![]() |
#721 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Santos
![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Raczkowanie
|
Postanowiłam się zapoznać z "Wiosną w Lanckronie" Agnieszki Błotnickiej. Przyznaję, że to dobrze napisana, zabawna i ciekawa pozycja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
A ja przeczytałam polecaną przez Was Chmielewską, a konkretnie "Większy kawałek świata" Bardzo przyjemna książka, wciągająca, lecz nie jakaś straszna. Polecam.
Przeczytałam też "Wodę dla słoni" i ta była też świetna . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Raczkowanie
|
Wojtusia, to chyba dobrze, że nie straszna?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dobrze dobrze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Rozeznanie
|
Szukam czegoś w stylu książek Philippy Gregory, Gabaldon - nie typowe romansidło, ale coś pokazującego historię, życie przed kilkoma wiekami w różnych krajach. Bardzo chętnie jakieś sagi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Imperium łez" Jose Freches a bardziej współczesne P. Simmons -"Jeździec miedziany" (miłość w oblężonym przez Hitlera Leningradzie)
![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
Swieta prawda
![]() ![]() Skoro mówimy o romansach- to ja przewrotnie powiem tak: oczarowała mnie ostatnio książka będąca studium rozstania. Pisałam tu już o niej- "Koniec wiosny w Lankoronie". Bo to nie jest romansidło, lecz przynoszaca otuchę lektura, która przypomina, że życie jest w naszych rękach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
BAN stały
|
szukam czegoś lekkiego, z humorem, co szybko i przyjemnie się czyta, na odstresowanie. pomóżcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Rozeznanie
|
Dziękuję, książki dopisane do listy Chcę przeczytać na LC
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Wtajemniczenie
|
A mozecie mi polecic jakas ksiazke w stylu oskar i pani Róza przeczytalam ta ksiazke w godzine polecam
![]()
![]() |
#733 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Zadomowienie
|
Budyniek90 - polecam "Krystyna, córka Lavransa". Tytuł nieciekawy, ale zawartość jest super. Życie kobiety w średniowiecznej Szwecji.
A może "Saga rodu Forsyte'ów" - nie znam, ale to klasyka. No i jeszcze genialne "100 lat samotności" Marqueza. Ja polecam, ale nie wszystkim się podoba.
![]() |
#735 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez panna_niedopisana Czas edycji: 2012-04-21 o 22:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#737 |
Raczkowanie
|
Od dziś moge polecić "Ps.Kocham Cie".
Zakochałam sie w tej ksiązce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Konto usunięte
|
a ja moge polecic kryminal który przeczytalam wjeden dzien bo tak wciagnal.
,, Nocna zamieć,, to książka w której główna fabuła osadzona w naszych ówczesnych czasach przeplata się z wydarzeniami sprzed ponad 100 lat. Każdy wątek jest powiązany z historią pewnego gospodarstwa w Alludden na Olandii, gdzie przeszłość przeplata się z teraźniejszością mając wpływ na życie mieszkańców, osiągając punkt kulminacyjny w Wigilię. Na początku poznajmy legendę o tym jak powstało Alluden wg Mirji Rambe. Poznajmy wierzenia i przesądy ,że nie należy budować domów z pozostałości po statkach na których marynarze zginęli. Przenosimy się o ponad sto lat i już jesteśmy w naszym współczesnym świecie gdzie Joakim i Katrine wraz z dziećmi przenoszą się na wyspę. Małżeństwo sprzedało swoją wille w Sztokholmie aby znaleźć spokój na wyspie, Mieszkańcy są ciekawi kogo przywiało w te strony więc w niedługim czasie pojawia się lokalny reporter . Dziennikarz zadaje pytania ciekawy, po czym Joakimowi wyrywa się zdanie iż babka i matka jego żony tu mieszkały, skarcony spojrzeniem swoje małżonki milknie. Już Na początku ksiązki wchodzimy w świat tajemnic rodzinnych, które autor będzie nam wplatał wraz z następnymi stronami chronologicznie. Życie nowej rodziny się toczy powolnym tempem, które przerywa rodzinna tragedia. Samobójstwo czy zabójstwo doskonałe? Poznajmy Tildę, nową policjantkę na wyspie, która postanawia wyjaśnić kilka na pozór nierozwiązywalnych spraw i poukładać swoje Zycie . Poznajmy Henrika , Tommego i Freddyego szajkę bandytów którzy okradają domki letniskowe i posługują się tabliczką ouija. Poznajmy także Gerlofa, starszego dociekliwego pana który mimo lat ma zdolności analityczne lepsze niż jakikolwiek 15 latek naszych czasów. Losy wszystkich bohaterów na samym końcu splotą się w faku, wielkiej śnieżycy na wyspie gdzie świat zmarłych i żywych przeplata się, a to co niewyjaśnione wypłynie na światło dzienne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Raczkowanie
|
Jestem oczarowana książką "Cukiernia pod Amorem. Zajezierscy." Właąnie czytam i jestem pod olbrzymim wrażeniem. Świetnie napisana saga, w której teraźniejszość przeplata się z przeszłością. Polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 |
Raczkowanie
|
Nie, nie czytałam. Za to dziś z siostrzenicą spędziłysmy pół dnia na czytaniu "Ratunku, marzenia!" Doroty Suwalskiej. Warto było. Polecam, jeśli szukacie książki do wspólnej lektury z dzieckiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
astro-loszka
|
Może spodoba ci się "Chłopiec w pasiastej piżamie" Johna Boyne, choć traktuje nieco o czym innym - o holokauście, ale widzianym oczami małego chłopca, którego ojciec jest SS-manem.
![]() |
#742 |
Irenosława Pierwsza
|
"Cukiernia pod Amorem"
dobrze sie czyta, ciekawa fabuła na tle historycznym Polski zaczynając od XIX wieku, a kończąc na PRL - u w III części ![]() No i ta tajemnica zaginionego pierścienia... ![]()
![]() |
#743 |
Przyczajenie
|
ja obecnie kończę Dziennik Anne Frank - nastoletniej żydówki ukrywającej się wraz z rodziną podczas nazistowskiej okupacji Holandii, polecam !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Dolce vita
|
Mam serdeczną prośbe. Szukam książki o porzuconej kobiecie, która przechodzi przemianę w zyciu. Najlepiej o kobiecie tak do 30-tki, która walczy z tym, że została porzucona, nieszczęśliwie zakochana, ale wychodzi na prostą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Zadomowienie
|
"Ps. Kocham Cię" jest bardzo fajną książką.
Ale czytałam bardzo ciekawą książką pt "zaopiekuj się mną" polecam tez książki Sparks, Musso.
![]() |
#746 |
Rozeznanie
|
A ja polecam "Kochanice króla" Philippy Gregory. To opowieść o uczuciach i walce dwóch sióstr - Marii i Anny Boleyn o króla Henryka VIII. Mimo że książka ma, o ile dobrze pamiętam, ok. 600 stron, bardzo szybko się ją czyta. Naprawdę wciąga. Akcja powieści obejmuje kilkanaście lat, narratorką jest młodsza z dziewcząt, Maria. Szczegółów nie będę zdradzać, bo nie chcę nikomu psuć przyjemności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Operacja wyrwania serca przeprowadzona w normalnych warunkach jest całkowicie bezbolesna. Trwa od dwóch do trzech minut.Zostaje po tym blizna,zwana również świętym spokojem" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Dolce vita
|
Cytat:
![]() Czytam obecnie "Jedz, módl sie, kochaj" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny,a którą książkę Stephena Kinga polecacie najbardziej.Korci mnie,bo jeszcze nie czytałam żadnej książki tego autora.Dodam tylko ,że nie lubię tematyki s-fi np. ufo,obcy czy coś takiego ,bardzie mnie kręcą jakieś czarownice ,duchy,zjawy itp.
A ja ostatnio przeczytałam super książkę ,,Żyjący z wilkami",jak się domyślacie :człowiek,który miał w życiu bardzo bliski kontakt z wilkami ( a nawet należał do ich watahy),opisuje ich życie,zasady panujące w gromadzie itp. Bardzo fajna książka,można się o niej dużo dowiedzieć nie tylko o wilkach ,ale i o psach.Polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Raczkowanie
|
ricca- "Rękę mistrza" polecam. A teraz czytam "Wenecję Vivaldiego" L. Corona. Jestem urzeczona barokowy klimatem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.