|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
![]() Edytowane przez Ammia Czas edycji: 2014-05-10 o 22:32 |
|
|
|
|
|
#692 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie rozumiem wciskania komuś że jego zdanie jest błędne. Forum jest od wyrażania własnego zdania, gdyby każdy miał takie samo zdanie to idea forum byłby bez sensu. Próbuje tylko przedstawić swoją pozycję w sprawie winietek i nie po to żeby krytykować zdanie inne niż moje... To że ja mam z nimi źle doświadczenie nie znaczy że każdy musi mieć. Po prostu nie rozumiem co za różnica młodym kto z kim siedzi. Dodatkowo nasze polskie śluby amerykanizuje się, sama widzę że niedawno przyszły do nas ich zwyczaje takie jak właśnie winietki, okrągłe stoły czy chociażby odprowadzanie PM do ołtarza przez ojca. Gdzie tutaj nasze tradycyjne polskie wesela? I żeby nie było że potępiam to, ale mimo wszystko szkoda że tradycja zanika... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b Czas edycji: 2014-05-11 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#693 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46396720]Ale zrozum że przykładowo każdy stół ma 8 miejsc, usiadzie tam 5 os. Rodzina, dosiadają się kolejne 2 os i jedno miejsce pozostaje puste i musi je zająć na siłę ktoś komu zabraknie miejsca przy bliskich. W sprawie okrągłych stołów zawsze będą goście niezadowoleni gdy będą sami musieli jakoś się rozsiąść, wtedy dopiero będzie walka żeby wolny stolik zająć...
[/QUOTE] Ale przy okrągłych to nawet nie potrzeba winietek, tylko wskazać, kto przy którym stole siedzi i wtedy to już bez znaczenia, kto gdzie dokładnie, bo mamy pewność, że wszystkie osoby będą się znały i dobrze ze sobą dogadywały. Przy prostokątnych gorzej, tu już winetki są moim zdaniem potrzebne, bo wtedy jak się usadzą jak chcą to dopiero będą pojedyncze osoby siedzące miedzy dwiema nieznanymi grupami.
|
|
#694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz na weselach są wizytówki na stołach (dodam, że to zwyczaj europejski), na oczepinach nie obcina się warkoczy, ale rzuca welonem i nikt nie zaprasza Żyda prowadzącego pobliską karczmę, bo przez te 100 lat ubyło nam zarówno Żydów, jak i karczm.Normalna rzecz, nie ma nad czym ubolewać
Edytowane przez valaquenta Czas edycji: 2014-05-19 o 15:57 Powód: Niewłaściwe odczytanie żartobliwych intencji w poprzedniej wersji postu. Sorry, jeśli kogoś uraziłam. |
|
|
|
|
|
#695 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Co Ci do tego, jak kto swoje wesele organizuje? Po co ta uszczypliwość z warkoczami i Żydem?
|
|
|
|
#696 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Żartowałam przecież Nie musisz na mnie napadać, Twój post jest dość niemiły, nie wiadomo po co - nikomu niczego nie bronię ani nie nakazuję.Odpowiadałam na to, co Misislipy pisała o tradycyjnych polskich weselach, ubolewając nad rzekomą amerykanizacją tego, co jest teraz
|
|
|
|
#697 |
|
Raczkowanie
|
To pytanie można zadać każdej z Was tu piszącej. Ten wątek jest wybitnie męczący
Krytykujecie a to wyjście na sesję w trakcie wesela, a to winietki, a to oburzanie się PM na kopiowanie jej stroju. Więc powstaje pytanie: co Wam do tego? Bo wychodzi na to, że PM nie mogą zorganizować SWOJEGO wesela tak, jak oni o tym marzą, tylko żeby przypadkiem goście nie mieli im czegoś za złe. Serio?? Ale macie problemy
|
|
|
#698 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Uszczypliwości jednak nie rozumiem. valaquenta - Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-05-11 o 13:05 |
|
|
|
|
|
#699 |
|
Zadomowienie
|
waisuga, masz rację
Początkowo myślałam, że ten wątek jest o zasadach SV obowiązujących parę młodą, ale chyba się myliłam.viva91, przykro mi, że nie załapałaś żartu oraz literackiej aluzji obecnej w moim poście.
Edytowane przez valaquenta Czas edycji: 2014-05-11 o 13:07 |
|
|
|
|
#700 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Serio?Po prostu nie wszystko co "amerykanske" jest dobre. Oni to oni, a my to my, nie musimy ich papugować jak nienormalni, tylko dlatego, że w Stanach tak robią. Tak jakbyśmy nie mieli własnego zdania i nie umieli zrobić czegoś inaczej. ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
a tym bardziej przegadywanie się w tym i na siłę udowadnianie, że winietki są niezbędne, bo goście to jedno, wielkie bydło
|
||
|
|
|
|
#701 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46404131]
Serio?Po prostu nie wszystko co "amerykanske" jest dobre. Oni to oni, a my to my, nie musimy ich papugować jak nienormalni, tylko dlatego, że w Stanach tak robią. Tak jakbyśmy nie mieli własnego zdania i nie umieli zrobić czegoś inaczej. [/QUOTE] Ale to jest po prostu praktyczne rozwiązanie i stąd popularność winetek, czy innych rozwiązań.
|
|
#702 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46396720]Ale zrozum że przykładowo każdy stół ma 8 miejsc, usiadzie tam 5 os. Rodzina, dosiadają się kolejne 2 os i jedno miejsce pozostaje puste i musi je zająć na siłę ktoś komu zabraknie miejsca przy bliskich.[/QUOTE]
Ale przy prostokątnych bez winietek jest dokładnie ten sam problem: stól ma np. 10 miejsc po jednej stronie, siądzie 9, przyjdzie para i jak chce siedzieć obok siebie, to wybiera inne miejsce, a to jedno na końcu stołu zostaje Ci puste. Nie ma tu żadnej różnicy. |
|
|
|
|
#703 |
|
na przekór do celu
|
valaquenta, jeśli chcesz coś mi wyjaśnić, to przez PW, chyba nie potrzebujemy świadków oraz offtopu w wątku.
też nie lubię powszechnej amerykanizacji wszystkiego, ale trzeba oddzielić ziarno od plew, bo nie wszystko co pochodzi z Ameryki jest złe jeśli ktoś jest przekonany do winietek to czemu nie. jeśli wie, że lepiej z winietkami niż bez to czemu nie. wszystko jest dla ludzi
|
|
|
#704 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
Po co krytykować kogoś tylko dlatego, że ma inne zdanie?
|
||
|
|
|
|
#705 |
|
na przekór do celu
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46406785]Kochana nie mówię, że wszystko co z Ameryki jest złe, ale nie do końca jest dobre branie wszystkiego od nich, bo wygląda to już czasami jakbyśmy nie umieli sami myśleć i mieć własnego zdania.
pogrubione - to właśnie wyraża moje "trzeba oddzielić ziarno od plew" ![]() a co kto uważa za ziarno, a co za plewy - w kwestii wesela niech zostanie dla każdego sprawą indywidualną
|
|
|
#706 |
|
Wtajemniczenie
|
Już po weselu. Winietek jak myślałam nie potrzebowaliśmy, plan stołów wystarczył być może dlatego, że gości było mniej więcej po równo.
Wyglądało to następująco stół numer 1 rodzinna Panny Młodej osób 30, stół numer 2 przyjaciele osób 32, stół numer 3 rodzina Pana Młodego osób 30. Rodziny nie były blisko siebie bo to Nasi znajomi i przyjaciele mieli jako środek ich integrować i tak też było. Koszyczki ratunkowe polecam, ludzie korzystali. Menu wszyscy byli zachwyceni. Co do amerykańskich zwyczajów ja uważam, że niektóre fajnie wprowadzić inne są natomiast przekombinowane, kiczowate i nie mają odniesienia do Naszych polskich reali. Dodam tylko, że tradycja odprowadzania Panny Młodej przez tatę jest tradycją staropolską a nie amerykańską.
|
|
|
#707 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do odprowadzania do ołtarza to jest to zwyczaj protestancki, w KK para młoda idzie razem do ołtarza jako znak jedności, równości i wspólnego kroczenia przez życie |
|
|
|
|
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
Sam ksiądz podaje prowadzenie do ołtarza panny młodej przez ojca jaka jedna z możliwych opcji przecież
Wysłano z Windows Phone 8S by HTC. |
|
|
|
|
#709 |
|
Wtajemniczenie
|
ostatnio, podczas wizyty w domu, zobaczyłam kopertę ze swoim imieniem i nazwiskiem. Od mamy dowiedziałam się, że kuzyn był prosić na wesele jakieś 3 tygodnie temu i zostawił też zaproszenie dla mnie.
Żadnego telefonu, żadnego pocałuj się w... Już nie mówię o tym, że mógł normalnie wysłać zaproszenie na mój nowy adres, przypomina mi się, że kiedyś mu go dawałam. A nawet jeśli nie miał, to mógł zapytać mojej mamy np. TŻ, z którym jestem kilka ładnych lat, od dwóch lat razem mieszkamy wpisany jako osoba towarzysząca, mimo że kuzyn go bardzo dobrze zna. ![]() powiedziałam mamie, że może przekazać, że nas nie będzie. Jesli my jesteśmy zapraszani za pośrednictwem, to tak samo poinformujemy o naszej nieobecności
|
|
#710 |
|
Przyczajenie
|
A ja nie mam problemu z taki pierdołami, jak sposób zapraszania. Jeżeli chcę się bawić na ślubie to po prostu idę i nie robię problemów, a jak nie chcę (albo nie mogę) to choćby mi Młodzi z rodzicami pokłony bili dając zaproszenie to nie pójdę
![]() Sama w tej chwili najchętniej wysłałabym zaproszenia pocztą, bo mam tyle na głowie, że trudno jest wygospodarowywać weekendy na zjeżdżanie Polski, a w tygodniu po pracy na jeżdżenie do bliżej mieszkających. Ale...jeździmy, żeby właśnie nie było sytuacji typu: nie pójdę, bo dostałam pocztą, nie pójdę, bo zostawili u mamy itd. itp. Moja wypowiedź nie tyczy się tylko powyższego przykładu, ale sytuacji z zapraszaniem ogólnie i robienia z tego cyrku. Kiedyś właśnie w dobrym tonie było wysyłanie zaproszeń pocztą. |
|
|
|
|
#711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My do każdej osoby jeździliśmy osobiście na kawę, nawet o wysyłaniu pocztą zaproszeń nie było mowy (wyjątek rodzina w Niemczech).Ja natomiast nie rozumiem oburzenia dopiskiem "osoba towarzysząca" a nie np. z Markiem Nowakiem. Ja zapraszałam wszystkie osoby które nie były małżeństwem z osobą towarzyszącą. Nie widzę w tym nic złego, wręcz przeciwnie. Ja miałam ślub w lipcu, koleżanka w kwietniu. Jak się zapraszałyśmy to dałyśmy sobie zaproszenie z osobami towarzyszącymi, mimo tego, że śluby za parę tygodni i nikt się nie obrażał bo niby o co? Na winietkach ta koleżanka była już napisała po nowym nazwisku i po problemie
|
|
|
|
|
|
#712 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Co innego wysłać pocztą czy zostawić u rodziców i powiadomić zapraszanego o tym fakcie telefonicznie, że z przyczyn takich i takich zaproszenie osobiste jest niemożliwe, ale jesteście dla nas równie ważni jak goście, których zapraszamy osobiście, a co innego przekazać zaproszenie przez osobę trzecią i nie interesować się dalej sprawą.
|
|
|
|
#713 |
|
Konto usunięte
|
Ja uważam, że spoko - można zostawić zaproszenie u rodziców, ale powinno się zadzwonić i bez płaszczenia się w stylu "jesteście ważni jak reszta" tylko wyjaśnić, że nie można być osobiście i zapytać czy skoro i tak będzie się u rodziców to czy u nich można zostawić zaproszenie
Jednak kogoś kogo dobrze się zna, zna się jego dane to powinno się go wpisać na zaproszeniu. Co innego gdy się tamtej osoby nie zna, wtedy uważałabym takie wpisanie za wręcz idiotyczne. Mój TŻ od swojej siostry dostał zaproszenie z os. tow. mimo że bardzo dobrze mnie znają, sama z nią suknię wybierałam i mamy z TŻem dłuższy staż związku niż oni. Strasznie zrobiło mi się przykro, że obojętne im z kim TŻ przyjdzie na ich wesele... |
|
|
|
|
#714 |
|
na przekór do celu
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46581280]Ja uważam, że spoko - można zostawić zaproszenie u rodziców, ale powinno się zadzwonić i bez płaszczenia się w stylu "jesteście ważni jak reszta" tylko wyjaśnić, że nie można być osobiście i zapytać czy skoro i tak będzie się u rodziców to czy u nich można zostawić zaproszenie
Płaszczyć się nie trzeba, bo wykonując telefon daje się znać, że goście zaproszeni w ten sposób nie są gorsi od innych, nie ma potrzeby tego mówić
|
|
|
#715 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46581280]Ja uważam, że spoko - można zostawić zaproszenie u rodziców, ale powinno się zadzwonić i bez płaszczenia się w stylu "jesteście ważni jak reszta" tylko wyjaśnić, że nie można być osobiście i zapytać czy skoro i tak będzie się u rodziców to czy u nich można zostawić zaproszenie [/QUOTE] uważasz, że powiedzenie czegoś w stylu "Nie zastałem cię, kiedy przyjechałem zaprosić twoich rodziców, więc zostawiłem zaproszenie u twojej mamy i bardzo będzie nam miło was gościć' jest plaszczeniem się?
|
|
|
#716 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#717 |
|
na przekór do celu
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46584037]Radzę ze zrozumieniem przeczytać co napisałam.
[/QUOTE]Kiedy napisałaś tak, bo Ty źle zrozumiałaś
|
|
|
#718 |
|
Konto usunięte
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46404131]Po prostu nie wszystko co "amerykanske" jest dobre. Oni to oni, a my to my, nie musimy ich papugować jak nienormalni, tylko dlatego, że w Stanach tak robią. Tak jakbyśmy nie mieli własnego zdania i nie umieli zrobić czegoś inaczej.[/QUOTE]
ależ typowe polskie wesele to właśnie totalny brak własnego zdania u młodych, czyli robienie wszystkiego co rodzice chcą, a nie co młodzi chcą |
|
|
|
|
#719 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kolezanka nie zalapala- i zaczela namawiac dalej-dala mi tydzien na zastanowienie- wiec po tygodniu znowu jej podziekowalam- ok na dwa tygodnie przed slubem telefon- ze ona nadal liczy, ze przyjdziemy potwierdzilam odmowe- a ona mi przez tel mowi tak mniej wiecej "dobra, dobra, przyjdz- odmowy nie przyjmuje" i nie poszlismy- bo co ja w takiej sytuacji mialam zrobic- odmowilam 3 razy- a do niej to po prostu nie trafialo- dla mnie to juz chamstwo i namolnosc Cytat:
mam wrazenie, ze problem kolorow to teraz przed wszystkim problem przerosnietego ego wiekszosci mlodych, ktore nie maja czemu innemy sie poswiecic- to szaleja z biela, czernia i tysiacem innych dziwnych jak na te czasy opcjami ja bylam na okolo 15 weselacjh w malopolsce, i raczej wczedzie tak bylo ogolnie to jestem rozczarowana troche watrkiem- bo myslalam, ze pojawi sie cos wiecej niz stroje, winietki i sposob zapraszania oraz sposob okreslenia os. tow. na zaproszeniach- to temat szeroki i przerobiony juz chyba na 100 stron i w wiekszosci malo ma wspolnego z faux pas mlodych ja najlepszy hit mialam jak bylam swiadkiem -pomagalam PM sie przygotowac a potem z blogoslawienstwa jechalam do kosciola taksowka- bo PM jechali samochodem swiadka- a swiadek mial zazdrosna dziewczyne i musiala jechac kolo niego!!! - po slubie ta sama sytuacja0 wiec pojechjali na sale- a ja dostalam zadanie nadzorowac gosci, po ktorych przyjezdzal bus- przyjechalam na sale ostatnim busem juz pustym- po toascie i po podaniu juz czesci obiadu - swiadek z ta zazdrosna panna siedzial z mlodymi- my juz gdzies daleko daleko - w czasie wesela podeszla tesciowka Pana Mlodgo, mowiac "rusz sie pozbierac kwiaty z wazonow, bo ktos musi je na cmentarz zawiezc"- jak sie domyslacie swiadek nie mogl bo dziewczyna zazdrosna ogolnie masakra;-)
|
|
|
|
#720 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niewyobrażalne. Rozumiem, że Ty byłaś na tym weselu z osobą towarzyszącą? To nie mogliście siedzieć w 6 osób przy głównym stole? W tej sytuacji wyglądało to tak, jakby to ta panienka była świadkową, nie Ty.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:04.

Krytykujecie a to wyjście na sesję w trakcie wesela, a to winietki, a to oburzanie się PM na kopiowanie jej stroju. Więc powstaje pytanie: co Wam do tego? Bo wychodzi na to, że PM nie mogą zorganizować SWOJEGO wesela tak, jak oni o tym marzą, tylko żeby przypadkiem goście nie mieli im czegoś za złe. Serio??

Początkowo myślałam, że ten wątek jest o zasadach SV obowiązujących parę młodą, ale chyba się myliłam.
Serio?

Niewyobrażalne. Rozumiem, że Ty byłaś na tym weselu z osobą towarzyszącą? To nie mogliście siedzieć w 6 osób przy głównym stole?
W tej sytuacji wyglądało to tak, jakby to ta panienka była świadkową, nie Ty.