawienia zaczęłam zastrzyki. Ale wiem, że niektóre dziewczyny dobierają opakowanie do końca, inne nie mają czekać na krwawienie. Ilu lekarzy, tyle metod... bardzo współczuję cierpienia dziś. Ja przy hsg też wyłam z bólu. .

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości