|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
|
![]() ![]() |
![]() |
#722 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Glizdko czekamy na monitoring zmian zachodzących pod wpływem mikoryzy ![]() ![]() Buziole |
||
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
Gelatynko, tez sie nad takim lamalam, taki rozowy mazany z zoltym... ale byl taki przesuszny ze w koncu zdecydowalam sie na moje malenstwo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-13 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Raczkowanie
|
norka27- bardzo sliczny ten nowy nabytek-ciekawy kolorek no i nowy pedzik, ja sie nie moge doczekac kiedy moje puszcza nowe pedy, ale jakos im sie nie spieszy, za to jeden ktory kupilam za 1zl, wypuscil odgalezienie i juz ma jeden maly paczus-ciesze sie ogromnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Zakorzenienie
|
Gelatynka gratuluje, w krotce bedziesz miec wlasnorecznie wychodowane kwiatuchy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Zakorzenienie
|
A u mnie wiekszosc - po mojej wnikliwej obserwacji - jest zarazona grzybem co mi liscie dziurkuje a dwa maja wirusa mozajkowca
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
Znalazlam ten link - to z niego - Jednak w razie napotkania upartego osobnika wystarczy przez około miesiąc zwiększyć różnicę temperatur między nocą a dniem do 6-10°C (czyli na przykład w dzień 25°C, a w nocy 18°C). Najłatwiej to zrobić, uchylając nocą okno i zamykając je w ciągu dnia, a w lecie - wystawiając roślinę na zewnątrz w dość cieniste miejsce. 30 dni takiego traktowania automatycznie indukuje wzrost nowych łodyg kwiatowych. To jest też sekret uprawy przemysłowej zapewniający dostępność w kwiaciarniach kwitnących roślin o każdej porze roku. Patrzec na czesc kwitnienie http://www.orchidarium.pl/rodzaje/ht...laenopsis.html, gdzies jeszcze bylo o tym podlewaniu, jak znajde to zalaczelink
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-13 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Raczkowanie
|
a ja sie pochwale
![]() podlałam go roztworem asahi, a teraz ![]() ![]() mam nadzieje ze bedzie szybko rósł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny czy jak kupuje sie storczyka z jednym pedem to znaczy ze przy nastepnym kwitnieniu tez bedzie jeden ped? a jak kupie z dwoma pedami to zawsze bedzie kwitl na dwoch pedach?
![]() ps/\dzis kolejny dolaczyl od meza prezencik hihi piekny, korzenie w pieknym stanie ah ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
Kamilka to jest loteria z tymi pędami. Ze storczyka, który miał 1 pęd może wyrosnąć kilka pędów naraz, a z drugiego, który miał nawet 3-4 pędy może wyrosnąć 1 pęd. Wszystko zależy od samej rośliny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
po prostu Łinli
|
witam
![]() ![]() ![]() ![]()
#732 |
Zadomowienie
|
wczoraj powiedzialam sobie ze niechce juz storczyow bo mam juz ich i tak duzo :P no i dostalam miniaturke od TZ
![]() ![]() ![]() ![]()
#733 |
Raczkowanie
|
on nie wyglada na miniaturke, ale to jest moj wymarzony kolor, ktory nie moge nigdzie spotkac
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny. Kiedyś pisałam , że mój jedyny falek wypuścił przedłużenie pędu . Falek ma się bardzo dobrze widać już pączki. Dziś z okazji Walentynek zażyczylam sobie następnego osobnika. Kosztował 39,90 jest uroczy bo ma malutkie kwiatuszki. Na pierwszy rzut oka z korzonkami wszystko oki. A oto i on TA DAM
![]() I jeszcze fotka mojego starszego nabytku.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm Edytowane przez teacher Czas edycji: 2009-02-14 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
mam jedna miniaturke w domu i rozni sie od niej tylko tym ze ma wiecej lisci :P a kwiatuszki maja po 3 cm ![]() ![]() ja moje ciapaki kupilam w LM, Castoramie i brickomarche, przy kazdej dostawie jest przynajmniej kilka ciapatych
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
ja też poluję na ciapatki. Dzisiaj jednego storczyka wysadziłam z doniczki, bo coś korzonki mi się nie podobały w efekcie został 1 korzonek reszta zgniła nie wiem czemuu, przecież naprawde ostrożnie podlewałam, nie wiem czy nie pójdzie do śmieci, ale listki ma zdrowe, wypuszcza 2 swieżego może jeszcze nie wszystko stracone?
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Rozeznanie
|
a ja prawie jednego uśmierciłam
![]() ![]() ![]() bo nie podlewałam za często i gdy zobaczyłam że górne liście zaczynają żółknąć wsadziłam do wody, ale że nie wszystkie korzonki dosięgały wody to nadal schły w efekcie czego musiałam uciąć i zasypać cynamonem liście i nie wiem co teraz będzie ![]() ![]()
![]() |
#738 |
Zakorzenienie
|
Zazdrosnieco sliczniutkie to twoje walentynkowe malenstwo
![]() ![]() ![]() Teacher to samo gratulowac tylko, masz kwitnacego krzaka w domu ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-15 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Raczkowanie
|
ok dziewczyny, obiecałam, że wrzuce jakies zdjęcia
![]() oto i one ![]() 5 pierwszych zdjęc to moje wczorajsze nabytki ![]() ostatni to ten połamany ... jak widać wyrasta mu już nowy listek ![]() a po 2 stronie ostatnio obciętego pędu kwiatowego, po odchyleniu lekko listka widze taką kropke czyli zapowiada się ze pusci nowy pęd kwiatowy ![]() aaa i kupiłam 15 litrów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez d00mi Czas edycji: 2009-02-15 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
Nieziemskie są Wasze kwiatuchy <3
![]() Mój niedobruch stoi w miejscu, oczko mu się otwarło już dawno temu, ale maleńka łodyżka w środku baaardzo powolutku wychodzi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Kurcze u mnie tez sa 3 storczasy co to sie im niby oczko obudzilo i ta oslonka uchylila a pedzik jak stoi w mniejscu tak stoi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Raczkowanie
|
norka27 też mam to samo, wylazło coś maleńkiego z oczka i spi już 3 tygodnie, a ja taka niecierpliwa jestem i chciałabym, żeby w oczach rosło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#744 |
Zakorzenienie
|
Taaak zima daje im w kosci niemilosiernie, na jesieni z jednego oczka zaczal wychodzic pedzik, nawet taki 5milimetrowy wystawal juz i jak stanal tak jest do teraz, sobie taki tescik na cierpliwosc chlopak ze mnie zrobil
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#745 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Raczkowanie
|
tak w ogóle... gdzie glizdka haha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki
![]() Pomóżcie. Otóż co jakis czas przeglądam stan korzeni swoich storczyów. No i dzis wyciągnelam z oslonki mojego pierwszego bialego wielgachnego storczyka - co juz kiedys mial plesn w doniczce i mu wycinala;m zaatakowane nadgnite korzenie. Wyciągam doniczke z oslonki, i co widze?? ![]() Pytanie czym to cholerstwo zlikwidowac, bo sama roslina ma sie dobrze. Zaraz przelece po orchidklepiku - bo dzis zajde do kwiaciarni, to moze cos bym zakupila grzybobojczego ![]() edit: w ocgidsklepiki nic nie znalazlam ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2009-02-16 o 08:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
Kliwio niestety nie kojarzę takiego czegoś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
A ja kojarze, niestety, jeden co ma wirusa ma wlasnie takie dziwne korzenie, nie cytrynowo żółte ale takie żółtawe, jasne zamiast zielonego z takimi jakby dziwnymi grudkami w białawym kolorze. Jeden z zagrzybionych też ma żółtawe korzenie, do tego liście są podziurkowane, takie pojedyncze śmieszne dziureczki zbiałymi obeschniętymi obramowaniami. Choraski są w pewien sposób odseparowane od reszty, nawadniane osobno i nie dotykają reszty. Ja bym kuiła na twoim miejscu jakiś środek na grzyba, wymieniła podłoże, spryskała kolesia,a bardzo delikatnym roztworem prysknęła korzonki i wsadziła w umytą i opryskaną osłonkę. ja niestety muszę poczekać aż przyjadę do Polandii i tam kupię środki bo tu patrzą na mnie jak na waritakę / bo kto ratuje kwiatki opryskami / przecież kupuje się nowe jak stare są już beeee... wie pani ile pestycydy kosztują, spryska je pani proszkiem do pieczenia i tym podobne głupoty słyszę
![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-16 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Zakorzenienie
|
Norka u mnie nie sa żolte korzenie, tylko mają nalot grzybni w kolorze kanarkowym.
Tylko to moze byc obojetnie jaki srodek na grzyby?? Czy w kwiaciarni beda wiedziec co podac? Zrobilam takie fotki, choc nic nie widac ![]() Musialam troche uwydatnik kolor bo nie bylo widac tej zolci. Tak tak podloze musze koniecznie wymienic, i zdezynfekowac doniczke i oslonke. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.