Imię dla dziecka - wątek zbiorczy - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-26, 09:10   #721
melabn
Wtajemniczenie

Dot.: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy

moje dzieci maja na imie Tomek i Justyna, syn dostal imie spontanicznie bo mial byc Hanka .Zaskoczyl mnie przy porodzie i tak mi Tomek do niego pasowalo imie dla corki chcialam proste bez "udziwnien" no i Justynek malo teraz
melabn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 13:03   #722
Noa_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nina732 Pokaż wiadomość
Moi synowie mają na imię Mieszko i Zawisza, pierwszy jest już dawno pełnoletni i nigdy nie miał problemow ze swoim imieniem , wręcz jest happpy , że takie jedyne i charakterystyczne, przez okres dorastania nie były mu potrzebne żadne pseudonimy tak popularne wśród młodzieży. Dzisiaj Mieszko w środowisku freestylerów piłki koszykowej jest znany i rozpoznawany właśnie pod swoim imieniem.Oczywiście na początku rodzina i znajomi byli trochę w szoku, o urzędnikach USC nie wspomnę. Mąż musiał przynieść wydruk z internetu , że imię Zawisza w ogóle istnieje, bo o Mieszku gdzieś tam na lekcjach historii słyszeli a o Zawiszy już nie.Nie jest dla mnie ważne czy komuś podobają się te imiona , ludzi ocenia się po zachowaniu a nie po imionach, jesli ktoś lubi te popularne to OK, ja akurat lubię dawne polskie. No i Zawisza jest jednym z niewielu imion męskich kończących się na "a"
ciekawie nazwałaś swoich synów

Mnie zadziwia moja znajoma, która spodziewa się bliźniaczek i poprosiła mnie o pomoc w wyborze imion. Na początku stwierdziła, że nie mogą być to imiona pospolite, bo chce, aby jej bliźniaczki się wyróżniały, miały imiona ładne i na czasie( najważniejsze kryterium - "byle nie pospolite"). Zapytałam jakie bierze pod uwagę. Okazało się , że interesują ją Nikola, Oliwia, Lena, Amelia, Wiktoria, Maja, Martyna ... Ja jej mówię, że mnie podoba się np. imię Katarzyna, które może i za naszego pokolenia pospolite było, ale teraz znacznie mniej matek daje to imię. Ona ,że nie -bo pospolite i oklepane. Świetnie ,ale to, że wskazane przez nią imiona to nowa era pospolitości to nie dociera. Moja kuzynka w przedszkolu ma w grupie 6 Nikoli i jedną Kasię, więc czasy się zmieniają.

BTW- mnie akurat wszystko jedno czy moje dziecko będzie nosiło imię pospolite czy nie - ważne, aby się podobało.
Noa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 15:18   #723
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nina732 Pokaż wiadomość
Moi synowie mają na imię Mieszko i Zawisza, pierwszy jest już dawno pełnoletni i nigdy nie miał problemow ze swoim imieniem , wręcz jest happpy , że takie jedyne i charakterystyczne, przez okres dorastania nie były mu potrzebne żadne pseudonimy tak popularne wśród młodzieży. Dzisiaj Mieszko w środowisku freestylerów piłki koszykowej jest znany i rozpoznawany właśnie pod swoim imieniem.Oczywiście na początku rodzina i znajomi byli trochę w szoku, o urzędnikach USC nie wspomnę. Mąż musiał przynieść wydruk z internetu , że imię Zawisza w ogóle istnieje, bo o Mieszku gdzieś tam na lekcjach historii słyszeli a o Zawiszy już nie.Nie jest dla mnie ważne czy komuś podobają się te imiona , ludzi ocenia się po zachowaniu a nie po imionach, jesli ktoś lubi te popularne to OK, ja akurat lubię dawne polskie. No i Zawisza jest jednym z niewielu imion męskich kończących się na "a"
super imiona,
Mieszko bardzo mi się podoba,

ja gdyby miałam chłopca to chciałam nazwać go Tymon,
ale się okazało że będzie córka
no a jak potem sprawdziłam imię Tymon jest dzisiaj często nadawane

a nie lubię imion pospolitych
Stary 2011-07-01, 20:52   #724
dewi
Rozeznanie

ja mam córeczkę Blankę i synka Michasia
Stary 2011-07-01, 20:58   #725
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Napisane przez dewi Pokaż wiadomość
ja mam córeczkę Blankę i synka Michasia
oba sliczne
lawendax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 11:58   #726
susan7
Raczkowanie

Blanka śliczne.......bardzo mi się podoba. Tylko nie lubię jak mówi się na Blankę Bianka, bo podobne.
Też nie lubię, jak na mojego Oliwiera wołają Oluś to nie jest Aleksander.....tylko Oliwier, więc ewentualnie OLIŚ, a jak coś to Oliwuś, Oliwek, Liwuś. Wkurza mnie to strasznie, ale co zrobić...
Mnie się imię Justynka bardzo podoba. Jest teraz mało Justynek, o ile w ogóle ktoś tak nazywa dzieci, raczej się nie spotkałam. Już Kasia prędzej. A Justynka jest ślicznie. Podoba mi się też Justyn dla chłopca.
Co do tych bliźniaczek, rzeczywiście wybrała pospolite imiona..niech spojrzy na rankingi, albo przejdzie się na plac zabaw taki wielki i zobaczy jak na dzieci wołają..ja przez okno słyszę ciągle Oliwka, Amelka, Julka. No mówię wam szczerze, żadnego innego imienia tam nie słyszę:P

Ostatnimi czasy jeszcze Lena popularna. Bardzo ładne imię, ale co rusz to kolejna Lenka się rodzi, aj....
jak przychodzi fala pewnych imion to nie ma przeproś, podobają się na zabój.

imię Tymon fajne. Prawie jak Szymon ale jednak inne.
Szymonów teraz mnóstwo.

Ja się też boję, że Oliwier stanie się popularnym imieniem i jak mój syn zacznie chodzić do gimnazjum to będzie dużo Oliwierów.
Na dzień dzisiejszy Oliwier w rankingach jest gdzieś na 40tym miejscu zaraz za Łukaszem, więc chciałabym, żeby tak zostało.......

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

co do pospolitości, uważam, że to kryterium jest jednak ważne.
Imię Natalia, Amelia tak strasznie mi się podoba, ale nie nazwałabym córki tak, bo mi się podoba...mam dużo znajomych co mają dzieci i byłaby taka gadka szmatka "a moja Lenka, a twoja Lenka, a moja Amelka, a twoja Amelka". Nie chcę tak...
Moja przyjaciółka urodziła 2mc temu córeczkę i dała jej na imię KARINA.
Uważam, że strzał w 10tkę. piękne i w ogóle nie jest popularne.
susan7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 10:14   #727
ciekawa11
Przyczajenie

Mnie się podobaja imiona też chyba teraz już mniej spotykane.... Dziewczynka Milena(Milenka) a Chłopiec Arkadiusz( Arek, Aruś)
ciekawa11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 19:27   #728
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Napisane przez ciekawa11 Pokaż wiadomość
Mnie się podobaja imiona też chyba teraz już mniej spotykane.... Dziewczynka Milena(Milenka) a Chłopiec Arkadiusz( Arek, Aruś)
ojej mnie też...
Stary 2011-07-11, 20:31   #729
ciekawa11
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lawendax Pokaż wiadomość
ojej mnie też...
Czytałam troszke forum i własnie nie napotkałam na te imiona(MILENA< ARKADIUSZ) nie długo może spełni sie marzenie i bedziemy mieli. A pozatym co myslisz o dawaniu imion np chodzi mi głownie ze mój chce juniora? A ja znów nie chce dac imienia takie jak on ma wolałabym własnie Arusia
Stary 2011-07-11, 20:41   #730
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Czytałam troszke forum i własnie nie napotkałam na te imiona(MILENA< ARKADIUSZ) nie długo może spełni sie marzenie i bedziemy mieli. A pozatym co myslisz o dawaniu imion np chodzi mi głownie ze mój chce juniora? A ja znów nie chce dac imienia takie jak on ma wolałabym własnie Arusia
nie jestem za dawaniem imieniu po rodzicu...jest tyle innych imion ze szkoda by sobie odmówić przyjemność w ich wyborze
poza tym te imiona są rzadko nadawane czyli nie będą sie w szkole powtarzały[najprawdopodobniej] no i same ładnie sie zdrabniają a po co tata chce juniora? przecież ewidentnie to będzie jego dziecko wiec nie trzeba jeszcze przyklepywać tym samym imieniem...
ja jestem w tym wypadku na NIE
Stary 2011-07-12, 06:04   #731
ciekawa11
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lawendax Pokaż wiadomość
nie jestem za dawaniem imieniu po rodzicu...jest tyle innych imion ze szkoda by sobie odmówić przyjemność w ich wyborze
poza tym te imiona są rzadko nadawane czyli nie będą sie w szkole powtarzały[najprawdopodobniej] no i same ładnie sie zdrabniają a po co tata chce juniora? przecież ewidentnie to będzie jego dziecko wiec nie trzeba jeszcze przyklepywać tym samym imieniem...
ja jestem w tym wypadku na NIE

No własnie ja sie z Toba zgadzam w 100%. I mam nadzieje gdy sie urodzi dzidzius zmieni zdanie i da sie "wcisnąć"te imiona bo podobno tatus miekknie na widok potomka i zgadza sie na wszystko. Okaze sie co to czas przyniesie. Juz bym tak chciała byc w ciązy.......
Stary 2011-07-12, 09:30   #732
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
No własnie ja sie z Toba zgadzam w 100%. I mam nadzieje gdy sie urodzi dzidzius zmieni zdanie i da sie "wcisnąć"te imiona bo podobno tatus miekknie na widok potomka i zgadza sie na wszystko. Okaze sie co to czas przyniesie. Juz bym tak chciała byc w ciązy.......
zgadza się, mięknie...
Stary 2011-07-12, 16:36   #733
Nelkomama
Rozeznanie

Cytat:
Arkadiusz rzeczywiście mało popularny mój Chrzestny i mój Kuzyn noszą takie imiona ale wsrod najmłodszych się raczej nie słyszy tego imienia.
Milenka super niestety od kilku lat coraz bardziej popularna... a za moich czasów było to baaardzo rzadko spotykane imię... mialam oryginalne imię

susan, przecież Oliwier to bardzo popularne imię. Wśród chłopców tak ok 6-7 roku życia chyba ich najwięcej... w przedszkolu, w którym pracowałam to było jedno z popularniejszych męskich imion.
Nelkomama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 17:51   #734
ciekawa11
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nelkomama Pokaż wiadomość
Arkadiusz rzeczywiście mało popularny mój Chrzestny i mój Kuzyn noszą takie imiona ale wsrod najmłodszych się raczej nie słyszy tego imienia.
Milenka super niestety od kilku lat coraz bardziej popularna... a za moich czasów było to baaardzo rzadko spotykane imię... mialam oryginalne imię

susan, przecież Oliwier to bardzo popularne imię. Wśród chłopców tak ok 6-7 roku życia chyba ich najwięcej... w przedszkolu, w którym pracowałam to było jedno z popularniejszych męskich imion.
Arkadiusz znam tylko dwóch o takich imionach a Mileny również dwie, dlatego własnie wydaje mi sie ze imiona nie sa az tak popularne jak Jakub, Julka, Oliwier,Oliwia.....itp chciałabym uniknąc jak tutaj niektore Mamusie zauwazyly, ze wolajac swoje dziecko oglada sie kilka innych dzieciaczków
Stary 2011-07-24, 09:25   #735
susan7
Raczkowanie

Nelkomama, nie zgadzam się z Tobą. Oliwier nie jest popularnym imieniem, tylko Oliwia. Zrobiłam niezły wywiad z osobami, które robią statystki więc wiem znam nawet liczby, ile jest zarejesterowanych Oliwierów w którym roku.
Nie ma ich dużo...a w 2010 było ich jedynie kilkaset, a nie tysięcy jak w przypadku imienia Oliwia (Oliwier/Oliwia to samo pochodzenie, ale Oliwia jest popularna, a nie Oliwier).
Z wielu źródeł wiem, że to imię ogólnie się nie podoba.
Albo je się uwielbia albo go się nie znosi.
Ja należę oczywiście do tych uwielbiających to imię, ale naprawdę ciągle słyszę opinie, że wymuszone, pretensjonalne imię kojarzące się z debilnym Olivierem Janiakem (który nota bene ma na imię Piotr...a na drugie Olivier).
susan7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-24, 10:32   #736
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

a mnie sie bardzo podoba, nawet chciałam drugiemu synowi dać tak na imię....ale mąż nie chciał..
Stary 2011-07-25, 12:16   #737
Nelkomama
Rozeznanie

Widocznie to zależy od miasta. U nas w Lodzi jest mnóstwo Olivierów. Pracowalam w przedszkolu i to bylo jedno z najczesciej spotykanych imion. Z reszta widze, ze w Warszawie tez popularne
http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2011
27miejsce to wysoko w rankingu.

A Oliwia, zgadza sie, tez popularna, ale juz coraz mniej, bardziej popularna niz Oliwia jest Julia, Natalia czy Maja.
Stary 2011-07-25, 17:21   #738
Noa_
Zadomowienie

w tym rankingu widzę nowe imię, którego wcześniej nie słyszałam
122 Mrówka

:conf used:
Noa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 17:55   #739
Marina1
Zakorzenienie

U nas w Mielcu Oliwierów jest dużo ( sama znam czterech w przedziale od 2 lat do 7 roku życia) Ale czy to ma znaczenie, czy popularne czy nie, ważne by się nam podobało.

Ja dałam synkowi na imię Igor Łukasz. A wahałam się między Igorem a Piotrem ( nawet pytałam tu na forum, które ładniejsze ) Wygrał Igi.
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-25, 21:59   #740
lesyeux
Zadomowienie

dziewczynka:
Teresa-Tereska lub Martyna-Martynka

dla chłopca nie wymyśliłam mam czas
Stary 2011-07-25, 22:13   #741
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
Ja dałam synkowi na imię Igor Łukasz. A wahałam się między Igorem a Piotrem ( nawet pytałam tu na forum, które ładniejsze ) Wygrał Igi.
IGOR to śliczne imie, tez mielimy je wybrane dla chlopca

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 08:21   #742
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
U nas w Mielcu Oliwierów jest dużo ( sama znam czterech w przedziale od 2 lat do 7 roku życia) Ale czy to ma znaczenie, czy popularne czy nie, ważne by się nam podobało.

Hej Marina Ja tez z Mielca. Małego Oliwiera akurat znam tylko jednego, za to kilka Julek, Majek, Oliwii i trzy Laury.

tylko po to, żeby w niej wszystko było

Edytowane przez agawoo
Czas edycji: 2011-07-26 o 08:26
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 17:39   #743
rybkie
Rozeznanie

mi wpadlo do glowy ostatnio Lucja (tzn wiecie to L to jest L jak Lodka, nie mam polskich liter)
wiec Lucja, Blanka albo Bianca, Lena, Maja, Malina, Jagoda, Mira....to by bylo na tyle.....i teraz ktore wybrac?
rybkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-26, 18:04   #744
OkoPani
Wtajemniczenie

łucja, mira i malina mi się podobają z tych wyżej łucja chyba najbardziej
co do reszty - lena, maja, bianka/ blanka jakoś strasznie przereklamowane są ostatnio i niestety wszystkie źle mi się kojarzą...
Stary 2011-07-26, 18:21   #745
Marina1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
IGOR to śliczne imie, tez mielimy je wybrane dla chlopca
A ja dla córeczki miałam wybrane SARA Carmelko, wiesz?

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Hej Marina Ja tez z Mielca. Małego Oliwiera akurat znam tylko jednego, za to kilka Julek, Majek, Oliwii i trzy Laury.
Witaj Mielczanko!
O a ja Laury nie znam ani jednej. Za to Julii bez liku u nas, prawda?
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 20:14   #746
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
A ja dla córeczki miałam wybrane SARA Carmelko, wiesz?

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Witaj Mielczanko!
O a ja Laury nie znam ani jednej. Za to Julii bez liku u nas, prawda?
Bardzo dużo. Dlatego jak TZ zaprponował imię Julka dla dzidziusia, to od razu powiedziałam Zawołam Julka na podwórku i przyleci mi 10 dziewczynek

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 23:35   #747
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marina1 Pokaż wiadomość
a ja dla córeczki miałam wybrane sara carmelko, wiesz?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 20:28   #748
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Hej mamuśki

Planowany termin mam na 09.11. wiem, już na pewno, że ma być chłopczyk.
Ale imię wciąż mi spędza sen z powiek
Może macie jakieś propozycję ?
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 08:21   #749
Amenaza
Raczkowanie

Może to coś pomoże: http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2010
Amenaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 14:05   #750
Nelkomama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Hej mamuśki

Planowany termin mam na 09.11. wiem, już na pewno, że ma być chłopczyk.
Ale imię wciąż mi spędza sen z powiek
Może macie jakieś propozycję ?
Tez mam problem z imieniem dla chłopca...
wszystkie, które mi sie podobają są za popularne... Mikołaj, Natan, Alan, Michał. Jedynie Kamil nie jest jeszcze tak masakrycznie popularne, ale na Kamila nie zgadza się Maz... poza tym nie jestem przekonana w 100% do żadnego.
Dla dziewczynki podobają mi się Tola, Nina, Olga, Mila, Nika no i Natalia, która odpadła przez popularność już przy pierwszej ciąży.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości