|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłona
zip, przecież jest prawie 4 miesiące wakacji
![]() Chociaż zgadzam się, że to nie w każdej specjalizacji. Ja staram się uczestniczyć w różnych projektach - studiuję dziennie - i niestety muszę sama w większości na siebie zarabiać. Nie zawsze jest łatwo, ale chyba warto ![]()
![]() |
#692 |
BAN stały
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłona
no moj akurat nie ma 4 m-cy,poza tym ma zjazdy co tydzien, kazda sob. i niedz. napewno warto, ale nie kazdy ma mozliwosc niestety
![]() Edytowane przez zip sklad Czas edycji: 2011-08-13 o 19:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
Zip, faktycznie że ten film całkiem całkiem
![]() ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-08-13 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
Zmienię temat i sie pochwalę, bo uważam, ze udało nam się dopsyc tanio wyjechać na wakacje. Właśnie dzisiaj nad ranem wróciliśmy z Chorwacji i nie moge się nacieszyc porównując to co my wydaliśmy jadąc w ciemno na dziko, z tym co proponują biura podróży. Wiadomo, ze sam wyjazd to wydatek, który nie ma nic wspólnego z oszczędzaniem, ale raz w roku trzeba sobie odetchnąć. 2 lata temu bylismy w Bułgarii i wydaliśmy ok. 6tys na 10 dni (koszmar jak dla mnie, zwłaszcza, ze wydałam wtedy wszystkie oszczedności, a nie miałam żadnego stałego dochodu), a w tym roku wydaliśmy o połowę mniej i ciesze sie nieziemsko. Wiem, że niektórzy pewnie wydaliby jeszcze mniej, ale nie chcielismy rezygnowac z pokoju na rzecz namiotu i z kilku innych przyjemności
![]() ![]() ----------- i możemy wrocic do tematu pracy, bo lubie sobie Was poczytać ![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
Zaoszczędziliście. My byliśmy (w lipcu) w Bieszczadach i cała impreza wyniosła na dwoje jakieś 1500 zł wliczając paliwo. Spanie w *** hotelu i odżywianie wyłącznie na mieście czyli stadard OK. Ale koszt Twoich wakacji też super - tegorocznych, bo cena za Bułgarię nieco mnie wgniotła w fotel
![]() To prawda, że najbardziej opłaca się niezależnie jechać - kiedy byliśmy na Krecie (przez biuro) nie mogłam przeżyć, jak tanie były na miejscu hotele o wiele lepsze niż nasz kwaterunek, jak z nas zdarli....tylko że na własną rękę lecieć tam - to pozostaje kwestia lotu problematyczna niestety, czarter kosztował prawie tyle co całe wczasy, a dostać się tam bezpośrednio rejsem nie dało wtedy...przez Ateny się tłuc dwa dni nie miałam ochoty...ot i tyle. Ja jakoś mam opór przed wydaniem dużej gotówki na wyjazd. Zawsze mam coś pilniejszego, albo chcę odłożyć jakąś sumę, albo przeliczam na część samochodu który chcę ![]() Mam nadzieję, że się fajnie bawiliście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dla mnie hiszpański jest znacznie przyjemniejszym językiem i przydatniejszym na świecie a niemiecki w Europie. A ponieważ najpierw zamierzam wyruszyć gdzieś w Europę i szybciej się nauczę niemieckiego to chyba najpierw zacznę od niego... aczkolwiek całym swym jestestwem wolałabym hiszpański. Ale to rekreacyjnie za parę wiosen ![]() Edytowane przez 201609062117 Czas edycji: 2011-08-13 o 22:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 | |
astro-loszka
|
Cytat:
beatiska, moja koleżanka niedawno wróciła z Chorwacji i nie mogła się nadziwić, jak tam jest tanio (kwatery, jedzenie). Moim odwiecznym marzeniem jest Słowenia, ale wiem, że ceny w niej są niewiele niższe od tych włoskich.
![]() |
![]() |
#698 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- Cytat:
![]() Moim marzeniem jest przenieść się za czas stosowny na stanowisko związane z dużą ilością podróży służbowych, czyli pewnie do audytu ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 |
Konto usunięte
|
Anka niestety mam tego świadomość, ale jako człowiek niecierpliwy chciałabym wszystko odrazu i na już. Ale za to mam teraz więcej czasu na fitness i języki-tak przynajmniej to sobie tłumaczę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Zakorzenienie
|
Z ciekawości, Pinkswan, jak faktycznie wygląda rynek pracy we wrocławiu? Bo jedni mówią że super, drudzy że beznadziejnie więc w sumie nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Zakorzenienie
|
anka, a to nie jest tak ze wszystim, że jeden mówi "super" a drugi "beznadziejnie" ?
![]() Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
![]() |
#702 |
Konto usunięte
|
Anka powiem tak: dla absolwentów po nie przyszłościowych kierunkach studiów (czyli np chemii) jest ciężko, ale gdy uda się gdzieś zaczepić i przepracować rok, dwa to potem (ponoć) nie ma najmniejszego problemu ze zmianą pracy. A z uwagi na dużą liczbę korporacji (3m, lg, wabco, whirpool etc) specjaliści są tutaj pożądanym i chodliwym "towarem".
Z kolei osoby po informatyce, elektronice itd nie muszą mieć ukończonych studiów a dobrze płatną pracę w zawodzie mają od ręki, chociaż na pewno znajdą się wyjątki. Podejrzewam, że nie tylko we Wrocławiu jest taka sytuacja a w każdym większym mieście ten schemat się powtarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
Na pewno teraz jest duuużo lepiej niż we wczesnych noughties czyli gdy ja tam mieszkałam. I dobrze
![]() Dziś zamiast obiadu odbyliśmy wypad do (m.in) indyjskiej restauracji ulokowanej nie wiedzieć czemu na podrzeszowskiej wiosce ![]() ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-08-13 o 23:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
BAN stały
|
beatiska moim zdaniem przeplacilas i wcale nie zaoszczedzilas, na co mozna wydac 3 tys zl w Bulgarii? 3 lata temu z TŻtem bylam w Turcji-Antalya, za osobe 1680 zl chyba z tego co pamietam, hotel 5 gwiazdek, all inclusive, 8 dni, samolot, bylo extra, kasy na miejscu wydalam bardzo malo, bo mialam wszystko w cenie, bylismy pod koniec pazdziernika, to sie nazywa oszczednosc.
http://www.artsidehotel.com/tr to byl nasz hotel, w tym roku duzo kasy wydalismy w Niechorzu, ok. 500 zl na osobe na 3 dni, ale warunki super, do tego jedzenie, a wiadomo, ze nad polskim morzem jest drogo, wiec tam nie ma na czym oszczedzac. niczego sobie nie zalowalismy, wiec na kazdy posilek chodzilismy do restaurajci, w cenie mielismy sniadanie. nie wiem jak Ty liczysz, ale nam w Polsce wychodzi nad morzem zawsze drozej jak chcesz miec dobre warunki, a i tak za granica jest lepiej jesli chodzi o hotel itp. w tym roku lecimy do Hiszpanii w polowie wrzesnia, placimy 2100 zl od osoby, ze wszystkim, hotel 4 gwiazdki, 2 posilki w cenie, 7 dni, samolot, uwazam, ze to troche za drogo, bo moglismy cos taniej znalesc, ale nie chcialam szukac na ostatnia chwile, poza tym warunki dobre i samolot, nie znosze autokarow i tez nie preferuje namiotow, poza tym TŻt musi miec wyzywienie na miejscu w hotelu, inaczej nie pojedzie. milego dnia, pozdrawiam, jakie plany na dlugi weekend? jedziecie gdzies? najtaniej wychodza wakacje i wczasy z grupona, w ogole wyjazdy. Edytowane przez zip sklad Czas edycji: 2011-08-14 o 07:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Zakorzenienie
|
anka_res no z Bułgarii wtedy presadzilismy, ale to były nas pierwsze wspólne zagraniczne wakacje, więc naprawdę szaleliśmy, potrafiliśmy zostawić w knajpie sporą część kasy każdego wieczoru. w tym roku szaleństw było mniej, ale dobrze się bawiliśmy, już chcemy tam wracać
![]() ![]() ![]() Ja sobie powiedziałam, ze do państw bliskich Polski nigdy już nie pojadę z biurem podróży, bo na własna rękę, nawet gdy płaci się kilkanaście stówek za paliwo, wychodzi taniej. linaya tanio w porównaniu z innymi ciepłymi krajami, bo w porównaniu z polska to jest drożej, choc nie całkowicie drogo. My mimo wszystko wzięliśmy ze sobą jedzenie na śniadania ![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2012-03-11 o 09:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#706 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny która z Was mieszka razem z chłopakiem/mężem? Jestem ciekawa ile Was kosztuje jedzenie (śniadania, obiady, napoje np. cola, jakieś słodkości np. lody) na okres miesiąca/półtora?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
PRaktyka a staż to różnica, faktycznie na praktyki to raczej Ci, którym rodzice finansują, ale staż czemu nie, przecież to fajny punkt zaczepienia i pozniejszego odniesienia. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja w tym roku nie będę mieć wakacji, z oczywistych względów. Ale liczę, że w zimie nadrobię ![]() Cytat:
Uwielbiam wydawać na wakacje!!!!! Nie mam limitów hehe ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A odnośnie zmiany pracy - wydaje mi się, że raczej niewiele osób z dobrym doświadczeniem wypada z rynku. Ważne jednak, by być w miarę w jednej branży, a nie skakać z kwiatka na kwiatek, jak np. ja ![]() Cytat:
Więc bezsensowne jest porównanie all incl w Turcji do wczasów na własną rękę. Ja w Egipcie np.wydałam może 50 dolarów, bo nie miałam na co, a sknerą niestety nie jestem i lubię szaleć na wakacjach. W Turcji trochę więcej z powodu zakupów różnych. Ale tak czy siak inne kwoty się wydaje mając ALL incl. i jadąc na gotowe, a co innego nie mając nic. Hiszpanie bardzo tanią znaleźliście. Gdzie będziecie? Najtaniej wczasy z grupona? Jestes pewna? ![]() ![]() Mój długi weekend powoli się kończy - cóż za optymizm hehe - nigdzie nie wyjechaliśmy, raczej cały czas impreza, a za chwilę znów jedziemy się bawić. Jutro chyba będziemy dogorywać w domu. Pozdrawiam, miłej niedzieli ![]() ---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Nas jedzenie kosztuje pare dobrych stów, myślę, że ok 800-900 zł. Z tym, że rzadko kupujemy colę i napoje słodkie, mało słodyczy, rzadko lody. Najwięcej wydajemy na obiady i kolacje. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 |
Zakorzenienie
|
Bo nie jest to docelowo to co chciałabym robić, a znam już prawie cały proces - robię dokładnie to samo co pracownicy i tak też jestem traktowana. Do tego teraz dalej będę studiować dziennie, pracować tam gdzie pracuję i zdawać kolejny etap egzaminów, a zaczynam naukę już w październiku. Nie ukrywam też, że chcę też trochę odpocząć, bo nie miałam nawet tygodnia wolnego całkowicie bez pracy... oj chyba już z 1,5 roku
![]() ![]() Pumas, co do tego, że praktyki to rodzice muszą utrzymywać... Nie do końca. Można mieć jakieś oszczędności. Można też pracować tak jak ja, czyli w domu/w bibliotece. Wtedy są popołudnia + weekendy. Do tego nie widzę żadnej różnicy pomiędzy stażem a praktykami. To chyba tylko kwestia nazewnictwa w większości przypadków.
![]() |
#709 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pumas mnie rzeczywiście na studiach finansowali rodzice (za co jestem im wdzięczna). Ale na praktykach to przysięgam, że nie robiłam nic. Ale tam nawet zatrudnieni nie robili absolutnie nic to czego się było spodziewać ![]() Mimo wszystko z perspektywy czasu cieszę się że się na studiach poobijałam (choć może trochę przesadziłam, np. niektórych wykładowców nie spotkałam fokle ![]() ![]() Ale się rozgadałam nie na temat. Z oszczędności to cieszę się bardzo bo wygląda na to że będę się dokształcać w tym roku jeszcze i na koszt pracodawcy ![]() ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-08-14 o 10:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 |
BAN stały
|
pumas wiadomo, ze z grupona trzeba uwazac i sprawdzac o ile sie da, ale mozna trafic na perelki, kolezanka stamtad Hiszpanie tanio znalazla, ja jade z Rainbow Tours, nawet na wizazu czesto sa ich reklamy i ogolnie duzo ich na necie. nie uwazam, ze 2100 zl/osoba,to malo, ale i tak taniej niz w Polsce. taniej ma biuro podrozy ITAKA z tego co slyszalam. oni maja tez dobre oferty. jesli chodzi o Turcje, to najlepsze i tanie oferty ma biuro JetTouristic.
http://www.jettouristic.pl/ dla mnie tez wakacje sa swiete i dla TŻta, ale nie wydalam bym moich jedynych i calych oszczednosci na nie. na szczescie mieszkam z rodzicami, wiec moge sobie na nie póki co pozwolic i nie splukac sie do zera. Edytowane przez zip sklad Czas edycji: 2011-08-14 o 10:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy tylko ja nie lubię all inclusive? Powiem szczerze że dla mnie połowa frajdy z wyjazdu to zwiedzanie lokalnej kuchni i jedzenie codziennie w innym, wybranym przez siebie miejscu, wiem, że to wychodzi drożej, ale średnio odpowiadałoby mi siedzenie w hotelu i jedzenie tam "bo mam opłacone". Śniadania, owszem, tak, ale nie resztę. To, niestety, podraża koszt wypadów, ale ile frajdy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
BAN stały
|
anka_res napewno jest to fajne, ale moj chlop nie pojedzie jak nie ma zagwarantowanego jedzenia, ze wzgledu tez na swoja chorobe, lubi jechac na pewne, poza tym czesto hotel jest daleko od centrum i restauracji i ciezko sie dostac, ale jak ktos jedzie np. autem, to napewno jest lepsza taka opcja, ze w hotelu tylko sniadanie, a reszta zwiedzanie knajpek i poznawanie nowych smakow.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Zadomowienie
|
Wspominałyście coś o pracy w korporacjach i innych dobrych firmach . Trzeba znać angielski , ale na jakim poziomie na na C2?
![]()
![]() |
#715 |
Zakorzenienie
|
Zwykle C1 wystarczy, ale zależy od stanowiska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#716 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma co porównywać all incl. z własnym wyjazdem. Dla mnie all incl. to tragedia, jedyny plus to animacje. A potem wszyscy fotki mają z hotelowego basenu i 3 zdjęcia nad morzem. Nie potrafiłabym codziennie o umówionej porze wracać na obiad/kolację, czy po darmowego sikacza-drinka ![]() No i druga sprawa. Porównywanie cen z początku sierpnia z cenami z października mija się z celem.... W końcu za Turcję zapłaciliście 3360zł/2 osoby + wydatki, a my za szczyt sezonu w Chorwacji wydaliśmy tylko 3100zł ze wszystkim i też zaszaleliśmy, także tanio nie mieliście, zwłaszcza, ze był to październik... A w dodatku jakie widoki mieliśmy podróżując samochodem ![]() No i nie powiedziałam, że w Polsce jest taniej ![]() ![]() No, ale to kwestia gustu. Ja na all incl. nigdy nie pojadę, dla mnie to strata czasu i pieniędzy, a luksusy w pokoju mi nie potrzebne, bo śpię w nim tylko po kilka godzin, a jak tylko pojawia się słońce to wybywam na cały dzien z hotelu, takze moze mieć on nawet 10 gwiazdek :p a i tak wole zapłacić mniej za byle jaki niższy standard ![]() Była raz oferta na grouponie 3 dni w hotelu nad morzem, zadzwoniłam do nich jako osoba nie wiedzącą o ofercie na grouponie i wychodziło taniej... Także trzeba uważać. Cytat:
![]() ![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2011-08-14 o 11:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
BAN stały
|
no my na razie nie mozemy jechac poza high sezonem, bo od pazdziernika TŻt ma sudia, a zjazdy sa co tydzien, wiec odpada, opuscic nie moze, wiec na razie musimy sie przemeczyc, to Was faktycznie biuro skroilo za ta Bulgarie. a mozna spytac jakie to biuro? nie dalabym ponad 2 tys za Bulgarie.
http://www.fiestatravel.pl/ to biuro ma tez dobre oferty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie mówię o wyścigu szczurów, bo się z nikim nie ścigam. Ale ja to lubię. Uwielbiam te staże i praktyki, poznawanie firmy i ludzi. Do tego już się nie mogę doczekać aż zacznę uczyć od października bo jestem bardzo ciekawa co jest w tych książkach, które do mnie przyleciały ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#719 |
Zakorzenienie
|
No właśnie. Ilekroć słyszę relację koleżanki z wakacji że tydzień siedzieli nad hotelowym basenem (no bo skoro już opłacone, to po co wydawać więcej na wyjazdy) i wszystko jedli i mieli na miejscu (no bo opłacone, więc po co i tak dalej) to dopiero sobie myślę.....co za strata kasy taki wyjazd, po co to, żeby powiedzieć, że się gdzieś było?
Nie neguję przyczyn zdrowotnych, jak Zip, zresztą w ogóle niczego nie neguję - nie moja sprawa, jak ktoś spędza czas, ale zadziwia mnie to polskie zachwycanie się all inclusivem. Wolę jechać w polskie góry i robić to co chcę i jeść tam gdzie chcę. Po co miałabym wlec się tysiąc km żeby siedzieć nad basenem, co powodzeniem mogę robić u rodziców na wsi....? ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Ja też lubię, Ty lubisz, wiem o tym bo wielokrotnie o tym pisałaś ![]() Nie chodzi wcale o to czy mam rację bo tu nie ma jednej racji, chodzi po prostu o problem, który jest i na który ja bynajmniej nie mam odpowiedzi, ale jednak go dostrzegam. Odróżnij indywidualne przypadki od szerszego aspektu społecznego polegającego na tym, że ktoś może tak nie lubić i też mieć prawo do godziwych warunków. Lubię, i co, a jak mi się odwidzi? Też chciałabym móc wtedy normalnie żyć. Jeśli przyjmiemy za normę pracę 60 h w tygodniu to za chwilę żeb y się wyróżnić ktoś ambitny zacznie pracować 70 h, w tym kierunku ma to iść? Ja to chrzanię. No i smuci mnie to, że młodsze pokolenie nawet tego nie widzi, tak ich establishment wytrenował, co mają myśleć, medialna stygmatyzacja wszystkich myślących odmiennie jako przegranych / leni / bezrobotnych / mało inteligentnych. A, rozprawę można by na ten temat pisać, zresztą to tylko moje poglądy, EOT. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-08-14 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Zakorzenienie
|
zip, nie pamiętam dokładnie, biuro artur, atus, atur? jakoś tak, po prostu nie pamiętam, nie zaśmiecam głowy takimi rzeczami, bo mi to niepotrzebne
![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.