|
|
#691 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
W Kościele protestanckim księża mają żony, rodziny i wątpię czy przeszkadza to im w oddaniu się Bogu. Wręcz przeciwnie, mają przynajmniej jakieś dośwadczenie w sprawach rodzinnych i mogą potem lepiej zrozumieć kogoś, kto przyjdzie do nich po poradę np.w sprawie małżeństwa. A co do tego, że ksiądz np. nie miałby czasu odprawić mszy z powodu rodziny- a co powiedzieć np. o organistach? Też mają rodziny, też grają na mszach o 6 rano, a jakoś żyją.
|
|
#692 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#693 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wychowałam się w rodzinie katolickiej, chodziłam kiedyś do kościoła co niedzielę, śpiewałam w chórze kościelnym... Później był okres dojrzewania, więc powoli odchodziłam od tego... Jak dojrzałam, to praca, studia zaoczne... i nie było kiedy. Aż któregoś dnia oświadczył mi się TŻ i trzeba było podjąć decyzję jaki ślub. Przez całe życie, gdzieś tam wizja Boga mi towarzyszyła... były wątpliwości, ale tak całkiem powiedzieć "nie wierze, wyłączam się z kościoła" nie potrafiłam powiedzieć. I tak podjęłam decyzję, że czas się nawrócić - a resztę już znasz ![]() Nie jestem z tych co uważają że cywilny jest gorszy i że musi być biała suknia - co to, to nie Tylko chyba chciałam złożyć przysięgę przed Bogiem... A przez te nieprzyjemne sytuacje zastanawiam się znowu jak to właściwie jest z tym kościołem ![]() Cytat:
Na kursie przedmałżeńskim byliśmy u Dominikanów - aż miło się słuchało tego co mają do powiedzenia. W formie żartu wytłumaczyli o co chodzi z tym żeby nie mieszkać przed ślubem i już teraz wiem. Bo w "zwykłych" kościołach tak jak mówisz jest "nie wolno" i już ![]() i dzięki takim duchownym, gdzieś tam w środku nie potrafię odejść tak całkowicie od kościoła. |
||
|
|
|
|
#694 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Jak wytłumaczyli zakaz mieszkania i seksu przed ślubem? Niezmiernie ciekawa jestem. |
|
|
|
|
|
#695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczynając ze sobą mieszkać, robimy wszystko razem - dzielimy się obowiązkami, zasypiamy i budzimy się będąc razem, itp. Czyli zachowujemy się jak małżeństwo... I biorąc ślub w takim stanie rzeczy - formułka "[...] co Bóg złączył [...]" jest kompletnie bez sensu, bo jak to ksiądz ujął "nawet Bóg nie jest takim cudotwórcą, żeby złączyć coś co już jest złączone" i żeby dać mu szansę jednak samemu połączyć ![]() pomijam aspekt logiczny bo wiadomo, że ktoś dopiero po zamieszkaniu razem może odkryć że nie pasuje do siebie - ale ponieważ kościół uważa że wszyscy ludzie w głębi duszy są dobrzy, to ten argument nawet rozumiem. Co do współżycia to trochę mniej do mnie to przemawia, ale chodzi o to, że zakładając, że małżeństwo jest brane nie dla formalności, a dla połączenia przed Bogiem - to współżycie jest dopełnieniem bliskości małżonków. To tak jak deser - najpierw się je obiad, a potem deser
Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-07-19 o 13:06 |
|
|
|
|
|
#696 | ||
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Cytat:
Do seksu też lepiej nie podchodzić jak do deseru czy przywileju, tylko jako coś co łączy ludzi i jest obecne w zdrowej relacji. Ale nie ważne, po prostu ciekawa byłam jakie jeszcze tłumaczenia usłyszę dla tych zakazów. Wyobraźnia księży jest coraz lepsza. W końcu to nie oni będą ponosić konsekwencji swoich teorii. |
||
|
|
|
|
#697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#698 |
|
Zakorzeniona
|
Moim zdaniem gorsze od prawienia morałów na temat niemieszkania ze sobą i nieuprawiania seksu przed ślubem jest zachęcanie do rozmnażania się jak króliki w sytuacji, gdy niemalże nikogo nie stać na gromadkę dzieci.
|
|
|
|
|
#699 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o tych Dominikanów, o których wyżej pisałam, to oni właśnie byli z tych nie licznych, którzy nie zachęcali...
|
|
|
|
|
#700 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Bo byłam młoda i głupia, jeszcze nie miałam wyważonych poglądów. Do odejścia z KK tak szczerze to nakłonił mnie w sumie własny ślub kościelny - do zastanowienia się nad swoją wiarą/niewiarą, poznania nauki KK, przeczytanie encyklik. Na własnej skórze doświadczyłam tego na czym się opiera Kościół - ludzie nie zastanawiają się, "bo wszyscy tak robią" Razem z mężem ustaliliśmy że dzieci już świadomie nie ochrzcimy i "utniemy" tą linię z komuniami, bierzmowaniami i co tam jeszcze. Ale jednego nie żałuję - z sentymentem przyrzekłam "i nie opuszczę Cię do śmierci" w miejscu gdzie moja mama i babcia (i wiele moich przodków) czyli uroczym kościółku na wzgórzu. Było pięknie i z jednej strony nie żałuję, z drugiej każdy mi może zarzucić (w tym sama sobie) hipokryzję. |
|
|
|
|
#701 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A tlumaczenia obecne na kursach przedmalzenskich bardzo czesto bywaja mocno upraszczajace sprawe. W ogole wydaje mi sie, ze kursy przedmalzenskie w obecnej formie mijaja sie z celem poniewaz w wiekszosci sa zbyt krotkie i pobiezne. W tym miejscu przydalaby sie powazna reforma. |
||
|
|
|
|
#702 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale efekt tego jest taki, że potem są brane szybkie śluby, zeby legalnie móc ze sobą nocować i mieszkanie u rodziców na pokoiku, gdzie mama i tata rachunki płaca i lodówkę zapełniają. I taki to efekt jest jakże głębokiej i życiowej nauki. |
|
|
|
|
|
#704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#705 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
|
|
|
|
#706 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Idea Kosciola jest, ze seks powinien byc zarezerwowany dla pary myslacej powaznie o wspolnym zyciu ze soba. A najprostszym swiadectwem ze strony katolikow ze chca tworzyc dojzaly zwiazek jest deklaracja przed Bogiem i w obecnosci swiadkow zwana sakramentem malzenstwa. Wlasnie po to podczas przygotowan do malzenstwa powinno sie (wg wytycznych koscielnych) sprawdzic, czy narzeczeni sa wystarczajaco dojzali do zwiazku, chca go zawrzec z dobrych powodow (a nie dlatego, ze chca w koncu nocowac u siebie) oraz swiadomi konsekwencji zawarcia malzenstwa. |
|
|
|
|
|
#707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niby wychowano mnie na Chrześcijankę, ale nie lubię chodzić do kościoła, spowiadam się raz w roku, na mszę pójdę sporadycznie. Nie wiem, jakoś bardziej podoba mi się protestantyzm, bo tam moim zdaniem jest większy luz. |
|
|
|
|
|
#708 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam małżeństwa, które przed ślubem nie uprawiałoby seksu. A wszyscy ślub dostali.
"Give me reason but don't give me choice. 'Cause I'll just make the same mistake again.." Edytowane przez Vampi_z_piekla_rodem Czas edycji: 2011-07-19 o 16:25 |
|
|
|
|
|
#711 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I nie zyjesz zgodnie z naukami Kosciola po to aby cos od niego dostac ale po to aby pracowac nad soba, rozwijac sie i przez swoje postepowanie zblizyc sie do Boga w ktorego wierzysz. Jezeli nie wierzysz lub nie chcesz sie zblizyc do Boga to mozesz cale zycie nie uprawiac seksu i to i tak absolutnie nic Ci nie da w dziedzinie rozwoju wiary katolickiej. Z drugiej strony jezeli wierzysz i akceptujesz nauki pochodzace od Boga i tlumaczone przez Kosciol to bedziesz sie starac zyc zgodnie z nimi niezaleznie od tego czy dzieki temu ktos Cie bedzie chwalil czy nie albo czy ktos inny postepujac wbrew tym naukom bedzie traktowany tak samo jak Ty. Ja znam malzenstwo, ktore na wlasnym slubie koscielnym twierdzilo, ze bierze go coby rodzina sypnela kasa. Czy to oznacza ze slub koscielny jest bez sensu czy tylko, ze ludzie moga go takim uczynic? Mam wrazenie, ze w calym tym watku to nie nauki Kosciola sa problemem a fakt, ze obecnie katolicy w ogole nie zastanawiaja sie nad tym co mowi ich wiara tylko traktuja ja jak mieszanine tradycji i zabobonow doprawiona biznesem. Edytowane przez Switezianka_23 Czas edycji: 2011-07-19 o 15:30 |
|
|
|
|
|
#712 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
1. Spokojnie ksiądz mógłby odprawiać mszę o 7.00. A jeżeli nie mógłby z powodu rodziny, to ci wszyscy inni ludzie, którzy o 7.00 rano zaczynają pracę, też nie mogą jej wykonywać, tak? A co powiedzieć o tych, którzy pracują w nocy? Albo raz w dzień, a raz w nocy? Też nie mogą, bo mają rodzinę? 2. Ksiądz normalnie miałby czas na spowiedź itd., dzieci nie chorują wiecznie. Po prostu jak człowiek brałby sobie w kościele wolne na dzień czy na kilka godzin, i po problemie. 3. Skoro poświęcanie się kościołowi miałoby sprawić, że ksiądz będzie zaniedbywał dzieci i żonę, to rozumiem, że normalni świeccy ludzie, którzy poświęcają się pracy, też zaniedbują rodzinę? Zwłaszcza jak muszą pracować dłużej niż 8 godzin? O osobach, które co jakiś czas jeżdżą w delegacje nawet nie wspominając? Księża spokojnie daliby sobie radę nawet gdyby mieli rodziny. A wtedy przynajmniej znaliby wiele aspektów życia rodzinnego, których teraz nie znają. Nie przeczę, że i bez takiej wiedzy praktycznej ksiądz może być dobrym duszpasterzem, ale moim zdaniem żona i dzieci w niczym by nie wadziły. Zwłaszcza gdyby w kościele była zasada, że np. bardzo wczesne i bardzo późne msze odprawiają młodzi i/lub nieżonaci księża, tak żeby ci żonaci mogli się rodziną zająć
|
|
|
#713 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i nie ma co ukrywac dla Kosciola jako instytucji bezzenstwo kaplanow jest korzystne, poniewaz majatki ksiezy nie sa dziedziczone przez ich dzieci. |
|
|
|
|
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
Ja młoda jestem(16 lat), ale za kazdym razem księża skutecznie mnie odstraszają...
1) Przy pewnej spowiedzi powiedziałam, że opuściłam msze świętą-efekt był taki, ze ksiądz nawrzeszczał na mnie przy pełnym kościele, ze jestem hrabianką i marną katoliczką, a że miałam z 12 lat to nic mu nie odpyskowałam(do dziś tego żałuę). 2) Ostatnio był u nas Obraz Matki Boskiej, a biskup na kazaniu: Patrzcie komu oddajecie naszą ojczyzne do władzy! Wybierajcie rozsądnie! No to po prostu czekałam zeby powiedział Głosuj na PiS... 3) Nie chciał mnie ochrzcić! Bo rodzice nie mieli ślubu kościelnego. 4) Ksiądz katecheta wyzywał pół mojej klasy od bezmózgich wieśniaków. 5) Katechetka wpierająca mi że wadą eutanazji jest to że zabija. Ogólnie ludzie wierzą w to co sami wymyślą. Kiedyś w sredniowieczu wierzyli w odpusty i to byli dobrzy chrześcijanie, teraz to coś nie do pomyślenia. Albo dlaczego mamy się modlić to świętych itd, skoro mamy wierzyć w jednego Boga i się do niego modlić?
|
|
#715 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a jeśli się okaże po ślubie, że nam ten deser nie smakuje? Co wtedy? Kto ponosi konsekwencje niedobrania seksualnego? Bóg? Ksiądz? Cytat:
Kościół przez swoje bezżeństwo obraca się w czystej teorii. ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
|
#716 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kosciol absolutnie nie stwierdza ze po takim a takim czasie jest sie juz gotowym wspolzyc. Kosciol przestrzega aby to wspolzycie rozpoczac gdy jest sie zdecydowanym na slub, czyli spedzenie reszty zycia z dana osoba (co daje szanse na to, ze skoro juz taka decyzje sie podjelo powstaly juz pewne wiezi emocjonalne). Kosciol przestrzega tez aby nie brac slubu zbyt pochopnie i stara sie poznac jakie powody kieruja narzeczonymi w ich decyzji. Czy jest to takie straszne i zle? Jak dla mnie w teorii brzmi to calkiem rozsadnie. Fakt, ze praktyka wyglada roznie ale to juz inna bajka. |
|
|
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
I wcale mu się nie dziwię. Nie będę mówić dlaczego, bo na pierwszych stronach tego wątku ten temat był wałkowany.
Swoją drogą przypomniała mi się moja kuzynka. Ona pracowała, jej mąż również, gdy jedno z nich wychodziło do pracy, to drugie z niej wracało. Taki układ im odpowiadał, bo ich syn był wtedy pod opieką jednego z rodziców. Cóż, w końcu urodziło im się drugie dziecko. Chcieli je ochrzcić, ale ksiądz powiedział, że w tym wypadku pieniądze za chrzest nie wystarczą i albo jedno z małżonków przyjdzie pracować przy budowie nowego kościoła, albo ma zapłacić za wynającie jakiegoś robotnika .Najśmieszniejsze jest to, że nowy kościół budowano przez 8 lat. Po zakończeniu budowy wydano gazetkę podsumowującą, ile pieniędzy zebrano w tym czasie na budowę świątyni. Było to prawie... 5 milionów złotych. Tak, tak - pięć milionów polskich, nowych złotych. Ci, którzy przeznaczyli na ten cel najwięcej pieniędzy mogą teraz podziwiać swoje nazwisko na złotej tablicy przy wejściu .
Edytowane przez Anethka Czas edycji: 2011-07-19 o 16:17 |
|
|
|
|
#718 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#719 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ksiadz ma im wskazac na co maja zwracac uwage przy podejmowaniu decyzji oraz jakie zachowanie moze potencjalnie prowadzic do problemow na podstawie doswiadczen innych ludzi. Lekarz tez nie musi przejsc danej choroby aby wiedziec jakie sa jej objawy i jak je wyleczyc. Cytat:
Skoro ludzie sa niedoskonali to chyba oczywiste jest, ze praktyka bedzie odbiegala od teorii. Jednak to wcale nie zwalnia z obowiazku stania sie, aby tak nie bylo. Nie mozna odpowiadac za innych ani sila ich do czegokolwiek zmuszac ale jesli jest sie katolikiem to powinno sie starac aby wlasne zachowanie i postepowanie bylo zgodne z litera oraz przede wszystkim duchem nauk Kosciola chocbysmy byli ostatnimi ludzmi na Ziemi, ktorzy tak postepuja. |
||
|
|
|
|
#720 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.