EPIDUO- jak na was działa? - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-20, 14:51   #721
JellyJumper
Zadomowienie

Dot.: EPIDUO- jak na was działa?

ja właśnie tez zaczęłam na epiduo po ok pół godziny nakładać babydream i jest ok.

mam jeszcze taka paste robiona od dremy która mam również nakładać na buźkę i nie wiem za bardzo kiedy to robić. Bo zalecenie było na noc, ale ja nakładam na 2 h wieczorem, potem zmywam, nakładam epi potem krem.
Na codzien używam minerałów.

Waga:67kg--> 63 kg-->60
Udo: 55 cm-->52
Łydka: 34cm
Biodra: 96cm-->94
Talia: 68cm-->66

ZAPUSZCZAM WŁOSY

21.11 Jest: 33 cm

JellyJumper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 15:39   #722
JulitaJ
Raczkowanie

Jak macie zapchane pory to albo epiduo wyrzuca podskórne zanieczyszczenia albo krem lub podkład zatyka pory.
Przystąpiłam do kolejnej kuracji przeciwtrądzikowej. Chcę zwalczyć zaskórniaki, grudki i sporadycznie wyskakujące pryszcze. Ogólnie nie jest źle. Lekarka zapisała mi epiduo do stosowania codziennie na noc na brodę, dół policzków, wierzch nosa i środek czoła, czyli tam gdzie pojawiają się stany zapalne. Nie można tego stosować na skrzydełka nosa, z daleka od oczu. 2 razy dziennie rano i po przyjściu z pracy mam stosować Zineryt.

I powiem wam, że ta kuracja jest dla mnie za mocna. Odstawiłam już Zineryt, stosuję tylko na 2 pryszcze raz dziennie. A epiduo stosuję co 2 dni, a i tak mam czerwoną twarz, podrażnioną, po prostu skorupa na twarzy. Mam tak ściągniętą skórę, że ledwo mogę się uśmiechać. Effaclarem h nawilżającym, to się 3 razy smaruję w ciągu dnia, aż się boję, że mnie zapcha, ale nie mogę inaczej, bo koszmarnie ściąga mi skórę. ogólnie męczarnia, nie wiem czy wytrzymam.
Stary 2010-03-21, 00:59   #723
eunchae
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JellyJumper Pokaż wiadomość
Dziewczyny na już nie wiem co to jest ze mną.

gdy na noc użyje edpiduo to rano po umyciu mam ładnie oczyszczone pory, skóra wygląda całkiem ok.
Wieczorem juz część z nich się zanieczyści i już nie wygląda t tak fajnie.
Ale jeżeli na kolejna noc nie nałożę epiduo to rano mam wszystko zapchane:/

Epi oczyszcza moje czoło, policzki, ale nosa nic nie rusza:/
Też tak mam, chyba skóra się po prostu oczyszcza.
Testuję oleje do nawilżania, coś mnie chyba konopny zapchał, chyba że to od epiduo.
eunchae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 14:56   #724
TheLWord
Raczkowanie

dziewczyny, błagam doradźcie mi coś. Byłam u dermatologa już któryś razz rzędu 1,5 miesiąca temu, stosuje epiduo i łykam tabletki Visaxinum(kończę drugie opakowanie), jeszcze tydzień temu miałam naprawdę ładną,gładką buzię (wcześniej miałam lekki wysyp w okolicach gdzie nie miałam pryszycz ale i tak smarowałam się epiduo ale się zagoiło), w środę pojechałam na impreze, troche wypiłam i od piątku mam masakre na twarzy, czoło trochę wysypane,policzki mam całkiem niezłe ale policzki bliżej nosa tragedia a tu nigdy nie miałam problemów z cerą tylko rozszerzone pory. Co mam robić? Czy to możliwe,że jest to kolejny wysyp od epiduo? Miałam już ładną buzię i cieszyłam się,że epiduo działa a teraz znów...:/
pozdrawiam
TheLWord jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 18:52   #725
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Cytat:
Napisane przez TheLWord Pokaż wiadomość
dziewczyny, błagam doradźcie mi coś. Byłam u dermatologa już któryś razz rzędu 1,5 miesiąca temu, stosuje epiduo i łykam tabletki Visaxinum(kończę drugie opakowanie), jeszcze tydzień temu miałam naprawdę ładną,gładką buzię (wcześniej miałam lekki wysyp w okolicach gdzie nie miałam pryszycz ale i tak smarowałam się epiduo ale się zagoiło), w środę pojechałam na impreze, troche wypiłam i od piątku mam masakre na twarzy, czoło trochę wysypane,policzki mam całkiem niezłe ale policzki bliżej nosa tragedia a tu nigdy nie miałam problemów z cerą tylko rozszerzone pory. Co mam robić? Czy to możliwe,że jest to kolejny wysyp od epiduo? Miałam już ładną buzię i cieszyłam się,że epiduo działa a teraz znów...:/
pozdrawiam
a czytałaś na ulotce tych tabletek czy można alkohol pić gdy bierzesz tabeltki ? może ta kombinacja spowodowała wysyp
natalli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 19:34   #726
JulitaJ
Raczkowanie

Po prostu masakra, odstawiłam Epiduo po 3 użyciach i teraz od 3 dni nakładam tonę kremów odżywczych. Effaclar h słabo sobie radzi. Skóra łuszczy mi się niemiłosiernie, ból sprawia mi uśmiech i nawet otwieranie buzi podczas jedzenia. Na ulotce napisali, że po tygodniu stan podrażnienia skóry mija. No nie wiem. Wsmarowuję krem co 2 godziny, wszystko wsiąka!!! Tyle kremu nawilżającego to ja przez rok nie używam
Stary 2010-03-21, 20:29   #727
JellyJumper
Zadomowienie

Moja skóra w takim razie jest chyba jakaś pancerna, nie było żadnego uczucia ściagnięcia, czy łuszczenia, może tylko zaczęła się troche bardziej błyszczec a używam epiduo codziennie od miesiąca.

jak to na mnie nie działa to ja już nie wiem...

ZAPUSZCZAM WŁOSY

Stary 2010-03-21, 20:57   #728
kasik6
Raczkowanie

Też tak miałam. Potem miałam kilka dni kiedy miałam problem z suchą skórą i potem przeszło. Na policzkach wyskakuje mi coś sporadycznie, natomiast moje czoło jest jakieś dziwne..Mam na czole taka jakby malutka "kaszke" (?) Takie drobniutkie krotki w kolorze skóry. Jedego dnia mam całe czoło wnich, następnego dnia już prawie nic ine ma, czoło idealnie gładkie no i potem znowu i tak w kółko..Wiecie co to jest? Ogólnie to mi sie cera bardzo poprawiła. Nadal jest brzydka, ale to juz wina tych nieszczęsnych przebarwień... Nie wiem czy poprawa jest po Epiduo, czy dlatego, że zaczęłam się zdrowo odzywiać
kasik6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 22:20   #729
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Cytat:
Napisane przez JulitaJ Pokaż wiadomość
Po prostu masakra, odstawiłam Epiduo po 3 użyciach i teraz od 3 dni nakładam tonę kremów odżywczych. Effaclar h słabo sobie radzi. Skóra łuszczy mi się niemiłosiernie, ból sprawia mi uśmiech i nawet otwieranie buzi podczas jedzenia. Na ulotce napisali, że po tygodniu stan podrażnienia skóry mija. No nie wiem. Wsmarowuję krem co 2 godziny, wszystko wsiąka!!! Tyle kremu nawilżającego to ja przez rok nie używam
moja cera tak samo zareagowała początkowo była tragedia ale przeszło i teraz tylko mam sucha ale nie łuszczy mi się. Pewnie zabieg nawilżający tez mi dał dużo u kosmetyczki po czym okazało się że mam bardzo podrażnioną skóre
natalli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 23:27   #730
MadameButterfly6
BAN stały

Hej kobietki. U mnie bylo lepiej, juz sie cieszylam, a tu znow mnie bardzo wysypalo... Mam ogromne krosty na czole, gdzie NIGDY mi sie one tam nie robily! Poza tym ciagle na policzkach mi wyskakuja male krostki z bialymi czubkami... Juz nie mam sily do tego tradziku....

Mialam sie w czwartek pokazac dermatolog, ale nie dalam rady do niej pojechac, musze ja odwiedzic koniecznie w tym tygodniu.
MadameButterfly6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 00:00   #731
TheLWord
Raczkowanie

MadameButerfly6 mam to samo, tak się cieszyłam z poprawy po epiduo i visaxinum a tu bum, tydzien temu na policzkach,czole nie miałam NIC bo zrobilam zdjęcia a od kilku dni poligon na twarzy,no już nie mam sił.
Co do podrażnienia to tylko lekko swędzi mnie twarz i jest zaczerwieniona ale strasznego wysuszenia nie zauważam,miałam ale wcześniej. Stosuje emulsje eucerin antiredness.
Stary 2010-03-22, 11:39   #732
eunchae
Raczkowanie

Cytat:
Polecam oleje, szybko doprowadziły moją skórę do porządku, tylko trzeba uważać bo niektóre mogą zapchać (ale swoją drogą effaclar h zapchał mnie jeszcze gorzej)

Cytat:
Hej kobietki. U mnie bylo lepiej, juz sie cieszylam, a tu znow mnie bardzo wysypalo... Mam ogromne krosty na czole, gdzie NIGDY mi sie one tam nie robily! Poza tym ciagle na policzkach mi wyskakuja male krostki z bialymi czubkami... Juz nie mam sily do tego tradziku....
U mnie to samo, i też siły już nie mam. Ale stosuję epiduo miesiąc dopiero więc chyba tak powinno być eh
eunchae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 15:48   #733
JellyJumper
Zadomowienie

dziewczyny a czy epiduo jest tez na takie ropne wysypy?
czy tylko na zaskórniki?

Zażywała może któraż z was tabletki Laktacer?

ZAPUSZCZAM WŁOSY

Stary 2010-03-22, 17:22   #734
ada14113
Przyczajenie

To co was wysypalo to normalne objawy po stosowaniu epiduo po pewnym czasie będzie lepiej zapewniam tylko musicie być cierpliwe
Ja teraz walcze ze śladami ? ma ktos cos na nie?
I zeby mi sie nie blyszczala twarz po godzinie od umycia itd.. zadne kremy ktore stosowalam nie pomagają
Prosze was odpowiedźcie
ada14113 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 17:30   #735
kiiicik
Zakorzenienie

Epiduo jest zarówno na zaskórniki i stany zapalne, czyli ropne syfki też, przynajmniej mi na to derma przepisała.

Leci drugi tydzień jak to stosuje, a cały czas wyglądam jak jaszczurka Strasznie mi sie skóra łuszczy. W dodatku już się cieszyłam, że nic nie wyskakuje, ale nie ma tak dobrze, syfki wciąż sie jakieś pojawiają co prawda w niewielkiej ilości, to chyba jedyny plus...
kiiicik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 18:13   #736
TheLWord
Raczkowanie

Mam nadzieje,ze to normalne bo juz jeden wysyp mialam...:/ moze to tez od tabletek visaxinum bo mi dermatolog przepisal epiduo i te tabletki. Dzisiaj piekne slonce swiecilo a ja na twarzy jak tarka do warzyw:/no ale bede dalej smarowac bo skora mi sie nie luszczy ani za bardzo nie piecze.
Stary 2010-03-22, 22:01   #737
JulitaJ
Raczkowanie

Haha tarka do warzyw na to określenie nie wpadłam, mówię wszystkim, że mam papier ścierny na twarzy i mogę darmowy peeling robić na powitanie
Epiduo na pewno jest na podskórne stany zapalne, na takie gule i trądzik zaskórniakowy i wszystko pomiędzy.
Jak tak patrzę jak mi skóra schodzi i łuszczy się na twarzy, to sobie myślę, że podobny efekt daje mikrodermabrazja, tylko ewentualne pieczenie i łuszczenie jest parę dni po zabiegu, a potem jest spokój. Dziewczynom przy kasie, które tylko mają problem z bliznami po trądziku i zaskórniakami, to polecam mikrodermabrazję, bez kitu mniej męki niż z epiduo. Tylko nie ma co oszczędzać i trzeba iść na ten zabieg do kliniki dermatologicznej, żeby wykonał go lekarz, a nie kosmetyczka.
Wczoraj nałożyłam po raz pierwszy epiduo po 3 dniowej przerwie, jest lepiej, mogę się uśmiechać

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

A co do smarowania olejami, to miałam już taką załamkę, że chciałam się oliwą posmarować, ale się powstrzymałam. Kiedyś kupiłam kapsułki oleiste allergal, https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...twist-off.html
ale one chyba mnie zapychają, olejów jednak boje się używać.
Stary 2010-03-23, 00:25   #738
TheLWord
Raczkowanie

haha a ja sie usmialam z peelingu na powitanie Juz mialam taka gladka buzie, God. Moglby taki stan zostac jak mialam tydzien temu,mialam juz tylko lekkie przebarwienia na policzkach no ale nic, bede czekac i zobaczymy jak to bedzie. Lekko piecze mnie buzia ale traktuje gebe epiduo dzien w dzien. Zastanawiam sie czy dzis nie zrobic przerwy. Kupilam sobie krem bambino na twarz,raz uzylam i nie wiem czy go uzywac,czy mnie nie zapcha. Narazie emulsja eucerin sie traktuje. Mam tyle kremow,wydalam tyle kasy. Mam iwostin purritin i bioderme sebium. Oba kremy prawie cale,pare razy pomazalam i powrot do Eucerin. Wyrzucilam wczoraj caly- 2 razy uzyty Zineryt...Powinnam isc do dermatologa ale zrobie to dopiero wtedy jesli mi sie wysyp nie uspokoi.
Stary 2010-03-23, 11:57   #739
LikeTheChocolate
BAN stały

GG do LikeTheChocolate

Co nawilżającego stosujecie do Epiduo? Co z filtrem? :conf used:
LikeTheChocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-23, 12:05   #740
TheLWord
Raczkowanie

emulsja eucerin spf15
Stary 2010-03-23, 12:12   #741
LikeTheChocolate
BAN stały

GG do LikeTheChocolate

A czy działa on na zaczerwienienie twarzy? Znacie coś na złagodzenie tego ?
edit: znacie działa

Edytowane przez LikeTheChocolate
Czas edycji: 2010-03-23 o 12:19 Powód: :)
LikeTheChocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 00:58   #742
TheLWord
Raczkowanie

Chyba sobie poparzylam twarz epiduo, wczoraj zrobilam przerwe wiec posmarowalam sie przed chwila,potwornie piekla twarz,cala czerwona wiec szybko zmylam,nalozylam eucerin i znow potworne pieczenie ale juz jest lepiej. Chyba zrezygnuje na kilka dni z epiduo...
Stary 2010-03-24, 07:13   #743
ada14113
Przyczajenie

Odpowie ktoś ?! Czy nie moge na was liczyć ?

Krem zeby sie nie swiecic i cos na slady po tych syfach.. powieedzcie wreszcie
ada14113 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 09:43   #744
Marzena17
Rozeznanie

ada14113

Na ślady to chyba najlepsze są kwasy. Epiduo też je delikatnie wybiela, przynajmniej u mnie. No i jeszcze jest cepan, ale to bardziej na blizny. Ogólnie zasada jest taka, żeby złuszczać i nawilżać. Im lepiej jesteś nawilżona tym mniej się świecisz. Tylko, że jak złuszczasz to dobrze by było używać wysokich, stabilnych filtrów. Ja nie używam teraz z racji tego, że wszystkie filtry się na mnie wypieły, a zdobycie próbek o tej porze roku graniczy z cudem
Krem? Sama mam podobny problem, więc za dużo Ci nie poradzę. Nie stosuj niczego matującego, bo pogorszysz sprawę. Ja obecnie testuję frakcję sojową z mazideł i jest trochę lepiej, ale tylko trochę. Czoło i tak się świeci i nie mogę go doprowadzić do porządku.
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 10:04   #745
JulitaJ
Raczkowanie

U mnie kremy matujące w ogóle nie zdają egzaminu. I tak się świecę. Poza tym takie kremy często odwadniają, wysuszają, a człowiek i tak się świeci. Ja jestem filtromaniaczką Zawsze używam kremu z filtrem vichy lub la roche 30 lub 50, przez cały rok. Na to kładę bazę matującą AA, a na to puder mineralny, ale i tak chusteczkami muszę zbierać sebum w ciągu dnia. Szczerze, to już się do tego przyzwyczaiłam i zaakceptowałam.
A to prawda, trzeba skórę nawilżać, nawet mieszaną, trądzikową, a i tłusta potrafi być odwodniona. Z nawilżających ja używam Effaclaru h, który chyba mnie nie zapycha, a w miarę dobrze odżywia. Na zime jeszcze nie znalazłam dobrego kremu odżywczego , który nie zapycha, bo, że się człowiek świeci z zimę, to wiadomo... A bliznami się nie przejmuję, za to wkurzają mnie zaskórniaki i ogólnie zapchane pory

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
Napisane przez TheLWord Pokaż wiadomość
Chyba sobie poparzylam twarz epiduo, wczoraj zrobilam przerwe wiec posmarowalam sie przed chwila,potwornie piekla twarz,cala czerwona wiec szybko zmylam,nalozylam eucerin i znow potworne pieczenie ale juz jest lepiej. Chyba zrezygnuje na kilka dni z epiduo...
Zrób sobie przerwę, nie ma co się męczyć.
Mi babka przepisała epiduo codziennie na wieczór, a w rano i popołudniu zineryt miejscowo. Po pierwszych trzech dniach byłam załamana, czerwona skóra, skorupa, piekła, bolała, pulsowała, tony kremów nawilżających nie działały. Ból sprawiało mi uśmiechanie się i jedzenie. Odstawiłam wszystko na 3 dni, przestało piec, zaczerwienienie zeszło i tylko skóra zaczęła mi się łuszczyć, ale to dobrze, o to chodziło. Pół effaclaru h wsmarowałam sobie w skórę przez te 3 dni, chyba zbankrutuje Teraz od 3 dni smaruję epiduo na noc, po pól godzinie krem nawilżający i jest w porządku. Dziś się chyba skuszę na zineryt miejscowo.

Dziewczyny cierpliwości, skóra naprawdę przyzwyczaja się do epiduo i potem już nie jest tak podrażniona.
Stary 2010-03-24, 11:03   #746
mateush
Przyczajenie

Jako, że wiosna już zawitała a wraz z nią słońce czy zamierzacie przerwać kuracje epi czy stosować kremy z filtrami ? Niestety ja dużo przebywam na powietrzu i boje się drobnych poparzeń. Czytałem ze trzeba odstawić epi na minimum miesiąc przed wystawianiem się na promienie słoneczne. Może ktoś poruszył tą kwestię z dermatologiem ?
mateush jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 15:39   #747
JellyJumper
Zadomowienie

Ja planuje dokończyć kuracje, tzn do maja używać epi.
Będę sie starała jak najmniej na słońcu, i poszukam jakiegoś filtru.
Nie powinno byc znowu tak ciężko, bo do ok 15 mam zajęcia.

ZAPUSZCZAM WŁOSY

Stary 2010-03-24, 22:26   #748
Jantra88
Raczkowanie

Witam,dostałam wczoraj receptę na Epiduo i zastanawiam sie czy warto zaczynać te przygodę.Jakieś 2 miesiace temu dostałam okropnego uczulenia po Duacu,płakałam tydzień,spuchnięta czerwona buzia.warto ryzykowac z epi?
Jantra88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 22:43   #749
TheLWord
Raczkowanie

Wydaje mi sie,ze warto zebys sprobowala.
Ja sie tak zastanawiam czy mnie nie wysypuje od mojego podkladu:/ jest zwykly,jakis nie super drogi bo nigdy to tego wagi nie przywiazywalam, zawsze mialam gladkie czolo a teraz mam lekko wysypane,no ale na czolo epi tez uzywam. Mam jednak wrazenie,ze wysyp mi powoli schodzi a jak u Was dziewczyny?
Stary 2010-03-24, 22:44   #750
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
.
Dziewczyny cierpliwości, skóra naprawdę przyzwyczaja się do epiduo i potem już nie jest tak podrażniona.

nie jestem pewna, ja stosuje edpiduo od kwietnia tamtego roku, najpierw codziennie, potem na wakacje przestawilam sie na co drugi dzien,
od wczesnia znowu stosuje epiduo codziennie a skora sie nie przyzyczaila, czesto mam popazenia, zaczerwienienia, skora schodzi mi co dwa tyg, tzn kilka dni nosze skorupke, potem kilka dni schodzi, a potem kolejne dni ciesze sie ładna cerą

wsumie łuszczenie mi odpiwiada, bo pozniej ta skora jest calkiem inna, i mysle że to dobry sposob na blizny
ale na podraznienia sie nie uodpornilam, do tego tez sie przyzyczailam, przynajmniej od czasu kiedy stosuje epiduo nie mam pryszczy i mam ladna cere

powrot tradziku mialam po wakacjach i wtedy musialam wrocic do codziennego aplikowania, nie bede juz ryzykowala zmniejszenia dawki

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości