|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł do nowego wątku ![]() |
|||
Rusza nam się cały brzuszek - to tak fika nasz maluszek - mamy styczeń-luty 2012r |
![]() ![]() ![]() ![]() |
31 | 53,45% |
Zawsze do pomocy gotowe, mamusie styczniowo-lutowe |
0 | 0% |
Nasze fasolki rosną silne i zdrowe- Mamusie styczniowo-lutowe 2012 |
3 | 5,17% |
Połowa ciąży już za nami, niedługo będziemy mamusiami. Mamusie styczeń-luty 2012 |
24 | 41,38% |
Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w nich chłopczyki i dziewuszki -mamusie 01-02.201
1. Dodatek z tytułu urodzenia dziecka
Przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi prawnemu lub faktycznemu dziecka. Dodatek ten przysługuje jednorazowo do ukończenia przez dziecko 1 roku życia w kwocie 1000 zł. Dodatek z tytułu urodzenia dziecka, od 1 listopada 2009 r. do 31 grudnia 2011 r. przysługuje po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego lub zaświadczenia wystawionego przez położną potwierdzającego co najmniej jedno badanie kobiety w ciąży przez lekarza ginekologa lub położną (zmiana ustawy ogłoszona w Dz. U. Nr 50, poz. 301 z dnia 30.03.2010 r. - obowiązuje od dnia ogłoszenia). Osoby uprawnione, które od dnia 1 listopada 2009 r. nie otrzymały ww. dodatku, którym odmówiono wypłaty dodatku lub pozostawiono wniosek o jego wypłatę bez rozpatrzenia z powodu braku zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu mają prawo złożenia wniosku o wypłatę dodatku po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego lub zaświadczenia wystawionego przez położną, potwierdzającego co najmniej jedno badanie kobiety w okresie ciąży przez lekarza ginekologa lub położną w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, czyli od dnia 31.03.2010 r. do dnia 30.09.2010 r. Wymóg udokumentowania pozostawania matki dziecka pod opieką medyczną nie dotyczy osób będących prawnymi lub faktycznymi opiekunami dziecka. Opiekun faktyczny dziecka to w rozumieniu ww. ustawy osoba faktycznie opiekująca się dzieckiem, która wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka. Analogicznie, wymóg dotyczący dołączenia do wniosku odpowiedniego zaświadczenia wystawionego przez lekarza lub położną nie ma zastosowania również w odniesieniu do rodziców, którzy ostatecznie przysposobili dziecko. Od dnia 1 stycznia 2012 r. przy ubieganiu się o dodatek z tytułu urodzenia dziecka przedstawić trzeba będzie zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną potwierdzające pozostawawanie kobiety pod opieką medyczną w okresie od 10 tygodnia ciąży do porody (wzór wymaganego zaświadczenia, jak i formę opieki medycznej nad ciężarną ma określić rozporządzenie Ministra Zdrowia). 2011-07-24 17:11:58 7. Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka Przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka niezależnie od ich dochodów w kwocie 1000 zł. Wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w terminie 12 miesięcy od dnia objęcia opieką albo przysposobienia, nie później niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia. Wniosek złożony po terminie organ właściwy pozostawia bez rozpoznania. Jednorazowa zapomoga, od 1 listopada 2009 r. do 31 grudnia 2011 r. przysługuje po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego lub zaświadczenia wystawionego przez położną potwierdzającego co najmniej jedno badanie kobiety w ciąży przez lekarza ginekologa lub położną (zmiana ustawy ogłoszona w Dz. U. Nr 50, poz. 301 z dnia 30.03.2010 r. - obowiązuje od dnia ogłoszenia). Osoby uprawnione, które od dnia 1 listopada 2009 r. i nie otrzymały jednorazowej zapomogi, którym odmówiono wypłaty zapomogi lub pozostawiono wniosek o jej wypłatę bez rozpatrzenia z powodu braku zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu mają prawo złożenia wniosku o wypłatę zapomogi po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego lub zaświadczenia wystawionego przez położną, potwierdzającego co najmniej jedno badanie kobiety w okresie ciąży przez lekarza ginekologa lub położną w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie zmiany ustawy, czyli od dnia 31.03.2010 r. do dnia 30.09.2010 r. Wymóg udokumentowania pozostawania matki dziecka pod opieką medyczną nie dotyczy osób będących prawnymi lub faktycznymi opiekunami dziecka. Opiekun faktyczny dziecka to w rozumieniu ww. ustawy osoba faktycznie opiekująca się dzieckiem, która wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka. Analogicznie, wymóg dotyczący dołączenia do wniosku odpowiedniego zaświadczenia wystawionego przez lekarza lub położną nie ma zastosowania również w odniesieniu do rodziców, którzy ostatecznie przysposobili dziecko. Od dnia 1 stycznia 2012 r. przy ubieganiu się o jednorazową zaomogę z tytułu urodzenia dziecka przedstawić trzeba będzie zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną w okresie od 10 tygodnia ciąży do porodu (wzór wymaganego zaświadczenia, jak i formę opieki medycznej nad ciężarną ma określić rozporządzenie Ministra Zdrowia).
#692 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w nich chłopczyki i dziewuszki -mamusie 01-02.201
Cytat:
Mnie też komary gryzą niemiłosiernie, ale w ramach ciąży zniknęło mi uczulenie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Z tym drugim tysiącem, to też nie wiem ![]() Cytat:
Zuzia, nie wiem jakie koła lepsze. Też czekam na jakieś objawienie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
Monika ale mi się wydaje, że to jedno i to samo... becikowe 1000 zł, a resztę dostajesz za urodzenie dziecka ale od ubezpieczyciela
![]()
#694 | |||
Zadomowienie
|
dziendobry
![]() przperaszam ze tak mało pisze ale jestem cały dzien w pracy a jak przychodze t jestm tak zmeczona ze tylko was poczyatm i padam Cytat:
![]() ja juz swojego maluszka w 10t4d widziałam na 4d i jest cudowny hihi Cytat:
Cytat:
![]() oglądałam juz mnustwo wozków i dalej jestem przy swoim typie który wklejałam na koncu ostanie czesci ![]() http://www.ebay.co.uk/itm/3-1-TRAVEL...item20b270daa0 I jeszcze kupie kołyske ale tylko wtedy jak uda mi sie na ebayu wgrac jakas aukcie tanio bo uwazam ze kołyska to zbedny wydatek ale ja ją chce miec hihi ostanio wygralismy za 28 funciaków ale koles napisał ze on myslal ze pojdzie za 60 i nam jej nie sprzeda :/ dostał negatywa i zgłosilismy do do ebaya ![]()
![]() |
#695 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to właśnei nie jest jedno i to samo bo się dowiadywałam już na ten temat ![]() ![]() ja się juz wszystkiego dowiedziałam i wypytałam mam dwie zanjome co rodziły w tamtym roku ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- bądź co bądź 2000tys na ulicy nie leży i sie bardzo przydadzą ![]()
![]() |
#696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj co byłam u tej koleżanki to ona mówiła, że jej kuzynka ma łóżeczko turystyczne i też by wolała takie mieć, a do tego jakieś wibracje łózko miało, a dzieciak wniebowzięty ![]() ![]() ![]() co o tym myślicie?
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2011-07-30 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#697 |
Rozeznanie
|
becikowe które należy się każdemu to 1000zł;
idzie się po wypłatę do MOPSu lub MOPRu miejsca zamieszania, na stronach swojego lokalnego można znaleźć infor. drugi tysiąc można dostać jeśli ma się bardzo niski dochód na osobę w rodzinie = pozostaje się pod opieką MOPS lub MOPRu, w ciężkiej sytuacji materialnej, życiowej itp.itd. Cześć dziewczyny ![]() w sumie 5 tygodni w szpitalu ( w 3 turach) krwawienia, trofoblast całkowicie na ujściu szyjki i ogólnie duużo nerwów, ale wszystko się unormowało jest teraz 17tc i zaczynam się wczuwać, wcześniej chciałam zachować jakiś dystans... Miłego dnia!
Edytowane przez edytka27101982 Czas edycji: 2011-07-30 o 12:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#698 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z tym niskim dochodem to jest zasiłek rodzinny gdzie miesięcznie otrzymuje się na dziecko do 5 roku życia 68zł ale to nie może dochód rodzinny przekraczać 504zł na osobę
![]() |
#699 |
Rozeznanie
|
u nas jest to tak wyjaśnione:
http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradnik/poradnik w skrócie: jednorazowa zapomoga z tyt. ur. dziecka jest dla każdego 1000zł niezależnie od dochodu dodatek z tytułu urodzenia dziecka 1000zł należy się tym którzy mają orzeczone prawo do zasiłku rodzinnego czyli "rodzinom, w których miesięczny dochód netto na osobę nie przekracza 504,00 zł (lub kwoty 583,00 zł w przypadku, gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne)."
#700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#701 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
bierzesz druki i wypełniasz co trzeba, zależy czy mieszkacie sami czy w gospodarstwo wchodzą rodzice, dziadki, bo dochód się sumuje jeśli nie macie oddzielnego gospodarstwa domowego. ale nawet teraz jeśli macie mały dochód na dwoje to może Wam się należeć pomoc - nie na dziecko, ale zawsze jakieś inne rzeczy np. mogą Wam węgiel kupić na zimę, żywność z Banku Żywności - warto korzystać bo jakość swego czasu była całkiem dobra - cukier, mąka, makaron, mleko,... zawsze warto dopytać co się należy, ale trzeba się liczyć z wizytą w domu opiekuna z MOPSu
![]() |
#702 |
Zakorzenienie
|
czesc
![]() jeszcze podobno można się w gminie dowiadywac bo czasem gminy dają kasiorkę za urodzenie bobaska....(poza becikowym z mopsu) myślę, ze do wyborów nie zniosą becikowego a potem to cho.l.e.r.a. wie dzisiaj byłam w pepco i sobioe tak migiem popatrzylam na bobaskowe rzeczy ...ło matko kochana dobrze, ze mnie mama wyciągnęla ze sklepu ![]() liczę na to,z e jak będzie w niemczech mama z tata na przełomie sierpnia i wrzesnia to załapie się na promocje i kupi cos dzidziowi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
Zadomowienie
|
czyli co z tym drugiem tysiakiem?? tylko jak dochod jest niski czy nie??
Monia i co oba do mopsu wnioski??
#704 |
Zakorzenienie
|
Moze ten drugi tysiak jest opcjonalny (zalezy od regionu) dowiem się od kuzynki, kótra rodzila w tamtym roku jak się bedę z nią widziala to Wam powiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
#705 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Witaj ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#706 |
Wtajemniczenie
|
ja to w ogóle muszę sie dowiedzieć czy ja muszę się o te pieniądze starac w Poznaniu gdzie jestem zameldowana czy tu na gminie gdzie obecnie mieszkam
bo ja jestem teraz w takeij chorej sytuacji ze tu gdzie mieszkam są postawione takei wielkie słupy energetyczne niektorzy mieszkańcy ci co mieszkają najblizej tych słupów otrzymywali odszkodowanie za te pieniądze mieli albo się stad wyprowadzic albo moga mieszkać dalej ale budynek mieszkalny musi być przepisany na budynek gospodarczy co z tym idzie traca meldunek a że słupy te gdy zostaną wł wszystkei linie mogą być szkodliwe dla zdrowia to ludzie nie moga sie już sądzić o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu przez nie - strasznei to skomplikowane ale tak wam z większa wytłumaczyłam i chodzi o to że ja tu już meldunku nei mogę mieć tzn budynek jest jeszcze jako mieszkalny więc moge ale niebawem będzie jako gospodarczy więc już nie nie wiem jak będzie z dzieckiem bo jak się okaże że też nei to będe meldować na swój adres zameldowania a co za tym idzie wtedy chyba tam będe musiała załatwiać i becikowe i ten drugi tys. jest jeszcze coś takeigo jak samorządowe becikowe -czyli gminna zapomoga ale to nie chętnei dają i nie wszędzie to jest
#707 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny co za dzień, zresztą kolejny. Pada i pada... Głowa do tego mi pęka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#708 |
Wtajemniczenie
|
mnie ząb teraz strasznei rozbolał bo mam małą dziurkę a obie dentystki w ośrodku wzieły sobie w tym samym czasie urlop
![]()
#709 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#710 |
Wtajemniczenie
|
idę na obiadek, ziemniaczki dochodzą mięsko usmażone
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- eee z tymi zębami to tylko problemy na co one człowiekowi albo mogły być wymyślone z innego tworzywa nie psującego się ![]()
#711 |
Raczkowanie
|
To jest linki do artykułu , co i kiedy Ci się należy z tytułu urodzenia dziecka http://www.babyboom.pl/ciaza/porod_i...a_dziecka.html
|
![]() ![]() |
![]() |
#712 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie chcę na 3 kołach, bo mi się jakos mało stabilny wydaje ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A dlaczego nie chcesz normalnego? Cytat:
Witaj ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#713 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie to samo. becikowe należy sie bez względu na to czy pobierasz rodzinne czy nie. Jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia dziecka należy Ci sie wtedy, gdy ten zasiłek rodzinny Ci się należy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#714 |
Zakorzenienie
|
Chyba agatek mówiła, ze nie moze znaleźć tanich szlafroków do szpitala... ja własnie na all znalazałm za 25 zł
![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- a co do łóżeczka to na pewno nie chcę turystycznego.... nie widzi mi się to absolutnie... co innego postawic takie w salonie czy kuchni zeby potem miec dzidzie na oku ale tak na stałe do spania to niet... |
![]() ![]() |
![]() |
#715 |
Zadomowienie
|
a ja bede miec turystyczne na kolkach z plozami, wibracjami, lampka. moskitera, zabawkami dziurka dla 2 latka, 2 stp wysokosci, ulepszonym materacem i przewijakiem za 350zl firmy Graco
![]() co to zjesc na obiad nic mi nie podchodzi;/
#716 |
Wtajemniczenie
|
mi wszyscy mówią bym starała sie o zasiłek dla samotnej matki i nie mogą tego zrozumieć ze ja nie będe samotną matką że będe mieszkać z ojcem dziecka dziecko będzie miec jego nazwisko a to że nie jesteśmy małżeństwem to nie oznacza ze jestem samotną matką
![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- mi się tez te turystyczne ni widza jako łózeczko turystyczne może robic za kojec w domu a gdzieś an wyjazd jako łóżko ale w domu to ja chce meić normalne
#717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z jednej strony to wiadomo, ze oszustwo ale z drugiej to nasze państwo ma nas wiadomo gdzie i tez nas okrada na każdym kroku... ![]() ![]() w ogole dziewczyny jak mialam urlop to nie jezdzilam autem i dzisiaj bylam na zakupach z mama i jak spojrzałam na ceny benzyny to mi się słabo zrobiło... powściekali się normalnie ![]() a co do łóżeczka to własnie tak smao uważam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#718 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no ale to jakoś tak jest ze wtedy to trzeba przedstawic pismo o alimentach chyba ze się dostaje i ile a takie potwierdzenie trzeba mieć ze sądu więc o to się nie będe starac bo za bardzo skomplikowane i za duzo kombinacji niektórzy nawet tak kombinują ze się specjalnie rozwodzą byle tylko dostać siano my mamy ten plus że dostaniemy ten 2 tysiąc bo ja jestem zarejestrowana na bezrobociu tam jestem ubezpieczona nei mam żadnych dochodów a TŻ nei przekracza więc warunki spełniami
![]() |
#719 |
Zakorzenienie
|
no nam zostaje tylko becikowe i kasa z naszych dodatkowych ubezpieczen... tz ma indywidualne i grupowe a ja grupowe...bo na ten drugi tysiac sie chyba na pewno nie załapiemy....
|
![]() ![]() |
![]() |
#720 | |||
Zakorzenienie
|
Kurde, ja nie wiem jak wybiorę wózek i łóżeczko - ja jestem wogóle niezdecydowana. Przy łóżeczku wiem, że drewniane, bo drewno uwielbiam
![]() wózki oglądam ale nic na mnie nie robi większego wrażenia ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() a ten krem sprawdzony? muszę sobie zapisać, to powiem jej żeby kupiła |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:11.