tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-19, 11:30   #721
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez yarshiva Pokaż wiadomość
Zwrócę się teraz do dziewczyn niezadowolonych z pogorszenia cery - poczekajcie jeszcze ze zmianą tych tabletek na inne, bo najprawdopodobniej i tak cera Wam się od razu nie poprawi, krostki będą się pojawiać. Skończcie 3 opakowania, zobaczycie, co się będzie działo. Ja już kilka razy zmieniałam tabletki i za każdym razem podczas zmiany miałam problemy z pojawiającymi się krostkami i zaskórnikami - większe bądź mniejsze. To jest często spotykana reakcja organizmu na zmiany, trzeba to przeczekać Życzę cierpliwości

Zwłaszcza jeśli zmienia się tabletki z mocniejszych na słabsze, lub bierze pierwszy raz
Ja zmieniłam z mocnych, a co do pogorszenie to mój gin mnie uprzedził, że może się zdarzyć, ale warto trochę przeczekać - organizm musi się przyzwyczaić.
Miałam nadzieję, że nie będę miała takiego problemu, ale trudno - poczekam cierpliwie i zobaczym co dalej za jakiś czas.
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 12:22   #722
Icy-fruit
Rozeznanie

GG do Icy-fruit

Biore tabletki Yaz od 16 dni.
Zwiększonego apetytu nie widzę. Może jestem trochę bardziej śpiąca, ale chyba nie doszukujmy sie wszelkiego zła w tabletkach, myśle ze to przez te pogody w większości. W moim przypadku poprawiła się cera.. + do tego stosowanie gelu Duac
Stary 2009-03-19, 12:50   #723
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez masaba333 Pokaż wiadomość
Dziś 3 biała i nadal brak okresu Mam wszystkie objawy na okres, bóle w krzyżu, podbrzusza jedynie brak tego najważniejszego, krwawienia
Dostałam okres, po 3 białej tabletce

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
Napisane przez anka83krk Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam od lekarza. Krwawienia jak nie było tak nie ma.
Uwaga: Krwawienie powinno wystąpić przy tabletkach placebo (białych), ale jeśli któraś dostawała pod koniec 7-mio dniowej przerwy to przy Yazie krwawienie może występować podczas Pierwszy tabletek z NOWEGO opakowania.
Tak mi powiedział lekarz, więc jeśli przyjmujecie regularnie to nie ma się co martwić.

A zmienił ci tabletki czy masz dalej brać Yaz?

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Mam pytanie , czy ktoś się orientuje ceny tabletek w Koszalinie?
Stary 2009-03-19, 13:51   #724
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
A zmienił ci tabletki czy masz dalej brać Yaz?

Dalej mam Yaz. Innych przez nadciśnienie nie dostanę. Ale ja akurat nie narzekam,, dobrze się po nich czuje i nie mam żadnych skutków ubocznych.
A ta boląca noga to chyba daję się we znaki dawny nie wyleczony uraz jak pogoda ma się zmienić
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 14:05   #725
zwyczajna121
Raczkowanie

Witam, ja dzisiaj wziełam 3 tabletke Yazu ogólnie samopoczucie jest dobre jak narazie nie mam zadnych skutków ubocznych mam taki małe pytanie jesli to sa moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne jakie biore to jak uważacie od kiedy mogłabym sypiac ze swoim chłopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia czyli prezerwatywy ?? czy odczekac jeszcze ten miesiac ??
zwyczajna121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 14:25   #726
rivaana
Przyczajenie

Cytat:
Uwaga: Krwawienie powinno wystąpić przy tabletkach placebo (białych), ale jeśli któraś dostawała pod koniec 7-mio dniowej przerwy to przy Yazie krwawienie może występować podczas Pierwszy tabletek z NOWEGO opakowania.
Tak mi powiedział lekarz, więc jeśli przyjmujecie regularnie to nie ma się co martwić.
HejBardzo Ci dziękuję,że to napisałaś,wiele dziewczyn ma z tym problemA wracając do innych skutków ubocznych tabletek,to dajmy sobie 3 miesiące na próbę i wtedy oceniajmy czy one się nadają czy nie...pozdrawiam
rivaana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 15:21   #727
miiilenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zwyczajna121 Pokaż wiadomość
Witam, ja dzisiaj wziełam 3 tabletke Yazu ogólnie samopoczucie jest dobre jak narazie nie mam zadnych skutków ubocznych mam taki małe pytanie jesli to sa moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne jakie biore to jak uważacie od kiedy mogłabym sypiac ze swoim chłopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia czyli prezerwatywy ?? czy odczekac jeszcze ten miesiac ??
Bez zabezpieczenia stosunek moze sie odbywac juz po 1 tabletce... takze udanego sexu
miiilenka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-19, 15:30   #728
zwyczajna121
Raczkowanie

mam nadzieje bo kurcze 3,5 roku sex z gumka to juz stało sie nudne :P dlatego postanowiłam zrobic krok do przodu i isc po tabletki i zaufac im na 100 % wielkie dzieki za odpowiedz i nie dziekuje :P mam nadzieje ze nie zawitam tutaj za 9 miesiecy jako mamusia i nie bede osoba która przy uzywaniu Yazu zaszła w ciąże
Stary 2009-03-19, 15:45   #729
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rivaana Pokaż wiadomość
HejBardzo Ci dziękuję,że to napisałaś,wiele dziewczyn ma z tym problemA wracając do innych skutków ubocznych tabletek,to dajmy sobie 3 miesiące na próbę i wtedy oceniajmy czy one się nadają czy nie...pozdrawiam

Nie ma za co dziękować bo pisałam to już kilka razy tylko większości nie chce się po prostu czytać od początku.
Stary 2009-03-19, 16:56   #730
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Dalej mam Yaz. Innych przez nadciśnienie nie dostanę. Ale ja akurat nie narzekam,, dobrze się po nich czuje i nie mam żadnych skutków ubocznych.
A ta boląca noga to chyba daję się we znaki dawny nie wyleczony uraz jak pogoda ma się zmienić
Najważniejsze ze się dobrze czujesz No właśnie to nadciśnienie
Stary 2009-03-19, 17:45   #731
agata2905
Raczkowanie

Cytat:

Problem ze skora to możesz mieć teraz po zimie, przez mrozy i wiatry się przesuszyła, ja sobie robię wtedy maseczkę z miodu i soku z cytryny dla wrażliwych dodać trochę wody mineralnej nie gazowanej i przemywać raz dziennie tym twarz mi pomogło.
dziękuje bardzo! na pewno wypróbuje!
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-19, 18:30   #732
dona162
Przyczajenie

Z ciekawością czytałam ten wątek. Bardzo mnie zainteresowała ta nowa tabletka, ale skoro sklad jest taki sam jak Yasmin (który przyjmuje) nie wiedze powodu żeby zmieniac. No chyba ze ni stad ni z owad cena Yaz spadnie Jako pierwsze swoje tabletki bralam Novynette, ale nie dość ze czulam sie po nich okropnie to na domiar złego przytylam 10kg Wiem ze kazda inaczej reaguje na rózne tabletki anty, ale jak czuja sie te z Was które biora Yaz Widzicie jakies zmiany albo róznice miedzy Yaz a poprzednimi
dona162 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 19:20   #733
olunia969
Raczkowanie

zastanawiam sie jaki jest tolerancyjny czas tzn nie wiem jak to okreslic ja zawsze biore tabletke o 20 i staram sie ja brac rowniutko a wy jak tam bierzecie do ilu minut tolerancji sobie dajecie zeby zabezpieczenie przed ciaza bylo wlasciwe?
olunia969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 19:22   #734
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso
Wink Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez olunia969 Pokaż wiadomość
zastanawiam sie jaki jest tolerancyjny czas tzn nie wiem jak to okreslic ja zawsze biore tabletke o 20 i staram sie ja brac rowniutko a wy jak tam bierzecie do ilu minut tolerancji sobie dajecie zeby zabezpieczenie przed ciaza bylo wlasciwe?
szczerze to u mnie są to godziny a nie minuty
Stary 2009-03-19, 19:29   #735
olunia969
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
szczerze to u mnie są to godziny a nie minuty
i czujesz sie bezpieczna?? pozwalasz sobie na seks "do końca" ? jak dlugo juz bierzesz YAZ?
olunia969 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-19, 20:08   #736
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
i czujesz sie bezpieczna?? pozwalasz sobie na seks "do końca" ? jak dlugo juz bierzesz YAZ?
YAZ w połowie drugiego opakowania , wczesniej 2 lata YASMIN, a jeszcze wczesniej MARVELON, i zawsze było "do konca" i roznica kilku godzin
Stary 2009-03-19, 20:27   #737
zwyczajna121
Raczkowanie

ja jeszcze moge dodac dla ciekawosci dla osób które nosza soczewki kontaktowe wiadomo ze niektóre tabsy moga powodowac wysuszanie soczewek. Dla mojego organizmu Yaz nie powoduje wysuszania soczewek ale odrazu podkreslam ze kazdy organizm inaczej reaguje na tabsy
Stary 2009-03-19, 20:40   #738
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:

Ja zawsze biorę o tej samej porze, mam ustawione przypomnienie w telu i jak tylko zadzwoni idę wziąć żeby potem nie zapomnieć.
Nawet jadąc na parę godz i jest możliwość że nie wrócę na czas to biorę ze sobą.
Jeżeli już mi się zdarzy to są to minuty np. wtedy jak mąż mi telefon wyłączy i zapomni mi powiedzieć
Stary 2009-03-19, 20:43   #739
zwyczajna121
Raczkowanie

ja tez biore zawsze o tej samej godzinie no moze minutka jest róznica ale to chyba nie spowoduje zadnej zmiany mam nadzieje ze jak biore rano o 10 to nie ma zadnego wpływu bo widze ze wiekszosc bierze wiczorek
Stary 2009-03-19, 20:47   #740
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
YAZ w połowie drugiego opakowania , wczesniej 2 lata YASMIN, a jeszcze wczesniej MARVELON, i zawsze było "do konca" i roznica kilku godzin

Ja tez biorę normalnie 22-ga ale czasem jest 21 -sza a czasem 23-cia
Stary 2009-03-19, 21:04   #741
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Biorę o 18, zdażyło się pół godziny wcześniej np. Telefon mi o tym przypomina
Do 12h jest ok
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 06:06   #742
marthamed
Przyczajenie

GG do marthamed

hej, dostalam okres po 3ciej tabletce bialej... (przy poprzednim opakowaniiu bylo to po 2giej tabletce).. boli jak c/h/o/l/e/r/a poprzednio tez tak bolalo, zazdroszcze tym które okres przy Yazie przechodzą bezboleśnie.
marthamed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 08:03   #743
miranda1000
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miranda1000 Pokaż wiadomość
Przyjmuję YAZ od 1 miesiąca. Dostałam bólu żylek pod kolanami i przechodzą mi skurcze łydek.
W rodzinie nie było zakrzepicy ale moja mama ma żylaki. Dziś zrobiłam badanie d-dimery.
Pytanie moje jest następujące:
Czy mogę miec powody do niepokoju
Czy moze to być zakrzepica, coś z żyłami
Czy może organizm przezywyczaja sie do tabletek.
9 miesiecy wstecz brałam przez 4 lata Cilest i nic mi nie dolegało.
Pragnę zaznaczyć ze na poczatku brania YAZ miłam równiez silny bol w klatce piersiowej przeszywający do kręgosłupa.
Badania ekg wyszły ok. Pani stwierdziała ze razczej nie mam powodów by miec zakrzepice Kazała brac magnez + B6 i skirowała wasnie na D-dimery-wyniki bede miała 19 marca. Czy jesli wyjda w normie nie powinnam sie tym przejmowac? obecnie smaruje łydki i okolice za kolanamii Liotonem.

Pozdrawiam

Powyżej moja własna wypowiedz
Byłam u lekarza i juz nam odpowiedz.
Wynik Ddimerów w porządku. Zakrzepicy nie ma
Nogi nadal bolą, skurcze w łydkach też występują.
Zmieniam tableciory na Cilest.
Tabletki 4 generacji takie jak te z grupy YAZ (Yaz, Yasmin, Yasmienell) zle wpływają na żyły. Bardziej niż te leki z 2 i 3 generacji.
Więc jesli ktos ma podobny prblem radze wybrac sie do lekarza po zmaine tabletek.
Pozdrawiam wszystkie YAZ-ki

miranda1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 08:08   #744
Icy-fruit
Rozeznanie

GG do Icy-fruit

ja biore o 16:30 przypomina mi o tym tel no i jeszcze TŻ sms-em gdybym byla czyms zajęta i wylecialo mi z głowy, zarzylo sie ze biore 30 min nawet do godziny pozniej..
Stary 2009-03-20, 09:12   #745
christie
Przyczajenie

ja biorę o 20. zdarza się, że wezmę max 2o minut wcześniej, czy kilka później. czytałam, że wahnięcia mogą mieć 3-4 godziny i nie wpływa to na zabezpieczenie, ale wolę być jak najdokładniejsza.

godzina przyjmowania jest nieistotna, dla większości wygodniej jest po prostu wieczorem, bo nie trzeba nosić i pamiętać w pracy, czy na zajęciach. poza tym (wyczytane na jakiejś stronie internetowej, więc nie wiem na ile wiarygodna to informacja) przesypia się wtedy większość ewentualnych skutków ubocznych np. nudności.
christie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 09:58   #746
0Name
Przyczajenie

Cytat:
A ja przy Yasminelle dostawałam przy końcu przerwy, a teraz przy Yaz wcale nawet żadnego plamienia po 1szym opakowaniu choć ból brzucha, krzyża i wszystkie takie były jak normalnie... Czekam do końca 2go opakowania, zobaczę co i jak i wybieram się do lekarza..
0Name jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 13:57   #747
koneserka
Przyczajenie

Cześć, jestem tutaj nowa. Starałam się przejrzeć cały wątek, więc jeśli będę się powtarzała z góry przepraszam.
Biorę yaz od miesiąca, są to moje pierwsze tabletki anty. Krwawienie wystąpiło po 3-ciej białej tabletce, jednak bardziej to przypomina plamienia, niż okres. Praktycznie wystarczają mi wkładki. Dlatego mam pytanie, czy to normalne?
koneserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 14:01   #748
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez koneserka Pokaż wiadomość
Cześć, jestem tutaj nowa. Starałam się przejrzeć cały wątek, więc jeśli będę się powtarzała z góry przepraszam.
Biorę yaz od miesiąca, są to moje pierwsze tabletki anty. Krwawienie wystąpiło po 3-ciej białej tabletce, jednak bardziej to przypomina plamienia, niż okres. Praktycznie wystarczają mi wkładki. Dlatego mam pytanie, czy to normalne?

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Ja tez dostałam mój okres i jak wcześniej był zawsze potop tak teraz jest skąpo i bardzo się z tego powodu ciesze
Stary 2009-03-20, 15:27   #749
koneserka
Przyczajenie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Ja tez dostałam mój okres i jak wcześniej był zawsze potop tak teraz jest skąpo i bardzo się z tego powodu ciesze

Dzięki, ja szczerze to nawet przed tabletkami nie miałam jakoś wielkiego krwawienia.
Dodam jeszcze, że nie mam żadnych skutków ubocznych. Póki co powiększyły mi się piersi, ale to na plus. No i w końcu komfort, że nie zaliczę wpadki. Pozdrawiam
koneserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:41   #750
littleblackwitch
Zadomowienie

Witam wszystkich Chciałabym się podzielić moimi opiniami dot. tab. Yaz: otóż jestem już po 14 tab. dodam ze sa to moje pierwsze tabsy; na samopoczucie nie narzekam, wręcz stałam się szczesliszwa i zniknely moje wahania nastrojow, fizycznie tez zero jakichkolwiek objawow jesli chodzi o bol piersi czy cos, jedyne co to plamienie, ktore wlasnie wystapilo- idealnie polowa cyklu- ale mysle ze to normalne jak na pierwszy blister. poki co to by bylo na tyle, ale bede prowadzic dalsze recenzje pozdr 4 all
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości