![]() |
#691 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Trądzik-cz. 4.
Cytat:
Jakiś rok temu pisałam tutaj o wizycie u dermatologa i retonoidach. Miałam brać, ale się nie zdecydowałam, postanowiłam jeszcze trochę sama popróbować zwalczyć to cholerstwo. Zaczęłam np. pić herbatę z bratka, ale bolał mnie po niej brzuch. Kombinowałam trochę, nic nie dawało efektów. Jakieś 1,5 miesiąca temu miałam ogromne stresy i strasznie mnie wysypało. Niedawno zaczęło schodzić, cera wygląda lepiej niż przed wysypem i teraz pojawiają mi się głównie ropne pryszcze na żuchwie i w okolicach ust, więc wychodzi na to, że albo hormony, albo gronkowiec? Zamierzam pójść znów do dermatologa, tym razem do innego, i zobaczę, co powie. Naprawdę dziwi mnie, że byłam u kilku (będąc już po 20-tce), i żaden nigdy nie wpadł na to, żeby posłać mnie na badanie hormonów.
![]() |
![]() |
#692 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja po kilku dermatologach poszłam do ginekologa i dostałam tabletki skierowane na trądzik OC 35 [lepsza wersja diany ] no i faktycznie przez kilka lat nie miałam z tym żadnego problemu,zeszłam na słabsze Aktywia [czasem pojedynczne! wychodzily ] i odstawiłam we wrześniu. Trądzik powoli wraca i wracam do Aktywii - zostały mi 2 opakowania i gin powiedziała,że już po nich ma się mi polepszyć ![]()
Akcja "pokaż kolana!" czas: do maja cel: ćwiczyć,ćwiczyć,ćwiczyć ! 15km ![]() Edytowane przez ewa102 Czas edycji: 2014-02-17 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
Tak, po odstawieniu tabletek do tego stopnia rozregulowała mi się gospodarka hormonalna, że przez 8 miesięcy nie miałam okresu, później miałam wywołany sztucznie. Tarczyca nieprawidłowo pracowała, aż dostałam niedoczynności i w bardzo krótkim czasie przytyłam 20kg. Już prawie 3 lata minęły i nadal nie zrzuciłam wagi do takiej, jak przed tymi wydarzeniami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
a jak myslicie dziewczyny, skoro pzy zarzywaniu hormonów cera poprawilam mi sie dopiero po kilku miesiacach a nie od razu( w tym czasie byłam tez pod leczeniem dermatologiznym) to czy to hormony pomogły czy terapia od dermatologa?
Bo jak czytam, to dziewczyny biorace hormony, od razu zauwazaja poprawę cery ![]() tak z ciekawości pytam ![]()
![]() |
#695 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie obmyślałam to odstawienie pigułek, ale przyznaję, VisionAM, przeraziłaś mnie. I to bardzo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A ja odstawiłam i dostałam normalnie okres,nie przytyłam ani nie schudłam - uspokoiłam Cie Lirriel? ![]() ![]() a po drugie to mam nadzieje,że miałaś robione badania przed tabsami. ja mam co 2 lata przerwe minimum 3 miesięczną i do tej pory nie miałam problemu ani z tarczycą,ani z okresem,jedynie cellulit mi schodzi po odstawieniu ![]() każdy inaczej reaguje... współczuje visionAM ![]()
![]() |
![]() |
#697 |
Zakorzenienie
|
Brałam wtedy Cyprest, dość mocne tabletki refundowane, typowo na problemy z cerą. Teraz biorę o wiele słabsze Yasminelle i myślę, że po ich odstawieniu nie będę miała takich problemów (mam nadzieję)... a z drugiej strony odstawienie planuję dopiero jak będę chciała zajść w ciążę. więc za kilka lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Badałam się przed tabsami i badam się w trakcie tabsów co pół roku, nic podejrzanego się nie dzieje, wyniki non stop w normie. W ogóle tabsy zaczęłam brać z uwagi na partnera, a teraz go nie mam i po prostu się waham i obawiam, co będzie, skoro zdecydowanie miały wpływ na złagodzenie problemów z cerą... to chyba naturalne, że mam cykora, chyba wszystkie w tym wątku boimy się trądziku w ten czy inny sposób. ![]() A czy takie kilkumiesięczne przerwy mają jakikolwiek sens? VisionAM, cyprest jest porównywalny z dianą? Może to faktycznie miało zasadnicze znaczenie...? Ja chyba się obwaruję finansowo, odstawię te pigułki w którymś momencie (jeszcze nie teraz, bo jestem bardzo obciążona finansowo, a chciałabym mieć jakiś komfort pod tym względem) i od razu przejdę pod opiekę dermatologa. I zobaczymy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 |
Zakorzenienie
|
Tak, Cyprest to taka niby nowsza Diana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich,
Jestem nowa na forum, takze przepraszam, ze nie przeczytalam wszystkich wpisow, ale jest tego zdecydowanie za duzo. Trzymam kciuki za wszystkie osoby biorace isotretinoine ( Roaccutan, Aknenormin, Izotek, itp. ),mam nadzieje, ze Wam pomoze. Wiemy, ze kazdy organizm reaguje inaczej na dane leki. I tutaj moze zaczne, mam 31 lat, od 15 r.z. mecze sie z tradzikiem, nie mylic prosze ze zwyklym tradzikiem mlodzienczym, tylko z wielkimi pryszczami, cystami, na calej buzi. Oczywiscie wiadomo, stan psychiczny ' do bani ', tym bardziej kiedy mieszkalam w Polsce, gdzie ludzie maja tendencje do patrzenia sie na ciebie i gadania na temat twojej cery. Od 8 lat mieszkam w UK, ale lekarzy oceniam tak samo. Zarowno w Polsce zaden tak naprawde mi nie pomogl i tutaj w UK takze. Po setkach wyprobowanych masciach, zelach, kremach, antybiotykach doustnych, ktore mozna powiedziec, ze bralam caly czas z bardzo krotkimi przerwami nie pomoglo nic ( tylko podczas kuracji bylo ok, po odstawieniu wszystko powracalo ). Kuracje Roaccutanem przeprowadzalam 3 razy ( 2005, 2009, 2013 rok ). Po pierwszym razie bylo zdecydowanie najlepiej, cera najdluzej byla piekna ( ok. roku ). Po drugim razie pol roku, a po trzecim niestety tylko 2 tygodnie i po tym okresie od razu antybiotyk przez kolejne pol roku. Odstawienie antybiotyku i co....? Oczywiscie nawrot, WYSYP. I jak tu sie nie zalamac? Z tym tradzikiem bede chyba sie juz meczyc do konca zycia. Mam za to kolezanke, ktora brala Roaccutan tylko raz i do tej pory ma piekna buzke i nic jej nie wyskakuje, a to juz 4 lata. Pomimo, ze brakuje mi juz pomyslow co moge ze soba zrobic, czego znowu sie trzymac, walcze dalej, bo coz mi innego pozostalo. Na razie koncze, bo widze, ze sie rozpisalam i nie wiem czy komus bedzie sie chcialo to czytac ![]() Edytowane przez wiola2326 Czas edycji: 2014-02-25 o 15:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale ad rem. Kiepsko z tymi trzema kuracjami ![]() Aha. I izotretinoina to nie antybiotyk ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#702 |
Rozeznanie
|
Czesc kochane, postanowiłam do was zajrzeć bo właśnie jestem po odstawieniu tabletek anty i widze ze to gorący temat ostatnio;p Brałam 4 lata, odstawiłam 2,5 miesiąca temu. Narazie cera ładna, od czasu do czasu coś wyjdzie ale nie ma tregedii (jak na mój stan jest ok). Ale tak naprawde, wypatruje w lustrze pogorszenia i czekam na niego bo wiem ze bedzie. To jest moje drugie odstawienie, po pierwszym gdzieś po 3 miechach się zaczęło i bylo paksudnie. Nie przytyłam ani nie schudłam po odstawieniu, nic zlego sie nie dzialo. Okres dostalam pózno ale jeszcze w normie, w 7 tygodniu po odstawieniu. Nie bójcie sie odstawić, kazdy organizm reaguje inaczej. Takie historie jak visionAM są chyba sporadyczne, zazwyczaj nic sie nie dzieje. Też brałam na początku cyprest (typowo na trądzik) potem przeszłam na lżejszą midiane. Ostatnio byłam u innego gina (dobry specjalista) i powiedział ze nie ma potrzeby robić przerw, nie trzeba ich odstawiać. Myślał że takich rzeczy już sie nie mówi, był zdziwiony że jeszcze ten mit pokutuje. No chyba ze chcecie zajść w ciąże to co innego
![]() Edytowane przez shena Czas edycji: 2014-02-25 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Przyczajenie
|
Tak zawsze bralam pelna dawke a nawet wiecej, a to tak dla pewnosci.
Po pierwszej kuracji bylo zdecydowanie najlepiej tak jak pisalam, ale pozniej przy nawrotach te zmiany byly gorsze. Nigdzie nie napisalam tez, ze isotretinoina to antybiotyk ![]() ![]() ![]() Gdybym miala opisac cala swoja 15 letnia walke z tradzikiem to chyba nie wystarczyloby mi czasu, niestety. A co do badan hormonalnych, tak mialam wykonywane 2 razy i wszystko jest w porzadku. Oczywiscie kilkanascie lat temu w Polsce bralam Diane35, Yasmine, ale ogolnie bylam takim krolikiem doswiadczalnym. Wszystkiego sie lapalam, robilam takze test na Helicobacter pylori bo slyszalam, ze moze miec to zwiazek z tradzikiem, oczywiscie wynik negatywny. Wszelkie kremy, podklady, itp mialam tego setki. Bo wiadomo, ze przy takiej cerze tez mimo wszystko trzeba jakos wygladac. Zapomnialam, ze po drodze w tym wszystkim byl tez i 'znachor'. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
Zadomowienie
|
Ok! Ja wytoczyłam ciężkie działa. Od dzisiaj Izotek 10mg dziennie, bo NIC nie jest w stanie zadziałać na wściekłe przetłuszczanie się skóry i na dodatek zaczęły mi się pojawiać niespodzianki na ramionach i dekolcie. Zobaczymy jak to będzie i czy poskutkuje. Najbardziej się boję, że walnie wysypem i potem mi już zostanie, czyli tak jak po maściach i innych lekach stosowanych na skórę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że masz przejść całą kurację (w sensie przyjąć pełną dawkę 120 mg/kg)? Czemu zaczynasz od tak małej dawki, cały czas ma taka być? Ja nie powiem, miałam wysyp na początku, ale po miesiącu-półtora było już tylko lepiej.
![]() |
![]() |
#706 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-03-06 o 07:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 |
Zadomowienie
|
Doris, dziękuję za poradę, skorzystam
![]() Myślę że u mnie bez sensu byłoby przywalić dużą dawkę, bo naprawdę mam takie małe krostki, tylko rozsiane po całej twarzy, głównie broda i boki policzków, chociaż przy nosie i czole też od jakiegoś czasu mnie sypie. Można to zakryć, ale za cenę tapety, bo działa tylko kamuflaż, sam podkład nie da rady. No i WSZYSTKO co nałożę mi się warzy i spływa, taką mam tę cerę tłustą, a poza tym nawet zakryta ma strukturę papieru ściernego. Dermatolog wykluczył łojotokowe zapalenie skóry. Spodziewa się, że zaczerwieniona skóra też jest powodem nadaktywności gruczołów łojowych i że przestanie być taka reaktywna, jak się opanują. Trzymajcie kciuki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, jak u Ciebie: za każdym razem mniejsze lub większe poprawy. Potrafiłam mieć tak, że z dnia na dzień nagle poprawa, wszyscy "ale ładnie, ta buzia jakaś lepsza", po czym z dnia na dzień mega pogorszenie. Łój mi się tak szybko zbierał, że mogłabym codziennie wyciskać przez 3 godziny i dalej by było. W okolicach 30-tki do problemów z twarzą i dekoltem doszły pryszcze na plecach, pośladkach. Miałam dosyć. Po prostu aż czułam te zablokowane pory. Teraz nawet jakbym chciała, to ja nie mam czego wyciskać (od czasu do czasu 1-2 wągry w okolicach dekoltu i to wszystko). Moja siostra mieszka w UK i powiem tak: mądrzyła się nieco, że po co mi izotek, w UK to się leczy zabiegami laserowymi (nie pomnę dokładnej nazwy). I d... - wydała mnóstwo kasy (kilkaset funtów), trądzik wrócił. Potem miała jakiś tam antybiotyk. Chwilowa poprawa. Trądzik wrócił. Niedawno zaczęła leczenie izotretynoiną. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-03-06 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Zadomowienie
|
Szkoda z tym laserem, już nawet nie chodzi o pieniądze, ale o rozczarowanie, bo to musiało ją boleć naprawdę.
![]() Z tym łojotokiem to doskonale rozumiem, bo w sumie to mam pory rozszerzone jak kratery i aż się dziwię, że kroplami z nich nie spływa (wybaczcie mi jeśli ktoś ma zbyt delikatny żołądek na to porównanie). Istotnie mamy ten sam rodzaj problemów, ja mam lada moment 26 lat i pewnie jakbym się teraz nie zdecydowała na izotek to bym miała w końcu tak samo jak Ty, skoro już mi zaczyna wyłazić na plecach i dekolcie. Mnie leczyli tetralysalem, który nic nie pomógł i w końcu ktoś wymyślił że na trądzik bierze się amotaks i brałam amoksycylinę, ale po odstawieniu wszystko wróciło do normy. Naprawdę, tyle się mówi, że izotek jest zły, ale jak się przeanalizuje to wszystko, co przez skórę i doustnie się przyjęło przez lata eksperymentów to się okaże, że izotek jest mniejszym złem. :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2014-03-06 o 17:42 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny. Jakby się cofnąć karty temu to znajdziecie mój post z października, zadowoloną super stanem cery. No i.... znowu ból. Stan cery zaczął mi się bardzo pogarszać w styczniu tego roku. Było źle - kaszka na czole, na brodzie okropne gule podskórne, na nosie klasyczne pryszcze, boki policzków jakieś czerwone krosty. Na początku lutego poszłam do lekarza (tutaj w Holandii gdzie mieszkam najpierw trzeba iść do rodzinnego) z powodu bardzo silnych miesiączek (omdlenia, płacz z bólu, jednym słowem - tragedia). Lekarka powiedziała, że to co mogę zrobić to zacząć brać tabletki antykoncepcyjne bo to już jest coś z hormonami. Na razie kuracja na sprawdzenie - 3 miesiące. Tabletki biorę już pierwszy miesiąc no i pierwszy raz. Dzisiaj skończyłam ostatni blister, spodziewam się okresu. Poprzedni okres był już całkiem łagodny od kiedy zaczęłam brać pigułki, więc dla mnie to był cud. Miały one też działać na buzie- na początku było tylko gorzej, straszne pogorszenie. W ogóle tabletki są jednymi ze słabszym bo ona stwierdzila ze lepiej dluzej czekac na efekt niz pozniej męczyć się z nawrotem po odstawieniu (no coz). Poźniej zaczęło się normować. Dostałam również antybiotyk w toniku, nadtlenek benzoilu (i to jest chyba sukces) i coś jeszcze (jakieś mazidło). Kaszka z czoła zniknęła.
Podskórne gule się nie pojawiają co jest wow na chwilę obecną bo zawsze mialam czesto. Na nosie też nic. Na chwile obecna mam dwie krosty na policzku, jedna na srodku czola (haha) i jedna na brodzie. I to wszystko. Wiec jest calkiem dobrze ![]() ![]()
![]() |
#716 | |
Zadomowienie
|
To się nazywa prawdziwe życiowe doświadczenie.
![]() Cytat:
U mnie po dwóch tabletkach cera chwilowo przycichła, wygląda jakby się dziwiła co się dzieje. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#718 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja przyznaję, że do pracy się nie filtruję (5 minut jazdy samochodem "do", 8 h w biurze z prawie zupełnym brakiem dziennego światła, 5 minut jazdy "z"), po pracy tylko jak wychodzę (w zimę jak ciemno to nie), no i oczywiście w weekendy się filtruję. ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
![]() Bardzo się boję tego momentu, oby było dobrze ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Konto usunięte
|
Ostatnie opakowanie, czyli przede mną ostatnie dwa miesiące kuracji. A po wakacjach, na jesieni kontrola. Będę raportowała jak to będzie wyglądało w momencie, gdy już nie będę brała leku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, co poleciłybyście na gorącą, zaognioną, czerwoną, wysuszoną twarz?
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.