|
Notka |
|
Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak mogę określić swój typ urody? Analiza kolorystyczna. Wątek zbiorczy część I
Cytat:
A o bycie jakim typem kolorystycznym się podejrzewasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#722 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak mogę określić swój typ urody? Analiza kolorystyczna. Wątek zbiorczy część I
Cytat:
Zreszta ja nie wiem, jak FG moze miec wplyw naturala, skoro chimay naturalowe stylizacje bardzo krzywdza, i mnie tez, to chyba najgorszy mozliwy styl dla mnie (o ile jestem FG) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87960765]Z tym SN w cytacie to byl raczej taki przyklad i odnosilo sie to do konkretnej osoby, ktora zaczela dyskusje.
Zreszta ja nie wiem, jak FG moze miec wplyw naturala, skoro chimay naturalowe stylizacje bardzo krzywdza, i mnie tez, to chyba najgorszy mozliwy styl dla mnie (o ile jestem FG)[/QUOTE] Maggie wspomniała raz, że u FG któryś z pierwiastków może mieć przewagę, tzn z N, R albo D. U mnie jest to wyraźnie D. U Ciebie nie wiem czy nie R, patrząc na to, że jednak dobrze Ci w lokach, "w wydaniu francuskim" czy w szerokiej spódnicy. O ile nie jesteś SG, ale ja bym jednak obstawiała FG. Linkowałam już kiedyś Authentic by Frani KLIK, ona uważa, że linie N są alternatywą dla FG. No dla niej tak, ma sporo stylówek typu sweter po tacie (dosłownie). Dla mnie to dramat i nawet nie wiem, czy bym nie postawiła znaku równości pomiędzy N i R, jeśli chodzi o linie, w których mi najgorzej (a gaminom najgorzej w R, jak wczoraj pisała Soft Classic). |
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87960765]Z tym SN w cytacie to byl raczej taki przyklad i odnosilo sie to do konkretnej osoby, ktora zaczela dyskusje.
Zreszta ja nie wiem, jak FG moze miec wplyw naturala, skoro chimay naturalowe stylizacje bardzo krzywdza, i mnie tez, to chyba najgorszy mozliwy styl dla mnie (o ile jestem FG)[/QUOTE] Wpływ N dotyczy budowy ciała. Nie oznacza to, że styl będzie pasować. Właśnie szersze ramiona, masywne ręce i nogi to jest domieszka Natural. |
![]() ![]() |
![]() |
#725 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Stricte R nie mierzylam duzo rzeczy, ale TR zdaje mi sie nie sluzyc. Ja rozumiem gaminy tak, ze przewaga R = SG, a przewaga D = FG. Ale wlasnie probuje cos doczytywac. Podobno gaminy sa najbardziej nierozumiana grupa i powstalo na ich temat duzo zalozen zupelnie odstajacych od tego, co uwaza Kibbe. A i a propos lokow u Grety czytalam, ze burza lokow to najlepsza fryzura dla FG... [1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;87960795]Wpływ N dotyczy budowy ciała. Nie oznacza to, że styl będzie pasować. Właśnie szersze ramiona, masywne ręce i nogi to jest domieszka Natural.[/QUOTE] A to nie chodzi po prostu o ten yin vs yang, i ze FG maja wiecej yangu? Ja na pewno nie mam masywnych rak ani nog. Mam dlugie palce, ale rece raczej drobne (nawet slyszalam komentarze, ze mam male kobiece dlonie), a stopy waskie i w rozmiarze 37 (bardziej 36.5), wiec raczej standard jak na moj wzrost. Ramion tez raczej nie mam szerokich (zreszta chimay tez na pewno nie), wydaje mi sie, ze cala moja sylwetka jest po prostu drobna. Od niedawna mam troche bardziej rozbudowane plecy i miesnie ramion, ale to przez silownie. No nic, czytam sobie o tym jeszcze, ale mozna natrafic na naprawde rozne interpretacje. Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2020-06-27 o 15:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Aparat bardzo przekłamuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87960817]O mamo, ja tez bym w tym zalinkowanym wygladala strasznie.
Stricte R nie mierzylam duzo rzeczy, ale TR zdaje mi sie nie sluzyc. Ja rozumiem gaminy tak, ze przewaga R = SG, a przewaga D = FG. Ale wlasnie probuje cos doczytywac. Podobno gaminy sa najbardziej nierozumiana grupa i powstalo na ich temat duzo zalozen zupelnie odstajacych od tego, co uwaza Kibbe. A i a propos lokow u Grety czytalam, ze burza lokow to najlepsza fryzura dla FG....[/QUOTE] Burza loków burzy loków nierówna. Jakbyś miała dostęp do MAC, to możesz przetestować Up the amp. |
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87960817]O mamo, ja tez bym w tym zalinkowanym wygladala strasznie.
Stricte R nie mierzylam duzo rzeczy, ale TR zdaje mi sie nie sluzyc. Ja rozumiem gaminy tak, ze przewaga R = SG, a przewaga D = FG. Ale wlasnie probuje cos doczytywac. Podobno gaminy sa najbardziej nierozumiana grupa i powstalo na ich temat duzo zalozen zupelnie odstajacych od tego, co uwaza Kibbe. A i a propos lokow u Grety czytalam, ze burza lokow to najlepsza fryzura dla FG... A to nie chodzi po prostu o ten yin vs yang, i ze FG maja wiecej yangu? Ja na pewno nie mam masywnych rak ani nog. Mam dlugie palce, ale rece raczej drobne (nawet slyszalam komentarze, ze mam male kobiece dlonie), a stopy waskie i w rozmiarze 37 (bardziej 36.5), wiec raczej standard jak na moj wzrost. Ramion tez raczej nie mam szerokich (zreszta chimay tez na pewno nie), wydaje mi sie, ze cala moja sylwetka jest po prostu drobna. Od niedawna mam troche bardziej rozbudowane plecy i miesnie ramion, ale to przez silownie. No nic, czytam sobie o tym jeszcze, ale mozna natrafic na naprawde rozne interpretacje.[/QUOTE] FG ma yang i dramatyczny i naturalowy (++++) i wydaje mi się, że ich proporcja może się różnie rozkładać. Jeden FG będzie mieć więcej domieszki typu dramatycznego, a inny naturalowego. |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Konto usunięte
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;87960965]FG ma yang i dramatyczny i naturalowy (++++) i wydaje mi się, że ich proporcja może się różnie rozkładać. Jeden FG będzie mieć więcej domieszki typu dramatycznego, a inny naturalowego.[/QUOTE]OK, dzięki!
Czytam sobie od rana o Kibbe (nudy w pracy) i ponoc cialo jest wazniejsze niz twarz. Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2020-06-28 o 09:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87961295]OK, dzięki!
Czytam sobie od rana o Kibbe (nudy w pracy) i ponoc cialo jest wazniejsze niz twarz.[/QUOTE] No tak, bo twarz może być zmodyfikowana pierwiastkiem Angelic lub Ingenue, a ciało już nie. Gdyby sądzić jedynie po twarzy, Gemma Ward byłaby Soft Gamine. |
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Raczkowanie
|
@ Celestine - co tu dużo pisać: 10/10
![]() @Lorja - kurteczka i paski na tak, sukienka nuuudna. U Ciebie rzeczywiście byłabym skłonna podejrzewać FG z ukierunkowaniem na TR. Masz ciekawy typ urody, połączenie delikatnej romantyczności z pewną drapieżnością. Ale też dobrze pasujesz do "głównego nurtu" FG: cięcia sylwetki zdają się Ci służyć, krótsze/podwinięte spodnie również. Czy Ty nam się pokazywałaś w krótkich sukienkach/spódnicach? Jak się czujesz w takich fasonach? A co do Kibbe'go ogólnie: ja się staram nie spinać za bardzo w temacie bo rozumiem, że ta typologia nie bazuje na naukowych badaniach, tylko na pewnych ogólnych obserwacjach. Ona będzie nadal ewoluowała, zmieniała się i udoskonalała: obecnie Kibbe wyrzucił z systematyki typy G, C oraz N i jestem w stanie zrozumieć, dlaczego tak się stało. Z jego typologią to trochę tak, jak z innycmi mało uchwytnymi zjawiskami, na przykład psychologicznymi. Chyba nikt nie jest w 100% introwertykiem czy ekstrawertykiem, ale trudno podać w procentach dokładną ilość introwertyzmu w stosunku do ekstrawertyzmu w danym człowieku, bo to nie są cechy mierzalne i zależą od bardzo wielu czynników. Dlatego nie zazdroszę osobom zajmujących się profesjonalnie tą dziedziną, bo zawsze znajdą się osoby, które subiektywnie postrzegają pewne sprawy, na zasadzie: "a mnie się nie podoba". Np. czytałam zaciętą dyskuję na temat tego, czy Audrey Tautou lepiej wygląda we włosach długich czy jednach krótkich. Obie strony uważały, że mają rację i obie dostarczały dowodów w postaci zdjęć. Natomiast nikt nkogo nie przekonał, bo każdy ma swój gust... i tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#732 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#733 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co myślicie o tych sukienkach? Szukam czegoś na co dzień na lato, bo jak pisałam wcześniej mam braki sukienkowe ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do sukienek, dla mnie to zbędny wynalazek, chyba że na basen. Świetnie się nadaje do narzucenia na strój, a przyznam, że w taki skwar nie marzę o niczym innym niż żeby się porządnie wymoczyć, a przede wszystkim popływać. Jak tylko nadchodzi lato, marzę o bliższym kontakcie z wodą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#735 |
Zadomowienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;87962574]Zdecydowanie złamana biel.
Co do sukienek, dla mnie to zbędny wynalazek, chyba że na basen. Świetnie się nadaje do narzucenia na strój, a przyznam, że w taki skwar nie marzę o niczym innym niż żeby się porządnie wymoczyć, a przede wszystkim popływać. Jak tylko nadchodzi lato, marzę o bliższym kontakcie z wodą.[/QUOTE]Ja też jakoś nie jestem przekonana do sukienek, ale latem to chyba najwygodniejsza opcja. Do spodenek nie mam tak zgrabnych nóg, więc nie noszę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i oceniający patrzą też przez pryzmat "podobania się ubrań", a więc jak lubią powiedzmy kloszowe sukienki, to najprawdopodobniej będą chwalić każdą kobietę w takiej sukience itd. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do Kibbe, typologia jak każda inna, albo ją uznajesz, korzystasz, albo nie. Wg. mnie to narzędzie ułatwiające sposób ubierania się, pozwalające wyglądać najlepiej jak się da, podobnie jak analiza kolorystyczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zadomowienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;87962618]Dla mnie żadna dziedzina, w tym ścisła, nie jest świętością i czymś doskonałym.
Co do Kibbe, typologia jak każda inna, albo ją uznajesz, korzystasz, albo nie. Wg. mnie to narzędzie ułatwiające sposób ubierania się, pozwalające wyglądać najlepiej jak się da, podobnie jak analiza kolorystyczna.[/QUOTE] Ja tez myśle ze typologia Kibbe jest do pewnego stopnia płynna i zależy od cech indywidualnych. Nie wierze ze wszystkie połączenia cech fizycznych jakie występują a całym świecie da się sklasyfikować do 13 typów. Z reszta Kibbe tez zmienia ta swoją teorie, mówi otwarcie ze to co w książce nie nadaje się do dzisiejszego świata i kładzie w tej chwili ogromny nacisk na poznanie własnych linii i ubieranie linii. Wydaje mi się ze zrezygnował również z rozróżnienia na naturale i gaminy. Ale nie doczytałam jeszcze jak wyglada jego nowa klasyfikacja, czy dał coś w zamian czy po prostu rezygnuje z takiego grupowania. A z naukami ścisłymi tylko matematyka jest już nauka martwa ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#740 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
Z tego, co czytam, to niby jest tylko X typów, ale to nie znaczy, że każdy w danym typie wygląda podobnie - możliwe jest mnóstwo kombinacji i najważniejszy jest balans yin/yang i te linie. Z tym nie nadawaniem się książki chyba chodzi o to, że moda się bardzo zmieniła od tamtych czasów i ubrania są inaczej szyte. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zadomowienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87962632]
![]() Kibbe zrezygnował z N, G i C, bo teraz ponoć uważa, że każdy ma choć odrobinę więcej yin lub yang, więc nie ma typów, gdzie to jest wyrównane. Żadnego nowego typu natomiast nie dodał. Z tego, co czytam, to niby jest tylko X typów, ale to nie znaczy, że każdy w danym typie wygląda podobnie - możliwe jest mnóstwo kombinacji i najważniejszy jest balans yin/yang i te linie. Z tym nie nadawaniem się książki chyba chodzi o to, że moda się bardzo zmieniła od tamtych czasów i ubrania są inaczej szyte. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Tak, nie sprecyzowałem ale faktycznie tłumaczone jest to zmiana w modzie i w tym co odbieramy za atrakcyjne a co nie. Natomiast myśle ze to, ze zrezygnował z aż trzech typów tez się dodaje do tego ze sam swoją książkę uważa za nie aktualna na dzień dzisiejszy. Ja mam nowa fryzurę po weekendzie i wiecie co? Wyglądam dokładnie tak samo na zdjęciu ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87962632]
![]() Kibbe zrezygnował z N, G i C, bo teraz ponoć uważa, że każdy ma choć odrobinę więcej yin lub yang, więc nie ma typów, gdzie to jest wyrównane. Żadnego nowego typu natomiast nie dodał. Z tego, co czytam, to niby jest tylko X typów, ale to nie znaczy, że każdy w danym typie wygląda podobnie - możliwe jest mnóstwo kombinacji i najważniejszy jest balans yin/yang i te linie. Z tym nie nadawaniem się książki chyba chodzi o to, że moda się bardzo zmieniła od tamtych czasów i ubrania są inaczej szyte. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Mnie się wydaje, że teraz to będzie jeszcze trudniej się gdzieś zmieścić, jeżeli uznamy, że nie potrzeba rozróżnień na czysty N, G i C. Ja bym była raczej za tym, żeby typologię rozszerzyć, niż redukować. |
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Zadomowienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;87962604]To nie kupuj na siłę, po to tylko żeby było. Ja sukienki traktuję stricte użytkowo, nie są dla mnie środkiem do strojenia się.[/QUOTE]Nie no nie zamierzam kupować żeby było przecież
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę szkoda, że Kibbe nie napisze nowej wersji Metamorfoz. Bo z jednej strony nie podoba mu się kierunek, w jaki poszły interperetacje jego systemu, ale z drugiej zamknął się z jakąś grupką wybrańców na FB i tylko tam można zapoznać się z jego obecną pracą i jej efektami, no chyba że coś przecieknie na zewnątrz, a jednocześnie jak ktoś zaczyna posługiwać się jego systemem, to podnoszą się zaraz krytyczne głosy najwierniejszych fanów, że to wszystko źle i w ogóle nie to to chodzi. A ten blog Kibbe no to w ogóle jest naprawdę jak z lat 90. ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- [1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;87962638]Mnie się wydaje, że teraz to będzie jeszcze trudniej się gdzieś zmieścić, jeżeli uznamy, że nie potrzeba rozróżnień na czysty N, G i C. Ja bym była raczej za tym, żeby typologię rozszerzyć, niż redukować.[/QUOTE] A o co? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aaa czyli tylko czyste typy wyrzucił a podtypy zostały! Dzieki Chimay za wyjaśnienie bo żyłam w konfuzji jak to ma funkcjonować. Jego posty na grupie są zagmatwane niesamowicie, a ja dalej jestem raczej na po zatoki czytanki. A jeśli o blog chodzi to w zeszłym tygodniu chyba ruszyła jego nowa strona, wiec może i do nowej książki się szykuje? Tylko sadzać po tych postach na fb to potrzebuje naprawdę solidnego edytora, bo czytanie tego to przynajmniej dla mnie męczarnia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- [1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;87962638]Mnie się wydaje, że teraz to będzie jeszcze trudniej się gdzieś zmieścić, jeżeli uznamy, że nie potrzeba rozróżnień na czysty N, G i C. Ja bym była raczej za tym, żeby typologię rozszerzyć, niż redukować.[/QUOTE] Moja intuicja tez jest ze przydałoby się więcej podtypów niż mniej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Zadomowienie
|
Sam FG mógłby mieć jeszcze podtypy, byłoby dużo łatwiej skoro to jest tak różnorodny typ
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#747 | |
Konto usunięte
|
Haha, no tak, podtypy zostają.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Zadomowienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87962669]Haha, no tak, podtypy zostają.
Na tym stylesyntax mignelo mi info, że ma się pojawić nowe wydanie niby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja bym chętnie przeczytała uwspółcześnione wydanie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#749 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Również nie rozumiem, dlaczego Kibbe do tej pory nie napisał nowej książki /nie jest bardziej aktywny w internecie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.