![]() |
#721 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
moje dzieci maja na imie Tomek i Justyna, syn dostal imie spontanicznie bo mial byc Hanka .Zaskoczyl mnie przy porodzie i tak mi Tomek do niego pasowalo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mnie zadziwia moja znajoma, która spodziewa się bliźniaczek i poprosiła mnie o pomoc w wyborze imion. Na początku stwierdziła, że nie mogą być to imiona pospolite, bo chce, aby jej bliźniaczki się wyróżniały, miały imiona ładne i na czasie( najważniejsze kryterium - "byle nie pospolite"). Zapytałam jakie bierze pod uwagę. Okazało się , że interesują ją Nikola, Oliwia, Lena, Amelia, Wiktoria, Maja, Martyna ... Ja jej mówię, że mnie podoba się np. imię Katarzyna, które może i za naszego pokolenia pospolite było, ale teraz znacznie mniej matek daje to imię. Ona ,że nie -bo pospolite i oklepane. Świetnie ,ale to, że wskazane przez nią imiona to nowa era pospolitości to nie dociera. Moja kuzynka w przedszkolu ma w grupie 6 Nikoli i jedną Kasię, więc czasy się zmieniają. BTW- mnie akurat wszystko jedno czy moje dziecko będzie nosiło imię pospolite czy nie - ważne, aby się podobało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszko bardzo mi się podoba, ja gdyby miałam chłopca to chciałam nazwać go Tymon, ale się okazało że będzie córka ![]() no a jak potem sprawdziłam imię Tymon jest dzisiaj często nadawane a nie lubię imion pospolitych
![]() |
![]() |
#724 |
Rozeznanie
|
ja mam córeczkę Blankę i synka Michasia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Zadomowienie
|
![]() |
#726 |
Raczkowanie
|
Blanka śliczne.......bardzo mi się podoba. Tylko nie lubię jak mówi się na Blankę Bianka, bo podobne.
Też nie lubię, jak na mojego Oliwiera wołają Oluś ![]() Mnie się imię Justynka bardzo podoba. Jest teraz mało Justynek, o ile w ogóle ktoś tak nazywa dzieci, raczej się nie spotkałam. Już Kasia prędzej. A Justynka jest ślicznie. Podoba mi się też Justyn dla chłopca. Co do tych bliźniaczek, rzeczywiście wybrała pospolite imiona..niech spojrzy na rankingi, albo przejdzie się na plac zabaw taki wielki i zobaczy jak na dzieci wołają..ja przez okno słyszę ciągle Oliwka, Amelka, Julka. No mówię wam szczerze, żadnego innego imienia tam nie słyszę:P Ostatnimi czasy jeszcze Lena popularna. Bardzo ładne imię, ale co rusz to kolejna Lenka się rodzi, aj.... jak przychodzi fala pewnych imion to nie ma przeproś, podobają się na zabój. imię Tymon fajne. Prawie jak Szymon ale jednak inne. Szymonów teraz mnóstwo. Ja się też boję, że Oliwier stanie się popularnym imieniem i jak mój syn zacznie chodzić do gimnazjum to będzie dużo Oliwierów. Na dzień dzisiejszy Oliwier w rankingach jest gdzieś na 40tym miejscu zaraz za Łukaszem, więc chciałabym, żeby tak zostało....... ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- co do pospolitości, uważam, że to kryterium jest jednak ważne. Imię Natalia, Amelia tak strasznie mi się podoba, ale nie nazwałabym córki tak, bo mi się podoba...mam dużo znajomych co mają dzieci i byłaby taka gadka szmatka "a moja Lenka, a twoja Lenka, a moja Amelka, a twoja Amelka". Nie chcę tak... Moja przyjaciółka urodziła 2mc temu córeczkę i dała jej na imię KARINA. Uważam, że strzał w 10tkę. piękne i w ogóle nie jest popularne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Przyczajenie
|
Mnie się podobaja imiona też chyba teraz już mniej spotykane.... Dziewczynka Milena(Milenka) a Chłopiec Arkadiusz( Arek, Aruś)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#729 |
Przyczajenie
|
Czytałam troszke forum i własnie nie napotkałam na te imiona(MILENA< ARKADIUSZ) nie długo może spełni sie marzenie i bedziemy mieli. A pozatym co myslisz o dawaniu imion np chodzi mi głownie ze mój chce juniora? A ja znów nie chce dac imienia takie jak on ma wolałabym własnie Arusia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym te imiona są rzadko nadawane czyli nie będą sie w szkole powtarzały[najprawdopodobniej] no i same ładnie sie zdrabniają a po co tata chce juniora? przecież ewidentnie to będzie jego dziecko wiec nie trzeba jeszcze przyklepywać tym samym imieniem... ja jestem w tym wypadku na NIE ![]()
![]() |
![]() |
#731 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No własnie ja sie z Toba zgadzam w 100%. I mam nadzieje gdy sie urodzi dzidzius zmieni zdanie i da sie "wcisnąć"te imiona bo podobno tatus miekknie na widok potomka i zgadza sie na wszystko. Okaze sie co to czas przyniesie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#733 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Milenka super ![]() ![]() susan, przecież Oliwier to bardzo popularne imię. Wśród chłopców tak ok 6-7 roku życia chyba ich najwięcej... w przedszkolu, w którym pracowałam to było jedno z popularniejszych męskich imion.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Raczkowanie
|
Nelkomama, nie zgadzam się z Tobą. Oliwier nie jest popularnym imieniem, tylko Oliwia. Zrobiłam niezły wywiad z osobami, które robią statystki więc wiem
![]() Nie ma ich dużo...a w 2010 było ich jedynie kilkaset, a nie tysięcy jak w przypadku imienia Oliwia (Oliwier/Oliwia to samo pochodzenie, ale Oliwia jest popularna, a nie Oliwier). Z wielu źródeł wiem, że to imię ogólnie się nie podoba. Albo je się uwielbia albo go się nie znosi. Ja należę oczywiście do tych uwielbiających to imię, ale naprawdę ciągle słyszę opinie, że wymuszone, pretensjonalne imię kojarzące się z debilnym Olivierem Janiakem (który nota bene ma na imię Piotr...a na drugie Olivier). |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Zadomowienie
|
a mnie sie bardzo podoba, nawet chciałam drugiemu synowi dać tak na imię....ale mąż nie chciał..
![]() |
#737 |
Rozeznanie
|
Widocznie to zależy od miasta. U nas w Lodzi jest mnóstwo Olivierów. Pracowalam w przedszkolu i to bylo jedno z najczesciej spotykanych imion. Z reszta widze, ze w Warszawie tez popularne
http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2011 27miejsce to wysoko w rankingu. A Oliwia, zgadza sie, tez popularna, ale juz coraz mniej, bardziej popularna niz Oliwia jest Julia, Natalia czy Maja.
![]() |
![]() |
#738 |
Zadomowienie
|
w tym rankingu widzę nowe imię, którego wcześniej nie słyszałam
122 Mrówka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
U nas w Mielcu Oliwierów jest dużo ( sama znam czterech w przedziale od 2 lat do 7 roku życia) Ale czy to ma znaczenie, czy popularne czy nie, ważne by się nam podobało.
Ja dałam synkowi na imię Igor Łukasz. A wahałam się między Igorem a Piotrem ( nawet pytałam tu na forum, które ładniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Zadomowienie
|
dziewczynka:
Teresa-Tereska lub Martyna-Martynka ![]() dla chłopca nie wymyśliłam ![]() ![]()
![]() |
#741 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez agawoo Czas edycji: 2011-07-26 o 08:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Rozeznanie
|
mi wpadlo do glowy ostatnio Lucja (tzn wiecie to L to jest L jak Lodka, nie mam polskich liter)
![]() wiec Lucja, Blanka albo Bianca, Lena, Maja, Malina, Jagoda, Mira....to by bylo na tyle.....i teraz ktore wybrac? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 |
Wtajemniczenie
|
łucja, mira i malina mi się podobają z tych wyżej
![]() ![]() co do reszty - lena, maja, bianka/ blanka jakoś strasznie przereklamowane są ostatnio i niestety wszystkie źle mi się kojarzą...
![]() |
#745 | |
Zakorzenienie
|
A ja dla córeczki miałam wybrane SARA Carmelko, wiesz?
![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
![]() O a ja Laury nie znam ani jednej. Za to Julii bez liku u nas, prawda? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
Hej mamuśki
![]() Planowany termin mam na 09.11. wiem, już na pewno, że ma być chłopczyk. Ale imię wciąż mi spędza sen z powiek ![]() Może macie jakieś propozycję ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Raczkowanie
|
Może to coś pomoże: http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2010
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wszystkie, które mi sie podobają są za popularne... Mikołaj, Natan, Alan, Michał. Jedynie Kamil nie jest jeszcze tak masakrycznie popularne, ale na Kamila nie zgadza się Maz... poza tym nie jestem przekonana w 100% do żadnego. Dla dziewczynki podobają mi się Tola, Nina, Olga, Mila, Nika no i Natalia, która odpadła przez popularność już przy pierwszej ciąży.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.