Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-18, 15:59   #721
Duszaniola
Wtajemniczenie

Dot.: Prezentacja maturalna

Witam
ja mam temat: Scharakteryzuj na wybranych przykładach różnorodne postawy człowieka wobec Boga. Omów ich rolę w utworze i związek z filozofią danej epoki.
i rozważam, żeby wykorzystać "Zbrodnię i karę" -> Sonia, "Dziady cz.3" -> Konrad i nie mam pomysłu na jeszcze jakąś książkę. Doradzicie?
Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 16:38   #722
mmm5
Raczkowanie

Duszaniola, przyszlo mi na mysl Jadro Ciemnosci.. brak Boga ogrywal tam duza role, to miedzy innymi z tego powodu Kurtz stal sie taki jak sie stal. Byl obojetny wobec Boga, zapomnial o nim - i taki byl efekt. Ale nie wiem czy to nie jest zbytnie naciaganie z mojej strony

viva la vida
mmm5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 16:42   #723
Duszaniola
Wtajemniczenie

Dziękuję akurat teraz będę przerabiała w szkole Jądro Ciemności, więc przeczytam od razu pod kątem prezentacji i zobaczę, czy się nada
Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 16:49   #724

bobolinka - najpierw próbowałabym zastanowić się nad książkami, które weźmiesz. Ja nie mam wypisu lektur z liceum, ale mogłabyś wypisać z tego książki, które mogłyby ci się przydać. Wtedy zastanów się nad ilością. Jeżeli chciałabyś postawić tezę, że było to i przekleństwo, i wygoda powinnaś mieć lektur po równo - tę samą ilość z potwierdzeniem pierwszego elementu (przekleństwo) i drugiego (wygoda). A wydaje mi się, że więcej książek mówi o tym, że życie w społeczeństwie było trudne.

Ja postawiłabym tezę, że było to przekleństwo. Nie tylko, że tak uważam, ale również po prostu miałabym więcej książek do poparcia mojego zdania.
Ale zastanów się, jak ty uważasz, nie patrząc na lektury. Bo wybierając jedną ze stron, musisz być pewna swojego zdania, nie wahać się: np. wybrałaś przekleństwo, a podczas zadawania pytań przez komisję twoja opinia będzie się chwiać jak mleczne zęby.
Dasz radę, bo masz ciekawy temat

EDIT: napisałaś, czy wybierając przekleństwo, wspominać o wygodzie. Ja bym tak zrobiła, ale na przykład na koniec prezentacji, żeby pokazać, że ta wygoda, żyjąc w społeczeństwie, jest tylko pozorna, bo np. Izabela Łęcka, o której wspominałaś, niby życie w społeczeństwie było dla niej wygodne (była bogata, szanowana przez ludzi, podziwiana), ale jednocześnie to społeczeństwo oczekiwało w tamtych czasach, że znajdzie męża i tak dalej, wtedy nie na miejscu było pozostanie starą panną. Przecież mogłaby żyć "szczęśliwie", myśląc tylko o swoim ideale. To nie tylko brak pieniędzy, ale również otoczenie zmusiło ją do myślenia o zamążpójściu. Takie jest moje zdanie.
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 19:11   #725
Aga2890
Rozeznanie

GG do Aga2890

"Język jako narzędzie indywidualizacji bohaterów literackich. Omów problem odwołując się do przykładów różnych epok".

Myślałam aby wziąć "Wesele" a z niego Rachel, Wokulskiego bądź Rzeckiego z "Lalki" oraz "Chłopi" aby zobrazować język wiejski. [W takim wypadku chłopów muszę przeczytać całych ].

Jednak to nie jest problem, ponieważ potrzebuję książek ludzi, którzy charakteryzują język danej książki czy bohatera... a nie wiem jakiego typu są to książki.... :/ może ktoś może mi pomóc>? Jeżeli ktoś ma propozycji innych postaci to byłoby miło gdyby się nimi podzielił ze mną))
Aga2890 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 21:48   #726
Serendipity
Zakorzenienie

Dot.: Prezentacja maturalna z języka polskiego:(

Cytat:
Napisane przez polipolipoli Pokaż wiadomość
Umiem go opracować ale nie będę pisała sama czy ja ci wyglądam na jakąś dziennikarkę albo tego typu osobę musze mieć jakieś ściągi opracowania na głowę nie upadałam żeby sama z siebie pisać a potem nie zdać. Jak mi nie możesz pomóc lepiej nic nie pisz....
Powodzenia na maturze ze ściągą pe el
Stary 2008-10-18, 22:14   #727
sQuara
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bajeczka_snk Pokaż wiadomość
Mój: Motyw tańca w literaturze i sztuce. Omów temat na wybranych przykładach.
wiem malo szybka odp. ale mialam ten temat. w okrojonej wersji-tylko literatura ale jak cos moge poszukac swoja prace-matura 2007 100%
a tez pisalam kilka dni przed. i w pon sie zaczelam uczyc a w srode zdawalam

generalnie jak sie samemu napisze, albo sie ogarnie to co ktos napisal to sie zda:P
bo ajkby mi ktos napisal np o znaczeniu epitetów gdzies gdzies to bladego pojecia nie mam i widac ze sie mowi z pamieci
sQuara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 22:35   #728
bobolinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
bobolinka - najpierw próbowałabym zastanowić się nad książkami, które weźmiesz. Ja nie mam wypisu lektur z liceum, ale mogłabyś wypisać z tego książki, które mogłyby ci się przydać. Wtedy zastanów się nad ilością. Jeżeli chciałabyś postawić tezę, że było to i przekleństwo, i wygoda powinnaś mieć lektur po równo - tę samą ilość z potwierdzeniem pierwszego elementu (przekleństwo) i drugiego (wygoda). A wydaje mi się, że więcej książek mówi o tym, że życie w społeczeństwie było trudne.

Ja postawiłabym tezę, że było to przekleństwo. Nie tylko, że tak uważam, ale również po prostu miałabym więcej książek do poparcia mojego zdania.
Ale zastanów się, jak ty uważasz, nie patrząc na lektury. Bo wybierając jedną ze stron, musisz być pewna swojego zdania, nie wahać się: np. wybrałaś przekleństwo, a podczas zadawania pytań przez komisję twoja opinia będzie się chwiać jak mleczne zęby.
Dasz radę, bo masz ciekawy temat

EDIT: napisałaś, czy wybierając przekleństwo, wspominać o wygodzie. Ja bym tak zrobiła, ale na przykład na koniec prezentacji, żeby pokazać, że ta wygoda, żyjąc w społeczeństwie, jest tylko pozorna, bo np. Izabela Łęcka, o której wspominałaś, niby życie w społeczeństwie było dla niej wygodne (była bogata, szanowana przez ludzi, podziwiana), ale jednocześnie to społeczeństwo oczekiwało w tamtych czasach, że znajdzie męża i tak dalej, wtedy nie na miejscu było pozostanie starą panną. Przecież mogłaby żyć "szczęśliwie", myśląc tylko o swoim ideale. To nie tylko brak pieniędzy, ale również otoczenie zmusiło ją do myślenia o zamążpójściu. Takie jest moje zdanie.
O matko kochana ale mi pomoglas
Dziekuje bardzo
Ukierunkowałas mnie Tak moje zdanie tez jest takie ze nielatwo jest zyc w spoleczenstwie zawsze jest jakas presja inni oceniaja krytykuja gardza Sa na to przyklady w wielu lekturach.
Tak napewno komisja spyta czemu nie wygoda ale ja uloze juz sobie wypowiedz i tak jak napisalas wspomne o Izabeli ze mimo ze zyla w wygodzie ta wygoda byla wylko pozorna bo spoleczenstwo i tak wywieralo na nia presje
Tak teraz juz jestem pewna tematu Cytaty spoleczenstwie są bo juz szukalam Teraz jeszcze zastanowie sie nad lektura podmiotu i przedmiotu
Ale ville jestem Ci bardzo wdzieczna

bobolinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 22:51   #729
Tesiaczek
Zakorzenienie

GG do Tesiaczek
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

Ja w swojej prezentacji nie miałam ani jednej lektury, czyli tym samym nie mogłam korzystać z typowych opracowań. Całą pracę napisałam sama. I maturę ustną zdałam i to bardzo dobrze
Tesiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 22:57   #730
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tesiaczek Pokaż wiadomość
Ja w swojej prezentacji nie miałam ani jednej lektury, czyli tym samym nie mogłam korzystać z typowych opracowań. Całą pracę napisałam sama. I maturę ustną zdałam i to bardzo dobrze
I to z siebie mogłaś być dumna,a nie z administratorów ściągi.pl czy bryka
Stary 2008-10-19, 09:43   #731
freedka
Zakorzenienie

Witam. Można dołączyć? ,-)
Mój temat to Bursa, Wojaczek, Stachura-legendarni i tragiczni. Przedstaw temat, omawiając ich życie i wybrane utwory.
Z tego co widzę, nikt jeszcze tutaj takiego tematu nie wybrał.
Uwielbiam twórczość Bursy, dlatego zdecydowałam się na ten temat, ale szczerze powiedziawszy nie wiem jeszcze za bardzo z której strony to ugryźć. Wypożyczyłam parę książek z biblioteki na temat tych poetów i staram się teraz czytać.
Stary 2008-10-19, 13:33   #732
Madz!uHa
Zadomowienie

GG do Madz!uHa

Cytat:
Napisane przez nigga Pokaż wiadomość
Witam Kurcze wszyscy mi mówią że wybrałam głupi temat i trudny..."Antysemityzm jako temat literatury i filmu.." Może i nie interesuje się tym tak bardzo w aspekcie historycznym(oczywiście jakąś tam wiedze mam pod tym względem)..ale ogladałam mnóstwo filmów na ten temat i czytałam wiele książek...Czy myślicie że mogą mnie zagiąć jakimis głupimi pytaniami na maturze...?

Hej!! Ja mam nieco podobny temat: "Zaprezentuj wizerunek Żyda w literaturze i filmi XX wieku"
Myslałaś już o jakichś lekturach?

just take it and fly...
Madz!uHa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-20, 22:18   #733
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lil coco Pokaż wiadomość
mój temat to "Motyw diabła i jego funkcje w literaturze i sztuce . Przedstaw na wybranych przykładach różnych epok" jeżeli znajdzie się ktoś kto ma podobny temat to zapraszam do konsultacji
świetny temat- mój brat miał do 2 lata temu- dostał maxa za prezentację. Praca dość kontrowersyjna ale wyszła bardzo fajnie
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 19:29   #734
in_my_memory
Raczkowanie

GG do in_my_memory

Witam Was

Na ustnej maturze będę prezentowała temat : Walka dobra ze złem. Omów problem na podstawie różnych tekstów kultury.

Zdecydowałam się na następujące lektury: Biblia, Makbet, Nie boska komedia, Dżuma. Chciałabym umieścić również jakąś lekturę dotyczącą II wojny światowej i tu pojawia się mój problem. Jak myślicie czy Medaliony albo Opowiadania Borowskiego będą dobre?

"Ciało pielęgnuje bo jest domem duszy
I gdy jest mi dobrze
Moja dusza mruczy"

Maria Peszek Hedonia
in_my_memory jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 19:57   #735
mtlk
Zadomowienie

GG do mtlk

pisanie pracy maturalnej nie jest takie trudne na jakie sie wydaje. Po wybraniu literatury podmiotu wybralam sie po prostu do biblioteki szukajac biografii lub fachowych opracowan do utworow takze artykulow. Nie korzystalam z typowych opracowan. Dzieki przegladnieciu pracy kolezanki (na calkiem inny temat) zorientowalam sie jak powinna wygladac taka praca (dlugosc, wstep, pomysl na zakonczenie). Na maturze bylam tak zestresowana ze calkowicie zapomnialam o wszystkim o czym pisalam uratowala mnie znajomosc lektur i zrozumienie tematu wiec poplynelam ciesze sie ze przygotowalam prace sama bez tego nie bylabym w stanie wyjsc z tej sytuacji. Otrzymane 20pkt przyniosly mi duza satysfakcje.
Stary 2008-10-22, 14:20   #736
POLONISTA
BAN stały

przestępstwo - treść zabezpieczona na potrzeby dochodzenia
POLONISTA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 14:23   #737
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Tesiaczek Pokaż wiadomość
u mnie było tak samo
i między innymi dlatego komisja nie bardzo miala mnie o co pytac

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 18:38   #738
Tesiaczek
Zakorzenienie

GG do Tesiaczek

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
u mnie było tak samo
i między innymi dlatego komisja nie bardzo miala mnie o co pytac
Mnie zapytali jak napisałam pracę, dlaczego takie książki i jak omogła mi bibligrafia przedmiotu (chyba , ta z popracowaniami, a której tak naprawdę nie korzystałam, ale coś wpisać musiałam)
Tesiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 20:04   #739
szarmancka
Raczkowanie

"Encykliki i homilie JPII do młodzieży-omów płynące z nich wartości moralne z perspektywy współczesnego człowieka. "
Homilie mam(ale w sumie to wszystkie odnoszą się do jedengo wątku ), ale gorzej z encyklikami...nie ma tam konkretnego odwołania się do młodzieży(nie przeczytałam jeszcze wszystkich) ... i już sama nie wiem jak się za to zabrać. Ktoś ma podobny temat?Albo miał?
Tez musicie robić już bibliografie?
szarmancka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 23:51   #740
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Mam takie pytanie do dziewczyn które zdają w tym roku albo juz zdaly:
kiedy zabieracie / zabralyscie się za pisanie prezentacji? I ile wam to zajęło czasu?

bo ja planuję zacząć tak w grudniu albo styczniu i tak się zastanawiam czy to nie za pozno (albo za wczesnie )
Stary 2008-10-23, 13:16   #741
..::anvastra::..
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BlackAngel Pokaż wiadomość
Mój temat Turpistyczny obraz świata w literaturze epok minionych i współczesnej. Omów problem na wybranych przykładach. mniej wiecej mam koncepcje co wziąść, jednak czekam może któraś z Was ma pomysły?
pierwsze co mi przyszło na myśl to "Padlina" Baudelaire'a
ogólnie dużo powinnaś znaleźć z modernizmu bo dekadentyzm przecież i z baroku bo konceptualizm

Ja mam temat Literackie wizje Apokalipsy. Opisz funkcjonowanie motywu na przykładach.

napewno biorę Dies Irae Kasprowicza i Piosenkę o końcu świata Herberta no i oczywiście Apokalipsę św Jana

wogóle z poezji mam w czym wybierać...
ale nie wiem co z prozy mogłabym dać?? Jak myślicie??

Może ma albo miał ktoś taki temat??
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 15:53   #742
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez mary_alice_young Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie do dziewczyn które zdają w tym roku albo juz zdaly:
kiedy zabieracie / zabralyscie się za pisanie prezentacji? I ile wam to zajęło czasu?

bo ja planuję zacząć tak w grudniu albo styczniu i tak się zastanawiam czy to nie za pozno (albo za wczesnie )
ja zrobilam prace w ferie zimowe napisalam i potem 3 dni przed matura sie jej uczylam

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-10-23, 21:10   #743
nigga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madz!uHa Pokaż wiadomość
Hej!! Ja mam nieco podobny temat: "Zaprezentuj wizerunek Żyda w literaturze i filmi XX wieku"
Myslałaś już o jakichś lekturach?
HM...narazie przymierzam się do przeczytania ksiażki Szczypiorskiego "Początek...Poźniej może Hanna Kraal "Zdażyc przed Panem Bogiem" ...szczerze mówiąc nabieram coraz wiekszych watpliwosci do tego mojego tematu :P

studentka TiR

http://pulsreklamy.pl/pages/ptp.php?refid=nigga

nigga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 21:11   #744
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez szarmancka Pokaż wiadomość
"Encykliki i homilie JPII do młodzieży-omów płynące z nich wartości moralne z perspektywy współczesnego człowieka. "
Homilie mam(ale w sumie to wszystkie odnoszą się do jedengo wątku ), ale gorzej z encyklikami...nie ma tam konkretnego odwołania się do młodzieży(nie przeczytałam jeszcze wszystkich) ... i już sama nie wiem jak się za to zabrać. Ktoś ma podobny temat?Albo miał?
Tez musicie robić już bibliografie?
strasznie trudny temat wzięłaś

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-10-24, 22:40   #745
szarmancka
Raczkowanie

Dlaczego strasznie trudny?
szarmancka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 19:53   #746
guaranezza
BAN stały

GG do guaranezza

spam

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2008-10-29 o 21:26
guaranezza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 20:14   #747
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
ja zrobilam prace w ferie zimowe napisalam i potem 3 dni przed matura sie jej uczylam
dzieki za odp
czyli tak jak planowalam, nie będe się spieszyc
Stary 2008-10-29, 21:09   #748
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez guaranezza Pokaż wiadomość
Pisze prace maturalne na każdy temat. Cena do uzgodnienia - w zależności od tematu. Szybko i sprawnie
kontakt : xxxxxx

Padam.
Wspierasz tę działalnością nie tylko swój budżet ale i szerzenie się braku ambicji wśród ludzi.Gardzę tymi,co kupuja pracę.GARDZĘ.

Po drugie - reklama,powodująca korzyść majątkową jest na wizażu ZABRONIONA.

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2008-10-29 o 21:26
Serendipity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-30, 21:33   #749
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Ja soją napisałam dwa dni przed egzaminem, Dzień przed maturą doszłam do wniosku, że i tak się jej nie nauczę, więc na egzaminie po prostu powiedziałam to, co tam napisałam. Jeśli ktoś ma pojęcie o tym, o czym pisze i czytał wszystkie lektury to nie ma najmniejszego problemu ze zdaniem.
Stary 2008-10-31, 22:59   #750
Alouette20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Magnifica Pokaż wiadomość
Ja soją napisałam dwa dni przed egzaminem, Dzień przed maturą doszłam do wniosku, że i tak się jej nie nauczę, więc na egzaminie po prostu powiedziałam to, co tam napisałam. Jeśli ktoś ma pojęcie o tym, o czym pisze i czytał wszystkie lektury to nie ma najmniejszego problemu ze zdaniem.
Ja zdawałam maturę rok temu i sam tekst prezentacji napisałam jakiś tydz przed maturą, ale materiały i plan miałam już zebrane/zrobione wcześniej. A miałam o tyle trudniej,że miałam nietypowy temat do którego trudno było znaleźć literaturę naukową, ale całe szczęście się udało
Mój temat brzmiał "Mity i legendy w twórczości Andrzeja Sapkowskiego. Omów na 2-3 utworach." i dostałam maxa
Przede wszystkim radzę Wam,żebyście wybierały sobie tematy które Was interesują, i których przygotowanie stanie się przyjemnością a nie męką. Tym bardziej, że wybór tematów jest ogromny a poza tym można zgłosić własny temat (ja tak zrobiłam). Bo moim zdaniem nie ma sensu wybierać sobie tematu nudnego/trudnego/itp bo i tak nikt potem przy naborze na studia nie patrzy na wyniki prezentacji (w większości przypadków). Życzę powodzenia tegorocznym maturzystom,zdajcie ustny polski z usmiechem i na maxa;D
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości