Mężatki, co tam u Was słychać? - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-20, 12:40   #721
kulbit
Zakorzenienie

Dot.: Mężatki, co tam u Was słychać?

Zuzaneczko tak bardzo ci wspólczuje
Parę lat temu też okradziono nam mieszkanie, straszne przeżycie i potem ta policja, zbieranie odcisków itp itd. Na samą myśli robi mi się słabo

Pamiętam, też jak kiedyś na moim nowo kupionym samochodzie ktoś zrobił wzdłuż całego boku rysę, tak jakby przyłożył coś ostrego i przeciągnął. Jak bym takiego dorwała to chyba bym zabiła!!! Ludzie w pocie czoła pracują by sobie coś kupić, urządzić, coś mieć własnego a przyjdzie taki gnój i poprostu zniszczy, ukradnie.. Coś okropnego!

Sciskam cię cieplutko i mam nadzieję, że jak najszybciej zapomnisz o tym nieprzyjemnym wydarzeniu

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 13:35   #722
kociulek
Zakorzenienie

Misia,jak dobrze pamiętam,z tymi bólami głowy miałaś iść do lekarza i co Ci powiedział?
Bądź przygotowana równiez na to,że jak pójdziesz teraz na zwolnienie,to pod koniec ciąży moze ci przyjść pismo z zusu,że nie przysługuje ci zasiłek chorobowy. Takie ich głupie przepisy. Ale nie przejmuj się,bo będziesz mogła złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne,które ci przyznaja. Wynosi ono tyle samo co chorobowe.
Mnie nieźle tym wystraszyli,bo według nich w 9tym miesiącu powinnam pójść do pracy

My + A + K +
kociulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 13:55   #723
*misia*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kociulek Pokaż wiadomość
Misia,jak dobrze pamiętam,z tymi bólami głowy miałaś iść do lekarza i co Ci powiedział?
Bądź przygotowana równiez na to,że jak pójdziesz teraz na zwolnienie,to pod koniec ciąży moze ci przyjść pismo z zusu,że nie przysługuje ci zasiłek chorobowy. Takie ich głupie przepisy. Ale nie przejmuj się,bo będziesz mogła złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne,które ci przyznaja. Wynosi ono tyle samo co chorobowe.
Mnie nieźle tym wystraszyli,bo według nich w 9tym miesiącu powinnam pójść do pracy
Tak byłam u lekarza mam bardzo niskie ciśnienie i tym to jest spowodowane najprawdopododniej, dziś odpukac czuję się nawet dobrze i nawet dziś nie jem tak dużo jak zawsze O zasiłku wiem, tylko tak jak pisałam kiedyś u mnie w firmie jest dziwna polityka, że mam dwie umowy jedną o prace na minimum a druga zlecenie wyrównująca do wypłaty, którą powinnam otrzymac na rękę. Gdy będe rozmawiac z dyrem zapytam czy moglabym (już tak moja koleżanka zrobiła) napisac pismo o wypłacanie całej wypłaty czyli etat + zlecenie, jak sie on zgodzi, to jeszcze tylko musi wyrazić zgode zarząd. Jakby się tak udalo to byłoby super, a jak nie to zostałoby mi 620 zł A potem na zasiłku też pewnie wypłacane byłoby minimum tak??? Bo od tego co opłacane sa składki tak?
Stary 2007-04-20, 14:10   #724
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

*misia* zwolnienie ciązowe jest płatne 100%, zasiłek były naliczany od wypłaty etatowej, od zasiłku chorobowego nie potrąca się składek ZUS, tylko podatek, tak więc powinno być troszke wiecej niż 620zł.
Ale pokombinuj, może uda ci się podwyższyć kwotę w umowie o tą ze zlecenia, tylko, że do naliczenia wynagrodzenia chorobowego bierze się pod uwagę kilka miesięcy wstecz, nie wiem czasem czy nie cały rok jesli tak to nie wiem czy by to coś dało, minimalnie by tylko podwyzszyło średnią
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 14:12   #725
kociulek
Zakorzenienie

To jest myśl,jakby sie twój dyrektor zgodził,to byłoby super. W przeciwnym wypadku dostaniesz coś właśnie w granicach 600zł. zarówno za chorobowe,rehabilitacyjne jak i macieżynskie.

My + A + K +
Stary 2007-04-20, 14:15   #726
kociulek
Zakorzenienie

Tak sobie przypominam,że chyba Yoolia ma racje,pewnie to wyjdzie więcej jak 620zł. ja miałam płacone za każde zwolnienie,czyli co 2-3 tyg. a nie miesięcznie,więc trudno jest mi teraz powiedziec dokładnie ile wychodziło.
Stary 2007-04-20, 14:17   #727
*misia*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yoolia Pokaż wiadomość
*misia* zwolnienie ciązowe jest płatne 100%, zasiłek były naliczany od wypłaty etatowej, od zasiłku chorobowego nie potrąca się składek ZUS, tylko podatek, tak więc powinno być troszke wiecej niż 620zł.
Ale pokombinuj, może uda ci się podwyższyć kwotę w umowie o tą ze zlecenia, tylko, że do naliczenia wynagrodzenia chorobowego bierze się pod uwagę kilka miesięcy wstecz, nie wiem czasem czy nie cały rok jesli tak to nie wiem czy by to coś dało, minimalnie by tylko podwyzszyło średnią
Cytat:
To jest myśl,jakby sie twój dyrektor zgodził,to byłoby super. W przeciwnym wypadku dostaniesz coś właśnie w granicach 600zł. zarówno za chorobowe,rehabilitacyjne jak i macieżynskie.
Dzięki dziewczyny za rozjaśnienie mi w głowie Tzn na macierzyńskim mialabym i tak 600 zł i pewnie na tym rehabilitacyjnym też, ale może chociaz przez ten czas miałabym taką wypłate jak normalnie, dla mnie byloby super, zwłaszcza jak zacznie się remont i wszystko inne.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-20, 14:20   #728
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Cytat:
Yoolia,w zusie takie zwolnienie okreslaja mianem zasiłku chorobowego płaconego 100%.
tak, za zwolnienie jest wypłacany tzw zasiłek chorobowy, przez pierwsze chyba 33 dni płatny ze środków pracodawcy, powyżej ze środków ZUS
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 14:29   #729
*misia*
Zakorzenienie

Wiecie co mnie najbardziej wkurza, że pracuję w dużej firmie, która ma oddziały po całej Polsce porozsiewane, zarabia co miesiąc kilka milionów złotych, a tak oszczędza na pracownikach
Stary 2007-04-20, 16:30   #730
kociulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yoolia Pokaż wiadomość
tak, za zwolnienie jest wypłacany tzw zasiłek chorobowy, przez pierwsze chyba 33 dni płatny ze środków pracodawcy, powyżej ze środków ZUS
dokładnie ale tak jak pisałam, zus tez płaci tylko przez okresloną ilośc dni,a później każą sie ubiegać o świadczenie rehabilitacyjne

My + A + K +
Stary 2007-04-20, 18:52   #731
zuzaneczka
Zakorzenienie

babeczki dzięki za wsparcie. Już lepiej się czuję. Na szczęście mąż urwał się z pracy i szybko wrócił do mnie do domku. Do tego sen robi swoje.

Rano składaliśmy zeznania i odciski palców (głupie uczucie).

Mieszkamy w wieżowcu, nie na parterze, weszli przez drzwi. Rozwiercili zamki, przywiercili z powrotem poza wkładkami - dlatego zauważyliśmy że coś nei tak z drzwiami i wezwaliśmy policję. Ponieważ drzwi były zamknięte liczyłam że nie weszli ale jednak.
Najbardziej mi szkoda złotej i srebrnej biżuterii. NIe ze względu na jej wartość pieniężną ale sentymentalną- prezenty od TŻ i pamiątkowa złota od babci
Zginęła też kasa (wyjątkowo trzmana w domu) i drogi laptop meza. Najgorsze z tym laptopem - to było "biuro" męża - były na nim dane których odtworzenie zajmie sporo czasu, a i tak ma go bardzo mało ostatnio.
Zgneła tez kasa na wakacyjny wyjazd na który tak sie cieszylismy

Okropne że obcy ludzie łazili nam po domu a potem jeszcze policja - zdjęcia ściąganie odcisków. NIgdzie nie można się czuć bezpiecznie nawet we własnym domu ((

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-20, 22:40   #732
kociulek
Zakorzenienie

Zuzaneczka,a sąsiedzi nie widzieli,że coś podejrzanego się u was dzieje??

My + A + K +
Stary 2007-04-21, 07:49   #733
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Zuzaneczka,a sąsiedzi nie widzieli,że coś podejrzanego się u was dzieje??
No właśnie... dziwna sprawa

Jakoś mi to podejrzanie wygląda. Tak mi się nasuwa, że ci włamywacze musieli wiedzieć, że coś znajdą Czyli albo obserwowali mieszkanie, albo może ktoś kto Was zna...

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 10:18   #734
Moniska84
Raczkowanie

Misia i Yoolia właśnie zauważyłam że jesteście w tym samym tygodniu i dniu ciąży Fajnie, dużo zdrówka życzę i mam nadzieję, że niebawem do Was dołączę

Kociulek czy zamieszczałaś gdzieś ostatnio aktualne zdjęcia swojego szkraba??Jeśli nie to do roboty
Moniska84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 10:35   #735
Moniska84
Raczkowanie

Aa zapomniałam się zapytać może wiecie dziewczynki jak to jest z kredytem. Potrzebujemy wziąć 4000 zł kredytu i to szybko, i sie zastanawniam czy my wogóle mamy zdolność kredytowa. Niby kiedy wpisalam do kalokulatora zarobki to wyszło że mamy. Ale ja jestem na stażu na czas określony ( do końca marca 2008) i mąż studiuje zaocznie i pracuje na stałe ale ma nieuregulowany stosunek do służby wojskowej, tzn odroczka ze względu na szkołe..Może wiecie jak to jest??
Stary 2007-04-21, 11:04   #736
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Moniska, nieuregulowany stosunek do służby wojskowej to chyba nie może być Tak mi się coś kojarzy, że jak byliśmy z mężem pytać o kredyty i pani zadawała nam pytania, żeby zrobić symulację, to właśnie o to też pytała...
Ale pewna nie jestem
My prawdopodobnie w tym tygoodniu kredyt weźmiemy. Prawdopodobnie 75 lub 100 tysięcy. Już mnie to przeraża Ale to jedyny sposób, żeby w końcu mieć nasz domek.

www.miauczykotek.pl
Stary 2007-04-21, 11:17   #737
Moniska84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
Moniska, nieuregulowany stosunek do służby wojskowej to chyba nie może być Tak mi się coś kojarzy, że jak byliśmy z mężem pytać o kredyty i pani zadawała nam pytania, żeby zrobić symulację, to właśnie o to też pytała...
Ale pewna nie jestem
My prawdopodobnie w tym tygoodniu kredyt weźmiemy. Prawdopodobnie 75 lub 100 tysięcy. Już mnie to przeraża Ale to jedyny sposób, żeby w końcu mieć nasz domek.
No to bardzo nie dobrze, bo zgłosiłam sie w PKO i ma jeszcze do mnie facet zadzwonić, to sie zapytam, ale pewnie jest tak jak mówisz Knife..A nie chciałabym brać pożyczki w jakimś komercyjnym banku w stylu " na dowód i w godzinę" bo po prostu nie mam przekonania do takiego banku..
A nasze samochody potrzebują pilnie naprawy, w sumie mamy jeszcze trochę euro i funtów odłożone ale kurs nie jest za ciekawy wiec nie chciałabym ich zamieniać..
Ehh a kredyt w takiej wielkości to za pewne czeka nas za parę lat, jak bedzie nas stać na budowę WŁSNEGO domku
Stary 2007-04-21, 11:23   #738
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Napisane przez Moniska84 Pokaż wiadomość
No to bardzo nie dobrze, bo zgłosiłam sie w PKO i ma jeszcze do mnie facet zadzwonić, to sie zapytam, ale pewnie jest tak jak mówisz Knife..A nie chciałabym brać pożyczki w jakimś komercyjnym banku w stylu " na dowód i w godzinę" bo po prostu nie mam przekonania do takiego banku..
A nasze samochody potrzebują pilnie naprawy, w sumie mamy jeszcze trochę euro i funtów odłożone ale kurs nie jest za ciekawy wiec nie chciałabym ich zamieniać..
Ehh a kredyt w takiej wielkości to za pewne czeka nas za parę lat, jak bedzie nas stać na budowę WŁSNEGO domku
Ale lepiej się upewnij jeszcze, bo nie chcę Cię w błąd wprowadzić
No ja też nie ufam bankom, które od ręki kredyt dają Co nagle to po diable

Pozdrawiam

www.miauczykotek.pl

Edytowane przez Knife_Girl
Czas edycji: 2007-04-21 o 11:24 Powód: literówka :P
Stary 2007-04-21, 22:28   #739
kociulek
Zakorzenienie

Moniś,ostatnio moja mama troche dowiadywała sie na temat nieduzych kredytów i z obchodu kilku banków wyszło na to,że w Skoku było najtaniej,ale nie tym stefczyka. Jak chcesz,to jutro wezmę od niej te obliczenia i w poniedziałek ci przedstawię.

A oto moje Szczęście (zdjęcia sprzed miesiąca)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 269.jpg (121,1 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 278.jpg (120,0 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 280.jpg (121,5 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 284.jpg (121,0 KB, 4 załadowań)

My + A + K +

Edytowane przez kociulek
Czas edycji: 2007-04-23 o 11:28
Stary 2007-04-22, 07:16   #740
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
śliczniutki maluszek

www.miauczykotek.pl
Stary 2007-04-22, 09:17   #741
Moniska84
Raczkowanie

Cytat:
Moniś,ostatnio moja mama troche dowiadywała sie na temat nieduzych kredytów i z obchodu kilku banków wyszło na to,że w skako było najtaniej,ale nie tym stefczyka. jak chcesz,to jutro wezme od niej te obliczenia i w poniedziałek ci przedstawię.

Śliczny kawaler z Twojego synka Cudenko, mi też się marzy pierwszy
synek...

Kociulku pewnie że bym chciała, i ładnie proszę żebyś mi podała jak będziesz miała czas
Stary 2007-04-22, 10:51   #742
Kota-Ola
Raczkowanie

Zuzaneczko z calego serduszka wspolczuje!!! Moj dom rodzinny byl okradziony 4 razy! Ostatnim razem moj tata wycignal faceta za fraki jak wylazil przez okno !!! Koszmar
Malo tego, firme taty okradli 11 razy I za kazdym razem nikt nic nie widzial, nikt nie slyszal. Przez pol roku moj tata niemal mieszkal w firmie. Raz wyrwano kraty antywlamaniowe z kawalkiem muru i nadal nikt nic nie widzial ( w centrum miasta) !!!!Dziwne bylo tylko to,ze policja w tym miescie chodzila pozniej (po kradziezach) w kurtkach sprowadzanych tylko i wylacznie przez mojego tate
Stary 2007-04-23, 07:46   #743
zuzaneczka
Zakorzenienie

kociulek fajny facet z Twojego skarba

No ja dziś w pracy. Jakoś doszliśmy do siebie po tych niemiłych doświadczeniach.
Sąsiedzi oczywiście nic nie słyszeli, heh.... policjanci jak z kawałów (dość niskie IQ). MIeszkamy tam od niedawna, wieżowiec więc sporo mieszkań w klatce i nie wszyscy nas jeszcze kojarzą. Obcy mogą się kręcić.
Jakiś czas temu kręcil się po klatce podejrzany typ - do nas też pukał. Sąsiedzi tez zeznali że u nich był i wzbudził podejrzenia. Co ciekawe u nas w przedpokoju nic nie ma, wisi goła żarówka więc nie wiem dlaczego pokusili się na nasze mieszkanie ?? Podejrzewam że obserwowali nas i widzieli tż z torbą na laptopa i na niego się czaili. A jak już weszli to przegrzebali wszystko z nadzieją że coś jeszcze im sie trafi.
O dziwo nie zabrali mojego aparatu foto, który by szybko opylili, a który widzieli bo leżał na wierzchu. Za to ukradli kasę, laptop męża (drogi i jeszcze nie spłacony),mp3 i całą moją biżuterię złotą i srebrną (brutalnie powyrywaną z pudełek - bo pudełka zostawili). Szkoda mi tych rzeczy bo były dla mnie pamiątkowe. TŻ sie śmieje że wie co teraz mi kupować.

NIe liczę na to, że ich znajdą, czy też odzyskamy te rzeczy. Najwazniejsze jest żeby PZU wypłaciło odpowiednie odszkodowanie (a już się wykręcają ). Mam też nadzieję że się to nie powtórzy.

Teraz myślimy o wakacjach - zdecydowalismy sie na wyjazd mimo, że ukrali nam kase na niego i nadwyręży to nasz budżet. Należy nam się po tym cięzkim roku choc tydzień odpoczynku.

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-23, 10:20   #744
kindzia1984
Wtajemniczenie

kociulek Szkrabus słodziutki

misia to masz niezłe przejścia. Ja rozmawiałam z mężem i chyba udało mi sie go przekonac, bo powiedziłam mi wczoraj, zebym się pośpieszyła, zeby nas zima nie zastała bo w zimie jest u nas cienko z kasą Taka praca) więc terz odkładamy, zeby na zime pieniążki były i nie trzeba było pozyczać. Ale jak dojdzie do kupna i bedziemy na swoim to dopiero w to uwierzę

Nowosądeczanki
Nasze pragnienia zawsze się modlą,
choćby wargi milczały.

[Augustyn z Hippony]
kindzia1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-23, 11:27   #745
kociulek
Zakorzenienie

Cytat:
śliczniutki maluszek
Cytat:
Śliczny kawaler z Twojego synka Cudenko, mi też się marzy pierwszy synek...
Cytat:
Napisane przez zuzaneczka Pokaż wiadomość
kociulek fajny facet z Twojego skarba
Cytat:
Napisane przez kindzia1984 Pokaż wiadomość
kociulek Szkrabus słodziutki
dzięki kochane i od Adrianka

Cytat:
Kociulku pewnie że bym chciała, i ładnie proszę żebyś mi podała jak będziesz miała czas
Napiszę Ci z tego co dostałam,bo część ściągawek juz mama powyrzucała.
Zaczne od Skoku Chmielewskiego (w ostatnim poście jakaś kaligrafia mi wyszła ) Musisz sie dowiedzieć,czy mają jeszcze tą promocję,bo np.przy kwocie 9tyś. miesięczne raty wynosiły 1tyś zł. Płaci sie 9 rat,z czego zabierają na dzien dobry prowizję w wysokości 450zł.
Przy kwocie 4,5 tyś. (bo chyba mniej więcej takie Cie interesują) spłacałabyś również w 9 ratach po 500zł., w tym prowizja 226zł. Ale to była promocja,bo w tym samym Skoku,przy pożyczce 8tyś. (bo o taką pytała się moja mama) na rok z miejsca odliczaja 400zł prowizji+219,59 odsetek. Więc wychodzi,że po roku oddajesz im o 619,59zł. więcej.
W PKO równiez przy 8 tyś. na rok. pobierają 380 zł. prowizji + 337,58odsetek.
na 2 lata 380zł. prowizji+893.94zł. odsetek.
Tyle tylko udało mi sie zdobyć. Nie wiem czy choć trochę jasno napisałam. Aha,jeszcze jedno nie wiem jak w PKO,ale w Skoku napewno,jesli nie masz poręczyciela to musisz zapłacić jeszcze ubezpieczenie. Przy tych promocyjnych 9 tys. mamę kosztowało to 77zł.
Ale napewno jeśli zajdziesz do banków i powiesz o jaki kredyt ci chodzi, wyliczą ci dokładnie koszty jego spłacania. Nie wiem również jak to się ma do nieuregulowanej słuzby wojskowej.

Zuzaneczka,masz rację,odpoczynek wam się nalezy

My + A + K +
Stary 2007-04-23, 11:35   #746
kociulek
Zakorzenienie

A to mój mały kierowca (zdjęcie z wczoraj)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 22.04.2007r..jpg (30,8 KB, 11 załadowań)

My + A + K +
Stary 2007-04-23, 11:40   #747
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:

Śliczny ten twój maluszek

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-23, 15:31   #748
Moniska84
Raczkowanie

Cytat:

Ehh co tu komentować, świetny jest Adrianek..

Dzięki za wyliczenia , tylko ja nigdzie u siebie nie widzialam Skoku Chmielewskiego, jak sie nie myle to u mnie jest Skok Piast.No jeszcze poczekam az pan z PKO do mnie w końcu zadzwoni
Stary 2007-04-23, 17:09   #749
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Ehh co tu komentować, świetny jest Adrianek..

A co do kredytu, to my też się przymierzamy już bardzo poważnie, Prawdopodobnie w tym tygodniu to załatwimy. Na razie teściowa dojrzała do tego, żeby nam "naszą" część domu przepisać No wreszcie

www.miauczykotek.pl
Stary 2007-04-23, 19:11   #750
Moniska84
Raczkowanie

Cytat:

A co do kredytu, to my też się przymierzamy już bardzo poważnie, Prawdopodobnie w tym tygodniu to załatwimy. Na razie teściowa dojrzała do tego, żeby nam "naszą" część domu przepisać No wreszcie
własnie wreszcie...bardzo się cieszę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości