![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838392 9]Ok, mam już iść na kafeterię i ćwiczyć cytowanie. Niedługo dostanę bana za logowanie.[/QUOTE]
o cytowaniu nie mówiłam po chamsku, tylko to na prawdę ułatwia życie ![]() [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838392 9]"Żal niedoskonały to lęk i niechęć. Boimy się kary za popełnione grzechy, widzimy, że to co zrobiliśmy było złe, żałujemy ze względu na owoce naszego czynu (dostrzegamy krzywdę jaką wyrządziliśmy), dostrzegamy własną słabość i niedoskonałość. Nazywamy grzech po imieniu i żałujemy, że go popełniliśmy, wiemy, że w ten sposób przekroczyliśmy Boże prawo i żałujemy naszego czynu. Jest to żal niedoskonały." Co jeśli nie boję się kary, nie żałuję, w moim mniemaniu to nie było złe, nikomu nie wyrządziłam krzywdy, mój stosunek to nie obraz słabości a chęci i miłości? Wcale ten żal i grzech niedoskonały nie pomaga. Żeby ponosić karę za miłość z mężczyzną... [/QUOTE] Jeśli nie boisz się kary i ogólnie masz w ![]() ![]() ja mówiłam o takich co wierzą w Boga, a z jakimś tam względów zrobili to przed ślubem i nie żałują tego dlatego że było przyjemnie, ale za to żałują bo wiedzą że zgrzeszyli - za to nie wyrzucają z Kościoła ![]() Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-07-27 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838392 9]
"Żal niedoskonały to lęk i niechęć. Boimy się kary za popełnione grzechy, widzimy, że to co zrobiliśmy było złe, żałujemy ze względu na owoce naszego czynu (dostrzegamy krzywdę jaką wyrządziliśmy), dostrzegamy własną słabość i niedoskonałość. Nazywamy grzech po imieniu i żałujemy, że go popełniliśmy, wiemy, że w ten sposób przekroczyliśmy Boże prawo i żałujemy naszego czynu. Jest to żal niedoskonały." Co jeśli nie boję się kary, nie żałuję, w moim mniemaniu to nie było złe, nikomu nie wyrządziłam krzywdy, mój stosunek to nie obraz słabości a chęci i miłości? Wcale ten żal i grzech niedoskonały nie pomaga. Żeby ponosić karę za miłość z mężczyzną... [/QUOTE] Przecież logicznym jest, że cała katolicka etyka seksualna słuzy też temu, żeby wzbudzac w ludziach absurdalne poczucie winy, wyrzuty sumienia przykuwające ich do kosciola, zarabiając na tym pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Konto usunięte
|
Ja nadal jestem zwolenniczką sprawdzenia partnera przed ślubem (i nie tylko w ramach seksu, ale mieszkania razem również) zamiast umartwiać się i czekać w imię wiary do nocy poślubnej i przekroczenia progu własnego gniazdka dopiero po weselu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Konto usunięte
|
Bo sprawdzenie się przed ślubem jest po prostu rozsądne. Największym problemem są wtłoczone za młodu do główek dziewczynek ideały o księciu z bajki (tylko tym jednym), nocy poślubnej z płatkami róż, o tym że mężczyźnie kobieta się "oddaje" i że jak się "odda" przed ślubem to jest automatycznie gorsza w oczach swojego mężczyzny i "nieczysta". Kościół straszy karą i wiecznym potępieniem bo wiadomo, że ludzie grzeszą, a jak im się wpoi poczucie winy, to przyjdą po odkupienie i tak łatwo z kościoła nie zrezygnują. Sunrise tu się wypowiadająca wydaje mi się na ten przykład miłą i niegłupią dziewczyną, tylko żyjącą jeszcze tymi ideałami, które nijak się mają do brutalnego życia, bardzo naiwną. Wszystko dobrze jest wtedy dopóki zderzenie z rzeczywistością nie jest zbyt brutalne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślę, że jest to kwestia samodzielnego myślenia i odwagi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Konto usunięte
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2838560 2] Jeśli to była rodzina głęboko wierząca to rzeczywiście ciężko po kilkunastu latach uczestniczenia w życiu KK przy rodzinnym obiedzie luźno stwierdzić: "Mamo, przecież Bóg nie istnieje. Zostało jeszcze trochę tej zupy?"[/QUOTE]
No, ciężko - u mnie skończyło się to wyrzuceniem mnie z domu (pełnego przecież chrześcijańskiej miłości ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Konto usunięte
|
niech żyje miłosierdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I chodzę do kościoła i staram się przestrzegać zasad kościoła. ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Dla mnie w sumie to dziwne,ze wszyscy nie przestrzegają np zasad kościoła w kwestiach różnych,ale już jest złe jeżeli kłamie. W zasadzie moglibyśmy się pozbyć wszelkich zasad skoro wszystko każdemu wolno ![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Generalnie to nie wiem jakie pieniądze..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Konto usunięte
|
Ogromne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
No dobrze,a jak nie dostają pieniędzy praktycznie na nic,to żyją z tego co łaska..
czasami ktoś wyznacza sumę konkretną itd albo sie awanturują o coś ,ale zawsze sa wyjątki od reguły,niekoniecznie dobre..
![]() |
![]() |
#733 |
Konto usunięte
|
I nie rozliczania się z podatków, co daje im większą wolność
To dobra jest ta łaska jak co pod drugą plebanią stoi nowe audi ![]() Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2011-07-27 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | ||||||||||||||
Raczkowanie
|
[QUOTE][No jasne, że się da. Ale po co? Co złego by się stało, gdybyś uprawiała seks ze swoim TŻtem? Bóg by się pogniewał? Nieliczni przestrzegają tego zakazu i co, Bóg wiecznie zły jest na resztę ludzkości? Jakieś specjalne bonusy przyznaje tym, którzy wytrzymają? Nie zauważyłam.
/QUOTE] Nie stanie się nic złego... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Reszty Twojej wypowiedzi nie skomentuję szugarbejb, szkoda zachodu. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
My wierzymy, ale nie wmawiajcie nam przez to wybujałego poczucia winy, wyrzutów sumienia i generalnie to siedzimy w kącie i łkamy z żalu że jesteśmy tacy beznadziejni ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() To po prostu niepotrzebne ranienie siebie, gdy z tym czy tamtym kolesiem jednak nie wyjdzie. Wydaje mi się, że seks to już spore zaangażowanie w związek. Myślę, że dla większości facetów nie ma aż tak dużego znaczenia, czy się miało jednego, dwóch czy żadnego. Ważne to, jaką osobą jest dziewczyna, a te rzeczy wychodzą później i raczej nie ucieknie jak się dowie, że miałam dwóch albo żadnego ![]() Cytat:
![]() No bez przesadyzmu... ![]() Cytat:
Cytat:
Mojej wiary nie opieram tylko na tym, że to wiara rodziców i dziadków. Tak było może w czasach I Komunii Św. Sama też interesuję się innymi wyznaniami, dużo czytam. Gdybym nie wierzyła, strach by mnie nie powstrzymał przed wyłamaniem się od życia w zakłamaniu, chodzeniem do kościoła i chwalenia Boga, którego nie uznaję. Może i są tacy katolicy, ale wiedzcie, że jest mnóstwo katolików świadomych, a nie żyjących pod skrzydłami rodziny i w obawie przed jej reakcją. Nie wiem czemu robicie z nas tchórzy, którymi nie jesteśmy. Cytat:
![]() Cytat:
Esej mi wyszedł, ale cóż temat wymaga ![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bo przecież "e tam kościół, to dla pana boga".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No niestety, księża żyją głównie z tego, co dadzą parafianie. Stąd ulubiony argument ateistów- wyłudzanie pieniędzy... Nie! Na tacę czy za mszę płącimy z własnej woli! Tam, gdzie są cenniki, zgadzam się, że jest to chore! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dużo starszy ? Wiek wszak nie powinien grać roli przy miłości. Zbyt niski ? Da się przepracować, zawsze może nosić obcasy. Nie podoba Ci się z tzw. twarzy ? Da sie przepracować, może zapuści zarost ? Niemiły i chamski ? Miłość go zmieni, itd. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
(btw, bałwochwalstwo, szeroko praktykowane przez KK, też jest potępione w Biblii, z tego co mi wiadomo). A styczność z normalnym księdzem niczego nie zmienia, tym bardziej im współczuję, że są elementem maszyny do ciągnięcia pieniędzy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Wolę zranić siebie na chwilę (poboli, przejdzie, zapomnisz) niż ryzykować ranienie się przez całe życie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
Jasne...to dlatego tak kościołowi walczą o nieruchomości, ziemię, dotacje z siedziby szatana Unii Europejskiej, pensje dla katechetów i inne takie. Faktycznie nieco naiwna jesteś, jak myślisz, że ksiądz z tacy żyje.
Oby Cię na koniec zywota nie spotkał los babci mojej znajomej. Kiedy ksiądz przychodzi do niej z comiesięczną wizytą, pierwszy tekst leci: "Babka, a to ty żyjesz jeszcze!"?. I taka to nagroda za dreptanie do kościółka i wierzenie w te nakazy, zakazy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty chcesz raz dziennie, a on raz w miesiącu. Ty chcesz "na spokojnie", a on chce się bawić w sado-maso. Jaki widzisz kompromis? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Konto usunięte
|
No jak to. Będzie cudownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Napisane przez Sunrise_23 ![]() generalnie to siedzimy w kącie i łkamy z żalu że jesteśmy tacy beznadziejni ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Generalnie dziewczyny, pewnie macie rację, trzeba swoje upodobania poznać, zgrać się. Jednak myślę, że równie dobrze można to robić po ślubie. Według was to jest za późno. Ok. Macie prawo do swojej opinii. Ja po prostu myślę inaczej ![]() Wydaje mi się, że ta dyskusja jest bezcelowa. Każdy może mieć swoje zdanie. Nie chcę was przekonywać do niczego. I wy mnie też nie przekonacie do swoich poglądów. Chciałam tylko przedstawić jak ja widzę te sprawy. Może jestem idealistką, ale tak właśnie chcę życ. Jest to mój świadomy wybór. I komuś może się to podobać albo nie. Ja w każdym razie nie chciałam nikogo swoimi postami urazić. Wszystkim życzę jak najepiej. Pozdrawiam! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie trochę to upieranie się niektórych dziewczyn co do tego, że wszystko da się przepracować i tego cudownego seksu po ślubie, bo skoro wypowiadają się osoby bardziej doświadczone, to przecież pewnie mają rację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
Po prostu niektórym ludziom zyje się lepiej, gdy mają proste życiowe zasady: seks po ślubie, zakaz wspólnego mieszkania. Kościół przedstawia czarno-białą wizję świata, część ludzi dobrze się w tym odnajduje, wierząc, że zasady, które powstały setki czy tysiące lat temu w zupełnie innych warunkach spolecznych i kulturowych, w prymitywnych plemionach semickich czy podyktowane bieżącymi interesami kościoła, wciąż są aktualne. A Bóg wciąż jest takim typem, który teoretycznie daje wolność, ale w praktyce masz kierować się w życiu surowymi zasadami, bo on, niczym jakieś prymitywne bóstwo, interesuje się nawet tym, jak, kiedy z kim i gdzie seks uprawiasz. I taka to wolność, jak nawet w seks się wnika...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Może po prostu nie boję się tego ryzyka? Wy chcecie wcześniej doświadczać i testować, ok! A ja chcę zaryzykować i biorę to na siebie. Tak wam to ciężko zaakceptować, że wałkujecie w kółko te kościelne schematy? Ja uważam, że właśnie taka droga jest najlepsza, najpiękniejsza, mi to odpowiada, wy myślicie inaczej, ok! ![]() Chcę zaryzykować, wolę to, niż zamartwianie się ciągłe, czy oby jesteśmy dobrze dopasowani w łóżku, bać się ciągle odpowiedzialności związanej ze ślubem. Z waszych wypowiedzi wynika, że z chwilą wzięcia ślubu, wszystko jest przetestowane, wypróbowane i ten mechanizm nie może zawieść. Prawda jest taka, że problemów może pojawić się multum i to nie tylko w sferze seksu. Niczego nie da się idealnie zaplanować. I co, wtedy też się załamiecie, bo po ślubie i za późno, żeby się rozejść? ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
Nie powiedziałabym, że lepiej. Wymaga to nie lada poświęcenia i silnej woli. No ale tak, to wy się poświęcacie, bo przecież trzeba każdy element współzycia przeanalizować, czy aby jest idealnie. To takie męczące i trudne. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:51.