Anglia - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-27, 06:47   #721
Nekrology
Przyczajenie

Dot.: Studia w Anglii 2015/2016

Dzięki. Jak dobrze rozumiem, unconditionala mają głównie te osoby, które aplikują po raz drugi/trzeci, kiedy mają już wszystkie wyniki, doświadczenie etc
Co do oryginałów, nie jestem pewna ale coś mi się obiło o uszy że nie są konieczne.. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Nekrology jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 07:32   #722
Seoni
Raczkowanie

Też podpinam się pod pytanie, czy przy enrollment trzeba dostarczyć im oryginały świadectwa maturalnego i IELTS?
Seoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 08:46   #723
ainavets
Przyczajenie

Nekrology, niekoniecznie drugi lub trzeci raz. Po prostu wystarczy, ze aplikuja po maturze/egzaminach.

Nie wiem jak to jest z oryginalami, juz sie gdzies o to kiedys pytalam. Ale wydaje mi sie, ze skany akceptuja. Zobaczymy wkrotce.
ainavets jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 09:24   #724
xKlaudja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seoni Pokaż wiadomość
Też podpinam się pod pytanie, czy przy enrollment trzeba dostarczyć im oryginały świadectwa maturalnego i IELTS?

Ja nie dostarczałam
Stary 2015-05-27, 10:35   #725
ainavets
Przyczajenie

Czyli wystarczyly skany? Tlumaczone?
Stary 2015-05-27, 12:12   #726
xKlaudja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ainavets Pokaż wiadomość
Czyli wystarczyly skany? Tlumaczone?

Tak
Stary 2015-05-27, 16:38   #727
Nekrology
Przyczajenie

Kolejne pytanie, super ważne dla mnie : Czy ktokolwiek korzystał z usług firmy Elab ? Jakie są Wasze opinie o tego rodzaju pomocy? (elab.edu.pl)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-27, 16:50   #728
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nekrology Pokaż wiadomość
Kolejne pytanie, super ważne dla mnie : Czy ktokolwiek korzystał z usług firmy Elab ? Jakie są Wasze opinie o tego rodzaju pomocy? (elab.edu.pl)
Moim zdaniem aplikację UCAS spokojnie można samemu ogarnąć, więc jeśli w tym zakresie proponują pomoc, to bez sensu. Ale jeśli pomagają z pożyczką, to może sama skorzystam?
Seoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 17:09   #729
Nekrology
Przyczajenie

Pomagają i z pożyczką i z personal statement i z IELTS'em i z interview a także z testami na weterynarię, albo inne kierunki które wymagają zdania dodatkowych testów.
Stary 2015-05-27, 17:09   #730
xKlaudja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seoni Pokaż wiadomość
Moim zdaniem aplikację UCAS spokojnie można samemu ogarnąć, więc jeśli w tym zakresie proponują pomoc, to bez sensu. Ale jeśli pomagają z pożyczką, to może sama skorzystam?

Pożyczka to tez nic trudnego
Stary 2015-05-27, 17:27   #731
Nekrology
Przyczajenie

Ale niestety o dofinansowanie też już nieco trudniej.. tak samo testy na te medyczne kierunki, albo personal statement - to musi być niemalże arcydzieło D:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-27, 17:30   #732
ainavets
Przyczajenie

Nie korzystalam, fakt, ale jestem na nie. Po pierwsze, JESTES w stanie ogarnac to sama. Wiadomo, jakies niepewnosci beda, ale od tego sa wlasnie fora, strony itp. Po drugie, nie chce straszyc, ale zdarzaly sie przypadki, ze aplikacja tajemniczo zaginela poprzez firme posredniczaca itd. Prawdopodobnie sa to przypadki 1 na 1000, ale serio warto ryzykowac? No i troche taki klasyk na koniec: jak ja dalam rade, to da kazdy. ;p
Stary 2015-05-27, 17:33   #733
Lucychix
Raczkowanie

Czy jezeli ktos dostal uncoditional offer i ja zaakceptowal to czy przy registration moga kazac dostarczyc jeszcze jakis dodatkowy certyfikat. Pytam sie bo ja mialam interview i egzamin ktory zdalam i poktory zostalam zaakceptowana, ale w ogolnych wymaganiach jest ITELS a oni nic mi o tym nie wspominali. Ja mam angielski prawie perfekcyjny i wydaje mi sie ze podczas interview nie polapali ze jestem nie ich. Poza tym do niczego mi ten egzamin w zasadzie przy moim angielskim nie jest potrzebny a 150ÂŁ w kieszeni. Tylko nie wiem, czy podczas zapisow w sierpniu nie wyskocza z kapelusza ze mam to miec. W innym uni co aplikowalam dostalam conditional na ITELS ale ten byl bez egzaminu z przedmiotu kierunkowego. Czy to ze ktos dostaje unconditional znaczy ze jest juz zaakceptowany?
PS Kupilam dzisiaj w next sliczna kiecke a w dabenham extra spodniczke

Edytowane przez Lucychix
Czas edycji: 2015-05-27 o 17:36
Lucychix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 17:34   #734
Nekrology
Przyczajenie

Dzięki, ale jestem straszną panikarą i boję się że nie dam sobie z tym wszystkim rady... Fora niby istnieją, ale powtarzać pytań nie chcę bo to tylko irytuje innych a z drugiej strony też nie mam czasu na przeglądanie każdej strony w poszukiwaniu odpowiedzi.. Mówiłaś już na jakim kierunku jesteś? (aw yeah, skleroza)
Stary 2015-05-27, 18:00   #735
Lucychix
Raczkowanie

Jesli to pytanie do mnie to jestem na Financial Maths. A zpodaniami do SLC deadline jest do konca maja, potem beda wyplacac kase, ale moga byc opoznienia. To sie spieszcie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-28, 18:03   #736
sandrak666
Przyczajenie

Question Dot.: Studia w Anglii 2015/2016

A jak wygląda wziecie tuition fee loan dla obywateli uni europejskiej?
Oni na konto bankowe przesyłają czy od razu eee... na konto studiów czy coś takiego?
sandrak666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 18:35   #737
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sandrak666 Pokaż wiadomość
A jak wygląda wziecie tuition fee loan dla obywateli uni europejskiej?
Oni na konto bankowe przesyłają czy od razu eee... na konto studiów czy coś takiego?
Bezposrednio do uni. Nie zobaczysz tych pieniedzy nawet.
Stary 2015-05-28, 19:25   #738
sandrak666
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ainavets Pokaż wiadomość
Bezposrednio do uni. Nie zobaczysz tych pieniedzy nawet.
Aha, czyli jeśli będę się ubiegac i dostane to nie muszę się już więcej martwic o jakieś papiery itp.?
sandrak666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 20:04   #739
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sandrak666 Pokaż wiadomość
Aha, czyli jeśli będę się ubiegac i dostane to nie muszę się już więcej martwic o jakieś papiery itp.?
Przyznam szczerze, ze nie wiem dokladnie, jak to potem wyglada (ja odpowiedzi jeszcze nie dostalam), ale najwazniejsze na pewno masz juz za soba.
Stary 2015-05-28, 20:35   #740
Sunnivaa
Zadomowienie

Ja dostałam tylko info ze dostane pożyczkę na koszt studiów. Nic tam wiecej ciekawego nie ma. Potem odesłali mi wszystkie papiery co im wysłałam i jeszcze raz podkreślili w liście ze na odpowiedz o pozostałe granty moge czekac od 6-8 tygodni. Cenią swoj czas, nie ma co

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-05-28, 22:50   #741
Lucychix
Raczkowanie

Ja 22 maja po zalogowaniu sie na www.gov.uk/studentfinance (aplikowalam w calosci przez neta) po zalogowaniu sie na swoje konto dostalam info ze piniazki przyznane zarowno na tution jak i maintenance, i byl schedule z dokladnymi datami przelewow. Dzisiaj moj stutuas jest taki sam ( zczego sie bardzo ciesze) ale rozpiski z przelewami juz nie ma. Troche to wyglada tak enigmatycznie no i trzke upiornie. Nie bylo , bylo i juz nie ma.
Stary 2015-05-29, 18:48   #742
lawendab
Raczkowanie

A zastanawialiście się już nad tym gdzie będziecie studiować po tych 3-4 latach? Ja właściwie nie wiem, a wiem, że nie przysługuje już pożyczka na postgraduate, do Polski też bym nie chciała wracać...
lawendab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-29, 19:12   #743
Sunnivaa
Zadomowienie

Gdzie? Po prostu nie planuje robic postgraduate. Mało kto je tutaj robi, wiec watpię zeby mi sie przydały. A jakby juz mi były potrzebne to pewnie tutaj albo w jakimś innym kraju. Normalna pożyczkę bym wzięła.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-29, 19:39   #744
Lucychix
Raczkowanie

W normalnym kraju bachelor to jest dosc. Masters tylko dla raczej wybitnych i jak firma im za to zaplaci. Tutaj nie trzeba miec mgr aby normalnie zyc. Starczy nawet dobry A-lavel do kariery. Inna sprawa, ze jak ktos ukonczy nawet dobry uniwerek a kierunek ten z tych historyczno-filozoficzno-humanistycznych to utopi kase i prawdopodobienstwo dobrej pracy jest bardzo male po takim czyms (ale oczywiscie sa wyjatki od reguly). Przyjacilka-tubylec ukonczyla geografie na Sheffild i kilka lat meczyla sie w dupowatych pracach bez perspektyw. Teraz robi mgr na Imperial College na USG przeswietlenia i juz w zasadzie ma prace za 35000 na poczatek. Tutaj wszelkie-medyczne i pielegniarskie to najlepszy wybor. Ja niestety/stety mam inne hobby. Ale jak bym byla lekarka to moglabym sobie w koncu sama recepty wystawiac miast uzerac sie z konowalami
Stary 2015-05-30, 12:07   #745
Sunnivaa
Zadomowienie

Nie recze za siebie. Serio. Chyba pojade do tego Darlington i im nogi z tylka powyrywam to sie moze czegos ta Student Finance nauczy.
Dostalam list. Ha. Kamila dostala list od Student Finance. Otwieram. I jak grom z jasnego nieba: chca wiecej dowodow. Chca zebym im wyslala forme dla UK, wypelniona oczywiscie. Dzwonilam do tego gownianego call center z miliard razy i zawsze bylo ze forma dla EU. A teraz chca tez ta dla UK. Jak aplikowalam forma dla UK to mi usuneli aplikacje. No ale spoko. Chca tez moj P60. Nie mam P60. Bo ja wypralam nichcacy. Dzwonilam w tej sprawie i mialo nie byc problemu, payslipy wystarcza. No ale dobra, zadzwonie do nich znowu. I tak milusio mam na kartce od nich wlasnie numer. No to dzwonie na ten numer. Wybieram numerki zeby mnie kierowalo tam gdzie chce, czekam ok. 5 min. i rozmawiam z kims po drugiej stronie. Rozmawiam rozmawiam a ona do mnie ze zly numer i ze to ten dla UK. Po co mi podaja zly numer na liscie i mowia zeby na niego dzwonic (for futher information call number below) skoro jest zly?! Laska mi dyktuje numer dla EU (nie notuje, mam go przed soba, no ale jak chce to niech dyktuje) i mowi ze mam dzwonic to mi pomoga. Dzwonie, znowu wybieram dziwne numerki. A tam sekretarka ze w sobote sa zamknieci.
Kij im w oko.
Ugh.
Stary 2015-05-30, 12:30   #746
ainavets
Przyczajenie

O wow, ja bylam niepocieszona, jak mi kopie dokumentu odrzucili, bo certifier "nie jest odpowiedni" (pisalam juz o tym). Ja dopiero za rok bede aplikowac o granty (teraz nie mam nawet 3 miesiecy pracy), juz widze, co mnie czeka...
Swoja droga, co to P60?
Stary 2015-05-30, 12:41   #747
Sunnivaa
Zadomowienie

Przysylaja takie cos po koncu roku podatkowego, tam masz ile zarobilas, ile ci zabrali itd.

To jak bedziesz sie utrzymywac na studiach? Pomoc rodzicow?
Stary 2015-05-30, 13:09   #748
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Przysylaja takie cos po koncu roku podatkowego, tam masz ile zarobilas, ile ci zabrali itd.

To jak bedziesz sie utrzymywac na studiach? Pomoc rodzicow?
To pytanie mnie przesladuje od kilku dni dosc mocno, bo sie na forach sie dowiedzialam troche wiecej o zakwaterowaniu, ktore chcialam wybrac i sie okazalo, ze martwilam sie o cene £90, a w praktyce wychodzi nawet troche wiecej. Pisalam juz do uni, zeby to wyjasnic, no ale weekend jest, wiec musze poczekac. Nastepna opcja to juz za £116. ;/

I tutaj sa ogromne schody. Pomoc z PL w przeliczeniu na funty pokryje mi moze 3/4 kosztow wyzywienia. Zawsze cos, no ale przy pozostalych wydatkach, to nie wiele. Zostaja mi oszczednosci z tego roku (na pierwszy rok moze wystarcza...), no i powinni przyznac mi stypendium za wyniki z matury, o ktorym kiedys pisalam (bo podobno jednak w normalnej formie jest, a nie tak, jak gdzies podano, ze tylko znizka za czesne, ale o to tez dopytalam w mailu uni, zeby miec pewnosc). No i pozostaje praca, 20h/tyg. ponoc jest jeszcze optymalna iloscia godzin. Nie wiem tylko, co bedzie trudniejsze - znalezienie takiej pracy czy pogodzenie jej ze studiami...

Wiec do obecnych problemow (temat nie na forum...), poszukiwan pracy i pokoju na wakacje, wrocil jeszcze problem uni. Gdybym mogla, to wiadomo, ze aplikowalabym jeszcze o cos, ale jak mowilam, poki co jeszcze tu nie pracuje nawet jednego dnia (koncze wlasnie jako operka).
No, to sie rozpisalam...

Edytowane przez ainavets
Czas edycji: 2015-05-30 o 20:22
Stary 2015-05-30, 20:19   #749
lawendab
Raczkowanie

A ktoś z Was wybiera się na dwa kierunki? Myślicie, że będą zajęcia rozłożone tak, że będzie tez czas na pracę?
lawendab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-30, 20:21   #750
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lawendab Pokaż wiadomość
A ktoś z Was wybiera się na dwa kierunki? Myślicie, że będą zajęcia rozłożone tak, że będzie tez czas na pracę?
Praca przy dwoch kierunkach? ;o Poza tym, mozna sie w ogole zapozyczyc na dwa kierunki?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości