![]() |
#691 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
Reprezentujesz dokładnie taki sam poziom jak prolife.
![]() |
![]() |
#692 |
Zakorzenienie
|
Właśnie słuchałam wypowiedzi p. Palikota.
Powiedział "to coś co się urodziło, bo tego nie można dzieckiem, człowiekiem nazwać". Strasznie mnie irytują takie skrajności. Inne, w drugą stronę też.
![]() |
#693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak dla mnie to jest człowiek i dziecko,tylko potwornie chore
![]() |
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
Izabela. Ty nazywasz mordercami osoby w bardzo ciezkich sytuacjach. Osobiście nie uważam, że morderstwem jest terminacja ciąży w takich przypadkach. Morderstwem jest dla mnie jak 17latka idzie na dyskoteke wpada z pierwszym lepszym i wtedy kupuje tabletki wczesnoporonne. Bo trzeba wziąć odpowiedzialność za to co się robi.
Ale w momencie gdy wiesz, że dziecko zaraz umrze i będzie cierpieć. I ty będziesz cierpieć to dla mnie aborcja jest dobrym wyjściem. Z jakiegoś powodu jest w prawie ustalone tak a nie inaczej. Poza tym oburza mnie również sytuacja 11latki zgwalconej przez kuzynów. Jej też kazalabys urodzić?
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
Podobno ma być w kościele jakas zrzuta na dr. Chazana, tylko czekać, az na oltarze go wyniosa. A swoja droga, katolicyzm to rzeczywiście religia pelna miłosierdzia, skoro wyznawcy wybaczyli Chazanowi tyle "morderstw dzieci".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem za wolnościa wyboru i prawem do aborcji. A dla niektórych nie ma znaczenia czy ginie dziecko nieodpowiedzialnie 17 latki czy zgwałtownej 11 latki, bo to nadal jest takie samo dziecko i mnie to bardzo nie dziwi, jest w tym pewna konsekwencją. Ja nikomu nic nie każe, bo nie mam takiej mocy.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2014-07-08 o 14:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 |
Zakorzenienie
|
Odniosłam się do zacytowanego przez Ciebie postu faviany dotyczącego porównania o mordercach.
Widzisz a dla mnie jest różnica gdy w ciąże zachodzi kobieta zgwałcona (w takiej sytuacji sama zdecydowałabym się na aborcję) a osoby młodej nieodpowiedzialnej. Widzisz gdyby to było moje dziecko też zdecydowałabym się na aborcję. Tym bardziej, że po 1 to gwałt po 2 dziewczynka ma 11 lat. po 3 zgwałcili ją kuzyni więc jest prawdopodobieństwo wad genetycznych. po 4 chciałabym normalnego dzieciństwa dla mojego dziecka a nie traumy po zgwałceniu traumy po urodzeniu itd. itd. I tak jak wczesniej zauważyłam gdyby Pan Chazan na pierwszym spotkaniu z rodziną powiedział "W tym szpitalu aborcji się nie wykonuję. Mogę zaproponować inne rozwiązania" nie byłoby całej sprawy. A mam wrażenie, że zrobił to po to, aby dowiedzieli się o tym prolajfowcy i od razu miejsce na liście wyborczej zapewnione. I poparcie. Gdzie on jest teraz gdy to dziecko się urodziło? Pomaga rodzinie? Finansowo również? Psychologicznie? Nie sądzę
![]() ![]() ![]() ![]() <3 33/40 <3 jestem zołzą i dobrze mi z tym Edytowane przez tunia89 Czas edycji: 2014-07-08 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rób co chcesz, twoje życie twoja decyzja
![]() |
![]() |
#700 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2014-07-08 o 17:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#702 |
Konto usunięte
|
No właśnie ja już sama nie wiem, czy jest sens tłumaczyć po raz setny, że to w gestii lekarza leży wskazanie innego, wykonującego taki zabieg.
A to, czemu poszła do Chazana też już było wyjaśniane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
Carousel zgadzam się z tobą
Nikt jej siła nie trzymał, mogla zorientować się gdzie się wykonuje takie zabiegi i się tam udać. Czas na płacze przed dziennikarzami ma, ale na poszukanie szpitala nie miała. I wybrała sobie lekarza znanego ze swoich poglądów prolife.
![]() |
#704 |
Zadomowienie
|
Persephone_, a ja nie wiem, czy jest sens prowadzenia jakiejkolwiek dyskusji bez czytania ze zrozumieniem. To samo napisałam. Że miał wskazać, że to jego obowiązek itd. I owszem, ta kobieta ma prawo żądać, by za to odpowiedział, bronić swoich racji, bo takie jest prawo i do niego miał się zastosować. Ale skoro widziała, że coś jest nie tak, mogła, oprócz 'wojny' z Chazanem i dochodzenia swoich praw, wziąć sprawy w swoje ręce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#706 |
Zakorzenienie
|
dokładnie, najpierw mogla załatwić sprawe terminacji a potem iść na medialną wojnę
![]() |
#707 |
Naczelna Nastolatka
|
a pewnie, matka winna bo to szuja i podstępna baba, która chce zbić majątek i zdobyć sławę w ten sposób.
![]() |
#708 |
Zadomowienie
|
Ja nie powiedziałam, że jest winna - a właściwie to nie wiem, o jakiej 'winie' można tu mówić. Winą jest to, że dziecko żyje czy że nie zostało zabite, czy że jest chore, czy jak?
Wyobrażam sobie, w jak trudnej sytuacji ona jest, niezależnie od jej poglądów, religii czy czegokolwiek, dlatego naprawdę, mimo że nie podzielam jej poglądów i pewnie nie chciałabym usunąć ciąży, bardzo jej współczuję. Ale nadal to nie zmienia faktu, że Chazan nie jest jedynym lekarzem na ziemi. Ludzie przecież konsultują się z wieloma specjalistami, jeżdżą, szukają, starają się... I nie czekają, aż jeden lekarz powie, że mają jeszcze pójść tam czy tam. Gdyby się postarała, z łatwością znalazłaby lekarza, który dokonałby aborcji - wiele Polek decyduje się na nielegalne aborcje, a ona nie mogła znaleźć kogoś, kto usunąłby ciążę legalnie, w ramach obowiązującego prawa? No błagam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jesteś tak młoda czy tak naiwna że wierzysz w to co napisałaś tak bardzo że negujesz wszelakie logiczne argumenty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 |
Zakorzenienie
|
Podejrzewam, że nie jest tak w przypadku aborcji, że idę do lekarza mówię chce aborcje i kropka. Potrzebna jest dokumentacja medyczna, która była u pana Chazana. A on najpierw nie miał czasu na spotkanie, później zlecał badania itd w kółko. Później stwierdził, że musi skontaktować się z prawnikami.
![]() |
#712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choćby u wspomnianego tu kilka razy Dębskiego.
![]() |
![]() |
#713 |
Zakorzenienie
|
Ale pacjentka nie ma obowiązku poznawania poglądów lekarzy ginekologów. Ma za to prawo do pewnych świadczeń medycznych, a lekarz ma wynikające z tego obowiązki. Szpital publiczny to nie jest prywatny folwark, o ile nikt lekarza do wykonania terminacji nie może zmusić, tyle fakt zajmowania tak odpowiedzialnego stanowiska zakłada też pewne obowiązki czy to się komuś podoba czy nie, a nie przywilej decydowania o czyimś życiu według swojego widzimisię.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Zakorzenienie
|
Podkreśle to jeszcze raz pan Chazan na pierwszym spotkaniu z pacjentką miał OBOWIĄZEK powiedzieć "W tym szpitalu aborcji nie wykonujemy. Mogę zaproponować pani inne rozwiązania". I nie byłoby kłótni. Zresztą jak było w wywiadzie ona nie wybrała pana Chazana tylko tam skierował ją lekarz z innego szpitala.
Przecież on nie był jej lekarzem prowadzącym. Zresztą ja jak szukałam lekarza ginekologa to nie pytałam go o to czy wykonuje aborcje. Zresztą nikt się tu nie odniósł do tego co napisałam. Pan Chazan ma teraz poparcie prolajfowców. Nie zdziwię się jeśli trafi na listy wyborcze. I gdzie on jest teraz jak to dziecko się urodziło?
![]() |
#715 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
taa w tym słynnym wywiadzie co to nadal w ciąży była, z tragicznie chorym dzieckiem, a juz liczyła kiedy kolejny raz będzie mogla zajść w ciążę ![]()
![]() |
![]() |
#716 |
Zadomowienie
|
_vixen_, tak, też uważam, że miał wskazać kogoś innego, jak mówi prawo. Ale skoro tego nie zrobił, to przecież, obok dochodzenia sprawiedliwości, mogła znaleźć innego, bo chyba wiedziała, że ciąży 'zatrzymać' się nie da.
tunia89, ale to nie jest 'normalne' szukanie ginekologa. To jest sytuacja, sama przyznasz, skrajna i raczej rzadka. I nie chodzi tu o pytanie przy wejściu, czy wykonuje aborcje, ale o przedstawienie swojej sytuacji i zapytanie, jakie on, ten inny lekarz, może zaproponować rozwiązania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
Zakorzenienie
|
Mam podobne zdanie. Skoro to potomek ludzi to mimo wad i chorób jest to człowiek, dziecko małe, skrzywdzone okrutnie przez los, ale dziecko. Nie rozumiem takich skrajnych podejść, właściwe są raczej fanatykom... obojętnie po której ze stron barykady się opowiadają.
![]() |
#718 |
Naczelna Nastolatka
|
wiesz co izabell, teraz to ty się zachowujesz tak, że brakuje grzecznych słów na określenie. Jakim prawem w taki sposób komentujesz tą kobietę i jej decyzję co do posiadania dzieci. Skąd wiesz jak reaguje emocjonalnie i psychicznie człowiek w takiej sytuacji. Jakim prawem na taką drwinę sobie pozwalasz i jeszcze ten emotikon. Empatia na poziomie stada gwoździ po prostu.
![]() |
#719 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A faktem jest, że o swoje prawa trzeba zadbać. Miał obowiązek w związku z pełnioną funkcją wskazać inny szpital/lekarza, nie wskazał, poniesie konsekwencje prawne. ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
Takim samym prawem jak niektórzy na tym wątku nazywają kobiety nie poddające się terminacji egoistkami. Więc chyba wiesz o co chodzi bo tez do nich należysz. Wystawiła swoje zycie na widok publiczny, udzielajac wywiadow, to normalne jest że pojawią się komenatzre, przemyślenia w zwiazku z tym co upublicznia.
![]() |
![]() |
#720 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Zapewne wybierając lekarza do prowadzenia ciąży, nie przewidziała, że będzie miała tak chore dziecko. Głupia, jak mogła.. Cytat:
To naprawdę wszystko było. A co do wypowiedzi Palikota, no cóż, teraz obie strony będą starały się zbić na tym kapitał polityczny, ja nawet tego nie czytam, żadnych komentarzy polityków. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:39.