Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszczalskich - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-20, 20:38   #691
saming
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszcza

Ja to czasem w ogóle nic z tego nie rozumiem, i wydedukowałam sobie, że to i tak rząd na tym zarabia

A w ogóle, zaliczyłam 35 minut biegania, i idę teraz pod prysznic, a potem zjeść coś. Hm, hm.

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 20:40   #692
Szotta
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszcza

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja właściwie w ogóle nie oglądam. Jak już to wybrane programy.
Długo z braku czasu tez nie oglądałam
A teraz lubię siąść wieczorem i czegoś fajnego poszukać.

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 20:44   #693
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Ale to jest coś zupełnie innego. Nie mówię by kopiować system niemiecki. Ale pod względem samych podatków by można.

A potem się mówi, że Polska to taki katolicki kraj... A tu każdy prawie do KK należy, bo "rodzina chce", "bo wypada".

A wymuszanie płacenia na darmowy pogrzeb nie uderza?

Cieszę się, że fajną parafię masz Ale jak sama widzisz, chociażby po tym forum, to już jest rzadkość.

I tak się drąży. Przecież katolicy rzucają na tace, płacą za śluby, pogrzeby, komunie, bierzmowania... Mnie chodzi o to żeby otwarcie KK powiedział: "Na swoje funkcjonowanie potrzebujemy od wiernych tyle a tyle". I do widzenia. Niech to wszystko księgowane będzie, a nie tak jak teraz- ksiądz sobie dorabia podczas chrzcin, komunii i bierzmowania O_o
A ja myślę, że gdyby istniały podatki, to na pewno byłaby wysoka opłata za wystąpienie z kościoła, żeby zniechęcić ludzi do odchodzenia z niego.

Gdyby prawie każdy należał z tego względu, to nie byłoby tylu osób żądających od swoich bliskich przynależności do kościoła A Polska jest bardzo katolickim krajem mimo wszystko, po prostu ci, którzy są niewierzący, mówią o tym otwarcie, a wierzący specjalnie się z tym nie afiszują, dlatego tak się wydaje.

Jeśli nie da się ofiary za pogrzeb, to zdrowy na umyśle ksiądz go nie odmówi, ale nieprzymusowe ofiary stały się już jakiegoś rodzaju tradycją i większość ludzi daje z własnej woli.

Uważam, że taka parafia jak moja to jest normalna parafia i powinno się raczej dbać o to, żeby tak było wszędzie.

W większości przypadków po prostu ludzie chcą dawać, niektórzy myślą, że dając na tacę wykupują sobie miejsce w niebie A gdyby księgować każdy dochód księży, to świat by się dowiedział, ile zarabiają, więc żaden by na to nie przystał A gdyby jeszcze odprowadzać od tego podatek, to góra forsy by im uciekała Oczywiście mówię o większości, bo ponoć są księża, którzy mało zarabiają.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 20:46   #694
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Ja się na kościele nie znam, na zasadach jego funkcjonowania też, więc się zwykle nie udzielam w takich dyskusjach. Ale o ile łatwiej by było, gdyby określono minimalny wiek, jaki musi osiągnąć człowiek, aby przystąpić do jakieś wspólnoty religijnej. Wtedy każdy wybierałby sobie wiarę, jaka mu się podoba, nie byłoby dziwnych sytuacji... Chociaż, przynajmniej jeśli chodzi o chrześcijaństwo, wierni chyba nie byliby zbyt zadowoleni z takiego pomysłu, bo chrzest ma przecież zmyć z dziecka grzech pierworodny, a jaki wierzący rodzic chciałby, żeby jego dziecko przez tyle lat żyło w grzechu
Stary 2010-03-20, 20:53   #695
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szotta Pokaż wiadomość
weegirl- cudne i faktycznie długie

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Dziewczyny, nawet nie wiecie, jak się cieszę, że w czasie kryzysu nie ścięłam włosów
Jak jeszcze kiedyś przyjdzie mi taki pomysł do głowy- krzyczeć i bić. Bo później bardzo bym żałowała.
Dzięki
Co do kryzysów, to dobrze, że ja ich nie miewam Jakoś od paru lat nic a nic mnie nie kuszą krótkie fryzury. Aczkolwiek czasami jestem tak zrozpaczona stanem moich włosów, że mam ochotę je ściąć, byle tylko na nie nie patrzeć. Na szczęście, takie napady frustracji kończą się tylko związaniem włosów.

Cytat:
A wymuszanie płacenia na darmowy pogrzeb nie uderza?

I tak się drąży. Przecież katolicy rzucają na tace, płacą za śluby, pogrzeby, komunie, bierzmowania... Mnie chodzi o to żeby otwarcie KK powiedział: "Na swoje funkcjonowanie potrzebujemy od wiernych tyle a tyle". I do widzenia. Niech to wszystko księgowane będzie, a nie tak jak teraz- ksiądz
sobie dorabia podczas chrzcin, komunii i bierzmowania O_o
Moim zdaniem Kościół powinien mieć po prostu cennik usług i rozliczać się z kasy, którą dostaje od wiernych. Już opisywałam kuriozalną sytuację, jeśli chodzi o kupowanie miejsca na cmentarzu. Słyszałam też o innych przypadkach, gdzie np. ksiądz na chwilę przed zaplanowanym ślubem, stwierdził, że jednak państwo młodzi za mało mu dali kasy i odmówił przeprowadzenia ceremonii, jeśli nie dostanie więcej

A co do blondu, to nie wiem, chciałabym do niego wrócić, bo z blondem czułam się naturalnie, a w tych jak przefarbowana Ale to zależy od tego, jak bezpieczna byłaby to operacja. A Ty już nie kombinujesz z rudościami?
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 20:59   #696
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Moim zdaniem Kościół powinien mieć po prostu cennik usług i rozliczać się z kasy, którą dostaje od wiernych. Już opisywałam kuriozalną sytuację, jeśli chodzi o kupowanie miejsca na cmentarzu. Słyszałam też o innych przypadkach, gdzie np. ksiądz na chwilę przed zaplanowanym ślubem, stwierdził, że jednak państwo młodzi za mało mu dali kasy i odmówił przeprowadzenia ceremonii, jeśli nie dostanie więcej
A to nie jest tak, że miejsce na cmentarzu kupuje się od miasta?
Chyba, że chodzi o jakiś cmentarz koło kościoła, ja się na tym nie znam, ale wiem, że na szczęście wszyscy moi zmarli leżą na "normalnych" cmentarzach dla wszystkich, nie tylko dla katolików

Stary 2010-03-20, 21:12   #697
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Chyba, że chodzi o jakiś cmentarz koło kościoła, ja się na tym nie znam, ale wiem, że na szczęście wszyscy moi zmarli leżą na "normalnych" cmentarzach dla wszystkich, nie tylko dla katolików
Cmentarze komunalne w Warszawie są takie... mało przytulne Jak np. gigantyczna nekropolia zwana Cmentarzem Północnym. W każdym razie, wiadomo, że większość osób chciałaby być pochowana tam, gdzie jego bliscy, u mnie chyba nikt nie jest pochowany na cmentarzu komunalnym, przynajmniej nie w Warszawie, nie wiem, jak to jest dokładnie w innych miejscowościach.
A co do miejsca na cmentarzu "kościelnym", to nie ma ustalonych cenników Cena zależy od wielu czynników. Wiadomo, z miejscem na cmentarzu komunalnym jest inaczej.
Stary 2010-03-20, 21:28   #698
Pez
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez saming Pokaż wiadomość
Ja to czasem w ogóle nic z tego nie rozumiem, i wydedukowałam sobie, że to i tak rząd na tym zarabia
chyba nie czytalas nigdy gazet typu Fakty i Mity i lepiej ich nigdy nie czytaj bo moga zburzyc Twoje wyobrazenie nt kleru
Stary 2010-03-20, 21:35   #699
saming
Zakorzenienie

Cytat:
A ja myślę, że gdyby istniały podatki, to na pewno byłaby wysoka opłata za wystąpienie z kościoła, żeby zniechęcić ludzi do odchodzenia z niego.

Gdyby prawie każdy należał z tego względu, to nie byłoby tylu osób żądających od swoich bliskich przynależności do kościoła A Polska jest bardzo katolickim krajem mimo wszystko, po prostu ci, którzy są niewierzący, mówią o tym otwarcie, a wierzący specjalnie się z tym nie afiszują, dlatego tak się wydaje.

Jeśli nie da się ofiary za pogrzeb, to zdrowy na umyśle ksiądz go nie odmówi, ale nieprzymusowe ofiary stały się już jakiegoś rodzaju tradycją i większość ludzi daje z własnej woli.

Uważam, że taka parafia jak moja to jest normalna parafia i powinno się raczej dbać o to, żeby tak było wszędzie.

W większości przypadków po prostu ludzie chcą dawać, niektórzy myślą, że dając na tacę wykupują sobie miejsce w niebie A gdyby księgować każdy dochód księży, to świat by się dowiedział, ile zarabiają, więc żaden by na to nie przystał A gdyby jeszcze odprowadzać od tego podatek, to góra forsy by im uciekała Oczywiście mówię o większości, bo ponoć są księża, którzy mało zarabiają.
Tak, to prawda, że są księża, którzy mało zarabiają, ale to nie jest, że 'mało od ludzi' dostają (chociaż może i w małych parafiach tak jest, nie wiem do końca), ale znam przypadki, gdzie proboszcze płacą 'haracz' biskupowi, i im zostaje naprawdę niewiele. Nawet wypasionych samochodów nie mają ani nic, a ksiądz jak zbiera kasę od wiernych to się stara i remontuje kościół, itp.

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Pez Pokaż wiadomość
chyba nie czytalas nigdy gazet typu Fakty i Mity i lepiej ich nigdy nie czytaj bo moga zburzyc Twoje wyobrazenie nt kleru
Oj, swego czasu byłam bardzo w temacie, zwłaszcza nt kościół-rząd, podatki itp. Ale po prostu znudziło mi się, 'swoje wiem' poparte na faktach, a nie incydentach z gazetek i tv, więc już mnie to tak wszystko nie interesuje.

Jeśli chodzi ogólnie o kościół od wewnątrz - należę do jednej z tych organizacji religijnych, akurat ta jest mało popularna, dość sporo wiem jak to wszystko wygląda od środka, bo niestety całkiem dużo zatargów mamy z kurią itp. Więc... to co w gazetach czasem opisuję a co niby właśnie ma być prawdą - jest dalekie od tego.

Stary 2010-03-20, 21:38   #700
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Szotta Pokaż wiadomość
Długo z braku czasu tez nie oglądałam .
Ja nie oglądam z braku dobrych programów.

Cytat:
Coś w tym jest.

Cytat:
A Polska jest bardzo katolickim krajem mimo wszystko, po prostu ci, którzy są niewierzący, mówią o tym otwarcie, a wierzący specjalnie się z tym nie afiszują, dlatego tak się wydaje.
Wątpię. Widzę ile osób chodzi w szkole na religię. Góra 50% klasy.

Cytat:
Poczytaj, co Weegirl napisała (;

Cytat:
Pewnie, że się powinno

Cytat:
Napisane przez ChihPyh Pokaż wiadomość
Ale o ile łatwiej by było, gdyby określono minimalny wiek, jaki musi osiągnąć człowiek, aby przystąpić do jakieś wspólnoty religijnej. Wtedy każdy wybierałby sobie wiarę, jaka mu się podoba, nie byłoby dziwnych sytuacji...
To jest postulat, który głoszę od dawna już. Tutaj pewnie też nie raz o tym pisałam. Chrzest tylko dla pełnoletnich.

Cytat:
Chociaż, przynajmniej jeśli chodzi o chrześcijaństwo, wierni chyba nie byliby zbyt zadowoleni z takiego pomysłu, bo chrzest ma przecież zmyć z dziecka grzech pierworodny, a jaki wierzący rodzic chciałby, żeby jego dziecko przez tyle lat żyło w grzechu
Taaa, bo któryś papież stwierdził, że nieochrzczone zmarłe dzieci nie idą do nieba

Cytat:
Słyszałam też o innych przypadkach, gdzie np. ksiądz na chwilę przed zaplanowanym ślubem, stwierdził, że jednak państwo młodzi za mało mu dali kasy i odmówił przeprowadzenia ceremonii, jeśli nie dostanie więcej
Jak to cudownie, że ja nie będę się musiała użerać z kościołem

Cytat:
A co do blondu, to nie wiem, chciałabym do niego wrócić, bo z blondem czułam się naturalnie, a w tych jak przefarbowana Ale to zależy od tego, jak bezpieczna byłaby to operacja. A Ty już nie kombinujesz z rudościami?
Ja cały czas blondynką jestem. Jasną. Aczkolwiek kupiłam sobie szamponetkę "ciemny blond". Wygląda mi na opakowaniu na taki jaśniutki blondobrąz. Ale zaryzykuję chyba jutro
Stary 2010-03-20, 21:45   #701
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli co, mam wyrzucić z domu energooszczędne?
Niestety nie możesz. W zeszłym roku UE wycofała normalne żarówki z obiegu. Już nie da się ich kupić nigdzie na terenie UE. Możesz sobie sprowadzić z za wschodniej granicy.
I znów ktoś zrobił interes.
Cytat:
Ale przecież ludzie rzucają na tacę, płacą za "usługi" takie jak ślub czy pogrzeb, więc czemu niby miałoby się płacić podatek od wiary Poza tym w konstytucji jest zapisany rozdział państwa od kościoła, więc moim zdaniem to by trochę niezgodne z nią było. Chyba, że by wprowadzić podatek na działalność każdego kościoła w Polsce
Akurat ta część konstytucji jest bezkarnie łamana na co dzień.
Cytat:
Słyszałam też o innych przypadkach, gdzie np. ksiądz na chwilę przed zaplanowanym ślubem, stwierdził, że jednak państwo młodzi za mało mu dali kasy i odmówił przeprowadzenia ceremonii, jeśli nie dostanie więcej
Dla porównania moi znajomi mariawici chcieli się pobrać, ale byli biedni. Poszli do księdza w swoim kościele mariawickim i pogadali z ksiedzem. A ksiądz im powiedział -drogie dzieci, ślubu wam udzielę bez problemu, a kościół wspomożecie jak będziecie mieli pieniażki. A jeśli nie będziecie miel pieniędzy to możecie przyjść i pomóc sprzątać lub dekorować kościół.

Cytat:
Miejsce można sobie wykupić juz w młodym wieku, a potem trzeba całe życie abonament za nie płacić.
Ostatnio moja ciocia umarła i był problem bo ostatnie kilka lat tenże abonament nie był płacony.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 21:51   #702
Pez
Raczkowanie

Cytat:
Oj, swego czasu byłam bardzo w temacie, zwłaszcza nt kościół-rząd, podatki itp. Ale po prostu znudziło mi się, 'swoje wiem' poparte na faktach, a nie incydentach z gazetek i tv, więc już mnie to tak wszystko nie interesuje.

Jeśli chodzi ogólnie o kościół od wewnątrz - należę do jednej z tych organizacji religijnych, akurat ta jest mało popularna, dość sporo wiem jak to wszystko wygląda od środka, bo niestety całkiem dużo zatargów mamy z kurią itp. Więc... to co w gazetach czasem opisuję a co niby właśnie ma być prawdą - jest dalekie od tego.
to dobrze ze masz wieksza wiedze, u wielu osob jednak takie artykuly spowodowaly odwrocenie sie od Kosciola.
Stary 2010-03-20, 21:53   #703
saming
Zakorzenienie

Cytat:
to dobrze ze masz wieksza wiedze, u wielu osob jednak takie artykuly spowodowaly odwrocenie sie od Kosciola.
Bywa i tak.
Z jednej strony rozumiem, bo jednak ogólnie to co się w KK wyprawia woła o pomstę do nieba tak naprawdę. Ale zawsze też jest druga strona medalu.

Stary 2010-03-20, 22:01   #704
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość
Niestety nie możesz. W zeszłym roku UE wycofała normalne żarówki z obiegu. Już nie da się ich kupić nigdzie na terenie UE. Możesz sobie sprowadzić z za wschodniej granicy.
I znów ktoś zrobił interes.
Naprawdę wszystkie żarówki są teraz energooszczędne? O_o Aż pójdę obejrzeć opakowania. Mama zawsze żarówki kupuje więc w ogóle nie w temacie jestem.

Cytat:
Bywa i tak.
Z jednej strony rozumiem, bo jednak ogólnie to co się w KK wyprawia woła o pomstę do nieba tak naprawdę. Ale zawsze też jest druga strona medalu.
Zawsze jest druga strona medalu. KK jest organizacją kontrowersyjną więc zawsze będą głośne skrajne opinie na jego temat.
Ja mimo wszystko jestem przeciwniczką KK. No, poza jedną kwestią- w jakiś sposób wymusza na ludziach moralne zachowanie. Gdyby nie było kościoła, to strach pomyśleć jak w poczuciu bezkarności zachowywałaby się większość społeczeństwa... Chyba tak jak Kurtz z "Jądra ciemności".
Wiadomo, nie tylko kościół pewne zachowania wymusza, ale jednak on odgrywa najważniejszą rolę. Żyjąc w kraju nawet połowicznie katolickim w dużym stopniu nawet wierzący-niepraktykujący [] przejmują moralność katolicką, która jak na obecne czasy to całkiem niezła jest i tak.
Stary 2010-03-20, 22:05   #705
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Ja cały czas blondynką jestem. Jasną. Aczkolwiek kupiłam sobie szamponetkę "ciemny blond". Wygląda mi na opakowaniu na taki jaśniutki blondobrąz. Ale zaryzykuję chyba jutro
A co to za szamponetka dokładnie? Nie widziałam nic podobnego w takim kolorze

Cytat:
Dla porównania moi znajomi mariawici chcieli się pobrać, ale byli biedni. Poszli do księdza w swoim kościele mariawickim i pogadali z ksiedzem. A ksiądz im powiedział -drogie dzieci, ślubu wam udzielę bez problemu, a kościół wspomożecie jak będziecie mieli pieniażki. A jeśli nie będziecie miel pieniędzy to możecie przyjść i pomóc sprzątać lub dekorować kościół.
Podejrzewam, że można też znaleźć katolickich duszpasterzy, którzy mają podobne podejście, ale to niestety mniejszość w*

*mój TŻ kazał mi nacisnąć "w", bo podobno jest smutne, że go nie używam
Stary 2010-03-20, 22:07   #706
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A co to za szamponetka dokładnie? Nie widziałam nic podobnego w takim kolorze
Joanna "naturalny blond"

Cytat:
w*

*mój TŻ kazał mi nacisnąć "w", bo podobno jest smutne, że go nie używam
Ale jak to, nie używasz?
Stary 2010-03-20, 22:11   #707
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Cmentarze komunalne w Warszawie są takie... mało przytulne Jak np. gigantyczna nekropolia zwana Cmentarzem Północnym. W każdym razie, wiadomo, że większość osób chciałaby być pochowana tam, gdzie jego bliscy, u mnie chyba nikt nie jest pochowany na cmentarzu komunalnym, przynajmniej nie w Warszawie, nie wiem, jak to jest dokładnie w innych miejscowościach.
A co do miejsca na cmentarzu "kościelnym", to nie ma ustalonych cenników Cena zależy od wielu czynników. Wiadomo, z miejscem na cmentarzu komunalnym jest inaczej.
To ja mam jednak szczęście
Ale uważam, że jeśli chodzi o cmentarz, to powinien być ustalony konkretny cennik, tak jak na komunalnym. Usługa przecież ta sama

Cytat:
Ja uważam, że czasami trochę przesadzają w tej konkretnej gazecie Ale, niestety, mają też sporo racji.

Cytat:
Wątpię. Widzę ile osób chodzi w szkole na religię. Góra 50% klasy.

Taaa, bo któryś papież stwierdził, że nieochrzczone zmarłe dzieci nie idą do nieba
Są na pewno osoby, które nie chodzą na religię, bo szkoda im czasu (przynajmniej u mnie 90% niechodzących nie chodzi właśnie z tego powodu), a trzeba jeszcze dodać ich rodziców, dziadków. Chyba po prostu jest u młodzieży tendencja do takich zachowań, ale nie wiem, czy to takie częste.
Wystarczy wejść na portal **************** (czasem można się też nieźle uśmiać)

Zwierzęta też ponoć nie idą do nieba, ochrzczone lub nie, więc po co komu takie niebo?
I nikt mi nie wmówi, że zwierzęta nie mają duszy, jeśli miarą posiadania duszy byłby kciuk przeciwstawny, to małpy dusze mają, a jeśli wyobraźnia, to mają ją konie Więcej nas raczej od zwierząt nie różni

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:
Zawsze jest druga strona medalu. KK jest organizacją kontrowersyjną więc zawsze będą głośne skrajne opinie na jego temat.
Ja mimo wszystko jestem przeciwniczką KK. No, poza jedną kwestią- w jakiś sposób wymusza na ludziach moralne zachowanie. Gdyby nie było kościoła, to strach pomyśleć jak w poczuciu bezkarności zachowywałaby się większość społeczeństwa... Chyba tak jak Kurtz z "Jądra ciemności".
Wiadomo, nie tylko kościół pewne zachowania wymusza, ale jednak on odgrywa najważniejszą rolę. Żyjąc w kraju nawet połowicznie katolickim w dużym stopniu nawet wierzący-niepraktykujący [] przejmują moralność katolicką, która jak na obecne czasy to całkiem niezła jest i tak.
Jee tam, w wielu kulturach zanim przyszło chrześcijaństwo ludzie byli bardziej moralni A moralność katolicka często jest niestety fałszywa, bardzo często się z tym spotykam

Stary 2010-03-20, 22:15   #708
19agusia91
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam takie głupie pytanie,czy koty mają orgazmy?
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 22:15   #709
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę wszystkie żarówki są teraz energooszczędne? O_o Aż pójdę obejrzeć opakowania. Mama zawsze żarówki kupuje więc w ogóle nie w temacie jestem.
Jak masz jeszcze zapasy z zeszłego roku to jest szansa że masz zwykłe. Ja jeszcze mam kilka normalnych o oszczędzam je jak mogę. Oby jaknajdłużej wystarczyły. Nastepna ciekawostka, żarówka energooszczędna powoduje takie zakłucenia,że przy zapalaniu swiatła telewizor sam zmienia kanały i dekoder wariuje.

Cytat:
Szwajcaria jest krajem bezreligijnym i jakoś na ich moralność narzekać nie można. W Anglii też katolików zbyt wielu nie ma a jeśli ktoś ma być niemoralny to będzie i religia nie ma z tym nic wspólnego. Od karania jest prawo, policja i sądy a nie kościół. Tak jest w krajach cywilizowanych. I kościół nie musi się wtrącać w niczyją moralność.
Moralność niektórych polskich katolików pozostawia wiele do życzenia. Znam całe masy bardziej moralnych niewierzących.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-03-20, 22:16   #710
19agusia91
Zakorzenienie

Ja się ostatnio dowiedziałam,ze w Bibliii nie ma ani słowa o celibacie, papiez ustalił go , bo chodziło o kasę.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-03-20, 22:21   #711
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
Ja się ostatnio dowiedziałam,ze w Bibliii nie ma ani słowa o celibacie, papiez ustalił go , bo chodziło o kasę.
Polecam książkę Mario Puzo "Rodzina Borgiow".
W Biblii jest wiele rzeczy zupełnie inaczej niż na religii teraz uczą.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-03-20, 22:25   #712
19agusia91
Zakorzenienie

Na religii to w kółko słyszymy jaki to seks jest ble i jak to facet Cię nie szanuje jesli kochasz się z nim fizycznie przed ślubem

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Lekcje religii powinny wyglądać inaczej.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-03-20, 22:27   #713
saming
Zakorzenienie

Cytat:
A z drugiej strony - ksiądz co jakiś czas wędruje - nie wyobrażam sobie żony i dzieci księdza, które by też tak musiały wędrować.
A poza tym celibat ma też swoją inną historię, ale o tym innym razem, bo mam problem:

nie mam pojęcia jak rozróżnić ciemnopomarańczową barwę moczu od krwi w moczu i w ogóle skąd się to wzięło?? Wydaje mi się, że to krew nie jest, bo jeszcze wiem jak wygląda. Ale kompletnie nie rozumiem skąd taka barwa... pierwszy raz mi się to zdarzyło i jestem przerażona, bo w pierwszej chwili myślałam, że okres o 3 tygodnie się przyspieszył a to niemożliwe przecież. Czytam różne objawy o krwiomoczu, i jedyna jaka pasuje to to, że jak nie boli i jest krwiomocz, znaczy że to nowotwór... A do lekarza dopiero w poniedziałek mogę iść, ja tu osiwieję...

Stary 2010-03-20, 22:29   #714
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Są na pewno osoby, które nie chodzą na religię, bo szkoda im czasu (przynajmniej u mnie 90% niechodzących nie chodzi właśnie z tego powodu), a trzeba jeszcze dodać ich rodziców, dziadków. Chyba po prostu jest u młodzieży tendencja do takich zachowań, ale nie wiem, czy to takie częste.
Wystarczy wejść na portal **************** (czasem można się też nieźle uśmiać)
Z drugiej strony, część chodzących na religię robi to, bo nie chce się sprzeciwić rodzinie. Także chyba moje przypuszczenia, że 50% ludzi to katolicy, są bliskie prawdzie.

Cytat:
Zwierzęta też ponoć nie idą do nieba, ochrzczone lub nie, więc po co komu takie niebo?
To samo mówię

Cytat:
I nikt mi nie wmówi, że zwierzęta nie mają duszy, jeśli miarą posiadania duszy byłby kciuk przeciwstawny, to małpy dusze mają, a jeśli wyobraźnia, to mają ją konie Więcej nas raczej od zwierząt nie różni
Koty mają przeciwstawny palec

Cytat:
Nastepna ciekawostka, żarówka energooszczędna powoduje takie zakłucenia,że przy zapalaniu swiatła telewizor sam zmienia kanały i dekoder wariuje.
Zawsze tak robi?

Cytat:
Szwajcaria jest krajem bezreligijnym i jakoś na ich moralność narzekać nie można. W Anglii też katolików zbyt wielu nie ma a jeśli ktoś ma być niemoralny to będzie i religia nie ma z tym nic wspólnego. Od karania jest prawo, policja i sądy a nie kościół. Tak jest w krajach cywilizowanych. I kościół nie musi się wtrącać w niczyją moralność.
Moralność niektórych polskich katolików pozostawia wiele do życzenia. Znam całe masy bardziej moralnych niewierzących.
Ale prawo z czegoś się bierze. Z jakiegoś powodu coś jest zakazane, a coś innego dozwolne. Częściowo bierze się to z moralności. A ta jednak została wykształcona w dużej mierze przez religię. To nie działa tak, że jest kościół, kościół coś mówi, ludzie słuchają, a jak kościół znika, to znika wszystko, co kształtował. Wynikająca z religii moralność teraz jest już zakorzeniona w kulturze. Przekazywana jest już z pokolenia na pokolenie jako aksjomat.

Co się tyczy fałszywości moralności katolickiej- zawsze mówi się, co innego niż się robi. Problemem nie są prawdziwi katolicy- oni żyją zgodnie z zasadami (zazwyczaj). Prawdziwym problemem jest plaga wierzących-niepraktykujących. To oni głównie wypaczają moralność i obraz religii.
Stary 2010-03-20, 22:30   #715
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Tak, to prawda Po prostu kościół za dużo wydawał na utrzymanie rodzin i kochanek księży
Ale teraz ponoć i tak 60% księży żyje z kobietami (ale nie mówię, że to na pewno prawda, tak słyszałam)

Cytat:
A np. wczesnośredniowieczna Skandynawia była "pogańska" a ludzie byli moralni, prawo było dobre, a poziom cywilizacji... powiem, że mieli wodę doprowadzaną do domów, to chyba jest wystarczający miernik A kobiety miały takie same prawa jak mężczyźni, identyczne, lepiej, niż teraz. A potem przyszło chrześcijaństwo...

Stary 2010-03-20, 22:33   #716
19agusia91
Zakorzenienie

Cytat:
Co się tyczy fałszywości moralności katolickiej- zawsze mówi się, co innego niż się robi. Problemem nie są prawdziwi katolicy- oni żyją zgodnie z zasadami (zazwyczaj). Prawdziwym problemem jest plaga wierzących-niepraktykujących. To oni głównie wypaczają moralność i obraz religii.
Czy ja wiem. Znam taką jedną niby praktykuje, zasad przestrzega, ale za przeproszeniem, większej suki nie spotkałam.

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Fakt, faktem, kościół mnie do siebie nie zachęca. Mam kłopot z jednoznacznym ustaleniem jak to właściwie ze mną jest.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-03-20, 22:37   #717
Soleilka
Zakorzenienie

dżizyż krajzys, mam takie blizny na palcach u stóp i tak bolą, że nie wiem co robić. Nawet mój lekarz, który leczy moje uczulenie od 9 lat, nie wie co mi dolega....

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 22:38   #718
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Na religii to w kółko słyszymy jaki to seks jest ble i jak to facet Cię nie szanuje jesli kochasz się z nim fizycznie przed ślubem
Lekcje religii powinny wyglądać inaczej.
Ja dobrze wspominam lekcje religii w podstawówce jak były jeszcze z siostrami zakonnymi.
Cytat:
nie mam pojęcia jak rozróżnić ciemnopomarańczową barwę moczu od krwi w moczu i w ogóle skąd się to wzięło?? Wydaje mi się, że to krew nie jest, bo jeszcze wiem jak wygląda. Ale kompletnie nie rozumiem skąd taka barwa... pierwszy raz mi się to zdarzyło i jestem przerażona, bo w pierwszej chwili myślałam, że okres o 3 tygodnie się przyspieszył a to niemożliwe przecież. Czytam różne objawy o krwiomoczu, i jedyna jaka pasuje to to, że jak nie boli i jest krwiomocz, znaczy że to nowotwór... A do lekarza dopiero w poniedziałek mogę iść, ja tu osiwieję...
Krwiomocz to są takie czerwone flaczki pływające w moczu, a nie ciemna barwa moczu. Wiem bo miałam, przy ciężkim zapaleniu pęcherza. Bez paniki. Ciemniejszy mocz może być spowodowany czymś co zjadłaś albo piłaś i nie musi oznaczać choroby. Na przykład po burakach sika się na czerwono. Pobserwuj jutro. Rano zawsze jest trochę ciemniejszy więc się nie przejmuj. Obserwuj cały dzień i dużo pij. Mocz robi sie trochę ciemniejszy jak długo sie nie idzie do łazienki.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-03-20, 22:41   #719
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:

Fakt, faktem, kościół mnie do siebie nie zachęca. Mam kłopot z jednoznacznym ustaleniem jak to właściwie ze mną jest.
Mam to samo. U mnie jest o tyle dobrze, że jest mądry probosz. Założył dwa hospicja, ciągle organizuje jakieś akcje. Nie zbiera pieniędzy dla siebie, od lat jeździ starym trabantem. Ostatnio wykryto u niego jakąś chorobę ( nie wiem czy nie raka ), biedny nic nie je, ledwo stoi, ale jest przy tym ołtarzu i się modli. Naprawdę wielki człowiek

A do kościoła nie chodzę. Jutro świętuję Ostarę

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 22:44   #720
19agusia91
Zakorzenienie

Ja chodze, w sumie lubię nawet.

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

U mnie proboszcz ma dwa samochody, a na kazaniu gada o odrzuceniu dóbr materialnych
Hula Hop
440/5000 minut
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości