![]() |
#691 |
Zadomowienie
|
Dot.: Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
U nas ta najbliższa rodzina (chrzestni, rodzeństwo rodziców) powinna być zaproszona osobiście. Jadę do kuzynki na wesele, więc mogłabym podrzucić zaproszenia haha
![]() ![]() ![]() ![]() Problem tylko, że narzeczony na tym weselu nie będzie. No ale albo tak, albo pocztą, bo przed weselem nie będziemy w Pl wystarczająco długo, żeby w tamte strony pojechać (jednak kawałek to jest!). ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- I jeszcze formułka , na którą wcześniej nie zwracałam uwagi: rodzice i państwo młodzi tudzież państwo młodzi z rodzicami itd Ale to się pisze zawsze czy jeśli rodzice biorą udział w organizacji/finansowaniu wesela?? Bo teściowie to nawet nie wiem czy przyjadą...[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------
![]() |
#692 |
Zakorzenienie
|
Mi zależało, aby maksymalną ilość zaproszeń wręczyć jednak osobiście. Wydaje mi się, że tak jest "grzeczniej" i bardziej elegancko, ale oczywiście też w granicach możliwości. My rozdawaliśmy zaproszenia w dwóch turach- pierwsza na przełomie grudnia/ stycznia- wszystkim gościom zagranicznym i Rodzicom oraz Rodzeństwu i druga tura pod koniec kwietnia- całej reszcie Rodziny i znajomych, którzy są w Pl. Łącznie wysłaliśmy chyba 6 lub 7 zaproszeń- jedno do wujka z USA, 2 do znajomych z UK, z którymi nie udało się nam spotkać, gdy byliśmy w Szkocji oraz 3 lub 4 już w Polsce, bo niestety znajomi byli poza zasięgiem dojazdowo- czasowym dla nas
![]() ![]() Co do sformułowania "z Rodzicami"- ja nigdy nie uznawałam tego, jako "Rodzice płacą, więc ich uwzględnijmy". Dla mnie było to naturalne czy płacą czy nie, że ich tam uwzględnimy ![]()
![]() |
![]() |
#693 | |
Zakorzenienie
|
Wręczenie zaproszeń rok wcześniej moim zdaniem jest jak najbardziej ok, a będzie elegancko, że osobiście.
![]() ![]() Cytat:
Mukaa, jeśli Wam wszystko jedno, to ja bym to obgadała z rodzicami, czy oni chcą żeby ich dopisać, czy nie.
![]() |
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
My np nie mamy tej formułki że z rodzicami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
Zadomowienie
|
Tylko problem w tym, że ja rodzica mam jednego (mama nie żyje), a co do teściów, to nie wiadomo czy przyjadą (długa historia). Więc chyba po prostu ową formułkę odpuszczę..
Czyli rozdawałaś plus minus na pół roku przed? Ja będę właśnie w tamtych stronach skąd pochodzi rodzina ojca teraz w lipcu i chciałabym skorzystać z okazji i rozdać te zaproszenia, choć do wesele jeszcze rok, no i będę bez TZ... Ostatni raz byłam tam ileś lat temu, już nawet nie pamiętam kiedy i też wiem, że poza wakacjami nie będę mogła możliwości się tam udać. Czy może jednak jest to na tyle wcześnie, że lepiej wysłać pocztą? \jak myślicie? Dodam, że niektóre osoby, które tam będą mieszkają za granicą, więc spotkanie ich znowu przed moim ślubem graniczy z cudem (chyba, że wygram w totka, rzucę pracę i będę mogła się udać w podróż po Europie ![]() ![]() ![]() I bierzecie starostę? Ja myślałam, żeby ojciec mój był starostą (choć tutaj znowu nie wiem, bo ma problemy z kolanem, a z tego co czytałam to starosta na weselu nie posiedzi?). Wiecie coś więcej o funkcji starosty? ![]()
![]() |
#696 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez krolewna_smieszka Czas edycji: 2015-05-25 o 21:41 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#698 |
Zakorzenienie
|
To chyba ta sama osoba co wodzirej tylko inaczej nazwana.
To osoba która 'prowadzi' wesele, śpiewa przyśpiewki itp. Dla mnie stanowcze nie. Ale to dla mnie. Koleżanka 2 maja miała bo chciała. Wiec to kwestia gustu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 |
Konto usunięte
|
ok dzwonilam do punktu paszportowego mojego lokalnego w PL - powiedzieli ze musze miec dowod wymieniony na nowe nazwisko inaczej nie przyjma blabla...
No ok, dzwonie do Poznania - nie ma sprawy, tylko musze miec akt malzenstwa, tlumaczenie, stary dowod i papierek ze wymieniam dowod na nowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Zadomowienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;51533097]ok dzwonilam do punktu paszportowego mojego lokalnego w PL - powiedzieli ze musze miec dowod wymieniony na nowe nazwisko inaczej nie przyjma blabla...
No ok, dzwonie do Poznania - nie ma sprawy, tylko musze miec akt malzenstwa, tlumaczenie, stary dowod i papierek ze wymieniam dowod na nowy ![]() Witaj, Polsko ![]() To właściwie zależy na kogo się trafi i na ile się czlowiekowi poszczęści... Ale myślę, skoro tak wielu Polaków żyje za granicą mogliby im trochę życie ułatwić... Starosta to nie wodzirej. Z tego co mi się gdzieś na uszy rzuciło, to w sumie obowiązki podobne do drużby. Polewać i rozmową zabawiać ![]() ![]() ![]() Tzn on w sumie i tak pewnie by wśród gości krążył i rozmawiał, ale myślę, ze się ucieszy jeśli oficjalnie będzie sprawował taką funkcję. Wodzireja nie chcemy, ale zespół prowadzi zabawy różne (bez jakichś totalnie poniżających, bo różne już weselne historie słyszałam). Ja się bardziej tańców boję. Pierwszy taniec sobie chyba odpuścimy (tylko co w zamian) , ale obawiam się też tych tańców innych, bo przecież każdy prosi do tańca pannę młodą!!! (sobie to uświadomiłam wczoraj :P:P:P) Zaczynam myśleć, że to nie był najlepszy pomysł z tym całym weselem....
![]() |
#701 |
Konto usunięte
|
mukaa, jesli nie chcesz wesela to zrob male przyjecie dla najblizszych i tyle, w koncu to wasz dzien
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#702 |
Zadomowienie
|
ciut za późno, bo już zaliczki powpłacane... plus już chyba cała familia wie :P
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
Mukaa, dasz radę.
![]()
![]() |
#704 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Raczkowanie
|
My dzisjaj spisalismy protokół. Bylo bez stresu i zadnych problemow, ale trafilismy tez na fajnego księdza
![]() Spisalismy wszystko po angielsku i zostanie to odeslane do biskupa tutaj a potem do mojej parafi w polsce. Zapowiedzi tutaj juz w ten weekend i w polsce juz nie musimy podobno chociaz nie wiem jak to bedzie z moim proboszczem ![]()
![]() |
#706 |
Zadomowienie
|
super! kolejna pozycja do odhaczenia
![]()
![]() |
#707 |
Raczkowanie
|
Dokladnie tak
![]() ![]()
![]() |
#708 |
Zadomowienie
|
Kurczę, właśnie się dowiedziałam, że chyba mój dowód jest nieważny! (bo nie mam zameldowania w Pl...). Noż. k... Same problemy w tym roku ...
Jak ja teraz załatwię wszystko w urzędzie? Bo zawsze mają jako warunek wazny dowód tożsamości, a mój paszport był wazny do kwietnia (a przed ślubem nie chcę wymieniać na nowy, nie mówiąc o tym, że do ambasady mam 500 km i zero urlopu). Czy załatwię papiery do ślubu? Czy muszę (o zgrozo!!!) wymienić teraz dowód? i jak , skoro nie mam adresu zameldowania w Pl? Teraz aż mnie ciarki rpzechodzą, że mnie do samolotu nie wpuszczą bo nie będę miała waznego dokumentu ani nic nie załatwię jak teraz będę w Pl... ![]()
![]() |
#709 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
Zakorzenienie
|
Ja leciałam na 'nieważnym' dowodzie, miałam stary adres zameldowania i nie miałam żadnych problemów, także glowa do góry.
![]()
![]() |
#711 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Zakorzenienie
|
Za 10 dni jedziemy do PL.... nie wyrabiam czasowo! Aaaaaaaa...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#713 |
Zakorzenienie
|
Magda napisze tu to może prędzej zobaczysz niż na pm 2015.
Powiedz mi, babka z sali odpisała ci na e-maila odnośnie pokoi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 |
Zakorzenienie
|
to i ja dołączę
![]() ![]() mieszkamy w Norwegii, ślub 23.07.2016 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#716 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My też w Norwegii ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#718 |
Zakorzenienie
|
Sprawdź, sprawdź
![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#719 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Zakorzenienie
|
Mam
![]() Odpisali już następnego dnia ze rezerwuja 6 pokoi w tym jeden na dłużej. A ja się zaczęłam martwić :p ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- To my w druga stronę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.