|
|
#721 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
dawno nie mialem tak bolesnej wizyty u orto, dosc ze zeby sa krzywe jak niewiem to jak zaciskala mi je, myslalem ze za chwile zostane ich pozbawiony
i jeszcze dostałem taki ladny prezent, drut na podniebieniu, moze nie boli ale jest bardziej irytujacy niz gumki separacyjne, jak tu z nim jesc [/quote]tez mialam takie cos to sie nazywa expander . rzeczywiscie trudno bylo na poczatku jesc ale jakos sie przyzwyczailam do niego ;] nosilam go jakies pol roku a teraz aparat staly na gore i dol ;] i w lutym sciagany ;d
|
|
|
|
|
#722 |
|
Blond forever!
|
Hehe, tak wygląda mój aparat bezligaturowy na moim ząbkach
Chyba jest odrobinę delikatniejszy od zwyklego, mniej się ociera ( nie potwierdzam, bo nie mam porównania ) i podobno jest krótszy czas leczenia...Mam do Was takie pytanie apartaki: jak długo będziecie nosic aparaty? Czy wasze/wasi orto powiedzieli Wam od czego to zależy ile będziecie czasu świecic metalowym uśmiechem?? ![]() A może komuś orto powiedziała, że będzie nosic aparat tyle i tyle czasu, a okazało się, że nosiło się więcej, albo odwrotnie krócej niż przewidywano?? |
|
|
|
|
#723 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
(Z tym wyrywaniem zębów nie jest tak strasznie, znieczulenie jest tak silne, że nic nie czujesz, potem jak przestaje działać, to może coś pobolewać, ale ogólnie do przeżycia - przynajmniej tak było u mnie. Podobnie jak Ty, też nosiłam aparat ruchomy jak miałam chyba 13 lat, ale mnie denerwował i przestałam go nosić. Jutro będziesz wyrywać czwórki tak? powodzenia życzę i trzymam kciuki
|
|
|
|
|
|
#724 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dół mam zdjęty od 27 września. Z tego co czytałam to ty chyba podobnie miałas Ja miałam na ostatniej wizycie robiony wycisk i retainer dostanę od razu po zdjęciu aparatu. Ile nosiłaś? Ja ponad 3 lata
|
|
|
|
|
|
#725 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję ![]() Cytat:
![]() Ja przy pierwszym aparacie łuk podniebienny nosiłam z jakoś 1,5 roku Bo miałam taka wąską szczękę I najpierw był to centralnie podniebienny a z czasem za zębowy Wolałam za zebowy, tylko z dłuższym czasem wbijał się w dziąsła i odciskał, ale ale przynajmniej dobrze się jadło![]() Przy drugim, czyli tym aparacie podniebienny nosiłam z 2 miesiące, w celu poprawy szerokości, ale nosiłam też maskę która też poszerzyła jeszcze dodatkowo uśmiech ![]() I tak mam wąski, ale taka moja natura ![]() Dziś masakra Ząbale bolą jak oszalałe, przez te dwa łuki A myślałam już, że nie bedzie mnie tak bolec, a tu niespodzianka Jytro idę na przygięcie drutka, bo jest długi, ale taka dł. jest potrzeba, ale jakoś się napropstował Życie
|
|
|
#726 |
|
Przyczajenie
|
A tak na marginesie, też tutaj jestem od niedawna i muszę przyznać, że fajnie tu jest
|
|
|
|
|
#727 |
|
Wtajemniczenie
|
hoł hoł hoł... babcia emeczka wpadła zobaczyć co tam u zadrutowanych (a nie było mnie tu juz dłuuuugo, więc pewnie niewiele osób mnie kojarzy
). ale jak zobaczyłam że Papryka sciąga aparat.. to nie mogłam się powstrzymac! GRATULUJĘ PAPRYCZKO!!! co do Twoich pytań: ja przy ściąganiu aparatu miałam gdzie-niegdzie przerwy, jedna nawet sporą. orto powiedziała że zęby same jeszcze będą "wędrować" i się dostosowywać, no i miała rację: przerwy są coraz mniejsze, ale zęby stoją prosto nie wiem na czym to polega, ale doskonale wiedzą jak się przesuwać żeby mnie nie zdołować. Tylko z tą retencją trochę dziwnie... ja na swoja górę czekalam jeden dzień, a na dół od razu mi orto przykleiła drut. i powiem Ci że ja się bałam ze juz po jednym dniu mi się pokrzywią zęby no ale nawet nie drgneły może podpytaj orto czy nie dałoby się szybciej załatwić retainera?A tak w ogóle to cześć wszystkim aparatkom i aparatom
|
|
|
|
|
#728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nosiłam 2,5 roku, ściągłam i po dwóch latach znowu założyłam Miałam nosić 6 miesiący a już jest 7 i ponoszę gdzieś tak do 9 miesięcy Teraz to mnie sie wcale nie śpieszy, byle, żeby były stabilne ![]() Ledwo zaczęłś go nosić a już pytasz o ściąganie... powoli
|
|
|
#729 |
|
Blond forever!
|
No pytam o ściąganie, bo ja mam aparat bezligaturowy i mnie orto powiedziała, że będę nosić maksymalnie 1 rok, bo mam niewielką wadę, dlatego chciałam wiedzieć jak to wygląda u innych...
|
|
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
licz rok, ale np. miesiąc w prawo albo w lewo, bo nie ściągniesz w ten sam miesiąc czy dzień
![]() A możliwe że coś moe wyjśc podczas noszenia itp. ![]() Mi np. wyszło teraz i z 6 miechów wychodzi 9
|
|
#731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja ściągnęłam o miesiąc szybciej niż początkowo było ustaloneedit: przepraszam, źle policzyłam ściągnięto mi aparat o 2 miesiące szybciej niz planowano
Edytowane przez emeczka Czas edycji: 2008-11-26 o 14:34 Powód: dopisek:) |
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale i tak się mega boję Z moimi dolnymi ósemkami też jest nie za ciekawie, bo obie rosną w kości i ich usuwanie nie będzie zbyt ciekawe... rozcinanie kości, dłutowanie brrrrr na samą myśl już mi słabo ![]() Alexmarma dzięki za słowa otuchy, a kiedy idziesz usuwać te ósemki?? |
|
|
|
|
|
#733 |
|
BAN stały
|
Wrocilam od orto (pierwsza wizyta) bardzo zalamana
wychodzac lza mi poleciala bo ne bardzo mam wyobrazenie do tego jakie bedzie leczenie.Orto zapytala jaki efekt chce uzyskac no to powiedzialam ze chcialabym usunac szpary miedzy zebami wszystkimi.Zaproponowala ze moze mi to podkleic jakas zylka i wtedy beda sie trzymac sle to nie jest stale rozwiazanie.Moja wada polega na tym ze w mojej szczece na luku gornym i dolnym jestza duzo miejsca i dlatego zeby sie rozeszly ze zdj RTG wynika ze nie mam zawiazkow 8 zebow tj dwoch piatek na gorze (mleczne wypadly) 2piatek na dole-tych nigdy nie mialam i jest szczeelina brakuje 4osemek.Powiedziala ze moze mi zalozyc aparat ale po etapie leczennia bez implantow sie rozejda jesli sie na nie zdecyduje to u gory zrobi rozszezenie szczeki by zmiescic implanty a na dole bedzie ustaawiac reszste zebow a po zdjeciu aparatu zaloze implanty.Streszczajac bez implantow nie ma aparatu a bez niego nie ma pieknego usmiechu Mam jeszcze sie udac na konsultacje do chirurga i poznac jego opinie czy za 1.5 roku moge miec implanty i jak to zrobic.Ale ja mam mieszane uczucia w wieku 19 lat szcztuczne zeby? teraz do konca roku mam 17 gdy bym miala przed 15stym r.z byla by jakas refundacja a tak to wszystko z wlasnej kieszeni ponad to ja nie wiem ile kosztuje 1 implant a mi trzeba minimum 4 bo 4 zeby bez zawiazkow mam mleczne jestem zalamana
Edytowane przez spioch7 Czas edycji: 2008-11-26 o 14:50 |
|
|
|
|
#734 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi czy pozacementowaniu pierscieni moge jesc odrazu ?
|
|
|
|
|
#735 |
|
Blond forever!
|
No śpioch rzeczywiście sytuacja jest nie pozazdroszczenia... Koniecznie zrób jeszcze tą konsultacje z chirurgiem, aby potem nie było wpadki... A potem juz musisz podjąć decyzję... Ja na Twoim miejscu bym zainwestowała w te implanty - ale takie jest moje zdanie, bo ja za piękny uśmiech jestem gotowa do poswięceń i wydawania kasy...
|
|
|
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
Juz pojadlam
Takze luzik
|
|
|
|
|
#737 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
A ja właśnie postanowiłam zostać Aparatką i mam niedługo pierwszą wizytę, ech zobaczymy co mi powiedzą. Oczywiście przechodziłam przez to jako dziecko z aparatem ruchomym (wyrwane dwie czwórki górne) ale jak to dziecko aparat poszedł w końcu w kąt a krzywe zęby zostały Idę we Wrocławiu do dr Iwanickiego do OrthoMedu na Krzycką, proszę bardzo o opinie i koszty aparatu u niego jak można Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#738 | |
|
Zadomowienie
|
Witam!
To mój post z przed miesiąca Cytat:
Kurcze dziewczyny mimo tych dwóch porad boję się, że powstanie mi potem asymetria Bo tak na chłopski rozum powinno być, ale no ...nie znam się. Chyba muszę się przekonać w końcu.A któras z Was miała takie asymetryczne rwanie? Jak się ząbki zachowywały?
|
|
|
#739 |
|
Rozeznanie
|
Ponawiam pytanie: czy któraś z was po zdjęciu aparatu wybielala zęby?
|
|
|
#740 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiesz ile ja się o tym naczytałam strasznych rzeczy na necie?.. potem mi się po nocach śnilo. teraz trochę przestałam o tym myśleć, ale i tak się boję. I jeszcze zastanawiam sie nad zrobieniem tego dłutowania od razu na początku roku, żeby mieć już to z głowy, bo w czerwcu czeka mnie obrona pracy magisterskiej.. A usunięcia czwórki też się bardzo bałam, ale uwierz mi, to nie bolało wiadomo, stres zawsze jest - to zrozumiałe. Będzie dobrze zobaczysz
|
|
|
|
|
|
#741 |
|
Raczkowanie
|
Separacja, separacja i jeszcze raz separacja... jedno wielkie "ała" ; (
|
|
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#743 |
|
Blond forever!
|
Nie zazdroszczę tego wyrywania... Mnie na szczęście to ominęło, chociaż nie mam jeszcze ósemek ( a mam tylko trzy
tak wyszło na zdjęciu przed zakładaniem aparatu), ale orto mnie uspokajała, że nic nie powinno mi się poprzesuwać po zdjęciu aparatu...
|
|
|
|
|
#744 |
|
Raczkowanie
|
no więc tak... 88Ekaterina88 cudo zębiska.
. właśnie myślę czy nie spiłować swojego dołu. ![]() co do nosze nia i ściągania.. ja mam dopiero od czerwca aparacisko i będę nosiła przez ok 2 lata. jeśli chodzi o wyrywanie.. ehm. mialam wyrwaną tylko jedną czwórkę i jedną piątkę ;/. Też zastanawiam się jak to będzie wyglądało po ściągnięciu ale luz.. zaufałam orto. ![]() Moje ząbki coraz ładniejsze ^^. Zastanawiam się tylko jakie gumeczki tym razem wziąć. Dziewczyny powiedzcie mi.. jak długo nosi się łańcuszek bo mnie już irytuje ;/
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
łańcuszek z gumeczek czy z drucika takiego giętkiego ?
![]() Bo z gumeczek ja nosiłam 2 tygodnie, ale pogorszył sprawę A ten z drucika noszę całyyyy czas, tylko zmieniam na nowy drucik co wizytę![]() Dziękuję tak na marginesie, a to czy spiłowac ocenni orto, bo jak wszystkie są równe ząbki a jeden się wywyższa to napewno go spiłuje Mi odstawały 3-ki ale tak pojechało sie lekko po całej lini
|
|
#746 |
|
Raczkowanie
|
hm. ja mam na dole stłoczenie ale nie chce narazie aparatu ...z reszta nie mam finansow na niego.
hm łancuszek... taki na drucie... kolorowy jakby z takiego czegos jak gumki. Strasznie mnie denerwuje juz. ;/ a nosze go ze 4 miesiace ...tylko kolor mi zmienia. Hm ostatnio chciala mi wlozyc grubszy drut ale nie da sie jeszcze [?] ...
|
|
|
#747 | ||
|
Rozeznanie
|
no czeee-eść
wiesz,że Twój blog zębowy był peirwszym jaki widziałam( o zebach oczywisćie)? to dobzre ,że sie trzymają w szeregu, jest nadzieja dl anas, noszących jeszcze![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#748 |
|
Przyczajenie
|
hmm tak patrze na wasze wady i nigdzie nie widzialam zeby ktos mial tak ja,mam 2 jedynki cofniete,ciekawe co mi orto powie i ile bede musisla nosic aparat
|
|
|
|
|
#749 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wole nie wiedziec co mnie jeszcze czeka aaaa! jezyk szczypie niemilosiernie Nie wiem czy to tak ma byc żeby za kazdym razem jezyk ocierał sie o te dwa druty z boku
|
|
|
|
|
|
#750 |
|
Blond forever!
|
Każda wada jest indywidualna i niepowtarzalna. Trudno byłoby się do kogoś przyrównać.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.

i jeszcze dostałem taki ladny prezent, drut na podniebieniu, moze nie boli ale jest bardziej irytujacy niz gumki separacyjne, jak tu z nim jesc
[/quote]
to sie nazywa expander . rzeczywiscie trudno bylo na poczatku jesc ale jakos sie przyzwyczailam do niego ;] nosilam go jakies pol roku a teraz aparat staly na gore i dol ;] i w lutym sciagany ;d

) i podobno jest krótszy czas leczenia...

) za dwa tygodnie zdejmują mi górny(dolny już mam zdjęty
ale ortka obiecała, że retainerem zbierze je "do kupy"...
Życie

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)