![]() |
#721 | |
Rozeznanie
|
Dot.: FRYWOLITKI - wzory , schematy, kursiki;
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
Bo to nie takie proste jakby się wydawało. Na tym pierwszym skanie lepiej widać. Jak dojdziesz do ostatniego pikotka w ostatnim płatku, to musisz złożyć w pół tego kwiatka, wtedy przeciągasz nitkę przez pikotek. Trzymaj ciągle złożonego kwiatka i dokończ ostatni płatek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
Żeby wykonać łuczek wcale nie potrzebujesz drugiego czółenka, wystarczy jedno i nitka z kłębka. Te trzy rzędy Renulkowej serwetki, którą ostatnio pokazywałam, też były robione na jednym czółenku. Nie za bardzo rozumiem o jaką nitkę Ci chodzi. Jak coś to najlepiej rób zdjęcia, łatwiej się połapać o co chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Wtajemniczenie
|
Pozwólcie, że się przyłącze. Narazie duchowo bo cały wolny czas poświęcam na wykończenie świątecznych serwet haftem krzyżykowym.
Na frywolitki wpadłam przypadkiem kilka dni temu i się zakochałam. Narazie szperam po internecie i wyszukuję książek, schematów, zdjęć i kursów. Muszę się nauczyć. Jak będę miała więcej czasu to zakupię czółenka i kordonek. Na początku chciałam zastosować technikę igłową bo jakoś do igły się przyzwyczaiłam ale zmieniłam zdanie. Wydaje mi się że czółenka są bardziej poręczne i nie plączą się luźne nici i co najważniejsze nie potrzeba osobnej nici prowadzącej. Na YT trafiłam na genialny kurs (sto kilka lekcji) a już po 12 wiem jak robić kółka dzielone dwoma czółenkami, a nawet jest sposób na nie z jednym czółenkiem. Muszę całość przejrzeć a później przestudiować od początku już z czółenkami.
Edytowane przez EMNE Czas edycji: 2012-10-11 o 08:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję na odkrycie nieznanego talentu do supłania. Niestety obawiam się że w tym roku jeszcze nie zacznę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
Przy igle też nie musisz obcinać nici. Robisz na nitce z kordonka, ucinasz dopiero po skończeniu pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Rozeznanie
|
![]() naplątałam kilka kwiatków (zanosi sie na to ,że popełnię wianuszek komunijny)zakładkę a teraz zaczęłam serwetkę renulkową i utknęłam ![]() ![]() ![]() pomoże mi jakaś dobra duszyczka? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
Zacznij sobie od dowolnego kółeczka, a potem to już poleci. Nie ma znaczenia od którego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Zadomowienie
|
Integra ratuj!
Pogoniłam lenia i postanowiłam Twoje kwiatki zrobić. Wszystko pięknie, ale mam każdą część osobno i nie mam pomysłu jak połączyć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
Trzeba je wszystkie zszyć razem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Rozeznanie
|
Integra , dziękuję
zawsze można na Ciebie liczyc ! ![]() ![]() (do ideału frywolitki to jeszcze daleko,ale jestem dumna jak paw! ,powolutku rośnie i jest moja! ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
Im więcej frywolitkujących, tym lepiej
![]() No to teraz pokaż co tam wysupłałaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() szkoda mi wzorów mam nadzieję że zostaną odzyskane... muszę dokupic czółenka,te dwa co mam to lipne rozłażą sie nitka wypada mam jeszcze jedno z szydełkiem ale tyż do d.....(przeszkadza mnie to szydełko) czytałąm ,że najlepsze są bursztynowe i znów niewiedza bo znalazłam dwa rodzaje wydłużone i zwykłe hmm Integra oświecisz laika jakie i gdzie najlepiej zakupic? Edytowane przez aszma Czas edycji: 2012-10-23 o 20:45 Powód: ........ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Przyczajenie
|
witam wiem że jeszcze dużo czasu do świąt ale próbowałam zrobic bałwanka a wyszedł mi taki. Wrzuciłam bym schemat ale rysowanie mi nie wychodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() A ja utknęłam na renulkowym czwartym podejściu to za trudne dla takiego świeżaka jak ja ![]() ![]() ![]() daję radę od najmniejszego kółeczka do najwiekrzego potem łuczek ,ok ![]() ![]() ![]() ![]() Intega ratuj pliisss ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Zakorzenienie
|
Cudny bałwan
![]()
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
kyziunia fajny bałwanek
![]() ![]() W tym temacie, to się nic doradzić nie da. Każdy musi sobie sam wypróbować jakie mu najbardziej odpowiadają. Mam takie: 1. Pierwsze standardowe. Nie lubię go. Wolę czółenka ze szpulką, bo dają możliwość dokładniejszej regulacji długości nici. Poza tym ciągle kłuje mnie ten wystający czubek i muszę mieć pod ręką szydełko. 2. Metalowe. Bardzo fajnie się nim robi, ale jest ciężkie w porównaniu do plastikowych. Haczyk na końcu jest za szeroki, więc i tak trzeba mieć szydełko. 3. Szary "no name". Lubię czółenka z szydełkiem na końcu i szpulką. Niestety w tym przypadku strasznie szybko wyrobiła się szpulka. 4. Firma "PONY". Jak na razie moje najlepsze czółenka, choć daleko im do ideału. Szydełko na końcu po pewnym czasie zaczęło wypadać, więc trzeba było je wkleić. W opakowaniu jest dodatkowa szpulka, więc można zmieniać szybko robótki, bez konieczności zdejmowania i nawlekania nici (przydatne szczególnie dla osób plątających kilka rzeczy na raz). ![]() Mam w planie kupować tak długo różne czółenka, aż nie trafię na idealne ![]() ![]() Czwartego rządka jeszcze nie zaczęłam, ale z tego co widzę, to układasz robótkę dokładnie tak jak po poprzednich łuczkach. Nic tu nie trzeba zmieniać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Przyczajenie
|
właśnie środkowa kulka mi nie wyszła tak jak chciałam i będzie mi służyc jako bombka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Środkowa najlepsza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Zadomowienie
|
Integra dzięki
![]() ![]() Zrobiłam dzwonek, ale że na razie jestem w separacji z aparatem to nie wkleję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
macie pomysł jak zrobić taką gwiazdkę? http://trabaya.blox.pl/resource/100_1094.JPG
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Zakorzenienie
|
To jest bardzo prosty schemat. Potem wystarczy tylko naciągnąć szpilkami przy suszeniu i gotowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
To zależy jaką dużą gwiazdkę chcesz. Popróbuj i sama szybko dojdziesz do satysfakcjonującego rezultatu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Zadomowienie
|
cześć dziewczyny. Która jest mi w stanie rozszyfrować ten schemat
![]() Ściągnęłam to z jakiegoś bloga, chyba nawet z linku tu gdzieś podanego, chciałam zrobić takie zakładeczki jako drobne upominki pod choinkę...ALE JAK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
to jest wzór na dwa czółenka, tam gdzie jest na zielono i na fioletowo robi się split ring, tak mi się wydaje
![]() |
#749 |
Zadomowienie
|
Yhym
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie tak jak napisała Kat, kolorowe kółeczka robione są metodą split ring. Tu masz link do filmiku instruktażowego http://www.youtube.com/watch?v=QvcWi12RRNY
Kolejność kółeczek oznaczyłam na obrazku. Najpierw robisz jedna stronę, a potem drugą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:30.