|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Anglia-Wymiana doświadczeń-Ciąża, poród
Cytat:
Udzielają się tam już doświadczone mamy, oraz te spodziewające się dziecka
|
|
|
|
|
#692 |
|
Zadomowienie
|
Witam i ja
![]() Obecnie jestem w siodmym tygodniu ciazy. Od jutra zaczyna sie osmy tydzien W czerwcu minie 7 lat odkad mieszkam wraz z mezem w UK. Osobiscie bedzo mnie denerwuje tutejsza sluzba zdrowia. Dlugo trzeba czekac na pierwsza wizyte z polozna ( w moim przypadku odbywa sie w osmym tc ) i na pierwszy scan dziecka. W zwiazku z powyzszym umowilam sie na sobote na prywatna wizyte w klinice. Martwie sie o moje Dzieciatko i nie ukrywam, ze chcialbym je zobaczyc na ekranie monitora i posluchac serca Trzymam kciuki za reszte mam
|
|
|
|
#693 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Hej dziewczyny
Pozwolicie ze zaczne was podglądać tutaj i moze troszke się udzielać? tzn przez ten tydzień może troszkę mniej, bo jutro lece na tydzień do Polski.Obecnie od jakiegoś 1,5 roku mieszkam w Anglii. Obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży. Szukam osób które wymieniają się doświadczeniami itd. i widze ze chyba dobrze trafiłam. Mam nadzieje ze nie macie nic przeciwko żebym czasami tutaj wpadała
|
#694 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
Zapraszamy serdecznie ![]() Tak jak pisałam w tamtym wątku (a pewnie pójdą one do połączenia)-są tu i mamy doświadczone, jak i te spodziewające się dzieciaczków. Pytaj o wszystko śmiało |
|
|
|
|
#695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I nic strasznego, wystarczy sie przyzwyczaic i im zaufac Jestem pewna ze jak tylko cos bedzie wskazywalo,z e jest nie tak to zrobia wszystko by pomoc Ja cala opieka przed i w czasie porodu wspominam bardzo dobrze i złego słowa nie moge powiedziec Wizyty tutaj mialam co 2 tyg(napzremian raz polozna raz szpital), mielismy konflikt serologiczny i zajeto sie mna bardzo dobrze Po porodzie przychodzila połozna, health visitor, pomagały w trudnych sprawach, jak karmienia a nawet pytała o zdrowie psychiczne, czy dobrze sie czuje, czy nie mam depresji itp.Swoje wizyty w UK przeplatalam wizytami w Pl jak tylko byłam ![]() Trudno tutaj jest o kontakt ze specjalistami, bo ja na wizyte fizjoterapeuty musialam troche czekac, szybciej leciałam do Pl i tam wszystko sprawdzilam ![]() Na emigrantkach jest wiele watków na ten temat takze polecam ![]() I gratuluje wszystkim fasolek
|
|
#696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W jakiej czesci UK mieszkasz? Milkasz jeszcze słyszałam bardzo dobre opinie o parasolkach cybex ![]() http://cybex-online.com/cn/pushchairs/topaz.html
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2012-02-29 o 13:55 |
|
|
|
|
#697 |
|
Rozeznanie
|
Ja mieszkam jakies 30min od Birmingham
|
#698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodam, ze mam talasemie. W Polsce z ta przypadloscia bylabym pod opieka hematologa ale tutaj nic sobie z tego nie robia. Moja kumpela miala ciaze pozamaciczna i niemal zeszla z tego swiata. Pojechala do szpital, bo dostala plamien to odeslali ja do domu, tlumaczac, ze to sie zdarza na poczatku ciazy. Mam nadzieje, ze moje nastawienie do tutejszej sluzby zdrowia mimo wszystko zmieni. Dla mnie to Ci lekarze sa jacys troche niedouczeni a ja specjalnie nie bede latac do Polski na badania. |
|
|
|
|
#699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mialam w 6 tyg ale tylko dlatego,z e plamilam, nie zbyli mnie, skierowali szybko do szpitala na scan nawet w ten sam dzien(fakt,z e ja troszke podkolorowałam, bo plamienia nie były jakies mocne, ale bardzo sie wystraszylam) ![]() A jak kolezanka byla wystraszona to tzreba bylo jechac do innego szpitala..ja bym nie odpusciła Mi sie nigdy nie zdarzylo,z e mnie odeslali...naprawde nigdy...w koncowce ciazy bylam ze 3 razy na emergency, bo mały sie nie ruszal i wszystko mi sprawdzili
|
|
#700 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja juz słyszalam w 6 tyg , potem w 11(UK)na scanie i 14w pl
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#704 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety te prywatne wizyty są koszmarnie drogie ![]() Ja już się mojego maluszka tak nie martwię-usg miałam przedwczoraj, a codzienne kopniaki to dla mnie znak że wszystko ok
|
|
|
|
|
#706 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Witaj JA wlasnie pozegnalam naszych gosci, polozylam malego spac i wreszcie moge troche odpoczac ![]() Caly ten dluuugi weekned byl troche za bardzo zwariowany jak dla mnie , za dlugi i bardzo meczacy Zakupy, zwiedzanie itp- bardzo meczace z malym dzieckiem.W poniedzialek bylismy w Lndynie- zabralismy malego do NAtural History muzeum- NIkos mial swietna zabawe ) a na spacere w parku jakis ptaszek zostawil niespodzianke na glowie i kurtce NIkosia![]() Nikos zaczyna tez coraz wiecej mowic
|
|
#707 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Napiszcze cos wiecej o sobie skad jestescie , ile lat itp :P:P Ja na opieke tez nie narzekalam ![]() Haniu Ewi dla Nikosia Moja to nawija :P ale w swoim jezyku haha
|
|
#708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Seba tez w swoim jezyku, choc juz coraz czesciej powtarza, jednak sam to po swojemu Ewi
|
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny co do 2 dziecka to albo różnica wieku max3 lata albo bardzo duza, tak jak u mnie 11 lat.
Ja mam brata 6 lat młodszego i to są już 2 różne światy. Ja po wczorajszej zumbie mam zakwasy a tu trzeba poćwiczyć troszkę. Witam nowe koleżanki |
|
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Kochane
![]() Dziekuje za rady i potrzymanie na duchu . Tak jak pisałam Nikola wczoraj dostała 38.7 ok godz 20:00 podałam jej Nurofen i temp spadła po jakimś czasie , sama domagała sie picia . Noc była ciężka od godz 2:00 gorączki nie dostała ponownie ale płakusiała i z takimi nerwami wszystko gryzła że aż sie bałam własnej córki hehe. Jak narazie jest ok bo nawet stanu podgorączkowego nie ma zobaczymy co bedzie sie działo na noc. Dziś sie śmiała i bawiła ale co jakiś czas płakusia i nie chce mi nic jeść poza bananem , mlekiem i chrupkami. Wysypki nie widzę . Do Gp narazie nie idę bo jak mała zaraził sąsia jakimś wirusem gdzie robiła kupki co chwile to poszłam do Gp ale dał mi tylko paracetamol i powiedział ze to wirus gardłowy. Tak więc nie chce jej narażać na chorobę jesli to ząbkowanie. Ewi brawo dla Sebusia a co do kupki to bedzie miał chłopak szczęście ![]() Hania super że z dzidzia wszystko dobrze no i Gratuluje drugiej córy ![]() Emilia ja też byłam na usg prywatnie w 12 tyg ale nie dostałam płytki , serudcho słyszałam , malutką widziałam A wizyta nie tania to fakt ale nie żałuje , cudowne uczucie usłyszeć bicie serduszka kilku milimetrowej kruszynki
25.07.2009 - Nasz Cudowny Dzień - Ślub ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png 17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek Edytowane przez Sysunia_d Czas edycji: 2012-02-29 o 17:18 |
|
|
|
#711 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Porodu tez nie wpominam najlepiej,przeciagneli go az mi skorcze przeszly a dziecko nadal w srodku juz mnie polozna straszyla ze wezma wacum i jakos poszlo. Chcieli mnie po kilku godzinach poslac do domu,a porod ciezki byl,szyli mnie sporo,ja ledwo na oczy widzialam i sie uparlam ,ze chce zostac na noc zeby sie nauczyc karmic i przewijac bo jestem sama z mezem i nie mam nikogo do pomocy- to sie zgodzili, przez noc widzialam okolo 15 roznych poloznych, co jedna to inne rady dot karmienia,kilka mialo mi pomoc z laktatorem.....i az do wyjscia sie juz wiecej nie pojawily wiec totalna olewka nie wiem czemu takie podejscie. Juz nie wspomne,ze jedna mnie opie.........bo powiedzialam tuz po porodzie,ze musze isc do toalety to mi odpysknela ze "ona ma tylko dwie rece i zaraz pojdzie ze mna".....
|
||
|
|
|
#712 |
|
Raczkowanie
|
witam nowe dziewczyny!
![]() Co do drugiego dziecka, to ja bym juz mogla teraz zajsc w ciaze Ale wiem, ze finansowo byloby bardzo ciezko wiec trzeba czekac. A szkoda bo mialabym dwa z glowy, potem kiedys jeszcze by trzecie bylo
|
|
|
|
#713 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam brata 7 lat starszego i odkad skonczylam mneij wiecej 20 lat mamy super kontakt Cytat:
Narazie to abstarkcja ![]() Bylismy an spacerze, ale jest pieknie i cieplo ![]() A niedługo do szkoly
|
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny
Mieszkam w Uk i za 2.5 tyg. mam termin porodu ![]() Przepraszam, ze ja tak z doskoku... Mam pytanie do mamus, ktore tutaj rodzily. Chodzi mi o znieczulenie. Naczytalam sie sporo na ten temat i mam teraz metlik w glowie. Zapewne skorzystam z gazu i byloby pieknie, gdyby na tym zakonczyc, ale jestem realistka i zdaje sobie sprawe, ze moze mi to nie wystarczyc Mysle o epiduralu, gdyz ma on chyba najmniejszy wplyw na dziecko, a to ma dla mnie najwieksze znaczenie. Od poloznej wiem, ze zanim podadza epidural, to najpierw daja petydyne lub morfine, ew. wszystko po kolei epiduralem konczac Ja jesli bede czula, ze musze z czegos skorzystac, chcialabym zrezygnowac z dozylnych i wziac od razu epidural, wiem ze nie musze brac wszystkiego co zaproponuja. Czy moglybyscie podzielic sie swoimi doswiadczeniami i wrazeniami, jesli chodzi o znieczulenie? Pewnie wiele razy poruszalyscie ten temat, nie jestem jednak w stanie wszystkiego przeczytac w poszukiwaniu tych informacji. Bede bardzo wdzieczna za kazda odpowiedz, moze byc tu lub na priv.Z gory dziekuje
|
|
|
|
#715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mogłam urodzic lozyska i wtedy dano mi epidural Jesli rodzic to ja jestem tylko za tym![]() Kilka godzin to znieczulenie ze mnie schodziło
|
|
#716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak sie jest nastolatką i taki gówniarz ci przeszkada i szkuci to tylko ![]() U nas też super pogoda. Po drzemce byłyśmy w parku na placu zabaw.Wróciliśmy na obiad i teraz widze,ze dziecko mi pada. Dziś Ola miala 2 zielone kupki Ale tak ciemne zielone,ze aż czarne.
|
|
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe mamy
![]() co do opieki w ciazy to uwazam, ze chociaz rozni sie bardzo od tej w Polsce, jest dobra. Najwazniejsze to wiedziec jak wyglada i czego oczekiwac i co nam przysluguje ![]() W czasie pierwszej ciazy opike mialam ok., w czasie drugiej bardzo, bardzo dobra ![]() Co do roznicy wieku to mysle, ze nie za duza sprawdza sie dobrze. Z drugiej strony o wiele wazniejsze jest to, jak rodzice traktuja dzieci i czy wspomagaja budowanie mdzy nimi dobrych relacji. rybko ja mialam jeden porod z epiduralem. Podczas drugiego korzystalam tylko z gazu. I osobiscie uwazam, ze porod bez epiduralu byl w moim przypadku korzystniejszy. sysunia, oby mala coraz lepiej sie czula ![]() ewi swietnie, ze maly sie rozgaduje ![]() Moja mowi mama, tata, pic, helol
|
|
#718 | |
|
Zadomowienie
|
dzieki dziewczyny
Cytat:
Nikos po swojemu tez mowi bardzo duzo ![]() A my wlasnie z mezem zdecydowalismy ze jeszcze przed wakacjami zaczniemy staranka o drugiego brzdaca ![]() Nikos dzisiaj odmowil kapieli BYl juz gotowy wejsc do wanny- rozebrany ucieszony i nagle mu sie odwidzialo Zaczal plakac i nie chcial puscic tz PIerwszy raz nam sie tak zdzarzylo- nie wiem co jest grane
|
|
#719 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ani czasu nie było na to, bo siadałam na szpitalnym łóżku mając już skurcze co 1 min., ani ja nie miałam tego w planach. Mi gaz wystarczył. Pewnie, że boli jak diabli, ale to poród, więc czego oczekiwać? Ja w ogóle odnoszę wrażenie (i u mnie się sprawdziło), że najważniejsze to działać zgodnie z naturą i ze swoim ciałem - ono wie co robi. I ważne, żeby niczego nie blokować - jak czujesz, że nadchodzi skurcz, to przesz, a nie blokujesz, żeby szybciej minęło. Ale ja to w ogóle jakaś dziwna jestem, bo naczytałam się na wizażu opowieści porodowych, gdzie dziewczyny twierdziły, że to koniec świata i bałam się strasznie, a jak przyszło co do czego, to się okazało, że to przereklamowane i wcale nie jest tak przeraźliwie jak można przeczytać ![]() Jeśli mam być szczera - wolałabym rodzić z 5 razy niż przechodzić jeden połóg ;/ PS. Dziewczyny dzięki za informację w sprawie pasków do wózka Dosztukujemy coś. Ale chyba z "normalnego" sklepu, a nie przez net, bo wolę takie szelki obejrzeć.Ulżyło mi
|
|
|
|
|
#720 | |
|
Rozeznanie
|
Witam
Mężu wrócił dziś wcześniej z pracy i mecz ogląda, więc laptop dla mnie Cytat:
My najprawdopodobniej, też już byśmy się zdecydowali na starania o drugie dziecko, ale niestety, nasza sytuacja finansowa nam teraz na to nie pozwala No nic, musimy poczekać ... Rybka13 myślę, że mi tylko gaz by wystarczył. Ale jednak wszystko ostateczne zakończyło się cesarką więc maiłam spinal (czyli znieczulenie podpajęczynówkowe) Wspominam dobrze, zero efektów ubocznych. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:55.

Dodam, ze mam talasemie. W Polsce z ta przypadloscia bylabym pod opieka hematologa ale tutaj nic sobie z tego nie robia.

No i oczywiście na usg widziałam.
Zakupy, zwiedzanie itp- bardzo meczace z malym dzieckiem.
Moja to nawija :P ale w swoim jezyku haha 

Mysle o epiduralu, gdyz ma on chyba najmniejszy wplyw na dziecko, a to ma dla mnie najwieksze znaczenie. Od poloznej wiem, ze zanim podadza epidural, to najpierw daja petydyne lub morfine, ew. wszystko po kolei epiduralem konczac
BYl juz gotowy wejsc do wanny- rozebrany ucieszony i nagle mu sie odwidzialo