|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: do dziewczyn, które robiły serum z witaminą c według przepisu Basi
|
|
|
|
|
#722 |
|
Konto usunięte
|
Tak jest
|
|
|
|
|
#723 |
|
Wtajemniczenie
|
dostalam paczuszke z mazidel
zamowilam jednak z lecytyna. wiec teraz tak, chce zrobic 5 %, wiec 10ml wody (z tym zakupem mialam w jednej aptece problem ), 0,5ml kwasu, jedna kapsulka tokovit 200-setke i ile dokladnie tej lecytyny?czy moge mieszac te skladniki od razu w butelczce, bo nie mam niczego innego? i czy hydrolat rozany moge uzywac pod serum? oczywiscie odczekac kilka minut. tez dostalam mnostwo probek, jeszcze nie mam pojecia co z nimi zrobic. gorzej jest z trzymaniem tych wszystkich skladnikow odpowiednio. to co ma byc w lodowce dalam do metalowego pojemnika do lodowki, a reszte w kartoniku trzymam, zeby tyle swiatla nie dochodzilo. jak wy to robicie?? |
|
|
|
|
#724 |
|
Wtajemniczenie
|
zrobilam juz, bo nie chcialo mi sie czekac i od razu wyprobowalam.
lecytyne mam w proszku i dalam mniej wiecej 0,25ml. miarka jest ciut wieksza od otworu buteleczki i troche ciezko tam wsypac. serum jest jak woda, wciagnelo sie po paru sekundach od razu. nic nie piecze. raz poczulam na takim przebarwieniu na 1 sec i to wszystko. moze za malo dalam na twarz, bo pipetka byla tylko do polowy pelna, nawet troche mniej. ile wy nakladacie tego na twarz. wiem, ze niby mam odczekac jakies 10 min zanim naloze krem, ale strasznie mnie twarz ciagnie, bo widocznie moge dac duzo lecytyny (wzielam tez ta HBL7 choc mam sucha buzke) i czekalam juz 20 min po hydrolacie. ide sie zaraz nakremowac, bo nie wytrzymam. nakremowalam sie i wciaz mi sucho. musze jeszcze raz. :/ Edytowane przez fruity Czas edycji: 2007-04-05 o 19:52 |
|
|
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
|
od miesiąca używam serum które kupiłam tu http://www.biochemiaurody.com/sklep/serumferulicCE.html
bardzo mi służy, ale niedlugo będe robić zakupy na mazidlach i pomysłalam, ze wyjdzie ekonomiczniej kupic tam potrzebne skladniki, ale kwasu ferulowego nie mają, nie wiem czy moge dac wszystkie skladniki procz tego kwasu (kw. askorbinowy, wit E, glikol propylenowy, alkohol, woda) proporcje oczywiscie się zmienia, gubie sie w tym
|
|
|
|
|
#726 |
|
Przyczajenie
|
Czy wasze serum z wit C tez niezbyt ładnie pachnie? Wiem, że to witamina E tak wonieje ( Tokovit) i zastanawiam się czy kropla olejku eterycznego cytynowego nie mogłaby załatwić sprawy. A jeśli nie to czy coś innego mozna dodac co zniweluje ten zapaszek?
|
|
|
|
|
#727 |
|
Raczkowanie
|
Nie powinno się łączyć wit C z wyciągami roślinnymi. Myśle więc, że olejek odpada. Ja używam serum z samej wit. C, bez dodatków, nie pachnie wcale. Ale jeśli zależy ci na wit E, to chyba trzeba się przemęczyc.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#728 |
|
Raczkowanie
|
Witam! do tej pory byłam tylko pilna czytelniczka watkow. Ale pogrążyłam sie przed chwila czytając, ze pod serum C nie powinno sie używac toników z wyciągami roślinnymi, co właśnie robię od momentu stosowania serum! (Lirene nawilżający, wyciąg z ogórka i aloesu). Czym przemywacie buzie rano, przed aplikacją serum?
|
|
|
|
|
#729 |
|
Raczkowanie
|
Z tymi wyciągami roślinnymi i wit.C,to troche naciągana teoria,ale co tam
Przed nałożeniem serum w sumie nie musisz stosować toników.Serum samo w sobie robi za taki tonik,ale jak Ci tak zalezy na tym przemywaniu,to najpierw bym stosował tonik,odczekał 10-15 minut i nałożył serum.Generalnie zasada jest taka,że nakładasz najpierw najlżejszy produkt,który najszybciej sie wchładnia ,az po najcieższy,czyli np.filtr
|
|
|
|
|
#730 |
|
Zadomowienie
|
Przestałam stosować cokolwiek pod serum z C (ewentualnie od czasu do czasu z kaprysu pryskam termalką
). Miałam wrażenie, że mimo dania skórze kilku- lub -nastu minut po nałożeniu hydrolatu (wszystko jedno jakiego:róża, lawenda, ostatnio neroli) na wyschnięcie/wchłonięcie tylko trochę to pomagało, bo i tak potem serum, mimo że wodniste, maziało się na twarzy z równie wodnistym przecież hydrolatem. Lepiej moim zdaniem wchłania się na zupełnie czystej skórze. Hydrolaty zostały na dni bez serum czyli na co drugi poranek.
|
|
|
|
|
#731 |
|
Przyczajenie
|
Witam, chcę zrobic proste serum pod filtr, w którym żaden składnik nie byłby"podejrzewany"o zapychanie. Mam filtr Avene 50 i on sam wystarczająco mnie nawilża w ciągu dnia. Czytam tu wiele różnych przepisów ale nie wiem co wybrac?
Czy może byc: 10ml wody dest. , 1ml kw. askrobiowego, 4 krople alkocholu? Tak wyczytałam wcześniej. Aha, cerę mam mieszaną. Pozdrawiam
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#732 |
|
Rozeznanie
|
Witam Dziewczyny. mam zamiar zrobić: Serum z witaminą C 5% + E (1 lub 2 %) na bazie kropli JuvitC/Cebion - przepis na 10ml serum
Mam przygotowane wszystko. Ale... * Tokovit E - 200 j.m kupiłam i jest napisane ze to jest E naturalna i wykazuje 50%silniejsze działanie niż zwykła. to mam dać jej mniej? czy przepis jest dostosowany do jej naturalnosci (?) kupiłam taką jaka była podana w przepisie * Kapsułki z lecytyną- ma być kilka kropel- ile to jest kilka? 2czy9 mam lecytyne 1200mg w jednej kaps. * Alkohol etylowy- po prostu wódka?
|
|
#733 |
|
Rozeznanie
|
Dodam orientacyjne ceny składników na serum- może się komus początkującemu przyda w ocenie kosztów.
Tokovit E 200 j.m. 30kaps 9,20zł Juvit (wit C) 40ml 9,30zł Lecytyna 1200 36 kaps 11zł butelka z zakraplaczem 0,48zł
|
|
#734 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#735 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I ponawiam pytanie o lecytyne- ile dodać i czy 1200jest dobra? ps co lepsze spirytus rektyfikowany czy wódka? mam chyba w domu oba
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#736 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Dopiero potem wcieram palcami kilka dodatkowych kropli. Na a potem to wiadomo... filtry |
|
|
|
|
|
#737 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oj tak, znam to, trzeba czasu, bo toniki i hydrolaty kuszą. Najpierw trzymałam w lodówce-wtedy mniej chciało mi się ich użyć, bo musiałam przynieść stamtąd No i trzeba było poczekać, aż się wchłonie, potem poczekać aż serum wniknie, i jeszcze na wchłonięcie filtra poczekać, oj dużo tego, a rano-wiadomo;-)Serum i tak obniża natychmiast ph, więc mazianie się wcześniej tonikiem, żeby je wyregulować jest chyba trochę bez sensu. |
|
|
|
|
|
#738 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy stosując serum z wit.C pojawiło się u was odbarwienie płytki paznokciowej na żółto? U mnie na placach którymi nanosze serum na twarz odbarwiają mi się końcówki paznokci
Ostawiłam serum na jakiś czas, paznokcieć został spiłowany, odrósł 3 dni temu zrobiłam serum, nałożyłam na buzię i znowu mam płytkę odbarwioną Czy któraś z was też tak miała?
|
|
#739 |
|
Zadomowienie
|
taaak, niestety tak; teraz bardzo dokładnie myję ręcę po nałożeniu serum, ale mimo to paznokieć jest żółty (mniej, ale jednak); jeszcze nie doszłam do tego, jak go rozjaśnić, a wygląda mało estetycznie;
|
|
#740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#741 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
![]() ja także przymierzam się do zrobienia serum już od dłuższego czasu ![]() naczytałam sie na forum czego tylko sie dało, a teraz mam bałagan po pierwsze mam cerę mieszaną i chce uniknąć zapychania przez serum czy mogę je zrobić bez lecytyny i wit. E ? tylko wtedy to będzie raczej woda z wit. C aniżeli serum ![]() poradźcie coś |
|
|
|
|
#742 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tak robię. Jeśli chodzi o konsystencję, to nawet z lecytyną i witaminą E, to ciągle będzie płyn. Nazwa "serum" jest tutaj dość umowna.
|
|
|
#743 |
|
Zadomowienie
|
kiedyś nazwa "serum" kojarzyła mi się z czymś mocno skoncentrowanym, gęstym, treściwym, ale w mazidłach "serum" to taka bardzo lekka, wodnista substancja; dotyczy to chyba większości serum, nie tylko z wit. c;
lecytyna wspomaga przenikanie wit. c, ale bez niej serum oczywiście też będzie działać
|
|
#744 |
|
Zadomowienie
|
A mi dla odmiany
serum kojarzyło się właśnie wodniście, lekko, ewentualnie żelowo, za to ze skoncentrowaniem substancji aktywnych . Zawsze były to gotowe preparaty z kroplomierzem/aplikatorem i małą pojemnością za dużą cenę . Robię 10% serum z C wg. Basi Kwiatkowskiej, ale niestety bez lecytyny-nie potrafię jej skuecznie rozpuścić. I do szału doprowadzało mnie mycie bueleczki+aplikatora. Więc dałam sobie spokój, na jej miejsce wprowadziłam (w nieco mniejszej ilości) nawilżającą glicerynę. |
|
|
|
|
#745 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#746 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#747 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#748 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ja torchę kombinuję, ale mowiłyście, ze może być woda do iniekcji. ja mam w ampułkach po 10 ml w domu wode do iniekcji, ale to ejst coś innego chyba. napisane na tym: inj. natrii chlorati isotonica. To jest chyba NaCl chlorek sodu) i tak sobie myślę, że sód to przecież metal wiec odpada, ale przyszłam się spytać, bo mam mnóstwo takiego czegoś i nie wiem czy nada się do czegoś. Jak nie do serum to może do toniku aspirynowego?
|
|
#749 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niemniej p Basia polecała wodę destylowaną i nie wiem czy z powodu destabilizajci wit. C przez te jony czy z powodu łatwiejszego (teoretycznie) dostępu do wody destylowanej.
|
|
|
#750 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie... Hm, na razie poużywam do toniku aspirynowego, bo jakoś mam obawy przy ładowaniu tego do wit. C
![]() Dzięki za odpowiedź i przyblizenie trochę sprawy
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

), 0,5ml kwasu, jedna kapsulka tokovit 200-setke i ile dokladnie tej lecytyny?

Przed nałożeniem serum w sumie nie musisz stosować toników.Serum samo w sobie robi za taki tonik,ale jak Ci tak zalezy na tym przemywaniu,to najpierw bym stosował tonik,odczekał 10-15 minut i nałożył serum.Generalnie zasada jest taka,że nakładasz najpierw najlżejszy produkt,który najszybciej sie wchładnia ,az po najcieższy,czyli np.filtr
mam lecytyne 1200mg w jednej kaps.
Ostawiłam serum na jakiś czas, paznokcieć został spiłowany, odrósł