Planowanie ciąży cz. 2 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-22, 12:28   #691
ana985
Raczkowanie

Dot.: Planowanie ciąży cz. 2

owszem slodkie ale wg mnie do przezycia-byle wypić na raz
ana985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-22, 16:12   #692
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25

przyszla @... idę się napić((
Stary 2014-02-22, 17:54   #693
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tabaska25 Pokaż wiadomość
przyszla @... idę się napić((
nie smuc się za kilka dni znów będziesz mieć szanse może na wiosne będzie niespodzianka...
Stary 2014-02-22, 18:31   #694
Caroline203
Raczkowanie

A u mnie dziś 28 dzień cyklu na razie nie czuje typowych objawów @ czasem pobolewa mnie coś jakby w dole brzucha i mam dużo białego śluzu. liczę że może okres nie przyjdzie oj jakbym chciała . No ale cóż chyba jeszcze poczekam bo cykle mam ostatnio 35 dniowe.

Jest : 99kg
Cel I: 90kg
Cel II: 80kg
Cel III: 70kg
Caroline203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-22, 20:07   #695
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caroline203 Pokaż wiadomość
A u mnie dziś 28 dzień cyklu na razie nie czuje typowych objawów @ czasem pobolewa mnie coś jakby w dole brzucha i mam dużo białego śluzu. liczę że może okres nie przyjdzie oj jakbym chciała . No ale cóż chyba jeszcze poczekam bo cykle mam ostatnio 35 dniowe.
Zacznij prowadzić obserwacje cyklu to bedziesz bardziej swiadoma tego co sie dzieje
Stary 2014-02-22, 20:08   #696
cicci
Rozeznanie

W poczekalni przed gabinetem od kilku miesiecy widze te same twarze, ktore z kazdym miesiacem sa bardziej zrezygnowane. Kilku juz nie widze, widocznie im sie udalo. Albo sie poddaly. Czytalam, ze wiele par sie poddaje. Ja bym sie nie umiala poddac. Nie wybaczylabym sobie tego do konca zycia.
cicci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-22, 20:25   #697
couleur caramel
Raczkowanie

test obbciazenie glukoza jest naprawdę do przezycia byle wypić jednym duszkiem, ale absolutnie nie wolno przepijać woda, niektore laboratoria pozwalają zagrysc cytrynę ale ja bym nie ryzykowala zaburzonych wynikow[/QUOTE]

Pewnie zależy od laboratorium, mi po wypiciu tej glukozy w trakcie oczekiwania na kolejne pobrania krwi pozwolili pić wodę, woda chyba nie ma aż tak dużego wpływu na metabolizowanie glukozy, o cytrynie natomiast nic nie wspomnieli...A szkoda, byłaby to lemoniadka wtedy
couleur caramel jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-22, 20:26   #698
nanka30
Rozeznanie

Ja ciągle widzę te same osoby ale też dochodzą nowe
Ja coraz częściej czuje , że brak mi siły
nanka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-22, 20:33   #699
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cicci Pokaż wiadomość
W poczekalni przed gabinetem od kilku miesiecy widze te same twarze, ktore z kazdym miesiacem sa bardziej zrezygnowane. Kilku juz nie widze, widocznie im sie udalo. Albo sie poddaly. Czytalam, ze wiele par sie poddaje. Ja bym sie nie umiala poddac. Nie wybaczylabym sobie tego do konca zycia.
Tam, gdzie ja chodzę na monitoring, to oprócz mnie są moze ze 2 dziewczyny, które widuje tam od sierpnia - a tak, to co chwila nowe twarze, natomiast wiele z tych, które zniknęły, pojawiaja sie za jakiś czas w ciąży Mi to daje nadzieję, ze ten lekarz zna sie na rzeczy i mi w końcu tez pomoże
Stary 2014-02-22, 20:58   #700
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Tam, gdzie ja chodzę na monitoring, to oprócz mnie są moze ze 2 dziewczyny, które widuje tam od sierpnia - a tak, to co chwila nowe twarze, natomiast wiele z tych, które zniknęły, pojawiaja sie za jakiś czas w ciąży Mi to daje nadzieję, ze ten lekarz zna sie na rzeczy i mi w końcu tez pomoże
Ja baaardzo rzadko widze tam kobiety w ewidentej ciazy bo moj ginekolog przyjmuje tam tylko trzy razy w tygodniu i to przez trzy godziny. Glownie siedzi w szpitalu wiec jak juz dziewucha zaciazy to tam przyjmuje. Nie wiem jakie sa statystyki mojej kliniki ale fakt, ze wlasciciel ma tytul profesora i ze zjezdzaja sie tam pary z calego regionu to jakis plus. No nie wiem. Ja w kazdym razie w tym roku mam zamiar chwalic sie brzucholem
Stary 2014-02-22, 20:58   #701
nanka30
Rozeznanie

A ja zaczynam się bardzo poważanie zastanawiać ,ze może mi nie jest dane zostać matką skoro walcze od ponad 4lat i nic
Naprawdę juz nie mam siły walczyć ,jeśli po tych miesiącach i kolejnej próbie in vitro nic nie wyjdzie to pasuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-22, 21:23   #702
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Ja baaardzo rzadko widze tam kobiety w ewidentej ciazy bo moj ginekolog przyjmuje tam tylko trzy razy w tygodniu i to przez trzy godziny. Glownie siedzi w szpitalu wiec jak juz dziewucha zaciazy to tam przyjmuje. Nie wiem jakie sa statystyki mojej kliniki ale fakt, ze wlasciciel ma tytul profesora i ze zjezdzaja sie tam pary z calego regionu to jakis plus. No nie wiem. Ja w kazdym razie w tym roku mam zamiar chwalic sie brzucholem
Ja chodzę do przychodni na NFZ, wiec tam codziennie masa lekarzy - i albo te w ciąży czekaja na zwykle USG do tego, co wczesniej na monitoring, albo do gabinetu obok na badania prenatalne... tak wiec non stop przewija sie tam wiele kobitek w ciazy, no i na szczęście sporo to wlasnie te z monitoringu

Fajnie jakbyśmy wszystkie tutaj mogły sie w tym roku chwalić brzuchami

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Napisane przez nanka30 Pokaż wiadomość
A ja zaczynam się bardzo poważanie zastanawiać ,ze może mi nie jest dane zostać matką skoro walcze od ponad 4lat i nic
Naprawdę juz nie mam siły walczyć ,jeśli po tych miesiącach i kolejnej próbie in vitro nic nie wyjdzie to pasuje
A Ty cały czas chodzisz do jednego lekarza czy probowalas poszukac jakiegoś innego specjalisty?
Stary 2014-02-22, 21:25   #703
nanka30
Rozeznanie

Od prawie 2 lat do jednego

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Do kliniki niepłodności
Stary 2014-02-22, 21:25   #704
cicci
Rozeznanie

Nanka ile pecherzykow udaje Ci sie zazwyczaj "wyhodowac" i jakie dawki lekow przyjmowalas?
Stary 2014-02-22, 21:31   #705
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Od prawie 2 lat do jednego

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Do kliniki niepłodności
A nie myslalas zeby poszukac kogos nowego?

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Dwa lata, to kawał czasu - jeśli przez ten czas lekarz nie wymyślił w czym problem, to wydaje mi sie, ze marne szanse, ze nagle to sie zmieni...
Moze ktoś nowy mialby jakąś inna, świeżą wizję

Jak ja trafiłam do specjalisty od nieplodnosci, to juz po pół roku niepowodzeń zniechcecilam sie do niego i poprosiłam innego lekarza zeby poprowadził moje leczenie - i u niego juz w drugim cyklu mam owulacje, ktorej nie mialam od roku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-22, 21:35   #706
nanka30
Rozeznanie

Ostatnio mialam 5 przetrwały 3 a później tylko jeden który był podany
Leki dostaje w formie zastrzyków gonal, puregon dawki 150-175

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Wiem tylko boje się zaczynać wszystko od początku, znowu próby leków itp.
Najlepiej by było dostać kartę od lekarza a kto mi ja wyda
Stary 2014-02-22, 21:37   #707
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio mialam 5 przetrwały 3 a później tylko jeden który był podany
Leki dostaje w formie zastrzyków gonal, puregon dawki 150-175

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Wiem tylko boje się zaczynać wszystko od początku, znowu próby leków itp.
Najlepiej by było dostać kartę od lekarza a kto mi ja wyda
Mowisz o karcie z historią choroby? Jeśli tak, to masz prawo do otrzymania kopii swojej dokumentacji
Stary 2014-02-22, 21:42   #708
nanka30
Rozeznanie

Tak o karcie choroby
Nie wiedzialam, ze mogę dostać to super
Muszę poszukać innego lekarza od kwietnia
Szukam w Katowicach czy okolicy
Słyszałam o provicie dużo dobrego
Stary 2014-02-22, 21:48   #709
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Tak o karcie choroby
Mozesz, mozesz - jakas ustawa to nawet reguluje Jedyne co, to za xero trzeba zapłacić (tylko na ogół liczą sobie niestety zdziercze ceny, np. złotówkę za stronę, ale i tak wyszloby Ci to na pewno taniej i szybciej, niż robienie wszystkich badan od początku ).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-22, 21:56   #710
cicci
Rozeznanie

Nanka to chyba spora dawka ale zwazywszy na fakt, ze to na potrzeby in vitro to sie nie dziwie. Trzeba wyhodowac wiecej pecherzykow.
Stary 2014-02-22, 22:21   #711
nanka30
Rozeznanie

Mniejsze dawki słabo działały
I tak na leki wydaje kolo 3000
Stary 2014-02-22, 22:54   #712
malosympatyczna
Raczkowanie

Cytat:
a może ten *** (wstawić właściwe) los spłata Ci wlaśnie wtedy kiedy spasujesz figla i zaciążysz... czytalam ostatnio dużo o parach, które już zrezygnowały, zaczęły rozważać adopcję, zajęły się czym innym i nagle... niespodzinka
malosympatyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-22, 23:03   #713
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Mniejsze dawki słabo działały
I tak na leki wydaje kolo 3000
Na jeden cykl???
Stary 2014-02-23, 05:36   #714
nanka30
Rozeznanie

Niestety tak ostatnio na jeden cykl musialam kupić trzy dawki leku , jedna kosztuje 980 zł
Stary 2014-02-23, 08:46   #715
Caroline203
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Zacznij prowadzić obserwacje cyklu to bedziesz bardziej swiadoma tego co sie dzieje
Simonee mierzyłam jakiś czas temperaturę ale niestety jestem zapominalska więc ciężko z tymi moimi obserwacjami.
Najchętniej to zrobiłabym bete bo chyba tydzień przed okresem to już powinno coś wyjść ale wolę sobie pomarzyć że jednak coś tam jest

Jest : 99kg
Cel I: 90kg
Cel II: 80kg
Cel III: 70kg
Caroline203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 09:07   #716
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Mozesz, mozesz - jakas ustawa to nawet reguluje Jedyne co, to za xero trzeba zapłacić (tylko na ogół liczą sobie niestety zdziercze ceny, np. złotówkę za stronę, ale i tak wyszloby Ci to na pewno taniej i szybciej, niż robienie wszystkich badan od początku ).
Dobrze piszesz . Ja za każdym razem proszę o kopie badań i płacę 50gr

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Cytat:
Tak o karcie choroby
Lea_ny ma rację, możesz poprosić o kopię. Nawet zapisz się do 2 różnych na konsultację i posłuchaj co Ci zaproponują.
Ja póki co jestem zadowolona ze swojego gin ale gdyby coś było nie tak to bym szukała innego gim.
Możesz też zabrac wszystkie badania jakie robiłaś. Ja do mojego gin zrobiłam tabelkę porównującą wszystkie badania z ubiegłych lat.

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Cytat:
Niestety tak ostatnio na jeden cykl musialam kupić trzy dawki leku , jedna kosztuje 980 zł
chyba wiem o który chodzi... najdrozsza opcja z możliwych...

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Cytat:
Simonee mierzyłam jakiś czas temperaturę ale niestety jestem zapominalska więc ciężko z tymi moimi obserwacjami.
Najchętniej to zrobiłabym bete bo chyba tydzień przed okresem to już powinno coś wyjść ale wolę sobie pomarzyć że jednak coś tam jest
no to Cię podziwiam ja tam muszę widziec co sie dzieje każdego dnia a temp duzo o tym mowi np dzis mierzyłam temp. nadal nie ma skoku czyli 37dc i cisza brak @
Stary 2014-02-23, 09:38   #717
gosik2279
Przyczajenie

Cytat:
Gosik a bylas z tym u ginekologa?
Witaj cici. Z tym lekarzami...i wlasnie tu jest problem. Mieszkam w UK, i tylko lekarz rodzinny narazie mi zostal ;(. za tydzien mam wizyte co z tym progesteronem, potem po 6 tygodniach powtorka. Tymczasem leci jak z kranu...moze to normalne jak po takim czasie czasie dostalam miesiaczke? Nie wiem. W glowie mi sie juz kreci, tyle krwi stracic
Napewno to napomkne na wizycie bo nie wydaje mi sie, zeby to sie skonczylo

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
Napisane przez malosympatyczna Pokaż wiadomość
doskonale Cię rozumiem. ja nawet już nikomu nie mówię, że staramy się o dziecko, bo się boję, że zaraz ta osoba przyjdzie do mnie i mi ogłosi, że jest w ciąży
znajomym urodziła się 2 miesiące temu córeczka i mnie zapraszają, żebym ich odwiedziła, a ja się boję, że jak zobaczę taką mała kruszynę to się rozpłaczę

a nie jest to jakieś krwawienie okołoowulacyjne? albo może miałaś jakieś badanie teraz? j
malosympatyczna; nie wydaje mi sie, ja nie mialam okresu 50 dni i teraz to istna fontanna, wizyte mam w przyszlym tygodniu. Podobno po tabsach moga byc takie cyrki;/ ah...kolejny mc zleci bez staran bo jak?

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Caroline; tydzien przed okresem to troche za wczesnie poczekaj do dnia @.
tymczasem trzymam kciuki u mnie w tym mc nic nie bedzie. Jak tak dalej pojdzie to dobije do 40
gosik2279 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 10:09   #718
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Nie mieści mi się w głowie, że leki na niepłodność nie są refundowane!
Mój lek kosztuje koło 300 euro za 10 opakowań fialek po 75 jednostek. Powinnam wykupić dwa opakowania na miesiąc, co daje koło 600 euro, bo taki mam plan terapeutyczny. Ale tutaj leki na niepłodność są 100 % refundowane. Co prawda nachodzę się najpierw po różnych urzędach aby zdobyć odpowiednie podpisy i pieczątki osób, które nie mają o niczym zielonego pojęcia ale zaoszczędzę mnóstwo kasy. Ja nawet za pregnyl nic nie płacę.
Ktoś gdzieś tu kiedyś pisał, że też nie płaci za leki a mieszka w Polsce

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Cytat:
Napisane przez gosik2279 Pokaż wiadomość
Witaj cici. Z tym lekarzami...i wlasnie tu jest problem. Mieszkam w UK, i tylko lekarz rodzinny narazie mi zostal ;(. za tydzien mam wizyte co z tym progesteronem, potem po 6 tygodniach powtorka. Tymczasem leci jak z kranu...moze to normalne jak po takim czasie czasie dostalam miesiaczke? Nie wiem. W glowie mi sie juz kreci, tyle krwi stracic
Napewno to napomkne na wizycie bo nie wydaje mi sie, zeby to sie skonczylo
A nie ma tam prywatnych ginekologów? Ja bym nie czekała ani dnia dłużej. Jeśli rzeczywiście tracisz tyle krwi to może być niebezpieczne.

Edytowane przez cicci
Czas edycji: 2014-02-23 o 10:14
Stary 2014-02-23, 10:53   #719
figa84
Zakorzenienie

Nanka a w ktorych kilinikach niepłodności byłaś? Byłaś może w Białystoku?
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 10:55   #720
nanka30
Rozeznanie

Niestety Białystok to trochę daleko odemnie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości