![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem w związku z obcokrajowcem
Wg norm języka polskiego słowo Murzyn nie jest nacechowane negatywnie-> tak mówią językoznawcy, więc chyba mozna temu wierzyć
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
ale brzmi tak bo ludzie w taki sposob go zaczeli uzywac..
zreszta.. mam nowiny ![]() ![]() ![]()
#723 |
Zakorzenienie
|
No to gratuluje
![]() Bardzo się cieszę ![]() Czyżby koniec urzędniczej bieganiny?
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() i dobrze bo mam straszne bole.. jakies skurcze i lepiej jak jestem w lozku niz w kolejce przez godzine
#725 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nie chce sie z Wami dziewczyny klocic ale poprostu wiem jak jest w Polsce pod tym wzgledem i slysze co Polacy ktorzy coraz liczniej przyjezdzaja do Anglii ,co mowia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Zakorzenienie
|
traci
nigger to raczej bardziej z laciny od negro czyli czarny.. a to jak ludzie mowia i w jaki sposob to tylko od nich zalezy.. od tego jak zostali wychowani.. wyobraz sobie ze w anglii pracowalam w sklepie z afrykanska zywnoscia glownie (ogolnie to continental ale szef na afryke postawil bo najwiecej zarabial na tym ![]() ![]() ![]()
#727 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
leze bo mlodemu sie spieszy a termin dopiero na sierpien.. zwiekszyli mi teraz dawke podtrzymujacego i zobaczymy.. tylko ze tyle bylo do zalatwiania a samego TZ nie puszcze do urzedow bo tam babki zza okienka go odesla z niczym a ja sie zawsze dopytam dokladniej i w koncu pozalatwiane..
traci nie denerwuj sie prosze.. nie chce uogolniac a domyslam sie ze bardzo cie to boli bo skoro wyszlas za swojego TZ to znaczy ze bardzo go kochasz i ze jest to ten wlasciwy i wartosciowy czlowiek.. a moja sasiadka jest glupia.. bo kolezki nie zna.. pojechala do niego w ciemno.. miala wrocic wczoraj rano a nie ma jej.. jeszcze jedno jak pracowalam w tym sklepie to kolesie mi caly czas przychodzili sie pytac czy spalam z jakims czarnym facetem i ze oni to daja kobiecie prawdziwa rozkosz.. i to nie jeden i nie dwoch i nawet nie 20stu a kilku nawet dzwonilo do mojego szefa ze oni zaplaca ![]() ps. biali ktorych znalam tam to kreowali sie na takich co sie ukrywaja przed policja czyli wcale nie lepiej ![]()
#729 |
Zakorzenienie
|
Traci, polski to nie angielski
![]() Wg normy językowej słowo Murzyn nie jest obraźliwe, a to że tłumaczy się jako "negro" to inna sprawa, niemająca nic wspólnego z nacechowaniem Murzyna w języku polskim. Murzyn to po prostu ciemnoskóry człowiek i sama dość często tego wyrazu używam. Już kilka razy konsultowałam się z bratem polonistą w tej sprawie ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#730 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() biedna dziewczyna ![]() ![]() no ale to zalezy tylko i wylacznie od kultury czlowieka.. tak samo jak polacy traktowali twoja kolezanke ja mialam..
#733 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Przyczajenie
|
Witaj, zaciekawiła mnie Twoja sprawa. Co do języka, to mam siostrę które urodziła się we Francji - oboje rodziece są Polakami mieszkającymi tam od dawna. No i Moja Młoda pierwszy język, a jakim się kontaktowała to był polski - a miała jeszcze polską opiekunkę. Francuskiego uczyła się chcąc-niechcąc z podwórka, z telewizji, itp. Teraz jest 25 letnią pannicą władającą 2 językami. Nie przejmuj się - akurat to najmniejszy problem. Ale napisz proszę jak było, czy już wróciłaś i w ogóle. Byłam poprzedniego lata przez 3 miesiące w Hiszpanii i powiem Ci. pojadę tam na zawsze z Moim Ukochanym, z którym tam byłam. To cudowny kraj, a język naprawdę jest przełatwy. Ja miałam hiszpański na studiach, więć to była kwestia przypomnienia, ale Mój Ukochany po raz pierwszy miał kontakt z tym językiem i włada nim całkiem nieźle. Dasz radę - bylebyście nie zwątpili w Miłośc. Pozdrawiam i umieram z ciekawości CO TAM Z WAMI?
|
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do Murzyna ![]() ![]() Aaaa dziś M. pił Tyskie i stwierdził, że nasze piwo rządzi ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#736 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Zakorzenienie
|
A to że Tyskie jest w Tesco i inne rzeczy to ja wiem, ale piwa nie pijam, bo nie lubię, stąd nie próbowałam wciskać w M.
![]() ![]() Ja nie miałam póki co niemiłych sytuacji np. na granicy, ale mimo że Anglia to niby taki tolerancyjny kraj, to tez tkwi w Anglikach wiele stereotypów. Dla jednego z kolegów M. Polacy i Rosjanie jeszcze do niedawna niczym się nie różnili, a drugi z kolei ze względu na swoje lekko ksenofobiczne poglądy długo nie mógł się do mnie przekonać. Ale no kurcze, słabość mam do niego ![]() A o zazdrości to słyszałam, ech, szkoda gadać. Bardzo mnie wkurzają komentarze kierowane do kobiet będących w związkach z obcokrajowcami w stylu "co ty widzisz w tym ciapatym?" albo "Polak pewnie jej nie zechciał" , które dość często da się zauważyć w Internecie Ostatnio moja polonistka bardzo mnie zdenerwowała, mówiąc "tak, nie uczcie się polskiego, najlepiej jechać zmywać gary głupim Anglikom. Co wy w nich widzicie? Może to ich chore poczucie humoru?" Zrobiło mi się przykro, nie powiem.Miałam ochotę wstać i jej coś odpysknąć, ale nie chciało mi się z drugiej strony wdawać z nią w dyskusję. Nie wiem jakby zareagowała, gdybym jej powiedziała, że jestem z jednym z tych głupich Anglików, i co lepsze, mam zamiar tam wyjechać ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#738 |
Wtajemniczenie
|
Nie teraz na granicy nikt Ci nie moze powiedziec a jesli to trzeba zlozyc skarge (chyba ,ze popelniasz wykroczenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
Jednak Unia to dobra sprawa
![]() Oj bardzo ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny.. jak tam u was??
moj TZ ostatnio zaskoczyl mnie ladnie kupujac dwa precle z sezamem i wode niegazowana.. poprosil o wszystko po polsku i bardzo starannie ![]() a u nas ogolnie remont.. powoli wszystko sie posuwa w dobrym kierunku tylko ze strasznie powoli.. no i chyba mlody bedzie z nami wczesniej niz oczekiwalismy czyli w drugiej polowie lipca.. jak Adi sie urodzi to bedzie moja mama i tez chce przyjechac mama TZ w tym samym czasie.. toz to bedzie apokalipsa ![]()
#741 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Ja siedzę zakopana w książkach. Tylko w angielskim robię postępy, co stwierdziła moja anglistka. Ciekawe dlaczego? ![]() Poza tym mam doła, bo już mi się nie chce w szkole siedzieć. Siedzimy z dziewczynami, robimy głupoty i ryczymy jak mamy dość. Tż ma egzaminy (tak jak nasza matura), więc postanowiłam ograniczyć nasze rozmowy dla jego dobra głównie, bo nie chcę mieć go na sumieniu, że źle egzaminy zdał czy coś, a ja też muszę zakuwać ![]() Już nie mogę się doczekać wakacji ![]() ![]() ![]() Cieszę się, że u Was w porządku, no i Twój Tż taakie postępy robi ![]() ![]() Oczywiście jestem zazdrosna ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Zakorzenienie
|
oj wenedko..
jeszcze tylko troche.. tyle dalas rade to i jeszcze te kilka dni czerwca przeciagniesz jakos.. naprawde juz jest blizej niz dalej.. i daj znac jak M. zda egzaminy ![]()
#743 |
Zakorzenienie
|
Dać radę to dam, rzecz jasna
![]() Tylko już mi się zwyczajnie nic nie chce. Nawet wyjść z domu ![]() ![]() A M. zakuwa po 6godz. dziennie, więc zda, a na to dziennikarstwo to i tak go przyjmą, po tym co im w personal statement napisał ![]() Dobra, ja spadam, jeszcze z fizyki muszę wzory wkuć :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#744 |
Wtajemniczenie
|
A mnie czeka przeprowadzka.I to juz niedlugo.Juz nie moge sie doczekac 25 lipca bo pojade do Polski na wakacje to sobie troche odpoczne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
Traci, ja to szczerze powiedziawszy, nie znoszę przeprowadzek
![]() A długo nie byłaś w Polsce, jeśli mogę spytać? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
ja tez nie przepadam za przeprowadzkami
![]() a generalnych remontow to juz nie cierpie jak nie wiem co.. traci to sie rodzina ucieszy ![]() a nam dzis glowny komputer zdechnal ![]() ![]()
#747 |
Magda
|
czesc dziewczyny, siedze ostatnio cicho jak mysz pod miotła, ale czytam co piszecie więc jestem na bierząco he he. Po tym, jak byłam u Tz na 5 dni, on postanowił odwieźć mnie do Polski i przyleciał ze mna na kolejne kilma dni (do pracy zadzwonił, że jest chory).
Niestety w niedziele musiał juz wracać a od poniedziałku zaczęła mi się masakra na uczelni z egzaminami i stąd mój brak czasu :/ Mam nadzieje, że u Was wszystko gra! Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
Oj teraz sesja... Mój brat też ma kocioł, no i ja też mam najgorętszy okres
![]() Ale damy radę ![]() btw, miło Cię tu widzieć, Imagine ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Zadomowienie
|
hej hej !
![]() Noi jestem już po wizycie TŻ'a :/ cholera ale ten czas zleciał :/ Wiedzialam,ze tak bedzie. Wiecie co,nic mnie chyba tak nie cieszy jak widok otwierających sie drzwi na hali przylotów,TŻ z walizką i jego uśmiechnięta buzia,całusy przez barierke i szybkie bicie serca ![]() ![]() Musze sie pochwalić wiadomością pobytu:TŻ się oświadczył !!! ![]() Zamówił dla nas pokój na noc w 4 gwiazdkowym hotelu w Krakowie Rubinstein.Hotel przecudowny,pokój jeszcze lepszy,ale prysznica z podświetlanym marmurem nic nie przebije hehehe Było poprostu bosko,TŻ kupił mi pierścionek z brylantem,zamówił w Hotelowym barze najlepszą butelke szampana,przynieśli ją nam do pokoju,potem zgasił światło,zapalił swieczki i się oświadczył eheheh Oczywiście było TAK! Wiecie co,tak sobie myśle,jakie to życie przewrotne,prawie rok temu pisałam ten post z zapytaniem,czy możliwa jest miłośc na odległość a tu teraz takie coś,życie się zmieniło,życ bez siebie nie możemy,ja już dzis tęsknie za nim. Zrobiłam dziś rezerwacje na bilet na 14 ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Magda
|
wow gratulacje!
Wiem jakie to cudowne uczucie, kiedy chłopak przed Tobą klęczy i pyta, czy zostaniesz jego żona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.