|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny część II
Też tak czasem robię.
|
|
|
|
|
#722 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny część II
Jak mi zostaje kasza czy ryż, to mam w zamrażalce pudełko do którego wsypuję te resztki, jak się nazbiera to robię z tego gołąbki, albo z warzywami/kurczakiem z patelni.
|
|
#723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego byłam w szoku jak na sąsiednim, wątku dziewczyny pisały, że jedzą na diecie 1500 kcal. I to od dietetyka takie cuda ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89111854]Tak z głowy potrafisz podać kaloryczność różnych produktów? Ja czasami wolę nie wiedzieć
![]() Szkoda, że te kalorie takie zdradliwe i podstępne są ;([/QUOTE]Jak się kiedykolwiek liczyło to gdzieś się to pamieta później ![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89111977]No to wychodzi na to, że na tym 1700-1800 chudnę czyli najwyraźniej mam wyższe zapotrzebowanie kaloryczne, dobrze kminie? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Tak Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jak mają zapotrzebowanie dobowe koło 1800, a dietetyk pojedzie standardową kalką i rypnie im z zasady te 300 minus kalorii, to jadą na 1500. Tylko ze to już jest niezdrowe, ponieważ minus 300 kalorii dla kogoś kto ma zapotrzebowanie koło 2300, a minus 300 kalorii temu kto ma zapotrzebowanie 1800, to jest zupełnie inny % całości. I dla osoby o zapotrzebowaniu 1800 to jest po prostu za duży %. Zdrowiej jest i korzystniej długofalowo, chudnąc wolniej na odpowiednim deficycie liczonym %, bo mniej się spowolni metabolizm. A każde odchudzanie metabolizm spowalnia, od tego nie ma ucieczki. Tak samo każda dieta redukcyjna ogranicza ogólną ilość spożywanego jedzenia, co przekłada się na adekwatnie mniejsze ilości składników odżywczych jakie organizm ma możliwość przyswoić dobowo. Dlatego zdrowiej jest się odchudzać podwyższając swoje zapotrzebowanie kaloryczne ogólne większą ilością ruchu. Bo można jeść tyle samo a ujemny bilans kaloryczny robić zwiększeniem wydatku kalorycznego, a nie ograniczaniem ilości jedzenia. Mniejsze ryzyko powstania długotrwałych niedoborów witamin i mikro/makroelementów.
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie liczę ile wydaję i chyba to jest problem, bo czytając niektórych to wydaję dość sporo - a nie zarabiam dużo. Po prostu wychodzę z zalozenia, że z tej marnej wypłaty i tak nie odłożę sensownej sumy - więc nie będę sobie odmawiać jakichs przyjemności itp, bo kto wie co będzie jutro, może potrąci mnie samochód czy coś. Biednego nie stać na oszczędzanie, tak kiedyś usłyszałam. Zgadzam się z tym, jak czasem widzę co niektórzy z mojego otoczenia kupują w sklepie za produkty - najtańsze, najgorszy skład itp. Wyjdzie im taniej na paragonie, ale zdrowotnie? No ciężka kwestia.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#729 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powiedziałam, że zawsze najtańszy to gorszy, nie łap bezsensu za słówka, bo to strata czasu. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#731 |
|
Konto usunięte
|
Przy kupowaniu żywności lepiej patrzeć na skład niż na cenę, bo można się zdziwić.
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponadto zgadzam się z timonem, że chyba nie do końca rozumiesz określenie "biednego nie stać...") Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
U nas rodzina 2 + 2 małych dzieci - na jedzenie wydajemy 500 - 600 zł co tydzień plus drobne zakupy w tygodniu (pojedyncze rzeczy więc kilkadziesiąt złotych) Nie wliczam tu ewentualnego jedzenia na miescie.
|
|
|
|
|
#734 |
|
Konto usunięte
|
Fajny jest program Bosackiej "Wiem co jem...." kiedys trafilam na odcinek o markach wlasnych marketow, okazuje sie ze maja niezle sklady.
|
|
|
|
|
#735 |
|
Zakorzenienie
|
Pieniądze zawsze "mogą się przydać" i tak szczerze to mam wrażenie, że bardzo trudno o sytuację, gdy ktoś czuje się bezpiecznie finansowo i jest gotów na wszystkie okoliczności. Nawet ci bogatsi mają z tym problem. Natomiast jak się zarabia mało to faktycznie jest frustrujący dylemat z tym odkładaniem.
![]() Oczywiście najrozsądniej jest mieć poduszkę finansową i nie wydawać wszystkiego, co się zarabia. Ale poza tym dobrze byłoby też po prostu... Pożyć? ![]() A o kompromis czasem może być ciężko, szczególnie biorąc pod uwagę kosmiczne ceny mieszkań, wynajmu itd. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#736 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pamietam na jakimś wątku podobna dyskusje o wydatkach, tez ktoś tam podliczał swoje miesięczne wydatki i był zdziwiony jakim cudem ktoś wydaje tak mało i ze pewnie lata po całym mieście po przecenach. A w jej liście były m.in. jakieś ręczniki papierowe za chyba 5 dych tygodniowo i kostka do kibla za 30 ziko. Nie odmawiasz sobie przyjemności jak wybierzesz kostkę do kibla za 5 dziko, serio ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#737 |
|
Kathy Leonia
|
za głupie zakupy w piekarni dla trzech osób trzy chleby, kilka bułęk bułki, ciasto drożdżowe wyszło 50 zł.
WTF co się dzieje....
|
|
#738 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
@kasiakasiakasiaa zależy od trybu życia. Ja przykładowo często wyjeżdżam więc nie stołuję się przeważnie w domu, a w miejscu zamieszkania tez po prostu lubię chodzić po knajpach. Dlatego też wydaje więcej na jedzenie niż ktoś, kto robi to rzadziej. Bardziej takowe odmawianie sobie „przyjemności” miałam na myśli.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja wczoraj 1 chleb i 4 bułki: 11 zł z kawałkiem. A ten chleb moja córka wciągnie nosem bez popijania max do dzisiejszego drugiego śniadania. ![]() Może jest jakimś pomysłem, kupować pieczywo (w ogóle jedzenie) którego rodzina nie bardzo lubi?
|
|
|
#741 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#742 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#743 |
|
Konto usunięte
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89121167]Coś w tym jest, jak mi jakiś kulinarny eksperyment nie wyjdzie, to nagle wyjątkowo szybko się najadam. Wystarczy mi mała porcyjka i już nie jestem głodna
[/QUOTE]Słyszałam kiedyś, ze posiłki o wysokiej smakowitości i zawierajace wiele różnych składników o innych smakach bardzo sprzyjają przejadaniu. Dla mnie to dodatkowy plus, bo nigdy nie chciało mi się bawić w kuchni, wole szybkie i proste przepisy |
|
|
|
|
#744 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I myślisz, że gdybyś zaczęła zarabiać więcej to zostawałoby Ci na koniec miesiąca więcej? Czy może wtedy tym bardziej nie chciałabyś sobie odmawiać „przyjemności”? Może okazałoby się, że teraz możesz pozwolić sobie na droższe knajpy? Jeśli nie potrafisz sobie odmawiać, to raczej nie potrafiłabyś nigdy, niezależnie od zarobków. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm, nie poruszałam tego tematu, ale jak już pytasz to nie tylko myślę, a wiem, że zostawaloby więcej na koniec miesiąca, ponieważ wypłata z każdej mojej poprzedniej pracy mi na to pozwalała, raczej musiałam się postarać żeby wyzerować, albo kupić sobie coś droższego z kaprysu. Wiem jednak, ze wraz z polepszeniem sytuacji finansowej nasze potrzeby tez się zmieniają; wiec oczywiście, że wydawałabym wiecej niż obecnie, ale potrafię sobie odmawiać, jest różnica miedzy robieniem czegoś świadomie, a bez kontroli. Nie dopisujmy sobie. Mówiłam o tym, ze w moim wypadku nie widzę sensu oszczędzania na zakupach w sklepie, na jedzeniu. Xd Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#746 |
|
Konto usunięte
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89121203]Słyszałam kiedyś, ze posiłki o wysokiej smakowitości i zawierajace wiele różnych składników o innych smakach bardzo sprzyjają przejadaniu. Dla mnie to dodatkowy plus, bo nigdy nie chciało mi się bawić w kuchni, wole szybkie i proste przepisy[/QUOTE]
Problem polega na tym, że proste i szybkie potrawy również są bardzo smaczne ![]() Przynajmniej mi wiele taki potraw smakuje. |
|
|
|
|
#747 |
|
Zadomowienie
|
A mi się wydaje, że zaczynając po prostu analizować w jednym sklepie produkty można bardzo dużo zaoszczędzić
Przyklad- mozarella w kulce-w moim sklepie 2,80, markowa- 5,20. Skład identyczny, tylko wystarczy zerknąć co się wzięło do reki 😉 Na tym moim zdaniem polega tzw. oszczędzanie na wydatkach żywnościowych - patrzysz na skład i co się opłaca, a nie że biegasz po całym mieście żeby urwać te przysłowiowe 50 gr. Prawda taka, że jeśli ktoś ma mniejszy dochód to nie, nie stać go na knajpy. Knajpa nie jest wydatkiem koniecznym, a tak jak ktoś napisał wcześniej - kanałówka, lekarz czy zepsuta pralka już nim jest. W czasach które mamy poduszka finansowa jest niezbędna u każdego - ceny skaczą z mc na mc, podobnie z opłatami za gaz/prąd/benzynę. Osoba która zarabia mniej też powinna oszczędzać, wtedy odpowiednio do skali swoich zarobków -jeden odłoży 2 tys, a drugi 200 zł. Ale w razie W, będzie z czego zapłacić naprawę czy lekarstwa. Wystarczy dostać anginę i już w aptece 150 zł nie Twoje. W mojej rodzinie tzw środki na rozrywkę (kino, knajpa, wycieczka jednodniowa) odkładana jest do koperty. I tylko z tego korzystamy, bo w przeciwnym razie bardzo łatwo popłynąć płacąc z konta. Tym bardziej że te rozrywki nie wiążą się z internetem, więc nie ma problemu z płatnością gotówką na miejscu. Jeśli chodzi o kontrolowanie wydatków jedzeniowych to nam bardzo pomogła również koperta- za duże zakupy płaciliśmy z niej i widzieliśmy ile zostawało / brakowało na koniec mc. To dla mnie było łatwiejsze niż spisywanie wszystkich paragonów (na co dzień zajmuje się fakturami wiec po pracy już chce od tego odpocząć 😜 . No i to mi pokazało ile co mc wydajemy na jedzenie i chemię.
|
|
|
|
|
#748 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Lata temu znajomy moich rodzicow tak robil. Wchodzil do piekarni, zyczyl sobie 6 bochenow chleba ale starego bo swieży corki od razu zjedza. |
|
|
|
|
|
#749 | |
|
Konto usunięte
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89121351]Problem polega na tym, że proste i szybkie potrawy również są bardzo smaczne
![]() Przynajmniej mi wiele taki potraw smakuje.[/QUOTE] Wiem, ja tez bardzo lubię moje szybkie i proste potrawy, jednak widzę różnice jak zrobię jakiś wyszukany przepis albo jak zrobię sobie owsiankę na wypasie i dodam tam coś kwaśnego, coś smażonego i słonego, posypie czymś słodkim i jak do tego jeszcze pomieszam w jednym posiłku różne konsystencje, to automatycznie jem więcej. Kiedyś w ogóle o tym nie myślałam, teraz to mój najlepszy sposób, żeby nie przytyć. Bo mimo ze jem bardzo zdrowo, to jednak lubię jeść, potrafię dobrze gotować. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89121422]Kupuj czerstwe, zdrowsze i mniej go zjedza.
Lata temu znajomy moich rodzicow tak robil. Wchodzil do piekarni, zyczyl sobie 6 bochenow chleba ale starego bo swieży corki od razu zjedza.[/QUOTE] To akurat bez znaczenia u nas. Niektóre chleby są nawet lepsze jak mają dzień-2. A ja bardzo lubię takie prawie już suche bułki.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.

Dlatego byłam w szoku jak na sąsiednim, wątku dziewczyny pisały, że jedzą na diecie 1500 kcal. I to od dietetyka takie cuda