![]() |
#721 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze zycie w Ameryce...
Ech ja tez czekam na wiosne
Poza tym mam tydzien wolnego ihaaaaaaa, ale musze sie uczyc na midterm egzaminy ![]() Ogolnie to moje zycie kreci sie wokol szkoly i naszej psinki ktora jest strasznie wymagajaca. ![]()
#722 |
Wtajemniczenie
|
Hej, ja sie malo tu odzywam, ale to nie znaczy, ze o Was zapomnialam Panie mile. Teraz jestem czesta bywalczynia forum Mamy z klasa z wiadomych wzgledow, ale sledze was na biezaco.
U mnie nowosci w stylu : w tym tygodniu poczulam pierwsze ruchy dziecka itd. Rudolfie, ja tez mam wreszcie tydzien ferii i w niedziele lecimy na Hawaje !!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny !
Wakacje na Hawajach byly super. Juz dawno tak nie odpoczelam. Udalo mi sie nie myslec o pracy. A u mnie to wielki sukces. Byla piekna pogoda, slonce caly czas, codziennie 27 stopni, woda w morzu lazurowa, raj na ziemi. Plywalismy codziennie po kilka razy, lezelismy plackiem na plazy i jedlismy pyszne owoce. Wyspa Oahu jest bardzo ladna, sa rozne plaze, takie gdzie woda jest jak w jeziorze tzn nie ma fal, i takie gdzie sa wieeeeelkie fale i tam mozna spotkac wielu serfujacych przystojniakow. Samo Honolulu jest malo ciekawe, wielkie miasto, wielkie budynki i sporo turystow, ale cala reszta wyspy jest super. Polecam. Zalaczam kilka fotek. No i dwie z moim brzuszkiem, 20 tygodniowym, w ktorym rosnie moj maly facecik ! Tak, bedzie syn, dowiedzialam sie dzis i jeszcze mi w glowie szumi, jestem w takim szoku, ze az.... Bardzo podekscytowana. Milego ogladania, mam nadzieje, ze i u was bylo troche sloneczka przez ostatnie dni. |
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Wtajemniczenie
|
Oto fotki. Hawaje. 20 tydzien ciazy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Zadomowienie
|
Wow Poulette jak slicznie Ci z tym brzuszkiem
![]() ![]() Widze ze szalejesz z radosci hahaha a chcialas chlopca czy dziewczynke? Na kiedy masz termin porodu?
Haslo mojego matematyka " Tylko kilkoro z was wykorzysta ten material w przyszlosci, ale ze nie mozemy uczyc kilku studentow to uczymy wszystkich" Edytowane przez Rodolphe Lindt Czas edycji: 2008-02-26 o 03:14 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szaleje zupelnie, to jest istne szalenstwo. Mi w sumie bylo obojetne, ale moj maz chcial dziewczynke, no trudno, teraz musi przyzwyczaic sie do synka, mam nadzieje, ze nie zajmie mu to kilku lat.... ![]() Mam rodzic okolo 20 lipca. Teraz jestem w piatym miesiacu ciazy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
witajcie dziewczyny
![]() na poczatku chce powiedziec ze bardzo ciekawy temat ![]() a wiec teraz moze powiem cos o sobie mam na imie Karolina i pochodze z Dabrowy Tarnowskiej od 4 lat mieszkam w stanach a dokladnie w NY a jeszcze dokladnie w miejscowosci Mahopac ![]() ![]() pozdrawiam ![]() p.spoulette - slicznie wygladasz ciaza ci sprzyja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje slicznie. Witaj na naszym watku, rozgosc sie prosze. Kawka, herbatka ???
|
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() na kiedy masz termin ? ![]() Edytowane przez zaaaabcia Czas edycji: 2009-06-08 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Wtajemniczenie
|
Na 20 lipca.
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Przyczajenie
|
Gratuluje!!! 2 trimester jest najprzyjemniejszy! ja mam termin za dwa tygodnie juz.
Mam pytanie czy sa tu jakies mamy badz przyszle mamy z okolic NY? |
![]() ![]() |
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
ja nie mama ani nie przyszla mama ale jestem z okolc NY
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Wtajemniczenie
|
Ja mieszkam w Portland w stanie Oregon (zachodnie wybrzeze).
Fakt, ze drugi semestr jest fajny, juz nie ma tych wszystkich okropnych dolegliwosci co na poczatku. Ty, Kama, juz masz pewnie ochote urodzic, bo na koncu to juz brzuch ciazy, nie ? |
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Zadomowienie
|
naczytałam sie u Was o tych stanach... i własnie przeglądam wycieczki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#735 |
Zakorzenienie
|
Poulette-wygladasz uroczo
![]() swietne zdjecia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#736 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Wtajemniczenie
|
poulette - dziewczyny mają rację - super brzuszek. Od razu widać, że w środku jakiś przystojniak zamieszkuje
![]() Dziewczyny... byłam dziś po raz pierwszy u dentysty tutaj, bo nareszcie zaczęło działać moje ubezpieczenie. Skomentuje to tak: ![]() Zawsze mówiono mi, że mam ładne, zdrowe zęby. Po dzisiejszej wizycie czuję się jakby ktoś w ciągu jednego dnia podmienił mi te moje zęby na szczękę babuni ![]()
#738 |
Rozeznanie
|
Rav, ja mialam tak samo. Niby z pozoru ladne, biale, zdrowe zeby, gdy poszlam do dentysty na kontrole
![]() No ale coz, wydatek, dosyc spory, ale mam nadzieje ze teraz zabki przetrzymaja do nastepnej wizyty kontrolnej. A swoja droga to zawsze leczylam zeby w Polsce, i nigdy nie mialam takich ubytkow, tutaj poszlam pierwszy raz. Czy to mozliwe ze leczenie zebow w Polsce nie jest az tak dobre? |
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zadomowienie
|
moze oni maja taka startegie wzgledem imigrantow? Moja dentystka wszytskie plomby mi kazala powymieniac i od tamtego czasu spokoj mam, oby tak dalej. Wlasnie sobie przypomnialam ze musze na czyszczenie isc. Ale przeszlam 2 kanalowki plus inne niespodzianki, chyba z rok tylko na dentyste pracowalam. Teraz mam ubezpieczenia z uczelni i tylko 10% place.
#740 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#742 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny! Tez od jakiegos czasu chodze tu do dentysty i rowniez zawsze mialam 'piekne biale zdrowe zeby' a tu nagle szok... Okazalo sie, ze moje ubezpieczenie (podobno najlepsze 'coverage', jakie moja klinika widziala - thanks pracodawcy za awesome benefity) wyczerpalo sie po 2 wizytach... Planuje wziac kredyt, sa specjalne kredyty na cele dentystyczne, zwykle nieoprocentowane przez pierwsze 12 miesiecy, a poza tym nie ma kary, jesli sie splaci wczesniej (zalezy od kredytu, ten ktory ja biore tak ma).
Jezeli chodzi o to, czy polska dentystyka jest o tyle gorsza... niestety sprzet sie o wiele rozni. U mnie 70% wszystkiego, co mnie tutaj spotyka u dentysty i endodonty to poprawki po wypelnieniach z Polski. Pewnie zauwazylyscie, ze tutaj zanim cokolwiek zrobia, to przeswietlaja kazdego zeba z osobna. Rowniez w trakcie leczenia kanalowego (a i owszem, zupelnie bezbolesnego, mowie to ja, ktora w Polsce znana bylam wsrod dentystow z kopania i rzucania sprzetem...) przeswietlano mi zeba 3 razy, zeby sie upewnic, ze wszystko 'wyczyszcza'. W Polsce dentysta sprawdzal mi lusterkiem... no wiec co sie dziwic, ze trzeba poprawiac. Pozdrawiam wszystkie wizazanki z USA! |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 |
Zadomowienie
|
Poulette super zdjecia.Ja woczraj wrocilam z Dominikany
![]() ![]()
#745 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#746 |
Wtajemniczenie
|
A miałyście kiedykolwiek w Polsce sprawdzaną jakość dziąseł? Głębokość kieszonek przy każdym zębie? Ruchliwość zębów? Ich symetrię, zgryz, jakość "zawiasów"? Nie wspominając o zdjęciu panoramicznym zębów, czy sprawdzeniu, czy w szczęce nie ma jakiś podejrzanych guzków...
Mnie czeka teraz spory wydatek. Ubezpieczenie pokrywa mi tylko 1500$, co i tak jest niezłe. Ale też po dwóch wizytach się pewnie wyczerpie. A czeka mnie z sześć plus ekstrakcja ósemek... ![]() W wieku 24 lat rusza mi się ząb! I mam kieszonki głębokie jak Rów Mariański. W Polsce dowiedziałabym się o tym pewnie w momencie, kiedy korzeń zęba byłby zjedzony przez bakteriozy i jedynym wyjściem byłoby powiedzenie ząbkowi: papa.
#747 |
Zakorzenienie
|
ehhh mi wyrwano zab tu w Stanach bo po robocie mojej "wspanialej "dentynstki w Polsce-nie dalo sie go uratowac-wogole jak mi wycene dentysta zrobil to wyszlo okolo $4000 hehe
|
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze ? Mi sie zdaje, ze tu dentysci to w duzej mierze naciagacze i biznesmeni..... Fakt, maja swietny sprzet, ale mam wrazenie, ze czesto naciagaja klientow na niepotrzebne wydatki, szczegolnie obcokrajowcow, wmawiajac im w jakim strasznym stanie jest ich uzebienie....
Kolezanka z pracy sie prawie zalamala, jak tutejszy dentysta powiedzial jej, ze ma jakas chorobe dziasel, przez ktora moze stracic wszytskie zeby i musi koniecznie wyczyscic zeby doglebnie az do korzeni (za jedyne 4 000 $.....) bo jak nie to sztuczna szczeka. Dzewczyna po powrocie do Francji byla u 3 dentystow, zeby sie upewnic o co chodzi, i wszytscy tzrej byli zgodni, ze nic takiego jej nie grozi, i ze na 100 % nie ma zadnej choroby dziasel..... Ja bylam tu u dentysty raz. Zaproponowal mi leczenie kanalowe jednego zeba za 1200 $, poczym zrobilam je na wakacjach w Polsce za 400 zl, i tez mialam robione 3 zdjecia..... Nie mowie, ze w Polsce dentysci sa lepsi, ja juz dobrze to wiem, bo cale zycie mam problem z zebami, budulec moich zebow jest po prostu slaby. Duzo sie nacierpialam, i bylam u roznych dentystwo, w wiekszosci zlych. Ale tu z tymi cenami jest przesada. Naprawde wierze, ze czesto naciagaja oni ludzi na niepotrzebne wydatki i poprawianie dobych plab, zrobionych rok wczesniej. Oczywiscie to moje zdanie. wszedzie sa dobrzy i zli dentysci, trudno uogolniac. |
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Wtajemniczenie
|
poulette - zgodzę się z tobą w pełni. Mi naprawę zgryzaczy wyceniono na ok. 5000$ (nienajgorszy samochodzik można za to kupić, co?
![]() Jeśli zaś chodzi o moje 15 (sic!) ubytków - większość z nich to jakieś minimalne kropeczki czy nalociki na zębach, które w Polsce po prostu się zostawia, bo nikt w czymś takim nawet nie chce dłubać. A tutaj za każdą taką kropeczkę policzą sobie po 200-250$. ![]() Nie wspominając o sugerowanych koronach (1000$ za sztukę) itd. co może rozważę jako TODO w Polsce. Po dłuższych przemyśleniach stwierdzam, że nie mam zamiaru wydać 5000$ na swoją szczękę "profilaktycznie". Zaopiekuję się dziąsłami, zaleczę te 15 dziurek i tyle. Najwyżej będę cierpieć później.
#750 |
Zakorzenienie
|
Ja tez nie wydalam $4000 na zeby.Poulette u mnie tez u stwierdzono ta chorobe od ktorej maja mi wszystkie zeby wypasc(zapomnialam nazwy)
![]() Co do zebow jeszcze -przypomniala mi sie historia kolegi mojego Tz -bolal go zab strasznie-poszedl do dentysty-okazalo sie ze zab nadaje sie do wyrwania-za wyrwanie zaplacil tylko $1300(okazalo sie jeszcze ze jego ubezpieczenie tego nie pokryje) ![]() Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2008-03-06 o 00:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.