![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wizażanki ze SZKOCJI!!!
hmm nikt nic juz wiecej od siebie nie doda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
Dobrze moje drogie. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze od mniej wiecej 5 pazdziernika bede mieszkanka Glasgow. Na ile dobra to decyzja, pokaze czas : )
jestem poki co na etapie poszukiwania mieszkania, ale nie powie, latwe to nie jest .Albo jest bardzo drogo, albo dzieli sie mieszkanie z kims. nie wiem czy to bedzie dobre rozwiazanie, bo co jakis czas bedzie przylatywac moj TZ, a w przyszlym roku w ogole ma sie do mnie przeprowadzic. Wspollokatorowie raczej nei patrza przychylnie na takich gosci. ale z jednego jestem zadowolona ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że spodoba Ci się w Glasgow i szybko się zaaklimatyzujesz. Co do dzielenia mieszkania, nie jest to takie złe rozwiązanie jeśli będziesz miała swój pokój. TZ będzie przecież odwiedzał Cię od czasu do czasu. Współlokatorzy przyzwyczają się do Ciebie to jak będzie czas na wizytę TŻta okażą zrozumienie. A jak już TŻ przyjedzie na stałe to poszukacie czegoś tylko dla siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
mam jeszcze dwa pytania
znalazlam mieszkanie do wynajecia na Maryhill, doslownie kolo lidla na maryhill street. czy to jest w miare rozsadne miejsce ? da sie stamtad latwo dojechac do Uniwersytetu Glasgow? Czy moglaym poprosic o podanie strony z transportem publicznym glasgow? szukalam jakiegos pdfa z trasami autobusow, ale nie wiem dlaczego nie moge nic sensownego znalezc. Jedna znalazlam to taka nieczytelna ze szok... I jeszcze jedno, mozecie mi polecic jakies sklepy z odzieza - ubrania, buty, ktore sa w miare dobre jakosciowo? zdarzylam juz zauwazyc, ze matki z Francji, Polski i UK w ogole sie nie pokrywaja, poza jakimis oczywistosciami typu HM, w ktorych szczerze nigdy zakupow nie robilam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Poza tym wejdź sobie na stronę First. To jest linia autobusów najpopularniejsza w Szkocji, bardzo dużo linii dojeżdża, oprócz tego są jeszcze autobusty Arriva i tam też znajdziesz trasy jazdy autobusów. Metro jeździ tylko w okolicy centrum i najbliższych mu dzielnic. W Glasgow polecam Buchanan Galeries na Sauchiehall street to jest główna ulica sklepowa w Glasgow. Poza tym Galeria Braehead za miastem - trochę daleko, ale jest na prawdę dużo sklepów + IKEA. Ze sklepów warto pójść do Primark'a bardzo tania siekówka, ale też połowa miasta chodzi w tych ciuchach. Ale warto upolować fajną torebkę czy bieliznę. Poza tym New Look i River Island. ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2011-09-08 o 20:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeszcze sie tak zapytam - czy sa autobusy/pksy poza miasto? wlasnie do takich miejsc jak to z IKEA? bo nie bede miala samochodu. we francji pod tym wzgledem jest koszmar, bo t utaj autobusy jezdza do 21... bo we Fracji standardem jest posiadanie samochodu. A ja swoj zostawilam w PL ![]() PS bardzo podobaja mi sie Twoje inspiracje slubne ![]() ![]() Edytowane przez Nebula Czas edycji: 2011-09-08 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Miło mi, że moje inspiracje się podobają. ![]() ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2011-09-09 o 13:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze mam pytanko do osob mieszkajacych obecnie w Glasgow. Czy na tej ulicy faktycznie znajduje sie sklep Yves Rocher?
Address: 97 Argyle Street Glasgow taka informacje znalazlam na yellow pages, ale nigdzie nie moge tego potwierdzic, a na google maps jest tam remont i jakies centrum handlowe chyba... uwielbiam ich szampony bez SLS i nie wiem czy robic zapas czy nie... : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim to przykro mi z powodu rozwodu, tyle ze wiem o tym ze czasem tak jest lepiej...
![]() Teraz do konkretow. Mysle, ze jesli masz 2 lata doswiadczenia w pracy w Irlandi, wiec tym samym mialas kontakt z jezykiem i z rynkiem pracy (zachodnim), to nie powinnas miec problemu. Wazne zeby wiedziec gdzie i jak sie zaprezentowac. Moge Ci pomoc w napisaniu porzadnego CV ktory trafia w tutejszego pracodwace, jesli chodzi o list motywacyjny to mocno indywidualna sprawa i trzeba ja dostosowac do przyszlego pracodawcy. Rozumiem, ze bedziesz szukac pracy byle jakiej na poczatek, ale staraj sie robic tez cos zgodnie z Twoimi ambicjami i marzeniami, czasem sie udaje... Gdzie pracowalas bedac w Irlandii? Moze praca w podobnym miejscu/ zawodzie bedzie latwiejsza do znalezienia? Jesli wybierzesz Edinburgh to jestem w stanie Ci pomoc, przynajmniej na poczatek przekimac przez pare dni i pomoc w szukaniu mieszkania/ pokoju. Oczywiscie jesli bedziesz chciala i jesli bedzie taka koniecznosc (wyjazd bedzie faktycznie w ciemno i na slepo). Ja sama mialam to szczescie, ze zjezdzajac do UK z Polski mialam tu juz faceta ktory wynajmowal pokoj w akademiku i studiowal tutaj. Teraz smiglo mi juz ponad 3 latka ![]() Jak chcesz cos wiecej wiedziec, to napisz pw to podam maila/skype/gg i bedziemy mogly porozmawiac konkretniej.
![]() |
#731 |
Zadomowienie
|
Kochane, czy któraś z Was lub ktoś z waszych znajomych/rodziny uczy się w tym roku w Coatbridge College? Chętnie poznam jakiegoś rodaka
![]()
![]() |
#732 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny, moge się dołączyć?
Do Glasgow jeżdże na wakacje co roku do siostry i brata. W tym roku będe zdawać maturke i chce wyjechać do Szkocji, tam uczyć się dalej i pracować. Będe mieszkać z siostrą i jej mężem. Wiecie może jak to jest ze studiami w Szkocji? Biorą od uwagę Polską mature?
![]() |
#733 |
Zadomowienie
|
Jeśli wybierasz się na Uniwerek, to podania składa się bodajże do stycznia. Inaczej z collegami. Po roku czy po dwóch college'u mozesz przeniesc sie na uniwerek. Jednak radze Ci tez skladac podania jak najszybciej, bo ja w marcu czy kwietniu sie przebudzilam to polowa kierunkow byla juz pelna !
![]() Jak jakis pytania, pisz prywatnie ![]()
![]() |
#734 |
Przyczajenie
|
witam, nowa jestem ale czy dobrze zauważyłam nazwę Coatbridge? Ja obecnie od 3 tygodni tu mieszkam o ile masz na myśli Coatbridge koło Glasgow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Rozeznanie
|
O znane rejony ;-)
Edytowane przez CatGirl92r Czas edycji: 2011-10-06 o 20:10 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Zadomowienie
|
zdrena, to podaj Gg moze, zgadamy sie może na jakąś pogawędkę
![]()
![]() |
#737 |
Zakorzenienie
|
i dzis wyladowalam w Glasgow. Poki co przywital mnie deszcz i zimno...
jestem troche zagubiona, nie wiem co moge jesc, co kupic, gdzie w lodowce trzymac rzeczy itd... na razie nie mam stalego mieszkania. tylko kilka dni, max tydzien moge pomieszkac u takich ludzi u ktorych mialam wynjamowac mieszkanie. ale oni wola sprawdzic co i jak, wybrac jednego wspolokatora sposrod wielu. Mam nadzieje, ze bedzie wszystko wporzadku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Przyczajenie
|
Hahaha tak, tutejsza pogoda mam wrażenie, że potrafi zniechęcić na samym wstępie chociaż akurat na mój przylot było piękne czyste niebo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() A do pogody, obyczajów i jedzenia przywykniesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez aguszka27 Czas edycji: 2012-01-14 o 22:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Co do pogody, to teraz w Glasgow sa takie wiatry, ze strach wyjsc z domu..
![]() Nebula, napisz jak sobie radzisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my na poczatku mieszkalismy z rodzina tz i na poczatku bylo troche formalnosci typu zalozenie konta w banku, wyrobienie numeru nin. Ogolnie wydaje mi sie, ze jak masz tu faceta to bez problemu pomoze Tobie odnalezc sie w nowej rzeczywistosci. zycze powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez aguszka27 Czas edycji: 2012-01-14 o 22:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie, hmm pewnie zalezy na jakich trafisz, ja ogolnie nie narzekam na nich, w sumie za duzego kontaktu z nimi tez nie mam, ale duzo z nich jest ok. Narzekam na nich jako na kierowcow, ale to inna bajka ![]() ogolnie tutaj nikt na iebie nie patrzy, nie wazne jak sie ubierzesz czy wygladasz, to akurat jest duzy plus....w Polsce wiadomo ajk jest kazdy jest ciekawy co tam u sasiada itp..,.. z tego co slyszalam to czasami olacy dla polakow sa gorsi niz szkoci dla nas.. ale ja na szczescie jeszcze tego nie odczulam..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Przyczajenie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Przyczajenie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
To fakt nie wszyscy rodacy sa ok ale szkoci też mają swoje za uszami
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Wtajemniczenie
|
ciekawe rzeczy piszecie. Moje zdanie jest kompletnie odmienne. Przez te lata miałam wiele do czynienia zarówno z jednymi jak i drugimi i naprawdę nikt nie pomoże tak Polakowi jak drugi Polak. Może panie w sklepach są milsze i nie ma łaski jak to jest typowe u nas, ale generalnie rzecz biorąc zdecydowanie jeśli chodzi o jakąś pomoc, to na szkotów nie ma według mnie co liczyć...
![]()
![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
czesc dziewczny. mam drobny problemik, mianowicie koszmarnie wypadaja mi wlosy. Ani na chwile nie chca sie utrzymac na glowie
![]() ![]() robilam badania hormonalne jest ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
To już trzecia część. Ja sama borykam się z problemem wypadania włosów, w ilościach takich, że szkoda mówić. Leczę się dermatologicznie bo badania również mam w normie. Przeczytaj uważnie wątek są preparaty, które większość dziewczyn poleca. Ja stosowałam długo Biotebal 5 (przepisany mi przez dermatologa, ale bez recepty) i był dość skuteczny. Brałam też Merz Special na pewno dostępny w UK. Bardzo dobry preparat witaminowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.