![]() |
#721 |
astro-loszka
|
Dot.: Akcja 100 książek w 2023 roku :)
54/150 - Ucieczka - Stanisław Krzemiński
Przemiły romans historyczny, którego akcja dzieje się w Polsce (i poza nią) pod zaborami. Autor przywołuje też postacie historyczne. Od czapy zupełnie, ale podobało mi się, jak ojciec nazywał córkę Kryształkiem ![]() 55/150 - Gdzie śpiewają raki - Delia Owens Przeczytałam jednym tchem na leżaku w niedzielne popołudnie. Bardzo mi się podobała. Świetnie oddany klimat amerykańskiego Południa lat 60 XX wieku (wcale nie takiego przyjaznego: segregacja rasowa ma się świetnie, dyskryminowana jest też biała biedota, do której należy główna bohaterka).
![]() |
#722 |
Rozeznanie
|
27. Histeria- I.Janiszewska - 7/10
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
22/40 Wiktoria Gische - Życiowe decyzje
![]() |
#724 |
Challenge(r) me!
|
Dziewczyny, trochę offtop, ale kogo lepiej podpytać jak nie Was? Będę za chwilę w Polsce przez miesiąc i mam niepowtarzalną okazję odwiedzić polską bibliotekę.
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#726 |
Śnięta Mucha
|
58/55 Przędza - Natalia de Barbaro 7/10
Miła, ciepła literatura kobieca. Polecam czytać, a nie słuchać, bo łatwo się rozproszyć. 59/55 Obsesja piękna - Rene Engeln 10/10 Świetna, choć gruba książka. Powinno się ją dawać do czytania mężczyznom... by zrozumieli jak wygląda świat kobiet i dziewczynek. Dla mnie na listę lektur obowiązkowych. Hellcat jaka tematyka Cię interesuje? Ja mogę coś polskiego z psychoedukacji, czy psychoseksuologii podrzucić. Albo kryminologii.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2023-05-22 o 18:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | |
Challenge(r) me!
|
Cytat:
![]() Pani_Robot, bardzo proszę o podrzucenie. Może będzie tam coś dla mnie. Obym tylko w bibliotece znalazła. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez HellcatRedeye Czas edycji: 2023-05-22 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Gang Iren
|
94. „Narzeczona nazisty” Barbara Wysoczańska 8/10
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#729 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
Z polskich nowości: Joanna Flis - Co ze mną nie tak? (DDA/DDD, pedagogika strachu, pokolenia X, Y - babeczka ma bardzo dobre pióro) Katarzyna Miller - Kobiety od A do Z - lekka, feministyczna, widać, że terapeutka pisała pod wpływem wkur...u na to, co sie dzieje teraz w PL Agnieszka Kozak - Uwięzieni w słowach rodziców (DDD, pedagogika strachu) Z Kasi Miller najlepsze pozycje to imho: Być parą i nie zwariować (z Gryżewskim) Mam faceta i mam...problem (listy czytelniczek) Być kobietą i nie zwariować Chcę być kochana tak jak chcę Życie jest fajne (tu przewijają się narcystyczne mamusie) Bajki rozebrane - świetna ponoć, ale jeszcze nie czytałam - analiza bajek Andrzej Gryżewski: Sztuka obsługi waginy Sztuka obsługi penisa Agnieszka Szerzyńska - Warsztaty intymności 1 i 2 część, ale to książki stricte ćwiczeniowe (1 część dla singli, druga dla par) Slow Sex - Marta Niedźwiecka, ale to jak się bardzo lubi tematy okołoseksualne Karolina Kaczyńska-Piwko - Ciałość (ciężko mi powiedzieć o czym jest ta książka, ale jest wspaniała) Agnieszka Jucewicz: Czując. Rozmowy o emocjach (nauka ich identyfikacji) Jest też nowa "Czasem czuję mocniej", ale jeszcze nie czytałam Dom w butelce - dla mnie ciężka, wyznania DDA Andrew Morton - Diana. Jej historia (autobiografia Diany Spencer, bardzo ciekawa) Łukasz Wroński - W umyśle mordercy (true crime, autor jest profilerem) Aneta Pawłowska-Krać - Głośnik w głowie - historie pacjentów oddziałów psychiatrycznych Zakonnice odchodzą po cichu - Marta Abramowicz - reportaż o przemocy w zakonach Z polskich książek o ciemnej stronie kleru jest Sodoma, Babilon i Gomorra - na bank beda w bibliotekach, ale jeszcze mam je na liście To Do Przędza - Natalia de Barbaro - ciepła, kojąca, kobieca na jedno popołudnie Jest tej autorki jeszcze "Czuła przewodniczka" Wokół zbrodni - Mariola Kłodawska - książka odtwórcza, ale przypadki bardzo ciekawe - true crime Dziewczyna w spektrum - Ewa Furgał - książka samorzeczniczki spektrum autyzmu, całkiem fajna Jan Gołębiowski - Umysł Przestępcy - czołowy polski profiler, ale napisał to w formie podręcznika... trzeba robić notatki Joanny Flis są jeszcze Współuzależnieni - o związkach z osobami uzależnionymi. Mam, ale czeka. Pewnie jest dobra. A z zagranicznych: Obsesja piękna - Rene Engeln Partnerstwo bliskości - Amir Levine Mama od Tortur - Ryan Green (odtwórcza, ale historia wstrząsająca) W ciemnej dolinie - Robert Kolker (historia przełomu w badaniu schizofrenii/historia najsłynniejszej schizofrenicznej rodziny, lata 50, USA) Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem - Oliver Sacks - najsłynniejsze przypadki neurologii Czarna owca medycyny - Jeffrey Libermann - historia psychiatrii Sprawa Josefa Fritzla - John Glatt Mindhunter - John Douglas (na podstawie ksiazki jest serial) Obecnie czytam Spod kozetki - Gary Small (historie z gabinetów) Biegnąca z wilkami - Clarissa Pinkola Estes (psychoanaliza jungowska vs baśnie) 60/55 Katarzyna Miller - Życie od A do Z 7/10 Przyjemna, lekka, popołudniowa lektura
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2023-05-23 o 05:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Challenge(r) me!
|
Pani_Robot, co za fantastyczna, imponująca lista! Bardzo Ci dziękuję, po Twoich opisach widzę, że z ogromną przyjemnością przeczytałabym te pozycje. Będę polować! A listę zapisuję sobie tak czy inaczej - co nie na teraz to na później.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Guerlain Lover
|
19. Perfumeria na rozstaju dróg M. Witkiewicz - przyciągnęła mnie nazwa, ale autorkę i tak chętnie czytam. O perfumach musiałam przeczytać
![]() 20. Targ zamknięty. Lekcje Hioba. Droga do zbawienia Adam Szustak OP - uwielbiam jego książki, kolejna świetna lekcja wyjaśniająca księgę Hioba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pani_Robot nie przebiję, świetna lista. ![]() Ja w takim razie kilka pozycji poddam jeśli chodzi o horrory i thrillery Dla mnie klasyka gatunku horrorów to oczywiście Stoker, Masterton, King i Koontz. To taka podstawa więc napiszę trochę o pozycjach innych autorów Ostatnio czytałam kilka książek Simmonsa: Terror: odtwarza przebieg wyprawy badawczej z maja 1845 roku. Daleka północ i dwa statki, które utknęły w lodzie. Abominacja: wyprawa na Mount Everest w 1924 (początki alpinizmu) Dzieci nocy: Rumunia więc wątek wampiryzmu w ujęciu medycznym. I kilka znacznie starszych pozycji Shirley Jackson i Nawiedzony dom na wzgórzu. Trzeba wziąć pod uwagę, że to książka napisana w latach 60 Bloch Robert Psychoza. Na pewno pamiętasz film Hitchocka Jeszcze kilka książek z tego gatunku, które z pewnych względów zapadły mi w pamięć "Dziewczyna z sąsiedztwa" Ketchuma. Dwa dość brutalne w opisach horrory jakie też mi zapadły w pamięć to Sukkub i Ludzie z bagien Edwarda Lee Z thrillerów ja uwielbiam wprost Larssona i jego trylogię. Niedawno odkryłam też Lackberg tu miesza się z elementami obyczajowymi i z polskiego podwórka mogę polecić Puzyńską i jej serię o Lipowie. Tylko jedna część była gorszych lotów reszta jest bardzo dobra. Coś co ostatnio czytałam i nie mogłam się oderwać Amber Garza Chcę twojego życia
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich. Edytowane przez Aaneczkaa86 Czas edycji: 2023-05-23 o 12:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Challenge(r) me!
|
Aaneczkaa86, serdeczne dzięki za świetną listę!
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Gang Iren
|
95. „Świat na nowo” Barbara Wysoczańska 8/10
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#735 |
Gang Iren
|
Pani Robot, dzięki, ja też skorzystam z listy
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#736 |
Wtajemniczenie
|
40/100
K. Morton – Dom w Riverton 8/10 Byłam dosyć negatywnie nastawiona do tej książki i przekładałam jej czytanie ze 3 razy. Mój błąd bo jest tam wszystko to, co lubię: akcja więcej niż 100 lat temu, angielski dwór, nutka tajemnicy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To książka totalnie nie w moim klimacie, ale mnie urzekła. Nie mogłam się oderwać. Mam w planach jeszcze inne książki Morton. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#738 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też przeglądałam inne jej książki i mam na celowniku w pierwszej kolejności Zapomniany ogród ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | ||
Kobieta zimowa
|
Cytat:
Cytat:
![]() I też w planach inne książki autorki.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 | ||
Śnięta Mucha
|
Cytat:
Cytat:
Bardzo mi miło, że chcecie skorzystać ![]() Ostatnio odkryłam Wojtka Eichelbergera. Styl pisania podobny do Andrzeja Gryżewskiego. 61/55 Natalia de Barbaro - Przędza 6/10 Kojąca, kobieca, przyjemna. Pierwsze rozdziały najlepsze - o potulnej, kobiecie - zawstydzonej, pokornej. Takiej, jakimi wiele nas urodzonych w latach 70 i 80 wychowano. 62/55 Zbigniew Lew-Starowicz - O mężczyźnie 1/10 Miałam z profesorem do czynienia na otwartych wykładach SWPS i już wtedy "czułam smród", choć myślałam, że może jestem przewrażliwiona. Nie wiem jakim cudem zasłynął jako specjalista, być może miał plecy w PRL. Na Znanym Lekarzu ma najniższą możliwą ocenę. Ale wracając do książki: "Kobieta prowokuje gwałt swoim zachowaniem" "mężczyzna zawsze myśli o seksie" "kiedy widzi kobietę, wyobraża ją sobie nago" "Kobieta powinna uprawiać seks z partnerem nawet, kiedy nie ma ochoty" "Gra wstępna wymagana przez kobiety jest zbyt długa i niepotrzebna" "kobieta nie powinna epatowac szczegolami swojego okresu i byc dyskretna, zeby nie obrzydzic mezczyzny" "kobieta musi być zawsze zadbana i dobrze ubrana w domu, bo mężczyzna straci zainteresowanie" "mężczyźni nie lubią zbyt pięknych kobiet, one są zazwyczaj same" "jesli kobieta zachwyca sie drogim autem na ulicy, miej sie na bacznosci, jest materialistką"
![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
52. Francuskie konwersacje A1-B2
53. Syn mafii. Nicolas – Aleksandra Możejko 54. Dom w Bielinach – Katarzyna Berenika Miszczuk 55. Noc kupały – Katarzyna Berenika Miszczuk 56. Pan Wołodyjowski – Henryk Sienkiewicz 57. Jak nauczyłem się ośmiu języków obcych - Broniarek Zygmunt 58. Jak wychować dziecko dwujęzyczne - Pearson Zurer Barbara
![]() |
#742 |
Zadomowienie
|
52. Terry Pratchett Pomniejsze bóstwa.
Dziś wreszcie udało mi się dokończyć książkę. Nie jest to najlepsza pozycja autora ze świata dysku. Nie mogłam się wciągnąć w książkę. Początek był dla mnie bardzo niezrozumiały. Nie wiedziałam o czym ma w zasadzie być ta książka. Po dość kiepskim początku, który czytałam kilka dni, akcja zdecydowanie przyspiesza i książkę wiele zyskuje. Sam temat bardzo ciekawy. Daje do myślenia. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
#743 |
Gang Iren
|
96. „Master” Magda Skubisz 7/10
I teraz książki Miller & Giżyńskiej, fajnie się słuchało: 97. „Znaleźć faceta i nie zwariować” 6/10 98. „Instrukcja obsługi toksycznych ludzi” 6/10 99. „Instrukcja obsługi faceta” 7/10 ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#744 |
Śnięta Mucha
|
Akcja 100 książek w 2023 roku
![]()
63/55 Andrzej Gryżewski, Artur Górski - Macho. Instrukcja obsługi 10/10
Błyskotliwa, ciekawa książka w zasadzie o ... toksycznej męskości.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2023-05-26 o 04:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#746 |
Wtajemniczenie
|
41/100
J. Nesbo – Karaluchy 7/10 No no, już o niebo lepiej niż w pierwszej części. Do ideału jeszcze brakuje, ale kolejne tomy przede mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Guerlain Lover
|
21. Grzeczne dziewczynki nie awansują, czyli 133 błędy popełnianych przez kobiety, które nieświadomie niszczą własną karierę Lois P. Frankel - bardzo dobrze mi się ją czytało i myślę, że prawie idealnie odwzorowuje to, co nadal obowiązuje w korporacjach. Myslę, że sięgnę jeszcze po nią nieraz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Challenge(r) me!
|
13/40. "Leśniczówka Wszebory" - Joanna Tekieli 7/10
Bardzo przyjemna choć przewidywalna historia Oli, która trafia na krótki okres do lesniczowki do pracy i ląduje w samym środku wydarzeń w małej wiosce Wszebory. Miło i szybko się czyta. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Dziękuję ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#750 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
Oczu nie męczysz przynajmniej. Ja już czuję, ze nie zawsze mogę te 5-6h patrzeć w tekst jak kiedyś. 64/55 Sylwia Sitkowska - Dzieciństwo do poprawki 4/10 Mam wrażenie, że ktoś przepisał techniki i ćwiczenia surowo z podręczników dla terapeuty... Książka niby poprawna, ale zwyczajnie mechaniczna i drętwa. Do tego audiobook czyta autorka, a nie profesjonalny lektor. 65/55 Sylwia Sitkowska - Przytul swoje wewnętrzne dziecko 7/10 Książka jest odtwórcza, czerpie z innych pozycji, ale to dobry wstęp dla osób zastanawiających się nad podjęciem profesjonalnej terapii. Praktyka wdzięczności, style więzi Bowlby'ego i kilka innych prostych metod.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2023-05-26 o 20:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.