|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
|
|
|
|
|
#692 | ||
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Tez uważam, że studia powinny być dla najzdolniejszych i nie powinny być przedstawiane jako powszechny obowiązek. Z mojego rocznika dużo lepiej radzą sobie w życiu osoby, które poszly do technikum, przysiadły nad językiem, wyjechały za granicę i robią to, co lubią (w sensie: nie "zmywak" a praca w studio tatuażu, gabinecie kosmetycznym, na siłowni co faktycznie ich jakoś interesuje) niż te, które poszły do słabego ogólniaka (no bo liceum i matura) a potem "na studia żeby być studentem i studiować". Tak samo znam ludzi po "ciekawszych" kierunkach, którzy po prostu nie mają szans się wybić bo idea fajnych studiów i zbawiania świata po zderzeniu z rzeczywistością nie miała żadnych szans na przeżycie. ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Cytat:
Też mnie przeraża tok rozumowania "coś zdam, gdzie mogę iść z tym na jakieś studia i czy trzeba być na nich takim nolifem co się uczy"... Odkąd celem zdanej matury jest "paszport" na uczelnię tok rozumowania powinien być trochę inny - "marzę o filologii xyz, jak wyglądają zestawy wymaganych przedmiotów maturalnych na uczelniach, gdzie ten kierunek jest realizowany?" a dopiero potem "na jakie inne kierunki mogę startować z tym samym zestawem przedmiotów?".U mnie było o tyle śmiesznie, że pomysł na kierunek studiów miałam idąc do liceum ale w trakcie ogólniaka zaczęłam mieć wątpliwości czy sobie poradzę i wymyślałam różne alternatywy na których chyba bym się zanudziła.
|
|
#693 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z mojego rocznika akurat mnóstwo osób skończyło studia Moje 4 koleżanki skończyły inżynierie środowiska razem ze mną. Kiedyś się z nim spotkałam i trochę pogadałyśmy - ich wiedza była taka, że bałabym się ich nawet zatrudnić do układania dokumentacji technicznej Bo nie poszły na kierunek z zamiłowania, tylko dlatego, że był wtedy słynny I marudzą, że wymaga się od nich AutoCADa, wiedzy na temat mechaniki płynów, gazów czy innych stricte technicznych rzeczy. A one sobie inaczej wyobrażały te studia. Cóż, pudło :PA te ciekawsze studia to jakie, bo nie mogę sobie wyobrazić? Bo ja znam np. absolwenta filozofii, który znalazł sobie super pracę, znam studentkę historii też z naprawdę interesującą pracą. Tylko, że dla nich to były studia z pasji i zamiłowania i robili wszystko, żeby nie zostać bezrobotnymi
Edytowane przez Nemme Czas edycji: 2014-10-06 o 21:51 |
|
|
|
|
#694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodatkowo elementy mechaniki płynów i reologii. I niech mi ktoś powie, ze kosmetologia to lajtowe studia, bo "tylko paznokcie i rzęsy się maluje"
|
|
#695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie ostatnio kiepsko z ofertami pracy, a pamiętam jak mówiłyście, że na jesień jest wysyp... |
|
|
|
|
#696 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z Twoich postów jednoznacznie wynika, że uważasz, że studia wybrane przez Ciebie są najlepsze i marzyłaś o nich od podstawówki. Ok, niech i tak będzie, ale nie wypowiadaj się o dziedzinach o których nie masz pojęcia bo jest to irytujące. ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Cytat:
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-10-06 o 23:07 |
||
|
|
|
#697 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Lazada , co do "wspaniałości" moich studiów zwyczajnie nadinterpretujesz. Moje studia nie są najlepsze - narzekam na zmianę programu (zabrakło mi przedmiotu związanego z ekonomią, który kiedyś był ujęty w planie a teraz nie ma go nawet "do wyboru"), zbyt późno wchodzi specjalizacja i - moim zdaniem - program za bardzo skupia się na jednym konkretnym zagadnieniu, drugie mona wyłuskać przedmiotami dodatkowymi a o reszcie ważnych aspektów mojej dziedziny można pomarzyć, musiałam douczać się na własną rękę. Na pewno te konkretne studia na tej konkretnej uczelni są w czołówce jak chodzi o Polskę, ale są też alternatywne ośrodki i kierunki, które zapewne (sądząc po programach) mogłyby mi dać o wiele więcej jak chodzi o pewne gałęzie wiedzy
Problem w tym, że te kilka lat temu trzeba było się zdecydować na jedno miejsce i uwzględnić też aspekty finansowe przy wyborze uczelni ![]() Co do LiK... - chciałam dać przykład abstrakcyjnej nazwy, może nie trafiłam zbyt dobrze (choć znam osoby które wybrały ten kierunek wyłącznie ze względu na nazwę bo nie chciały iść "jak wszyscy" na AiR :P i wyjechały do Rzeszowa) ale chyba dobrze wiesz o co mi chodzi. Po prostu nie jest tajemnicą poliszynela, że po pewnych kierunkach ma się wiedzę specyficzną i praca na ulicy nie leży, choćby jak chodzi o IB czy biotechnologię, które w Polsce nie są jakimś bajecznie rozwiniętym przemysłem. Zabolało mnie stwierdzenie "studia specjalistyczne" jakby socjologia czy pedagogika nie były dziedziną nauki, po której można być specjalistą.
|
#698 |
|
Konto usunięte
|
Była wyżej mowa o "uciekaniu na macierzyński. Biorąc pod uwagę to, ja się wcale nie dziwię pracodawcom. Kilka co lepszych kąsków z tego wątku:
Wiem co czujesz! Też zwykle w takich przypadkach wyręczm się mężem. Bo choć jestem zatrudniona na stałe w jednym zakładzie już od 20 lat, to w większości tego okresu na urlopach wychowawczych. A na każdy kolejny kadry reagują alergicznie...:bigsmile: To jest tak, ze rodzisz pierwsze dziecko- idziesz na macierzyński i potem na wychowawczy. W trakcie wychowawczego na pierwsze dziecko rodzisz drugie - i zawieszasz wychowawczy na pierwsze, idziesz na macierzyński na drugie (takie jest prawo). Po macierzyńskim, albo kontynuujesz wychowawczy na pierwsze (jeśli jeszcze został i jeśli chcesz) albo idziesz na wychowawczy na drugie. I tak ciągle..w sumie (o ile masz umowę na czas nieokreślony)możesz być kilkanaście lat na macierzyńsko- wychowawczych. hehe,ja mam taką ambicję (jest się czym chwalić, nie ma co :wink , że w trakcie obecnego wychowawczego rodzę następne,później kontynuuję wychowawczy po macierzyńskim,biorę wychowawczy na kolejne i na tym wychowawczym rodzę kolejne... i tak w koło Macieju póki fabryka pracuje :wink:Ja jestem już 10 rok na urlopie i kolejne trzy mi się szykują.I pomyśleć, że to forum wspierane przez Kościół, a zawsze mi się wydawało, że Jezus mówił, że praca też jest wartością i obowiązkiem chrześcijanina, tak samo jak życie rodzinne. |
|
|
|
#699 |
|
Konto usunięte
|
"- jaka ma pani prace?
- rodze dzieci"
|
|
|
|
#700 |
|
Wtajemniczenie
|
nie dziwie sie ze pracodawcy podchodza do takich spraw, z drugiej strony mozna by myslec tak o facetach : spłodzi dziecko, pojdzie na "tacierzynski:P " a jak wiadomo w ciagu 9mcy facet moze spłodzic wiecej pociech niz mama urodzic
|
#701 |
|
Zakorzenienie
|
Nouvelle, masakra.
No ale ja się w ogóle dziwię kobietom, których życiową ambicją jest posiadanie dzieci - i tyle.
|
#702 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
No to też. Chociaż urlop wychowawczy chyba jest bezpłatny?
|
#704 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) No ale daru przewidywania przyszłości niestety nie mam ![]() Cytat:
Nigdy nie oczekiwałam, że dostanę coś za darmo.
|
|
|
#705 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
#706 | |
|
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Z tego co wyczytałam na szybko to tak, ale składki na takie osoby płaci państwo czyli my.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-07 o 11:17 |
|
|
|
|
#707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak to dziala, ale uważam, że opłacanie składek kobietom wychowującym dzieci nie jest takie złe - już chyba lepsze to niż roczne urlopy macierzyńskie... Powinno być jakieś narzędzie umożliwiające po prostu rozwiązanie umowy o pracę kiedy kobiety nie ma w pracy przez ileś lat.
|
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
tak, wychowawczy na opiekę nad dzieckiem jest bezpłatny.
i tak potwierdzam, kiedyś okres bezpłatny był żadnym okresem po czym zaszły zmiany i składki dla kobiet mających wychowawczy są refundowane z budżetu państwa.
|
#709 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#710 |
|
Raczkowanie
|
Ja Wam powiem jak to się nazywa - to jest ZAWÓD MATKA.
Te bardziej ogarnięte i cwane zachodzą w ciąże gdy dostaną um na czas nieokreślony i siedzą na macierzyńskim do bólu, ale największym dnem jest nie pracować i doić kasę z męża. |
|
|
|
#711 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- rodze dzieci" [/QUOTE]Cytat:
Cytat:
![]() Jestem w szoku... Nie spodziewałam się takich postów, naprawdę. Tak, wiem, wszystkie jesteśmy ambitne i chcemy coś osiągnąć, ale... Pozostawię to bez komentarza. Od siebie powiem tylko tyle, że znam kobiety, które odnalazły swoje "powołanie" zajmując się domem. Dają z siebie 1000%, dbają o dom, o dzieci (eko-rodzicielstwo, później może edukacja domowa, różne zajęcia dodatkowe), itd. I co, mam ocenić ich ciężką pracę jako nic niewarte siedzenie w domu? Jeżeli zarówno kobiecie jak i mężowi taka sytuacja odpowiada, to jaki jest problem? Niestety, ja nie mam tego "daru", zupełnie nie odnajduję się w domu... |
|||
|
|
|
#712 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd Czas edycji: 2014-10-07 o 16:16 |
|
|
|
|
#713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Maguda z kolei nazwała pasożytowaniem celowe wykorzystywanie pracodawcy. Mam wrażenie, że wkładasz nam w usta słowa, których nie napisałyśmy.
|
|
#714 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja natomiast uważam, że wychowanie dziecka to bardzo ambitne i odpowiedzialne zadanie, po prostu odpowiedzialność nie do porównania z niczym innym... |
|
|
|
|
#715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na taką opcję bym się nie zdecydowała z wielu powodów. M.in. za bardzo lubię to co robię, za wiele temu poświęciłam, a dodatkowo nie chcialabym być na czyimś utrzymaniu ( nie mam takiej odwagi). No i pewnie za dużo zarabiam.
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2014-10-07 o 17:00 |
|
|
|
|
#716 |
|
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Te kobiety przede wszystkim kombinują a nie pracują. Jak ktoś chce poświecić życie na wychowanie dzieci to spoko, ale w takim razie niech sie zwolni z pracy, skoro nie musi pracować. Oj sorry, zapomnialam ze wtedy ani składek na latek do emerytury by nie było.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#717 |
|
Wtajemniczenie
|
Ponarzekałam, ponarzekałam, że nawet w sklepie mnie nie chcą, a w czwartek idę na dzień próbny do odzieżowego
|
|
#718 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Shawna - powodzenia! |
|
|
|
|
#719 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tfu - w czwartek nouvelle - ja na emeryturę nie liczę, więc takie gadki są w sumie bezsensowne. Za te 40-50 lat to nie będzie emerytur. Jasne, COŚ będzie, ale co? Edytowane przez d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd Czas edycji: 2014-10-07 o 18:14 |
|
|
|
|
#720 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kobiety które wspólnie z mężem postanowiły, że on zarabia, a ona zajmuje się domem nie biorą od męża pieniędzy bo to są ich WSPÓLNE pieniądze. Poza tym uważam, że praca w domu jest cięższa niż praca zawodowa. Odnośnie macierzyńskich i wychowawczych, znam kobiety które planowały zaraz po macierzyńskim wrócić do pracy, ale jak przyszło co do czego to nie umiały zostawić maleństwa pod opieką kogoś innego. Nie wrzucajmy więc wszystkich kobiet będących na wychowawczych do jednego wora. Oczywiście o podanych wyżej przypadkach myślę to co Wy. Jest to też bardzo krzywdzące dla nas, kobiet które pracując zawodowo chcą urodzić dziecko nie kombinując, wymyślając itd. ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
Niestety to prawda, że ludzie często wybierają studia które nie są ich świadomym wyborem, tylko tak "jakoś wyszło". Staram się ich jednak zrozumieć, nie każdy wie od razu co by w życiu chciał robić. Ktoś po dwóch latach studiów stwierdza, że to nie to, ale szkoda mu tego czasu więc brnie w to dalej i wychodzi błędne koło. Poza tym rynek pracy ostatnio zmienia się bardzo szybko, zaczynając studia może być to bardzo przyszłościowy kierunek, a po 5 latach się okazuje, że rynek już się wysycił. Niestety nie wszystko jesteśmy w stanie w 100% przewidzieć. Ja nie ukrywam, że studia techniczne wybrałam biorąc przykład z rodziców..złożyłam również papiery na ekonomię i ibersytykę Jedna decyzja, a ma wpływ na tak wiele.
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.

Trudniej albo łatwiej, ale w końcu zdobędzie, bo ma wiedzę i poznał narzędzia do jej wykonywania. Bo ktoś kto skończył informatykę, a nie zna żadnego języka programowania, nie zna się na bazach danych albo sieciach, no to cóż, ale jest praktycznie nikim na rynku pracy. 

Mam wrażenie, że niektórzy pracodawcy są jeszcze w czasach PRL-u, gdzie kobieta-inżynier to było jak spotkanie UFO :P

i kolejne trzy mi się szykują.