AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-12, 16:26   #691
banana84
Zadomowienie

GG do banana84
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX

Nie brzmi to zle.

Zapytaj o ten kurs i bilety. Moze akurat ci cos oplaca.
Najwazniejsze bys miala najwazniejsze ustalenia chocby na mailu - bo te umowy CHYBA w swietle prawa nie sa nic warte.Wiec w sumie nic nie wnosza - chyba sie je robi tylko dla swietego spokoju operki.
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 18:40   #692
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez Suzzi11 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny
Już pisałam wcześniej, ale nie dostałam żadnej odpowiedzi, więc spróbuję ponownie. ;-)
Bardzo proszę Was o kilka rad. Znalazłam bardzo fajną rodzinkę z Hiszpanii, opieka nad 9letnią dziewczynką od poniedziałku do piątku, weekendy wolne. Płacą 70 Euro tygodniowo, własny pokój, do obowiązków nalezy oczywiście opieka nad dzieckiem, nauka angielskiego córeczki, plus drobne prace domowe (ścielenie łóżek), napisali też, ze mam gotować, kiedy oni są w pracy.

Myślicie, że to dobra oferta? Kto w takim przypadku płaci za bilet? I jak to jest z tym kursem językowym? Czy mam domagać się podpisania umowy?
Nie dostalas wtedy odp. Poniewaz cytowalas maila po hiszpansku, niewiele z nas mowi po hiszpansku.

Znasz szczeg. Dot tych prac domowych? Czy tylko na przyklad scielenie lozek- co nie powinno moim zdaniem nalezec do obowiazkow au pair, to jest dosc osobista rzecz, jesli ktos Cie o to prosi, to wiedz, ze bedziesz robic gorsze...drobne prace domowe.

Kurs i bilety- to zalezy od osobistych ustalen z rodzina, jesli rodzina bedzie chciala- a czesto zdarza sie tak, to zaplaca. W hipszpanii jednak obawiam sie , ze to nie jest tak popularne.

Umowa- jak chcesz i rodzina chce. W niektorych krajach jest ona wymagana do zazlegalizowania Twojego legalnego pobytu jako oficjalna au pair- np. szwajcaria.

Cytat:
Napisane przez banana84 Pokaż wiadomość
Nie brzmi to zle.

Zapytaj o ten kurs i bilety. Moze akurat ci cos oplaca.
Najwazniejsze bys miala najwazniejsze ustalenia chocby na mailu - bo te umowy CHYBA w swietle prawa nie sa nic warte.Wiec w sumie nic nie wnosza - chyba sie je robi tylko dla swietego spokoju operki.
oczywiscie,mze umowy sa wazne. Moja hostka sciagnela z neta umowe, taka oficjalna w naszym kantonie, podpisalysmy ja i trzeba bylo zaniesc do urzedu. Jest wazna, kazda umowa ktora jest podpisywana w ten sposob jest wazna, nikt tego nie robi dla zabawy. Jesli masz odreczny prawdziwy podpis pod lista zobowiazan, ktore w danym kraju sa norma, i gdzie ten typ umowy w danym kraju jest rozpoznawalny i akceptowany, to jak najbardziej!!!

Dla przykladu, takie emaile sa ok ale pomiedzy rodzina a au pair. W sadzie- gdyby cos sie stalo tego nie pokazesz ...nie ma to wiekszejnwartosci. Dlaczego? W mojej rodzince byl paskudny przyklad, kiedy to ex au pair napisala okropne rzeczy na hosta, co wyprawial z dwziecmi itd
Hostka zaniosla tego maila na policje. okazalo sie, ze tak dlugo jak to zwykly email ...to nie ma najmmniejszej wartosci.....

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood

Edytowane przez roux666
Czas edycji: 2012-05-12 o 18:42
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 20:43   #693
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Cytat:
Napisane przez blackberry456 Pokaż wiadomość
kurcze, chyba masz racje.. a jak Ty sie id nich wykrecilas? Martwi mnie ze jak znajde inna rodzine to raczej beda chcieli kogos na 3 miesiace/do konca wakacji minimum, a ja naprawde nie marze o niczym bardziej niz o prywatnosci w "wlasnym" mieszkaniu, albo chociaż pokoju, BEZ pracodawcow za sciana...

btw dzisiaj odwalili taka akcje ze pękłam i aż sie poryczałam nienawidze ich
Powiem Ci tak, masz ta przewage ze jestes na miejscu.
Poszukaj pracy jako au pair lub niania live in.

Ja szukalam pracy cichaczem. Zakladalam legginsy i biala dluzsza elegancka koszule. Do torby czarne spodnie i obcasy. Chodzilam po Mc Donaldach sie przebierac
A jak znalazlam prace powiedzialam hostowi, ze ktos zaoferowal mi prace, ze to jest dla mnie szansa itp., i ze chca zebym zaczela od przyszlego tygodnia (powiedzialam mu zaraz w poniedzialek naklamalam ale nie chcialam zeby sie zbyt zdenerwowal, zalezalo mi zeby pozwolil mi jeszcze posiedziec ten tydzien bo nie mialam gdzie mieszkac ). Najpierw kazal mi sie zwijac od razu, ale potem sam poprosil zebym zostala jeszcze tyydzien.

Wiem jakie to nerwy.
W ogole i tak sie dziwie, ze bylam tak opanowana i nie powiedzialam mu dosadnie co mysle o nim, jego sposobie wychowania itp. Probowalam zrobic to jak najlagoniej moge zeby miec czas na znalezienie mieszkania )

Dasz rade.
Nie daj soba pomiatac. Nie jestes tania sila robocza.
Pamietaj jedno... to nie wina dzieci, ze sa takie. Pozostaje nam tylko im wspolczuc. Wyrosna z nich stereotypowe rozpieszczone brytyjki...

Cytat:
Napisane przez Dusiia Pokaż wiadomość
Czy moje uprzedzenia sa sluszne... nie wiem czemu (pewnie przez tv) ciemnoskorzy kojarza mi sie z przemoca itp. i ogolnie jakos tak chyba bym sie bala.. jak jest naprawde? moze sa lepsi niz 'biali'?
Kolor skory malo ma tu do rzeczy
Ja bym bardziej zastanowila sie nad tym w jakiej kulturze zostali wychowani. Na pewno nie pojechalabym do kogos kto cale zycie spedzil w jakimkolwiek kraju Afrykanskim. Kultura tych ludzi jest bardzo okrutna dla kobiet.

Moonwalker

Kasieńka_666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 22:12   #694
sylvia_doll
CORELIPS

Suzzi, jeśli nie będziesz u nich dłużej niż pół roku to nie oszukujmy się, nikt biletu za Ciebie nie opłaci. To jest Hiszpania. Ewentualnie możesz marudzić trochę na finanse i mogą się zlitować i opłacić część kwoty.. albo wziąć Cię do odstrzału i szukać innej AuPair.
Opowiadaj jak się znajdzie już pewna rodzina jakaś żebyśmy tu były w kontakcie!

Edytowane przez sylvia_doll
Czas edycji: 2012-05-12 o 22:13
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 08:28   #695
Suzzi11
Raczkowanie

Dziękuję Wam Dziewczyny za rady z całego serca Faktycznie chyba nie ma co pytać o opłatę kursu i przelotu, zwłaszcza, że mam u nich pracować tylko na okres wakacji. Czekam na razie na odpowiedź od nich i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Na pewno napiszę, fajnie będzie mieć z kim pogadać wieczorami o AuPairowaniu

Pozdrawiam Was ciepło!
Suzzi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 08:41   #696
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez Suzzi11 Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam Dziewczyny za rady z całego serca Faktycznie chyba nie ma co pytać o opłatę kursu i przelotu, zwłaszcza, że mam u nich pracować tylko na okres wakacji. Czekam na razie na odpowiedź od nich i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Na pewno napiszę, fajnie będzie mieć z kim pogadać wieczorami o AuPairowaniu

Pozdrawiam Was ciepło!
Mozesz spytac o kurs, bilety....nie tonem wymagajacym, ale pytajacym...a moze Ci sie uda! Bedac we Francji znalam duzo au pair ktore chodzily na francuski, a takze takie ktorym rodzina oplacila lot. Warto spytac, tym bardziej, ze jestes nowa i nie bylas au pair.

Stary 2012-05-13, 08:52   #697
Dusiia
Zadomowienie

Ale jestem zla! Poraz chyba 10 mam ta sama sytuacje. Rodzinka na apw dajem i pozytywna odpowiedz po czym nie odpisuje... to chyba sobie nigdzie nie pojade w te wakacje...
Stary 2012-05-13, 10:22   #698
martynak1992
Raczkowanie

Cytat:
Ale jestem zla! Poraz chyba 10 mam ta sama sytuacje. Rodzinka na apw dajem i pozytywna odpowiedz po czym nie odpisuje... to chyba sobie nigdzie nie pojade w te wakacje...
Też tak miałam, dlatego zmuszona byłam do wykupienia konta premium
martynak1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 10:25   #699
MUTD
Rozeznanie

ja mam dokładnie to samo! szukam i wysyłam dalej :P
Stary 2012-05-13, 10:32   #700
Dusiia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martynak1992 Pokaż wiadomość
Też tak miałam, dlatego zmuszona byłam do wykupienia konta premium
a co ono daje?
Stary 2012-05-13, 11:30   #701
martynak1992
Raczkowanie

Cytat:
a co ono daje?
nie wiem czy przez rok coś się zmieniło, ale w zeszłym było tak, że przynajmniej jedna ze stron musiała mieć premium żeby móc się ze sobą kontaktować. Jeśli ty masz premium, to widzisz dane tej rodziny (email, chyba też telefon i adres, ale nie jestem pewna), więc możesz do nich pisać zamiast czekać aż oni napiszę, co może w sumie nigdy nie nastąpić.
W końcu w moim przypadku okazało się to zbędne, bo to rodzina u której jestem miała to
martynak1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 14:09   #702
aniaexplode
Zadomowienie

Dziewczyny, zarejestrowałam sie na stronie aupair world, z racji tego że chcę wyjechać za granicę i bycie au pair pasowałoby mi z tego względu, że mam że tak powiem gdzie sie zatrzymać, czyli mieszkanie. Bo żeby jechac za granicę do pracy nie mam nikgo znajomego gdzie moglabym sie zatrzymać. I pomyślałam ze na poczatek au pair będzie dobrą opcją. Tylko jest taka kwestia że mam chłopaka i chcialabym żebyśmy razem wyjechali ale jak ja pojadę jako au pair do jakiejs rodziny to będę z nia mieszkać a tż wiadomo gdzieś indziej, może nawet dość daleko od rodziny w ktorej bym była. I myslę jak można byłoby to pogodzić. W sumie au pair mozna być i 3 miesiące a potem zaczepić się w innej pracy, ale czy tak by się dało - byc operką i jeszcze szukać sobie mieszkanka i pracy? Dziewczyny doświadczone w pdobnym temacie- doradźcie coś, jak byście to rozwiązały.

I forgot that all might see
So many beautiful things...

Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461
kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683
aniaexplode jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 15:24   #703
katrina1991
Zadomowienie

Hej. Zyje, dotarlam cala i zdrowa. Nikt mnie na kotleciki nie przerobil. Rodzinka jest bardzo mila, dzieciaczki cudowne, a widoki, az dech w piersi zapiera.
katrina1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 15:56   #704
pragmatka
Raczkowanie

Dziewczyny, a jak sprawdzacie rodzinki jeżeli szukacie przez np. http://www.aupair-world.net/ ?? bo wiadomo że przez agencje jest jakoś bezpieczniej. Żadna z was nie szukała przez agencje? (jak tak to jaką?)
Stary 2012-05-13, 16:29   #705
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katrina1991 Pokaż wiadomość
Hej. Zyje, dotarlam cala i zdrowa. Nikt mnie na kotleciki nie przerobil. Rodzinka jest bardzo mila, dzieciaczki cudowne, a widoki, az dech w piersi zapiera.
Super! Czekamy na więcej wieści i zdjecia widoków . Irlandia, dobrze pamietam?

Cytat:
Dziewczyny, a jak sprawdzacie rodzinki jeżeli szukacie przez np. http://www.aupair-world.net/ ?? bo wiadomo że przez agencje jest jakoś bezpieczniej. Żadna z was nie szukała przez agencje? (jak tak to jaką?)
Ja bym nie powiedziała, że przez agencje jest bezpieczniej. Też ryzyk-fizyk. Jak się szuka samemu przynajmniej ma się większy wybór, a nie to co agencja podsunie. Oczywiscie do USA lepiej przez agencję. Albo znaleźć rodzinę samemu i zgłosić się do agencji razem.

Jak sprawdzamy? Przede wszystkim trzeba o wszystko pytać. Dokładnie znać plan dnia, zeby nie było że się pracuje od świtu do nocy. Sprawdzamy na facebooku, googlujemy maile czy nie są na liście oszustów, scamerów. Rozmawiamy na skypie z kamerą - najlepiej z dziećmi. Rozmawiamy z byłymi au pair takich rodzin. Pomagamy sobie nawzajem.

Naprawdę warto dobrze poszukać samemu
Stary 2012-05-13, 20:07   #706
pragmatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
Ja bym nie powiedziała, że przez agencje jest bezpieczniej. Też ryzyk-fizyk. Jak się szuka samemu przynajmniej ma się większy wybór, a nie to co agencja podsunie. Oczywiscie do USA lepiej przez agencję. Albo znaleźć rodzinę samemu i zgłosić się do agencji razem.

Jak sprawdzamy? Przede wszystkim trzeba o wszystko pytać. Dokładnie znać plan dnia, zeby nie było że się pracuje od świtu do nocy. Sprawdzamy na facebooku, googlujemy maile czy nie są na liście oszustów, scamerów. Rozmawiamy na skypie z kamerą - najlepiej z dziećmi. Rozmawiamy z byłymi au pair takich rodzin. Pomagamy sobie nawzajem.

Naprawdę warto dobrze poszukać samemu
Dzięki bardzo za info ja na 99% wyjadę do irlandi/uk, chyba spróbuje przez HappyAuPpair bo tam pobierają niewielką opłatę i to dopiero po akceptacji rodziny a dodatkowo będę szukać na własną rękę. po prostu bardzo zależy mi na wyjeździe a nie chce zostać z niczym (to już wolę zapłacić agencji).
Stary 2012-05-13, 20:21   #707
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
oj nie Ty jedna masz ten problem. W ciągu tygodnia response rate mniej więcej wynosi u mnie 40%, co skutkuje 4 pozytywnymi odpowiedziami. Jak łatwo wykalkulować wysłałam około 30 zgłoszeń już nie załamujemy się.

Cytat:
Katrina, oby Ci szczęście sprzyjało dalej! Na początku pomyliłam sobie Cb z dziewczyną ktora w zeszłym roku operowała w Szwajcarii i zachwycała się widokami też właśnie

Edytowane przez sylvia_doll
Czas edycji: 2012-05-13 o 22:27
Stary 2012-05-13, 21:45   #708
201610310857
Konto usunięte

Sylwia, Katarina rok temu była we Francji i to była totalna katastrofa.

Kasiu, cieszę się, że się układa i trzymam kciuki moooocno
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 05:29   #709
MUTD
Rozeznanie

dobra, odezwali się do mnie znowu ci z Irlandii. Przeprosiła mnie, że tak długo nie pisała, ale była bardzo zajęta, podała mi tam powody. Odnośnie mojego pytania o bilety napisała, że zna kilka rodzin z au pair i w żadnej nie płacili za bilety, ale jeżeli jest to dla mnie problem to ona to całkowicie rozumie. Odpisałam jej, że dam sobie radę i zapłacę sama, w końcu to nie jest tak dużo zapytałam czy są już na mnie zdecydowani, jestem ciekawa, co odpiszą
Katrina, gdzie jesteś w Irlandii dokładnie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-14, 10:47   #710
moya07
Zakorzenienie

dziewczyny, wiecie może co zrobic, keidy mam ubezpeczenie euro26, ale na kraj, konczy sie jakos pod koniec wrzesnia. Warto wykupywac na świat, keidy wyjezdzam za tydzien? Może ktos mial podobna sytuacje.
Stary 2012-05-14, 12:15   #711
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:

Napisz cos wiecej, koniecznie!
Oby tak dobrze bylo dalej, powodzenia!

Cytat:
Napisane przez moya07 Pokaż wiadomość
dziewczyny, wiecie może co zrobic, keidy mam ubezpeczenie euro26, ale na kraj, konczy sie jakos pod koniec wrzesnia. Warto wykupywac na świat, keidy wyjezdzam za tydzien? Może ktos mial podobna sytuacje.
Na jak dlugo wyjezdzasz? Bo mozesz za mniejsza cene wykuoic dodatkowa polise do ubezpieczenia krajowego i wtedy Swiat tez w to wchodzi...ale to by mialo sensm gdybys tylko na wakacje wyjezdzala. Jesli natomiast na dluzej t ja bym wykupila nowe, ubezpieczenie na swiat.
Te 70 czy 80 zl to ne majatek, a ratuje tylek.

Ostatnio bylam w szpitalu, plus recepta...nawet gdybym tu byla ubezpieczona to by mi nie zwrocili kasy, bo 300chf to za malo...a euro 26 mi zaplaci rachunek ze szpitala oraz moge siE starac o zwrocenie kasy za wykupienie recepty... ja bym sie nie wahala, czymze jest 80 zl za ROK zw porownaniu z rachunkiem na prawie 1000zl...

Stary 2012-05-14, 12:20   #712
moya07
Zakorzenienie

wiem, wiem, na 4 mc, wiec dlatego sie upewniałam, czy od nowa, czy po rpostu cos musze jakby do Polski dopłacic.
Stary 2012-05-14, 14:37   #713
RudyLoczek
Przyczajenie

Witajcie Jestem tu nowa, i... potrzebuję troszkę pomocy
Szukam pracy jako au pair, jestem zalogowana na 2 portalach, Aupair World oraz greataupair.
Moje pytanie dotyczy tego drugiego: muszę tam płacić za znalezienie sobie rodziny?
RudyLoczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 15:23   #714
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez RudyLoczek Pokaż wiadomość
Szukam pracy jako au pair, jestem zalogowana na 2 portalach, Aupair World oraz greataupair.
Moje pytanie dotyczy tego drugiego: muszę tam płacić za znalezienie sobie rodziny?
Hej! Witamy na forum

Ta druga strona jest moim zdaniem duzo gorsza, poniewaz zwykle z niej dostajemy duzo scamu....badz ostrozna. I nie, tam za nic nie musisz placic

Gdzie chcesz wyjechac? Na jak dlugo?

Noo i powodzenia w szukaniu..!

Stary 2012-05-14, 15:28   #715
RudyLoczek
Przyczajenie

Chcę wyjechać do UK, Irlandii albo Danii na miesiące sierpień i wrzesień. Bardzo mi na tym zależy *.*

Co do opłat: jak mam napisać do rodziny by mi nie wyskakiwało takie subscribe?...

Edytowane przez RudyLoczek
Czas edycji: 2012-05-14 o 15:29
Stary 2012-05-14, 15:37   #716
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Chcę wyjechać do UK, Irlandii albo Danii na miesiące sierpień i wrzesień. Bardzo mi na tym zależy *.*

Co do opłat: jak mam napisać do rodziny by mi nie wyskakiwało takie subscribe?...
Ja bym generalne odradzala uzywanie greataupair....
Nie pamietam juz jak to dziala, ale nie mozesz naisac pierwsza do rodziny, jesli nie masz wykupionego tam konta, pozostaje czekac na maila od nich. Tak samo na APW, z tym ze tam nie powinnas trafic na oszustow.

Stary 2012-05-14, 15:37   #717
moya07
Zakorzenienie

Cytat:
na greataupair dostawalam swego czasu same zgloszenia od jakis niepelnosprawnych 50-60 letnic kolesi..
Stary 2012-05-14, 15:41   #718
RudyLoczek
Przyczajenie

Zarejestrowałam się również na eaupair ale piszą do mnie sami oszuści. Na Aupair World zapraszam dużo rodzin, ale nie ma jeszcze pozytywów. W sumie to początek poszukiwań ^^"

Edytowane przez RudyLoczek
Czas edycji: 2012-05-14 o 15:50
Stary 2012-05-14, 15:59   #719
sylvia_doll
CORELIPS

Ahhhh
Cytat:
Napisane przez moya07 Pokaż wiadomość
na greataupair dostawalam swego czasu same zgloszenia od jakis niepelnosprawnych 50-60 letnic kolesi..
Też mi się zdarzyło dwie takie "propozycje", wczoraj odebrałam z kolei wiadomość od kolesia z Istanbułu bodajże, który potrzebuje asystentki w biurze. Od bezdzietnego, nieżonatego, bez-psiowego faceta. Litości.. (nie żebym chciała wyjątkowo zajmować się pieskami)

Cytat:
Zarejestrowałam się również na eaupair ale piszą do mnie sami oszuści. Na Aupair World zapraszam dużo rodzin, ale nie ma jeszcze pozytywów. W sumie to początek poszukiwań ^^"
Ah te emocje towarzyszące naszym poszukiwaniom A zapewniam, że nie tylko pierwszym!

Mam dużą szansę na zarobki rzędu 2,5-2,8tys euro/mies a wciąż zawzięcie czekam na pozytywne odpowiedzi na apw...
Stary 2012-05-14, 16:06   #720
RudyLoczek
Przyczajenie

Sporo o.O ja chcę zarobić by odciązyć mamę z wydatków związanych z moimi studiami.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości