Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Byæ rodzicem > Poczekalnia - bêdê mam±

Notka

Poczekalnia - bêdê mam± Forum dla przysz³ych rodziców. Poczekalnia - bêdê mam± to miejsce, w którym podzielisz siê tematami zwi±zanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2010-09-29, 21:21   #721
scaletta
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 70
Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

domigo p³ytki siê czasem sklejaj± i dlatego przy liczeniu rêcznym wychodzi ich wiêcej. Automat takie sklejone liczy jako jeden.

U mojego syna przy infekcji te¿ lec± w dó³. Najgorzej jest przy gor±czkach, bo wtedy drastycznie spadaj±. Przy l¿ejszych infekcjach jest to delikatniejsze.
scaletta jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-10-15, 07:07   #722
nana86
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

Hej dziewczyny ,gdzie sie pojawi³y¶cie ???!! Zagl±dam tu co jaki¶ czas i nie widze nowych wpisów Dzisiaj wynalaz³am w necie takie zdanie ,które sk³oni³o mnie do umieszczenia go tutaj "T³uszcze zwierzêce podnosz± poziom cholesterolu w surowicy i zwiêkszaj± krzepliwo¶æ krwi" Oczywiscie mój wzrok skupi³ sie tylko na jednym wiadomo....

Jak Wasze p³ytki sie maja ?? ja dalej jestem bez leków , ale chyba jest wporz±dku.Dopiero na listopad mam wizyte. Pani Dr. da³a mi d³u¿sza przerwe. Wsumie sie dziwie bo przy zaprzestaniu sterydoterapi powinna raczej skontrolowaæ co sie dzieje szybciej,a tym bardziej ,¿e bywa³y rózne spadki przy lekach

Pozdrawiam
Stary 2010-10-15, 10:59   #723
scaletta
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 70

Nie wiedzia³am o tych t³uszczach zwierzêcych. Ale z drugiej strony trzeba te¿ uwa¿aæ na ten cholesterol - wiêc nie ma co szaleæ. Mój syn tydzieñ temu mia³ 13 ty¶ p³ytek. Mia³am ciê¿k± atmosferê u pediatry, która na oko (jeszcze przed badaniami krwi) chcia³a nas od razu wys³aæ do szpitala. Syn mia³ wybroczyny. Dopiero po moim stanowczym nie i domaganiu siê skierowania na badania - wypisa³a na cito. M³ody posiedzia³ w domu do niedzieli, po wybroczynach ¶ladu nie ma. Za to we wtorek byli¶my u hematologa. Strasznie mnie rozczarowa³a ta wizyta - chyba dlatego, ¿e lekarz by³ do¶æ nie mi³y (znany specjalista) i pozosta³ mi taki niesmak. Generalnie syn nie powinien chodziæ do przedszkola maj±c ma³op³ytkowo¶æ. A na moje pytanie, ¿e przecie¿ za rok ma ju¿ obowi±zkowe przedszkole profesor powiedzia³, ¿e przecie¿ s± te¿ nauczania indywidualne. I ¿e on swojego dziecka by nie pos³a³, ale to mój wybór. Nie mo¿na uprawiaæ ¿adnych sportów, nawet jazdy na rowerze. Tylko dlaczego intuicja podpowiada mi zupe³nie co¶ innego? Ja uwa¿am, ¿e dziecko poza spadkami p³ytek ma okresy, gdzie p³ytki s± na do¶æ dobrym poziomie - 70-100 ty¶ i ma takie same potrzeby ruchu jak rówie¶nicy. Wiadomo, ¿e nie zapiszê go na intensywne treningi, ale jazda na rowerze, bieganie itd? Lekarz wie swoje i koniec.
Ale tak sobie my¶lê. Napiszcie dziewczyny czy przez lata choroby macie wra¿enie, ¿e z roku na rok choroba przebiega u Was gorzej? Czy Wasz stan organizmu siê pogarsza? Czy pogarszaj± siê te¿ inne wyniki, poza ma³± ilo¶ci± p³ytek?
Wydedukowa³am, ¿e mo¿e ilo¶æ infekcji mo¿e wp³yn±æ na uszkodzenia szpiku i st±d ta wola zatrzymania dziecka w domu? Trochê siê czujê sko³owana.

Trochê siê wy¿ali³am.
scaletta jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-10-15, 12:43   #724
ila87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 567

Cytat:
Napisane przez nana86 Poka¿ wiadomo¶æ
Jak Wasze p³ytki sie maja ?? ja dalej jestem bez leków , ale chyba jest wporz±dku.Dopiero na listopad mam wizyte.
Hej! Ja te¿ mam kontrolê w listopadzie, a poprzednio 1 pa¼dziernika wysz³o 188 PLT Pozdrawiam
ila87 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-10-15, 17:08   #725
nana86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scaletta Poka¿ wiadomo¶æ
Nie wiedzia³am o tych t³uszczach zwierzêcych. Ale z drugiej strony trzeba te¿ uwa¿aæ na ten cholesterol - wiêc nie ma co szaleæ. Mój syn tydzieñ temu mia³ 13 ty¶ p³ytek. Mia³am ciê¿k± atmosferê u pediatry, która na oko (jeszcze przed badaniami krwi) chcia³a nas od razu wys³aæ do szpitala. Syn mia³ wybroczyny. Dopiero po moim stanowczym nie i domaganiu siê skierowania na badania - wypisa³a na cito. M³ody posiedzia³ w domu do niedzieli, po wybroczynach ¶ladu nie ma. Za to we wtorek byli¶my u hematologa. Strasznie mnie rozczarowa³a ta wizyta - chyba dlatego, ¿e lekarz by³ do¶æ nie mi³y (znany specjalista) i pozosta³ mi taki niesmak. Generalnie syn nie powinien chodziæ do przedszkola maj±c ma³op³ytkowo¶æ. A na moje pytanie, ¿e przecie¿ za rok ma ju¿ obowi±zkowe przedszkole profesor powiedzia³, ¿e przecie¿ s± te¿ nauczania indywidualne. I ¿e on swojego dziecka by nie pos³a³, ale to mój wybór. Nie mo¿na uprawiaæ ¿adnych sportów, nawet jazdy na rowerze. Tylko dlaczego intuicja podpowiada mi zupe³nie co¶ innego? Ja uwa¿am, ¿e dziecko poza spadkami p³ytek ma okresy, gdzie p³ytki s± na do¶æ dobrym poziomie - 70-100 ty¶ i ma takie same potrzeby ruchu jak rówie¶nicy. Wiadomo, ¿e nie zapiszê go na intensywne treningi, ale jazda na rowerze, bieganie itd? Lekarz wie swoje i koniec.
Ale tak sobie my¶lê. Napiszcie dziewczyny czy przez lata choroby macie wra¿enie, ¿e z roku na rok choroba przebiega u Was gorzej? Czy Wasz stan organizmu siê pogarsza? Czy pogarszaj± siê te¿ inne wyniki, poza ma³± ilo¶ci± p³ytek?
Wydedukowa³am, ¿e mo¿e ilo¶æ infekcji mo¿e wp³yn±æ na uszkodzenia szpiku i st±d ta wola zatrzymania dziecka w domu? Trochê siê czujê sko³owana.

Trochê siê wy¿ali³am.

Troche tupet lekarz mia³. Wed³ug mnie nie ma potrzeby zabierania dziecka z przedszkola,wiadomo lepiej dla naszych nerwów jak ma sie na nie oko. Ale mo¿na tak samo powiadomiæ Panie przedszkolanki.W przedszkolu s± mniejsze grupy i zajêcia do¶æ spokojne,bardziej kszta³tuj±ce intelekt ni¿ zapewniaj±ce szaleñczy ruch.Równie dobrze w domu jak i w przedszkolu,mo¿e zdazyc sie upadek,zde¿enie z czym¶.Pomoc medyczna napewno nadejdzie.Przy takim s³abiutkim wyniku warto zazywaæ CYCLONAMINE

Ja choruje ju¿ 7 lat ,przebieg choroby by³ rózny,raz lepiej raz go¿ej. Ale wiekszo¶c tych lat by³am na sterydach z róznym skutkiem.Mo¿na powiedzieæ taka hu¶tawka,niekiedy zale¿a³a od paru czynników.Warto piæ sok z buraków,mimo wszystko.Teraz od 3 miesiecy nie biore lekow,przy ostatniej wizycie mialam 70 tys,poprzednia miesiac przed t± dala wynik 71 tys przy encortonie 5mg .Pani DR. liczy na remisje,¿e choroba sama ust±pi,poniewa¿ szpik jest dobry,no i moze sie doczekamy szczesliwego zakonczenia.Mi co jakis czas spada ¿elazo,ale po miesiecznej kuracji wraca do normy.Przewaznie p³ytki spadaja mi na czas okresu,pojawiaja sie wtedy siniaki i gorsze samopoczucie-nie wiem dlaczego sie temu bardziej nie przyjzeli. Hmmm infekcje a szpik w moim przypadku bylo ich ma³o kiedy choroba przyszla no i przed rozpoznaniem,raz na jakis czas jakas grypa i koniec,wiec nie wiem czy to ma cos wspolnego.

Zastanawia mnie fakt ,czy mo¿e allergia (nie leczona)nie ma znacz±cego wp³ywu na ma³op³ytkowo¶c samoistn±??!!! np ca³oroczny katar w róznym stopniu nasilenia.
Stary 2010-10-16, 14:58   #726
Matylda_
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 49
GG do Matylda_

Cze¶æ, nie wiem czy z roku na rok gorzej siê czuje, ale wiem, ¿e psychicznie na pewno. Wczoraj np. skoczy³am na bungee, i dzisiaj mam pe³no siniaków na kostkach i czerwone pêcherze z krwi± w jamie ustnej. Moje p³ytki pewnie nie wytrzyma³y tej adrenaliny... Có¿ przy takiej chorobie to najlepiej by by³o nic nie robiæ, nie uprawiaæ ¿adnych sportów ani skakaæ na bunge. Ale moim zdaniem lepiej jest czasami zrobiæ co¶ szalonego, ni¿ tylko zamartwiaæ siê chorob± ;]
Matylda_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-10-17, 06:08   #727
nana86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Matylda_ Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ, nie wiem czy z roku na rok gorzej siê czuje, ale wiem, ¿e psychicznie na pewno. Wczoraj np. skoczy³am na bungee, i dzisiaj mam pe³no siniaków na kostkach i czerwone pêcherze z krwi± w jamie ustnej. Moje p³ytki pewnie nie wytrzyma³y tej adrenaliny... Có¿ przy takiej chorobie to najlepiej by by³o nic nie robiæ, nie uprawiaæ ¿adnych sportów ani skakaæ na bunge. Ale moim zdaniem lepiej jest czasami zrobiæ co¶ szalonego, ni¿ tylko zamartwiaæ siê chorob± ;]
Siniaki na kostkach to pewnie skutek szarpniêcia (od liny),tak mi sie wydaje.A czerwone pêcherze hmmm ....podej¿ewam ci¶nienie krwi, skok z du¿ej wysoko¶ci g³ow± w dó³ chyba sam mówi za siebie (a tym bardziej w naszym przypadku(dobrze ,¿e nie skoñczy³o siê to jakim¶ wylewem) No niestety ,tak juz jest ,¿e w naszym przypadku trzeba troszke bardziej uwa¿aæ na siebie.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2010-10-17, 14:17   #728
domigo1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 60

Matylda_
odwa¿na jeste¶. to jest rzecz, której nie zrobiê w ¿yciu, chyba bym tam na górze umar³a ze strachu. dlaczego piszesz, ¿e czujesz siê coraz gorzej? co masz na my¶li? ja podtrzymujê pytanie scaletty, jak to jest z czasem maj±c k³opoty z p³ytkami? od mojej córki za du¿o siê nie dowiem, to w koñcu dzieciak. kiedy¶ p³aka³a, ¿e boli j± brzuch, ja ju¿ by³am w strachu, dopóki nie zorientowa³am siê, ¿e jest po prostu g³odna. dziecko nie potrafi za bardzo opisaæ, jak siê czuje. na moje oko wygl±da ¶wietnie i dlatego nawet ciê¿ko mi traktowaæ tê ma³op³ytkowo¶æ jako chorobê. wiem jedno, jak zacznê jej wmawiaæ, ¿e jest chora, z tego tytu³u ograniczaæ czy zakazywaæ jak±¶ aktywno¶æ , to tak siê te¿ bêdzie czuæ. Cz³owiekowi mo¿na wmówiæ wszystko. ale nie ukrywam, ¿e ostatnio mia³am kryzys i zastanawia³am siê czy nie przesadzi³am zapisuj±c na basen(3x w tygodniu) i taniec (hip hop 2 x w tygodniu). wraca padniêta, ale szczê¶liwa. ma tych siniaków wiêcej ni¿ inne dzieci, czasami te¿ poleci krew z nosa, ale poza tym nie widzê róznicy. ale jak przeczyta³am, ¿e Matylda_ skacze na bungee, to tym bardziej nie zrezygnujê z aktywno¶ci mojego dziecka. A Ty scaletta chyba nie masz w±tpliwo¶ci, czy wypisaæ dziecko z przedszkola
jeszcze jedno, Nana86
alergia ma wp³yw na ma³op³ytkowo¶æ. w zesz³ym tygodniu by³am u alergologa i d³ugo rozmawia³am z p. Dr. Powiedzia³a, ¿e np. je¶li dziecko jest uczulone na jakie¶ py³ki, to w okresie pylenia mo¿e pojawiæ siê krwawienie. tak by³o u nas. Ma³a krwawi³a pod koniec sierpnia, a to okres pylenia bylicy (chyba tak to siê nazywa) i okaza³o siê w testach, ¿e jest na ni± bardzo uczulona.
trzymajcie siê!
domigo1 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-10-17, 15:24   #729
Matylda_
Raczkowanie

GG do Matylda_

domigo1 w sensie hmmm psychicznym. Po prostu jestem ju¿ zmêczona, ta chorob±. Nie mogê robiæ wielu rzeczy które bym chcia³a np. oddaæ szpiku kostnego czy tak jak w zesz³ym tyg posz³am z kole¿ank± oddaæ krew(tzn Ona bo ja oczywi¶cie nie mogê) Jest to na prawdê fajna sprawa, której nigdy nie bêdê mog³a zrobiæ...
Uwa¿am, ¿e je¿eli Twoja córka chce tañczyæ i p³ywaæ to powinna¶ jej w tym dopingowaæ, i nie przejmowaæ siê chorob±. Ja skoczy³am na bunge i ¿yje ! ;] pozdrawiam
Stary 2010-11-07, 17:11   #730
domigo1
Raczkowanie

hej, zagl±da tu kto¶ jeszcze? co s³ychaæ?
Stary 2010-11-09, 11:25   #731
nana86
Raczkowanie

Po d³u¿szej przerwie i po wizycie u hematologa zagl±dam i ja
Mianowicie moje drogie Panie wynik mój wynosi 67 ty¶ (ma³o ale cieszy) bez leków. Spad³o mi o 3 ty¶ od zesz³ego badania,ale usprawiedliwiam sobie tym i¿ ostatnio malowali u mnie klatke schodow± (cuchnie farb± olejn± do dzisiaj) Ca³e te opary wlatywa³y do mieszkania-ciê¿ko by³o wytrzymaæ. Przesz³am zapalenie gard³a z przeziêbieniem w³±cznie no i jestm w trakcie miesi±czki. Mam wielka nadzieje na skok w góre A przy tym przeziêbieniu nie bra³am ¿adnych lekarstw ,tylko jakies pastylki na gard³o.Zrobi³am sobie syrop z czosnku,cytryny i miodu. Polecam olej lniany budwigowy,ostanio nas³ucha³am sie o nim samych dobrych rzeczy,miedzy innymi o tym iz pomaga w wielu chorobach.Sama juz mam flaszke w lodówce olej jest bez smakowy.Poni¿ej w linku macie pare informacji jak go prawid³owo stosowaæ zeby dzia³a³. . http://www.aptekafamilijna.pl/librar...iany-budwigowy

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-09, 13:01   #732
ila87
Zakorzenienie

A ja od pi±tku zaczê³am znowu ¿yæ bez jakichkolwiek leków. Sterydy, ranigasty i potasy posz³y w odstawkê Kontrola wykaza³a 214 PLT. G³upio mi siê tak tu cieszyæ, poniewa¿ wiem, ¿e wiele z Was ma dalej problemy z ilo¶ci± p³ytek. Trzymam kciuki
Stary 2010-11-09, 13:13   #733
magdzia1982
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Witam wszystkich borykaj±cych siê z t± chorob±.
Postaram siê w du¿ym skrócie opisaæ moj± przeprawê przez ma³op³ytkowo¶æ.
Zaczê³o siê ok. 10 lat temu z wynikiem 7ty¶, oczywi¶cie szpital, pobieranie szpiku i masê innych badañ, diagnoza: zakaz stosowania doustnej antykoncepcji. Mój ginekolog powiedzia³ ze to jest nie mo¿liwe ¿eby od tabletek nabawiæ siê ma³op³ytkowo¶ci.
Ruszy³am do innego zaprzyja¼nionego lekarza z moj± stert± wyników, powiedzia³ ¿e nic nie bêdziemy robiæ poniewa¿ nie mam typowych objawów tej choroby wiêc spaæ spokojnie i obserwowaæ.... i tak mine³o 8 lat.
Po wypadku samochodowym, a raczej po tych kosmicznych siniakach lekarz stwierdzi ¿e musi umówiæ mnie na konsultacjê z hematologiem i znów przeprawa przez pobieranie szpiku tym razem z biodra... i rozmowy na temat ewentualnego usuniêcia ¶ledziony, tabletkach i innych kuracjach... tragedia.... wyniki szpiku by³y dobre, a leczeniu nie podda³am siê...
I tak sobie radzi³am z tymi p³ytkami w tych latach by³y na poziomie 25-70ty¶.
W tym roku trafi³am do rehabilitanta (w Szczecinie) z krêgos³upem, podczas jednej z wizyt powiedzia³ ¿e moja ¶ledziona by³a delikatnie przesuniêta (go¶ciu leczy dziwnie ale skutecznie), uciska³ w ró¿ne strony chyba z 30 min w tym miejscu, powiedzia³ ze ju¿ powinno byæ ok, wtedy powiedzia³am mu ¿e choruje na ma³op³ytkowo¶æ, powiedzia³ ze za kilka dni mam zrobiæ wyniki i zobaczymy... to by³y najd³u¿sze dni w moim ¿yciu zrobi³am i ...
68ty¶ niby nic...
2 tyg- 79ty¶
3 tyg- 99ty¶
4 tyg- 100ty¶ i w tym momencie pomy¶la³am ze wcze¶nie siê cieszy³am, da³am sobie spokój z wynikami na 2 miesi±ce zrobi³am w sierpniu i 169ty¶!!!!! prze¿y³am szok, lata³am co 2-3 dni na pobranie krwi bo nie wierzy³am a jednak uros³y i tak ju¿ zosta³o teraz robiê co 2-3 miesi±ce i poziom jest taki sam..
Jedna wizyta i po¿egna³am ma³op³ytkowo¶æ...
to niesamowite...
magdzia1982 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-11-10, 09:26   #734
nana86
Raczkowanie

Gratuluje dobrych wyników
Stary 2010-11-11, 17:11   #735
Matylda_
Raczkowanie

GG do Matylda_

cze¶æ, zrobi³am sobie morfologie... i poziom PLT 25 ty¶ ! od razu posz³am do lekarza( moja lekarka nie chcia³a mnie przyj±æ, i skierowa³a mnie do innego- lepszego). Lekarz przepisa³ mi sterydy- Metypred 2 tabl dziennie po 16 mg, na razie przez dwa tyg- to du¿o? mogê ju¿ po tym czasie spodziewaæ siê skutków ubocznych?
Powiedzia³am, ¿e absolutnie nie ma takiej szansy abym bra³a sterydy przez 3 mie¶ jak chcia³ wcze¶niej, na co On odp abym zastanowi³a siê nad usuniêciem ¶ledziony. Mam przeczucie, ¿e p³ytki po tych dwóch tyg skocz± w górê- jak d³ugo mog± siê utrzymaæ?
pozdrawiam ;]
Stary 2010-11-12, 11:54   #736
ila87
Zakorzenienie

hmmm, mi p³ytki ruszy³y w górê dopiero 11 dni po przyjêciu do szpitala, po zmianie na Solu-Medrol.
W pierwszym dniu przyjmowania S-M mia³am 9 PLT, a dwa dni pó¼niej ju¿ 43 PLT!
Nastêpnie po 5 dniach z S-M zmieniono mi S-M na dawkê podtrzymuj±c± Metypredu (16 mg dziennie). Spad³o wtedy z 58 PLT na 40 PLT.
Po wyj¶ciu ze szpitala (tego dnia, w którym mia³am 40 PLT) musia³am dalej braæ Metypred 2 razy dziennie po 8mg, czyli 16mg na dzieñ.
34 dni po wypisaniu ze szpitala - 133 PLT.
Mój ostatni wynik 214 PLT! Od 5 listopada nie biorê ju¿ ¿adnych leków.

Jak widzisz zej¶cie z 16 mg dziennie zajê³o mi ponad 7 miesiêcy
W±tpiê, ¿eby¶ z podwójn± dawk± zmie¶ci³a siê nawet w tych 3 miesi±cach o których nie chcesz s³yszeæ! Ale wszystko zale¿y od decyzji lekarza.
Moja Pani dr mówi³a, ¿e usuniêcie ¶ledziony to ostateczno¶æ, i to nie bez skutków ubocznych w przysz³o¶ci. Doda³a tak¿e, ¿e ze sterydów nie mo¿na schodziæ gwa³townie, tylko stopniowo.
Ale teraz mam nadziejê, ¿e bêdzie ju¿ dobrze

Edytowane przez ila87
Czas edycji: 2010-11-23 o 17:28
Stary 2010-11-12, 15:09   #737
Matylda_
Raczkowanie

GG do Matylda_

16mg dziennie? dlaczego ja mam 32 ?! Lekarz mi powiedzia³, ¿e dostane minimaln± dawkê !
Chyba jestem przewra¿liwiona, ale po dwóch dniach ju¿ czuje, ¿e mi spuch³a twarz...
ila87 strasznie d³ugo odstawiali Ci te sterydy, mam nadzieje, ¿e za dwa tyg lekarz po prostu mi powie, ¿e ju¿ nie biorê i tyle- oby...
Stary 2010-11-12, 15:38   #738
ila87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Matylda_ Poka¿ wiadomo¶æ
16mg dziennie? dlaczego ja mam 32 ?! Lekarz mi powiedzia³, ¿e dostane minimaln± dawkê !
Chyba jestem przewra¿liwiona, ale po dwóch dniach ju¿ czuje, ¿e mi spuch³a twarz...
ila87 strasznie d³ugo odstawiali Ci te sterydy, mam nadzieje, ¿e za dwa tyg lekarz po prostu mi powie, ¿e ju¿ nie biorê i tyle- oby...
Twoje 32 to i tak nie jest du¿o. Oliwka__ pisa³a wcze¶niej, ¿e jej t¿ bra³ 5 tabletek po 16mg !
Z tym przewra¿liwieniem siê zgadzam, bo ja te¿ co chwilê patrzy³am w lustro! Ale w miarê odstawiania opuchlizna mala³a. Daj znaæ jak bêdziesz dawkowaæ i trzymaj siê!
Stary 2010-11-12, 23:19   #739
oliwka__
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 823
GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Dziewczyny to nie jest przewra¿liwienie jak mój t¿ bra³ pocz±tkowo te 5 tabletek po 16 mg ka¿da dziennie to puch w oczach woda siê zbiera³a d³ugo chodzi³ napuchniêty, ale na dzieñ dzisiejszy jest ok tyle ¿e dziennie bierze 1/2 tabletki 4mg czyli 2 mg dziennie, tyle ¿e od tych wielkich dawek minê³o ju¿ dobre 3 jak i nie 4 lata opuchlizna zesz³a w ci±gu roku od daty przyjêcia pierwszej dawki sterydów. Pocz±tkowo stawy strasznie go bola³y, chodziæ nie móg³ z bólu ale z czasem minê³o jak i chyba wszystkie skutki uboczne ich przyjmowania.
oliwka__ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-13, 09:09   #740
canarii
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 133

Cytat:
Napisane przez ania21083 Poka¿ wiadomo¶æ
cze¶æ dziewczyny, gdyby wam kto¶ powiedzia³ ¿e jest pewien sok, który nale¿y piæ przez ok. 3m-ce i daje gwarancje, ¿e po tym czasie wasze zdrowie, wyniki znacznie siê poprawi±, co by¶cie odpowiedzia³y?

Mi tak te¿ powiedziano Mianowicie chodzi³o o sok z buraków. Poprawia morfologie no i jest zdrowy ,ale radykalnego skoku p³ytek po nim nie mia³am. Podobno jak sie mocno wierzy w moc uzdrowienia przez cos to tak te¿ sie staje WITAM DZIEWCZYNY , ZMIENI£AM NICK Z NANA86 NA TAKI JAK WIDAÆ
canarii jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-11-16, 21:58   #741
domigo1
Raczkowanie

zawsze bardzo siê cieszê, jak s³yszê, ¿e kto¶ ma dobre wyniki p³ytek. najlepiej jak same id± w górê, bez ¿adnych "dopalaczy" - czyli sterydów. wtedy sobie my¶lê, ¿e i na nas przyjdzie pora, tylko trzeba jeszcze troszkê poczekaæ. ale co do takich jednorazowych postach mówi±cych o cudach lub super eliksirach, to mam pewne w±tpliwo¶æ.
Stary 2010-11-17, 10:05   #742
godzia1234
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 83

Witam Jestem nowa w tym w±tku,ale czytaj±c wasze wypowiedzi i widz±c dylematy niektórych osób postanowi³am opisaæ swoj± historiê. O tym,¿e chorujê na ma³op³ytkowo¶æ dowiedzia³am siê w wieku 20 lat. Teraz mam 24. Pierwsze dwa lata leczenia nie dawa³y ¿adnych rezultatów. Najpierw bra³am encorton, potem immuran i endoxan. Nie dawa³o to ¿adnych rezultatów,tak jak przetaczanie p³ytek. Trzeba tu zaznaczyæ, ¿e kazdy organizm jest inny i inaczej reaguje na t± chorobê. Niektórzy maj± p³ytki po 10 tys. i nie wykazuj± objawów,a inni maj± przy takich wynikach bardzo ostre. u mnie p³ytki przy braniu leków dochodzi³y do 15tys. maksymalnie. Cia³o wygl±da³o okropnie- nogi i rêce mia³am dos³ownie fioletowe, siniaki d³ugo¶ci 10 cm, na nogach ciê¿ko by³o znale¼æ miejsce o normalnym kolorze skóry, siniaki mia³am nawet w pachwinach i w okolicach pach,na plecach itd. Do tego bez przerwy zapada³am na ró¿ne infekcje,a wtedy p³ytki oczywi¶cie drastycznie spada³y. Oprócz tego miesi±czki by³y trudne do wytrzymania,bo by³y strasznie obfite i trwa³y dwa tygodnie, czêsto te¿ zd±¿a³y siê krwotoki z nosa. Na szczê¶cie nie krwawi³y dzi±s³a. W koñcu stalo siê tak,¿e doszlo u mnie do skazy krwotocznej w przebiegu 2,5 miesiêcznej infekcji(zapalenie oskrzeli)i co siê z tym wi±za³o d³ugotrwa³ym stosowaniem antybiotyków bez rezultatu. Trafi³am na oddzia³ hematologii, podali mi immunoglobuliny. Na drugi dzieñ po podaniu mia³am ju¿ 100 tys. p³ytek i czu³am siê o wiele lepiej. Wtedy w tempie natychmiastowym kierowali mnie na splenektomiê. Niestety zabieg móg³ siê odbyæ dopiero za 1,5 tygodnia i w dniu zabiegu mia³am ju¿ tylko 10tys. p³ytek. Chirurg mimo to stwierdzi³,¿e podejmie siê ryzyka i bêdzie mnie operowa³. Tak wiêc operowali jednocze¶nie przetaczaj±c p³ytki Teraz mogê siê szczerze przyznaæ,¿e mia³am du¿e obawy,czy siê obudzê,czy siê nie wykrwawiê itd.Po operacji p³ytki zaczê³y powoli rosn±æ,ale niestety bardzo gor±czkowa³am do 40 stopni Powiem te¿ szczerze,¿e ból pooperacyjny by³ nie do zniesienia i powiedzia³am chirurgowi,¿e gdybym wiedzia³a, ¿e bêdzie taki silny,to nie zgodzi³abym siê na ten zabieg.Przez 6 dni nie przespa³am ani jednej nocy w szpitalu. Na szczê¶cie zabieg siê uda³ i od dwóch lat jestem w remisji. Co prawda zdarzy³o mi siê ju¿ dwa razy,¿e p³ytki spad³y do 65 tys. Niestety splenektomia ma u mnie te¿ skutki uboczne, mianowicie jak ju¿ z³apie mnie jaka¶ infekcja,tak jak np. rok temu, to od pa¼dziernika trzyma³o mnie do grudnia. Antybiotyki jeden za drugim,a przewa¿nie nie mogê siê w ogóle doleczyæ. Do tego brak gor±czki! Nigdy nie gor±czkujê przy infekcjach,a co za tym idzie organizm nie walczy z zarazkami. Przewa¿nie jak u ka¿dego zaczyna siê od zwyk³ego kataru, potem przechodzi w zapalenie gard³a, tchawicy, oskrzeli i zatok. Teraz np. mam zapalenie zatok, tchawicy i oskrzeli i od ponad trzech tygodni nie mogê siê wyleczyæ Tak wiêc splenektomia daje skutki uboczne.

Dodatkowo s³ysza³am,¿e ponoæ tylko u 3% pacjentów remisja po splenektomii utrzymuje siê do koñca ¿ycia.Co mnie zbytnio nie pociesza.
Czy kto¶ z was s³ysza³ co¶ na ten temat? S³yszeli¶cie co¶ mo¿e o nawrotach tej choroby?
Pozdrawiam
godzia1234 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-11-17, 17:16   #743
ila87
Zakorzenienie

Hej godzia!
Widzê, ¿e te¿ przesz³a¶ swoje. Niestety nie wiem zbyt wiele o efektach splenektomii. Jedynie to, ¿e ma siê bardzo nisk± odporno¶æ. Jest tu chyba kilka osób po usuniêciu ¶ledziony, wiêc mo¿e one powiedz± co¶ wiêcej. Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-18, 17:18   #744
canarii
Raczkowanie

Brydzia7717 jest po usuniêciu ¶ledziony i u niej jako¶ by³o dobrze. A co do chorowania i mniejszej odpornosci to wiem ¿e trzeba chodzic na zastrzyki co jaki¶ czas, na 100% przeciw grypowe w tym.
Stary 2010-11-19, 18:55   #745
Brydzia7717
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17
GG do Brydzia7717

Witam. Odebra³am w koñcu wyniki z badania szpiku, w koñcu po 7 miesi±cach i co i nic, Potwierdzaj± tylko to ¿e p³ytki same sobie spada³y. Ciesze siê ¿e usunê³am ¶ledzionê. Zabieg jak wiecie mia³am ostatniego czerwca tego roku, od tego czasu nie biorê ¿adnych leków ani na odporno¶æ ani witamin zreszt± na odporno¶æ nie bra³am wcale. przed zabiegiem musia³am wybraæ tylko obowi±zkowe szczepienia. Nie mam siniaków, miesi±czki siê unormowa³y, p³ytki utrzymuj± siê w granicy 200 ty¶. Muszê jednak stwierdziæ ¿e jedynym skutkiem ubocznym jest to ¿e szybciej siê mêczê i pozytywna strona schud³am 8 kg. A co do os³abionej odporno¶ci to lekarz przed zabiegiem t³umaczy³ mi ¿e w moim wieku za odporno¶æ odpowiadaj± ju¿ wêz³y ch³onne i nie powinnam mieæ k³opotów ze zdrowiem. Mój m±¿ i dzieci przechodzili jesienne przeziêbienie mnie na szczê¶cie ominê³o, chcê jednak podkre¶liæ ¿e pracujê w sklepie i jeszcze mnie nic nie z³apa³o a ludzie kaszl± i kichaj± jak to w sklepach bywa. Tak wiêc uwa¿am ¿e by³a to dobra decyzja stanowczo za d³ugo odwlekana. Niestety wizyta u hematologa mi przepad³a w zesz³ym miesi±cu bo by³am w delegacji a nastêpna po nowym roku, ale sama robiê morfologie i wszystko mam w normie nawet problem z ¿elazem siê skoñczy³. Pozdrawiam i du¿o p³ytek ¿yczê!!!!!!!!!!
ps. szczepienie na grypê mój lekarz mi odradzi³, powiedzia³ ¿e podanie wirusa grypy mo¿e przerodziæ siê w co¶ powa¿niejszego bo w poprzednich latach bardzo chorowa³am po tych szczepieniach.

Edytowane przez Brydzia7717
Czas edycji: 2010-11-19 o 18:59
Brydzia7717 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-11-20, 10:49   #746
ila87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brydzia7717 Poka¿ wiadomo¶æ
ps. szczepienie na grypê mój lekarz mi odradzi³, powiedzia³ ¿e podanie wirusa grypy mo¿e przerodziæ siê w co¶ powa¿niejszego bo w poprzednich latach bardzo chorowa³am po tych szczepieniach.
Moja lekarka te¿ mi odradzi³a szczepienie przeciw grypie. Da³a mi do zrozumienia, ¿e to nic innego jak bicie kasy na pacjentach. Sama te¿ siê nie szczepi. Jak cz³owiek ma zachorowaæ to i tak zachoruje
Stary 2010-11-25, 09:30   #747
godzia1234
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 83

No ja jestem ju¿ trzy tygodnie na zwolnieniu,bo tak jak pisa³am juz wcze¶niej najpierw mia³am zapalenie oskrzeli i tchawicy,a jak to wyleczy³am,to dwa dni by³am na zajêciach i skoñczy³o siê zapaleniem zatok i gard³a i obawiam siê,¿e mogê mieæ przez to powa¿ne problemy na uczelni Co do badañ,to przyznam szczerze,¿e nie robi³am chyba z rok,wiêc w najbli¿szym czasie siê wybiorê U mnie nie ma sza³u je¶li chodzi o wyniki,ale na pewno s± o wiele wy¿sze i nic mi siê nie dzieje. A moje wyniki wahaj± siê miêdzy 60tys., a 100tys.Po takich d³ugich infekcjach zawsze lec± w dó³.
godzia1234 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-25, 20:27   #748
domigo1
Raczkowanie

hej,
co to jest skaza krwotoczna?
Stary 2010-11-26, 13:22   #749
ila87
Zakorzenienie

Ja mia³am skazê krwotoczn± i z tego co wiem to jest zwi±zana z krwotokami i plamkami pod skór±. Na obchodzie mówili studentom, ¿e jestem "ksi±¿kowym przyk³adem"(wiêc mia³am czasem 3 grupy dziennie), gdy¿ mia³am na nogach pe³no czerwono-bordowych plamek - jak wysypka, czy uczulenie. Oprócz nóg wysypa³o mi twarz, usta od ¶rodka, a nawet widzia³am kropki na ga³kach ocznych.
Poczytaj na necie, bo ja wiêcej nie wiem, a nie sztuk± jest spisaæ z wikipedii
Stary 2010-11-27, 06:44   #750
canarii
Raczkowanie

A wiecie mo¿e czy popêkane naczynka w oku maja co¶ wspólnego z nasz± chorob±??? juz 3 dzien mam zaczerwienione oko,teraz juz mniej bo kupi³am sobie kropelki. Nic mnie nie bolalo,tylko na drugi dzien troszke ropy. I teraz nie wiem czy to moze jakis maly wylew pod wp³ywem cisnienia,czy poprostu zwykle przewianie?! Nie mam ¿adnych siniakow itp,a ostatni wynik to 67 ty¶. Przyznam ze troche mnie to zmartwi³o. Najprosciej by bylo zrobic sobie morfologie i zobaczyc co sie dzieje,ale sie boje ,¿e cos moze byc nie tak i znow sie zacznie.........
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Poczekalnia - bêdê mam±

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-02-23 01:36:05

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:01.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.