|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Prezentacja maturalna
Witam
ja mam temat: Scharakteryzuj na wybranych przykładach różnorodne postawy człowieka wobec Boga. Omów ich rolę w utworze i związek z filozofią danej epoki. i rozważam, żeby wykorzystać "Zbrodnię i karę" -> Sonia, "Dziady cz.3" -> Konrad i nie mam pomysłu na jeszcze jakąś książkę. Doradzicie? |
|
|
|
#722 |
|
Raczkowanie
|
Duszaniola, przyszlo mi na mysl Jadro Ciemnosci.. brak Boga ogrywal tam duza role, to miedzy innymi z tego powodu Kurtz stal sie taki jak sie stal. Byl obojetny wobec Boga, zapomnial o nim - i taki byl efekt. Ale nie wiem czy to nie jest zbytnie naciaganie z mojej strony
|
#723 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
akurat teraz będę przerabiała w szkole Jądro Ciemności, więc przeczytam od razu pod kątem prezentacji i zobaczę, czy się nada
|
|
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
bobolinka - najpierw próbowałabym zastanowić się nad książkami, które weźmiesz. Ja nie mam wypisu lektur z liceum, ale mogłabyś wypisać z tego książki, które mogłyby ci się przydać. Wtedy zastanów się nad ilością. Jeżeli chciałabyś postawić tezę, że było to i przekleństwo, i wygoda powinnaś mieć lektur po równo - tę samą ilość z potwierdzeniem pierwszego elementu (przekleństwo) i drugiego (wygoda). A wydaje mi się, że więcej książek mówi o tym, że życie w społeczeństwie było trudne.
Ja postawiłabym tezę, że było to przekleństwo. Nie tylko, że tak uważam, ale również po prostu miałabym więcej książek do poparcia mojego zdania. Ale zastanów się, jak ty uważasz, nie patrząc na lektury. Bo wybierając jedną ze stron, musisz być pewna swojego zdania, nie wahać się: np. wybrałaś przekleństwo, a podczas zadawania pytań przez komisję twoja opinia będzie się chwiać jak mleczne zęby. Dasz radę, bo masz ciekawy temat ![]() EDIT: napisałaś, czy wybierając przekleństwo, wspominać o wygodzie. Ja bym tak zrobiła, ale na przykład na koniec prezentacji, żeby pokazać, że ta wygoda, żyjąc w społeczeństwie, jest tylko pozorna, bo np. Izabela Łęcka, o której wspominałaś, niby życie w społeczeństwie było dla niej wygodne (była bogata, szanowana przez ludzi, podziwiana), ale jednocześnie to społeczeństwo oczekiwało w tamtych czasach, że znajdzie męża i tak dalej, wtedy nie na miejscu było pozostanie starą panną. Przecież mogłaby żyć "szczęśliwie", myśląc tylko o swoim ideale. To nie tylko brak pieniędzy, ale również otoczenie zmusiło ją do myślenia o zamążpójściu. Takie jest moje zdanie. |
|
|
|
#725 |
|
Rozeznanie
|
"Język jako narzędzie indywidualizacji bohaterów literackich. Omów problem odwołując się do przykładów różnych epok".
Myślałam aby wziąć "Wesele" a z niego Rachel, Wokulskiego bądź Rzeckiego z "Lalki" oraz "Chłopi" aby zobrazować język wiejski. [W takim wypadku chłopów muszę przeczytać całych ]. Jednak to nie jest problem, ponieważ potrzebuję książek ludzi, którzy charakteryzują język danej książki czy bohatera... a nie wiem jakiego typu są to książki.... :/ może ktoś może mi pomóc>? Jeżeli ktoś ma propozycji innych postaci to byłoby miło gdyby się nimi podzielił ze mną ))
|
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezentacja maturalna z języka polskiego:(
Cytat:
|
|
#727 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a tez pisalam kilka dni przed. i w pon sie zaczelam uczyc a w srode zdawalam ![]() generalnie jak sie samemu napisze, albo sie ogarnie to co ktos napisal to sie zda:Pbo ajkby mi ktos napisal np o znaczeniu epitetów gdzies gdzies to bladego pojecia nie mam i widac ze sie mowi z pamieci
|
|
|
|
|
#728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziekuje bardzo Ukierunkowałas mnie Tak moje zdanie tez jest takie ze nielatwo jest zyc w spoleczenstwie zawsze jest jakas presja inni oceniaja krytykuja gardza Sa na to przyklady w wielu lekturach.Tak napewno komisja spyta czemu nie wygoda ale ja uloze juz sobie wypowiedz i tak jak napisalas wspomne o Izabeli ze mimo ze zyla w wygodzie ta wygoda byla wylko pozorna bo spoleczenstwo i tak wywieralo na nia presje Tak teraz juz jestem pewna tematu Cytaty spoleczenstwie są bo juz szukalam Teraz jeszcze zastanowie sie nad lektura podmiotu i przedmiotu Ale ville jestem Ci bardzo wdzieczna
|
|
#729 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Ja w swojej prezentacji nie miałam ani jednej lektury, czyli tym samym nie mogłam korzystać z typowych opracowań. Całą pracę napisałam sama. I maturę ustną zdałam i to bardzo dobrze
|
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
I to z siebie mogłaś być dumna,a nie z administratorów ściągi.pl czy bryka
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
Witam. Można dołączyć? ,-)
Mój temat to Bursa, Wojaczek, Stachura-legendarni i tragiczni. Przedstaw temat, omawiając ich życie i wybrane utwory. Z tego co widzę, nikt jeszcze tutaj takiego tematu nie wybrał. Uwielbiam twórczość Bursy, dlatego zdecydowałam się na ten temat, ale szczerze powiedziawszy nie wiem jeszcze za bardzo z której strony to ugryźć. Wypożyczyłam parę książek z biblioteki na temat tych poetów i staram się teraz czytać.
|
#732 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hej!! Ja mam nieco podobny temat: "Zaprezentuj wizerunek Żyda w literaturze i filmi XX wieku" Myslałaś już o jakichś lekturach?
|
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
świetny temat- mój brat miał do 2 lata temu- dostał maxa za prezentację. Praca dość kontrowersyjna ale wyszła bardzo fajnie
|
#734 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was
Na ustnej maturze będę prezentowała temat : Walka dobra ze złem. Omów problem na podstawie różnych tekstów kultury. Zdecydowałam się na następujące lektury: Biblia, Makbet, Nie boska komedia, Dżuma. Chciałabym umieścić również jakąś lekturę dotyczącą II wojny światowej i tu pojawia się mój problem. Jak myślicie czy Medaliony albo Opowiadania Borowskiego będą dobre?
|
#735 |
|
Zadomowienie
|
pisanie pracy maturalnej nie jest takie trudne na jakie sie wydaje. Po wybraniu literatury podmiotu wybralam sie po prostu do biblioteki szukajac biografii lub fachowych opracowan do utworow takze artykulow. Nie korzystalam z typowych opracowan. Dzieki przegladnieciu pracy kolezanki (na calkiem inny temat) zorientowalam sie jak powinna wygladac taka praca (dlugosc, wstep, pomysl na zakonczenie). Na maturze bylam tak zestresowana ze calkowicie zapomnialam o wszystkim o czym pisalam uratowala mnie znajomosc lektur i zrozumienie tematu wiec poplynelam
ciesze sie ze przygotowalam prace sama bez tego nie bylabym w stanie wyjsc z tej sytuacji. Otrzymane 20pkt przyniosly mi duza satysfakcje.
|
#736 |
|
BAN stały
|
przestępstwo - treść zabezpieczona na potrzeby dochodzenia
|
|
|
|
#737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i między innymi dlatego komisja nie bardzo miala mnie o co pytac
|
|
#738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#739 |
|
Raczkowanie
|
"Encykliki i homilie JPII do młodzieży-omów płynące z nich wartości moralne z perspektywy współczesnego człowieka. "
Homilie mam(ale w sumie to wszystkie odnoszą się do jedengo wątku ), ale gorzej z encyklikami...nie ma tam konkretnego odwołania się do młodzieży(nie przeczytałam jeszcze wszystkich) ... i już sama nie wiem jak się za to zabrać. Ktoś ma podobny temat?Albo miał?Tez musicie robić już bibliografie?
|
|
#740 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam takie pytanie do dziewczyn które zdają w tym roku albo juz zdaly:
kiedy zabieracie / zabralyscie się za pisanie prezentacji? I ile wam to zajęło czasu? bo ja planuję zacząć tak w grudniu albo styczniu i tak się zastanawiam czy to nie za pozno (albo za wczesnie )
|
#741 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ogólnie dużo powinnaś znaleźć z modernizmu bo dekadentyzm przecież i z baroku bo konceptualizm Ja mam temat Literackie wizje Apokalipsy. Opisz funkcjonowanie motywu na przykładach. napewno biorę Dies Irae Kasprowicza i Piosenkę o końcu świata Herberta no i oczywiście Apokalipsę św Jana wogóle z poezji mam w czym wybierać... ale nie wiem co z prozy mogłabym dać?? Jak myślicie?? Może ma albo miał ktoś taki temat??
|
|
|
|
|
#742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
napisalam i potem 3 dni przed matura sie jej uczylam
|
|
#743 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
:P
|
|
#744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#745 |
|
Raczkowanie
|
Dlaczego strasznie trudny?
|
|
#746 |
|
BAN stały
|
spam
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2008-10-29 o 21:26 |
|
|
|
#747 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czyli tak jak planowalam, nie będe się spieszyc
|
|
#748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Padam. Wspierasz tę działalnością nie tylko swój budżet ale i szerzenie się braku ambicji wśród ludzi.Gardzę tymi,co kupuja pracę.GARDZĘ. Po drugie - reklama,powodująca korzyść majątkową jest na wizażu ZABRONIONA.
Denerwować się to mścić na własnym zdrowiu za głupotę innych. Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2008-10-29 o 21:26 |
|
|
|
|
#749 |
|
Zakorzenienie
|
Ja soją napisałam dwa dni przed egzaminem, Dzień przed maturą doszłam do wniosku, że i tak się jej nie nauczę, więc na egzaminie po prostu powiedziałam to, co tam napisałam. Jeśli ktoś ma pojęcie o tym, o czym pisze i czytał wszystkie lektury to nie ma najmniejszego problemu ze zdaniem.
|
#750 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Mój temat brzmiał "Mity i legendy w twórczości Andrzeja Sapkowskiego. Omów na 2-3 utworach." i dostałam maxa Przede wszystkim radzę Wam,żebyście wybierały sobie tematy które Was interesują, i których przygotowanie stanie się przyjemnością a nie męką. Tym bardziej, że wybór tematów jest ogromny a poza tym można zgłosić własny temat (ja tak zrobiłam). Bo moim zdaniem nie ma sensu wybierać sobie tematu nudnego/trudnego/itp bo i tak nikt potem przy naborze na studia nie patrzy na wyniki prezentacji (w większości przypadków). Życzę powodzenia tegorocznym maturzystom,zdajcie ustny polski z usmiechem i na maxa;D
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:08.

akurat teraz będę przerabiała w szkole Jądro Ciemności, więc przeczytam od razu pod kątem prezentacji i zobaczę, czy się nada

].