|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.
Cytat:
Jesli to będzie jakaś osoba która lubię, to jasne, a tak to nie będę udawać, że mnie to obchodzi. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#722 |
Konto usunięte
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89438291]Szczerze to ja nie rozumiem takiej awersji do świętowania tych nieszczęsnych urodzin. U mnie koleżanki potrafią coś od tak upiec i przynieść do pracy, bez okazji, żeby zrobić sobie przyjemność.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ale to 2 różne bajki- 1.przynosisz coś do pracy, bo chcesz,masz ochotę i czas, robisz to z przyjemnością, nie ważne czy przyrządzasz sama czy kupujesz, 2. Twoje urodziny i oczekiwanie, że przyniesuesz ciasto, choć nie pieczesz, lub nie masz ochoty ani czasu upiec niczego, nie masz nastroju żeby iść kupić torta czy innego cudaka i świętować, że znowu jesteś rok starsza ![]() ![]() IMO Opcja 2 jest bardzo nachalna ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#723 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c Czas edycji: 2022-12-13 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
U nas nie obchodzi się w pracy ani urodzin, ani imienin. Na szczęście
![]()
![]() |
#725 | |
theatrical romantic
|
Cytat:
To ja bym się z tego od razu wypisała. A jak nie to chcę prezenty dla psiarzy i kociarzy. Ktoś zaadoptował kota - proszę się zbierać na wyprawkę, kuwetę, obrożę itd. Jak to dobrze, że nie pracuję w HQ mojego korpo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89438337]Z tym "a nie bo trzeba" bywa różnie. Składa się większość, więc osoby średnio zadowolone też rzucą tą dyszką, bo głupio odmówić.[/QUOTE]Właśnie o tym mówię
Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Zadomowienie
|
W mojej poprzedniej pracy po prostu zostawiało się coś słodkiego na stole w kuchni (najczęściej croissanty do śniadania) i pisało na Slacku, że dzisiaj moje urodziny i zapraszam chętnych do kuchni. Po tym następował wysp komentarzy z życzeniami i tyle. Wszystko raczej na komunikatorze, jak dwie osoby 'na żywo' jeszcze złożyły życzenia to było dobrze. Dla mnie opcja idealna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Rozeznanie
|
Swoich współpracowników nie widuję na co dzień, więc nie ma problemu z życzeniami i innymi okazjami. I w sumie cieszę się, że tak to funkcjonuje. Nie chciałabym obchodzić urodzin w pracy ani składać się co chwilę na jakiś prezent. U nas to w ogóle nie funkcjonuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Konto usunięte
|
Skladanie sie na prezenty jest troche wkurzajace, wystarczy ze jest 20 wspolpracownikow i juz co chwile sa te skladki. W mojej dawnej pracy trzeba bylo sie podpisac na karteczce, ze sie wplacilo i solenizant te karteczke dostawal.
![]() Z drugiej strony zwyczaj taki ze solenizant przynosi cos do poczestowania i podczas gdy czestuje, inni skladaja mu krotkie zyczenia, uwazam za bardzo mily. ---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Niektore zwyczaje, ktore opisujecie, sa dla mnie z drugiej strony bardzo ekstremalne. Mam wrazenie, ze niektorzy pracuja sami dla siebie i rzadko kiedy maja kontakt z innymi ludzmi z pracy. To tez chyba nie opcja dla mnei. |
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Zakorzenienie
|
Akurat na wiązankę pogrzebową kogoś bliskiego z pracy (jeżeli zmarł komuś rodzic / współmałżonek / dziecko) również bez problemu się składałam. Jednak w naszej kulturze jest to przyjęte, że składa się kondolencje, okazuje szacunek. Delegacja z pracy lub przynajmniej wysłanie wiązanki "Od kolegów i koleżanek" to wyraz tego szacunku. Oczywiście z założeniem, że nikt nie szalałby z kwotą. A na to ma się wpływ - wystarczy powiedzieć "mam tyle i dam tyle / czemu aż tak wysoka składka?".
#732 |
Zakorzenienie
|
To ja może jestem dziwna, ale nie chciałabym, żeby ludzie z pracy przychodzili na pogrzeb moich rodziców. Po co? Rozumiem jakby ich znali. Mogą mi złożyć kondolencje, powiedzieć, że im przykro i więcej nie potrzebuję.
Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2022-12-14 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#733 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
U nas w pracy wiem, że delikatnie pytano, czy ktoś sobie życzy (jeżeli to była jakaś "nowsza" osoba). Natomiast ludzie latami ze sobą pracowali, kolegowali się, więc raczej najczęściej sobie "życzył". Nigdy u nikogo nie byłam, bo akurat z tymi osobami nie byłam blisko (sporo załogi swego czasu było w wieku przedemerytalnym). Natomiast ta symboliczna wiązanka to było coś dla wszystkich dosyć oczywistego. To jednak sytuacja losowa, trudna.
#735 |
Zadomowienie
|
W moim oddziale sa bardzo rodzinne relacje, ludzie pracuja razem od lat, przyjaznia sie po pracy, znaja partnerow, dzieci, rodziny. Zbiorki robimy na duze, okragle urodziny, baby shower, sluby i pogrzeby, zawsze jest ‘co laska’. Pogrzeby mam na mysli najblizsza rodzine i zrzutka jest na kwiaty, ale dla osoby, z ktora pracujemy, nie na wieniec. Dodatkowo przy innych duzych wydarzeniach sa mniejsze zrzutki, jesli ktos zachorowal i trafil do szpitala, albo odeszlo ukochane zwierze. Tutaj jest bardziej spontanicznie i na szybko, wiec tez symbolicznego funta na kwiaty czy zdjecie.
Natomiast w innym oddziale w regionie juz jest inna atmosfera, wiekszy przemial ludzi, wiecej stresu i tam nie ma takich zbiorek, wiec to wszystko zalezy od konkretnej grupy ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#736 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Lubie ludzi z ktorymi pracuje, z kilkoma osobami spotykamy sie na gruncie prywatnym, i te ososby zaprosze na prywatna impreze, a nie "delegacje" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe jak to u mnie rozwiążą, bo zmarł mój ojciec a ja na pogrzeb się nie wybieram, czy będzie jakaś zrzutka na wieniec czy co, delegacja? Muszę dopytać żeby broń boże tego nie robili.
Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Holy Crap!
|
Cytat:
Albo zwyczajnie powiedz, że ojciec umarł, ale Ty się nie wybierasz na pogrzeb.
![]() ![]() |
![]() |
#739 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
Chyba ze współpracownicy to obcy dla ciebie,ale raczej spędza się z nimi spora część dnia,więc... Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
![]() |
#740 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
W takich sytuacjach mówi się wprost, że się nie utrzymywało kontaktów i się nie wybiera. A na dobrą sprawę to skąd w pracy wiedzą, że zmarł Ci ojciec? Znali go? Bo jeżeli sama poinformowałaś, jednocześnie nie chcąc mieć wcześniej z nim do czynienia, to trochę to dziwne.
#742 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#744 |
Zakorzenienie
|
W przypadku śmierci bliskiej osoby należy się urlop okolicznościowy, więc można nic nie mówić, ale jak chce się z niego skorzystać, to w wielu miejscach brakuje dyskrecji kadr/przełożonych itd., i tak czy siak się rozniesie.
#745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba że ktoś korzysta z urlopu okolicznościowego z powodu pogrzebu a nie zamierza na ten pogrzeb iść, to rzeczywiście głupio bo jak się potem wytłumaczyć? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#747 |
Konto usunięte
|
Jak nie powiesz to skąd mieliby się dowiedzieć że zmarł Twój ojciec?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89439309]Jak nie powiesz to skąd mieliby się dowiedzieć że zmarł Twój ojciec?[/QUOTE]Wiedzą 2 osoby
![]() Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#749 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak. Urlop okolicznościowy to nie urlop na pogrzeb. Można go wykorzystać bądź jak, wolne należy się z powodu śmierci bliskiego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.